Pentru prohibiţia tutunului în România

by Vlad Petreanu on 14/01/2010 · 45 comments

in Bad news

Azi m-a oprit o domnişoară blondă într-o benzinărie. Era drăguţă, mai ales când zâmbea, şi zâmbea când mi-a spus că are un cadou pentru mine.

Acuma, nu ştiu cum sunt alţii, dar mie, când mi se-ntâmplă aşa ceva, mă gândesc la un singur lucru: la ţigări. La drept vorbind, cine mai face azi cadouri dezinteresate necunoscuţilor?

Am primit un pachet de Marlboro şi o brichetă-gadget, care se ataşează de carton cu o clemă. M-am minunat şi eu, ca mamaie, “iaca poznă, nu ştiu ce să mai inventeze şi ăştia.”

Apoi am ajuns în redacţie şi am găsit următoarea ştire: “în urma ultimului val de scumpiri, din ce în ce mai mulţi români solicită acum ajutor de specialitate pentru a se lăsa de fumat. Spre norocul lor, statul le vine în ajutor printr-un program naţional care e în derulare de 3 ani deja. Dacă până acum, românii au fost interesaţi şi nu prea de el, acum sunt cozi şi liste de aşteptare pentru a intra în program. 5 mii de români aşteaptă să le vină rândul la consilierea şi la medicamentele anti-fumat.”

Ca fumător vechi vă spun: o isterie naţională anti-fumat, aşa cum e acum mania asta a vaccinării anti-AH1N1, ar fi ceva nemaipomenit.

Tot umblând după subiecte pentru emisiunea de duminică, am dat peste planul radical al Finlandei. Potrivit BBC, guvernul plănuieşte interzicerea completă a fumatului pe teritoriul naţional. Ar fi climaxul unei politici anti-fumat care a crescut în duritate de la an la an. În primăvară, magazinele din Finlanda nu vor mai putea ţine în rafturi, la loc vizibil, nici un fel de produse din tutun. În plus, va fi interzis şi fumatul în maşina proprietate personală, dacă în ea se mai află, în acel moment, persoane sub 18 ani.

Când vorbeşti despre interzicerea completă a fumatului, majoritatea fumătorilor se revoltă – în România, zic, nu ştiu cum e în alte părţi. Oamenilor li se pare că li s-ar răpi un drept fundamental. Mulţi ar renunţa probabil mai uşor la dreptul de vot şi la Parlament decât la dreptul sinucigaş de a-şi aprinde o ţigară. De altfel, legislaţia anti-fumat din România nu a dus deocamdată decât la declararea majorităţii cârciumilor ca “spaţii pentru fumători”. Din acest punct de vedere, legile anti-fumat par să fi avut un efect invers.

Interesant mi se pare că, dacă publicul are opinii foarte ferme în privinţa fumatului, guvernul este foarte tăcut. Nu vezi mari campanii anti-fumat şi nici promovarea agresivă a unei legislaţii restrictive – doar bifarea unor “must”-uri europene.

De ce oare?

Pentru că industria tutunului aduce căruţe de bani statului, de-aia.

Intervievată pentru o anchetă Reporter Special, Gilda Lazăr, de la JTI, declara anul trecut că, în 2008, producătorii de tutun au plătit statului român 1,7 miliarde de euro ca taxe şi accize. Aceeaşi anchetă Reporter Special arăta că numai 0,4% din aceste încasări se întorc la populaţie în programe de educaţie şi consiliere anti-fumat.

Mai mult, statul subvenţionează masiv culturile agricole de tutun – e mai rentabil să cultivi tutun decât grâu, de exemplu.

În fine, pentru a merge cu demonstraţia cinismului de stat din România până la capăt, să vedem cât costă tratamentul bolnavilor de cancer pulmonar. Sunt aproape 2.000 de bolnavi de cancer pulmonar în această ţară, iar tratamentul fiecăruia costă, zilnic, 2.000 de lei noi. Asta înseamnă 1 milion de euro zilnic, deci 365 de milioane anual.

Carevasăzică, statul român încasează 1,7 miliarde de euro anual din vânzarea de ţigări, şi cheltuieşte 365 de milioane pentru tratamentul celor îmbolnăviţi de ţigări – dar mare parte din aceşti bani vin tot de la cetăţeni, prin asigurările de sănătate.

Profit gras pe suferinţa propriilor cetăţeni.

Deci, da, sunt fumător şi sunt pentru interzicerea completă a fumatului în România – măcar ca să nu mai fiu jecmănit de statul român.

1 DonPedro January 14, 2010 at 22:12

Ma tem ca v-ati hazardat cand ati facut comparatia intre cultura de grau si cea de tutun. Cultivarea a 10 ari de tutun implica mult, mult mai multa munca decat cultivarea a 1 ha de grau (suprafata de 10 ori mai mare). Exista culturi cum ar fi tutunul, hameiul (din berea pe care o savurati, probabil, din cand in cand) si altele care implica foarte multa manopera si de aceea se subventioneaza.

2 Oana January 14, 2010 at 22:23

“Thank you for smoking”, un film mai vechi… dar ft interesant. Cand vad astfel de statistici, incep sa cred din ce in ce mai mult in teoriile conspiratiei. Imediat am o luna de cand m-am lasat 😀

3 DonPedro January 14, 2010 at 22:24

Cat despre prohibitie, exista parereri ca in SUA s-a consumat mai mult alcool in perioada de prohibitie decat in perioadele in care nu existau interdictii. Nu sunt fumator dar cred ca tigarile se vand pentru ca exista cerere. Prin prohibitie se incearca, naiv, contracararea efectelor legilor pietei. Aberant… Pentru ca se induc
in piata dezechilibre noi greu de controlat. Precum efectele secundare ale medicamentelor care-si propun vindecarea unei anumite afectiuni.

4 steels January 14, 2010 at 23:13

Finlanda VREA sa cutare si cutare? Pai toate cutarile astea sunt deja in vigoare in Ontario, Canada (politici provinciale, nu federale). Pe scurt: comerciantii nu au voie sa tina tigarile la vedere; nu ai voie sa fumezi in nici un spatiu inchis (trotuarele sunt pline, in timpul zilei, de angajati obligati sa iasa afara sa fumeze); nu ai voie sa fumezi nici vara, pe terasa, daca intre umbrele sunt mai putin de 3 metri (nu mai stiu exact distanta, dar, ca exemplu, daca esti intr-un grup mai mare si vrei sa unesti doua mese cu umbrele in mijloc, nu se poate, pentru ca terasa ar deveni una de nefumatori); nu ai voie sa fumezi cu un minor in masina; mai nou, se discuta si despre interzicerea fumatului in blocuri, pentru ca aici blocurile au sisteme de incalzire/aer conditionat pe baza de aer fortat care circula pe coloana, iar fumul se mai duce de la un apartament la altul. Si tot in stadiul de discutie se afla si interzicerea fumatului in parcuri si pe trotuar, adica locuri publice deschise. Combinata cu interdictia de a bea alcool in public, acest lucru a dus la urmatoarea situatie: bei bere la o terasa de nefumatori, despartita de trotuar de un gard de 70 de cm inaltime; masa ta e chiar langa gard; vrei sa fumezi, treci dincolo de gard, dar nu poti lua paharul de bere cu tine, pentru ca pe trotuar n-ai voie sa bei; stai, deci, sprijinit de gard, continuand conversatia cu amicii de la masa si mai tragand un gat de bere cu capul cat poti de bagat inauntru, spre terasa si mana cu tigara cat poti de intinsa in afara, spre trotuar.
Nu stiu cum stau cifrele, dar se pare ca masurile astea chiar au dus la scaderea numarului de fumatori.

5 Someone January 14, 2010 at 23:17

Don Pedro – sunt mai multe “produse” pentru care ar exista cerere, neîndoielnic, dar care sunt ilegale, slavă cerului.

Steels – te cred şi eu, de la o anumită vârstă, a sta cu gâtul întins peste un gard în aerul liber al iernilor canadiene poate fi calea spre un lung concediu medical, or cine naiba vrea concedu medical în ţara aia unde serviciile medicale sunt aşa cum sunt? :-))

6 sorin January 14, 2010 at 23:40

Dupa 15 ani de fumat ( in ultimul an fumam 3 pachete pe zi) m-am lasat cu Champix. In 2 saptamani. Am 2 ani de atunci. Recomand Champix. Omule … am renascut. Pur si simplu. M-am reapucat de sport, e fenomenal.

7 camil January 14, 2010 at 23:42

nu sunt fumător, dar consider că orice adult este liber să dispună cum vrea de propriul corp, cât timp nu afectează pe ceilalţi (subliniez). cât timp se fumează în spaţii deschide, în natură, e dreptul fiecăruia să se îmbolnăvească din banii proprii. în consecinţă, interzicerea uniltaterală a fumatului mi se pare o mare aberaţie.

8 steels January 14, 2010 at 23:44

Stai, ca ce povestesc eu se intampla vara. Iarna, n-ai terase. Dar mi-a fost dat sa vad trotuarele din fata institutiilor pline de fumatori zgribuliti la minus 29 de grade (care se simteau cam ca minus 40, din cauza vantului – aici se anunta si temperatura resimtita, nu doar cea indicata de termometre). Ce nu face omul pentru viciul lui?

9 momo January 15, 2010 at 00:17

“o sa murim fericit pana la adanci batraneti” 😀

10 momo January 15, 2010 at 00:19

fericiti*

11 alexnicolae January 15, 2010 at 00:48

cu o adnotare: la cheltuieli ar trebui trecute si cazurile adiacente- bronsite, insuficienta pulmonara, asm, alergii – practic 100% din copii cu parinti care fumeaza sunt afectati intr-o masura mai mare sau mai mica. Normal nu isi da seama nimeni ca ala cu parinti care fumeaza e mai sedentar, nu rezista la efort, se raceste mai usor. La mine stiu ca e o chestie fiziologica interesanta – cand se fumeaza in jurul meu imediat ma enervez. Si crede-ma ca se simte de la 10 m min. Si afara! Am citit undeva ca dupa o tigara trebuie sa aerisesti cam 2 zile cu geamu deschis ca sa iasa tot fumul din camera. Si daca fumezi un pachet intreg intr-o camera singura solutie e sa rezugravesti. Per total cred ca statul pierde cu tigarile. Altfel nici americanii nici nordicii nu modificau legislatia.

12 proca January 15, 2010 at 01:16

Vlade, ce se intimpla cu libertatile individuale? Cat timp nu faci rau altora, de ce sa le interzici oamenilor fumatu’. Dupa aia interzicem bautu’, mancatu’ de grasimi etc.

13 Someone January 15, 2010 at 01:53

Nu cred că există fumat “individual”. Nu în sensul de fumat pasiv pentru ceilalţi – dacă a fuma provoacă boli grave, statul cheltuieşte bani mulţi pentru a-i trata pe cei care se îmbolnăvesc astfel. Banii aceştia vin din contribuţia tuturor. Dacă e o cauză evitabilă a îmbolnăvirilor, de ce să nu fie evitată?

Nu sunt doar costuri medicale, ci şi pur economice (investiţii în educaţie, etc) care sunt irosite.

Apoi, libertatea individuală de a-ţi face rău ar putea fi invocată şi în cazul stupefiantelor, nu?

14 7even January 15, 2010 at 02:24

“Banii aceştia vin din contribuţia tuturor”
Cmon, in conditiile in care platesc anual mai mult de 10000 de lei pe “asigurarea obligatorie de sanatate” care ar trebui sa imi asigure tratament gratuit in caz de ceva si ajung in spital si mi se spune clar ca o operatie de hernie de disc ma costa 5000 de lei pentru cel care ma opereaza si inca 3000 pentru secund si inca 1000 pentru anestezista si inca cate 10-20-50 pentru toate asistentele cand am nevoie de ceva (sa nu mai zic de medicamente si de faptul ca in spital in Bagdasar stau cate 2 in pat) si toate astea din banii mei, nu din ce platesc lunar DEGEABA, chiar nu ma mai intereseaza ca pe zi plateste statul unui bolnav de cancer ca si tratament 2000 de lei, mai ales ca amaratul care are cancer mai scoate bani din buzunar cat sa le faca medicilor un sfert de vila…

15 proca January 15, 2010 at 06:16

Chestia cu banii cheltuiti pe fumator e discutabila:
– fumatorii sunt “taxati” mai tare la asigurarile de sanatate in unele tari;
– traiesc in medie mai putin, deci nu se cheltuie bani de pensie, etc pe ei ca pe cei sanatosi

Cat despre stupefiante, la alea exista riscul de a face rau si altora.
Dar acelasi argument cu fumatul (riscuri economice) l-ai putea face si pentru alcool, sporturi “periculoase”, carne afumata etc

16 camil January 15, 2010 at 09:31

nu sunt de acord cu argumentul „statul cheltuie mai multi bani pentru un fumător”, deoarece în România nimeni nu primeşte servicii medicale comparabile cu banii plătiţi – ba din contră, dacă e să fiu cinic, aş spune că un fumător aduce mai mulţi bani statului, prin ţigările cumpărate şi prin faptul că dă de lucru unor doctori, ce plătesc impozite etc. cât despre interziceri: unde tragem linia? dacă admitem să interzicem fumatul pentru că face rău, de ce să nu interzicem şi alcoolul, carnea grasă sau sporturile extreme, pe acelaşi principiu? iar statul să devină Big Brother, cel care ştie cel mai bine ce dorim, ce putem face şi de ce avem nevoie…

17 Liv January 15, 2010 at 09:33

Pai si la fumat nu exista riscul de a face rau altora? Spuneti-mi si mie cate restaurante, baruri, cafenele, cluburi, discoteci etc. stiti pentru nefumatori? Si nu ma refer la McDonald’s.
Eu cred ca interzicerea fumatului ar fi cea mai buna solutie, ma intreb cum o fi sa iesi in oras si sa nu te intorci acasa mirosind ca un furnal… Ca sa nu mai spun cat sufera ochii, gatul, nasul si plamanii intr-un loc din asta…

18 sorin January 15, 2010 at 09:57

in mall-uri nu se fumeaza “la liber”. au niste acvarii in care isi “exprima” libertatea. exista multe localuri care au spatii special amenajate pentru fumatori sau nefumatori. masura de a interzice fumatul e la fel de practica ca frectia la un picior de lemn. prohibitia in state n-a reusit decat sa imbogateasca niste neni nu tocmai dusi la biserica. personal consider ca descurajarea consumului de tutun in general se poate face eficient prin suprataxarea tigarilor si a produselor din tutun. Masura insa va cadea in derizoriu daca nu este dublata si de masuri pentru contracarerea contrabandei si a productiei ilicite. daca maine de exemplu un pachet de tigari care costa azi 10 lei s-ar face 100 de lei eu cred cu tarie ca multi ar renunta la acest viciu. dar pentru a aplica o lege in general trebuie sa-i creezi intai premisele sa fie aplicata. cu ce intampini, cu ce parghii aplici de exemplu interzicerea fumatului in romania? cine va fi cel menit sa aplice legea? politia? militianul de proximitate? :)) glumesti nu? in zabrauti-ferentari de exemplu cine aplica legea asta, masura asta? sau in satul jiltesti, comuna turceni jud. gorj?

19 vasilissa January 15, 2010 at 10:55

vlad, de acord cu tot articolul. dar exista si o problema de logica. sint toti cei blonavi de cancer pulmonar fosti sau actuali fumatori? cancerul pulmonar este, desigur, in relatie directa cu fumatul, in cele mai multe situatii. dar in unele, nu. asadar, daca tot ai date exacte, incearca sa o lamuresti si pe asta. iar daca aflam ca absolut toti, de la unu pina la cel din ultimul, ala cu numarul aproape 2000, au ajuns in situatia asta din cauza fumatului, nu iti poate decit ajuta la argumentatie. eu deocamdata nu ma las de fumat. am facut-o si am stat cuminte trei ani jumate. dar probabil ca ar mai trebui sa fiu o data insarcinata ca sa am motivatie. sau, vorba lui Mark Twain “sa te lasi de fumat e extrem de simplu. eu insumi am facut-o de cel putin o suta de ori!”

20 curly January 15, 2010 at 12:00

fumator. de vreo 12 ani. e o placere nu o corvoada de care vreau sa scap. si mai am si alte placeri, nu cum zicea o distinsa fosta colega a lui Vlad de pe blocurile patriei

acum sa va iau pa partea economica, vorba ‘ceea – eu fumand, sunt o mare afacere pentru stat din 2 puncte de vedere: platesc accize cand iau tigari si, cf studiilor stiintifice, o sa traiesc mai putin, deci pensie n-o sa pap la fel de mult ca unul care n-a achitat dealungul vietii taxe pe tigari

in localuri publice: cred ca daca nefumatorii ar fi o piata mai mare, patronii de baruri/cluburi/restaurante ar vedea oportunitatea si n-ar mai permite fumatul. nefacand asta, ma duce gandul ca aia care sunt viciosi sunt rosi pana la maduva si de alte vicii pe care le pot complini in locatiile respective

toata treaba e, prin urmare, o kestie de business. si, cum banii primeaza, asta e siguranta mea, ca fumator, ca nu voi fi oprimat in viitorul apropiat. insa va anunt de pe acum ca daca se ajunge la interzicerea fumatului, declansez o revolta violenta dpdv fizic. nu renunt la dreptul meu de a-mi nenoroci corpul pe banii mei. :)

J’aime fumer! Ca y est…

21 Mark January 15, 2010 at 12:18

@sorin : Cum cine ?.. “”Organele abilitate, de buna seama.

22 sorin January 15, 2010 at 13:19

mda….asa ma gandeam si eu. dar nu eram sigur

23 Moise Guran January 15, 2010 at 13:36

Fumator. M-am lasat anul trecut. La 25 de ani fumam carpati si am facut un plan pe 10 ani de renuntare. Anul trecut de 1 ianuarie m-am lasat ca a venit sorocu. Dupa o luna m-am reapucat. Reusisem sa trec de toate fazele dar nu si de cea privind placerea de a fuma.
Deci despre ce vorbim, Petreanu? Despre taxe?
HHUUUOOO! YOU Hypocrite!))

24 alexnicolae January 15, 2010 at 13:44

..vb lu ala care iese din magazin cu bidonu de 2 l de bere si 2 pachete de tigari, cu copilu de 5 ani de mana, nu mai avem bani fata tati de mancare! (caz vazut !) . io cred in acelasi timp si in libertatea individuala -adica fiecare ar trebui sa decida daca vrea si cum sa se sinucida, dar in acelasi timp nu cred ca un om care fumeaza ar trebui sa se apropie sub 10 de m de orice copil (incluzand propriul copil) . Exact la fel si cu alcoolul, nu se consuma pe strada, si la fel si cu grasimea -in multe tari e interzisa la vanzare-slanina, untura, carne grasa, tocmai pt ca e nociva.

25 rusty January 15, 2010 at 14:47

Eram la Marriott beam o cafea.
Alaturi la o masa Gigi Becali fuma desi fumatule interzis in acea cafenea.
Am intrebat de ce e lasat sa fumeze ?
Raspunsul : pai ce sa-i facem ?
Asta e problema in general cu fumatorii, nu pot sa respecte sanatatea celorlalti.
Nici nu cred ca e vreu fumator care se gandeste la ceilalti.
Lui sa-i fie bine.
E cumva si o autocritica, am fumat si eu niste ani.
E f greu sa te lasi de fumat daca peste tot in jurul tau se fumeaza.
Multi s-ar lasa dar le e greu sa stea langa aceiasi colegi fumatori, de ex.
http://protesteaza.blogspot.com/

26 curly January 15, 2010 at 14:51

@rusty: pai ala e prost crescut. nu-i cazul sa generalizezi. eu nu ma duc unde nu se fumeaza. daca totusi ajung conjunctural in locuri de-astea, respect legea pamantului: ma abtin.

27 rusty January 15, 2010 at 15:04

@curly
problema e ca sunt f putine locatiile unde nu se fumeaza
ba mai mult odata cu noua lege unii care aveau si o sala de nefumatori au facut tot localul de fumatori
o prostie legislativa
din experienta iti spun ca fumatorii adevarti se abtin f greu
mereu se gaseste cineva care sa eludeze regula

28 nashu_mare January 15, 2010 at 15:12

Nu e generalizare, e defensiva.

Cati dintre fumatori considera ca este dreptul lor sa isi aprinda o tigare atat timp cat nu le este interzis expres, desi in jurul lor exista si nefumatori?

Cati dintre fumatori considera ca protesteaza pentru dreptul lor la exprimare libera a propriei constiinte oprimate de sistem atunci cand isi aprind o tigara in locuri unde nu au voie?

29 curly January 15, 2010 at 15:16

@rusty
1. noua lege e tampita, asa-i!…dar, repet, ce ziceam mai sus: nefumatorii nu sunt o piata la fel de importanta ca si nefumatorii. si deci crasmarii, actioneaza in consecinta. viata-i dura, stiu…
2.eu nu pot sta mai mult de 2 ore fara…daca sunt intr-un loc in care nu se fumeaza (se intampla foarte rar, sa fiu drept), ies afara din cand in cand sau ma car de acolo de-a dreptul – fostul cioban despre care ziceai a facut-o din nesimtire

30 curly January 15, 2010 at 15:18

@nashu mare
primo: multi, dar nu vad problema
secondo: putini, dar e o problema

31 nashu_mare January 15, 2010 at 15:19

Unii nu vad o problema nici sa nu se spele. E dreptul lor la exprimare.

32 zmoker January 15, 2010 at 16:21

marea diferenta intre tutun si stupefiante / alcool e urmatoarea: cu consumul de stupefiante / alcool influenteaza puternic perceptia realitatii, inhibitiile greierului, reflexele, etc. pe cand tutunul NU. fumatul pasiv o fi daunator – what about bautul pasiv, in sensul nevinovatilor omoriti de soferi beti, soti beti, parinti beti? 2000 de cancere de plamani – chiar daca TOATE ar fi de la fumat. OK – cate ciroze? hai sa interzicem si alcoolul. statul ar pierde miliarde de euro. de castigat, cine castiga din prohibitii din astea stupide? pai se stie inca de pe vremea lui al capone: MAFIA.

33 rusty January 15, 2010 at 16:30

acum cativa ani in Gemania s-a hotarat efectuarea unei campanii nationale antifumat

reclamele TV si cele outdoor transmiteau urmatorul mesaj
“pe piata exista un produs care contine 100 de elemente nocive, daca doriti sa aflati care este acest produs va rugam sa sunati la 0900….”
reactia publicului a fost atat de putenica incat liniile telefonice s-au blocat
lucrurile s-au mai linistit abia cand s-a aflat ca produsul care contine 100 de elemente nocive este in fapt banala tigara.

34 sorin January 15, 2010 at 16:57

@rusty: fabulos. ce ti-e si cu nemtii astia!!!

35 Nicu January 15, 2010 at 17:35

cam cât te ţine o brichetă?

36 roberto January 15, 2010 at 19:11

Mai poti cumpara tigari online dintr-o alta tara UE. Asa stii ca banii nu ajung la hotomanii .ro.

37 Cristi January 15, 2010 at 19:32

Eu zic doar atit, dupa 2 ani de stat in Irlanda, care e prima tara UE care a banat fumatul in spatiile inchise, daca nu ma insel. Ma rog, nu conteaza daca a fost prima sau nu.
E extraordinar – si nu o spun eu, un nefumator convins, ci fumatorii. Inraiti. Trecerea de la fumat in interior la fumat in fata barului/pubului/restaurantului a fost usoara, din ce-am citit. Mosii s-au razvratit mai mult – ii stiti, aia de pretutideni, de genul ‘tu-le mama lor, bine ca ne zic ei unde sa fumam”. S-au calmat si nenii astia.
Alta faza tare – orice ruda/amic din Romania care vine in vizita aici imi spune urmatorul lucru: “Ba, e chiar misto, recunosc, sa stai intr-un spatiu inchis fara pic de fum de tigara”. Toti acesti oameni, bucuresteni – in mare, n-au avut nimic impotriva cind au fost aici sa iasa frumos in fata restaurantului sau pubului si sa fumeze.
Dar cei mai incintati au fost cei mai tineri, care au mers prin cluburile de noapte de aici. Au fost socati sa vada cluburi de noapte pline de oameni si fara fum de tigara. Si de modestia gestului de te misca 20 de metri pina afara, sa fumezi.
Adica sa-l respecti pe cel de linga tine – asta e cel mai greu lucru pe care nu-l inteleg fumatorii. Din pacate.

38 innuenda January 15, 2010 at 20:19

Am fumat 10 ani, m-am lasat de 8 ani şi încă mai visez noaptea că fumez. E un vis voluptuos, nu un coşmar. Ceea ce face să-mi fie teamă de soliditatea cuceririi mele. Aş fi, aşadar, cu mult mai liniştită să nu mai fie ispite care să fumege in preajma hipotalamusului meu dependent.

Dar, îmi amintesc în egală măsură că, pe când eram fumătoare de peste un pachet pe zi, aş fi făcut mare tamtam să-mi fi interzis cineva plăcerea asta. Eu şi numai eu puteam hotărî când, cum şi mai ales dacă mă las de fumat.

39 Daniel January 15, 2010 at 20:31

“Apoi, libertatea individuală de a-ţi face rău ar putea fi invocată şi în cazul stupefiantelor, nu?”

Libertatea pare un lucru terifiant, nu ?
In timp ce fascismul e dulce si atragator.
Trist.

40 cosmin dinu January 16, 2010 at 12:34

AM preluat articolul tau copiindu-l in blogul meu. Sper ca nu te superi, dar mi-a placut mult.
Multumesc,
Cosmin

41 Croif January 26, 2010 at 10:12

Alimentatia nesanatoasa ucide mult mai multe persoane decat fumatul. Vedeti pe cineva sa ia vreo masura? Cum ar fi sa fie interzise carnurile pline de hormoni din supermarketuri? Stiti cati copii au probleme MAJORE de sanatate si de dezvoltare de la carnea de pui? Fumatul e mic copil. Dar se bate toba aiurea pentru anumite interese.

42 Mihai January 30, 2010 at 11:37

Lasa-te cat de repede poti…eu am aproape o luna de cand m-am lasat si am pus si banii deoparte…Am ajuns la concluzia ca eu cheltuiam ~400RON lunar ca sa ma sinucid lent…bani pe care acum ii investesc in masina/casa/ce-mi place mie… si traiesc si sanatos..

Comments on this entry are closed.

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: