SJU Tg. Jiu are un aparat RT PCR de doi ani, dar nu-l folosește; între timp, cetățenii strâng bani pentru achiziționarea unuia

pixabay

Tot despre idiocrație azi.

În Gorj, oamenii au strâns bani pentru cumpărarea unui aparat de testare Sars-COV2 care să fie donat Spitalului Jundețean de Urgență Tg. Jiu, în condițiile în care spitalul are un astfel de aparat încă din 2018, dar nu-l folosește. Mai mult, câțiva medici au tot semnalat conducerii spitalului că aparatul există, dar conducerea nu i-a luat în seamă.

Iată ce scrie Gabriela Mladin, corespondentul Europa FM:

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu deţine de 2 ani un aparat de depistare a noului coronavirus, dar nu a ştiut de el.

Aparatul a fost trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu de către Institutul de pneumoftiziologie Marius Nasta în 2018. Conducerea spitalului a decis să-l momenteze într-un cabinet TBC. După ce la Gorj a fost înregistrat primul caz de infectare cu noul coronavirus, medicii acestui cabinet au comunicat conducerii spitalului că deţin un aparat pentru depistarea Covid 19 şi că tot ceea ce trebuie să facă este să achiziţioneze kiturile SARS-CoV-2. Doar de kit-uri mai era nevoie, pentru că aparatul PCR pentru testarea şi diagnosticarea noul coronavirus îl deţineau. Dar conducerea spitalului nu a luat în calcul medicii, declarând că nu deţine un astfel de aparat.”

Îți vine să urli? Dar stai, mai avem:

„În urma acestei declaraţii, mai mulți oameni de afaceri din judeţ au strâns bani pentru o astfel de achiziţie. În câteva săptămâni, au reuşit să adune 200.000 de euro şi au şi comandat aparatul pentru a-l dona apoi spitalului.”

Gorjul, sper că n-ați uitat, este județul unde a fost depistat primul caz de covid-19 din România, la sfârșitul lunii februarie. De atunci, toate probele recoltate aici au fost trimise la București, la Institutul Matei Balș, pentru că, nu-i așa? conducerea spitalului gorjean insista că n-are echipamentul de testare, deși niște nebuni trimiteau adrese că aparatul e acolo din mai 2018.

Pentru dom’ director de la SJU Tg. Jiu: bre, vezi că aparatul e la matale-n ogradă, a fost luat prin contractul de comodat 14994/08.05.2018 și poate fi folosit până în ultima zi a anului 2023. Hai, scoal’!

De asemenea, după articolul de vineri, am primit următorul mail de la una dintre cititoarele blogului, Valeria Diaconescu. Ea a fost de acord să-l public:

„Ăsta e miezul problemei.

Am lucrat mulți, mulți ani într-un spital aparținând de Ministerul Sănătății și, deși M.S. a fost și el parazitat de politruci, parcă nu a fost atât de dramatic ca la spitalele aparținând de primării.

O alta mare etapă în prăbușirea organizării/managementului sanitar în spitalele mari a fost „reforma” Nicolaescu, adică înlocuirea bruscă a directorilor-doctori cu manageri medicali (de fapt, politruci de partid cărora li s-a dat o diplomă de manager de la o „școală” a unui prieten, „școală” ce a durat 2-3 luni).

Știu 4 spitale mari care au luat-o pe o pantă descendentă atunci, chiar dacă merseseră acceptabil, măcar din inerție, în primii 10-15 ani din acești ultimi 30.

Vă spun că este imposibil să-l faci pe un economist, avocat, programator sau ce-o mai fi el, director de spital, să înțeleagă ceva medicină – sau mai ales epidemiologie. Această specialitate, care ar fi trebuit să facă parte din rezerva strategică a unei țări, a fost foarte disprețuită în ultimii 30 ani. Pur și simplu nu (mai) sunt epidemiologi de valoare. In comunism era încă o dezinfecție eficientă, se încercau circuite, chiar dacă spitalele erau construite îngust (ca și blocurile) și cu circuite amestecate. Dar dr. Molnar Geza era un mare specialist și incerca să impună – ce se putea impune, totuși.”

Articol din categoria: REVOLTĂ, ACTUALITATE

13 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu se vrea sa se facă teste, cu cat mai puține teste făcute cu atât mai puțini bolnavi raportati, meteahna, de a ascunde mizeria sub preș, a ramas de pe vremea comunismului.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      „.. a ramas de pe vremea comunismului.” Gresit! Ei inca traiesc vremea comunismului….

      0
      0
  2. #3 Comentariu nou

    “În urma acestei declaraţii, mai mulți oameni de afaceri din judeţ au strâns bani pentru o astfel de achiziţie. În câteva săptămâni, au reuşit să adune 200.000 de euro şi au şi comandat aparatul pentru a-l dona apoi spitalului.”

    @Vlad, banii stransi sau eventualul aparat achizitionat pot merge tot la un spital din judet unde este nevoie, si anume spitalul din Targu Carbunesti care va fi transformat in spital de tratare a pacientilor infectati cu COVID-19.

    0
    0
  3. #4 Comentariu nou

    Nu mă (mai) miră! Ceea ce nu reușesc să înțeleg este de ce Ministerul Sănătății nu a reunit toți actorii importanți în ceea ce privește diagnosticul de laborator? Adică : laboratoarele de spitale universitare / județene, laboratoarele private (atenție, acestea funcționează în baza unei acreditări RENAR, obligatorie de altfel), reprezentanțele / distribuitorii producătorilor de teste de diagnostic.
    Aparate (și să nu uităm personalul calificat necesar operării acestora) existau de la începutul propagării virusului. Trebuia doar ca statul să își asume (cum de altfel se întâmplă în Franța ori Germania, din ceea ce cunosc sigur) finanțarea testării (analiza să fi intrat pe lista celor decontate de CAS ori o altă formulă) și să coordoneze testarea. Oare nu se vrea sau, și mai trist, nu se poate din lipsă de viziune?

    0
    0
  4. #5 Comentariu nou

    „să-l momenteze”? ce-i aia? 🙂

    Oricum, stirea e cam din burta, pusa la public fara prea mult discernamant:
    – Nu exista aparat sa testeze „din 2018”. Covidu’ nu se nascuse pe vremea aia.
    – Am lucrat in domeniu, deci poate e vb de un aparat/analizor insa cartusele de testare/consumabilele trebuie livrate de cel care a facut aparatul.
    – Cei cu stirea ar trebui sa precizeze treaba asta + cine e producatorul.

    0
    0
    • Evident ca “nu se nascuse Covidu’ pe vremea aia”, capt. Obvious, dar, daca ai lucrat in domeniu, ar trebui sa stii ca tehnologia de testare si aparatura folosite acum n-au fost inventate in ianuarie. Ele exista de ani buni si au fost folosite si inainte de covid-19, d’oh.

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      @Bo$$: Exact, aparatul in sine a fost facut in 2018, inainte. Dar daca nu ai consumabilele pt covid19 e ca si cum ai avea imprimanta fara toner. Si as vrea sa stiu si io cine-a produs aparatul (Roche? Siemens?) si daca producatorul are consumabilele de distribuit la Tg Jiu si unde-s facute. Ca daca-s facute la viteza si pe bani putini undeva in China, atunci am incredere mai mare in Baba Vanga decat in testele astea.

      0
      0
    • Pai cand ti se termina tonerul, comanzi altul. Problema e ca managementul nici macar n-a admis ca exista aparatul, darmite sa comande kiturile de testare.

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      De-aia ar fi fost relevant sa se stie cine e producatorul, daca intr-adevar e in stare sa testeze covid19 si cat dureaza pt rezultat. De ex in State, LabCorp (o firma mare de analize medicale) a anuntat ca are/poate sa testeze si procedura e aprobata/sigura. Numai ca din pacate rezultatul vine in 4-5 zile.

      Iar in cazul astora din Tg Jiu, good luck in getting that toner! 🙂 In conditiile in care toate tarile vor in acelasi timp aceleasi chestii…

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Tocmai de aceea era de datoria Ministerului Sănătății să facă, înainte de orice, o inventariere o aparatelor (deși, pentru laboratoarele acreditate – private sau de stat, lista se putea obține ușor de la RENAR), să discute cu reprezentanțele / distribuitorii despre o strategie de aprovizionare cu reactivi și o actualizare a softului.
      În plus, achiziția de aparate acum e, în cele mai multe cazuri, o cheltuială total necesară. Pe lângă aparat și reactivi trebuie și un spațiu dedicat, cu anumite caracteristici și fluxuri. Și ar mai fi de spus multe…

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      * “cheltuială necesară” -> corecție: cheltuială inutilă

      0
      0
  5. #12 Comentariu nou

    Eu nu sunt de acord cu aceste campanii de strangere de fonduri. Mereu cand apare o criza, ne mobilizam, donam si apoi mai stie cineva ce se intampla cu acei bani, materiale?
    Sanatatea e o gaura fara fund pentru ca e condusa de niste hoti iar majoritatea cadrelor medicale sunt partase la hotie – n-am auzit de proteste ale cadrelor medicale pentru lipsurile din spitale. Toti sunt multumiti sa isi incaseze salariul si spaga de zi cu zi – iar medicii cu renume pe langa ca se cred niste Dumnezei ajung si la niste venituri impresionante, gen 10-30.000 Euro/luna (ca sa dau un exemplu un ginecolog reputat de la Polizu lua acum vreo 5 ani in jur de 4-500 Euro pe nastere, avea cateva nasteri pe zi si banuiesc ca lucreaza mai mult de 15 zile/luna – un calcul simplu si ajungem la peste 15.000 Euro net, cash, neimpozabili pe luna).

    0
    0
  6. #13 Comentariu nou

    Dupa cate achizitii au facut la misto ca sa sparga banu normal ca nu stiu ce au prin depozite… Ei stiu ca majoritatea sunt inutile oricum – erau doar ptr. sifonare!

    0
    0