La cald, despre locale

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

La cald, câteva observații despre votul pentru PMB:

Despre prezența scăzută la vot:

Observați diferențele: în județe precum Giurgiu, Teleorman etc, prezența este semnificativ mai ridicată decât în București, de pildă. Poate și pentru că în București reușești în viață în ciuda statului/autorităților, în timp ce în Giuurgiu/Teleorman supraviețuiești cu ajutorul statului/autorităților locale.

Apoi: votul într-un singur tur e nepotrivit și descurajează implicarea – oamenii sunt demotivați să meargă la vot când știu că cel pe care-l preferă nu are șanse. Sistemul favorizează implacabil primarii în funcție, pentru că votul împotriva lor se fragmentează. Votul într-un singur tur nu e potrivit democrațiilor cu mai multe partide, scade reprezentativitatea câștigătorilor și sabotează dialogul interpartinic. Votul într-un singur tur convine establishmentului și defavorizează electoratul.

Oricine ar câștiga în aceste alegeri locale, va câștiga cu puține voturi, iar asta ridică o problemă de exercitare a mandatului: cum poți invoca susținerea publicului pentru măsurile nepopulare pe care le vei lua, dacă nici măcar nu s-au deranjat să te voteze?

Probabil că valorile de prezență sunt viciate și de emigrația foarte mare – și de migrația internă foarte mare – dar orișicât.

Nicușor Dan, creditat acum (duminică seară) drept favorit de exit-poll-uri, a avut o campanie ternă, cu multe lacune de comunicare. Practic, nimeni n-a știut nici măcar că-l cheamă altfel sau că apare fără logo de partid pe buletinul de vot. Sper să fie mai bun manager decât este lider – că lider nu mi-a dat vreun semn c-ar putea fi.

USR pare să fi fost total absent din susținerea propriului candidat. Cred că pe dl. Barna îl încearcă acum niște fiori reci pe spate, că el i-a ocupat locul lui Nicușor Dan în partid, ori câștigarea unei competiții electorale de asemenea greutate, Capitala, îi va fragiliza poziția în USR/PLUS (mai are și piatra de moară a eșecului din campaia de la preziden’iale în cârcă).

Nici PNL n-a tras prea tare.

Cât despre Nicușor Dan, să nu uităm că a devenit candidatul PNL-USR cam cu forța, pentru că a explicat cât se poate de clar oricui l-a întrebat că va candida orice-ar fi și chiar fără susținerea nimănui. Mă rog, uite c-a mers, până la urmă, bravo lui.

Traian Băsescu s-a comportat ca un politician mărunt și ranchiunos, ca un amant veștejit, părăsit de femeie, care se răzbună tăindu-i cauciucurile la mașină. Un fost președinte de republică ar trebui să înțeleagă mai bine care este interesul general al comunității și să acționeze în acest interes.

Gabriela Firea: o campanie după cum i-a fost și conducerea primăriei – retrogradă, nevricoasă, conflictuală, fără viziune. Dna Firea s-a asociat cu o adunătură de personaje dubioase, a întreținut sau sprijinit atacuri murdare împotriva contracandidatului principal. Dna Firea a rămas blocată într-o abordare nouzecistă – ca primar, a guvernat ca-ntr-o feudă populată de iobagi care se bucură la galbenii aruncați în noroi din trăsură. A blocat și încercat să intimideze orice opinie critică, a împroșcat cu noroi și a abuzat de funcție ca să blocheze orice fel de opoziție („târgul de Crăciun” din Piața Victoriei ring a bell?). Preocuparea ei pentru adaptarea orașului la vremuri a fost practic nulă, poate pentru că nici nu știe cum arată un oraș adaptat vremurilor actuale. La fel, și în această campanie, dna Firea a declanșat și întreținut operațiuni securistice de kompromat iar discursul ei electoral a țintit stimularea fricilor unor categorii sociale și profesionale, ca-n anii 90 – dacă ea nu câștigă, vor veni șomajul, scumpirile, închiderile de spitale, etc. Mai lipseau sloganul cu “Nu ne vindem țara” și spaima de moșieri. Dna Firea a vrut să câștige fără demnitate – și a reușit doar să piardă fără demnitate.

Remarcabilă și separarea totală între PSD și Gabriela Firea. Urmează aici alte înjunghieri.

Votul din București este important pentru că e un semnal puternic pentru parlamentare. Mai sunt două luni până atunci.

În rest, după ce mai trece emoția cu rezultatul votului pentru PMB, de urmărit și analizat ce s-a întâmplat în sectoarele Capitalei și în câteva fiefuri ale partidelor vechi din țară. Schimbările de mandat din aceste locuri anunță schimbarea unor generații, inclusiv politice. Viitorul s-ar putea să arate mult mai bine decât ne imaginăm acum, chiar dacă el nu va veni imediat.

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ

13 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nicusor Dan ii ameninta pozitia de lider lui Dan Barna, care trage sfori la greu ca sa ramana presedinte in partid. Usr-ul nu poate progresa cu barna presedinte, desi sunt progresisti.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      USR cu Barnă că președinte a luat 22% la europarlamentare. USR cu Barnă că președinte a castigat cele mai bogate doua sectoare din București și a câștigat Bucureștiul la scor politic, are dublu față de PNL. Bonus: USR a doborât PNL-ul la Timișoara, Brașov, sau Alba Iulia. Vorbim de un partid care acum 4ani nu avea nici un singur primar sau consilier în tara.

      Nicușor Dan are alte calități. Dar lider politic nu o sa fie vreodată. Iar contestarea lui Barnă incepe sa devina cam penibila

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      @silicon_v
      Rezultatul USR la europarlamentare este opțiunea alegătorilor pentru schimbare, dar nu este meritul USR și cu atât mai puțin al lui Barna. A fost un soi de vot negativ pentru partidele mai vechi.
      Contestarea lui Barna nu este câtuși de puțin penibilă. Penibile sunt declarațiile politice contradictorii ale USR exprimate de liderul acestui partid.
      Nicușor Dan nu este lider (doar) pentru că nu luptă pentru putere ci pentru principii ceea ce în cazul lui Barna este complet invers.

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Foarte buna emisiunea cu Ambasadorul Israel. Felicitari realizatoarei!

    0
    0
  3. #5 Comentariu nou

    👎

    0
    0
  4. USR e marele câștigător iar PSD marele perdant al acestor alegeri, PNL mai degrabă a dezamăgit având un scor foarte prost la București și pierzând primăria Timișoarei in favoarea USR.

    0
    0
  5. #7 Comentariu nou

    Indiferent daca reprezentanți USR vor câștiga sau nu împotriva unor baroni PSD sau PNL, marele câștig al acestor alegeri este faptul că USR va fi o trompetă greu de oprit în consiliile locale și județene din toată țara. Cel puțin eu asta aștept de la ei: să semnaleze toate derapajele clicii USL. Căci, cu siguranță, vor fi.

    0
    0
  6. #8 Comentariu nou

    L-ai ascultat pe Pandele aseara la RTV? A fost de mare finete; toti din studio radeau😂

    0
    0
  7. #10 Comentariu nou

    Eu vad situatia asa:

    – De azi Orban si Iohannis au mana libera sa curete PNL-ul de fosilele cu apucaturi PSD-iste. Daca nu fac asta USR o sa ii incalece si o sa ii trimita in irelevanta psd-ista. Au 2 luni la dispozitie si daca nu fac asta o sa iasa o casnicie cu USR cu batai si politie.
    – Barna trebuie sa isi asume rol de manager, adica ce stie mai bine sa faca, si sa impinga oamenii potriviti in luptele potrivite. El nu e o persoana publica marcanta prin discurs, prezenta si atitudine, insa poate deveni indirect poate cel mai mare manager politic din Romania.
    – Peste doua luni trebuie sa avem o alianta cu PNL spalat de jeg si un USR mai organizat, o alianta in care oameni ca Ciucu au putere de decizie in PNL.
    Daca toate astea nu se intampla, o sa iasa o ciorba asemanatoare cu cea din 96, din care PSD o sa iasa spalat si apretat sub bagheta lui Dancu.

    0
    0
  8. #11 Comentariu nou

    Buna observatia cu explicatia absenteismului. Eu as fi zis ca suntem intr-un asa hal de nepasare, egoism si lipsa de civism, toate avand ca fundament lipsa educatiei, ca niciun primar nu ne salveaza si ca mult din cum arata Bucurestiul si Romania azi ni se datoareaza intr-o mare masura (e suficient sa vezi cum se comporta romanul la volan si iti dai seama ca lipsa amenzilor sau a infrastructurii sunt doar partial responsabile). Totusi, imi place explicatia asta, poate disonanta cognitiva e cu mine si o prefer cauzei mult mai grave si mai pesimistice decat explicatia mea. Uite, daca am fi trait intr-o tara mai normala, asta ar fi subiect de cercetare la vreo universitatea de studii sociale.

    Acum, pe puncte:
    1. eu nu am urmarit deloc TV, dar in bula mea online USR si PNL mi-au parut foarte prezente in sustinerea lui Nicusor. Chiar si Nicusor mi-a parut mult mai acid si mai preent ca in campaniile trecute, a atacat-o cat s-a putut pe Firea, din toate pozitiile. Poate de asta, programul lui mi s-a parut putin mai slab ca al lui Basescu, care a fost totusi foarte sters fata de ce m-as fi asteptat.
    2. acum eu nu stiu de la v-ati fi asteptat de la un lider si de la un fondator de partid care s-a trezit peste noapte aruncat dintr-o alianta pe care el a initiat-o si in pericol ca formatiunea pe care o reprezinta sa devina irelevanta. Chiar daca si-ar fi aratat sustinerea neconditionata fata de Nicusor, „pentru binele bucurestenilor”, nu ar fi fost mai bine, lumea nu ar fi aflat de niciun nume din PMP, iar pana la alegerile parlamentare ar fi uitat de „binele” facut, nemaizicand ca asta nu le-ar fi garantat votul unora. Pana la urma, Basescu a facut ceea ce ar fi facut oricare dintre noi in pozitia sa iar daca cineva e de alta parere, alta decat ca ar fi trebuit sa se retraga din politica, sau sa ramana in barca lui de europarlamentar, sa dovedeasca cu un plan mai bun.
    3. da, Nicusor Dan, nu pare inca uns cu toate alifiile de lider politic, s-a vazut si cum a raspuns la intrebarile incomode de aseara, de la sediul PNL. Sper, ca si tine, Vlad, sa poata fi un bun administrator si sa reuseasca totusi sa faca echipa buna cu un consiliu general impartit intre PSD, PNL si USR. Cine-si imagineaza ca intre PNL si USR va fi lapte si miere multa vreme in CG si CL Bucuresti, cred ca se inseala,

    0
    0
  9. #12 Comentariu nou

    Alegatorii au facut primul pas!
    Clasa politica (si nu ma refer doar la PSD) TREBUIE sa demonstreze ca a inteles mesajul.
    Daca ‘puternicii’ din staff-urile PNL, sau chiar USR si PLUS, nu inteleg mesajul si nu se arata dispusi sa schimbe modul de a face politica in Romania, nu stiu ce se va intampla peste 4 ani!

    0
    0