Proşti şi săraci

Iată o temă de gândire: România este ţara cea mai săracă din UE şi, în acelaşi timp, ţara cu cei mai puţini cetăţeni cu studii superioare. Credeţi că o fi vreo legătură între aceste două fapte?

S-a încheiat zilele acestea examenul de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei a comunicat, triumfal, că rata de absolvire a fost de 59%, mai mare cu 3 procente ca anul trecut. E o minciună prin omisiune. De fapt, niciodată n-au fost mai puţini tineri care să ia examenul de bacalaureat în această ţară. Practic, 2 din 3 tineri de vârsta bacalaureatului n-au luat sau nici măcar n-au mai ajuns să dea acest examen – fie pentru că au abandonat pe parcursul şcolii, fie că nici măcar nu s-au mai înscris, fie pentru că l-au picat, pur şi simplu.

Au apărut noi date care descriu un tablou dezolant al educaţiei în ţara noastră.

România este ţara europeană cu cea mai mare rată de abandon şcolar: 17% anual. Media europeană este de 12%. Motivul principal: sărăcia. Cei mai mulţi elevi care abandonează şcoala sunt din mediul rural.

România alocă, per elev, bugetul cel mai mic din toate statele Uniunii Europene: 500 de euro, pe an, mai mic și decât cel din Bulgaria, unde sunt cheltuiți 610 euro pe an. Media Uniunii Europene este de 1.800 de euro.

În ultimii 4 ani, 350.000 de tineri au ratat bacalaureatul. Asta echivalează cu aproape 2 promoţii complete. Ce se va întâmpla cu toţi aceşti tineri? Ei nu pot spera decât la munci necalificate sau mediu calificate, în cel mai bun caz. Vor fi plătiţi prost întreaga viaţă şi nu vor cunoaşte prosperitatea decât accidental. Vă reamintesc, salariul mediu în România este de vreo 400 de euro, de aproape 4 ori mai mic ca media europeană, de 1500 de euro.

Aceşti oameni fără studii sau doar cu studii medii vor trăi toată viaţa sub teama că vor rămâne fără loc de muncă şi nu-i va mai angaja nimeni. Vor aştepta o pensie de mizerie şi vor vota, întotdeauna, partidul care le va promite cele mai multe ajutoare.

Deci, România: cea mai mare rată de abandon şcolar din Uniunea Europeană, cei mai puţin bani cheltuiţi pe cap de elev, un corp profesoral uriaş, de peste 220 de mii de cadre didactice, dar mai mult de jumătate dintre elevi nu trec bacalaureatul, cel mai mic salariu mediu din Uniune, poate cu excepţia bulgarilor, şi cea mai mică proporţie de absolvenţi de învăţământ superior – 13%.

În fine, ca să nu închei într-atât de amar, iată şi speranţa: în judeţul Cluj, eleva Doriana Şandru a luat 10 pe linie la bac, după ce, 4 ani la rând, a avut media generală 10 la liceul din Huedin. Această tânără a făcut zilnic naveta din comuna Ciucea în Huedin, mai mult de 20 de kilometri, cu autobuzul şi cu trenul, iar în ultimii 2 ani şcoala nici măcar nu i-a mai decontat transportul.

Întrebată cum a reuşit această performanţă, Doriana a răspuns aşa: „Nu a fost uşor, dar a meritat, pentru că doream să învăţ”. Iată ce banală poate fi uneori explicaţia progresului. Trebuie doar să vrei.

Articol din categoria: ACTUALITATE

55 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Se spune de veacuri ca cel cu „carte are parte”,dar realitatea e diferita la noi.In Romania domneste anormalul si acesta face o alta oranduire;ca atare,un prost analfabet de tipul lui Gigi Becali e asezat artificial undeva atat de sus incat nu cred ca gresesc daca as afirma ca in „stratosfera elitei”actuale!Vi se pare ca intr-o tara normala acest lucru ar fi posibil?Din cat am calatorit prin strainatate,aceasta este imposibil si chiar incredibil pentru cetatenii acelor tari normale!La noi inveti de te spetesti si constati ca dupa ce ai absolvit tu nu se mai cauta specialitatea ta si trebuie sa te orientezi catre altceva,ar fi o prostie sa faci alta facultate(desi unii chiar fac asta!)care aduce o calificare cautata pe piata muncii,pana o absolvi nu se mai cauta nici aceea…Este de asemeni anormal sa ajungi la concluzia ca degeaba faci scoala multa.Cum sa ajungi sa-ti sfatuiesti copiii sa nu mai”piarda timpul” studiind?!?Ca parinte nu poti decat sa-l indemni spre iluminare spirituala si profesionala,asa este normal,cum sa-l indemni pe baiat spre a face ilegalitati caci doar asa are sanse sa se imbogateasca sau pe fata sa caute un prost bogat sau un bosorog cu avere?!?Si totusi singurul compromis logic este sa-l indemni pe propriul copil sa invete si sa plece din Romania!A ramas singura solutie,vi se pare normala?

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    La asta se reduce totul „doream să învăţ”.
    Cine vrea sa invete, invata. E simplu.

    Eu cred ca romanii vor putea spera la un viitor cat de cat promitator.
    Doar atunci cand in campania electorala, votantii vor cere in primul rand educatie pentru copii si nu o marire de pensie-somaj-ajutor-social, adica pomeni.

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      Nu ne putem spala pe maini pe motivul ca ‘ei nu vor sa invete’. Cineva (societatea?) i-a invatat ca nu trebuie sa invete ca sa se descurce. Iar altcineva (parintii, profesorii, elitele) nu au fost acolo sa ii invete ca trebuie sa invete.

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      Pentru ca „…altcineva (parintii, profesorii, elitele) nu au fost acolo sa ii invete ca trebuie sa invete” deoarece, la randul lor, sunt foarte ocupati cu tot felul de hotii ca sa se descurce.
      Cu mici exceptii, toti oamenii din tara asta sunt preocupati sa se „descurce”, prin orice mijloace, numai cu cele corecte si cinstite NU!
      Cum putem spera ca educatia sa fie cea pe care o visam cand societatea e atinsa de tumora?
      Cand totul in jurul tau este numai minciuna si fals, cum putem sa credem ca reusim sa construim un viitor curat?

      0
      0
  3. Aşa e, sărăcia face casă bună cu prostia. Şi viceversa.
    Nu cred, însă, că măsura eşecului personal este dată de lipsa bacalaureatului. De multe ori am constatat ce mare nevoie avem de un mecanic bun, de un instalator priceput, de un tamplar iscusit. Ori nu cred că lipsa bacalaureatului îi face pe oamenii mai puţin profesionişti.

    Mă gândesc că nu lipsa bacalaureatului îi expune pe oameni şomajului, ci lipsa perfecţionării lor într-un domeniu. Sunt convins că un mecanic auto bun nu va fi niciodată în căutarea unui loc de muncă, de exemplu.

    Nu cred că o societate ideală este populată numai de oameni cu studii superioare. Nu reuşesc să-mi imaginez un vidanjor cu masterat, o coafeză licenţiată în biologie ori un electrician master’s degree in fizică cuantică.

    Păcatul nostru nu este (cred eu) procentul de bacalaureaţi ci lipsa seriozităţii în orice domeniu activăm. Cu studii superioare sau fără…

    0
    0
    • #6 Comentariu nou

      Si cu toti mesterii astia fara scoala de la noi, ia zi-mi, cat de usor ti-a fost sa iti gasesti un mecanic bun, un instalator priceput?

      E gresit ce zici tu aici, oamenii educati iti vor aduce performanta si productvitate mai mare. Un vidanjor daca are cap o sa automatizeze si o sa optimizeze al dracului de bine afacerea cu vidanja, de el vine, ruleaza furtunul, apasa butonul si fumeaza o tigata 5 minute si gata. Ai nevoie de oameni cu cap.

      Mesterii fac dupa ochi, inginerii dupa specificatii.

      0
      0
    • Vlad, nu te contrazic cu nimic. Spun doar că e nevoie de destui oameni cu bidineaua şi cu ciocanul. Şi, da, ei trebuie conduşi de oamenii cu şcoală.

      Altfel, eu cred că bacalaureatul este util doar pentru cei care doresc să urmeze o facultate. Nu e nevoie de bacalaureat ca să practici taximetrie, să fii zugrav ori tinichigiu… D’aia zic că nu-i panică că au luat bacul doar 59%. Destul şi aşa. Ideea este că ar fi bine ca din ăştia 59% să rezulte 20% de specialişti super. Dar nu ştiu de ce nu rezultă. Sau îmi închipui. Asta trebuie să aibă legătură cu sistemul de învăţământ universitar. Aşa văd eu lucrurile.

      0
      0
    • Bravo, tizule!

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Multumesc.

      Mi-a luat ceva sa ma pricep ce inseamna tizule. Scuze daca am creeat confuzii pe aici, tot Vlad ma cheama si nu mi-am dat seama ca ma poate confunda lumea cu tine, cum a facut Béranger mai jos.

      0
      0
  4. #10 Comentariu nou

    Buna, nu cred ca se reduce totul la „doream sa invat”. fiica mea a fost admisa la o facultatea in Anglia, i-a fost aprobata finantarea primului an de studiu de catre guvernul britanic iar in acest moment se afla in imposibilitatea de a pleca din cauza lipsei diplomei de bacalaureat. De ce nu avem dipome de bacalaureat? Pentru ca ministerul educatiei nu a organizat licitatia pentru printarea tipizatelor. In acest moment suntem plimbati intre liceu-inspectorat-minister, nimeni nu stie nimic, toata lumea ne intelege dar nu ne ofera o solutie. Memoriu la ministru cu raspuns in 30 de zile lucratoare???? Imposibilitatea de a se inscrie la o facultate in Romania(asta ar insemna pierderea oricarei finantari din partea guvernului britanic si chiar nu ne permitem plata studiilor), un an pierdut din viata copilului meu, costuri, frustari, neputinta. Va rog spuneti-mi din nou cum se reduce totul la ” doream sa invat”
    Si nu, nu poate urma facultatea in Romania, pentru ca specializarea pe care si-o doreste si pentru care s-a pregatit in ultimii doi ani nu exista in sistemul de invatamant superior romanesc

    0
    0
    • #11 Comentariu nou

      Cum adica pierde un an din viata, intra in coma?
      Eu zic ca nu pierde nimic. Sunt atatea de facut in viata.

      0
      0
  5. #12 Comentariu nou

    sigur cifrele astea de pe ZF sunt concludente?

    pt „dezastru la BAC” as astepta si rezultatele de pe 2015 si 2016 pentru o concluzie pertinenta asupra tipului de distributie.
    in afara cifrelor prezentate: prea putini copii / forta de munca este ceea ce afecteaza populatia pe termen mediu, restul imi pare bias de confirmare. ‘neah, ca suntem prosti si hai sa cautam dovezile aferente’.

    altceva scorul PISA. la care da, stam prost.
    altceva: atata scoala pentru ce? acum 5-6 ani o intrebare foarte relevanta la interviuri-mi era „contul de Yahoo l-ai facut singur/a?”, alfabetizarea electronica in firme e subminima pentru generatiile vechi, pe cand astia mici prind uimitor si sunt foarte prietenosi cu tehnologia. apoi cu incadrarea pe CM .ro n-a stat niciodata „rau” cu atata economie la negru.
    altceva: mai sunt in istorie exemple de economii emergente cu situatie asemanatoare unde lipsa titularizarii educatiei a contat? dezinteresul pentru scoala poate arata chiar neimportanta acestei lipse.

    realitatea si valorile in care am crescut nu trebuie luate precum singurul mod in care o societate se poate dezvolta, lucrurile se schimba, hai sa urmarim cum (tendinte, modele, factori) si mai prindem una/alta. could be better / could be worse.

    0
    0
    • #13 Comentariu nou

      „rata de absolvire a fost de 59%” – serios acum, contesti cifra, sau semnificatia ei? Nu ai cum sa intorci faptele, 59% este dezastruos.

      „dezinteresul pentru scoala poate arata chiar neimportanta acestei lipse.” Tu aici sugerezi o disociere intre nivelul eductional si nivelul de cultura a educatiei. Adica… avem populatie culta, dar nu ii intereseaza scoala. Ceea ce in mod evident e bullshit. Avem si elita intelectuala, dar marea majoritate a populatiei e proasta bata.

      0
      0
    • In momentul asta exista un segment in Romania, cu studii dar nu au capacitatea sa se descurce: se numesc analfabetism functional, daca iau un text nu reusesc sa il inteleaga; daca au sa isi caute de munca, nu reusesc sa isi faca un CV adecvat segmentului de cautare etc.

      Unde e cauza? care e solutia? Solutia ramane in familie. Copilul face la scoala ce vede acasa, respectul pt colegi+ profesori, dragostea de a citi, interesul pt a invata o meserie etc. Astazi in Bucuresti sunt multi lacatusi, tamplari, instalator buni cu salariu mai mare decat un contabil/avocat prost. Si nu ca tamplarul nu ar fi fost in stare sa termine o facultate de drept, ci pt ca a inteles ca pt capacitatile si nevoile lui, dar si piata actuala de munca, acolo ii e locul.

      Pt toti cei care au picat bacalaureatul, le atrag atentia ca au picat nu pt ca invatamantul e slab, ci pt ca ei nu au invatat de un 6. Intr-un invatamant slab e greu sa faci performanta, sa fii de 10, e greu sa fii la fel de bun ca cel din Germania (de ex.) – dar nu e greu sa il termini.

      0
      0
  6. Spuneți că suntem „ţara cu cei mai puţini cetăţeni cu studii superioare”. Aveți un procent al celor licențiați, raportat la întreaga populație? Ați comparat cu toate țările UE? Dar cu Statele Unite? S-ar putea să aveți surprize. Noi avem gazilioane de pizdulici care au „studii superioare” de Drept, Jurnalism, Studii Europene, Comunicare & PR, căcaturi de-astea la care mă tem că suntem campioni europeni (cu excepția Franței, unde numărul de filozofi la hectar este infinit mai mare decât cel al gogoșarilor în Bulgaria).

    0
    0
    • #16 Comentariu nou

      Da, exista, uite aici: http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20130412132724421

      Parerea ta cu „gazilioane de pizdulici” este eronata si lipsita de substanta. Ceri statistici, dar te doare mana sa cauti si sa te informezi inainte sa iti imparti opinia, profund neinformata de altfel.

      Toate domeniile listate acolo de tine sunt esentiale intr-o societate.

      Argumenteaza-ti pozitia cu cifre si fapte dovedite sau taci din gura. Est prost doar daca spui prostii, nu daca zici „Nu stiu, haide sa ne informam”.

      0
      0
    • …„aged 30-34”. Adică oamenii de peste 34 de ani nu se pun, da? Sau pizdulicele alea care nici n-au împlinit 30 de ani.

      Dați-vă dracului, dom’ Petreanu, parcă iereați mai dăștept de-atât.

      Or fi esențiale Comunicarea & PR, dacă ar fi pe bune. Nu sunt. O fi esențială Integrarea Europeană, dar diplomele de „specialiști” în așa ceva sunt curpapir. O fi esențial Dreptul, dar nu și dacă după ce obții diploma te faci fotomodel sau secretară. Etc. etc.

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Nu sunt domul Petreanu, sunt doar un internaut ingrijorat de cata dezinformare vad imprastiata ca si lucruri pe care „doar toata lumea stie”.

      Sunt pe drum, dar cand ajung acasa las pe tine un munte de date care sa confirme ce zic eu.

      0
      0
    • OK, then. Hai atunci să nu luăm Europizdostat-ul, care se încurcă în vârste. Și să nu luăm nici 25-49, cum fac alții. Să luăm câte un recensământ sau institut de statistică.
      – România 2011 (recensământ): 14,4% studii superioare.
      – Franța 2012 (INSEE): 12,9% studii superioare.
      http://www.inegalites.fr/spip.php?page=tableau&num=1121
      Asta pentru ansamblul populației!

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      Eram sa ma culc fara sa imi respect promisiunea, dar cum nu prea am stare, o sa continui cu un reply.

      In primul rand, e dragut ce faci tu, alegi datele care iti sustin punctul de vedere si ie ignori pe alea care nu o fac, se numeste „cherry picking”.

      Apoi, vezi, chiar in statisticile linkuite de time mai se afla o categorie, BAC+2, care presupune inca 2 ani de studiu dupa liceu – gasesti acolo un procent deloc neglijabil al populatiei. Nu stiu daca in alte statistici este considerat invatamant teritar sau nu, si aici e cu totul o alta discutie, in care nu vreau sa ma implic acum. (Ar insemna o mai buna intelegere a sistemului de invatamant francez decat am sau pot dobandi cu cateva articole de Wikipedia)

      Acum trebuie sa recunosc ca mi-ai dat niste constrangeri destul de stricte, sa iti gasesc date care au in vedere intreaga populatie, de actualitate si preferabil intr-o forma digerabila. Destul de dificil, mai greu decat credeam initial.

      – Statisticile OECD cu privire la procentul din populatie cu educatie tertiara (atentie, nu contine Romania): aici
      Aici sunt mai frumos aranjate parca:
      link

      – Stiu ca trisez, nu iti place EUROSTAT-ul cu grupa de varsta, dar aici e vizualizata asa de fain, nu am putut sa ma abtin (observa targheturile puse de UE pentru educatie, tendinta este spre o populatie mai educata, nu mai putin educata):
      link

      Sau alta varianta de vizualizare la EUROSTAT care iti afiseaza in functie de ce interval de varsta vrei tu (daca nu iti place intervalul initial)
      link

      In mare,sunt 2 surse OECD-ul si EUROSTAT-ul, pentru ca astea sunt cele mai expresive pe care le-am gasit. Daca mai ai ceva de aruncat aici, sunt deschis sa le disecam.

      Uitate la cifre (date luate de pe ultimul tabel EUROSTAT linkuit, pentru intervalul de varsta 15-64 ani, anul 2014): Romania:13.9% Germania: 25.1% Franta: 28.9% (probabil au pus si cei cu BAC+2 ca educatie tertiara, eh?) Media UE: 25.3

      Multumit de date? Mai trebuie?(scuze pentru link-wall) Da, intr-adevar suntem in urma cu studiile superioare, poate nu ultimii, dar la coada rau de tot.

      Uita-te la date cum vrei, ia Franta in considerare, nu o lua, intoarcele pe cap, cherry pick all you want.

      0
      0
  7. O sa mai adaug cateva cifre. Aproximativ 50% din romani locuiesc la sate. Practic, din acesti copii, aproximativ 50% vin de la tara. Licee in sate/ comune nu mai sunt, deci toti trebuie sa faca naveta la … oras. Ce solutii au? f. putine.
    In continuare majoritatea banilor se scurg prin ministere – si nu ajung acolo unde fac diferenta intre abandon si terminat scoala: la familiile f. sarace.

    Admir actiunile de voluntariat, in care copii din familii f. sarace sunt sustinute cu un minim necesar pt a nu abandona scoala: un ghiozdan utilat, geaca/ cizme/ghete :

    https://www.facebook.com/anasicopiii.ro?fref=ts
    http://swimathonbucuresti.ro/swimathon/index.php/profil-proiect/51-vrem-sa-fim-scolari si la https://www.facebook.com/GESTULcarepoateSCHIMBAunDESTIN?fref=ts

    0
    0
  8. #22 Comentariu nou

    Pe copiii ăştia nu i-a adus barza. Atît au învăţat în şcoală şi în familie. Nu e nici o tragedie, nici o mare scofală Atîta putem. Vrem mai mult? Ok, să zicem că trei generaţii de acum încolo, vor să-nveţe. O fi îndeajuns?
    Un exemplu recent. Profesorilor le-au fost scăzute salariile pe perioada de vară cu 25%. Asta înseamnă că un profesor care înainte lua 1000 de RON, acum ia 600. Pe lună. Trei luni, pînă în octombrie. Eu cred că Ministerul vrea să-i facă să plece singuri din învăţămînt. Nu mai sunt copii pentru formarea de clase. În Ilfov trebuie să plece aproximativ 200 de profesori din şcoli, din cauza asta. Ce face Inspectoratul, micşorează clasele pentru a păstra profesorii? Nu. Face clase de 38 de elevi. Nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte ce-nseamnă clase de 38 de elevi, cînd recomandat e să ai maximum 15. Ce vedem acum este efectul, nu cauza. Cauza este programul de îndobitocire păstorit de politicienii noştri timp de 25 de ani. Cine crede că treaba asta e întîmplătoare, se-nşală amarnic. Pe proşti poţi să-i guvernezi mult mai uşor decît pe dăştepţi. Pentru găleţi şi mici, n-ai nevoie de studii medii. Ţi-ajung cîteva clase mai sus ca trenu’. Nu de copii trebuie să ne luăm, ci de cei care sunt responsabili de învăţămîntul din România, Marga, Andronescu, Preoteasa, Pricopie şi restul loazelor care s-au perindat prin minister. Că de aia sunt miniştri, să fie făcuţi responsabili de rezultate. Copiii sunt doar nişte victime ale oamenilor mari. Ne aşteptăm de fiecare dată să aibă vreo epifanie la 14 ani şi să se apuce să-nveţe. De la cine? Manualele? O glumă proastă. Ce vedem noi, elevi cu note de 10, ar fi luat zece şi dacă-i lăsai 12 ani la Polul Sud, singuri. Sau dacă stăteau acasă. Restul sunt fix după chipul şi asemănarea profesorilor, părinţilor, guvernanţilor, societăţii. Că doar nu i-au paraşutat alţii aici.

    0
    0
    • #23 Comentariu nou

      Nea Grigore, doar o observatie: faci apologia bietilor profesori in conditiile in care, la tine, 75% din 1000 de lei este egal cu 600? De care parte a baricadei te afli? Esti un profesor in situatia de mai sus? Newsflash, nu stii aritmetica. Nu esti profesor? Sper ca nu trebuie sa lucrezi cu chestii complexe gen cifre.

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      Cel mai bine ar fi să-i întrebaţi pe profesori sau pe cei de la Ministerul de Finanţe. Anunţul a fost de 25%, dar în final, profesorii vor rămîne cu 600 de RON în mînă. Nu trebuie să mă crezi pe cuvînt.

      0
      0
    • #25 Comentariu nou

      Unde ai invatat matematica nene? 75% din 1000 este 750.

      Te plangi, dar esti parte din problema.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      My bad, acum am reverificat. Am confundat reducerea lui Funeriu, din 2010, de 25%, cu cea de acum, care deocamdată este la nivel de zvon. Eu prima dată am aflat de ea ca o certitudine. Acum se vorbeşte de 40%.

      Nu, nu lucrez cu cifre. Sunt şomer, necalificat.

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      UPDATE: profesorii au primit banii pentru vacanţă. S-au eşalonat astfel:
      – iulie 60%*
      – august 20%
      – septembrie posibil alţi 20%
      _____________________________
      *procentele se referă la suma totală, profesorii iau banii pentru vacanţă într-o singură tranşă.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      Eu stiu ca logica bunuli simt dublata cu sfaturile chiar ale profesorilor sunau cam asa:”nici munca fara bani,nici bani fara munca!”.Daca judecam prin acest context suna echitabil cu o singura nelamurire:de ce in timpul in care ei muncesc au salariile atat de mici si de ce nu fac scandal pentru ca de la ei s-a aprins si inflamat situatia de criza politica ce a dus la caderea guvernului Boc cand ei PSD-istii au facut si votat in Parlament legea dublarii salariilor din Invatamant!Pe vremea aceea Boc nu a fost crezut ca NU ARE DE UNDE,acum Ponta de ce este crezut?De ce acum aceasi profesori ce atuncii se inflamasera la maxim nu mai sufla in front?Daca ar avea caractere ar iesi si acum sa faca scandal fiind mult mai indreptatiti,dar nu au stofa de dascali,nu au coloana vertebrala din pacate,isi merita soarta si…lefurile!

      0
      0
  9. #29 Comentariu nou

    Niciodată nu e prea târziu. România are ce face cu ei. Cineva trebuie să pupe moaștele.

    0
    0
  10. „Sa vrea sa invete” insa pentru asta va trebui sa le explice cineva „de ce” ar trebui sa invete. La ce exemple de parveniti analfabeti mediaizeaza excesiv presa nu stiu cum vor putea fi convinsi ca invatatura are sens.

    0
    0
    • #31 Comentariu nou

      Opinia asta, pe care o ai tu, este motivul pentru care nu invata.

      Ce zici tu, prietene, este problema culturala de care sufera romania. Nu toti putem fura, cineva trebuie sa si produca.

      Motive sa inveti, sunt destule, dar orbul nu vede ce are in fata.

      0
      0
  11. #32 Comentariu nou

    Daca iti imaginezi ca doar invatand poti sa ai un job bine platit si asa o sa creasca PIB-ul tarii esti incredibil de naiv si incult din punct de vedere economic.
    1.Sunt mai multi factori care aduc la marirea pibului si nu e vorba de cati oameni trec bacalaureatul ca societatea are nevoie de muncitori in toate categoriile de la maturatori de strada pana la cercetatori.
    2.Ca sa aiba copii motivatie sa invete, trebuie sa aiba la ce sa aspire, o motivatie. La ce sa aspire daca noi avem o piata de lucru cel putin suspecta si sindicate care sa apere dreptul salariatilor la un trai decent?
    Mi-ar fi rusine sa postez acest articol in locul tau. Penibil.

    0
    0
    • #33 Comentariu nou

      Ai perfecta dreptate. Ca sa ai un job bine platit nu trebuie sa te rupi* invatand.
      Trebuie doar sa stii sa te pui in valoare 🙂
      Un exemplu de succes aici http://www.zoso.ro/draga-erica/

      */ E posibil sa trebuiasca sa pui alte chestii la lucru, daca caputzul nu te ajuta…

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Evident ca daca iti ies din facultati 10 mii de juristi si tot atatia economisti care nu-si gasesc de lucru, pentru ca sunt prea multi, nu vei avea nici cea mai mica crestere a PIB. Din pacate, structura sistemului educational este gandita dupa interesele furnizorilor de educatie si dupa visele de cariera ale unor tineri debusolati, nicidecum dupa cerintele reale din piata muncii. Ori tocmai aici trebuie lucrat, la adaptarea intregului sistem educational dupa cerintele pietei muncii. La ce ar fi nevoie de un jurist sau de un filosof, cand piata cere tinichigii si electricieni?

      0
      0
  12. #35 Comentariu nou

    Ce sansa da statul roman la tinerii care au studii superioare???? Inutil sa va plangeti ……sunt tineri cu facultate, care au invatat nu cei cu „pile”, tineri care ar putea face ceva in tara noastra -SANSE??? 0(zero).Va plangeti ca copii abandoneaza scoala??? La ce bun atata carte daca dupa aia nu au unde lucra si unde-si pune cunostintele in practica???

    0
    0
    • #36 Comentariu nou

      Eu sunt un tanar care am invatat si vreau sa iti zic ca o duc foarte bine. Toti (deci TOTI, si aia care ziceai ca nu-i ia nici dracu’ la cat de varza sunt) colegii mei de facultate s-au angajat si o duc foarte bine.

      Asta cum ca „tineri care ar putea face ceva in tara noastra -SANSE??? 0(zero)” este un mit, cel putin in domeniul meu de activitate.

      In al doilea rand, nu statul trebuie sa le dea sansa, ca nu suntem in comunism, trebuie sa isi gaseasca fiecare nisa in societate.

      0
      0
  13. Sa fie numarul mic de cetateni cu studii superioare problema sau faptul ca multi din cei ce au o diploma nu au si cunostintele care sa o sustina ? (adica au trecut prin facultate degeaba).

    Auzisem ca pana nu demult in Germania rata de promovare a bacalaureatului era de 40%. Acum creste spre 50%, si, stupoare, nemtii nu se bucura, ci isi fac griji. De ce ? Pentru ca sunt constienti ca piata muncii nu poate sustine atat de multi oameni educati, si astfel absolventii au sperante desarte.

    0
    0
  14. #39 Comentariu nou

    „Corp profesoral urias” ? Nu stiu cum se face,dar in fiecare an,inspectoratele angajeaza suplinitori care au doar liceul,in ciuda „uriasului” corp profesoral.

    0
    0
    • in Franta, un profesor are catedra de 30-35 ore pe sapt. Vacanta 2 luni vara.
      Si da, Franta are aceeasi probleme la tara – profesorii nu vor sa se duca. Pt doctori, le dau bani sa mearga in satuce… Solutia pt scoli: au completat cu microbuze si transporta copiii sau homeschool-ing. Si se pregatesc de tele-schooling. Aceasta deja functioneaza f. bine in Australia.

      0
      0
  15. #41 Comentariu nou

    Prosti + Saraci = Votanti!

    „Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a depus miercuri în Parlament un proiect ce acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc”.

    PS: pentru cei care dau/au dat bacul in „format PSD/USL” – stirea este din anul 2011.

    0
    0
  16. #42 Comentariu nou

    Suntem intr-o criza profunda de „coloana vertebrala”.
    Nu poti cere invatamantului sa nu fie precum „societatea” ce o slujeste.
    Cum nu poti nici justitiei, scietatii civile, politicienilor, …

    0
    0
    • #43 Comentariu nou

      Atunci, daca nu poti cere asta nimanui, de unde naiba sa apara coloana aia?!?
      „Functia creeaza organul” e una din teoremele de baza ale evolutiei. Asa a aparut si degetul opozabil…

      0
      0
  17. #44 Comentariu nou

    D.ule Vlad Petreanu, crezi dumneata ca daca ne dai teme de gandire ti-ai facut treaba de jurnalist? De vorbit, de facut oamenii prosti si saraci e usor. Nu cred ca e’ nevoie de o facultate de jurnalism ca sa gasesti o statistica pe net si sa crezi ca gata, ai inteles fundamentul sociologic cauza-efect intre studii si saracie. De lansat asa ipoetze intelectuale nu duce nimeni lipsa.
    Cred mai de graba in jurnalistul care iese din birou, lasa statisticile doar pentru el si specialisti si trece la actiune, e in rindul oamenilor, ii ajuta concret cu un proiect, 10 sau 100.

    0
    0
  18. #45 Comentariu nou

    Functia principala a scolii e de a te invata sa inveti.

    Cei care s-au prins (constient sau nu) de chestia asta, reusesc sa treaca cu bine toate examenele pe care le scoate in cale viata (nu numai Bac-ul… 🙂 ).
    Chiar daca contextul socio-economic in care traiesc ii poate plasa pe traiectorii diferite, fiecare dintre acestia va incerca sa fie cat mai bun in domeniul in care lucreaza. Si nu numai…

    Ceilalti, se pare, au gasit un debuseu foarte bun in politica…

    0
    0
  19. #46 Comentariu nou

    O veche butadă: ”Sărăcia și prostia sunt mandria-n Romania!”

    0
    0
  20. #47 Comentariu nou

    tocmai vad la stiri ca promovabilitatea la bac a fost de 87.9%. in franta.

    0
    0
    • o mica adaugire pt franta: 87,9% au luat Bac din cei care l-au dat. Dar ei au cam 1/4 din elevi in scoli profesionale (sau tehnice ) unde nu se da Bac. Deci daca facem o comparatie (in Romania s-au desfiintat majoritatea scolilor profesionale si transformat in licee generale), consider ca in Romania promovabilitatea de peste 50% la Bac e una buna, comparand cu Franta.

      0
      0
    • #49 Comentariu nou

      in romania cati au dat bacul in aceasta sesiune? cititi cu atentie articolul la care comentati. realitatea este absolut catastrofala pentru romania, degeaba a crescut procentul promovabilitatii, daca creste si cel al abandonului (care este oricum urias).

      0
      0
  21. #51 Comentariu nou

    Bine zis Vlad – schimbarea începe din interior, cu fiecare dintre noi. Cine crede altceva sa schimbe cool-aid-ul pe care il bea 🙂

    0
    0
  22. #52 Comentariu nou

    Ma intreb cati dintre cei cu studii superioare castiga 400 de euro? poate in alta tara. in provincie, cel putin, daca castigi 10 milioane, zici ca l-ai apucat pe Dumnezeu de picior, si nici nu mai speri la asisugari, pensii, sanatate etc. 400 de euro, cum spuneti dvs, este un vis, domnule Petreanu, chiar si pt cei care au studii superioare + master + doctorat. niciunul dintre prietenii mei – care au fie cate 2 masterate + un doctorat, sau un masterat si un doctorat, nu castiga mai mult de 1500 de lei, in ciuda studiilor si a experientei profesionale. in concluzie, in romania, de regula, nu se face diferentierea studii medii/studii superioare. ar trebui sa fim o tara civilizata pt asta. tocmai de aceea multi aleg sa nu mai sustina bacul, pt ca cei mai multi vor castiga la fel sau, daca se „descurca”, mai mult decat fraierii care si-au „pierdut timpul” prin facultati.

    0
    0
  23. #53 Comentariu nou

    Nu pot sa ma abtin sa intreb: cati dintre cei cu cate doua mastere/doctorate sunt „autentici”? Ca de „copy/paste” e plina tara de sus pana jos. Si asta se vede in calitatea vietii pe care o traim, calitate data in primul rand de felul in care ne facem treaba. Nu cred ca salariile mici sunt cauza „putreziciunii” din Romania. Drept exemplu pot sa dau magistratii, care au niste salarii la care altii nici nu visează! Si? Tot corupti, tot justitie „dupa ureche”,etc.
    Vreau sa fie clar: nu pledez pentru abandon scolar sau alte d-astea. Afirm doar ca societatea noastra e grav bolnava si asta din cauza calitatii (foarte proaste) a oamenilor care o alcatuiesc.

    0
    0
  24. #55 Comentariu nou

    Exista un paradox din pct de vedere social:oamenii din ce sunt mai saraci au mai multa frica de viata,de a-si lua soarta in propriile maini,fenomen amplificat odata cu varsta,simt din ce in ce mai mult ca sunt mai neputinciosi si isi doresc mai multa asistenta din partea celorlalti,iar doctrina socialista(de stanga in general)exact asta promite mai multe gratuitati,medicamente,spitalizari,preturi mai controlate de statul care are grija de ei,de neputinciosii societatii,in general mai multe pomeni.Pomeni care trebuiesc produse de cineva,adica de aceia ce sunt in putere(tineri)prin impozitarea lor suplimentara!Adica,statul care si asa percepe taxe si impozite ce sunt legale doar pentru ca sunt legiferate(in fapt este o samavolnicie sa smulgi cuiva bani cu sila,se mai numeste talharie fapta asta),nu pentru ca asa ar fi drept sau normal,din ce este mai de stanga,din asta va exagera cu impozitarea!Un stat din ce este mai de dreapta,din aceea va fi format mai mult din tineri!Este cat se poate de logic ca tinerii vor mai putine poveri,iar batranii ce nu mai pot sa-si castige existenta,de la an la an este mai dificil acest lucru.Numai ca fostii comunisti,acum PSD-isti doar promit o ameliorare a vietii celor neputinciosi,in realitate ei nici macar nu au de gand asa ceva,ci vor impovara tot mai mult pe cei ce produc si vor ajuta tot mai putin pe cei ce consuma!

    0
    0