Mai puțini donatori de sânge, ieri, când toată lumea s-a angajat să doneze mai mult sânge

Foto: Pixabay.

Întâmplarea de ieri, cu mass-mesajul* despre nevoia disperată de sânge pentru o fetiță aflată în pericol de moarte, are o concluzie cam descurajantă:

„Reprezentanţii Centrului au declarat pentru MEDIAFAX că au primit peste 20 de telefoane privind acest subiect, însă bucureştenii nu au mers să doneze sânge.

„În centru am avut colecta mai mică decât de obicei, 132 de pungi recoltate. Ei (donatori, n.m.) au venit cam 160, asta înseamnă o zi slabă pentru noi. Dacă se mobilizau pentru Alexandra, am fi avut o zi bună.”

Adică juma’ de națiune s-a ambalat cu salvarea pe Facebook a unei fetițe de 11 ani și la Centrul de Transfuzii s-a donat mai puțin decât de obicei.

Bula e în creștere.

_________________

* adică ăsta, dacă nu l-ați primit, deși e practic imposibil: „Dă şi tu sfoară în ţara după grupa AB pozitiv. Dacă cineva e dispus să doneze sânge…pentru o fetiţă cu aplazie medulară … Este la spitalul Fundeni (Bucureşti) , secţia de Pediatrie, are 11 ani, se numeşte Tudor Alexandra Mihaela şi până la operaţie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Măcar dă mai departe!!! Nu-i greu!!! (un simplu forward ajută o viaţă de îngeraş)” – care era despre o întâmplare din 2009.

Articol din categoria: ACTUALITATE

21 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ce înțeleg eu de aici: 1 – Au fost mulți români care au primit acel mesaj. 2 – Foarte mulți dintre ei l-au dat mai departe, și-atât, gândindu-se că fac o faptă bună. 3 – A fos cel puțin un român care „a mușcat” s-a dus să doneze sânge, și a aflat că e țeapă. 4 – Românul „mușcător de țepe” și-a exprimat ofuscarea pe FB. 5 – Alți mulți români au aflat că e țeapă (datorită punctului 3), și s-au liniștit. 5 – Unii chiar s-au deranjat să anunțe că mesajul respectiv e „țeapă”, determinând alți români să nu se mai deranjeze în van. 6 – Au devenit virale atât mesajul inițial, cât și cel care a deconspirat țeapa. 7 – Concluzia finală: Zuckerberg e fericit.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      Un pic off-topic: minunat interviul cu LCK la postul unde lucrezi.
      Cred ca si UM24 e geloasa pe voi!
      Ce intrebari destepte, ce raspunsuri mirobolante, ce anvergura, cat profesionalism!
      Sclavetii perfecti! Apropo, aveti taxele platite la zi, asta ca sa nu va alaturati secureilor de la irealitatea sau …proooteeeeveeee???

      0
      0
    • Te roade, postacule? Tii cu hotii, cu coruptii? Esti de-al lor, esti si tu vreun profitor, ceva?

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Si cand te gandesti ca si sangele e o afacere ca oricare alta afacere ilicita, eu unu doar pentru prieteni si familie am fost sa donez.
    Nu mai vorbesc de imbecilitatea cu donarea organelor care ajung cine stie pe unde. Arsinel stie.

    0
    0
    • Aoleu, Cosmine, Conspiracy Theory much?

      0
      0
    • Bineînțeles Cosmin, nu am ajuns pe lună, planeta Terra e plată iar regina Angliei e o șopârlă. Toate din vina lui Soros.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      Pssst, pssst, baiatu’ baiatu’, iti dau o fiola de sange albastru? Eftin!

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Are dreptate. Nu stiu cat este afacere in Romania dar, m-ar mira sa nu fie asa. Cam asa arata exporturile Elvetiei de exemplu: The top exports of Switzerland are Gold ($65.3B), Packaged Medicaments ($31.9B), Human or Animal Blood ($18.1B), Base Metal Watches ($13.3B) and Precious Metal Watches ($8.66B), using the 1992 revision of the HS (Harmonized System)

      18 Miliarde sange este o afacere, zic eu. Chiar daca este cifra combinata animal – uman.

      0
      0
    • Și presupunerea care e, că România vinde sângele colectat la Centrul de Transfuzii? #bubulseverywhere

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Nu inteleg reactia asta la comentariul lui Cosmin. A aparut si la stiri ca la Sf. Pantelimon parca, anumite medicamente se dadeau preferential.

      E suficient sa traiesti in Romania cativa ani sa-ti dai seama ca cinismul oamenilor in functii de conducere transforma dreptul la un bun, serviciu garantat de stat, intr-o afacere.

      Cine crede ca in sistemul medical sangele, vaccinurile, medicamente sau chiar organe nu se dau preferential, pe pile, celui care liciteaza cel mai mult, sa faca un pas afara din bula lui.

      0
      0
    • Posibil, dar merita intotdeauna sa incerci sa salvezi o viata, chiar daca niste ticalosi incearca sa faca profit din asta.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Nu stiu daca vinde sau nu, dar, este/poate fi o afacere ca oricare alta. Pun pariu ca nu te.ai fi gandit ca cineva poate exporta sange si nu oricum, ci de USD 18 miliarde. Acum, te gandesti la marimea Elvetiei, populatie etc. si te intrebi cat o fi litrul de sange sau de unde dracu au astia atata sange sa ajunga la o cifra de18 miliarde. Export. Banuiesc ca au si ceva nevoi interne, nu? Ca sa vanda, ar trebui sa fie si cumparatori. Habar nu am ce sta in spate la asta dar, de ce printre cumparatori nu pot fi cazuri ca cele prezentate? Nu stiu, poate Romania nu este membra in X sau Y tratate sa aiba acces la acest sange? Nu ma pricep, asa ca ma opresc aici. Scandaluri cu sange de vanzare au tot fost si la noi prin spitale. O simpla cautare pe google te-ar lamuri…

      0
      0
    • Pai sangele se proceseaza, Connex. Asta costa. Sper ca nu-ti imaginezi ca elvetienii doneaza sange de 18 miliarde si guvernul il vinde. Cosmin e un anarhist vechi, nu te lasa pacalit :))

      0
      0
  3. #15 Comentariu nou

    Din comentariile pe care le-am citit, se pare ca s-au mobilizat multi si s-au dus, dar dupa ora 13, cand nu mai e deschis la centrul de donatii.

    Usor paralel cu subiectul, din experienta mea (din Timisoara), zilele cele mai aglomerate sunt inainte de sarbatori, lunea si vinerea, mai ales dimineata. Eu prefer sa merg in mijlocul săptămânii, pe la 10, cand deja se cam goleste acolo.

    0
    0
  4. Din povestea asta deduc cât de prost sunt făcute campaniile pt donare de sânge. O poveste veche și depășită s-a viralizat imediat. Spre deosebire de campaniile pro donare.

    0
    0
  5. #19 Comentariu nou

    Dar de Geta Dor Popescu ce mai stim?

    0
    0
  6. Uite comentariul lui Motanes pune punctul pe i! Campaniile de colectare de sange sunt lipsite de substanta. Si ne mai mandrimc a avem premii in publicitate. Premiu ar trebui sa primeasca cel care a lansat iar aceasta poveste cu fetita!

    0
    0
  7. #21 Comentariu nou

    Autoritatile ar trebui sa fie mai flexibile cu regulile in ce priveste donatorii.

    Exemplul meu: am vrut sa donez in orasul in care locuiesc momentan, dar nu am domiciliul aici, ci in judetul vecin. Nu se poate, trebuie sa merg in resedinta de judet de care apartin cu domiciuliul, la peste 80 km.
    Am vrut sa fac o fapta buna si mi-a trecut. Bravo autoritatilor si regulilor stupide. De altfel, la cateva luni reapare stirea cu cata nevoie de sange e la nivel national.

    0
    0