Cineva trebuie să țină primul discurs. Repede!

Vedeți, în decembrie ’89 a existat măcar avantajul unui deznodământ exploziv, care nu mai e posibil acum. Nu mai poate fi dizolvat Parlamentul prin manifestații de stradă (violente sau nu), precum Marea Adunare Națională a lui Ceaușescu. Nu mai pot fi făcute CFSN-uri prin întreprinderi – poate și pentru că nici măcar nu mai sunt întreprinderi. Și, peste toate, lipsește în 2015 entuziasmul implicării într-o nouă construcție națională, așa cum a animat milioane de oameni cel puțin în primele săptămâni după căderea regimului comunist.

Atunci, românii au avut idei și au lansat proclamații. Punctul 8 de la Timișoara este doar cea mai bine cunoscută cerere dintr-un program întreg de reconstrucție. Inflația de partide din iarna lui ’90, deschiderea balconului din Piața Universității la începutul primăverii au fost, în esență, același lucru: lumea voia să facă ceva – sigur, au ieșit la suprafață, în acele vremuri tulburi, și multe caractere mâloase, dintre care unele mai plutesc și azi pe nefericirea acestui neam, dar nu se poate spune că nu era implicare. Confuzia era provocată de prea multe propuneri. Acum, de absența oricăreia.

“Să se schimbe clasa politică” e o cerere la fel de vagă și de nerealistă, în absența implicării, precum solicitarea ca “să fie bine, să nu mai fie foame, să nu mai fie comunism, să fie prosperitate precum toată lumea”, așa cum voia, năuc, un grevist al foamei din 1990.

Acum, sunt în piețe la fel de mulți oameni ca în urmă cu 25 de ani, dar comoditatea a luat locul implicării. Toți ar vrea să se schimbe România, nimeni nu vrea s-o schimbe. Toată lumea s-a săturat de actuala clasă politică, nimeni nu are chef să pună osul la construcția uneia noi. Mărșăluiesc zeci de mii de oameni pe străzi, dar n-am auzit nici un discurs, nicăieri. Fiecare dintre demonstranți are un slogan preferat, nici unul dintre ei nu le-a transformat pe cele mai bune nici măcar într-o proclamație, darmite într-un program.

Cineva ar trebui să deschidă din nou balconul de la Geologie, să monteze megafoane și să spună mulțimii ceva. Orice. Toate cuvintele, ideile, liderii și probabil și acțiunile concrete vor urma după aceea în mod natural.

E nevoie de primul discurs al acestei revoluții de catifea, înainte ca ea să se transforme într-o cârpăceală.

Încă un lucru: când s-o deschide balconul ăla şi-o vrea Claudiu Crăciun să ia microfonul, trimiteţi-l la plimbare prin cartiere, adică exact ce-i place lui să vă facă pentru a nu lăsa protestul să se coaguleze.

PS – Vali are dreptate. Trebuie să ne asumăm și costul schimbării. Nu e chiar așa rău, de fapt. Priviți necesitatea de a plăti mai bine politicienii ca o ofertă de angajare a unor manageri mai buni într-o firmă care, altfel, se duce la fund. Plus că e mai profitabil să plătești mai bine oameni cinstiți care au grijă de averea ta decât să plătești prost niște hoți care te fură.

34 comentarii Adaugă comentariu

 1. până una alta, situația e cam așa: dragnea s-a folosit de context ca să regleze frumos conturile cu ponta (și cu oprea) și s-a poziționat cel mai bine pentru preluarea guvernului (printr-un om de paie). între timp, din stradă, în condițiile în care nu există un mesaj, sau mai multe, coerente, se înțelege ceea ce vor mijloacele mass media să se înțeleagă. protestele par a continua, dar fără o direcție clară, pentru că sunt, vorba lui eduard grosu, proteste ale unor victime, nu ale unor cetățeni, iar impactul lor se va diminua. altfel spus, sistemul preia șocul și merge mai departe. singurul lucru important este că acest sistem poate învăța că poziția îi este mult mai fragilă decât crede.
  în același timp, așteptarea unor „emanați” ai străzii e o naivitate

  • dupa ce ati acceptat atitia ani hahaiala golaneasca acum vreti emanatii de lideri din piata! o, sfinta naivitate! si trasati directive lui iohannis…cam penibil, nu vi se pare?

 2. In legatura cu deschiderea balconului, circula aseara un nene care vehicula aceasta idee. Parea setat pe aia si destul de profesionist. Mergea la grupulete grupulete si propunea asta. Si investea timp in asta. Dar de indata ce se deschide, cum ai zis si tu, o sa para o suta de dubiosi. In plus, revendica lumea pe ma-sa si pe ta-su. Era unul ieri impotriva ANAF. ANAF care face controale. Controale care, din cauza ca nu au fost facute, au murit niste oameni acum, si multi altii in trecut. Din cauza unor revendicari ca acestea, se va ajunge la derizoriu.

  In legatura cu costul, exact asta ma gandeam si eu. Nu ai cum sa fii si cinstit, sa traiesti si bine si sa intri in politica, la preturile actuale. Ah, da, inaspreste pedepsele si mareste recompensele. Altfel, nici un om care castiga mia de euro nu o sa intre in mizeria aia.

 3. Nu alegerilor anticipate! Nu ii aducem alti lupi la putere. Trebuie sa ne organizam!
  http://prosicontra.com/2015/11/05/ce-i-de-facut-si-de-ce-alegerile-anticipate-nu-sunt-o-solutie/

 4. Nu e chiar asa urgent. Lasa ca oamenii sa se mai coaguleze, sa se mai adune, sa se simta impreuna. Si in acelasi timp, asa cum zicea Tolo de dimineata, e bine ca exista presiunea strazii. Doar asa incepe functionarimea si odata cu ea si tot “aparatul de stat” sa se puna in miscare, sa-si faca treaba. Se vor ivi liderii. Natural, din multime. Si tot zicea Guran ca ar intra in politica dar doar dupa ce s-ar retrage din jurnalism cu ceva timp inainte… asa ca pana la anu la alegeri, si tu si el, aveti suficient timp sa pregatiti programul vostru politic. Natural. Succes!

 5. Avem nevoie de o reforma salariala in administratia publica, pentru a atrage profesionisti in posturile cheie, oameni care sunt dispusi sa puna osul la reconstructia tarii. Totul ar putea fi finantat printro taxa, de genul celei care a reconstruit Germania de Est dupa 1989, o taxa de solidaritate, o taxa pentru reconstructia tarii.

  http://reactii.ro/reconstructia-romaniei/

 6. De acord – pana la PS.
  Logica lui “hai sa aruncam cu bani in toate posturile de conducere si totul va fi perfect” este dovedit gresita.
  0. Parlamentarul roman, primarul roman, orice mic sef roman din administratie castiga de cateva ori peste salariul mediu pe economie si munceste foarte putin. Daca iei doar exemplul unui parlamentar, munceste cateva luni pe an si primeste cateva mii de euro net (daca aduni diurna, masina, deplasari). Si are la dispozitie si bani pentru a-si angaja toata familia pe posturi de “consilieri”. Din banii nostri.
  1. Acum cativa ani, OMV Petrom facea profit de cateva ori mai mare in Romania decat in Austria-muma. V. Petreanu scria un post frumos (cum altfel), in care deplangea lipsa de interes a romanilor in a lucra pe salariul minim pe economie. Eu faceam observatia “de ce OMV plateste in Romania lucratorul de la pompa cu 150 euro net si in Austria cu 1000 euro net”. Raspunsul logic (cum altfel) al lui V. Petreanu: “atata ii ofera piata, profitul nu are nici o legatura”. Daca “atata poate Romania” pentru majoritatea cetatenilor sai, de ce ar trebui sa poata mult mai mult Romania pentru cativa alesi, doar in speranta ca asta ii va face sa fie brusc corecti?
  2. Cat castiga domnii respectabili (majoritatea cu studii inalte – vezi D. Daianu) de la ASF? Ce treaba buna au facut ei? Tariceanu cati bani castiga cand a fost numit Prim-Ministru? Dar Grapini, mareata noastra actuala academiciana de renume mondial cati bani facea inainte sa ajunga ministru? Cat castiga un sef de clinica de chirurgie din orice spital universitar? L-au oprit banii multi vreodata pe vreunul sus-pus sa primeasca spaga? Banii nu au nici o legatura cu performanta in tara asta!
  3. De ce mama naibii mori de foame ca angajat corect cu “1000 euro” – in logica mareata a lui V. Petcu, dar te doare in cur de faptul ca cu 1000 lei mori si mai rau de foame? Se ia de mana cu senatorul ala care se plangea ca n-are bani de costum si benzina din 1000 de euro net. De ce ar trebui sa plateasca taxe 1 milion de oameni platiti cu minimul pe economie ca sa fie platiti cu “bani mai multi” unii de deasupra lor, pe promisiunea desarta ca “o sa faca treaba bine”. Sa mori tu?
  Tot la fel de acru o sa fie functionarul de la ghiseu care primeste minimul pe economie, tot la fel de prost o sa te trateze asistenta medicala platita cu minimul pe economie, tot la fel o sa fie totul, atata timp cat cei care fac treaba sunt platiti prost.

  A nu se intelege ca vreau sa fie toata lumea saraca, pentru ca “atata se poate”. Nu am imbratisat logica lui Basescu-Boc nici acum cativa ani.
  Sa existe cresteri salariale, dar incrementale, IN FUNCTIE DE PERFORMANTE SI DE DISPONIBILITATI FINANCIARE si echilibrat, pe toate palierele, nu doar “SUS”. Daca nu-s bani, nu-s bani pentru toata lumea.

 7. Draga Vlad, te urmaresc constant si ma bucur mult pentru opiniile tale.In alta ordine, ilustrarea articolelor tale este facuta cu imagini(fotografii) care la randul lor au autor.In acest caz ar fi corect si legal sa mentionezi numele autorului imaginii mai ales cand acesta apare pe imagine (WATERMARK).Nu inteleg de ce ai eliminat din imaginea cu cre ai ilustrat acest articol, partea care continea initialele numelui meu, E.P….de la Emanuel PARVU , evident.

  • Correct, ai dreptate. Am vazut ca imaginea era semnata in stanga jos si m-am gandit ca e redundant sa o mai semnez o data in caption, dar observ acum ca in paginarea asta nu mai e vizibila. Nu e nici un crop la mijloc, pur si simplu asa face tema cand folosesti “featured image”. O atribui acum, fireste – si felicitari pentru cadru, este istoric.

 8. Într-adevăr, se resimte o nevoie stringentă ca cineva să iasă la înaintare și să vorbească, dar cine să-și asume responsabilitatea asta, cine să care pe umeri așa greutate ?! Aștept cu interes viteazul, să-l vedem cu toții.

 9. Poate par naivă, dar eu m-am gândit că, în sfârșit, dl.Președinte se va trezi din hibernare și va deveni acel lider pe care, cu toții îl dorim. A trecut, totuși, un an…

 10. pai ce mai astepti?

 11. Dacă de 1.000 euro + nșpe sporuri și alte beneficii politicianul e muritor de foame, înseamnă că oamenii simpli care muncesc pe 1.000-2.000 lei sunt zombie.

  Asta îmi amintește când Turcescu certa de zor un muncitor pe motiv că și lui i-a tăiat SOV salariul la jumate și nu se plânge. A omis să spună că, cu salariul lui tăiat la jumate, muncitorul trăia câteva luni.

 12. vreau sa o schimb, dar tu trebuie sa ma ajuti.

 13. Eu nu cred că avem nevoie de lideri.
  Avem nevoie de o listă de revendicări, clară, acceptată de toți.
  Apoi, 2-3 oameni portavoce (jurnaliști în care avem încredere – Tu/Moise Guran/Teodor Tiță/Negruțiu/Pândaru) merg cu lista revendicărilor la Cotroceni. Atât.

  Știm toți cum va arăta lista revendicărilor. Nu-i nevoie de negocieri.

 14. Buna ziua domnule Petreanu
  Citesc constant acest blog din 2009 fiindca m-am simtit reprezentat de marea majoritate a ideilor, nuantelor si perspectivelor dumneavoastra. Am comentat rar si simt nevoia de a o face iarasi, de aceea imi cer scuze in avans pentru un comentariu fluviu.

  Sunt unul dintre cretinii aia care au renuntat la terminarea facultatii in Romania, desi eram printre primii ‘la invatatura’ din cauza sistemului generalizat de incompetenta, plagiat si ‘trece.i ca merge si asa’.( spre disperarea mamei -profesoara) Am lucrat in proiecte cu finantare europeana de cercetare in Franta, Anglia si Olanda si incerc sa implementez un proiect in Romania(cu toate problemele inedite inerente tarii noastre)

  Va scriu acest comentariu cu nedumerire si cerand putin explicatii si lamuriri; printre singurele cadre didactice dedicate, bine pregatite si cu dorinta de a isi face treaba bine – intr.o mare de mizerie – a fost Claudiu Craciun. Am participat impreuna cu el la protestele din 2012 si va jur ca mi s-a parut a avea o atitudine remarcabila. Aud si citesc acum pe bloguri si la oameni pe care ii respect cum ca el este, de fapt, un diversionist cu scopuri oculte.
  O sa iau pe rand argumentatiile mele:
  1. incercarea de coagulare si organizare a ideilor reiesite din multime( y compris lideri cu o agenda clara si o strategie transparenta)
  este un proces extrem de dificil – desi un mare grup protestatar, el este format dintr.o multitudine de grupulete cu valori, idei si cereri extrem de diferite. In Piata exista tineri corporatisti bine intentionati care nu au habar de ce inseamna o aplicare si structurare a ideilor, neo.nazisti, nationalisti ortodocsi, eco-comunisti, ecologisti veritabili, oameni cu idei si valori de stanga, oameni cu valori si idei de dreapta, etc.
  Am asistat personal la incercari de formare a unor grupuri pe teme/domenii si incercare de coagulare a unei agende structurate ORGANIZATE de Claudiu Craciun.

  Am urmarit proiectul ‘Politici fara Bariere’, prin care o parte a societatii civile a incercat sa dea o forma de propunere de lege/structura electorala. Stiti cati au fost total pro la inceput si apoi cati au ramas sa munceasca efectiv/ sau chiar sa urmareasca procesul? Am citit inclusiv despre ce dificultati au intampinat in consultarile cu toate Comisiile Parlamentare.
  2. problematica plimbarii oamenilor prin cartiere
  am auzit de ea in 2013, in timpul protestelor impotriva exloatarii cu cianura la Rosia Montana. Mi s.a parut o idee excelenta prin care oamenii pot auzi de protest si de perspectiva protestatarilor (in conditiile unei acoperiri media total improprii dupa parerea mea)
  Nu stiu cat de utila este aceasta strategie la protestele din 2015, si nu stiu cat de in regula e colindatul pe distante mari(15km scria Moise Guran) E un efort prea mare pentru schimbare? Se distruge unitatea grupului?
  3. problema discursurilor din balcon
  cine ar trebui sa vorbeasca? Mandruta? Eu unul nu ma simt reprezentat de el si ideile sale. Insa as vrea sa.l aud, sa incerc sa gasesc punti comune si solutii. Asa cum as vrea sa aud si micutul grup socialist CriticAtac, chiar daca nu sunt de acord cu majoritatea perspectivelor acestora. As vrea sa dezbat si cu cei total dezinteresati si neinformati de politica pana acum, cei aflati la primul protest.
  4. solutii si crearea unei agende de propuneri concrete
  cine se poate ocupa de asta si cine ar putea gestiona situatia? Claudiu Craciun, in viziunea mea, impreuna cu cei de la uniti.salvam, a incercat. A esuat. De acord. Putem invata din aceste greseli?
  Ma scuzati, nu am vrut sa fiu sarcastic, caustic, agresiv, ci incerc sa inteleg perspectiva dvs. Este posibil sa ma insel.
  Toate cele bune, si poate facem o revolutie adevarata!

 15. Domnule Petreanu, dumneavoastra pe cine ati vedea potrivit pentru functia de PM, acum? Toti cei care dorim schimbarea clasei politice, care nu mai vrem sa vedem picior de politician, nu prea ne exprimam clar o optiune, ii inlocuim pe astia … cu cine? Multumesc.

 16. Salut Vlad,

  N-am scris numic zilele acestea, n-am publicat nici o poza si am tinut toate parerile doar pt mine, insa….

  De ce nu deschideti voi balconul? Tu, Tolo, Moise…..sa va spun si de ce, nici n-ar trebui sa ramaneti in fata , ci doar sa ardeti cateva etape/zile/luni……adica voi va ascundeti in spatele microfonului de jurnalist si stiti cate ceva legat de vorbitul in public, de modul cum o fraza poate transmite ceva, de change management, de substanta si ……nu va bagati…..repet spunand ca poate menirea voastra este alta. Ei bine si eu ca si voi am tot 40 ani, un super job, o familie frumoasa …..si cred ca menirea mea e alta…….sa ma fac inteles, ca sa pot lua cuvantul , ca sa pot coagula multimea,am nevoie de concediu, ar trebui sa dau mai rar pe acasa, nu e o gluma , si nu pot….cum poate nici voi nu puteti, dar ma simpt vinovat ca nu pot participa activ decat cu sufletul.

  Voi , tu simtiti la fel ? sau stam in spatele microfonului si consideram ca asta e menirea “noastra”….( repet , nu ma astept ca un jurnalist sa devina leader in urmatoarele zile, dar parca menirea voastra se loveste brus de microfon si ata)

  E doar un punct de vedere si tin mult la voi, la emisiunile voastre, dar cred ca si voi puteti mai mult.

  Cu respectul unei opinii merg dimineata spre Corporatie alaturi de voi in masina,

 17. poate ca interventia mea prin comentariu a fost prea lunga si nu chiar “on.topic”
  e suficient si cu un raspuns in mail in privat…va multumesc anticipat, toate cele bune

 18. Salut Vlad,

  Oare nu ne ascundem unii de altii?

  Spre exemplu eu, dar si tu, si Tolo si Moise…..si alti doi trei jurnalisti buni, de ce nu ardeti si voi cateva etape/zile/luni….si deschideti voi balconul, nu ca si leaderi viitori ci doar faclia!

  Daca va ascundeti dupa microfon si dupa faptul ca menirea voastra e alta, atunci suntem toti niste manipulatori.

  Am un serviciu corporatist, super remunerat si o familie frumoasa, dar ca sa pot iesi in fata, trebuie sa las ceva din toate cele anterioare, timp, timp cu familia, timp la serviciu….samd….cred ca si voi si tu, nu sunteti dispusi ca si mine sa lasam toate acestea, cu riscul ca tara sa se duca de rapa, cu riscul ca fetita mea sa plece de aici…

  De ce nu va implicati si voi, nu din spatele microfonului….eu ma simpt vinovat de neprezenta si lipsa actiunilor mele; daca considerati ca menirea voastra Vlad este sa stati la butoate….atunci si eu si tu meritam ce ni se intampla….

  Te respect, si sunt impresionat de emisiunea ta, sper sa intelegi cele de mai sus

  Bafta,

 19. Poate acest mesaj e preluat/transmis maideparte…eu cred ca poate fi o solutie:
  Pana la schimbare de clasa politica/sistem etc s-ar putea face ceva intr-un timp relativ scurt: impunerea de competenta! Fiecare dintre noi avem joburi si suntem platiti in functie de rezultate. Ce ar fi dc si in sistemul public am avea asa ceva? Ce ar fi dc fondul de salarii ar ramane la fel dar pt MAI PUTINI. Ar insemna bani MAIMULTI pt cei care raman DAR SA ISI FACA TREABA!!! Avem un monstru de aparat de stat. Ce ar fi dc de maine in fiecare institutie s-ar optimiza un 20% (sa zicem) din personal (in special iubitele, nasii, cumnatii etc). Specialistii sunt pe undeva acolo si i-ar putea filtra…
  Ce am avea noi de facut? SA LUAT ATITUDINE la fiecare interactiune. Sa NU mai acceptam sa fim tratati in institutii ca pana acum si sa le cerem sa-si faca treaba…rezultatele nu ar intarzia sa apara.
  PS ce anume sa faca cei 20% – dc se filtreaza cum trebuie, impactul nu va fi atat de crunt. Ar fi doar rasplata pt fapta!

 20. Macar cateva cuvinte de la balcon (si nu de la pupitrul prezidential) ar putea spune domnul Iohannis.

  KLAUS, DACĂ AI VIAŢĂ
  IEŞI ŞI TU ÎN PIAŢĂ,
  ROMÂNIA PLÂNGE,
  IEŞI DACĂ AI SÂNGE,
  NU LA COTROCENI
  CU POLITICIENI,
  NU FI DE AL LOR,
  VINO ÎN POPOR !

 21. Poate acest mesaj e preluat/transmis maideparte…eu cred ca poate fi o solutie:
  Pana la schimbare de clasa politica/sistem etc s-ar putea face ceva intr-un timp relativ scurt: impunerea de competenta! Fiecare dintre noi avem joburi si suntem platiti in functie de rezultate. Ce ar fi dc si in sistemul public am avea asa ceva? Ce ar fi dc fondul de salarii ar ramane la fel dar pt MAI PUTINI. Ar insemna bani MAIMULTI pt cei care raman DAR SA ISI FACA TREABA!!! Avem un monstru de aparat de stat. Ce ar fi dc de maine in fiecare institutie s-ar optimiza un 20% (sa zicem) din personal (in special iubitele, nasii, cumnatii etc). Specialistii sunt pe undeva acolo si i-ar putea filtra…
  Ce am avea noi de facut? SA LUAT ATITUDINE la fiecare interactiune. Sa NU mai acceptam sa fim tratati in institutii ca pana acum si sa le cerem sa-si faca treaba…rezultatele nu ar intarzia sa apara.
  o parare..

 22. Are Vlad Mixich pe hotnews 4 idei de revendicari. la care eu as adauga inca una: reducerea pragului electoral la cel mult 2%.

 23. Vlad, de ce n-ai fi tu acela?

 24. Contribui și eu cu niște idei:
  În primul rând, mai mult stat ne-a adus aici. In prezent noi lucrăm pentru stat și nu invers – ba mai mult, statul lucrează împotriva noastră. Mai mult stat înseamnă mai multă corupție. Nu mai cereți să dea statul, să aloce statul. etc. Asta înseamnă mai mult stat și mai multă corupție și mai multă mizerie. Și așta se întâmplă chiar dacă, să zicem, la început intră oameni curați în sistem. Corupții vor fi imediat atrași și în scurt timp ne vom regăsi în același punct.
  Cerem ca statul să fie limitat, restrâns în libertățile lui. Rolul statului este de protector al libertății individuale. Asta înseamnă în primul rând asigurarea păcii (deci armata) și asigurarea cadrului legal în care cetățenii să-și poată urma liberi calea spre fericire (the pursuit of happiness).

  Pe termen scurt așa văd lucrurile:

  1. alegeri anticipate nu au sens pentru că tot ei ar candida deci nu am rezolva nimic.
  2. Presedintele să convoace un guvern interimar de uniune națională (urăsc sintagma dar nu am alta) care să ducă țara până la următoarele alegeri (ca fapt divers, oricum un guvern de 1 an e interimar). Însă acest guvern interimar va juca după alte reguli. Vor trebui să garanteze următoarele:
  A. nu au voie să candideze în alegerile din 2016 (fără șmecherii de data asta)
  B. Revenirea la normal cu votul pentru primari (în două tururi)
  C. Protejarea justiției de orice imixtiune politică. Să-și facă treaba la sânge.
  D. Votul electronic, acum, pentru toți românii cu drept de vot.
  E. Comandarea și executarea unui audit internațional asupra sistemului birocratic, legislativ, administrativ. Inventarierea investițiilor publice, scos la lumină tot.
  F. Lustrația – punctul 8 de la Timișoara, actualizat. Eșaloanele 1, 2, 3 și 4 din viața politică (dinainte și după 1989) nu au voie să candideze (alegeri sau numire) pe nici o funcție publică în următorii 25 de ani (ca să fim chit).
  G. Se adaugă la punctul F ca oricine care a fost judecat și găsit vinovat de fapte de corupție sau asociate acestora să nu mai aibă dreptul la o nouă candidatură (alegeri sau numire) niciodată. Riscul trebuie să fie pe măsură ca să descurajăm intenția.
  Avem mai puțin de un an să facem un partid – propun să-l numim Partidul ‪#‎Colectiv‬ – și să punem bazele unui program platformă politică bazat pe fundamentul unei societăți libere: libertatea individuală garantată și protejată juridic de către stat, stat de drept, și restrângerea statului și limitarea libertăților acestuia. Cu programul politic ne prezentăm la alegeri în 2016 și dacă vom reuși să convingem românii că avem o soluție atunci vom câștiga.
  Propun ca toți eroii de la colectiv să fie numiți fondatori ai acestui partid. Ca să nu (mai) uităm.

 25. Vlad, de ce e intervievat Claudiu Craciun?
  Sunt dezamagita de Europa FM ca l-a intrebat ce parere are despre propunerea lui Iohannis 🙁
  Voi, cei din media, ii faceti publicitate chiar pe nedrept.
  E destul de clar ca omul vrea anarhie. Nu vrea nici reprezentanti la Cotroceni si nu vrea nici sa vina Iohannis in piata. …fara niciun fel de dialog cum se poate schimba ceva?

 26. Un partid care sa-mi faca placere sa-l votez, ar trebui sa fie organizat in spiritul a ceea ca va face cand va fi ales. Toate partidele al caror statut l-am citit au hibe imense, dintre care cea mai mare, chiar si la unul din partidele noi, si care proclama “Ca atare practica democratica trebuie sa înceapa prin a asculta, a
  în?elege ?i a integra opiniile minoritare, prin a cultiva dezbaterea ?i deliberarea,
  negocierea, cautarea drumului comun ?i nu excluderea celor pu?ini.”, dar pentru Adunare Generala anticipata…”Adunarea Generala Na?ionala a Membrilor se reune?te în sesiune extraordinara ori de câte
  ori este nevoie, la cererea Pre?edintelui Partidului, a majorita?ii membrilor Consiliul Director
  Na?ional a Biroul Politic Na?ional sau la cererea expresa a 18 filiale jude?ene.” Adica presedintele poate sa o convoace de ori cate ori e nevoie, dar trei filiale judetene nu sunt suficiente… Sunt de acord ca ar trebui amendat prin faptul ca poti solicita convocarea o singura data la patru ani sa zicem…
  Consultarea organizata a cetateanului cat mai des ar ajuta mult la reglarea organizarii… Sunt foarte multe lucruri de propus dar astea ar trebui facute in cadru organizat… Ca sa organizezi solutia este agregarea unui grup, dar asta se face cu bani, iar bani daca vin din donatii donatorul se vede investitor si doreste de regula rambursarea rapida. Un exeplu de solutie ar fi crearea de partide prin sponsorizare publica, de genul… fiecare primeste de la stat o suma (ex. 5 lei) pe care este obligat sa-i foloseasca pt un nou partid, indirect, prin declaratie si cand se aduna 1 000 lei se poate inscrie partidul… Acesta este un exemplu, asemenea mecanisme trebuiesc infiintate… Dupa aceea se poate discuta de un nou sistem de impozitare, justitie… Nu stiu unde as putea sa deschid o asemenea discutie mai ampla… care sa nasca ceva bun… Nu am vazut inca un patid care sa piarda datorita schimbarilor prea dese la varf… Nici anclansarea alegerilor anticipate nu este destul de facila (pentru ca sa fie asigurata rambursarea investitiei, altfel ar putea fi trecuta la pierderi…)Trebuie sa plecam de la ideea ca cine preia va continua proiectele bune … Daca nu este capabil de asta atunci nu isi merita locul…

 27. Oamenii se schimba. Greu. Foate greu. Cu timpul sau cu alti oameni.
  Aceasta schimbare trebuie transmisa si celor care ne conduc.
  Insa trebuie sa fim sinceri cu noi insine sa vedem daca chiar ne-am schimbat si noi.
  Nu cumva asteptam de la guvernanti niste schimbari pe care nici noi nu le-am facut ?
  Inainte de a iesi in strada e bine sa facem acest exercitiu de sinceritate. Altfel nu va fi decat ipocrizie si o (alta) ocazie de a fi manipulati.

 28. Concluzia mea este ca oamenii au iesit in strada pentru ca institutiile statului nu mai functioneaza in scopul pentru care au fost create. Statul in intregime trebuie regandit, institutiile desfiintate si recreate, cu scopul de a sluji oamenilor si nu propriilor angajati!