🎧 După 7 ani, tot nefumător

Am terminat de citit puțin după miezul nopții. Am închis cartea și am făcut ce-mi cerea ultima pagină: mi-am aprins o țigară și, de data asta, nu doar am fumat-o; am degustat-o.

Am degustat-o așa cum faci cu un pahar de vin: am privit atent fumul care se ridica din vârful incandescent și mi-am imaginat drumul lui prin gura mea, pe gât în jos, prin laringe și trahee până în plămâni, unde umple bronhiile și stă acolo una-două secunde, cât să aibă timp nicotina și restul toxinelor să treacă în sânge.

Apoi am tras fumul, simțind tot ce tocmai vizualizasem. Am suflat, după care am mai supt o dată din țigară, doar în gură, și am plescăit atent, sonor, ca să pun papilele la treabă, să le fac să simtă gustul întreg al fumului, cu toate nuanțele, și am suflat încet pe nas, pentru o experiență gustativ-olfactivă directă. Am simțit cenușă, plastic ars, amărăciune înecăcioasă, gudron lipicios. Mi-au dat lacrimile de usturime și de ciudă.

Recomand oricărui fumător să încerce experiența, cu atenție și concentrare. Fumătorii nu degustă țigările, le trag în piept și le dau afară după. Dependența e de nicotină, nu de cenușa ce o însoțește. Degustarea propriu zisă a fumului poate fi o experiență revelatoare.

Pentru mine, aceea a fost ultima țigară. A fost actul efectiv al eliberării mele de dependență, pe care-l pregătisem raționalizând și explicându-mi cercul vicios în care mă aflam: fumam pentru că fumam, nimic mai mult, o țigară alimentând nevoia de următoarea și tot așa, zi de zi, 20 de ani la rând. Nu ne naștem cu nevoia de nicotină, nu știm că vrem să fumăm până nu ne apucăm de fumat.

Au trecut 7 ani. N-am mai scris de ceva vreme despre ziua în care m-am lăsat de fumat. Am făcut-o un timp, mai mult ca să mă amuz de frustrarea fumătorilor care-mi comentau, de fiecare dată, că nu e cazul să mă laud, că oricum o să mă reapuc curând.

Chemasem atunci prietenii fumători care mă citeau pe blog să se lase de fumat odată cu mine. Unii au răspuns. Câțiva au încercat, câțiva au reușit, poate nu chiar atunci, dar în următorii ani. Acum, sunt înconjurat de foști fumători, în gașcă, la radio. Fumatul era pe vremuri un obicei de masă. De câțiva ani, a devenit perimat, uncool, chiar ridicol. România este, în sfârșit, o țară civilizată din acest punct de vedere, o țară unde spațiile publice închise sunt libere de fum de țigară. Urmează plain-packaging-ul și noi măsuri de protejare a nefumătorilor, așa cum e firesc.

Aplicația mea de măsurat absența țigărilor a continuat să funcționeze în background. Mă uit acum la datele acumulate și zâmbesc: 64.000 de țigări nefumate în 7 ani, juma’ de kil de gudron care n-a mai ajuns în plămânii mei, peste 30.000 de lei economisiți. Merită? Merită.

Ah, cartea? Cartea este „În sfârșit, nefumător”, a lui Allen Carr – dar v-am mai spus asta.

Articol din categoria: ACTUALITATE

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Salut,

    felicitari ptr cei 7 ani 🙂

    random question, cum se cheama aplicatia ?

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Nu ştiu dacă (şi cum) pot să postez poze, aşa că iată link-ul către o poză cu realizările mele în materie (şi asta era în aprilie… între timp, e şi mai bine!):
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212459667471532&l=66678532cd

    0
    0
  3. #4 Comentariu nou

    Fac 6 ani, peste doua luni 🙂

    0
    0
  4. #5 Comentariu nou

    Ce trist mi se pare sa traiesti cu frica asta.
    Sa contorizezi cate ore au trecut de la ultima tigara, pahar sau mai stiu eu ce adictie.

    0
    0
  5. #8 Comentariu nou

    Costul pachetului s-a majorat de atunci, savingul e mai mare 😛

    0
    0
  6. #9 Comentariu nou

    Daca nu am fumat niciodata cum se contorizeaza? 🙂

    0
    0
    • #10 Comentariu nou

      @Florin:
      Ai fumat precum mine (si toti ceilalți nefumători), pasiv. Din păcate, de cate ori m-am plâns unui fumător sa țină o distanța mai mare, deoarece nu pot respira, mi-a ras în nas (că-s eu sensibil). Fumătorii sunt o specie rară…tatăl meu fiind unul înrăit, total inconștient de răul provocat celor din jurul sau.

      0
      0
  7. #11 Comentariu nou

    Foarte utilă abordarea ta, de a te numi „nefumător”. Într-una din cărțile lui, Tony Robbins spune că motivul (psihologic) pentru care foștii dependenți se reapucă de viciul lor este acela că după ce se lasă, ei se consideră ”recovering addicts” sau „fost fumător/alcoolic etc.”.
    Practic ei nu renunță niciodată la bucățica aia de ”-aholic” din identitatea lor, chiar dacă îi adaugă un „fost” acolo. Psihologic, it makes all the difference, pentru că să te „REapuci” e mult mai ușor și la îndemână decât să te „apuci”.

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    Felicitari.Eu nu mai fumez din 1999.A fost greu,nu ma credeam in stare sa #rezist dar cu perseverenta reusesti.Ca si gluma Mark Twain spunea ca ,,e cel mai usor lucru sa te lasi de fumat.Eu m-am lasat de o mie de ori.”

    0
    0
  9. #13 Comentariu nou

    1. M-am lasat in Iunie 2004, dupa 18 ani de fumat.
    2. OFFTOPIC, TVA Split: stie cineva daca Trezoreria are aplicatie de internet banking? Daca nu, ce facem? Stam la coada pentru fiecare OP de TVA?

    0
    0
  10. Șase luni ÎNTREGI n-am fumat (din 4 ianuarie)… Acum IAR M-AM APUCAT, de vreo săptămână… Explicație : întâi m-am îngrășat vreo 5 kile : așa că am luat-o mai ușor cu mâncatul (sunt genul Micuțului, din Gestapo – remember ? : nu simt niciodată că-s sătul, pot omorî o companie întreagă, în caz de concurs :))… Apoi, pentru ca suma viciilor să fie aceeași (recte constantă), am băut și mai mult !… Asta până ce s-a supărat famiglia pre Mine, cum că aș fi bețiv (sanchi !)… Așa că le-am făcut demonstrația cum că pot să NU mai beau pălincă, vin și bere DELOC… No așe… Și, după vreo lună – am simțit că cedez.
    Și uite-așa m-am reapucat de cel mai idiot viciu : țigara (bine…și pipa :)…
    Păi nu mai bine mă reapucam de…alte vicii ?? :)))…

    0
    0
    • #17 Comentariu nou

      Poate ești”beneficiarul” unei dependențe care își schimbă ‘obiectul muncii’. Sunt destui cei care au trecut prin experiențe similare – odată cu încetarea băutului, și-au găsit refugiul în fumat, jocuri de noroc, mâncat compulsiv sau pornografie… Există însă si la noi variante de abordare a dependenței în sine, astfel încât să fim cât mai protejați de orice compulsii sau obsesii… un search pe net sau, la nevoie, pot oferi detalii..😊

      0
      0
  11. #18 Comentariu nou

    Ai dreptate, dar daca tot o introduc, macar sa ne „ajute” sa nu pierdem timp la cozi. In plus, cine va plati costurile de transfer bancar? Ca banca mea imi ia intre 5 si 8 lei pe OP. Nu am multe, dar cred ca statul ar trebui sa-si asume acest cost.

    0
    0
  12. #19 Comentariu nou

    nici eu nu mai fumez.Ii invidiez pe oamenii care fumeaza cand vor ei. eu cred ca nu e mare scofala cu lasatul de tigari, sunt oameni care s-au imbolnavit fara sa fi fumat deloc.
    Eu m-am lasat pentru ca imi era rusine de copii sa ma vada ca fumez. as vrea sa fiu un exemplu mai bun pentru ei.
    p.s. din cand in cand imi vine sa fumez pe ascuns dar mi-e teama ca devin dependenta:))

    0
    0
    • #20 Comentariu nou

      păi dacă fumatul nu dăunează sănătății (asta spune textul tău dacă îl analizăm semantic), atunci de ce un nefumător este un exemplu mai bun pentru copii? Dacă nu e nicio scofală lăsatul de fumat, atunci nici apucatul de fumat nu e nicio problemă, nu? :))))

      0
      0
  13. #21 Comentariu nou

    Eu sunt junioară, am 3 luni amărâte 🙂 M-am trezit într-o dimineață, după o noapte de ceva lichid bahic și mult tutun, și am zis gata. Fără drame, conștientizări, cărți, fără să îmi dau seama ce fac. Și gata a fost. Primele zile mi s-au părut o glumă 🙂 Știu că nu voi mai fuma în viața mea. Asta după 22 de ani de tutun zilnic.

    1
    0
    • La 3 luni, ai trecut de ce era mai greu, ai rupt dependenta. De-acum e simplu.

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Roxani, la fel am renunțat și eu. Fără planuri, fără mare efort, fără multe aplauze. Știam de câteva luni că urmează, simțeam că nu mai e pt mine. Sunt cam 9 luni de atunci (atât de natural a fost quit ul) că nu mai știu exact ziua 🙂 după 16-17 ani de țigări, cea mai mare perioadă Lucky filters cu gudron 10

      0
      0
  14. eu am doi ani. dar am mai avut cândva tot doi ani şi m-am luat din nou, deci nu zic hop.

    0
    0
  15. #26 Comentariu nou

    Eu am 3 ani de cînd m-am lasat. Dupa 30 de ani de fumat. Am luat-o gradual, pînă ajunsesem la o tigara pe zi, cu cafeaua. Aia, am crezut eu, ca este cel mai dificil de lăsat. Pîna intr-o zi cind am zis NU. Si asta a fost tot. Ma cheama Mircea si sînt nefumator.

    0
    0
  16. 7 ani e foarte putin, doar dupa 15 ani efectele fumatului incep sa se diminueze.

    0
    0
    • #28 Comentariu nou

      Corect. Allan Carr (cu cartea lui) tot a murit de cancer la plămâni. (comentariu de fumătoare de 50 de ani. Nimic nu mă va putea ajuta să renunț. Poate boala, dar nu e cazul)
      Scuze, domnule Petreanu. Felicitări pentru voință.

      0
      0
  17. #29 Comentariu nou

    Am 8 ani fara tigari,dupa ce fumasem15. Astept sa mai treaca 7 ani, poate trece naib si „pohta”, ca zau poftesc. Da NU!!!….Sunt serioasa! Sper sa nu ma schimb!

    0
    0
  18. #30 Comentariu nou

    bravo vouă!!
    io cre’ că știu Carru’ pe de rost…didn’t worked for me…IQ scăzut, CSF?
    spre rușinea mea, tot ce am reușit au fost…24 de ore!? și trecut la rulat din tutun, adică redus de la 2 packs/day la max 1…
    am încercat cu căcaturile alea de IQOS, nu mai suportam fumul de tutun…însă mi-a arătat cineva ce vapori de aluminiu trăgeam în piept…așa că am revenit la rulate…
    fuck me!

    0
    0
    • #31 Comentariu nou

      În programul celor de la Nicotine Anonymous, baza o reprezintă exact cele „24 de ore” … Doar pentru azi nu fumez… Nu vreau să mai fumez vreodată, dar nu îmi bat capul cu ce va fi… Veșnicia e prea multă 😊 ca sa jelim că nu vom mai fuma vreodată. Așa că, doar 24 de ore… Dacă le reușești pe alea, dimineață o iei de la capăt… Până ajungi la 7 zile… 30 de zile… 365.. etc.

      0
      0
  19. Am citit si eu cartea dar din pacate nu m-a ajutat. Nu dau vina pe carte, dau vina pe mine. Mai mult, m-am panicat cand am ajuns la final din doua motive: intuiam care va fi solutia finala si apoi ma apucase un soi de disperare ca nu exista o solutie „magica”, nu ca n-as fi stiut asta.

    Mai incerc, lucrez la psihic. Ma bucur cand vad articole de genul, dau si ele un imbold.

    0
    0
  20. #33 Comentariu nou

    Eu m-am lasat in ianuarie 2007, ziua in care m-am logodit, cadou nevestii, sa imi traiasca, ca altfel eram kaput, avand in vedere ca destul de repede m-au gasit doctorii cu un astm de care trag si azi, aviz amatorilor de pipe….

    0
    0
  21. #34 Comentariu nou

    Multumesc, Vlad! Era o vorba ‘si o calatorie de 1000 de mile incepe cu primul pas’. L-am facut ieri, citind postarea ta. Sa speram ca peste sapte ani, ne vedem tot pe blogul tau, si voi putea spune si eu asta ‘de 7 ani nefumator’. Din fericire, fumam doar de 3 ani, dar e suficient.

    Multumesc si mult succes tuturor!

    0
    0
  22. #35 Comentariu nou

    Mda, totul e sa vrei, right. Cateodata dai cu batu-n balta…

    https://scholar.google.ro/scholar?q=addiction+genetic+predisposition

    0
    0
  23. #36 Comentariu nou

    Am citit cartea, m-am lasat de fumat, fara regrete, fara sevraj. Si din prostie dupa 3 luni am fumat din nou. Acuma, citind articolul tau, am sa scot cartea de la naftalina, poate poate reusesc si eu sa ma las definitiv! 🙂

    0
    0
  24. #37 Comentariu nou

    Am citit cartea, m-am lasat de fumat, fara regrete, fara sevraj. Si din prostie dupa 3 luni am fumat din nou. Acuma, citind articolul tau, am sa scot cartea de la naftalina, poate poate reusesc si eu sa ma las definitiv! 🙂

    0
    0
  25. Felicitari!! Daca asta ti-ai dorit. Eu unul nu vreau sa nu mai fumez. Imi place. Nu am fumat in liceu, nici in facultate…nici macar o perioada dupa facultate. Fumez pentru ca vreau si pentru ca imi place. O sa trec la pipa si sper sa-mi placa si aia 🙂

    Da, ma enerveaza pretul ridicol la tigari, dar nu tigarile sunt devina pentru asta!

    Cat despre „sanatate”…hai sa fim seriosi. Respiri un aer incarcat de particule de n ori mai nocive decat o tigara si mananci prostii (otrava la propriu) cu eticheta „vioaie”.
    Dar da, lumea si-a gasit un inamic bun pentru cancer si multe altele…industria producatoare de mancare nesanatoasa merge inainte, poluarea la fel, iar statul castiga bani frumosi pe care nu-i vezi in sanatate.

    Nu stigmati fumatul ca nu-i capul rautatilor! Edoar un viciu ca oricare altul si toti avem un viciu, oricare ar fi el.

    Noroc bun!

    1
    0
  26. #39 Comentariu nou

    Am fumat cel putin 30 de ani. Intr-o zi mi-a zis cineva: ” de ce fumezi? E naso!! Eu am facut acupunctura si gata!”.
    Eu voiam sa ma las, dar numai printr-o minune, de azi pe maine, iar acupunctura credeam ca as fi putut s-o fac doar daca…trecea prin Shanghai.
    In schimb, dupa doua zile, m-am dus la medicul chinez din oras. Nu-mi venea sa cred ca am sa ma las dintr-una, maxim doua sesiuni, cum Zicea chinezul.
    30 minute si 30 euro si si a fost ca si cum n-as fi fumat vreodata.
    Nu mi-a lasat niciodata gura apa la tigara, mi-a lipsit doar gestualitatea pentru o perioada scurta.
    Acum nu suport fumul de tigara.
    Ah, nu fumez din 18 aprilie si nici n-am sa mai fumez vreodata. Garantat!

    0
    0
  27. #40 Comentariu nou

    Pe 10 martie 2010 m-am lasat de fumat dupa peste 40 de ani de fumator inrait, 2 pachete pe zi (nu doream sa ma las, chiar imi fixasem ca ultima dorinta in viata, o tigara !). E adevarat ca nu este usor sa te lasi de fumat, dar daca ai vointa, se poate ! Acum, dupa mai bine de 7 ani de cand nu mai fumez, pot afirma ca orice fumator se poate lasa daca are vointa, fara exceptie !

    0
    0
  28. #41 Comentariu nou

    6 ani și 6 luni . Nici nu mai suport fumul și mă mir cum am putut fuma aproape 22 de ani.

    0
    0
  29. #42 Comentariu nou

    Eu nu-i inteleg pe astia care nu se pot lasa de fumat. Eu fac eforturi sa fumez 4 tigari pe zi. De ce 4 ? Fiindca un studiu american a aratat ca nicotina face bine la creier-ei recomanda o medie de 4 tigari pe zi. Acelasi studiu spune ca,atentie,se instaleaza foarte usor dependenta si daca s-a instalat vei mari doza,atunci minusurile vor depasi cu mult micul plus. Problema mea e ca uit uneori ca trebuie sa fumez alea 4 tigari nenorocite si fumez doar 3 sau 2 !

    0
    0
  30. #44 Comentariu nou

    Ah si un studiu britanic,facut de o echipa de la Oxford,in frunte cu un renumit sir din medicina (pentru asta,medicina,a si primit titlul de sir) studiu cerut de Parlamentul Britanic,a demonstrat ca cel mai periculos viciu este alcoolul,tutunul vine de abia pe locul 7. Intre alcool si tutun in clasament se instaleaza alte bunatati ca hasis,cocaina,heroina etc.
    Dar de grasani ce parere ai Vlad ? Astia care au o adicitie cu mancarea,si toti vezi bine au probleme cu glanda. Nu stiu cum se face dar din milioanele de nefericit care au trecut prin lagare sau gulaguri,nici unul macar,dar nici unul nu a avut probleme cu misterioasa glanda care provoaca ingrasatul !

    0
    0
  31. #46 Comentariu nou

    „iti vin natural”,Vlade,repeta,”iti vin natural” ah gramatica asta…nu te zgarie la ureche „prostiile iti vine” ?

    0
    0
  32. M-am lasat acum 3 ani de tigari dupa 10 ani de fumat. Cred ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o in ultimul timp. Doar dupa ce te lasi de tot iti dai seama cat de nociv este acest obicei.

    0
    0
  33. Ehei, ideea e sa dai deoparte naravul prost, dar asta nu inseamna ca fumatul in sine ar fi de vina.

    Pune mana si fumeaza tigari de foi, vezi cum ajunge una pe zi, si oricum nu are rost sa tragi prea multe ca alea chiar ard la buzunar. Intr-adevar insa, industria tigaretelor te vrea fumator cu obicei, preferabil consumator de 2 pachete pe zi. Totusi, consumul de tigarete este doar un subset din subiectul general „fumat”.

    0
    0
  34. #50 Comentariu nou

    Parca m-am vazut pe mine in urma cu, nu 7, ci aproape 6 ani, savurand ultima tigara, dupa ce am terminat cartea lui Allen Carr.
    Multumesc ca mi-ai adus in memorie toti anii care au urmat dupa acel moment.

    0
    0
  35. #51 Comentariu nou

    Esofagul tau dă in plamîn? Ciudat, al meu dă in stomac…

    0
    0