Oglindă, oglinjoară

Ori îmbătrânesc, ori eu chiar eram mai bun. (De îmbătrânit, îmbătrânesc sigur).

Printre multele îndatoriri nefericite ale funcţiei care (vremelnic) mi-a fost încredinţată, intră şi cea de a intervieva, în vederea angajării, varii candidaţi şi candidate pentru nobila meserie de jurnalist.

E o activitate veselă precum meduza-n soare. Eu credeam că geniul e rar, dar se vede treaba că, de fapt, normalitatea e cea care a dispărut prima.

Ultimul exemplu, azi la amiază. Vine o tânără – ca multe alte tinere din oraşul ăsta – prietenă cu fast-foodul şi inamică a pieptenului şi se aşează pe un scăunaş în faţa mea. Tocmai a intrat la Jurnalism „la privat” şi ar fi momentul să se angajeze într-o redacţie. Îmi spune asta repede, ajutată fără îndoială de noua limbă română ce aud că se practică prin curtea şcolii. O ştiţi, cea în care cuvintele sunt mai scurte pentru că nu mai e kewl să pronunţi şi vocalele. Ce rămâne după masacru se scuipă printre dinţi încleştaţi, în rafale ce te fac să crezi că o să primeşti imediat ce se termină şi un pumn în nas.

„Păi, şi ce mai citeşti?” – încerc eu un început de conversaţie. Fuarte wrong, cum s-ar zice. „Nu citesc, că nu-mi place”. Cum aşa, nimic-nimic? Care a fost totuşi, ultima carte? „Ăăăăăăăă…” – un „ăăăă…” pe deplin lămuritor, scos, prin scurt-circuitarea creierului, direct dintr-o gură prea-plin rujată. Brusc, o tresărire: „A! Ştiu! Pentru bac.” Ce anume pentru bac? „Aia… Baltagul.” Ah! În regulă, mai bine mai târziu decât niciodată. Povesteşte-mi. „Glumiţi?” Chiar aşa, ce glume proaste scot şi eu. „Nu mi-a plăcut deloc”. Mă rog, chestie de gust, nici eu nu tânjesc după Dostoievski, de exemplu. Spune-mi atunci o carte, un roman favorit, care totuşi ţi-a plăcut, care ţi-a atras atenţia… „Păăăăăăăi… Ştiu!” Ura! „Femeia arsă”. E rândul meu să mă simt prins pe picior greşit. Cine-a scris-o? „Pe femeie? Nu, era arsă.” Nu, în fine… Cartea, cine a scris cartea, nu femeia, futu-i. „Nu ştiu”. Aha. Buuun. Dar despre ce era? „Nu ştiu, n-am citit-o”.

Mă uit, complet prostrat, la creatură. Ce mi se-ntâmplă? Sigur mă filmează zbanghiii ăştia din redacţie. Niţică demnitate acum.

Păi nu ziceai că ţi-a plăcut? „Păi mi-a plăcut titlul, da’ n-am citit-o, doar am văzut coperta”.

Deodată, totul devine o provocare profesională. Ce naiba, am avut şi interviuri mai grele şi n-am izbucnit în râs, trebuie să pot, trebuie să pot.

Ce calităţi trebuie să aibă un jurnalist? „Să aibă tupeu şi curaj”. Ei bine, poate se uită doar la OTV. Ce-a fost la 1 Decembrie 1918? „Nu-mi place istoria”. Nişte prim-miniştri ştii? „Nu suport politica”. Auzi, da’ de ce vrei tu să fii jurnalist? „Păi îmi place să vorbesc şi sunt o persoană dinamică”.

Mă întreb dacă a durut-o vreodată capul.

Dar fata de pe scăunaş, studentă la Jurnalism „la privat”, n-are nici o vină. În fond, asta e imaginea pe care tagma jurnaliştilor o oferă publicului din România, de ani de zile: oameni care vorbesc repede la televizor, despre orice, la orice oră, cu oricine şi oricum. Semnăturile de calibru ale presei româneşti sunt cunoscute doar în măsura în care se văd la teveu. Vrea şi ea să fie „jurnalist”, adică să turuie mult şi „dinamic”.

Dacă presa e oglinda societăţii, atunci astfel de candidaţi sunt oglinda noastră, a jurnaliştilor.

Articol din categoria: STOP CADRE

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nu stiu daca sa rad sau sa plang… Oricum, exista o sansa de angajare si pentru cei ca ea – judecand dupa articolele recente, „de mare angajament”, din Gandul sigur e loc si de ei pe acolo.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    era blonda? n-am nimic cu blondele..dar parca am vazut o gagica blonda in biroul tau…felicitari pentru postare..ffff misto scriitura..

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    O singura calitate demonstrata a avut fata ta, Vlade. A fost a’ dracului de sincera. Gandeste-te cate minciuni se spun, in mod normal, la un interviu. Cum se creioneaza o personalitate de invingator inca de acasa, cum stim sa ne dam drept ce vrem sa fim, sa facem tot ce trebuie ca sa fim noi cei alesi si asta pentru ca ne-am facut lectiile si stim care-s criteriile de eligibilitate. Fata aceea, daca stam bine si ne gandim, nu a vrut sa triseze absolut deloc. Ea ti-a spus doar, intr-un mod franc, cine este. Poate nu avea caracteristicile cerute de profesia de jurnalist. Dar macar avea caracter. Era o persoana pe care te puteai baza ca spune adevarul asa cum este el. Fara cosmetizari.

    0
    0
  4. #4 Comentariu nou

    keinengel: eşti rău/rea :-))

    ziarist: blonda, bruneta, ce mai contează…

    innu: of… sinceritatea nu mai constiuie o justificare de salariu de la ultimul bufon al regelui încoace, gândesc eu…

    0
    0
  5. #5 Comentariu nou

    Si totusi chiar NUUUUU ai angajat-o? De ce? Mai aveam inca una de care sa radem 🙂 In fond si la urma urmei era dinamica si despletita 🙂 Poate ne-o sufla PRO-ul si o sa ne zgariem pe creier sa ne amintim ce carte ii place. … Sa fie dama de caro sau asul de trefla?

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    1. Cum de am ratat să o văd, că doar le trec în revistă pe toate paţachinele care vor să se facă jurnaliste?! Remember „fata cu lanţuri”? :))

    2. Încep să-ţi dau dreptate! Nu trebuie să ne retragem la „Cimitirul Elefanţilor”, că se duce gogoşeria de râpă.

    3. Acum, dacă văd că tot ai început să scrii mai des, te bag la loc în blogroll. 😛

    0
    0
  7. #7 Comentariu nou

    Genial.
    Nu pot sau nu fac si eu un efort de imaginatie si imi inchipui cam cum ar decurge un interviu la una din revistele la care lucrez („Cool Girl”).
    Atentie :
    Daca mai e interesata fata aia de un job in „presa” dati un semn. Poate vb. cu cei din redactia Cool Girl si aranjam o intalnire.
    Din punctul meu de vedere e un candidat recomandabil.

    Glumeam si la mai mare !

    0
    0
  8. #8 Comentariu nou

    „of… sinceritatea nu mai constiuie o justificare de salariu de la ultimul bufon al regelui încoace, gândesc eu…”

    …ceea ce face ca, in mod tragic, sa fie platite foarte bine tot mai multe „coruri antice” :)gandesc eu, la randu-mi…

    0
    0
  9. #9 Comentariu nou

    everybody: eu nu am păreri preconcepute. Privind în breaslă, ochiul meu stâng observă tot soiul de staruri care, nici ele, n-au citit „Femeia Arsă” (sau ce-o fi fost). Catindata de ieri a primit temă de teren – să meargă la o cameră de gardă şi să revină cu un reportaj de culoare.

    Mă rog, ăsta e un test comun, dar mai dur decât orice interviu. 95% dintre înscrişi îi cad victimă şi nu mai revin. Generaţia pro spămuieşte însă alţii, nici o grijă.

    0
    0
  10. #10 Comentariu nou

    ai grija ca daca vine cu un repoartaj digerabil si cazi in capcana de a o angaja, peste o luna o sa te intrebe cand ii dai si ei sa scrie un editorial.

    am avut si eu de-a face cu de-astia. sunt ahtiati sa devina urmatorul ctp si cristoiu.

    0
    0
  11. #11 Comentariu nou

    Ultima carte citita Dormi! de Annelies Verbeke.
    La 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire.
    Prim-ministri Romaniei Postcomunista, cati imi aduc aminte asa repede fara sa-i caut pe google, Nicolae Vacaroiu, Petre Roman, Victor Ciorbea, Adrian Nastase si Calin Popescu-Tariceanu.
    Deci, de aici rezulta ca pot ajunge JURNALIST :).
    Nu, glumesc. Nu am inca intentia asta.
    Iti multumesc. Articolele ma incanta. Nu stiu daca ale mele au aceeasi doza de incantare, dar din prea mult timp :), m-am gandit sa devin un novice in ale scrisului pe blog.

    0
    0
  12. #12 Comentariu nou

    Vlad, eu nu cred ca fata era doar „sincera”. Cred ca la ora asta, de fapt, nu mai e „kewl” sa citesti, sa ai cultura generala sau sa imiti macar o conversatie inteligenta. Pacat ca n-ai asistat la interviurile de angajare de la biroul din stinga, cum iesi din sala ta de sedinte… 😀 Ma mira insa ca ai mai trimis-o si pe teren. Ah, si cind ma gindesc ca aveam 23 de ani si intervievam oameni in Ferentari la 9 seara. Asta ma face jurnalista?…

    0
    0
  13. #13 Comentariu nou

    Gaseste fata job, n-avea grija. Da ochii peste cap, respira artistic… si gata. O sa ingroase randurile reporteritelor semi-analfabete ori ajunge repede comentatoare de… orice.

    0
    0
  14. #14 Comentariu nou

    foarte interesanta descrierea…mare om domnu petreanu cu deosebita aplecaciune intr-ale scrisului. Bravo!

    rugaminte mare, au fost cel putin 3 posturi la care am vrut sa pun commenturi si nu am reusit pt ca nu aveam cont pe blogger…si ma oftic sincer 🙂 ideea e ca eu scriu pe wordpress(http://blogmeaway.wordpress.com) si ma simt oarecum discriminat
    P.S. daca aveti timp puneti un click inclusiv la postul unde am recomandat la populatie blogul dvs: http://blogmeaway.wordpress.com/2007/07/24/blog-cu-carne-by-bogdan-ciuclaru/

    0
    0
  15. #15 Comentariu nou

    probe (bogdan): mulţumesc frumos pentru cuvintele bune, mai poftiţi pe la noi.

    În privinţa commenturilor… îmi mărturisesc incompetenţa – pentru mine, web 2.0 a venit 20 de ani mai târziu, nu ştiu cum să te ajut… Eu doar scriu p-aici, mai mult nu ştiu :-))

    0
    0