Ajunge!

by Vlad Petreanu on 21/08/2012 · 218 comments

in Revoltă

Poate c-aţi uitat. Asta e o ţară în care jumătate din locuitori, indiferent câţi ar fi, n-au acces la apă curentă şi canalizare. E o ţară în care jumătate din drumuri sunt încă de pământ, şi jumătate din cele ce-au rămas şi-au terminat durata de viaţă. În ţara aceasta, jumătate dintre liceenii de clasa a 12-a nu iau bacalaureatul. E ţara în care mai mult de jumătate dintre cei care iau salariu, iau salariu din taxele plătite de un sfert dintre cetăţeni. Mai mult de jumătate dintre oamenii din această ţară nu votează orice-ar fi, pentru că nu mai cred demult în cei care le cer votul.

E ţara din care au plecat mai mult de jumătate dintre colegii mei de facultate.

Asta e ţara din care lipseşte Evul Mediu şi o bună parte din epoca modernă. Ne lipseşte o jumătate din istoria celorlalţi.

Azi, asta e şi ţara în care jumătate din cei care au o părere politică urăsc cealaltă jumătate cu opinie politică.

Şi cei care ne conduc recoltează ura unei jumătăţi şi indiferenţa celeilalte jumătăţi şi o speculează în interes propriu şi spre propriul profit.

Nu vreau să flutur nici o flamură pentru Udrea sau Fenechiu sau Anastase sau Dragnea. Nu cred în nici unul dintre ei şi nu le dau dreptul să mă prostească. Orice aşteptare la comportament logic, responsabil şi respectuos faţă de mine din partea lor mi-a fost înşelată. Au escaladat mereu numai obrăznicia, hoţia, demagogia.

Plecaţi!

Pleacă, Traian Băsescu! Eşti primul responsabil pentru starea de ură în care ne-am scufundat! 8 ani la rând ai ambalat umorile populaţiei, ai jignit şi ai învrăjbit. Ai spus că vei fi jucător şi ţi-ai pus potcoave-n mănuşi, ca un jucător-trişor, ai fluierat cum ai poftit, din mijlocul terenului, ai amplificat tot şi n-ai moderat nimic. 7,4 milioane de oameni au votat împotriva ta. E târziu pentru regrete şi pentru învăţăminte. Poate că-ţi va da dreptate istoria, acum e prea devreme pentru asemenea indulgenţe.

Pleacă şi tu, Victor Ponta! Eşti un prim ministru slab şi mincinos şi meschin. Eşti un elev prins la examen cu fiţuici în buzunar, eşti un lider politic care desfiinţează instituţii când instituţiile te prind la furat. Eşti un politician nehotărât, şef al fostului cel mai mare partid din România, manevrat de baronii de factură nouă, mai tăcuţi, mai unsuroşi, mai periculoşi. Ai avut ocazia uriaşă a unei guvernări oneste, reparatorii, şi ai transformat-o într-o încăierare în noroi, pe care ai şi pierdut-o, până la urmă.

Iar tu, Crin Antonescu, pleacă primul, cel mai departe şi cel mai iute! Fugi, dacă poţi, pentru că tu eşti cea mai mare dezamăgire, un lider al PNL care a reuşit să-l depăşească pe Vadim în retorică patriotardă. Eşti găunos şi ireal în anti-occidentalismul tău de conjunctură, exprimat cu stropi de salivă din cea mai înaltă funcţie a statului român, fie ea şi interimară. Eşti de o demagogie înspăimântătoare în instigarea la manifestaţii de stradă împotriva unui verdict care ţi-e împotrivă. Tu, Crin, ai avut şansa construcţiei unui partid de dreapta veritabil, reprezentant al intereselor şi preocupărilor şi durerilor unei clase de mijloc încă prea rarefiate, dar în creştere, în această ţară nefericită. Ne-ai scârbit şi ne-ai dezamăgit, Crin, şi ne-ai îngrozit cu tumbele tale logice. Pleacă, nu te mai putem crede.

Plecaţi, toţi trei, şi luaţi-vă şi minionii cu voi, dacă vreţi binele acestei ţări. Faceţi acest ultim gest public, poate primul în interesul celor pe care-i reprezentaţi – şi chiar şi în interesul vostru, până la urmă, dacă aveţi simţul istoriei. Nu puteţi câştiga nimic separat. Victoria oricăruia dintre voi, acum, va fi de scurtă durată. Ce e câştigat prin ură se risipeşte repede.

Plecaţi împreună, toţi trei. Fiţi bărbaţi, dracului, asumaţi-vă eşecul şi ieşiţi, măcar, onorabil din scenă.

Plecaţi, pentru ca ţara asta să devină, în sfârşit, mai mult de jumătate de ţară.

1 gogu August 21, 2012 at 22:46

extraordinar…
imi vine sa plang

2 daria August 24, 2012 at 22:18

Vlad Petreanu , dar tu , tu ce interes ai ? Cine ar putea veni imediat , acum la guvernare ? Stii pe cineva mai indreptatit ? Spune clar, caci transpare din ceea ce spui ca ai ceva interese ! Fii direct , fii sincer , fii hotarat ! Altfel , cu articole de acest gen , nu faci decat sa acoperi albul unei hartii si atat !

3 serbanra August 21, 2012 at 22:59

Si pe cine punem in loc, Vlad? Nu mai bine plecam noi?

4 cezar prusac August 23, 2012 at 08:19

de-aia nu`l dam jos pe marinaru` betiv ca nu avem pe cine sa punem in loc?!
o coada de matura si tot e mai buna si cinstita decat marinaru` asta betiv

5 Gigi Contra August 24, 2012 at 07:47

Pura coincidenta ca domnul Petreanu il omite din ecuatie pe Voiculescu? USL inseamna Ponta, Antonescu si Voiculescu. Daca ar fi corect i-ar cere si lui voiculescu sa plece si i-ar face o caracterizare la fel de cruda si acida. Ceva imi spune insa ca nu o poate face din anumite considerente iar asta scade valoarea protestului pentru mine.

6 Morning_blaz3 August 24, 2012 at 15:36

Gigi Contra….du-te la domnul DRACU! Basist insalubru!
PUNCT!

7 stelian r. August 25, 2012 at 17:14

Corect, sa ramana doar miliardarii care-l sprijina pe Basescu!

8 Adi August 29, 2012 at 11:22

Cred ca va exista un Nicusor Dan sau ceva similar. Sunt oameni intreprinzatori (eu cunosc personal cativa), dar acum n-au loc.

:-)) articolul de mai sus imi aduce aminte de bancul asta:
Un roman si un tigan erau vecini si si-au construit doua case absolut identice. La un moment dat trece un bogatan pe acolo si le face oferta de cumparare pentru case. Cand se intalnesc astia doi la o barfa ulterior, romanul afla ca tiganul primise o oferta aproape dubla. Consternat il intreaba pe acesta cum vine treaba asta. “Eu n-am vecini tigani.”
N-or sa plece leprele de unde le este bine, si n-are cine-i alunga. Dar situatia mondiala este cam subreda, asa ca probabil se va ajunge la o epurare la un moment dat (criza alimentara, razboi etc.).

9 Sorin August 21, 2012 at 23:05

Cred ca avem mai multe sanse sa plecam noi astia, jumate. :(

10 Mihai August 21, 2012 at 23:06

Acum trei luni am luat o decizie. In prezent, doar 59 de zile ma despart de o schimbare. Schimb tara, definitiv!

11 aha August 22, 2012 at 09:20

esti slab.

12 Razvan August 22, 2012 at 10:19

De ce e slab Dl. Mihai? E slab pentru că își dorește ceva mai mult? Pentru că speră la un trai mai bun?

13 Manole August 22, 2012 at 11:06

Pentru ca fuge ca un las, arata cu degetul spre tara ca e urata, ca e cum e, dar uita ca si el face parte din ce formeaza aceasta tara, si…in loc sa lupte ca sa fie aici mai bine el se fuge sa fie sclavul altora…

14 Calin August 22, 2012 at 17:44

Cum s-ar putea lupta ca sa fie mai bine in Romania.Acum vreo 80 de ani unii romani au luptat in toate felurile impotriva celr care au lasat ca tara noastra sa fie ciopartita, Regele Carol 2 si guvernele puse de el Pentru ei nu a contat nimic decat cinstea si demnitatea, Romania si poporul Roman. Au luptat cu toate mijloacele, pe unele multi dintre noi nu le-ar accepta niciodata. Au sfarsit in puscarii sau lasati in strada sa putrezeasca cu o pancarta in jurul gatului pe care scria” tradator” , dupa ce fusesera impuscati. Istoria a spus despre ei doar , ca au fost asasini salbatici. Nu stiu daca stii cine a fost Corneliu Zelea Codreanu , cum gandea , ce a facut si cum a murit. Explica te rog cum se lupta de 22 de ani poporul roman.Mi-e greu sa accept eticheta de sclav de la pu pancuristi ca voi. Nu stiu cum va incumetati sa comentati, cand nu aduceti nici-un argument. El nu scrie ca tara este urata , ci ca este la coada civilizatiei in Europa din cauza celor care o sug de atatia ani.

15 Manole August 22, 2012 at 23:45

dar tu? ce faci? .. ca tine latram toti la luna ..
apropo, daca imi iubesc tara inseamna ca sunt neaparat pupincurist? tu, ca cetatean al acestei tari ce ai facut pana acum sa o schimbi? ai luat vreodata o sticla de pe jos s-o arunci la cos? ai incercat vreodata macar plantezi un copac ceva? nu stiu, niste stereotipuri dinastea marunte pentru unii…
tot ce stiti sa faceti e sa urlati ca prostii, sa aratati cu degetul, sa dati vina si-n rest stati bine mersi ascunsi dupa perdea. voi vreti peste noapte sa fie bine, sa curga banii pe voi, totul sa fie roz..dar daca se poate sa faca altii asta, ca nah, e noapte, mai trebuie si somn! daca e atat de bine “dincolo”, de ce nu pleci? cine te opreste? …sau defapt realizezi ca tu nu esti nici macar pentru tara asta de nimic(cum o consideri tu) destul de bun..
P.S. tu acum tot ce faci e sa-mi demonstrezi ca oamenii despre care vorbesti chiar au murit degeaba!

16 Barbu August 23, 2012 at 03:15

Hmm. Prozel(ea)itism legionar… Interesant. Probabil din punctul tău de vedere Iorga a fost o mică eroare, scuzabilă prin naiba-știe ce justificări elucubrante; ba chiar a meritat-o, dă-l dracului de bărbos!

Trecând la subiect, totuși: excelent, Vlad! Diagnosticul e dureros (mai ales că mi-e drag unul din cei trei), dar cum nu se poate mai valid: până nu pleacă toată clica politică actuală (indiferent de culoare), n-are cum să se rezolve starea perpetuată în mod identic de generațiile succesive de politicieni. Subliniez: indiferent că-s cutre bătrâne (gen tătuca Ion), sau falși tineri „curați” (gen Antonescu 2, sau ecologistu’ de stă cu mă-sa).

17 Horatiu August 23, 2012 at 10:37

Ma amuza faptul ca en.wikipedia are pagina lui Zelea Codreanu de doua ori mai lunga decat cea in romana.

18 daria August 23, 2012 at 12:05

Sa scapam tara de cei care o sug ! De cei care fac rau tarii , este unul singur care a adus tara pe marginea prapastiei , de el trebuie sa scapam ! Si poporul va sti sa construiasca din nou ceea ce a distrus un om cu gasca lui de hoti ! Sa salvam Romania , ea trebuie sa ramana intreaga , unita , fara regiuni autonome ! Poporul roman a fost si este prea indulgent si prea tolerant ! Este momentul sa fim hotarati , sa ne aparam tara in integritatea ei ! Poporul decide ! Poporul este suveran ! Sa stam drepti in fata oricaror incercari de a ne apleca , de a ne ignora vointa ! Sa fim bravi romani !

19 Calin August 24, 2012 at 00:40

Eu am plecat din tara acum 13 ani. Te-am numit pupancurist pentru ca tu i-ai numit sclavi pe cei care pleaca din tara, in loc sa stea acolo sa lupte. Te-am intrebat cum sa lupti in Romania. I-mi vorbesti de plantat cate un pom . Nu puteai gasi un exemplu mai potrivit.Pura demagogie. Ar trebui sa stii mai bine ca mine ca in satele din Muntii Harghitei , si popii au gatere. La un pom sadit cade un hectar de padure. Eu ti-am pus exemplu cel mai extrem mod de lupta care s-a dus vreodata in interiorul tarii de catre oameni care au dat totul bun sau rau pentru tara. Nu voi incerca sa jstific moartea lui Iorga, cel putin eu am incercat si incerc sa aflu de ce s-au intamplat aceste lucruri, pentru ca sunt parte a istoriei si daca i-ti iubesti tara nu trebuie sa accepti sa-ti fie ascunse. Daca i-ti iubesti tara nu te bate pentru cei care au . venit la putere scotand poporul in strada ca sa-l impuste armata condusa de generalii racolati de catre kgb. Vad ca nu te-ai intrebat niciodata unde sunt teroristii care atacau televiziunea si radio,si se facea apel la oamenii de bine sa vina sa o apere.Nu-mi pot permite sa scriu despre Nicolae Iorga, stim prea putine, asa cum nici despre Mihai Eminescu nu stiam pana cu putin timp in urma ca a fost un nationalist , ca a fost otravit cu mercur pentru ca s-a aflat intr-un posibil complot impotriva regelui Carol. Ce stiu este ca armata romana a trebuit sa se retraga umilita din Basarabia, ca cei care nu s-au refugiat in Romania , au fost deportati in Siberia si li s-a luat totul. Stiu ca in Ardeal au fost sate unde ungurii au omorat toti romanii.Asta se intampla cand tara era guvernata de o clasa politica aratata cu degetul ca sunt unsi , ca-si urmau doar propriile interese si acelor ce-i plateau(ca si cei de astazi), ca prin imbecilismul lor vor face ca tara sa cada sub bolsevism.Cel care-i arata cu degetul era Corneliu Zelea Codreanu, si a murit pentru ca nu a vrut sa-i ierte. Iorca a fost primministru in unul dintre acele guverne.Nu vreau sa vad lucrurile facute peste noapte, numai ca noaptea noastra a durat22 de ani. Ne-am culcat tineri si ne-am trezit aproape batrani. Problema este ca nu au facut N.I.M.I.C ca tara sa nu ajunga in halul asta.Pentrucei care ne numesc “slugile” sau “sclavii altora”, cu toate ca asa cum a scris aici o distinsa doamna , nu ne-a fost usor(eu cand am plecat( lasam in urma sotia cu o fetita de un an si jumatate, pe care urma sa le vad dupa 8 luni langa mine), pe noi nu ne “fute in gura” niciun politist , si nici nu trebuie sa dam spaga cand mergem la doctor. Macar atat sa fi disparut”peste noapte”.Eu nu latru , URLU de durere pentru ca vad in ce hal este tara mea.Inteleg doar doua motive pentru a lua apararea politicienilor . Unu este sa fii beneficiat de ei , si celalalt sa fii prost.Tu aduna sticle, ca ei au vandut cuprul , aluminiul si toate metalele din fabricile pe care le -au ras, ba chiar campuri de petrol, “peste noapte”.

20 cristian August 23, 2012 at 09:54

Un om care hotaraste sa plece din tara poate fi orice altceva, numai las nu. Numai prostii pot gandi ca este las.

21 daria August 24, 2012 at 14:54

In primul rand lui Calin ii voi spune ca imi si iti se scriu legat , nu i-mi ,nu i-ti ! Asta pentru ca pare ca are ceva stiinta de carte ! Si in al doilea rand , noi trebuie sa vedem ce se intampla acum in tara pentru ca istoria sa scrie lucruri bune si mai ales sa mai existam ca tara in momentul in care noi vom deveni istorie ! Astfel ca trebuie sa percepem lucrurile corect si corect nu pot fi percepute decat daca traiesti in tara si vezi tot ceea ce se intampla , esti direct afectat de ceea ce se intampla ! SINGURUL RAU PENTRU ROMANIA ESTE Traian Basescu , acest om care demonstreaza ca pentru el nu exista lege , bun simt , onoare , acest machiavelic care si-a creat structuri sa il sustina pentru ca au aceleasi interese meschine , interese care vor duce inevitabil la distrugerea tarii si a poporului daca nu este oprit la timp !

22 Calin August 24, 2012 at 19:08

Daria, nu stiu daca numele tau ,scris cu litera mare, o fi corect, oricum imi cer scuze pentru celelalte greseli ortografice , va fi usor sa mai gasesti si altele , chiar daca ma straduiesc sa nu fac. Sunt multi ani de cand nu scriu in limba romana, insa nu am incetat sa gandesc romaneste. Si din experienta , iti pot spune ca dupa ce traiesti afara percepi mult mai corect lucrurile. Te impacteaza mult mai mult saracia in care a ajuns tara, si nesimtirea celor care o administreaza , la toate nivelele. Pentru mine sunt toti egali. Eu am votat ultima oara cand a iesit Constantinescu , si el a fost cel care mi-a demostrat acest lucru. Sa cada Basescu,dar sa nu se puna asta in spinarea poporului asa cum s-a facut in 89 , pentru ca prin absenta la urne a lasat destul de clar acest lucru. Ceilalti sunt cel putin la fel ca el . Imi pare rau ca am intrat sa ma infrunt cu cei de aici, de acum imi voi pastra opiniile, cer scuze la toata lumea.

23 Mircea August 26, 2012 at 11:21

@Horatiu N-ar trebui sa te amuze ci sa te puna pe ganduri.
Pentru cei mai “virulenti” dintre “postaci”:
– ati cazut in capcana despre care se vorbeste in articol cand ati inceput sa proferati invective si injurii la adresa celor ce nu va impartasesc opiniile.
– daca tot sunteti impotriva a tot ce tine de minciuna , impostura , indiferenta , incultura , spuneti CLAR ce doriti fara sa faceti referiri la persoane si fara a tine cont de “manevrele politice” – adica pomenile electorale de orice fel – ale trepadusilor pusi in slujba
unor afaceristi lipsiti de scrupule.
– daca sunteti tineri faceti dovada tineretii voastre prin actiuni care pot creste prestigiul national ; luati atitudine impotriva a tot ce considerati ca este minciuna si /sau impostura ; luptati cu armele tineretii voastre impotriva a tot ce va ofenseaza sau constituie atac la inteligenta(si nu se poate spune ca generatiile de acum sunt lipsite de inteligenta nativa)
– schimbati ceea ce trebuie schimbat , fara ura , fara partinire , cu calm , cu judecata , in mod pragmatic.
– si mai inainte de toate , FITI OAMENI DE ONOARE.

24 CelalaltOvidiu August 23, 2012 at 15:26

Eu zic ca este curajos. Doar un las sta sa se complace in minciuna, hotie, prostie… Trebuie sa ai curaj nebun sa hotarasti la jumatatea vietii ca vrei sa te nasti din nou. Eu am doar respect pentru cei ce aleg civilizatia in locul tiganiei, munca in locul hotiei, respectul in locul umilintelor.
Nu inseamna ca esti roman adevarat daca accepti sa fii ca ei: hot, demagog, mitoman, oportunist…
Orice om are dreptul la inca o sansa, dar aceasta nu o veti avea in Romania de azi!

25 Daria August 25, 2012 at 16:17

Draga Calin , nu trebuie sa nu-ti mai impartasesti ideile , sa le pastrezi doar pentru tine , ba din contra , fa-ti publice ideile chiar daca nu toata lumea este de acord cu ele .Si iti spun ca doar aici , acasa percepi cel mai bine cum sta treaba , dar asta doar daca esti interesat , multi sunt ignoranti si vorbesc doar din auzite , din amintiri , din ce spune radio-santul . Ei bine , stii tu cat de murdara a fost campania electorala a lui Basescu ? Nu stii ca nu ai cum sa stii , afara ajung informatiile trunchiate , total false uneori , cum s-a intamplat in cazul Monicai Macovei . Lumea s-a prezentat masiv la urne , si cu toate astea votul poporului nu este luat in seama ! In toti anii de dupa 89, nu a existat un hot , un mincinos si un pervers politician mai mare ca Basescu ! Tine minte asta , si chiar daca nu-ti vine sa crezi , vei ajunge nu peste multa vreme sa imi dai dreptate .

26 Dan August 22, 2012 at 12:35

Uite de ce e slab: http://www.presseurop.eu/ro/content/article/2528381-de-ce-ue-nu-trebuie-sa-ne-deschida-usa

Eu îi doresc să fie mulţumit pe unde va ajunge. Cu burta plină, patul călduţ, linişte pe stradă şi tot ce îi lipseşte şi n-a putut construi aici.

Nu e original. Luaţi de exemplu zicala “ubi bene ibi patria”, pe care o cita Cicero cu un secol înainte de Hristos. Refuz să cred că nu am evoluat de atunci.

PS Din grupa mea de facultate (de 18 oameni) am mai rămas în ţară trei. Nici unul nu ne mai facem meseria, dar rezistăm.

27 Matt August 22, 2012 at 15:39

Exact! Nu numai, dar daca lumea asta care pleaca, ar veni inapoi cu skillset dezvoltat in Vest ar mai fi ceva. Sau daca ar baga tot efortul care il pun in plecare in a reusi ceva in Romania, si din asta ar iesi ceva.
E slab pentru ca toti aleg calea mai usora.

28 Alexandra August 22, 2012 at 17:29

Ma scuzi, dar plecatul nu e usor. Nu e usor sa lasi in urma familia, prietenii, stiind ca atunci cand te intorci unii n-o sa mai fie si tu n-ai fost acolo sa le zici ‘Adio’. Nu e usor sa mergi intr-o tara unde nu cunosti pe nimeni, nu stii limba, nu stii nimic. Stii doar ca tara respectiva isi respecta cetatenii, iti respecta educatia si iti da un loc pe care il meriti. Si ca, dupa cativa ani, dupa ce te vei fi atasat de ea si ea de tine, o sa vrea sa fii parte din poporul ei. Si tu chiar o sa vrei, pentru ca stii ca o sa ai un cuvant de zis si ea o sa il asculte.

Si sa luam exemplul meu: dupa 4 ani de inginerie aerospatiala, ce variante as fi avut: Sa lucrez pe un salariu de 10 mil la un institut care nu cerceteaza nimic, sau sa ma angajez in orice alt domeniu (pe un salariu un pic mai mare). Imi cer scuze, cred ca valorez mai mult de atat.

29 Emigrantu August 23, 2012 at 01:28

Presupun că pleacă într-o țară mai bine pus la punct – altfel de ce ar pleca, nu?

Întrebarea este, oare este corect? Oare este drept? În sensul că nici o țară prosperă nu a stat să-i pice democrația în brațe. Toate țările bine căutate de emigranți sunt puse la punct pentru ca au fost generații întregi care au pus umărul la treabă în trecut.

Este oare corect, să pleci când e greu și sa beneficiezi într-o țară noua de roadele sacrificiilor făcute de alții? Bineînțeles că e mai ușor să trăiești într-o țară mai civilizată. E normal. Dar dacă țara respectivă va trece printr-o criză – atunci ce vei face?

Vei pune umărul la treabă – acolo? Atunci de ce nu ai pune umărul aici. Sau vei pleca mai departe, într-o altă țară?

Până când? Dar copiii copiilor tăi? Știi prin ce crize de identitate vor trece ca și copii de emigranți?

Eu zic totuși să pleci.

Aici e nevoie de oameni care sunt gata sa pună umărul la treabă. E de lucru. Nu e pentru cei care caută scurtături în viață.

30 Varza August 23, 2012 at 02:30

Rezistati la ce si de ce? Nu ai mai multe vieti si presupun ca vrei sa ti-o traiesti in mod decent, intr-un loc decent. Citesc aici tot felul de comentarii cu “rezistati pe tunuri”. Parca e ospiciu. Adica daca imi aleg sa traiesc intr-o alta tara inseamna ca sunt tradator? Sunt las ca nu raman in mocirla sa ma badjocoreasca mai departe Basescu&co?

31 Adi August 25, 2012 at 14:47

As putea sa fiu putin nesimtit si sa-ti spun ca esti un las pentru ca ai niste obligatii de care fugi:
1. statul Roman a investit o groaza de bani in tine prin educatie. In alte tari foarte democratice, tinerii isi incep viata cu o datorie de sute de mii de euro catre stat pe care trebuie sa o dea inapoi;
2. parintii si bunicii tai au nevoie de o pensie; pe care TU ar trebui sa o platesti. Eu nu pot, am si eu parintii mei. Dar tu pleci ca sa-ti fie mai bine, lasandu-ti parintii in “plata domnului”;
3. ultima obligatie, morala, la care nu am nici o speranta de la tine, este obligatia de a-ti ajuta tara: “Nu te intreba ce face tara pentru tine, intreaba-te mai degraba ce faci tu pentru tara” spunea Kennedy in cea mai mare democratie din lume. Dar, cum in timp de razboi, sunt multi care prefera sa dezerteze in loc sa lupte batalii care par a fi lipsite de izbanda, si in timp de pace sunt unii care aleg sa plece unde le e lor mai bine, uitand de “aproapele lor”. Poate fi interpretat si ca un fel de egoism pentru ca, de ex. Mihai Viteazu nu s-a luptat ca sa “nu ramana el in mocirla”, ci a luptat pentru un popor intreg.

32 George August 23, 2012 at 11:23

Nu intelege ca au murit oameni in tara pentru ca el sa poata pleca in alta tara. Tragic.

33 Costel August 24, 2012 at 19:09

Inseamna ca n-au murit chiar in zadar!

34 Luka August 22, 2012 at 10:52

Mihai(asa il cheama) a luat o hotarare: sa-si schimbe viata(singura pe care o are) si sa o faca asa cum vrea el. “aha” nu e un nume, dar il judeca pe Mihai. Nu vi se pare jumatate-jumatate?

35 Doina P August 22, 2012 at 17:15

E destept!

36 Doina P August 22, 2012 at 17:34

Nu stiu ce varsta are “AHA” dar stiu ca pe mine m-a prins Revolutia, adolescenta- 18 ani- si de atunci, am tot incercat sa nu fiu “slaba” asa cum zice @AHA. Am ramas, am muncit, mi-am iubit tara, am plans de cate ori s-a intonat imnul ( pe care l-am cantat cot la cot cu tineretul visator, idealist, atunci cand s-a cantat prima oara in curtea Televiziunii Romane in Decembrie’89).
De atunci, de cate ori s-a schimbat un guvern,fiecare nou prim ministru instalat ne-a recomandat “sa mai strangem cureaua”, in timp ce ei radeau de pe suprafata pamantului fabrici, uzine, agricultura, facandu-ne dependenti de marfa mizerabila adusa extrem de ieftin de afara si vanduta la pret de brand-uri la noi. Intre timp a venit si “criza”! Am mai avut noi, oare, vreo gaura la curea sa mai strangem?
Parerea mea este ca cei care au plecat si care vor mai pleca din tara au fost si sunt destepti, chiar daca le-o fi foarte greu prin straini!
Aveti dreptate domnule Petreanu cand le spuneti ceea ce le spun foarte multi dintre noi, in fiecare moment, sa plece, dar ei au obrazul gros si cefele late si burtile mari, incapatoare si nu o sa se simta sa “plece” nicaieri! Pentru ca ei VOR si mai mult!

37 curly August 22, 2012 at 19:12

esti bou

38 curly August 22, 2012 at 19:13

@all: pt aha e mesajul

39 vafanculo August 23, 2012 at 22:34

si tu esti tare!

40 Mona August 23, 2012 at 04:11

Mihai, plecarea din tara pot sa spun , din punctul de vedere a unui emigrant ce sunt, este doar o solutie temporara , o solutie care rezolva nevoile materiale in general a unei persoane dar care da nastere la alte probleme de natura sociala. Emigrantul va fii vazut emigrant intotdeauna , iar dorul de Tara si familie va fii cu el/ea pana la moarte intotdeauna existand momente in care va dori sa se intoarca la o Romanie Mai buna. Dar Romania nu se va schimba in bine daca o lasam pe mana strainilor si a ” hotilor”.

41 Daniel A. August 21, 2012 at 23:19

Subscriu pentru că eu poate o să mă întorc. sunt tânăr și încă mai sper, dar nu voi fi indulgent. Oamenii ăștia se formează la umbra indulgenței

42 Doina P August 22, 2012 at 17:40

@Daniel A.
Dragule, pentru ca esti tanar, esti si idealist! Cu cine nu vei fi tu indulgent? Cu balaurii cu 7 capete? Gandeste-te ca toti acesti corupti au “pui”! Odraslele lor care vad cat de bine si indestulati traiesc ei, pe urma “smenurilor” facute de parintii lor! Vad cat de bine se poate trai chiar si atunci cand vorbesc si scriu agramat si le atarna suncile pe tapiteriile luxoasa din limuzine! Unde sa te intorci? Stai acolo! Trimite-ti copiii tai peste 20 de ani in vizita si vino si tu cu ei atunci, in vizita! Nu pierzi nimic! Tara va fi la fel!

43 daria August 24, 2012 at 21:13

Halal invataminte ! Daca taceati filozof ramaneati ! Tacerea e de aur ! Decat sa debitezi asemenea prostii mai bine ai tacea ! Tineretul care pleaca afara sa munceasca si sa-si faca o situatie materiala mai buna , sa vina inapoi cu tot ceea ce a invatat si sa incerce si aici sa faca lucruri bune , sa lupte pentru schimbarea mentalitatilor si sa se opuna la fel si fel de lucruri nedrepte care se intampla ! Sentimentul de romanism nu trebuie sa se piarda niciodata , altfel ne pierdem ca natie , ne pierdem ca tara !

44 Laur August 21, 2012 at 23:23

Am scris si eu un manifest la demontratiile din primavara. Si eu spuneam ca “ne-am saturat”…
Totusi, cred ca se ajuta singuri pana in toamna saltimbancii astia sa nu mai iasa nimeni la vot :))

45 cinemavictoria August 21, 2012 at 23:31

asta ar fi cazul fericit, in care problema Romaniei ar sta in 3 oameni, fie ei si atat de detestati …
totusi ce facem cu anonimul care tine mortis sa parcheze pe trotuar in fata bancomatului, ferit-a sfantu’ sa mearga el pe jos o suta de metri?
sau cu celalalt anonim, care-si regleaza apometrele ca sa arate consum de zero virgula zero zero unu metri cubi pe luna?
sau cu personajul mai mult sau mai putin anonim avand salariu de mii de euro pe luna, dar care ofocial declara salariul minim pe economie? (si care, culmea, mai si da ochii peste cap ca sistemul de sanatate e la pamant …)
ori cu profesorul care se vaita ca i s-a taiat 25 la suta din leafa, in conditiile in care da meditatii in transhe de sapte elevi, fara impozit de 16 la suta, desigur.
sau cu … sau cu … sunt mii si mii de cazuri, de exemple … spaga propusa politistului, in loc de plata amenzii … pensionarile pe caz de boala (da, lenea e o boala) … din pacate e mult mult mai grav, raul e adanc inradacinat in societate … bolnava, defecta … vine unul si pune camere de luat vederi la bac si starneste munti de scuipat … asta e problema, de fapt, nu unul, doi, trei oameni care sa plece, astia doar reprezinta mizeria generalizata …

46 Calin August 22, 2012 at 19:54

Oare cine aprodus si intretinut acsti anonimi. Nu cumva politicieni , care oricat de cinstiti se declara , unii dintre ei , nu voteaza niciodata cand este vorba de ridicarea imunitatii parlamentare a vreunui coleg . Ai idee de cate ori am auzit fraza :”Ba tu stii cine sunt eu?”Cnd enumera trei gunoie ca astia , se refera la toti politicienii care au tras tara asta in jos , indiferent care este orientarea lor.

47 adi August 23, 2012 at 15:34

Draga Calin, este exact pe dos! Asta am realizat. Asa am crezut si eu mult timp, insa nu este asa, este exact pe dos: nu politicienii i-au intretinut pe acesti “nesimtiti” in Romania, ci “nesimtitii” i-au intretinut pe acesti politicieni “nesimititi”. Politicienii nu s-au pus in functie fortat. Cineva i-a ales. Citeam nu demult un articol din presa englezeasca in care autorii se declarau socati de faptul ca desi, intr-un sondaj, 85% din romani considerau ca tara merge intr-o directie gresita insa, la alegeri, majoritatea voturilor le-au luat acele 2 partide care au fost la guvernare pana atunci!
Asta este in primul rand cauza faptului ca aproape jumatate din tara nu se prezinta la vot. Mergeti la vot, votati ceva, daca nu va plac canditatii, implicati-va voi! Stiu ca e aiurea, dar asta e singura sansa.

48 Calin August 24, 2012 at 01:31

Sunt de acord cu tine pana la un punct. Acela ca inca, lumea continua sa-i voteze.Eu sunt convins ca nu ar trebui sa mai voteze nimeni pentru ca nu se deosebesc in nimic unii de altii( nici nu ar putea, pentru ca se trag cu totii din aceeasi clica), singurul interes pentru care lupta este al lor , in timp ce tara a ajuns exact asa cum a descris-o Vlad. Pentru mine acesta este un delict ce merita o singura pedeapsa. Cea pe care au abolit-o imediat dupa ce o aplicau ei. Este trist pentru ca eu am plecat din tara si as fi ipocrit sa le cer celor ce sufera in tara sa iasa in fata sa lupte , sa se jertfeasca. Am plecat pentru ca atunci am avut sentimentul ca nu se va schimba nimic, si dupa 13 ani constat acelasi lucru.Un salut la toata lumeaSa speram ca vor aparea tot mai multi oameni ca Vlad care sa faca ca constiinta noastra sa se trezeasca si sa ne urnim. Sa fim cinstiti , pretul”democratiei” l-a platit tara.

49 Morning_blaz3 August 24, 2012 at 15:53

Calin, sti ce nu inteleg eu? Voi cum credeti ca rezolvati ceva cu absenteismul? Mi0a luat ceva timp dar am inteles pana la urma ca vina pentru ce e in tara asta este lipsa de implicare. Astia au ajuns asa nesimtiti si au distrus tara pentru ca nu a iesit nimeni sa ii loveasca sa le bage frica in oase. Cum ar fi Romania acum daca Iliescu, Basescu si alti -escu aveau un singur mandat? Daca ce a patit PNT-ul ar fi patit toti? Daca primarii si-o luau peste bot la prima abatere?
Da, peste tarile civilizate nu a picat democratia din cer. Si ele au luat-o de jos, probabil mai intai cu parul si biciul si dupa ce oamenii au invatat prin pedeapsa ca nu e bine sa fure, sa arunce mizerii pe jos, etc., etc., abia atunci a mijit si civilizatia. La noi s-au facut legi doar zahar si miere, chestiile neinteresante si ‘marunte’ nici nu sunt reglementate, basca nu iese lumea la vot ca…vorba aceea…cu cine dracu’ sa votez.
GRESIT, stimati concetateni! Nici acum nu e tarziu sa incepem sa ii lovim cand avem puterea. Sa inceapa sa se teama cand le trece prin gand sa faca mizerii si sa fure. Trebuie sa votam cu furie, sa ii pedepsim prin vot, sa ii dresam daca vreti. Pe urma o sa avem ce alege.

50 Calin August 24, 2012 at 19:18

Corect punctul tau de vedere. Cand va exista o asemenea grupare , iti promit ca voi merge la vot , chiar si cu carja. Sa-mi ajute Dumnezeu sa ajung acele zile.@morning…

51 daria August 24, 2012 at 21:32

Sunt de acord cu aproape tot ce ai spus Cinemavictoria sau cum te-o chema, dar nu uita ca relele se invata repede, bunele se invata mai greu , iar toate relele de care aminteai s-au acutizat cel mai tare in ultimii ani de cand la putere este raul cel mai mare din cati pot fi pe lumea asta : Traian Basescu , cel mai pervers politician , clica lui de scursuri care se cred providentiali,cei care sfideaza legea , mint atat de convingator ca aproape cred si ei si mai ales , fura de sting ! Cum sa nu invete si cei care oricum au in gena lor astfel de inclinatii , si care nu sunt putini , tot felul de rele si de acte contrare bunelor moravuri ! Pentru a incepe sa redevenim normali si in acord cu bunele reguli de convietuire , cu frica de lege dar mai ales cu frica de Dumnezeu , trebuie sa scapam de raul cel mai mare : Traian Basescu !

52 Horia August 21, 2012 at 23:37

Evaluare corecta. Cu regret trebuie sa va dau dreptate, d. Petreanu. Sper ca ingrijorarea e sincera. Eu cred ca exista un ‘ceva’ fundamental in fiecare dintre noi care ne face sa alegem o tabara sau alta. Probabil ca s-ar putea convietui oarecum linistit daca am putea aplica principiile taranului german: sa nu discutam intre noi despre bani, despre partide politice sau despre religie. Evident, ar mai trebui sa fim politicosi chiar daca nu ne putem respecta unii pe altii. Si mai cred ca ati uitat sa-i indemnati sa plece pe foarte multi altii pe care ii stim cu totii.

53 daria August 24, 2012 at 21:38

Unul singur trebuie sa plece : Traian Basescu ! Dupa el , lucrurile vor incepe sa reintre in normal iar guvernantii de acum nu vor avea curajul sa mai faca potlogarii !

54 Ela August 29, 2012 at 03:24

Sunteti naiva doamna. Chiar credeti ca e vreo diferenta intre Basescu si ceilalti? Nu v-au demonstrat lunile acestea de schimbare ca sunt toti la fel de mincinosi si ca ne vad la fel? Ca nu au respect pentru noi, pentru copiii sau parintii nostri?

Inteleg ca doriti schimbarea dar nu mai promovati ideea ca unul singur e rau si restul sunt buni. Nu veti aduce decat dezamagire.

55 Daria August 29, 2012 at 09:14

Nu sunt naiva si nici nu am spus ca cei care sunt acum la guvernare sunt grozavi , dar sunt un rau mai mic iar noi trebuie sa alegem dintre toti raii, raul cel mai mic . Astia si daca ar vrea sa faca ceva , nu au cum sa faca dupa dezastrul creat de Basescu si clica lui portocalie , care acum s-ar ascunde sub toate culorile posibile , doar-doar sa mai prosteasca lumea . Mai evidenta decat toata sarabanda de siretlicuri si minciuni cu care au reusit sa fure voturile celor care au votat pentru demitere, asa ceva nu poate concepe decat niste minti bolnave , avide de putere , lipsite de scrupule , de bun simt sau de teama ca toate se vor intoarce impotriva lor . Ei lupta cu cele mai josnice metode , la limita legii , pe care o interpreteaza dupa bunul lor plac , pentru ca stiu ca cineva le asigura spatele . Asa ca nu am cum sa fiu eu naiva , trebuie sa luptam cu toate fortele sa scapam de raul cel mare , altfel va fi vai de noi ca tara si ca neam .Cu respect pentru toti acei care nu se lasa pacaliti de suspendatul revenit la masa verde .

56 Groparu Nemernic August 21, 2012 at 23:47

N-aşe! Asta aşteptam.

57 Sorin P August 21, 2012 at 23:55

Multumesc pt acest articol. Daca e sa ascultam ce se da la televizor, ar insemna ca au murit toti cei care mai gandeau din tara asta si au ramas doar retardatii care uita de la un scrutin la altul ca si “celalalt” l-a furat si bajocorit (si care raspund ca niste ogari la chemarile scheleleite ale unui stapan penibilaflat intr-o functie de conducere).

58 Barbu August 23, 2012 at 03:24

Ete na… Știrile de antenă bleagă sunt ascultate doar din inerție, între două „tocșouri” cu cel mai recent locuitor din fusta Răduleascăi, sau cu ochii lipiți de ultimele schelălăituri de la Zăvorâtă.
Porcăria cea mai mare: există unii atât de stupizi încât chiar votează cum zice… televizoru’.

59 Calin August 24, 2012 at 12:17

@Barbu. Eu nu voi zice da-l dracu de barbos, pentru ca ne-a scris istoria , si a pus-o in Istoria Universala. Nimeni nu justifica asasinatul sau, nici nu spune ca ar fi fost o eroare.Dar daca tot scriem despre asta este mai bine sa o facem cu sinceritate. Cauta in wikipedia la pagina lui Nicolae Iorga”Sfarsitul”. Vei gasi scris ca in urma scrisorii adresate de catre Codreanu , acesta i-i intenteaza proces pentru calomnie.Ulterior, trimite mai multe scrisori pentru a evita trimiterea in puscarie a Capitanului, dar toate ele esueaza. Deznodamantul este asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu , din ordinul lui Carol2.Asasinarea lui Iorga a fost condamnata de catre Legiune, acesta a fost un act individual al unor membri ai acesteia care au facut-o pe cont propriu. Se insista asupra acestui lucru , nicidecum se justifica.Daca toti am minimiza aceste fapte probabil multi am termina prin a-l face partas pe Nicolae Iorga la moartea lui Codreanu… Cu toate astea , singurul lucru pe care i-l facusem in prima mea interventie a fost de a pune un exemplu unui om care il acuza pe Vlad ca prefera sa plece sa fie sclavul altora in loc sa ramana in tara sa lupte. Un salut!

60 daria August 24, 2012 at 21:52

De gandit, mai sunt oameni care gandesc , dar asa cum sunt destui cei care citesc carti dar nu inteleg nimic , asa sunt si destui care se uita la tv. si nu inteleg, sau se uita la televiziunile basiste care spala creierele si asa fara prea multe circumvolutiuni ! Mai grav este insa ca sunt destui care nu au coloana vertebrala si executa niste ordine care nu au nimic de-a face cu dreptatea , bunul simt sau legea !

61 __vali August 22, 2012 at 00:01

“Plecaţi, toţi trei, şi luaţi-vă şi minionii cu voi”
De acord … da’ ce o sa puneti in locul lor?!

62 Batman August 23, 2012 at 02:03

Ii lasam pe cei de la blogary sa aleaga… e bine?

63 alexnicolae August 23, 2012 at 12:28

@__vali, vrei sa zici ca esti incapabil sa participi la actul politic ? ca nu poti sa construiesti un proiect corect, pe care sa il prezinti in public, pentru care sa obtii finantare si sustinerea unui numar mare de oameni care cred in acest proiect corect, valabil si sustenabil, prin care sa dezvolti Romania ca fiind tara in care vrei sa locuiesti in urmatorii ani tu si copii tai ? raspunsul la intrebarea ta : vrem sa te punem pe tine sau pe oricine care construieste proiecte. Nu trebuie sa vina cineva cu nume pe lista. Eu vreau sa il votez de Vlad Petreanu acuma ni, pe baza proiectului”petreanu.ro”. Vreau o lege care sa ii permita sa candideze la alegerile viitoare, daca vrea, cu sanse egale cu canditatii veniti pe filiera listelor de partid.

64 Ela August 29, 2012 at 03:32

Eu vreau si o lege si o scoala si o sansa, dar nu doar pentru Vlad, pentru noi toti. Am mai scris proiecte, spuneti-mi unde se ofera finantare pentru asa ceva ca sa ma ajutati cu startul.

65 anoni-mus August 22, 2012 at 00:09

Vlad, aţi înfrânt. Sper că eşti mulţumit (că mândru mi-e totuşi greu să cred…). Da, am văzut că ai scos-o p-asta cu “toţi e la fel” dar, dat fiind că evaluarea mea e diferită de a ta, din nou nu am cum să fiu de acord cu tine.

Şi asta deoarece, cu un preşedinte-jucător transformat în preşedinte-ciomăgar, care şi-a jucat toate cărţile (indiferent cât de murdare au fost ele) cu graţia unui rinocer într-un magazin de porţelanuri (şi care a revenit la Cotroceni pe cadavrele politice ale 7,4 milioane de români), România şi-a văzut plasată într-un final bomboana pe proverbiala colivă. Chiar şi dacă nu revenea, ce putea să distrugă a distrus deja.

Recunosc, sunt frustrat şi nervos. În primul rând din cauza diletantismului, lipsei de prevedere şi de pregătire şi a incapacităţii USL de a duce naibii un lucru bun până la capăt. A donquijotismului naiv a lui Antonescu, care a crezut că dacă el e om politic şi are principii şi obişnuinţe pur politice, atunci musai şi Băsescu e la fel. A slăbiciunii lui Ponta, care are genunchi de ceară şi care s-a îndoit numai cât a scuipat Barosso cuvinte înspre el. A incapacităţii funciare a USL de a comunica articulat ceva, indiferent ce, măcar în condiţii normale, nemite în condiţii de război a Puterii Din Umbră cu propria ţară.

Dacă, însă, de ei sunt dezamăgit (nu atât cât să nu-i mai votez, dar orişicâtuşi…), recunosc şi faptul că Băsescu mi-a împlinit aşteptările cu asupra de măsură. Acţiunile constante, consistente, insistente şi continui de dizolvare a instituţiilor şi de distrugere a statalităţii României, începute în 2005, au ajuns la apoteoticul lor final în 2012. Dacă – şi când – va reuşi ţara noastră să aibă din nou lideri în locul unui Comandant, aceştia se vor găsi în faţa monumentalei sarcini de a re-construi o ţară. Începând de la bază: implicarea oamenilor în propriile vieţi.

Pentru că dacă Băsescu a reuşit ceva foarte bine – în afară de întoarcerea la Cotroceni – a reuşit, în lupta sa pentru putere, să tragă în neant instituţiile, adică însăşi esenţa sistemului democratic, niciodată consolidate până la capăt dar care mai pâlpâiau un pic. Ei bine, lupta politică actuală le-a suflat în lumânare.

Democraţia (cât de demonetizat a ajuns acest cuvânt!…) se bazează pe instituţii. De-asta şi costă mult mai mult decât dictatura. Două noţiuni: instituţii şi “checks and balances”, adică controlul reciproc. Acestea asigură funcţionarea unei democraţii. Distruge-le, şi rămâi cu o coajă goală, o formă fără fond. Asta a reuşit Băsescu în aceste zile.

O instituţie e tot atât de puternică pe cât de puternici sunt cei care o conduc. Pentru că depinde de oameni pentru a face ce are de făcut. Dacă oamenii nu trec la acţiune, sau dacă acţionează într-o singură direcţie, ai forma unei instituţii, dar fondul unui cadavru în putrefacţie.

Băsescu s-a prins de asta. Şi, încet şi (aproape) pe nevăzute, a populat instituţiile de forţă cu oamenii “săi”. Prestidigitator politic fără cusur, ne-a ameţit cu vorbe (iar noi i le-am mestecat fără a ne gândi; ţi-aminteşti de câte ori un scandal care afecta gruparea Băsescu era urmat extrem de repede de un alt scandal care avea o cu totul altă ţintă?) iar în spate a acţionat:

CCR: mai ai nevoie de argumente, după toate deciziile rizibile (Preşedintele are voie să refuze o propunere o singură dată – un soi de “şi crocodilul zboară, dar mai jos”, dacă-ţi aminteşti bancul), controversate sau care se contraziceau între ele, mai toate luate cu 5-4?

Serviciile: hai, că nu trebuie să-ţi pronunţ decât atât: Meleşcanu şi Coldea (citeşti Jurnalul Naţional?). Mai pune aici şi “aventurile” auto ale doamnei Mona Pivniceru şi ai tabloul complet.

CSM: cât de bine te simţi cu o instituţie care nu se poate aduna de prin concedii pentru a rezolva problema candidatului la Ministerul Justiţiei, dar se autosesizează (din vacanţă!) pentru vorbe politice?

Procuratura: Kovesi. Te uiţi la oroarea de zilele-astea? Te simţi bine într-o ţară în care “echipe mixte” procurori+poliţişti merg din casă în casă, anchetând, având circa 500 de plângeri? Asta după ce n-au mişcat un deget în 2009, la circa 12.000 de plângeri?

Şi toate aceste coji de instituţii n-au bunul simţ nici măcar să comunice public (ai văzut vreo replică a lui Kovesi la întrebările lui Antonescu sau ale Active Watch? Didn’t think so, either).

Acesta e doar blatul tortului, so to speak. Adaugă peste el un sistem creat strâmb, cu trei instituţii de forţă practic fără control (CCR, care nu poate fi contrazisă de nimeni; Procuratura, care se subordonează doar CSM; şi CSM, care nu se subordonează nimănui) şi ai Ţara Lui Kafka, fără discount.

Te simţi încă bine? Mai avem aparatul imens de propagandă, alimentat din nu ştiu ce bani (că, hai să fim serioşi, la audienţele şi tirajele lor nu poţi pretinde că Evz, RL, B1, RTV şi alţi astfel de “agenţi economici” se autofinanţează din încasările din publicitate!). Mai adaugă reţeaua solidă de contacte externe. Mai adaugă suprema nesimţire a tuturor acestora de a nu răspunde nici unei întrebări publice. Tabloul e aproape complet. Aproape.

În vârf, cireaşa, e un om care nu a arătat niciodată vreo urmă de respect pentru mecanismele democratice (a şi spus-o cu subiect şi predicat) şi care, dincolo de ranchiună, a arătat o lipsă de scrupule fără egal. Care a creat, coordonează şi orientează acest dispozitiv indiferent la ce se întâmplă cu viaţa omului obişnuit. Nu ţi-e deja familiară imaginea?

Oh, Băsescu e doar rezultatul. E vârful vizibil al unui întreg sistem. El a apărut, s-a dezvoltat şi a rodit din cauza lipsei de cultură politică (a clasei politice în întregime şi a noastră ca popor în întregime), a lipsei de interes a omului de rând şi a lipsei de “checks and balances” a legislaţiei (în principal a Constituţiei actuale), făcute pe picior şi cu interesul meschin imediat în minte.

Mai adaugă peste toate şi mitul mesianic, de care suferă multă lume (toţi susţinătorii lui Băsescu, fără osebire, plus o parte din ceilalţi). Am credinţa că vom suferi încă multă vreme. Cel puţin atâta vreme cât nu vom înţelege că salvarea nu vine de la un Mesia cu sau fără chelie, ci de la noi. Poporenii, votanţii, cei care trebuiau să aibă grijă ca instituţiile să funcţioneze, sancţionând imediat orice abatere. “Contact your Representative” nu funcţionează încă la noi; şi atâta timp cât va rămâne specific doar americanilor, noi vom fi o colonie a oricui are un pic de tupeu şi de iuţeală de mână. Vrei “resetarea clasei politice”? Va trebui să iniţiem mai întâi resetarea noastră ca popor.

Şi asta deoarece rezultatul este că în august 2012 avem un stat controlat, prin instituţiile sale fundamentale şi prin cele de forţă, de o grupare care astfel subordonează resursele unei ţări în interes propriu.

Dacă asta nu e definiţia unui stat capturat, nu ştiu care alta ar putea fi.

66 Marian S August 22, 2012 at 04:14

De acord cu 99% şi cât pe-aci să dau şi eu un vot.
Dar unde s-a dus acel 1% ??? Păi… în nickname, care nickname arată şi concepţia generală: suntem tari în gură, dăm verdicte, dăm indicaţii preţioase sub protecţia anonimatului. Când este să ne asumăm nişte afirmaţii… pauză. Stai aşa că nu-i aşa.
De-aia avem “stat capturat“, domnule anonimus. Şi toti ceilalţi anonimi de pe aici şi de pe oriunde.

67 curly August 22, 2012 at 19:20

@Marian S: nu fi prost, pe net nu e problema asta cu nickname-urile – daca in loc de “ano-nimus” scria “Ion Popescu” te multumea?

68 Marian S August 23, 2012 at 09:02

Ion Popescu, lorakeen, party sau curly, adică tot o lae.
Nu te mai face că nu pricepi ce am vrut să spun.

69 dan August 22, 2012 at 08:27

@anoni-mus – “Pentru că dacă Băsescu a reuşit ceva foarte bine – în afară de întoarcerea la Cotroceni – a reuşit, în lupta sa pentru putere, să tragă în neant instituţiile, adică însăşi esenţa sistemului democratic, niciodată consolidate până la capăt dar care mai pâlpâiau un pic. Ei bine, lupta politică actuală le-a suflat în lumânare.” – curios, dar parca USL-ul a schimbat conducerea unor institutii atunci cand luat decizii care nu le conveneau; tot USL-isti au amenintat alte persoane (judecatori CCR). Si totusi tu ii votezi. Desi principala problema acum tot situatia economica e. iar USL-ul tot nu a facut mai nimic in directia asta. Asta e, ne meritam soarta cu din astia ca tine

70 __vali August 22, 2012 at 08:33

Jalnic sa mai poti sa crezi ca Antonescu “e om politic şi are principii şi obişnuinţe pur politice”. Cat de orbi (sau poate doar “indragostit”!) puteti sa fiti sa nu vedeti ca nu decat o paiata goala pe dinauntru!

71 anoni-mus August 22, 2012 at 09:08

@dan, @___vali

va pot oferi doar intreaga mea compasiune. Cu toata sinceritatea. Si, poate, sfatul sa (re)cititi niste carti de istorie, de unde ati putea vedea ca Mesia, Omul Salvator, Cel-Care-Ne-Poate-Scoate-Din-Propria-Mizerie a sfarsit intotdeauna, dar intotdeauna, prin a-si calca poporul in picioare. De la Nabucodonosor la Cezar, de la Carol Cel Mare la Ivan Cel Groaznic, de la Metternich la Hitler, de la Orban la Saakashvili, fara exceptie.

Eu sustin, din oferta politica actuala, partea care a dovedit cel mai putin dispret fata de institutii. In fapte, nu in vorbe. Daca voi nu sunteti capabili sa treceti dincolo de “lip service” si sa vedeti esenta actiunilor nu pot decat sa simt mila pentru voi.

Then again, poate ca noi, ca popor, avem nevoie – pentru a ne vindeca definitiv – si de unii ca voi. Bacteriile si germenii ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Si spun asta fara pic de condescendenta sau dispret. Si voi aveti un rol in societate.

72 Zede August 22, 2012 at 09:16

1. N-ar fi mai bine sa vorbesti limba romana fara aditii fortate de engleza?

2. A-propos de institutiile statului, gandeste-te la faptul ca in momentul de fata beneficiezi de un Avocat al Poporului care nu misca fara aprobarea USL. Daca vei avea cumva nevoie de el intr-o actiune impotriva trecatoarei guvernari actuale, vei fi COMPLET lipsit de putere.

3. Chestiile astea cu germenii si bacteriile te cam scot din sfera unei discutii civilizate. Ti-as raspunde pe masura, cam pe unde ai putea sa cauti germeni si bacterii, insa probabil ca dl Petreanu nu va aproba comentariul. Pot sa sugerez voalat ca pe la o ruda si pot sa spun ca acolo unde nu bate soarele.

73 dan August 22, 2012 at 09:57

@anoni-mus – wow. adica…wow. Eu dau doua argumente de ce nu-mi place USL-ul (in speta, ei au calcat in picioare institutiile, pe fata, plus faptul ca de cand au venit la putere singura decizie economica pe care au luat-o a fost sa taie investitiile,) si tu vii cu chestii despre Mesia. Unde zic eu de un salvator? Poti sa raspunzi punctual la problemele pe care le-am ridicat sau esti intr-atat de indoctrinat incat pur si simplu ignori fapte reale?

74 Lois August 23, 2012 at 16:58

Apropo de usl isti si sutinatorii lor….
desi acest comentariu poate parea off-topic, am observat la oamenii din jurul meu (dincolo de mitingurile cu tigani platiti de la craiova sau cu pensionari abrutizati care-si vand votul pt 1 kil de faina si de ulei) am observat, precum ziceam, ca in general cei care ii sustin pe usl isti sunt oameni care cauta mereu smenareli, smecherii in viata de zi cu zi pt a se fofila de la munca, caractere josnice si de moralitate indoielnica, genul acela de personaje alunecoase, ipocrite, ascunse care nu-si asuma responsabilitati pt nimic si arunca munca in ograda altuia si incearca sa-si imbunatateasca situatia financiara de pe urma acestora.
Asta ca o simpla observatie.

Probabil acesta este si unul dintre motivele pt care comunismul a avut asa de mare succes, mai ales aici in partea de sud a tarii…….

in rest, fara convingerea ca situatia s-ar schimba in bine automat si peste noapte si fara sa vad un mesiah in basescu &co, inca mai cred ca e nevoie de schimbarea integrala a clasei politice.

75 __vali August 22, 2012 at 10:17

@anoni-mus (postac cumva?!): Inteleg ca suferiti adanc (deh, dragoste cu nabadai, amor de adolescent intarziat) dar mi s-ar parea totusi jignitor sa va alin aceasta suferinta oferindu-va “intreaga mea compasiune”. In schimb as putea incerca sa va ofer franturi din realitatea ce va inconjoara desi tare mi-e este teama ca, data fiind schizofrenia in care traiti, nu o sa le puteti “digera”. Oricum, hai sa incerc.
http://www.revista22.ro/articol.php?id=16251
http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Opozitia-in_criza_de_lideri_7_373232676.html

76 Mihai August 22, 2012 at 11:06

@anoni-mus: Daca primul mesaj mi s-a parut prea lung dar interesant in foarte mare masura, deci l-am citit cu interes, la acesta din urma mi s-a parut ca nu ati mai putut sa suportati o masca de democratie si ea v-a cazut pe picioare si fiind grea v-a provocat dureri. Altfel nu-mi explic cum puteti pretinde ca exista oameni minunati, inteligenti, chiar superiori (dvs. si cei cu pareri idntice) si restul doar bacterii si germeni de care doriti sa va vindecati. Nu e in niciun fel nici democratic si cu siguranta nici normal sa va considerati atat de mult peste ceilalti. Va amintesc ca nici macar nu sunteti original dar , pe mine, comparatia m-ar jigni teribil. Incerc totusi sa va spun ca acest discurs l-au avut toti fascistii de la cel mai neinsemnat pana la cel mai dement si anume Hitler.
Ca toate ideile represive, a fost cu succes folosita si de regimul comunist, poate ati auzit de: “cine nu-i cu noi e impotriva noastra.
Nu intru in discutii despre fascism si comunism dar inteleg ca niciuna nu este idealul de societate spre care dorim sa ne indreptam. Eu cel putin nu vreau!
Daca, macar prin discurs, va ganditi sa ajutati la eradicarea bolilor reale ale Romaniei, renuntati la aceasta abordare, verificati ca de fapt si aceasta e o boala si sper ca nu e prea tarziu sa va vindecati.
E bine sa existe mai multe pareri, chiar daca nu ne convin. Haideti sa ramana lucrurile asa.
Puneti-va la loc masca democratiei si chiar daca in sufletul dvs. nu credeti in ea, aratati mult mai bine asa. Fara masca lumea va poate usor confunda cu un monstru. O zi buna.

77 anoni-mus August 22, 2012 at 12:36

Mihai, discutia de aici este strict pe subiectul “alegeri politice si justificarea lor individuala”. Aprecierile mele la adresa preopinentilor se refera, asadar, strict la alegerile politice. Punct. Nu stiu cine sunt ei – ca oameni, vorbesc – habar n-am cat de valorosi sunt pentru societate in alte domenii (si, sincer sa fiu, nici nu cred ca are relevanta, in context). Capitolele vietii sunt separate si merita sa ramana asa, altfel intram – cum ai facut tu – intr-un soi de terci de aprecieri, unele aproape de realitate, altele nu. Si Sadoveanu a fost maret ca scriitor si mizerabil ca om. Mizeria umana nu-l face mai putin valoros ca scriitor, valoarea literara nu-i poleieste in nici un fel nimicnicia omeneasca.

Nu sufar de iluzii de grandoare. Cred, insa, ca a fi convins ca un om poate fi mai de incredere ca un sistem functional e dovada de tulburare de logica. Iar a evalua prezentul fara a privi in trecut e o greseala. Frecventa, pentru ca avem memorie scurta, dar nu mai putin periculoasa.

Pe scurt, evaluarea mea s-a limitat la alegeri politice, nu la calitatea umana in general a preopinentilor mei. Iar strict pe acest subiect nu am a re-evalua nimic in afara tonului. Pe care, iata, dandu-ti dreptate, l-am moderat.

78 monk August 23, 2012 at 22:05

Care “sistem functional” ?!? Pe ce lume traiesti, omule ?

79 silicon_v August 22, 2012 at 17:39

V-ati incins tare. Nabucodonosor Cezar, Carol Cel Mare,Ivan Cel Groaznic…

Cred ca stiu cam cum va simtiti, asa m-am simtit si eu in 2004, cand Hrebenciuc imi radea in nas, dupa primul tur. De asta nu prea imi permit sa zic ceva ironic, desi imi sta in buricul degetului.

Dumneavoastra vedeti enorm si simtiti mosntruos. Incercati sa treceti peste asta si sa va relaxati. In cateva luni ministru justitiei, al partidului pe care il simpatizati, va face propunerea pentru procurorul sef. Apoi si la DNA. Da, Basescu va da avizul, dar propunerile nu pot sa vina decat de la guvern. Asa sunt regulile. Aveti guvernul, majoritate in parlament, aveti mai tot ce misca in administratia publica locala. Nu le puteti avea chiar pe toate, atat timp cat serviciile speciale sunt la presedentie, nu la guvern.

“Eu sustin, din oferta politica actuala, partea care a dovedit cel mai putin dispret fata de institutii.”

Eu nu. Nu stiu ce vedeti dumneavoastra, dar eu cand ma uit imi revin tot felul de amintiri. De nume precum Amariei, regele NUP-urilor, de procuorul sef Botis, promovat recent la DGIA, de Timofte, de senatorul linia de atac Voicu- Vanghelie-Dragnea asupra ministerului de interne (“ai toate dosarele, ai toata procuratura dacama pui sef, asa zicea Voicu mai an”), etc etc etc

Imi pare rau, respectul PSD fata de toate institutiile e nul. Ei vor doars a le calareasca si atat. Complet si total. Si apoi sa fie liniste. Chiar credeti ca Amariei sau Botis nu raspundeau la comenzi sub PSD? Ba inca cum. Aia de sub ei care erau capete patrate plateau. Unii chiar cu viata.

Cautati pe net cazul procurorilor Panait sau Luminita Sega. Panait e mort de mult, baiatul prefectului PSD de Bihor, Tarau, cel cu contrabanda la nivel urias, fugit in USA 5 ani, doar ce si-a facut o nunta de multi-milionar la Florenta, acum cateva saptamani. Realatii in click.

Va rog deci sa nu imi spuneti mie ca Voiculescu, Catalin Voicu, Dragnea sau Fenechiu o sa trateze cu respect institutiile mai mult decat Basescu. Eu nu cred asta

E mai bine asa, parerea mea, cu contre. Puterea totala la USL e naspa, au aratat asta si acum si in trecut.

80 anoni-mus August 22, 2012 at 18:15

E mai bine asa, parerea mea, cu contre.” Ah, da. Complet de acord, Opozitia parlamentara face parte din “checks and balances”. Ideal ar fi ca puterile independente sa se controleze reciproc, iar noi sa le controlam pe toate, pentru a preveni repetarea situatiei de azi, in care un singur om a inlaturat mecanismele de control reciproc.

Nu visez la o lume uselizata si nu traiesc cu iluzia ca Antonescu si Ponta ar fi ingerasi. Doar ca Basescu mi-a demonstrat cat de drac e, in timp ce astia doi (ma rog vorbesc despre sistemele conduse de cei trei) inca nu.

81 GentleGiant August 23, 2012 at 08:37

Ti-au aratat cu asupra de masura in doar o luna si jumatate, dar nimic nu-i mai surd decit urechile care nu vor sa auda.
Cit despre flerul pe care crezi ca-l ai la oameni (fie ei si politicieni), iti doresc sa nu te fi ghidat in viata dupa el.
Imi pari self-deluded, ca sa vorbesc pe limba-ti.

82 lorakeen August 23, 2012 at 08:58

” Doar ca Basescu mi-a demonstrat cat de drac e, in timp ce astia doi (ma rog vorbesc despre sistemele conduse de cei trei) inca nu.” Omule, tu traiesti pe luna? care parte din”a schimba ilegal ocupantii unor posturi de influenta” “fraude electorale masive” “incalcarea legii” ” compromiterea Romaniei pe plan extern” nu te-au convins?
Sau poate tu esti unul dintre aia pentru care efectele pe termen lung nu conteaza pentru ca au ei asa o pata pe Basescu incat prefera sa faca un mare caca pe viitorul Romaniei numai ca sa-si vada ura aia intretinuta de propaganda lui Voiculescu satisfacuta?
Hai sa-ti spun ceva: daca gandesti asa, ai probleme. Mii de scuze pentru limbaj, dar oamenii ca tine sunt de vina ca Romania e asa cum e. Pentru ca nu gandesc cu propriile capete. Pentru ca le permit alora sa faca ce vor.
Eu am plecat din tara in 2000. Si sa stii ca pana nu pleci nu vei intelege niciodata cat e de greu. Dar la ora asta? Pentru Romania, noi astia plecati facem mai mult decat cei ramasi.
La compania pentru care lucrez suntem 12 romance. Eu sunt in IT, restul in productie. Avem o intelegere- cate una se duce acasa in fiecare luna si duce bani etc pentru toate. se ajunge cam la 6-7k GBP pe luna, trimisi in ROmania.
Banii aia intra in ecnomia romaneasca. prtoprietarul ala de magazin de la coltul blocului unde sta mama vede o parte din ei, intr-un orasel jegos de provincie unde somajul e 45% . Banii aia hranesc copii si parinti ramasi acasa, platesc rate, etc.
DE aici, eu pun in economia romaneasca mai mult decat unul care lucreaza in ROmania si castiga 300€ pe luna. Cate din orasele si satele tarii supravietuiesc economic din banii romanilor plecati?

83 Calin August 22, 2012 at 20:18

Aveai dreptate , mai sus , cand te refereai la popor. Din pacate pentru voi , nu-i mai puteti aduce pe mineri ca sa va faca treaba. Anonimus , dupa cat de bine scrii , nu ma-r surprinde sa faci parte din masina de propaganda a vreunuia din astia.Iliescu nu te-a dezamagit niciodata? Ca asta-i tata lor, si tot el ne-a “educat” pe toti in ale democratiei.Al doilea comentariu , nu m-am mai obosit sa-l citesc. Nu mi-a placut Basescu niciodata, dar astialalti , mi-au facut parul maciuca, s-au luat de piept cu toata lumea , numai cu rusii , nu.

84 Morning_blaz3 August 24, 2012 at 16:06

@anoni-mus: Zic sa nu te mai obosesti. Probabil dintr-o directiva de partid s-a spart teava cu beshishti la commenturile de pe acest site. Pacat!

85 Mihai D> August 22, 2012 at 08:41

Sistemul constitutional deformat nu l-a creat Basescu, ci cei de dinainte. Basescu doar l-a exploatat mai bine pentru a-si consolida pozitia. Stii cum se zice, nu e pentru cine se pregateste. Zici ca Basescu a distrus institutiile in cateva zile? Credeam ca vorbesti de astilalti. Propaganda? Come on, nimic nu bate Antena… Iti respect opinia, dar de ce trebuie ca USL-ul sa fie votabil? Nu e.

Vlad are dreptate sa le zica sa plece. Pentru ca in urmatoarele luni se vor bate in continuare cu sange, in timp ce tara nu e guvernata. Regret profund ca mi-am cumparat casa in Romania anul asta. Bani aruncati pe fereastra. Trebuia sa ma car naibii de-aici.

86 Andrei August 23, 2012 at 10:58

Si eu am acelasi mare regret….bani aruncati in momentul in care am apucat sa-mi iau casa aici. Din diverse surse , si putina munca de cercetare pe net, am descoperit ca cu aceesi bani gaseam casa ( generic fiind spus – poate fi apartament sau casa pe pamant ) in destule tari civilizate ( europene ) . Trist, dar adevarat. Oricum, nu este timpul pierdut si eu unul, le mai dau maxim doi ani acestor bestii cu masca de oameni care sunt clasa politica din Romania. Nu stiu daca imi este scarba mai mare de altceva de pe lumea asta decat de ei. Oricum Mihai, vorba aceea ( si nu o spun in engelza, cu toate ca suna mai bine ) : sa ne dorim ceea ce poate fi mai bine, dar sa fim pregatiti pentru ce poate fi mai rau, ceea ce nu exclude o emigrare rapida. Sper sa nu ajungem in situatia regretabila sa cerem azil politic.

87 Zede August 22, 2012 at 09:10

Domnule anoni-mus,

Doresc neaparat sa te cunosc. Esti primul om venit in realitatea acestui Univers dintr-o lume paralela. Cu exceptia incapacitatii USL, care este prezenta si in Universul nostru, realitatea voastra este exact inversata.

Spune-mi, te rog, in realitatea voastra exista cineva denumit Voiculescu? Acolo este un personaj pozitiv, nu?

88 Anca Paduraru August 22, 2012 at 10:19

Nu trebuie sa fim salvati sau sa ne salvam. Trebuie sa ne purtam in viata privata dupa un singur comandament: ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Iar in viata publica: poarta-te, atunci cand conduci, ca si cand maine ai schimba locul cu cel condus de tine. In viata politica, poarta-te, cand esti la putere, ca si cand maine ai intra in opozitie. Temelia nu este in institutii, ci in oamenii care le cladesc, sustin, sau daraman. Temelia este in responsabilitatea individuala. A ficaruia. Si in respectul pentru lege. Al fiecaruia.
Prea des ne deranjeaza mizeria de pe strada, dar aruncam neglijent ambalajul de la inghetata. Prea des ne deranjeaza traficul, dar nu respectam regulile de circulatie. Prea des ne deranjeaza saracia, dar nu intindem, efectiv, o mana de ajutor acelor saraci pe care putem sa ii ajungem, din jurul nostru. Etc, etc, etc.

89 Mihai August 22, 2012 at 11:33

Aveti perfecta dreptate, subscriu la absolut tot ce ati spus in mesaj! Cred insa ca si indemnul dl-ui Vlad Petreanu “Plecati!” este exact si mai ales necesar. Trebuie sa plece toate hienele si sacalii pana mai e ceva vlaga in tara asta! Dar oare e suficient sa spui hienelor sa plece ca sa se si intample asta? De pe Nat Geo aflam ca nu. Si atunci? Poate ca nu vrem cu adevarat, poate ca ne-am obisnuit cu hienele astea si acceptam sa ne roada incet. Ne e teama de ce ar putea veni in locul lor daca pleaca. Ne gandim ca vin alte hiene sau alti pradatori mai infricosatori. Daca e asa inseamna ca totul e pierdut! Acum 23 ani cei care nu aveau habar de jocurile de culise pentru rasturnarea comunismului au hotarat sa alunge hienele si prin manipulare sau nu asta s-a intamplat. O perioada dupa, pana au crescut noile hiene, lucrurile pareau mai bune. Recunosc ca temerea ca vin alte hiene e fondata si argumentata de fapte petrecute dar chiar si asa nu ma gandesc sa accept situatia ca pe o fatalitate. Nu imi permit, mai ales pentru copii mei. Am sa fac ce pot si daca mai multi doresc ca lucrurile sa schimbe poate se vor schimba altfel se va schimba situatia doar la nivel individual. Si atat.

90 Costin August 22, 2012 at 00:09

+1!

91 Dani August 22, 2012 at 00:13

Da, toti trebuie sa plece, dar nu se va schimba ceva pana noi oamenii nu ne vom asuma si noi niste responsabilitati, pana nu vom fi uniti, pana nu vom sti sa lasam barfele samd

92 gabibi August 22, 2012 at 00:22

super

93 dragos August 22, 2012 at 00:25

nu te inteleg, o faci pe naivul? intuiesti ceva din sensul cuvintelor: pragmatism, realism. ce rost au compunerile semanatoriste in 2012?

94 fish August 22, 2012 at 00:30

@Vlad – vezi ca or sa-ti sara toti postacii acum in cap 😀 😀
nu numai o anume jumatate deranjata 😀

95 Tudor August 22, 2012 at 00:38

Emigrarea nu este soluţia. Să nu uităm că avem ţara şi conducerea pe care o merităm. După cum spunea cândva bunicul Kant, “exteriorul este reflexia interiorului”. Ţara suntem noi. Politicienii suntem noi. Şoselele şi economia suntem noi. Dacă vrem altceva trebuie ca noi sa devenim altceva. Oricum eu vă urez drum bun. Poate că e mai bine să rămânem mai puţini. Şi am speranţa că o să fiţi consecvenţi şi nu o să vă întoarceţi vreodată. Avem mare nevoie de oameni consecventi acum. E primul pas.

96 Marian S August 22, 2012 at 04:20

Domnule Vlad Petreanu
Azi a postat cineva pe twitter un mesaj, ceva de genul: “Pe de alta parte: yippee, ki-yay, motherfuckers!“

Ce chestie, era exact la 2 secunde de la anunţarea deciziei curţii decizionale a României. Zici că e o expresie de bucurie, zău!

Ce o fi vrut să spună poetul în lucrare, că eu nu m-am prins nici măcar la ora asta???

97 Marian S August 22, 2012 at 04:35

Mda. Iar Akismet.

98 fish August 22, 2012 at 10:41

“yippee, ki-yay, motherfuckers” e a lui Bruce Willis in “Die Hard 1″ 😀

99 ringo August 22, 2012 at 06:59

” E ţara din care au plecat mai mult de jumătate dintre colegii mei de facultate. ”
Si tu ai ramas fiindca erai patriot, asa e ? Ah scuze, afara e nevoie si de un job …Nu plateste nimeni bloggerii de pomana

100 lorakeen August 22, 2012 at 07:23

NU. Nu-a nici pe departe de acord cu ce-ai scris aici, si asta nu din dragoste netramurita fata de Basescu.
Dar adevarul este ca Romania are o problema de sistem si nu de oameni. Plecarea celor trei n-ar face decat sa permita ascensiunea altora de aceeasi natura (sau mai rai) la ciolan.
Romania insasi este problema.
Ieri, pentru prima data intr-un lung sir de ani, nu mi-a fost rusine ca sunt romanca. Pentru ca am vazut un ceva la care nu ma asteptam, care nu se intampla in Romania. Am vazut o institutie romaneasca respectand legea. Si fie ca ne place sau nu, asta e un eveniment care ar trebui sa ne bucure pe toti.
Pentru ca Romania nu e o tara unde democratia functioneaza. Romania nu e o tara unde statul e “de drept”. Romania e o republica bananiera asezata intamplator aproape de Europa civilizata. Chestiile astea care sunt asa de normale in partile spalate ale planetei, nu se intampla in Romania.
Pentru ca Romania, asa cum ai sesizat corect in prima parte a postului, nu e la acelasi nivel. Si a sti ca Romania este asa cum este, si a astepta in mod naiv ca ea sa functioneze ca si cum ar fi o tara civilizata? E lipsit de logica.
Noi astia ne expusi la propaganda din Romania ne uitam mirati la ura pe care basescu se pare ca o starneste in oameni relativ inteligenti. Pentru ca Basescu este Romania- asa mahalagiu, necizelat si marlan cum e el.
Vrei cizelat si civilizat? Nastase. Ala om, nu-i asa?
oh wait…
Si asa mahalagiu, necizelat si marlan cum e, Basescu poate sa spuna ca va lasa o ROmanie mai buna decat cea pe care a primit-o. Nu perfecta. Dar mai buna. O Romanie in care hotii chiar pot ajunge la parnaie. Romanie in care, surpriza dracului, institutiile chiar functioneaza uneori. La ani lumina distanta de Romania lui Iliescu si Nastase.
Asa ca hai sa fim realisti.

101 bugsy August 22, 2012 at 11:05

@lorakeen – 100% de acord!

102 daria August 24, 2012 at 00:40

De unde graiesti asa de inteligent ? Se vede de la o posta cat de realist(a) esti ! O tara mai buna lasa basescu ??? unde institutiile functioneaza la comanda lui ? toata lumea este luata la intrebari de ce si cum a votat la referendum ? unde basescu si gasca lui de parveniti boicoteaza referendumul ? unde minte in fiecare zi si interpreteaza legile dupa bunul lui plac ? unde vointa poporului care a votat intr-o majoritate zdrobitoare , nu este luat in calcul ? Asta este tara pe care o lasa ? Unde dau comanda toti cei de afara , care si-au impletit cozile pentru a distruge aceasta tara ? Hotul cel mai mare el este si merita sa ajunga la parnaie , iar acest lucru tot se va intampla pentru ca nimeni nu scapa nepedepsit pe lumea asta !

103 Ela August 29, 2012 at 03:48

Si totusi, fara sa tin partea nimanui, Nastase e la puscarie. Asta nu credeam sa o vad.

104 didi August 22, 2012 at 07:23

Articolul asta e ceva de genul :”N-ar fi rau sa fie bine”. Nu pot pleca toti si oriunde in lume exista parti pris-uri. Nu poti fi cu toata lumea asa cum nu poti fi impotriva tuturor. Nu iti place niciun politician?!…nici nu iti va place vreunul oricare ar veni in locul lor pt ca politica se face pt putere si cu compromisuri. Scopul primordial al partidelor este sa obtina puterea asa ca niciodata nu vor pune pe un plan mai sus ca asta altceva. Articolul e de o naivitate ucigatoare.

105 Narcis August 22, 2012 at 08:40

NU se va schimba nimic. Istoria se repeta. Asa este natia noastra. Suntem un popor de creduli care nu am dat niciodata cu pumnul in masa. Ne-am lasata condusi de primul filfizon parfumat care a venit. Cand apare cate unul care stie ce vrea, care face ceva sau chiar a facut se vor ridica 10 care ii vor baga pumnul in gura. Tot ce se face se face “romaneste” adica ” merge si asa”. Politicul si media dicteaza in tara asta iar profesionistii, unul cate unul, pleaca. Nici macar nu suntem in stare sa copiem ceva de la alte natiuni. Romanii sunt buni profesionisti, dar nu la noi in tara. Ramai prost cand pleci in afara si dai de romani (si nu ma refer aici la capsunari) in pozitii de conducere la institutii mari din lumea asta. E clar. Suntem condusi de oameni slabi, de pupincuristi, de incompetenti, de oameni “priceputi la toate”, de oameni care nu vad in fata ochilor decat propriul interes. 20 de milioane de euro Km de autostrada… Dar nici macar asa, la banii asta nu reusim sa mergem pe autostrazi de calitate. De ce? Toti stiu de ce dar nu fac nimic. Toti vorbim vorbe. Am citit comentariile anterioare. Se vede frustrarea, nervozitatea, dar si neputinta de a schimba ceva. Ajunge! un titlu si un articol ADEVARAT. AJUNGE!

106 Glass and Iron August 22, 2012 at 08:51

“Plecati voi ca sa ramanem noi” … iar polemizam ? Basescu a spus deja ceva de genul “Cui nu-i place, poate pleca !”. Ba tu sa pleci … ba tu sa pleci … ba nu io, tu sa pleci …

Vrei sa plece cei trei + “coloneii” lor – si sa ramanem noi cu “generalii” si “caporalii” pe cap ? Pai intre atatia generali se va gasi unu’ de pus “in geam” (ca sa primeasca “occidentul”), ca sa nu mai discutam cati caporali, cata frunza, cata iarba, cu gandul la “imperiul de 1000 de ani” se vor gasi ca sa sustina imbalsamatul.
Si poate ca privesti doar intr-o directie – acolo de unde vine zgomotul cel mare, fiindca nu spui nimic despre amicii udemeristi … ei ? pot sa ramana sau trebuie sa plece ? sau, poate, sa se “autonomizeze” intr-o “alta jumatate” de Romanie ? Faptul ca reprezentantii maghiari s-au “coit intrerupt” in aceasta dihonie a referendumului nu ii absolva de faptul ca, “ca tot romanul, impartiali”, au fost la guvernare “in toate Camerele, cu toate partidele” … ei pot sa ramana, linistiti ?

@anoni-mus crede ca suntem un “stat capturat” … eu cred ca suntem o tara bolnava. Nu este incurabila boala, dar este intr-un stadiu atat de avansat incat acum nu se mai poate apela la masurile obisnuite, la medicatie – deja este gangrena si trebuie taiat. Nu ma gandesc la (uneori atat de necesarele) tribunale de urgenta, nu ma gandesc (desi este “razboi”) la “impuscarea” tradatorilor, defetistilor si spionilor, nu ma gandesc la “pogromuri”, ci la faptul ca TREBUIE CA JUSTITIA SA SE APUCE DE TREABA ADEVARATA ! A mai ramas un dram de speranta, in acesti “chirurgi”. Ai avea dreptate daca ai spune ca de fapt ei nu ar fi acum pe post de chirurgi ci de vidanjori care trebuie sa “desfunde” … dar oricat de “delicata” ar fi slujba lor, trebuie sa si-o asume, trebuie sa faca treaba buna. Fiindca daca ei nu isi vor face slujba nu ne mai ramane decat slujba preotilor – prohodul.
Domnilor magistrati, incepeti adevarata justitie. S-ar putea sa salvati Romania. Pasnic …

107 Mihaela August 22, 2012 at 09:01

Vin si eu cu o teorie a conspiratiei….Ca listele nu au fost actualizate in avans stim dar pe langa interesele electorale ma gandesc ca poate mai sunt si interese economice. Daca suntem cu 2 mil mai putini atunci suntem cu 10% mai putini….atunci se schimba cifre internationale de pozitionare ale Romaniei. Cele mai importante as spune ca sunt cele economice:
1. International – GDP per capita creste cu 10% minim (fara sa luam in calcul si scaderea prin cei 3.5 mil care traiesc in afara Romaniei si care nu contribuie la TVA, PIB intern si restul). Urcam 5 pozitii in clasificarea mondiala CIA (nu agentia americana)
2. Locala – populatie mai mica inseamna mai putini parlamentari, senatori, consilieri. Inseamna eventual si o realocare bugetara acolo unde sumele se trimit conform nr de locuitori.
E absurd!!!!!!

108 marius August 22, 2012 at 09:20

sincer sa fiu si cu injuraturile de rigoare eu nu vreau sa plece Basescu. ca are o gramada de bube da, e perfect adevarat. Ca a facut o gramada de greseli, da e adevarat. dar e singurul care a tras cumva tara asta ianinte. A dat o gura de aer proaspat in justitie lucru enorm de important. A incercat si a reusit un pic sa mai modernizeze lucrurile si institutiile. A adus ceva oameni noi si interesanti (MRU, Cristi Preda, Monica Macovei, TRU). A avut curajul de a lua acea decizie de reducere a salariilor. E o nebunie totala in Spania, Italia, Portugalia, Grecia in timp ce la noi lucrurile s-au mai aranjat. In perioada asta de referendum parca doar cei saraci (si material si cu duhul) erau cei contra Basescu, in timp ce oamenii mai normali la cap au stat acasa si bine au facut. Nu neaparat ca l-au iubit pe Basescu, dar alternativa propusa este detestabila. Mincinosi, hoti dovediti, presedinte-interimar care declara “nu ma intereseaza ce zice Isarescu”-adica ma doare-n cot de cursu valutar si de evolutia economiei. Eu nu vreau sa plece Basescu, bun/rau e singurul care pt moment poate duce tara asta inainte. Iar altii vor sa o intoarca 100 de ani inapoi.

109 marius .g August 22, 2012 at 09:33

Cred ca avem atitudinea gresita fata de clasa politica.
http://www.youtube.com/watch?v=MYFsnjGI0Z4

110 stanciu August 22, 2012 at 09:59

Vlad, in conditiile in care Ponta si Antonescu sunt asa de gaunosi, isterici, mincinosi…pana la urma, slabi ca si politicieni,de acord… sa indrepti 7,4 mil de voturi impotriva lui Basescu arata cat de prost sta Base in ecuatia asta…si stii unde se va contabiliza aceasta revenire a lui Basescu la Cotroceni? din pacate, in infrangerea totala a dreptei la alegerile din toamna…o spun cu mare tristete.

111 lorakeen August 22, 2012 at 22:46

asta daca nu punem la socoteala toate fraudele electorale… ca daca le punem ies mult mai putini.

Si daca tu vii cu cifra aia, eu vin cu cealalta. Facem abstractie de frauda, OK. Tu zici ca 7.4 milioane nu-l vor pe basescu, OK. Dar dupa logica ta, ceilalti 10.5 il vor. Si 10>7.

In cde priveste infrangerea dreptei, stai tu linistit. Am asa o banuiala ca toti romanii care nu-s boi s-au convins in astea 3 luni de ce e capabila stanga, sau cretinatatea aia absoluta care se cheama stanga in Romania.
majoritatea romanilor nu sunt chiar ata de boi, crede-ma.

112 Batman August 23, 2012 at 02:01

Fatuca, dupa logica referendumului SAPTE MILIOANE PATRU SUTE DE MII de suflete au votat DA la referendum, iar ceilalti 10 sau cati vrei tu nu au votat NIMIC!
Sper ca nu te manipuleaza alde blaga sa crezi rahaturile alea, ca inseamna ca esti la gradi!

113 artistu August 22, 2012 at 10:23
114 Radu N August 22, 2012 at 10:26

Din pacate, pariez ca nu pleaca nici unul…
… castig sigur pariul!

115 Radu August 22, 2012 at 10:38

Din pacate, n-or sa plece prea curand.

Cred insa ca in noi sta schimbarea, fiecare dintre noi trebuie sa isi faca treaba si mai bine.

Iar cei dintre noi mai capabili in ale carmuirii, sa cream un grup / partid de antreprenori, manageri sau oricare alti oameni capabili si onesti, sa reprezinte vocea romanului muncitor, cinstit. Si sa actionam ca atare, sa conducem tara asta asa cum ne-am condus si compania sau echipa, spre interesul si binele tuturor.

Am folosit persoana 1 nu pentru ca ma cred vreun manager sau antreprenor, ci pentru ca a sosit vremea sa nu mai asteptam de la altii. Personal, ma regasesc in masa celor care trebuie sa isi faca treaba si mai bine :)

116 Maria August 22, 2012 at 11:10

Nu mai pot cu intrebarea asta absolut cretina: ce punem in loc??? Hai sa stam in mocirla ca nu ne putem imagina ce punem in loc. Hai sa lasam 9 oameni sa decida pentru noi 7 milioane, ca la dracu , oricum nu avem ce pune in loc. Revolutionarii din 89′ credeti ca s-au gandit ce pun in loc? Nu asta e intrebarea si problema : ce pun in loc. PROBLEMA E CA NU MAI VREM CU CANCERUL ASTA.

Fara basescu nu inseamna cu ponta sau cu antonescu. Vor fi alegeri si pentru asta. Dar haideti va rog sa nu mai aberam cu ce punem in loc. Ca nu este motiv sa pastrezi mizeria pe care o ai deja.

117 lorakeen August 23, 2012 at 09:39

nu e o intrebare cretina. e chestia aia cu intelegerea consecintelor, treaba dificila. Amaratii aia care au iesit in strada in 89 nu s-au gandit la ea, si ca rezultat Romania a juns la mana esalonului doi. Si poate esti prea tanara sa-ti aduci aminte cum a functionat chestia aia, asa c-o sa-ti spn eu- deloc. Mocirla de azi e rezultatul neganditului din 89.
Il alungam pe Ponta ca sa-l inlocuiasca Dragnea?

118 Teodor Dinu August 22, 2012 at 11:59

Pai si cu cine ramanem mai friend, daca vrei sa plece toata lumea?
Asa suntem noi imperfecti ca oameni, pe logica ta poti elimina fiecare prieten de al tau, pentru ca fiecare din ei are o trasatura de caracter pe care sigur nu o agreezi, in cele mai multe cazuri mai multe…Si ce faci? ramai fara prieteni? Sa arati cu degetul e simplu…daca faci o constatare atat de sumbra, da-mi voie sa-ti spun ca, chiar daca vei vrea sa apesi un buton reset si s-o iei de la capat, problemele vor fi in continuare aceleasi dar sub alta forma…
Tu vrei sa amputezi ceva dar ce pui in loc?

119 Tiberiu Cazacioc August 22, 2012 at 12:04

Suntem prizonierii unui sistem. Depinde de fiecare din noi, sa respecte legea, sa nu mai sustina coruptia politica, morala, sociala, sa nu mai dea spaga, sa cerea bon fiscal, sa respecte Codul rutier, sa stea la coada, sa nu intre pe usa din spate, sa ceara si sa sustina libertatea de exprimare, sa ceara si sa sustina libertatea individuala. Cat mai putin stat, cat mai multa libertatea, cat mai multa cinste si onestitate. PS: Da, toti trei isi pot demisia. Ponta sa depuna mandatul cabinetului. Basescu sa isi dea demisia din functie. Antonescu sa isi dea demisia din functii (sic!) si toti trei sa paraseasca scena publica.

120 Rares August 22, 2012 at 12:20

Avem conducatorii pe care ii meritam. Eu nu am plecat din tara din cauza politicienilor sau a banilor. Am plecat din cauza oamenilor: soferul de taxi care te fura pe fata, colegii diletanti obsedati de functii, vecinii care ar face orice ca tu sa nu o duci mai bine decat ei si a oamenilor carora banii le tin loc de coloana vetebrala. Nu va asteptati ca acesti oameni sa aiba valori morale si sa sustina lideri competenti si integri.

121 Marian S August 22, 2012 at 12:27

Hai să facem haz de necaz: mai avem o soluţie.
Nu mai ştiu exact cine a zis asta, mi se pare că Mircea Dinescu, deşi, repet, nu sunt absolut sigur.
Soluţia: declarăm război Germaniei şi a doua zi capitulăm. Ne-am scos! :)

122 octavian55 August 22, 2012 at 12:33

Ceea ce ai scris exprimă exact gândul meu și, probabil, a peste jumătate din populația României.

123 Gabi August 22, 2012 at 12:59

excelent articol!

124 bogdan August 22, 2012 at 13:15

Aveti o greaseala de logica aici: “Pleacă, Traian Băsescu! Eşti primul responsabil pentru starea de ură în care ne-am scufundat! ”

TB e 1 om. Ca om are si defecte. A3 le-a hiperbolizat si l-a transformat intr-un monstru folosind multe tactici de manipulare.
El ca om nu are cum sa iti aduca starea de ura, ca nu mai suntem in secolul 14.

Avem educatie, gandim si rationam logic si matematic.

De exemplu, ura ca s-au taiat salariile la bugetari ? De ce n-au plecat in secunda 2 la privat ca tot sunt prea multi (exact cum ai zis ” mai mult de jumătate dintre cei care iau salariu, iau salariu din taxele plătite de un SFERT dintre cetăţeni ” dar trebuie accent pe SFERT ) ? Sau au fost multe doar public, iar in fapt s-au facut smecherii si au ramas neschimbate, mai putin in invatamant si cred ca si la medici. Structurile armate sigur n-au simtit taierea.

Sau ura ca s-au pensiile pe principiul “iei cat ai contribuit” , nu smecheria “ultimele 6 luni” ?

Sau ura ca s-au luat bani europeni pt apa, canal, parc, stadion etc facute de firme romanesti care au contribuie la bugetul romanesc ?

125 curly August 22, 2012 at 19:39

bogdan, ignorantule:
1. daca esti doctor sau profesor in ce plm de privat sa te duci?!
2. e o eroare ca jumate din cei angajati iau salariu din taxele celor un sfert din cetateni. si aia angajati la stat platesc aceleasi taxe ca si restul

a,n-am lucrat o secunda la stat, lunar mi se opresc din salariul brut echivalentul a vreo 4 salarii medii pe economie (si ma supara asta), deci sunt greu de acuzat de socialism

126 Mihail August 22, 2012 at 13:23

Pe scut , mai scurt de atat nu am reusit sa formulez. :D(dar trebuie citit intergral ca sa puteti targe o concluzie) .Pornesc de la cateva premise . 1 : Parerea mea e ca romania e doar o chestie artificiala(sau asa a ramas si poate ca asta a fost si ideea ). De ce spun asta? Diferentele sint evidente intre zone (de exemplu :transilvania vs.oltenia) oameni , mentalitati, stare sociala , arhitectura ,cultura ,aspect, etc de fapt in afara de limba oficiala nu prea vad mai nimic in comun. De altfel nu sint singurul care sustin aceasta opinie 2: dupa parerea mea articolul e incomplet, nu contine cuvantul cheie ion ilici comunistoidul care, !! atentie!! ar fi trebuit sa infunde puscaria imediat dupa 89 cel mai tarziu dupa 90 dar care si acum e bine mersi si asa o sa si ramana( de ce? : cine o fi fost oare tartorul mizeriei alaturi de ceausescu si bolsevicii lui plugari si fara bun simt? Cine a cerut minerilor sa vina la bucuresti , si cine sa fie oare cel care stia ce v-a urma dupa “procesul” lui ceusescu?) Asadar … Da, romaniei ai lipseste mult si de fapt problema a inceput in momentul unirii (infaptuita de cuza), in momentul alegerii drept capitala a acestui infect oras numit bucuresti , guvernat de fosti fanaritoti si boierasi turciti obisnuiti cu tigania si ciubucul.( de altfel sa fim seriosi dar bucurestiul ca aspect e infect si mare parte din populatia lui e compusa din niste jeguri subumane, ca oras e o mizerie si asa a fost mereu , un oras lipsit de orice de la infrastructura pana la servicii , de la arhitectura pana bun simt) Daca citim autorii din epoca urmatoare adica in jurul anilor 1900 vom vedea ca aproape toate figurile marcante ale aceste tari care au ajuns cumva in zona respectiva au suferit si au urat bucurestiul si lingaii sau tradatorii care se gaseau din belsug in el. A urmat o perioada de cateva zeci de ani si care probabil a fost perioada de glorie a tarii (1900-1938) dupa care au venit la putere comunistii . De aici incolo s-a cam facut intuneric , intuneric care persista de peste 70 de ani.Fundamental ce au facut comunistii? Au facut exact ce zice si tipul in articolul de mai sus. Au taiat radacinile. Cum ? simplu. Au inchis ,condamnat ,expropriat, intelectualii si in general pe oricine era mai educat ( prezentand un posibil pericol la adresa partidului) si au adus cu forta taranii la orase.Dezradacinarea este probabil cel mai rapid mod de a schimba ” fizionomia” unei rase (a fost practicata intens de catre bolsevici). Ce s-a intamplat dupa ? Tara a devenit un loc sarac in intelectualitate , un loc in care frica si lipsurile au coabitat foarte bine cu romanii. Directia a fost data de niste indivizi semianalfabeti (ex: ceuasescu), rezultatul un dezastu total, economic , cultural ,social. Practic romanii au pierdul legatura cu trecutul lor. Taranii au pierdut legatura cu plugul ,cu traditiile lor si au devenit mari membrii de partid si mari arhitecti ,etc dar fara ca ei sa fi trecut prin niste etape de dezvoltare normala care ar fi durat sute de ani , ei au sarit din opinci direct in fotolii ministeriale (dovezile “calitatii” muncii lor le vedem oriunde ne-am uita.( ghetouri, coruptie , analfabetism ) iar intelectualii au disparut la Canal si prin inchisori sau au reusit sa fuga in afara tarii. Asa arata romania in 89 . O tara lipsita de creativitate sau constiinta unitara . O tara infometata condusa de un pitecantrop in care mai degraba foamea a facut sa se iasa pe strazi decat nevoile intelectuale. Oricum au fost si cativa dornici sa schimbe ceva si nu se gandeau doar la burta. De altfel erau putini aceia ca dovada ca dupa 22 de ani un numar foarte mic de indivizi doresc o schimbare reala a clasei politice si nu a unuia sau a altuia dintre candidatii corupti si mizerabili. Ajungand spre final pot spune ca acesti 3 indivizi pomeniti in articol sint niste excrescente , niste puroaie dar numai varful icebergului. Problema contemporana trebuie rezolvata incepand cu capul si anume cei care au stiut in 89 ca nu vor face altceva decat sa inlocuiasca un regim dictatorial cu un regim feudal bazat pe pila si pupincurism , pe santaj si furt ba mai mult , ei nu au facut decat sa “shimbe” eticheta si din comunisti sa devina fsn-isti , si-au pastrat locurile si si-au consolidat pozitiile si afacerile. :))) marea pacaleala a istoriei contemporane romanesti… :))) Am incercat sa rezum intr-o maniera extrem de succinta cateva zeci ce ani de istorie si de aceea e posibil ca unele enunturi sa nu aibe intodeauna o explicatie. Nu e loc aici sa desfasor mai mult dar sper ca veti intelege ca problema nu se rezolva doar condamnand pe cei pe care ai vedeti ci numai cand condamnarile le vor primi si cei pe care nu ai vedeti sau pe care aveti tendinta sa ai uitati. “Memoria” este un lucru esential care lipseste romaniei, sute de ani turcii , fanariotii, comunistii nu au incercat alceva decat sa stearga memoria si au reusit cu cateva exceptii. Acele exceptii sint glasurile care de obicei din exil au tinut vie constiinta si bunul simt.

127 Glass and Iron August 22, 2012 at 14:09

Nu cred ca in “tarile civilizate” oamenii sunt scosi pe banda rulanta, dupa proiect, dupa şablon. Gasesti regiuni cu, ba mai ageri, ba mai “molcomi”, unii “ca stejarii”, altii “ca trestia” … asa, si la noi sunt ba mai “molcomi”, ba mai lenesi, ba … iar diferentele nu trebuie “activate” pentru a putea “taia” definitiv – “noi suntem cei mai destepti asa ca facem ţara noastra”, “si noi facem un regat ca suntem cei mai harnici”. De fapt germanii federali nu le-au intors spatele celor democrati dupa ’89 ci, chiar strangand din dinti, au inceput integrarea lor.
Stim cine a dorit o natiune “perfecta” intre granitele tarii “lui”, scapand de cei care nu se incadrau in “standard”, si nu a reusit decat sa o imputineze dramatic. Iar acum aceasta natiune se (dupa parerea unora) “subtiaza” cu turci si africani. Ce faci ? Te izolezi pentru a “pastra fibra” sau te faramitezi dupa criterii de genul “noi astia harnicii”, “noi astia hotii”, “noi astia mai colorati”, “noi astia altfel decat toti ceilalti” ?

Se discuta despre “ruperea” Romaniei si daca te gandesti la Iugoslavia si Cehoslovacia iti dai seama ca nu au fost discutii fara logica. Acum Kelemen Hunor a spus-o, mai zilele trecute : “Constitutia poate fi amendata, va fi amendata. Autonomia nu este impotriva statului roman si nu este impotriva statului unitar Autonomia nu inseamni secesiune, autonomia este o doleanta a comunitatii maghiare care la un moment dat se va realiza”. Se vor gasi unii care sa spuna “Las’ ca-i mai bine asa !” … nu cred.
Diferente sunt, dar, repet, sunt normale. Mai bine ar fi sa nu mai credem ca unii sunt iremediabil “pierduti” in timp ce altii sunt “iremediabil” elite. Este o abordare paguboasa, nu ne ajuta cu nimic sa iesim din rahat.

In rest, despre scaderea calitatii umane cauzata de regimul derbedeilor autointitulati “comunisti”, ai dreptate. Si nu trebuie uitat ca a fost si “lama toporului” sovietic, dar a fost si coada toporului … si au fost si cei care au “surzit” putin si nu au auzit decat ce le-a convenit si au impartit democratie “dupa ureche”. Deja suntem destul de singuri … crezi ca este cazul sa fim si mai singuri ?

128 Marian S August 22, 2012 at 15:37

Ziceţi şi voi, dragi cititori ai acestui blog, ce să facem cu domnul Mihail? Să-l înjurăm, să-l lăsăm în plata Domnului sau să ne rugăm Domnului pentru el?
(să se deschida poll, vă rog mult) :)

Vedeţi dumneavoastră, uneori îmi pare rău că dreptul la vot nu se câştigă după un examen, gen bacalaureat. Plus examen psihologic obligatoriu.

129 GadgetFreak August 22, 2012 at 13:28

Superb, touching şi foarte adevărat. Nu vor pleca nici unul din cei pe care îi vrem plecaţi, nu acum pentru că ştiu că e ultima sută, ultimul ciolan mare…şi de aceea se bat în halul ăsta. Presiunile grupurilor sunt foarte mari şi asta se vede pe Crin care este pe altă planetă. Păcat eu aveam ceva speranţă în PNL.
Deci ei curând nu vor pleca, aşa că vom pleca noi, altceva ce…şi revenim mai târziu.

130 Andrei August 22, 2012 at 13:33

E ciudat ca in perioada asta ar fi fost momentul perfect sa apara o alternativa, un alt partid, o alta ideologie. Si nu apare, iar optiunile pe care le avem nu sunt viabile (cel putin din punctul meu de vedere).
E ciudat ca ne-am obisnuit sa alegem dintre doua rele si nu vedem niciun rau in asta. Si cel mai ciudat este ca in loc sa se dezvolte simturile civice si sociale, acestea incep sa dispara si sa ne uitam la ce se intampla cu dezgust. Noi cu noi, ei cu ei, de parca nu noi i-am alege …

Ajung (sau am ajuns dar nu vreau sa recunosc) la concluzia ca Romania mea in care cred si de care sunt mandru nu este Romania majoritatii …

131 mihai August 22, 2012 at 13:48

de-aia era frumos sa fim uniti. sa-l demitem, apoi sa iesim in strada ca in vremurile bune. si sa-i alungam si pe Ponta si pe Crin, sa nu-i primim intre noi, ca in Ianuarie.
o sa ne fie dor de Ianuarie, cand puterea si opozita erau in mod egal extirpate din Piata Universitatii.
trebuia sa ne luam singuri deciziile, nu sa ne faca ei un favor.
trebuia sa fiti langa noi cand il alungam pe Basescu si fiti siguri ca eram langa voi cand il refuzam pe Antonescu.
am pierdut sansa de a fi un popor.

132 AJ August 22, 2012 at 13:58

Ceva imi spune ca dupa acest articol vom citi pe blogul lui Vlad Petreanu cateva alte articole incantatoare despre MRU si Baconschi.

133 mihai August 22, 2012 at 14:23

ca sa fiu mai plastic, eram langa voi cand i-am fi refuzat accesul la istorie lui Antonescu, v-am cautat si nu erati cand trebuia sa-l debarcam pe Basescu.
suntem langa voi sa strigam toti intr-un glas “Crin Antonescu esti o canalie!”. Ne-ati fluierat cand urlam “Traian Basescu esti o mizerie!”.
eram noi contra lor, dar v-ati transferat la echipa adversa.

134 Barca Mihai August 22, 2012 at 14:31

Supeeer,bravooo, Vlad . Sa plece toti 3 , cu o conditie: daca s-ar putea ieri

135 Felix August 22, 2012 at 14:38

Solutia trece prin intoarcerea la politica. Imaginati-va cum ar fi ca maine sa se inscrie in partide mii de oameni din astia satui de politica, dar care sunt in stare sa-si apere demnitatea dincolo de elanuri patriotarde fara consistenta si care nu se vand la prima strigare. Oamenii onesti i-ar dovedi in scurt timp pe fripturistii din politica si din partidele de baroni corupti si in curand am avea un alt dialog politic si implicit o tara mai buna.
Cetatenii s-au lepadat de politica si au lasat-o lepadaturilor, carora le convine apatia, neangajarea si lipsa de participare, ba chiar se bucura de emigrarea masiva a romanilor, care devin finantatori neconditionati.

136 Matt August 22, 2012 at 14:40

Cel mai dureros lucru pe lume, e sa iubesti tara asta. Daca stai peste hotare, cum am stat eu 20 de ani, o iubesti din dor. Daca stai aici, o iubesti din mila.

Daca ar fi o tara de jumatate ar fi chiar bine. Dar nici una din jumatatile despre care vorbesti e drept unita, onesta, sau neinfricata sa se implice in imbunatatirea tarii, orice ar implica zisa imbunatatire.

Mai bine spus, Vlad, asta e o tara de nimeni, pentru ca intr-o tara unde nimeni nu-s cinstete viata cu dedicatia imbunatatirei a cea ce-i in jur, nu traiesti nimeni.

137 Catalin August 22, 2012 at 15:17

Articolele astea fac rating pentru ca raspund nevoii oamenilor de a se razvrati, de a face pe cineva sa plateasca pentru ce se intampla, dar in fapt nu au nici un sens. Poate autorul vrea sa ne conduca Dumnezeu, nu niste oameni cu calitati si defecte ? Sau poate cautam un nou Mesia care sa ne conduca ? Cat de realist e ? Nu are fi mai realist ca, in loc sa renuntam la tot in favoarea unei scarbe generalizate, sa cautam cea mai putin nociva (sau poate chiar benefica) combinatie de calitati si defecte care sa ne reprezinte ? Fiecare om are defecte, dar asta nu inseamna ca nu poate detine calitati utile societatii.

138 Van Kelie August 22, 2012 at 15:18

Bravo, Petreanule! Sper ca a venit din suflet ce ai zis tu aici….oricum situatia e maro si pute tare!

139 Andrei August 22, 2012 at 15:45

Stau si ma gandesc, poate va veni ziua cand nu vom mai putea vota, ziua in care noi muritorii de rand nu vom mai avea dreptul la vot, atunci ce veti mai scrie? Probabil veti cere tot public dreptul la vot. Neparticiparea in masa la vot duce ori la anarhie ori la dictatura care poate lua o multitudine de forme. Poate ca da oamenii se impart in doua, poate ca votul a peste 7 milioane de oameni a fost umilit de 6 oameni, dar cu toate astea am putu vota si inca o mai putem face si e cam singura noastra putere, putere care la un moment dat va cantarii mai mult decat o face acum. Neprezentarea la vot nu e o solutie indiferent de viziunea politica indiferent de preferinte, o societate democratica traieste pe baza votului vreti anarhie sau dictatura? Stati acasa !

140 iuli ana August 22, 2012 at 15:55

nimeni nu pleaca de buna voie. unii chiar cred ca au o misiune, altii au o treaba clara de rezolvat. votul dar mai ales indiferenta unora le-a permis inscaunarea si tot votul (sau indiferenta) ii mentin sau nu. cei care sunt acolo nu ocupa locul nimanui, sunt in functie deoarece altii mai buni, mai capabili, mai interesati sa se implce nu exista. stii tu pe cineva? ai incercat tu cumva?

141 Gabitelu August 22, 2012 at 16:09

Nu-i primeste nimeni….
mai ales ca au vazut toti ce au facut…

142 gigi cârnat August 22, 2012 at 16:11

fin-că din păcate nu putem reseta țara și nu putem șterge proștii iar democrație inseamnă puterea poporului, unde poporul e reprezentat prin majoritate apoi io mă declar minoritar și persecutat.
ce-ar fi să-mi fac un partid? mi-e frică să nu mă tâmpesc, mai bine stau dreaq în banca mea…

deocamdată-i limpede că n-avem clasă politică ci doar niște Gigei improvizați în politicieni, lipsiți de diplomație, cu capu-n norii autarhiei, fără cultura dar și fără modestie.

duce-vă-ți dracului toți cum bine zise omul ăsta.

143 ion August 22, 2012 at 16:55

ev mediu am avut. pana spre 1800. altii au depasit faza de ev mediu odata cu renasterea. :)

144 Roli August 22, 2012 at 17:06

Bravo baaaa !!!! Bravo !!!

145 alex August 22, 2012 at 18:25

Din nefericire tara noastra sufera de o nefericire actua si de o impotenta cronica, ne zbatem ca pestele pe uscat fara nici o speranta ….Excelent articolul, ar trebui sa-l citeasca si cei 3 crai de la rasarit si mai ales Voiculescu, intrigatorul si dezbinatorul shef..
Oare poporul Roman asi merita soarta??.. ca doar o mare parte din el( poporul ) a sustinut pe Iliescu cu ” nu ne vindem tara” si cu ” voi nu ati mancat salam cu soia ” si tot el Poporul a aprobat tacit Mineriadele cu iz rosu si influenta de la rasarit ( azi se repeta istoria cand ne autodeclaram colonie a US sau EU)… sant prera multe de spus, se pare ca avem o deficienta genetica generata de istoria grea si nefasta pe care o duca cu noi pana la moarte cu sau voia noastra.

146 Valy August 22, 2012 at 20:11

Articol excelent! Comentariile delicioase.

In rest…. scarbit pana in maduva oaselor de tot ce inseamna politica. Nu am votat niciodata, nu cred in niciun partid politic, nu cred in niciun om politic.

Ma doare-n p*!@# cine este presedinte, atata timp cat cel ales nu poa’ sa ma reprezinte. E pacat de tarisoara asta frumoasa in atat de multe feluri…

147 ioana August 22, 2012 at 20:21

tara asta a ajins o tara a “adevaratelor valori”: frizerii si bucatarii sunt vip-uri, stai la coada la coafor cam cat stai la cel mai bun chirurg, femei limbute, la pensie cu freze de oltence ajung in csm si , toate persoanele din jur sunt gri, la televizor poti vedea maxim doua topicuri timp de luni de zile, oamenii merg linistiti in vacante, mananca seara in fata televizorului, dau cu pumnu in masa, in casa care e inca a lor, in tara care e inca a lor dar nu stie nimeni pentru cat timp…. si cam atat cu actiunea………..

148 Danny August 22, 2012 at 20:32

Trebuie sa recunosc ca aveti dreptate! Ar fi momentul sa inceteze toata lupta asta politica fara menajamente din care cu totii avem de pierdut, desi unii dintre noi poate isi dau seama pe moment.
Demisia lui Basescu ar fi un prim pas inspre normalizarea situatiei pe scena politica. Apoi pot pleca si ceilalti doi.
Problema e alta: cum ii facem pe cei mentionati sa inteleaga mesajul transmis? Cum ii facem sa nu ne mai piarda timpul in aceste infruntari sterile?

149 misu August 22, 2012 at 20:59

corect,dar cum sa scapi de astia si altii ca ei,de gasca de parlamentari golani care au uitat ca prima lor sarcina e sa elaboreze legi,de primarii si presedintii de consilii judetene adevaratii baroni locali care au transformat orasele, satele ,judetele in adevarate feude,de sefii de agentii,de bugetarii netrebuinciosi,etc…etc,dar mai ales de hotii care misuna peste tot.sa plece,dar cum?se vede ca nu avem constiinta civica,sa ne implicam cu toti i responsabil in viata cetatii.sa actionam cu toti cand vedem ceva in neregula si sa perseveram pana ce lucrurile se indreapta.e greu,dar nu imposibil.altfel ne meritam soarta.

150 GCM August 22, 2012 at 22:34

Jos palaria!

151 Sorin Adam Matei August 22, 2012 at 23:46

Vorbind de canalizare si dezastrul infrastructurii… Neaparat sa aruncati un ochi pe Idei de Schimb, partea a treia a trilogiei despre Romania reala (Boierii Mintii si Idolii forului primele doua parti)…
http://matei.org/idei sau http://matei.org/idei2 pentru fragmente din carte

152 Batman August 22, 2012 at 23:50

Bravo bai Petreanule! Jos palaria!

153 DT August 23, 2012 at 00:17

De acord cu dl. Petreanu. Dar hai sa facem ceva sa ii vedem pe toti trei plecati. Hai sa incepem cu o petitie online, sa iesim in strada, sa-i fortam cumva.

154 George August 23, 2012 at 00:34

si pe cine punem in loc ?! pe dan diaconescu, pe gyorgy frundo ?! pe voi care toti aveti dreptate la tv, pe fb, pe bloguri… aveti pareri despre toti si despre toate, dar cand vine vorba de implicare, de fapt ramaneti doar vorbitori !
inca, inca nu m-a dezamagit antonescu, desi vad ca toti jubilatyi cu asta parca, parca abia asteptati sa mai faca ceva, sa-i puneti piciorul ca piedica, sa-i dati un bobarnac … bine ca n-ai spus-o si p-aia cu somnul, ca altfel la furat nu l-ati prins, beat prin boscheti nici atat, in casa luata cu japca de la stat, nu … fiti mai inventivi ! si-a explicat foarte clar pozitia si motivul pentru care nu va da satisfactie voua si dictatorului, dar nici nu vreti sa auziti pentru ca nu-i asa ?! … va complexeaza !

155 Vlad N August 23, 2012 at 00:59

Nimeni nu e slab daca pleaca din tara. Dupa cum spunea cineva mai devreme, nu e usor sa pleci in necunoscut si sa lasi tot ce ai in urma.

Dar cred ca viata inseamna mai mult decat sa “rezisti”, sa “suporti”, sa “speri ca intr-o zi va fi mai bine” si sa ” te bati cu un sistem defect, condus de oameni de nimic”.

Eu vreau sa fiu multumit de viata mea, vreau sa traiesc intr-adevar bine, sa nu am tot timpul grija zilei de maine, sa fiu apreciat pentru ceea ce realizez, sa fiu respectat, sa am sanse egale, sa primeze experienta si studiile mele in fata gradului de rudenie ale contra-candidatilor si sa nu mai fiu calcat in picioare de orice individ care s-a impus in societate pentru ca are un cont gras in banca, umflat prin cine stie ce manevre.

Suntem atat de departe de acest punct in Romania, incat daca as ramane si as lupta, singurul lucru care s-ar intampla ar fi sa mor la 70-75 de ani, obosit si dezamagit. Si atat.

Vreau mai mult!

156 George A. August 23, 2012 at 01:09

Respect. Chiar nu mă așteptam să o aud spusă așa bine.

157 Emigrantu August 23, 2012 at 01:34

Să plece. De acord. De abia aștept.

Dar chiar crezi ca o vor face…? Și chiar de o vor face, o vor face din propria lor inițiativă.

Provocarea trebuie întoarsă spre noi, spre popor. Să fim noi proactivi.

Vezi, dacă noi chiar am vrea ca ei să plece, nu mai contează dacă ei vor să plece sau nu. Dacă suntem o țară democrată atunci puterea este în mâinile noastre. Noi decidem cine stă și cine pleacă.

Noi votăm.

158 Oliver August 23, 2012 at 02:53

Vlad,
poate ca ai dreptate, insa doar pe jumatate, ca sa raman la trendul articolului tau. Te-as crede numai daca ai pune pe primul loc la “pleaca” pe tov. Iliescu, cel care este piaza rea de peste 22 de ani in tara asta, sforarul a tot ce se intampla si izvorul relelor. Daca ar pleca el si o parte din clica lui, probabil ca lista ta ar fi alta.

159 marina August 23, 2012 at 03:40

E bine ca aici oameni inteligenti schimba argumente inteligente si la obiect (cu cateva exceptii). Cam tot ce am citit pe aici am gandit si eu la un moment dat…

Problema mare e ca nu avem pe cine vota la toamna (nu mai zic de ce, s-a explicat cu detalii mai sus)… Si totusi, ca niste cetateni cu spirit civic, va trebui sa ne fortam sa evaluam oamenii si situatia si sa facem o alegere. Cred ca e cel mai greu dintre toate alegerile de pana acum, tocmai pentru ca i-am vazut pe toti in toata “splendoarea” lor. Pentru prima data, nu stiu cu cine sa votez si cred ca asta e grav. Sigur, ma voi gandi pana la alegeri si voi vota, dar cu certitudinea ca nu am incredere in cei pe care ii voi vota…

Despre plecarea celor trei + a altora… era proverbul acela: “cainele nu pleaca de la macelarie daca nu e gonit”. Numai cand poporul va avea spirit civic pe scara larga, politicienii vor fi fortati sa renunte la furat, minciuni, demagogie, etc. Sorry!

160 Ionel Naghi August 23, 2012 at 05:37

Doamne, că mult îi trebuie românului să se trezească… De ce combină românul opțiunile politice cu crezul, cu credința, dându-le o puternică tentă religioasă!? Greu de zis: să fie cumva cultura religioasă a românului, natura creștinească? Tind să ”cred” că asta este…
Dar dacă este așa, atunci de ce oare românul nu-și amintește îndemnul biblic, a la carte, cum că dacă te încrezi în oameni, vei fi pierdut? Și de ce, mă rog, poate cineva să fie amorțit de discursul deșănțat al unor politicieni? Nu spune asta mult mai multe despre persoana ta, credulule, decât despre persoana policianului?!
Credința în Dumnezeu și activitățile politice trebuiesc ținute separat una de alta, altfel ne întoarcem în Evul Mediu, zău așa!

161 Si mai anonim August 23, 2012 at 08:03

Then again, poate ca noi, ca popor, avem nevoie – pentru a ne vindeca definitiv – si de unii ca voi. Bacteriile si germenii ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Si spun asta fara pic de condescendenta sau dispret. Si voi aveti un rol in societate
……………………………………………
Aprecierile mele la adresa preopinentilor se refera, asadar, strict la alegerile politice.

Pai aici e tot baiul. Omul e om indiferent de convingerile/alegerile lui politice. Asta e un adevar fundmental pe care oamenii din tara asta hipnotizati fiecare de alta televiziune decit cea a vecinului l-au uitat.

Ma intilnesc cu prieteni care nu se cunosc intre ei, de virste si preocupari diferite dar care daca apartin la aceeasi tabara recita aceleasi texte.

Sint in vizita in Bucuresti si ma uimesc vehementa, intoleranta, fanatismul, cu care fiecare isi afirma convingerile politice. Nu numai ca ale lui sint corecte (foarte frumos) dar ale taberei adverse sint fundamental gresite SI TREBUIE eradicate.

Eu vad doua tabere doua ale securitatii care se infrunta una in beregata alteia – si milioane de oameni care se lasa hipnotizati non-stop de o pletora de pseudo jurnalisti unul mai ordinar ca altul. Ordinare sint defunctele reclame pentru stimularea ambelor tabere intru participare la referendum. Ordinar e tonul pe care se vorbeste. De catre toti cei implicati.

Ieri m-am vazut cu o fosta colega de facultate. ii promisesem ca incerc sa o caut/gasesc/aduc si pe A. M-am dus cu mina goala. Zice: n-ai gasit-o? Zic: mi-a spus careva ca e adepta a “celorlalti” si nu am vrut sa ne stric seara. Asa ceva nu ni s-a intimplat nici macar pe vremea mineriadelor. Atunci macar linia de demarcatie era limpede. Aveai carte sau n-aveai.

Articolul asta zice destul de clar: sa plece toti. Ei bine comentatorii nu se pot abtine: ba sa plece doar ai lor. Nici macar minima toleranta pentru ideile gazdei nu mai exista. Toleranta, nu acceptare. Daca omul gindeste altfel atunci el trebuie virulent combatut.

Cum adica “Bacteriile si germenii ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Si spun asta fara pic de condescendenta sau dispret. Si voi aveti un rol in societate”

Cum adica fara condescendenta sau dispret ?! Este atit condescendent cit si dispretutitor. Omul are tot atit de multe drepturi sa aleaga Da pe cit are sa aleaga Nu. Prin alegere el nu decade din conditia lui de om. Ci contribuie la mentinerea unui (atit de debil pe cit este) sistem democratic. 7 milioane de oameni au zis ceva si 9 milioane nu au zis nimic sau au zis altceva. (18% la suta fara drept de vot.)
E foarte bine, e democratic. Nu mai e cazul sa iasa 99,98% ca pe vremea lui Ceausescu. Sau Stalin.

N-ai iesit ce-ai vrut “tu”. Tu=oricare din cei 7 milioane. Asta e. Se-ntimpla peste tot in lume. Nu trebuie sa reactionezi ca Breivik.

162 Si mai anonim August 23, 2012 at 08:08

PS. Eu nu cred ca jumatate din oamenii acestei tari nu au acces la apa curenta etc.

163 Natalia August 23, 2012 at 08:47

Poate ca schimbarea pe care si-o doresc romanii ar tb sa inceapa cu ei. Suntem un popor cu o mentalitate slaba, si asta se reflecta in nivelul nostru de trai. Suntem un popor obisnuit sa indure, poate un popor care a fost obisnuit cu greul si ii este frica sa schimbe ceva sa nu fie mai rau! Si nu suntem solidari! Asta se vede cel mai bine in strainatate. Sunt popoare care reusesc sa se impuna, sa faca ceva puternic doar pt ca cetatenii sunt solidari!
Nu am optiuni politice, stiu doar ca atunci cand ceva nu merge, schimbi! Reactionezi! Nu lasi la fel pt ca nu ai cu cine sa schimbi! Schimbi cu raul celalalt, dar schimbi! Iesi in strada! Iti spui parerea, reactionezi! Pentru ca, pana la urma, este vorba de tine!

164 Tibi August 23, 2012 at 08:58

da, din pacate asta este tara noastra :(

165 Ibrail August 23, 2012 at 09:18

Ai “inghitit” si tu “nada celor de la” Antena-3″ ! Singurul lucru care va deranjat la Basescu a fost ca , a lasat justitia sa-si faca datoria . Pentru asta a fost atacat si denigrat, de cativa ani incoace .

166 Ana August 23, 2012 at 09:28

La nivel micro, in comentarii oamenii tot se cearta. Le imputam politicienilor niste neajunsuri, dar nu ne uitam mai intai la noi. Daca un om a ales sa nu se semneze in comentariu sau daca s-a semnat, vrea sa plece din tara sau nu, cat de mult conteaza acest lucru ? Daca-mi spune cineva ca de fapt conteaza, am putea adauga la lista asta o insiruire infinita de alte cele si unde-am ajunge ? Trebuie prioritizate lucrurile. In fond, fiecare e stapan pe viata sa, are dreptul sa si-o croiasca precum vrea (aici nu intra situatiile de genul: fac evaziune fiscala pentru ca asa vreau eu sa-mi traiesc viata, pt ca din moment ce alegerile tale au repercursiuni asupra altora, nu doar despre viata ta e vorba). Nu ne mai respectam unii altora deciziile si acuzam cu inversunare. Ne legam de niste chestii de forma si de fond mai rar ne-atingem. Dezbatem de dragul de-a dezbate, fara a ajunge la niste solutii. Inainte sa ne intrebam ce fac altii, am putea sa meditam putin la ce facem noi insine. Incepand cu lucrurile mici. Oamenii in general sunt guvernati de interese, oricat de mic in functie ar fi, daca-l prinde radarul tot incearca sa se scoata printr-un prieten. Daca la nivel micro lucrurile ar merge bine, prin comunitati legate, stranse – chiar si la nivel de bloc- care indiferent de pareri, opinii de care s-ar putea detasa pentru ca mai apoi sa ramana omenia, ar fi mare lucru. Si mai e un ceva, ne place sa avem dreptate, dar dupa dreptatea asta ce ramane ? “Omule nebunule, tu faci minuni fara sa stii si nu cunosti aproape deloc puterea formidabila a gandirii tale. Sa stii ca tot ce inchipuiesti este realizabil si se face direct proportional cu increderea ta… De ce te feresti oare sa stai de vorba cu tine insuti, descoperindu-te astfel un perfect zeu? — Tudor Arghezi” Daca noi suntem in halul asta de pesimisti, cum sa se-ntample ceva bun vreodata ? Si nu agreez postura de victima (de care m-am ferit inca din copilarie), iar expresii de genul suntem pierduti, plecam cu totii, ce e de facut ? nu cred ca ajuta cu nimic. Fiecare sa se gandeasca ce are de facut si sa actioneze. Avem o situatie, vedem ce putem scoate din ea, n-are rost sa ne gandim ce-ar fi daca ? Daca noi gandim ca Romania e la coada Europei, pai asa e, daca nu gandim asta, nu e. Oamenii au o putere de decizie mai mare decat isi imagineaza, plus ca suntem multi, mult mai multi decat politicienii, dar daca ne spargem pe ideologii si ne pierdem in opinii… Daca vrem sa plece cei 3, sa plece cei 3, la momentul respectiv ne putem gandi pe cine punem in loc. Poate ca nu s-au terminat oamenii in tara asta, chiar si dupa ce pleaca majoritatea. O zi buna va doresc tuturor.

167 Marian S August 23, 2012 at 09:38

Wow! Am mult de scris, sa vedem daca se accepta.

1. As vrea sa incep cu o propunere tehnica: sa nu mai existe reply la comentarii. Citesti ultimul comentariu din data de azi, pe pagina a patra, apoi vine cineva si da un reply la al doilea comentariu din intreaga serie. Greu de urmarit, mai ales ca nu se mai folosesc permalinkuri. S-ar putea raspunde in ordine cronologica, cu clasicul semn @ cutare, din data cutare.
Vedeti, daca nu eram atent, pierdeam esentialul: cineva mi-a raspuns mie la un comentariu. Apoi s-a trezit lorakeen si a aparut cu replyla alt comentariu; na, ce naiba faceam daca nu citeam? `ai de capul meu… ramaneam prost. :)

2. Daca se pastreaza reply, atunci macar sa se foloseasca permalink la comentarii. Altminteri degeaba dai click pe ultimele comentarii din dreapta, te trimite in balarii.
Mai e o problema: wordpress splituieste comentariile in pagini, dupa numarul setat, dar ia in considerare doar comentariile de baza, fara reply. Asa ca tot nimic n-am facut, se creeaza pagini foarte mari.
Ca sa nu mai zic de Akismet si modul in care modereaza.
Partea tehnica o inchei aici, mai departe ne invata lorakeen, tocmai am aflat ca e specialista in IT, instruita pe banii poporului roman, dar care isi ofera munca si impozitele in GB. Draga mea, englezii circula pe stanga, habar nu au ce e acela kilogram sau kilometru, deci e normal sa judece altfel. :)

3. Bon, ce voiam sa zic? Daca tot nu avem permalink la comentarii si nu pot sa va trimit direct acolo, va rog mult sa cautati singuri la acest articol:
http://www.petreanu.ro/2012/07/cum-este-de-fapt-casa-romania/comment-page-3/#comments

raspunsul meu din 27 iulie, ora 10,33.

Nu sunt vreun profet, dar uite ca tocmai am nimerit-o!!! Rezultatul? Inclusiv acest articol, inclusiv comentariile primite.

168 Anca August 23, 2012 at 09:53

Excelent! Excelent!!

169 mari_ana August 23, 2012 at 10:13

Filosofic e foarte frumos scris, practic e o aberatie. Si daca pleaca toti cine ramane sau cine sa vina? Dan Diaconescu sau MRU?
Am vazut aceeasi pozitie si la CTP, e frumos pentru stilul eseist, insa realist, pragmatic tre sa-ti pui intrebarea si ce urmeaza dupa ce se intampla ceea ce tu propui.

170 un basist imputit August 23, 2012 at 10:35

Sunt sustinator al lui Basescu in conjunctura actuala, dar sunt de acord ca Basescu nu mai poate sa continue. Deasemeni si Basescu cauta o cale de iesire, singura onorabila fiind respectarea referendumului in care 9 700 000 de persoane au cerut parlament Unicameral cu 300 de locuri.
Cat despre ceilalti 2 ma abtin sa comentez.

171 anderteicar August 23, 2012 at 10:50

Nu inteleg asprimea fata de Crin Antonescu, chiar cred ca mai trebuie spuse anumite lucruri si pentru babuinii occidentali care ne privesc foarte de sus; desigur, in limite si termeni bine dozati, dar in principiu ipocrizia lor ma face uneori sa vars.

172 anoni-mus August 23, 2012 at 11:06

@lorakeen

Eu am plecat din tara in 2000“. Cred că asta lămureşte în bună măsură de ce ne situăm pe poziţii diferite.

Întrucât nu te cunosc personal sunt nevoit să lucrez cu generalizări, lucru pentru care îmi cer iertare de la început în cazul în care ce voi spune nu se potriveşte 100% la tine.

În general, cei plecaţi din ţară par – psihologic, din punctul de vedere al opiniilor politice – oarecum încremeniţi în timp. Ei îşi amintesc foarte clar cum era la data plecării, conform efectului de poziţie, iar părerea lor se pietrifică. Primul val de plecări, 1990 – 1995, e obsedat de Iliescu; el a rămas Răul Suprem în jurul căruia îşi trăiesc emoţiile politice, fără a fi capabili să înţeleagă că în 2012 Iliescu e un cadavru politic. Al doilea val, 2000 – 2005(6), l-a înlocuit pe Iliescu cu Năstase. Având aceste fenomene psihologice normale în minte, e omeneşte de înţeles – şi perfect acceptabil pentru mine – de ce nimeni nu poate fi mai rău decât Năstase, iar cel care l-a băgat la pârnaie e El Cid Campeador cu chelie şi privire asimetrică.

Problema apare atunci când cei plecaţi din ţară încep să dea sfaturi celor rămaşi, fără a băga de seamă că îşi construiesc “sfaturile” pe o imagine deformată despre ţară. Cei plecaţi află despre traiul de aici citind sau discutând cu rudele/prietenii. Dar, lorakenn, lucrurile despre care tu afli “pe surse” eu le trăiesc. Iar ceea ce trăiesc eu e muuult diferit de ceea ce ţie îţi vine filtrat, deja biasat (acesta e un termen din psihologie, nu un barbarism!), mestecat şi digerat.

Cred cu tărie că te-a luat pasiunea atunci când m-ai acuzat că aş fi prost (“poate tu eşti unul dintre ăia pentru care efectele pe termen lung nu contează […] numai ca să-şi vadă ura aia întreţinută de propaganda lui Voiculescu satisfăcută” – apropo, vorba lui Mark Twain, povestea asta cu Voiculescu e “mult exagerată”, dar dacă pe tine te satisface să o crezi, cine-s eu să te împiedic?). De asemenea, sper că tot înflăcărarea te-a făcut să pretinzi că îmi eşti superioară doar pentru că acolo câştigi mai bine (“Pentru Romania, noi ăştia plecaţi facem mai mult decât cei rămaşi“) – altfel deduc faptul vă România o va duce excelent doar când o să plecăm toţi şi o să lăsăm câmpurile pârloagă. De altfel, toată discuţia asta cu “plecaţi vs. rămaşi” e neproductivă şi inutilă. Iar eu ştiu la prima mână cum e cu cei plecaţi, sora soţiei mele e în State de vreo cinci ani.

Tot neproductivă şi inutilă e şi tentativa ta de a pune lucrurile – pe care, repet, le trăiesc – într-o lumină diferită (americanii spun “to put a spin on”). Te rog, lorakeen, aşa cum eu îţi respect opţiunea deşi nu sunt de acord cu ea, respectă-mi şi tu inteligenţa şi nu mai încerca să-mi prezinţi mocirla în care trăiesc drept “stat de drept” şi pe cel care mă împroaşcă în faţă cu noroi drept “salvatorul meu”. Astfel de încercări te pun pe tine într-o lumină foarte proastă, lumină pe care sunt sigur că, de fapt, nu o meriţi.

173 medebe August 23, 2012 at 11:22

Frumos și adevărat. Dar unde să se ducă? oamenii ăștia pentru asta trăiesc, puterea este un drog iar cel ce a ajuns la o doză așa de puternică nu se mai poate lăsa niciodată. Nu vor pleca și chiar dacă ar face-o în locul lor nu are cine să vină.

174 Radu Constantinescu August 23, 2012 at 11:26

De ce sa plece? Noi cu cine ne mai distram? :)

175 daria August 23, 2012 at 11:40

Poporul trebuie sa fie decidentul ! Cei care voteaza ! Democratia inseamna vot ! Vot liber exprimat ! Nimeni nu trebuie tras la raspundere pentru ca a votat si mai ales cum a votat ! Fiecare cu constiinta lui ! Noi suntem tara , noi suntem poporul SUVERAN ! Vointa poporului trebuie respectata ! Nimeni nu trebuie sa faca jonglerii pe spinarea poporului , nici macar CCR-ul ! Aveti coloana vertebrala ! Nu fiti mici si meschini , slujbasi ai unui uzurpator de tara ! Nu tradati poporul in favoarea unui om care a distrus fibra si constiinta nationala ! S-au sacrificat oameni pentru libertate , pentru demnitate ! Nimeni nu are voie sa calce in picioare demnitatea poporului , nici chiar cei din afara care ne spun ca ne sunt “prieteni” !Cine nu are sprijinul poporului, sa plece ! Sa aiba macar o data DEMNITATE !

176 Gavril August 23, 2012 at 12:30

Nui rau tati, concluzia care ar fi sa ramai tu si cu…….eventual Dan Diaconescu?

177 Vali August 23, 2012 at 14:09

Adrian Nastase se mira ca e apa calda doar de doua ori pe saptamana la inchisoare. Dar cati romani traiesc fara apa calda? Oare in ce lume traiesc politicienii? Eu le-as da tuturor politicienilor o pedeapsa simpla: sa traiasca o vreme la bloc, doar cu salariul mediu pe economie!

178 Tiberiu August 23, 2012 at 14:28

Candva a existat speranta; tragedia este ca acum nici p’asta n-o mai avem… sau poate suntem lipsiti de imaginatie; din pacate singura speranata este sa vina niste extraterestri sa ne salveze pt. ca noi n-o putem face iar pt. asta chiar iti trebuie imaginatie.
Din pacate, in afara faptului ca la noi in tara nu exista resurse umane care sa produca o schimbare (partizanii tuturor partidelor existente semanand ingrozitor de mult la caracter unii cu ceilalti), s-a dovedit ca nici slavitii leaderi occidentali (UE, USA) nu sunt mai breji. SA MURITI BINE!

179 un x August 23, 2012 at 14:28

NU sint de acord deloc.

Nu cred ca putem invenraia, pe bune , onest vini lui Crin Antonescu , factuale.

Cand aia de afara te trateaza explicit ca pe un cacat, “bai trebuie sqa faci p[unctul 1 si 2 si..11″ altfel rupem relatiile cu voi, bai nu gratiezi pe nimeni (desi avea dreptul si culmea spusese ca nu va folosi acest drept numai din bun simt , nefiind contstrans, in loc sa ii fie apreciat bunul simt e scuipat in fata) si atunci a spus si bine a facut ca Romania e stat, totusi nu i se poate dicta de nicaieri, sau ce trebuia sa spuna, hai sa va dau o limba in cur, cum a faut ponta?
cum sa nu cheme la manifestari civile, publice, cand AM FOST FURATI PE FATA, cand recensamantul spune ca sintem 19.040.000 de toti, in tara, si la celelalte recensaminte ponderea celor sub 18 ani a fost de 18.4% o data si 18.3% altadata, rezulta ca acum am fi SUB 15 MILIOANE!!!! Cand scrie in ambele legi si aia a presedintelui,, culmea invocata de tupeist, si in cea a referendumului, si in decizia CCR “nu pot face parte din listele electorale permanente cei cu domiciliul in strainatate, … ei voteaza pe liste suplimentarre”, asadar asta fiind situatia, crf legii, fiind 14.8 maxim 15 milioane in tara, s-a facut cvorumul numai cu cei ce au votat SA PLECE. Asta e adevarul asta e vointa exprimata. DAca CCR ne spune ca 88% e mai mic decat 11% si irelevant, desi la referendumul trecut unde a u participat 44% totul a fost ok, pt ca ii convenea lui base, acum nu mai e ok, cu tot boicotul ungurilor cerut clar de viktor orban.

Asadar cum sa ii reprosezi cand vede ca orice om de buna credinta nu acest petreanu, ca sintem FURATI nu altceva IN FATA, RANJIND , ce trebuia sa ne invite la menuet? NU e normal sa protestam cand cu cifre, pe fata vointa a 88% dintre cetateni e CALCATA IN PICIOARE< RANJIND, ba inca sint trimisi si procurori DNA (!!!) sa-l ancheteze pe badea grigore, de forma ? (ce ancheta e aia ai votat ? cu cine? jura! bine pa acum. Ce se afla cu astfel de ancheta? e numai sa ii dea satisfactie lui basecu si sa sperie oameniipt noiembrie, auzi DNA!!!)

Cum adica Antonescu sa plece "in primul rand" ca si cum ar fi mai rau decat securistul asta batran cu metode securiste pana azi, cu avere nejustificata si cu o retea de clientela fata de care nastase era un pur? CE altceva factual i se poate imputa? Si-a dat vreo casa ca aia din Mihaileanu? Are afaceri cu casuneanu, din care sa castige de 10 ori in 9 luni cumparand si revanzand un teren? Are vreo fiica europarlamentar? A tolerat vreo Udre pana acum? NU , nu , nu. Dar e mai rau , cf acestui lingau decat Basescu, din simplul motiv ca LE STA IN GAT!!!

Text tipic basist, de nivelare a vinelor, greselilor, partitura "toti sint la fel", ca astfel in lehamitea generala , nediferentiata, sa ne impacam cu status-quo-ul, sa spunem ei toti sint la fel, lasa-l si pe asta basecu al lor sa isi termine mandatul castigat FURAT, pierdut pe teritoriul Romaniei, in 2009, dar castigat cu mii si mii de voturi venite de la ambasade!.

NU SINT NICI 2 oameni la fel, gemeni de-ar fi, orice de-ar fi, nici 2 hoti nu sint la fel de rai, sint tot felul de circumstante, nici 2 curve nu sint la fel, nici 2 oameni nu seamana perfect, cum sa fie TOTI politicenii la fel? Cum sa fie Udrea la fel cu Emil Constantinescu despre care nici pana azi basecu si ai lui nu au gasit nimic sa spuna , afaceri, bani, ceva, decat sa-l injure?

Ma scarbeste nespus, nespus, aceasta nedreptate, si mai ales aceasta ceata de lingai care se faac ca nu inteleg ca 1+1=2.

180 Dan August 23, 2012 at 14:44

Cum adica Antonescu sa plece “in primul rand” ca si cum ar fi mai rau decat securistul asta batran cu metode securiste pana azi, cu avere nejustificata si cu o retea de clientela fata de care Nastase era un pur? CE altceva factual i se poate imputa? Si-a dat vreo casa ca aia din Mihaileanu? Are afaceri cu Casuneanu, din care sa castige de 10 ori in 9 luni cumparand si revanzand un teren? Are vreo fiica europarlamentar? A tolerat vreo Udrea pana acum? NU , nu , nu. Dar e mai rau decat Basescu, din simplul motiv ca LE STA IN GAT!!!

Text tipic basist, de nivelare a vinelor, greselilor, partitura “toti sint la fel”, ca astfel in lehamitea generala , nediferentiata, sa ne impacam cu status-quo-ul, sa spunem ei toti sint la fel, lasa-l si pe asta Basecu al lor sa isi termine mandatul castigat FURAT, pierdut pe teritoriul Romaniei, in 2009, dar castigat cu mii si mii de voturi venite de la ambasade!.

NU SINT NICI 2 oameni la fel, gemeni de-ar fi, orice de-ar fi, nici 2 hoti nu sint la fel de rai, sint tot felul de circumstante, nici 2 curve nu sint la fel, nici 2 oameni nu seamana perfect, cum sa fie TOTI politicenii la fel? Cum sa fie Udrea la fel cu Emil Constantinescu despre care nici pana azi basecu si ai lui nu au gasit nimic sa spuna , afaceri, bani, ceva, decat sa-l injure?

181 Flava August 23, 2012 at 15:28

“Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita!” (Nicolae Iorga) – Cred ca Romania (sau o mare parte a ei) nu este inca destul de matura si de aceea a permis unuia ca Base sa fie 8 ani presedinte. In situatia actuala singura solutie logica ar fi indepartarea lui Base, mai departe daca USL nu vor fi mai buni, ii schimbam si pe ei. Articolul de mai sus mi se pare unul corect, la obiect, totusi nu am vazut nici macar un argument obiectiv si logic, care sa il incrimineze pe Antonescu si asta pentru ca nu exista. Ce i se poate imputa lui Antonescu este poate faptul ca este prea corect, iar cu Base trebuie sa lupti decat cu armele lui!

182 Lili Craciun August 23, 2012 at 17:09

Felicitari Vlad Petreanu, sper sa te auda cei trei si cei de dupa ei care-i tin in spate. Din pacate doar cu declaratii nu vom realiza prea multe. Nici cu iesiri in strada. Pana cand votantul nu se va trezi din somnu-i letargic si plin de d
rogul manipularii, astia nu vor pleca. Si daca vor veni oameni noi care sa vrea sa participe la viata cetatii, nu vor fi alesi. Pentru ca noi, inainte de a ne muia degetul in cerneala spre a stampila candidatul, ne muiem degetul in pomana electorala. Principiul de baza al alegatorului roman, poate singurul e “Ce ne da asta? Acum, imediat, palpabil; si material” Rolul nostru, al celor care intelegem asta este sa ii educam pe cei drogati si somnambuli care voteaza fara sa voteze.

183 Ing. Dan Andronescu August 23, 2012 at 19:12

Traiesti intr-o tara care (prin clasa politica) isi vrea raul, adica fuge de liniste, progres si respect. Asta insamna “sa fii salvat de tine insuti/ insati”… A fi propriul tau dusman… CAM ADINC, NU ? “Monarhia Salveaza Romania”…de ea însăși !!!

184 fanel August 23, 2012 at 19:29

Nu tre’sa plece nimeni, trebuie sa invatam ca popor sa ne miscam bucile la vot. Altfel ne lamentam din fotoliul din fata televizorului si pe net.

Altfel vom trai cu senzatia ca nevotand dam lectii de moralitate.

185 Razvan August 23, 2012 at 20:24

Subscriu 90%, oameni de valoare nu vad in ringul cu mocirla, ori n-au vrut sa intre ori au iesit primii. Cred ca so;utia ta e gresita, NOI REBUIE SA PLECAM.

186 cocux August 24, 2012 at 01:04

Dupa atita fiere si amar varsate va recomand un film romanesc, celor care nu l-au vazut, care poate va va face sa va indreptati atentia asupra adevaratelor cauze care au dus Romania unde e.
http://www.cinemagia.ro/filme/ticalosii-17469/
Politicienii sint doar virful icebergului, dar oamenii nu-si dau seama de asta si probabil ca le e mai la indemina sa injure fiecare pe partea lui decit sa vada de unde porneste totul.

187 alexandra August 24, 2012 at 02:00

mie mi se pare f trist ca noi, cei care ramanem, nu facem practic nimic pt o schimbare. suntem o generatie de bloggeri, de facebook-isti, de twitter-isti, oameni cu pareri la care altii comenteaza cu alte pareri sau fata de care se exprima mecanic in like-uri.
eu as vrea sa plecam noi toti din lumea asta virtuala si sa iesim in strada cand nu ne convine ceva – nu ca la mitingul pt acta, cu 30.000 attending pe facebook si 1000 in piata. – sa il tragem de maneca pe ala care arunca gunoaie pe jos, sa mergem la vot si sa ii convingem si pe cei din jurul nostru sa mearga, sa nu ne mai plangem de politicieni si sa ne schimbam intai noi!

188 Adelin Petrișor August 24, 2012 at 09:43

Petreanu, cred că în principal este vina noastră, a societății. Când noi ne vom fi schimbat și reprezentanții noștri vor fi altfel. Ei nu ies din spuma mării, ca Neptun. Nu, ies din rândul nostru. Așa societate, așa lideri, Vlade.

189 florin August 24, 2012 at 13:14

… Schimbarea incepe cu fiecare din noi.. prin detalii… printr-o educatie sanatoasa … prin bun simt … prin iubirea fata de semeni … in centextul actual de intoxicare cu minciuni ,dezinformare si manipulare … Greu. Saracia, ne face sa ne vindem din ce in ce mai ieftin, problemele mici si mari creeate artificial … ne indeparteaza de realitate, realitatea e simpla … trebiue sa revenim la aur,argint si bronz. . . Pinguinii despre care vorbea ” colegul de suferinta” mai sus sunt … pinguini … se vor schimba la nesfarsit, noi fiind alimentati cu un strop de “speranta” … “problema” va continua sa existe… Am recitit ce am expus mai sus, dintr-o avalansa de idei ce-mi chinuie constiinta, si nu stiu daca a iesit vreo “judecata de valoare” … Think Outside The “BOX” … va rog si ma bucur anticipat pentru noi 😉

190 mircea August 25, 2012 at 11:14

excelent articol! felicitari! din pacate nesimtirea clasei poliice este imuna la astfel de presiuni. nu va pleca nimeni de buna voie. e nevoie de mai mult

191 silviadt August 25, 2012 at 15:40

hmmmm… ce sa zic? sunt de acord cu 2/3 din cei care trebuie sa plece :)… nu sunt de acord cu plecarea primului, pentru ca el oricum va pleca in 2014 si daca ati sta un pic stramb si ati gandi drept, ati vedea ca el trebuie sa mai ramana pana in 2014… spre deosebire de altii, eu am ales sa raman in tara asta plina de idioti, doar pentru ca prezenta lui la cotroceni mi-a dat speranta…

192 gabridian August 26, 2012 at 11:11

Ar trebui sa plece toti politicienii din ultimii 22 de ani!!!

193 Catalin August 26, 2012 at 12:31

Sa nu va aud :) Cand vi se propune o solutie pentru un nou sistem social toti va behaiti ca nu va convine…inseamna ca va place cel curent si vreti sa se continue in stilul asta.
Pentru a vedea despre ce vorbesc urmariti link-urile astea:
http://www.youtube.com/watch?v=KphWsnhZ4Ag
http://www.youtube.com/watch?v=5zn8MRKOskw
http://www.youtube.com/watch?v=zIsHKrP-66s
In link-urile de mai sus vedem ce s-ar putea face cu mai multa munca si mai putina aroganta atotstiutoare clasica neamului asta.
Uite aici inca cateva link-uri despre cum traim de fapt acum:
http://www.youtube.com/watch?v=6NMr2VrhmFI&list=PL8301F3A4128CED6D&index=16&feature=plpp_video
http://www.youtube.com/watch?v=TFC18pFvo1g&feature=BFa&list=PL8301F3A4128CED6D
http://zeitgeistmovie.com/

194 Catalin August 26, 2012 at 12:36

Sorry pt. acc post dar vroiam sa vad daca apare .Am mai scris unul si nu a aparut…

195 Alecuv August 26, 2012 at 18:19

Nu vreti sa luati in considerare ca de fapt e lupta intre lege si faradelege. Nu conteaza Basescu. La Cotroceni sa se intoatrca legea. Daca nu intelegem ca legea-i lege “Dura lex, sed lex, legea-i dura, dar e lege, ca ne place sau nu, ajungem la aberatiile pe cere le traim de cateva luni. Toti care vorbim sustinem vehement ca noi avem dreptate. Uitam de lege, nici nu o cunoastem.

196 manole silviu August 26, 2012 at 20:53

Dar tu, ce ai facut pentru a schimba lucrurile in Romania?

197 Linda August 27, 2012 at 00:43

cam asa:
O cioara sta pe o craca cu o bucatica de cascaval in gura. Vine vulpea.
– Cioara, cioruta, esti tu, draga mea, destul de sofisticata in gindirea ta politica?
Cioara tace.
– Cioara, cioruta, ai votat tu, fato, pe 29 iulie?
Cioara tace.
– Cioara, ciorisoara, ai votat DA sau NU?
Cioara ispitita si calcata pe nervi, nu se poate abtine:
– Daaaa!
Cade cascavalul si vulpea fuge cu tot cu auriul trofeu.
Cioara inteleptita si trista cugeta:
– Si daca as fi spus NU… s-ar fi schimbat oare ceva?

198 Laviniu August 27, 2012 at 08:20

felicitari pt articol.

199 catalin August 27, 2012 at 09:34

Spuneti ca vreti schimbari … dar ce schimbare e asta daca de la revolutie se face schimb intre 2-3 partide la guvernare…vad ca oamenii nu gandesc nici macar putin cand se duc la votare . Romanii se plang dar ei singuri cad din lac in put.

200 Marian S August 27, 2012 at 13:12

Va avertizez din start, ca sa nu avem vorbe, ca tot ceea ce veti citi mai departe este copy/paste. Acum, na, daca tot am copipastuit din cugetarile mele, se cheama ca am plagiat sau nu??? :)

1. As vrea sa incep cu o propunere tehnica: sa nu mai existe reply la comentarii. Citesti ultimul comentariu din data de azi, pe pagina a patra, apoi vine cineva si da un reply la al doilea comentariu din intreaga serie. Greu de urmarit, mai ales ca nu se mai folosesc permalinkuri. S-ar putea raspunde in ordine cronologica, cu clasicul semn @ cutare, din data cutare.
Vedeti, daca nu eram atent, pierdeam esentialul: cineva mi-a raspuns mie la un comentariu. Apoi s-a trezit lorakeen si a aparut cu replyla alt comentariu; na, ce naiba faceam daca nu citeam? `ai de capul meu… ramaneam prost.

2. Daca se pastreaza reply, atunci macar sa se foloseasca permalink la comentarii. Altminteri degeaba dai click pe ultimele comentarii din dreapta, te trimite in balarii.
Mai e o problema: wordpress splituieste comentariile in pagini, dupa numarul setat, dar ia in considerare doar comentariile de baza, fara reply. Asa ca tot nimic n-am facut, se creeaza pagini foarte mari.
Ca sa nu mai zic de Akismet si modul in care modereaza.
Partea tehnica o inchei aici, mai departe ne invata lorakeen, tocmai am aflat ca e specialista in IT, instruita pe banii poporului roman, dar care isi ofera munca si impozitele in GB. Draga mea, englezii circula pe stanga, habar nu au ce e acela kilogram sau kilometru, deci e normal sa judece altfel.

3. Bon, ce voiam sa zic? Daca tot nu avem permalink la comentarii si nu pot sa va trimit direct acolo, va rog mult sa cautati singuri la acest articol:
http://www.petreanu.ro/2012/07/cum-este-de-fapt-casa-romania/comment-page-3/#comments

raspunsul meu din 27 iulie, ora 10,33.

Nu sunt vreun profet, dar uite ca tocmai am nimerit-o!!! Rezultatul? Inclusiv acest articol, inclusiv comentariile primite.

PS, adaugat azi: si inca nu s-a terminat.

201 laszlo 53 August 27, 2012 at 19:23

In 89′ Timisorenii au cerut prin punctul 8 dela Timisoara sa excludem pe fostii activisti de partid[al PCR] cel putin 10 ani din politica.”Populatia”majoritara nu a dorit acest lucru!…Sub sloganul..NU NE VINDEM TARA…fostii comunisti si securisti au infintat noile partide[mai putin PNT-CD] cu ajutorul carora au vandut tot ce au putut strainilor,au furat tot ce au putut,au distrus economia tarii au lasat oameni fara un loc de munca….iar ei au devenit marii capitalisti—Cum puteti avea incredere in acesti tradatori,care au tradat principiile comuniste…si vor trada si capitalismul ,democratia si religia…daca interesele lor o vor cere!—Romania e pierduta!…Transilvania mai are o sansa…sa se rupa de ”politicienii” din Bucuresti!!

202 laura September 18, 2012 at 17:26

“Sant doua feluri de a distruge un popor: ori il condamni in bloc, ori il silesti sa-si renege sefii pe care si i-a ales. Al doilea fel e cel mai rau.”

Franz, J.P. Sartre.

Comments on this entry are closed.

{ 16 trackbacks }

Previous post:

Next post: