Rămânem departe

Un uriaş cârd de somoni de Atlantic a putut fi observat de curând urcând pe Sena, în Paris. Această migraţie „a depăşit toate aşteptările”, a spus un oficial al Federaţiei Franceze a Pescarilor – şi pe bună dreptate; din cauza poluării masive, începută odată cu revoluţia industrială, Sena devenise un râu practic mort. Un ambiţios program de ecologizare a fost declanşat la sfârşitul anilor ’80 iar acum, după 25 de ani de eforturi, apele au devenit într-atât de curate încât permit nu doar susţinerea a 32 de specii de peşti, ci şi migraţia somonilor de Atlantic, specie protejată în Uniunea Europeană.

Vă întrebaţi ce legătură are ştirea asta cu noi? Nici una, evident. Bucureştiul este (cred) singura capitală europeană fără o staţie de epurare a apelor uzate. Mergeţi la sud de oraş, pe cursul Dâmboviţei şi al Argeşului. Luaţi-vă şi masca de gaze. Pute ca-n iad.

Citesc însă că mai mulţi primari se pregătesc să cheltuiască milioane de euro pe fântâni colorate şi cântătoare. Nu zic că-i rău. Zic că-i doar nepotrivit în condiţiile în care toată apa care iese din oraş e toxică. Totul se aruncă în Dâmboviţa, de unde se varsă în Argeş, apoi în Dunăre şi în Marea Neagră.

Cam ca-n Evul Mediu, doar că la alte proporţii.

Deci cât mai avem până la prezentul civilizat?

Articol din categoria: ACTUALITATE

18 comentarii Adaugă comentariu

  1. Cu şpaga de rigoare, se va termina şi staţia de epurare de la Glina. Cam peste vreo sută de ani. Pentru că noi nu avem stat, pentru că nu suntem o naţiune, suntem o turmă. Când o să devenim aşa ceva(dacă se întâmplă vreo minune, deşi nu cred!), o să ne pese şi de ecologie, şi de aproapele nostru, şi de aerul pe care-l respirăm, şi de ce vrei tu.
    Ecologizarea Tamisei şi a Senei a fost posibilă prin voinţă politică, investiţii masive din bani publici şi un stat puternic, ca un ditai parul în mână, care i-a adus la ordine pe toţi poluatorii. Mâine să fie Argeşul din aval de Bucureşti clar ca lacrima, şi peste o oră va fi plin de gunoaie, cadavre de animale, PETuri şi alte mizerii.
    Buba e în primul rând pe creierul nostru. Şi dacă nouă nu ne pasă, nici statului nu-i pasă. Pentru că statul suntem, în ultimă instanţă, noi.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    am participat candva la una dintre renumitele actiuni de ecologizare (mai precis, de curatare a jegului dupa babuini) pe Valea Jiului. Eram cu un grup de copii de liceu, draguti, curatei, entuziasti, harnici. Ei bine, pe langa noi trece o Dacie 1300 (genul cu stand de icoane si cruci atarnate de parbriz), populata de specia de taratoare cu maiou, papuci de plastic, nespalata, ascultatoare de manele. Cand ne-au vazut, au urlat de s-au cutremurat vaile: „ia uite, ba, a innebunit lumea, strange gunoaiele.” Inutil sa spun ca visul tuturor copiilor draguti, curatei, entuziasti, harnici era sa plece din Romania. Multi deja au reusit, in timp ce babuinii cu Dacia 1300 se plimba in continuare, nestingheriti, in habitatul lor plin de mizerie.

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Guvernul Boc asigură, prin măsuri radicale, aplicarea unui vast program de reducere drastică a poluării. Punerea pe butuci a economiei elimină sursele de noxe industriale, iar diminuarea veniturilor reale ale populaţiei asigură scăderea semnificativă a cantităţii de dejecţii deversate în râurile patriei. In curând, somonii vor zburda pe Dunăre ca la ei acasă.
    Primarii contribuie şi ei cu real succes la eliminarea surselor de poluare. Gropile, crevasele, dâmburile şi alte forme de relief ale carosabilului asigură condiţii optime de distrugere a parcului auto, principalul generator al noxelor care sufocă oraşele şi satele.
    Tonomatele astea pline de venin, care contestă realizările iubiţilor noştri conducători, ar trebui arestate pentru calomnie, decredibilizarea instituţiilor statului, atentat la siguranţa natională şi alte vreo unsprezece infracţiuni prevăzute de codul penal, codul civil, codul rutier, codul bunelor maniere şi codul lui Oreste. Ehei, dacă trăia Ceauşescu şi nu se abroga pedeapsa cu moartea…

    0
    0
  4. Daca ma intrebi pe mine iti spun ca mai trebuie cam 10.000 de ani (pana la prezentul civilizat)

    0
    0
  5. #5 Comentariu nou

    Sa vezi Argesul la varsarea in Dunare, doamne dumnezeule ce putoare si apa neagra curge pe el…

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    De ce? De ce, de ce, de ce??? De ce suntem o natie atat de delasatoare? De ce singura solutie este sa plecam din tara catre zone mai civilizate? De ce suntem cu totii atat de satui de situatie si totusi nu putem face nimic sa schimbam starea actuala? De ce nu putem avea un guvern responsabil, care sa fure cat vrea dupa ce au si facut ceva util in tara asta? De ce nu putem rade de pe fata pamantului sistemul asta bolnav si sa ridicam altul de la zero? De ce in loc sa ma simt tanara, cu o mie de posibilitati in fata ma simt frustrata si neputincioasa in propria tara? Ce e de facut? Cred ca alegerea unui principe strain (a se citi occidental, ca turci si alte natii am tot avut) la inceputurile natiunii noatre a fost cea mai buna alegere din istorie… stiau ei ce stiau…

    0
    0
  7. Proiectele sunt facute deja de prin 1988, insa ar avea nevoie de un pic de „rectificare” si aducere la conditiile anilor 2000. Dar ca si podul de la Baneasa, pe care japonezii il da dedeau ca necesar in ’92, probabil si statiile de epurare se vor face prin 2030!
    P.S. Urlam acum un an de crearea unei infrastructri pentru turism pe Dambovitza – barcute, terase plutitoare sau poate piete de flori ca pe canalele din Amsterdam. Insa vorbesc singur! 🙁

    0
    0
  8. #8 Comentariu nou

    Stii de ce, Alexandra? Pentru ca cei care scriu aici, cei care sunt revoltati de mizeria si gradul de involutie al acestei tari, sunt de fapt o mana de oameni, as zice maxim 5% din populatia acestei tari. Restul sunt cei din specia de „taratoare cu maiou”…

    0
    0
  9. #9 Comentariu nou

    Eventualul cârd de somoni urcat pe eventuala Dâmboviţă curată ar cădea imediat pradă pescarilor amatori dâmboviţeni. Guvernul, în imensa lui înţelepciune, ştie mai bine decât cetăţenii de rând. Că presa internaţională abia aşteaptă să ne facă (iar) de baftă… Mai bine să picăm de murdari decât, Doamne-fereşte, de neiubitori de animale!

    0
    0
  10. #10 Comentariu nou

    Oarecum ca răspuns la dezamăgirea lui Io: zilele trecute m-am văzut cu un bun prieten, fost coleg de armată şi de facultate. Venise în ţară pentru două săptămâni. La o cafea, ne-am apucat să inventariem foştii colegi. A rezultat că eu eram cam singurul care rămăsese aici.

    0
    0
  11. #11 Comentariu nou

    @Alexandra: si uite asa, daca pui cap la cap ce zice theMask cu ce zice Someone, afli si raspunsul la intrebarile tale. Pentru exemplificare, din istoria recenta si contemporana: doamna Udrea este o tzatza semi-analfabeta, obraznica si nesimtita pentru cativa rataciti pe teritoriul numit, vremelnic, Romania; pentru pitzipoance, ea este un exemplu de reusita in viata, iar pentru pitziponci, ea este o femeie de succes(uri) care a stiut cum si cui sa puna…problema…cat despre procentul de pitzipoance si pitziponci, mai are rost sa insistam? nu-i vedem peste tot si in toate ipostazele?

    0
    0
  12. distanţa între „ei” şi „noi” e uşor de calculat. pune egal între milimetri cubi din apa sâmbetei, pe care se duc în mod constant proiectele de ecologizare a mediului la noi, şi milimetri liniari. ai obţinut taman distanţa exactă. interesant e că aceasta creşte exponenţial cu numărul de proiecte care fac bâldâbâc în aceeaşi apă a sâmbetei despre care cu atâta întristare vorbeşte bietul popor român.

    0
    0
  13. #13 Comentariu nou

    stiti de ce…pentru ca se poate…

    0
    0
  14. #14 Comentariu nou

    La noi e ca in bancul ala cu Rashela careia Itzic i-a zis ca miroase urat,ar trebui sa faca ceva.Ea s-a parfumat si zice: Ei??cum e acum?
    El: mirosi ca un rahat la radacina bradului 🙁 🙁 🙁

    0
    0
  15. n-o sa ajungem niciodata la nivelul „lor”, tot timpul vor fi cu un pas in fata. degeaba peste 20 de ani o sa avem o statie de epurare la standardele care sunt azi daca o sa fim cu 10 milioane mai multi ca acum, etc. din pacate si cei 5% la care le pasa si ar face ceva sunt tot babuini intr-un fel pentru ca mare parte din activitatea lor se rezuma la a comenta si a se plange in diverse moduri fara a lua atitudine intr-un fel. Asta deja la modul foarte general. Eu recunosc ca ma numar printre cei 5%, n-am chef sa particip la un proiect „verde” sa trang 10 flacoane si sa vina un idiot dupa mine sa arunce 20 sau sa dau nush cat din salar la o organizatie care foloseste 10% din bani in scopurile declarate si 90% in interes particular.

    0
    0
  16. Pana la un prezent civilizat mai avem atat de mult incat ma tem ca nu o sa-l simtim noi. Poate nepotii nostri.
    Cred ca lipsa de bune intentii a unui primar se poate masura in numarul proiectelor care includ fantani cantatoare, colorate, banci cu apa etc.

    0
    0
  17. #17 Comentariu nou

    Chiar asa ma gindeam sa zic si eu, ca si Dan C : „si cei 5% la care le pasa si ar face ceva sunt tot babuini intr-un fel pentru ca mare parte din activitatea lor se rezuma la a comenta si a se plange in diverse moduri fara a lua atitudine intr-un fel.”

    Ca o incurajare pentru cei care vor sa faca ceva, in loc sa dispere, le ofer citeva vorbe care sper sa ii sprinjine in a schimba lucrurile, vorbe care m-au ajutat sa deschid drumuri care altora li se pareau inchise.
    – „si cel mai lung drum incepe cu un pas”, si politica mea este ca acel pas il fac eu, indiferent de ce fac altii.
    -” cel care spune ca nu e posibil de facut un lucru, sa nu il intrerupa pe cel care face acel lucru” ( proverb chinez)
    – ” If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right.” ( atribuita lui Henry Ford)
    Raminem departe, dar daca stam si de o parte, avansam mai greu.

    0
    0