Cine-ți curăță scara blocului?

Urăsc mizeria. Nu sărăcia o provoacă și nici lipsa educației, ci absența respectului de sine. Mizeria este incompatibilă cu încrederea în tine însuți și cu speranța că mâine ar putea fi mai bine. Mizeria este o capitulare necondiționată, cea mai devastatoare probă de indisciplină în viața cuiva.

În România, mii de spații comune sunt înecate în murdărie, practic abandonate de comunitățile cărora le aparțin. Scări de bloc dezolante, cu pereți jupuiți și tavane coșcovite, cu inscripții obscene de la intrare până la ultimul etaj, cu colțuri înnegrite de frecarea indiferentă, repetată la nesfârșit, a locatarilor care trec prin aceste fundături. În casele multora dintre acești oameni e curat și miroase frumos, dar izolaționismul lor igienic nu scuză cu nimic trista aparență a spațiului de după ușa apartamentului. Iar efectul cel mai nenorocit al acestei degradări este asupra copiilor din bloc, care cresc cu mizeria ca fapt comun, de viață. Copiii înțeleg că jegul e acceptabil, un lucru obișnuit, care nu deranjează pe nimeni în jur – ca atare, vor face la fel când vor fi adulți.

giphy

Pentru al treilea an consecutiv, Cif România se ocupă de curățarea scărilor de bloc – a unora dintre ele, că nici o companie, oricât de bine intenționată, nu le-ar putea rezolva pe toate. Dar exemplul trebuie salutat – și-mi face plăcere să-mi declar și anul acesta susținerea pentru campania Cif Curăță România, la fel ca în 2014 și în 2015.

Oricine poate înscrie o adresă în vederea igienizării, cu un click pe acest link (link corect!) și cu completarea datelor solicitate în pagina campaniei. Înscrierile vor fi jurizate și unele dintre spațiile semnalate vor fi curățate de echipele Cif.

Detalii, și în acest spot (dar și pe pagina de Facebook a companiei, unde sunt răspunsuri la o sumedenie de întrebări):

Carevasăzică, sunt și motive de optimism, dincolo de încruntare: iată că cineva face lucruri pozitive în România – și foarte vizibile, până la urmă. În unele din locurile vizitate de echipele Cif, o curățenie temeinică relevă detalii încântătoare de arhitectură interioară, care redau frumusețea locurilor în care trăim.

Dacă vreți să vedeți rezultatele acțiunii echipelor Cif, iată câteva exemple tip „înainte/după”:

Articol din categoria: ADVERTORIAL

12 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Dacă îţi spun că şansele sunt mici, spre zero, ca lucrurile să se-ndrepte (lăsând la o parte combinaţia de CSR şi marketing a Unilever – sunt isteţi la faza asta), probabil vei spune că sunt pesimist. Sau hater. Dar sunt doar un om care-şi cunoaşte (oarecum) semenii.

    Tragedia scărilor de bloc este tragedia tuturor lucrurilor deţinute „la comun”: parcuri, pajişti, lacuri, locuri de campare… orice nu are un proprietar / custode responsabil de întreţinere sfârşeşte în mizerie sau distrugere. Fenomenul este bine cercetat şi documentat (du-te pe Wikipedia la „Tragedy of the commons” şi-ai să vezi). Şi, în ciuda propensiunii noastre marcate spre auto-învinovăţire, de data asta nu este vorba de civilitate, educaţie, sărăcie sau altceva; este vorba de psihologie umană pură.

    Dincolo de găselniţele comerciale (şi, din nou, Unilever merită admirată pentru modul în care foloseşte oportunităţile), soluţia nu începe şi nu se sfârşeşte cu „responsabilitate” şi „educaţie” (ştiu strigătele-astea foarte bine; sunt, de cele mai multe ori, dovada limpede a comodităţii în gândire – ne rezumăm la primul palier al realităţii ca şi cum ar fi singurul şi încercăm să vindecăm simptome, lăsând cauzele neatinse). Soluţia… mă rog, încă nu există o soluţie universală.

    Unele comunităţi au evoluat în înţelegerea consecinţelor pe termen lung şi au dezvoltat comportamente care protejează bunul comun, pentru binele comun. Dar astea sunt rare. Cel mai adesea, comunitatea numeşte / alege un custode, care are grijă de bunul comun (cum ar arăta oraşele noastre dacă nu am avea primari şi consilii? Mai curate şi mai uscate?).

    Cif luptă acum contra uneia dintre cele mei puternice şi mai inerţiale entităţi de pa Pământ – psihologia umană. Spor la treabă, Cif! Eu, unul, nu sunt foarte optimist. Dar de felul meu sunt hater, ce vrei?…

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    La mine la bloc (da, in Bucuresti), vecinul de la parter se ocupa de gradina, iar eu am renovat de doua ori peretii scarii pe banii mei (nu m-a costat mult, am facut-o cu ocazia renovarii propriului apartament si a unei reparatii post-inundatie). Altcineva renovase peretii cu alti ani inainte. As fi putut astepta administratia (care si ea pune bani deoparte si schimba tevile), dar nu. De ce asa? Pentru ca daca tu ai grija, ceilalti vor strica mai putin. Si in cele din urma vor contribui si ei, desi nu toti. Nu e nicio solutie sa astepti dupa altii.

    2
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Într-o ţară în care consumul de săpun, șampon și pastă de dinți sunt cele mai mici din UE, în timp ce lipsa wc-urilor, apei curente și canalizării este pe primul loc, problema ţine deja de mentalitatea colectivă.

    Am fost zilele trecute în scop lucrativ într-un bloc din Pantelimon, chiar lângă spital. Peste picioarele mele alergau șoareci, în timp ce un șobolan bine altoit cât un pisoi tânăr de mare se uita la mine. Totul într-un decor feeric de gunoi aruncat în grămezi pe jos chiar lângă intrarea din spate a unui Mega Image. Nu sunt nici gunoier, nici deratizator, nu câștigam nici un ban dacă la ei era curat sau jeg, dar i-am comunicat administratorului de bloc viziunea mea asupra îmbunătățirii lucrurilor, cum poate elimina focarul de infecție prin întreținerea igienizării spațiului, opinii pe care le-a respins categoric pe motiv că „suntem săraci”. Altfel blocul curățel pe afară, uși noi, zugrăvit… Dar alea le văd locatarii primele și îl ridică în slăvi pe „gospodar”.

    Alt bloc, la Unirii, lângă tribunal. Subsolul inundat, adăpostul de protecţie civilă nu poate fi folosit de ani de zile, e focar de infecție. I-am reamintit administratorului de prevederile legii ce îi obligă să îl păstreze funcțional. A zis că nu intenționează să mai bage nici un leu în reparații.

    Alte blocuri, aceleași probleme. Oameni care își scot gunoiul la ușă ca să nu le pută în casă (dar afară pe hol li se pare perfect normal să pută). Oameni care gătesc cu ușile deschise, ca să se ducă fumul și mirosul și la alții.

    Campania Cif, de care m-am amuzat maxim când am văzut reclama la TV, nu va șterge decât pe scurtă durată efectele, și doar pe o arie extrem de restrânsă. Un fel de picătură de apă dulce într-un ocean de apă sărată. La cauze îmi e teamă că vor trebui să așteptăm să moară până și copiii copiilor noștri ca să putem spera la o evoluție în bine a educației igienice la români.

    Altfel amuzant cum s-au trezit ei creativii de la agenție într-o dimineață și la ședința despre ce campanie să facă pentru client unu a strigat „Evrika! Știu! Românii sunt niște jegoși, pute gunoiul sub ei și îi mănâncă șobolanii de vii…” 🙂

    0
    0
  4. Nu pot spune ca esti hater dar toate lcourile astea au proprietari, fix ca sunt locatarii aia din bloc, primaria de sector sau chiar municipalitatea dar au proprietar. Insa exte fix teoria ferestrelor murdare. Nu acorda nimeni atentie acestor lcruri ,, la timp” ele se agraveaza. Si este important sa retimen ,,la timp”. Adica azi s-a stricat, murdarit, tot azi sa le si facem. Numai asa vor fi implicati si celalati sa faca sau sa pastreze.

    0
    0
  5. #5 Comentariu nou

    Faina ultima poza cu paharele de plastic in ghiveci . In Cehia de exemplu , fiecare apartament are 1 saptamana de facut curat pe etaj. O zi pe luna, ieseam cu matura si mopul si curatam holul. Sa nu mai zici ca se putea merge in sosete. Totul tine de mentalitate. Si nu se invata asa usor.

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    In tari normale proprietarul e obligat prin lege. Daca proprietarul (poa’ sa fie el si statul) nu face, chiriasul poate sa depuna un ‘complaint’. La noi e altfel 🙂 , iar daca proprietarul e statul, apai e clar. E vorba de sintagma idioata ramasa in mintea romanasului: „bun al intregului popor”. Deci al nimanui.

    0
    0
  7. Cu totii suntem negativi, cu totii ne gandim: ce rost are sa fac eu cand oricum „vecinului” nu-i pasa. Este mai usor sa gandim negativ, este mai usor sa criticam sau sa gasim explicatii! Cu siguranta „cu o floare nu se face primavara!”, cu siguranta nu se schimba nimic peste noapte la nivel local/regional/national/mondial. Eu recomand tot timpul un singur lucru: daca poti face ceva, fa-o! Daca vezi un gunoi pe jos: ia-l! (nu astepta dupa cel care se ocupa de curatenie!). Daca e ceva ce poti face fara sa iti pui sanatatea sau viata in pericol si acel ceva iti face si tie viata mai usoara sau frumoasa, de ce sa nu il faci! E atat de simplu! Parerea mea! Buna „intentia” celor de la Ciff (pana acum nu stiam de ea), de ce nu! Pana la urma cu totii traim din reclame!

    0
    0
  8. E buna campania dar de fapt nu e buna. Suntem niste jegosi, puturosi si nesimtiti. In urma cu 2 ani locuiam in zona Dristor la etajul 10 cu chirie. In toata scara mirosea a caine ud, daca stiti mirosul atunci imaginativa ca daca deschideai usa o secunda iti intra in casa. O doamna pensionara adapostea toate animalele din zona. Restul vecinilor se plangeau ca miroase pe scara a caine ud si ei nu mai suporta jegul. Mirosul de fapt era ultima problema acolo. Era un jeg peste tot de inebuneai si nu de la animale de companie, ci de la oamenii care se purtau ca niste animale. Toti miroseau a transpiratie si la noi (etajul 10) ajungea apa calda repede doar duminica seara, cand majoritatea aveau program de baie. In rest 30 de min pe ceas! Dimineata intalneam vecina de la parter in pijamale, isi scutura in fata scarii patura cu care se acoperea seara.
    Povestea mea e cumva pe langa subiect si parca totusi nu!

    0
    0
  9. #9 Comentariu nou

    Chestia asta se mai intampla si prin UK, mai ales in blocurile unde stau multi imigranti/studenti cu chirie. Majoritatea nu fac nimic pentru ca oricum pleaca in alt loc in 6 luni-1an. Desi exista firma pt curatenia de bloc, mai trebuie si varuit din cand in cand.

    0
    0
  10. #10 Comentariu nou

    Pentru firma de curățenie e ok,un exercitiu de marketing bine gândit si bine țintit,unde îți poți vinde produsele cel mai bine dacă nu in aceasta imensa comunitate e locuitorilor de la bloc?
    Este însă o naivitate sa credem ca acest exemplu va schimba cumva mentalitatea majorității viețuitorilor din blocuri,mai ales in cartierele muncitorești. Excepție fac blocurile din ansamblurile noi,ocupate in general cu tineri educați si preocupați in egala măsura si de propria casa,dar si de spațiile comune,in fond tot parte a casei lor.
    In majoritatea cazurilor exista o mentalitate păguboasă ca trebuie sa vina cineva(oare cine?!) sa se îngrijească de subsol,e lift,de terasa,de grădinița din fata,etc. Fiecare crede ca nu e treaba lui. Si așa ajungem sa avem,in București si peste tot in țara,acele blocuri si cartiere mizerabile.
    O acțiune de genul celei a CIF nu rezolva problema,oamenii vor spune: lasă ca vin aia si ne fac curățenie pe scara! Noi putem lasă in continuare câinii sa se pise,putem scuipa pe scara,putem face orice! Dar CIF nu va mai veni si a doua oară.

    0
    0
  11. #11 Comentariu nou

    Platim 900 lei la 46 de apartamente unei firme care asigura personal si materiale. Bloc cu 5 etaje si ditamai terasa! Nu e nevoie sa faca unii o campanie promotioanala ca sa avem curate spatiile comune!

    0
    0
    • #12 Comentariu nou

      Deci Dle. Doru Vlad platiti aproape 20 de lei/lunar de apartament (nu stiu modalitatea de calcul, am facut o medie la apartament), ceea ce nu este mult, 15 lei este un pachet de tigari. Nu este mare suma pentru ca cineva sa intretina zilnic curatenia prin fata apartamentului (maturat, spalat, sters praful), sa asigure eliberarea de resturi menajere de la ghene si sa colecteze diferite obiecte din spatiile verzi. Din ceea ce stiu sunt foarte multe blocuri care nu vor sa ofere nici pe jumatate din suma de care spuneti dvs…..si atunci, la banii primiti si curatenia este pe masura. Multe blocuri se plang ca nu este curat, etc, etc. Dar ele ce ofera – un salariu de mizerie la negru si materiale putine, iar pentru acel mic salariu il mai si tin pe omul de serviciu mult timp la lucru. Il pun sa schimbe becuri, cateodata sa dea si cu trafaletul..
      Lumea trebuie sa inteleaga ca pentru a se face curatenie personalul trebuie retribuit corespunzator, pentru un program stabilit cu reguli si cu carte de munca . Pe deasupra mai trebuie si curatenia intretinuta, nu trebuie mers pe principiul „il platesc si trebuie sa faca curat” , acum hai sa aruncam butoiul cu zeama de varza ca are cine sa curete pe hol

      0
      0