Bursa Binelui: fapte bune, pe alese

Stocksnap

E o perioadă grozavă pentru oamenii cu inimă mare. Sunt o sumedenie de rele ce trebuie îndreptate și o mulțime de fapte bune ce pot fi făcute, pe alese – și, pentru oamenii cu inimă mare ceva mai comozi, faptele bune pot fi făcute și fără efort, din confortul propriei sufragerii, dacă vrei, sau în pauza de masă, cât aștepți friptura, sau poate cât te plictisești în înghesuiala de la metrou, dimineața, când încerci să ajungi la birou.

Cum, unde?

Aici, la Bursa Binelui, „singura platformă online unde donațiile sunt necomisionate”, după cum o descriu organizatorii.

Ce se întâmplă la Bursa Binelui?

Organizațiile care au proiecte sociale se înscriu aici până pe data de 4 decembrie. Multe au făcut-o deja; pe platformă sunt sute de propuneri, 42 de pagini de proiecte, care de care mai grozave – de pildă, cineva strânge bani să cumpere biciclete copiilor dintr-un orfelinat, pentru că la ei nu vine Moș Crăciun, altcineva cere fonduri ca să organizeze acțiuni de împădurire, o asociație își propune să susțină pe termen lung 20 de copii cu potențial intelectual ridicat din familii defavorizate, o alta încearcă să obțină finanțare pentru o acțiune de amploare pentru identificarea și recuperarea plaselor de pescuit abandonate la malul Mării Negre, care îneacă zeci de delfini an de an – și câte și mai câte.

Proiectele pot fi afișate pe pagină după diverse criterii: după domeniu (adică educație, cultură, protecția animalelor, antreprenoriat social etc); după localizare (pentru că acestea sunt, de obicei, proiecte punctuale, care nu depășesc decât foarte rar granițele unui județ); după nume, evident; după stare, adică active sau deja închise, pentru că Bursa Binelui este deja la a V-a ediție.

Ce fac donatorii pe această platformă? Păi.. donează, evident, dar cu niște particularități.

Mai întâi că aceste donații sunt necomisionate, ceea ce ar trebui să încurajeze donatorii care vor să dea sume mai mici (5 lei, 10 lei) pentru o cauză anume sau, de ce nu, pentru mai multe odată. Suma e importantă dar și gestul contează. Toate plățile sunt 100% securizate și intră sub incidența legilor transferurilor bancare, platforma stimulând astfel plățile electronice cu cardul. Bursa Binelui este dezvoltată de către Banca Comercială Română, în parteneriat cu EuPlătesc.ro.

Apoi, pe Bursa Binelui se desfășoară un campionat, Campionatul de Bine, care se desfășoară în perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018 (regulamentul, aici).

Ce înseamnă, concret, acest campionat și care sunt premiile lui? Iată: „premiile constau în dublarea sumelor atrase din donații de către organizațiile participante, fiind recompensate primele trei proiecte în funcție de numărul donațiilor atrase și a numărului de donatori, în limita a 5.000 de euro.”

Nu-i rău, nu?

Bursa Binelui, acum la a V-a ediție, după cum spuneam mai sus, adună fonduri semnificative.

Anul trecut, în Campionatul de Bine s-au înscris 110 proiecte sociale, implementate de 81 de organizații neguvernamentale din 23 de județe, inclusiv București. Aceste proiecte au strâns din partea donatorilor individuali 433.522 lei (96.338 euro) în urma unui număr de 8.890 de donații.

Cine au fost câștigătorii, cei cărora li s-au dublat sumele strânse?

1. „Salvează o viață cu 5 lei”, un proiect al Fundației Bucuria Darului din Brașov, prin care s-a oferit ajutor pentru supraviețuire persoanelor aflate într-o situație dificilă (un prânz cald, un adăpost sau sprijin pentru a găsi o slujbă).

2.„NOD pentru comunitate”, un proiect al organizației Căminul de Bătrâni ASV din Moinești, prin care mansarda căminului a devenit spațiu de întâlnire pentru tinerii din Moinești și împrejurimi.

3. „Adoptă un copil la hidroterapie”, un proiect al Asociației Școala Mamei Junior din Timișoara, prin care cel puțin 200 de copii cu nevoi speciale din județul Timiș au beneficiat săptămânal de ședințe de hidroterapie susținute de o echipă formată din fizio-kinetoterapeuți specializați, medic, psiholog și asistent social.

Suntem acum, la debutul acestui Campionat al Binelui. Două îndemnuri:

Pentru ONG-uri: acum e momentul să vă înscrieți proiectul pe Bursa Binelui; nu doar că-l veți face cunoscut la nivel național, dar primiți și o șansă grozavă de dublare a finanțării unei cauze.

Pentru potențialii donatori: răsfoiți, într-o zi, paginile cu descrierile proiectelor. Veți fi surprinși de numărul mare al oamenilor care vor să facă fapte bune în țara asta. Poate că veți vrea să participați în vreun fel – poate cu 5 lei, poate cu 10, poate cu mai mult, poate chiar ca voluntar.

Articol din categoria: ADVERTORIAL

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna dimineata Vlad si La multi ani!! Ma numesc Simona si doresc sa ma alatur proiectului vostru si sa particip ca voluntar, fizic si material; te rog un program al actiunilor pentru perioada viitoare mi ar fi de mare folos.. multumesc mult ..zi excelenta Simona

    0
    0