O cenușăreasă în uniformă

În timp ce armata abia reușește să angajeze militari profesioniști, din cauza salariilor ridicol de mici, clientela de partid se îmbuibă cu salarii, sporuri, indemnizații de mii sau zeci de mii de euro.

Președintele Klaus Iohannis a cerut ieri să fie „intensificate eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar”.

Declarația a fost făcută în timpul unei reuniuni dedicate împlinirii a două decenii de la aderarea României la NATO.

În același discurs, președintele României a mai cerut și revitalizarea industriei naționale de apărare și modernizarea infrastructurii naționale de transport.

Pentru cei care se întreabă de ce a fost menționată infrastructura de transport, ei bine, să notăm că o evaluare recentă a militarilor occidentali arăta că, dacă s-ar întâmpla ca România să fie atacată din Est, aliații noștri ar avea mari dificultăți să ne trimită tehnică de luptă grea, pentru simplul fapt că țara noastră nu are suficiente poduri care să reziste la traversarea cu tancuri; de asemenea, nu avem autostrăzi care să meargă de la vest la est iar rețeaua feroviară este într-o stare îngrozitor de proastă – așadar, chiar dacă avem aliați puternici, aceștia ar avea dificultăți mari să ne ajute, și nu din vina lor – în fond, în 3 decenii de după Revoluție guvernele succesive ale României n-au fost interesate să finalizeze nici măcar o autostradă completă, ca să nu mai vorbim de alte lucrări noi de infrastructură de transport.

Indolența politicienilor pune acum în pericol letal țara noastră.

Cât despre cererea președintelui, ca să fie intensificate eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, am văzut că multe redacții au interpretat această declarație ca pe o solicitare prezidențială de a fi reintrodus serviciul militar obligatoriu.

Sunt de altă părere.

România are acum o armată profesionistă, compusă din aproximativ 80.000 de militari activi, și o rezervă compusă din puțin peste 50.000 de rezerviști, doar că despre această rezervă șeful Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, a spus recent într-un interviu pentru Europa Liberă că „este foarte îmbătrânită pentru luptă. Imaginați-vă o persoană la 50 de ani, cu un sac de spate, o raniță, cum este cunoscut popular, de 80 de litri în spinare și cu o vestă de 7-10 kilograme, cu muniția aferentă, cu vesta antiglonț, cu casca de kevlar și cu toate celelalte echipamente subsidiare echipamentului.”

Este adevărat că armata are un program de recrutare și antrenament pentru voluntari, doar că oferta financiară este atât de puțin atractivă încât practic niciodată nu reușește să-și completeze cifrele vizate – plus că e vorba de cifre foarte mici, de ordinul a câtorva mii de militari.

În mai anul trecut, de pildă, armata încerca să recruteze 2187 de rezerviști voluntari, cărora le oferea câte 3000 de lei pe lună cu toate sporurile pe durata instrucției, și câte 1500 de lei pe durata rezervei.

Nu e de mirare că interesul e foarte scăzut. Reprezentanții armatei, în general foarte discreți și rezervați în declarații publice, au avertizat de mai multe ori în ultimii ani că situația nu e deloc bună și trebuie făcut ceva repede, altfel vom plăti, cu toții, foarte scump această pasivitate față de pericolul mortal care crește dinspre Rusia.

Dar penuria de rezerviști nu e singura problemă de personal a armatei române.

Din cauza salariilor mici, din armată se pleacă masiv. Mii de cadre militare renunță în fiecare an la uniformă. Potrivit unor date adunate Europa Liberă, în ultimii doi ani din armată au plecat 13.000 de angajați, iar deficitul de personal este de zeci de procente.

Un fost parașutist militar a explicat că salariul lui de încadrare era de numai 1.100 de lei, și abia reușea să-l dubleze din salturile cu parașuta și alte sporuri.

Când plătești parașutiști militari, adică trupe de elită, cu 2.200 de lei pe lună, nu cred că te poți aștepta la vreun mare interes pentru înrolare. Pentru majoritatea gradaților și subofițerilor armatei române, un salariu de 4.000 de lei pe lună, bani în mână, pare de neatins.

Iar dacă auziți cumva vreun domn ministru că se scuză, cum că n-ar fi bani pentru salarii mai mari pentru armată, ei bine, cred că e cazul să-i priviți cu neîncredere, pentru că partidele de la putere au găsit fără probleme bani pentru plata unor salarii uriașe pentru sinecuriștii din clientela de partid, de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro.

Dar nu cred că aceștia se vor duce în linia întâi, dacă, Doamne ferește, România noastră fără autostrăzi, fără poduri și fără căi ferate va fi cumva atacată.

Cât despre revelația dlui Iohannis, este extraordinară – extraordinar de întârziată, vreau să zic. Rusia a invadat Ucraina în 2014, atunci a început de fapt războiul, o dată cu anexarea ilegală a Crimeii și cu invadarea Donbasului de către trupele ruse. Era clar ce urmează și au existat toate avertismentele necesare. Țara noastră – noi! – am pierdut un deceniu pentru construirea unei apărări solide. Se spune că mai bine mai târziu ca niciodată, dar, uneori, mai târziu înseamnă și prea târziu.

Sper din toată inima că mă înșel.

Articol din categoria: ACTUALITATE

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Infrastructura proasta nu dezavantajeaza doar apararea ci si pe invadatorul care doreste sa tropaie departe de casa lui. Pofesionistii armatei si au cam dat in petic in dec 89, poate acum e altfel pt ca altminteri degeaba s multi si au arme. Cat despre „pericolul mortal” din partea Rusiei la adresa Romaniei, asta ar fi de discutat. Am vrut sa fim mai aparati ca nicicand altadata si am intrat in Nato, iaca posibil sa ajungem proxy ul altora in caz de … „maciuci” Retorica razboiului e „la moda” acum, nimeni nu mai e capabil si apt sa o opreasca, dimpotriva, cei care vor pace sunt rapid redusi la tacere ba chiar ostracizati. Si asta nu i normal, dupa umila mea parere…

    0
    14
  2. #3 Comentariu nou

    Vorbește și domnul Johannis că să se afle în treabă, că să nu mai zică lumea că nu face nimic. Doar că numai gura e de el (a se vedea proiectul „România educată”). Declarațiile astea ar fi trebuit să vină în 2014, atunci când, pe lângă intrarea Rusiei în Crimeea s-a produs și intrarea prezidențiabilului în Palatul Cotroceni. Și apoi să stea cu gura pe guvern până la realizarea planurilor. Mai mult, coaliția aflată momentan la guvernare a fost girată personal de dânsul! Se vede ceva după cei 2,5 ani de guvernare? Da! Pensii speciale, mass-media îmbătată cu bani publici, justiție pusă la colț, contracte cu dedicație… Ce mai, numai lapte acrit și miere zaharisită!
    RUȘINE!

    11
    0
  3. #4 Comentariu nou

    Sa mai adaug un rau?
    Ungaria, Slovacia au conduceri proruse in momentul asta. Austria nu este in NATO. Serbia nu e in NATO.
    Aceste tari, prin nenumarate tertipuri, pot bloca orice ajutor din vest pt Romania … ca doar nu va veni prin Grecia & Bulgaria, varianta foarte dificila logistic. Pt cine nu intelege: dus tancul la vapor, incarcat, plimbat cu vaporul pe mediterana….. 2-3 saptamani in cel mai bun caz din Franta pana in Romania.
    Suntem singuri in cazul unui atac al Rusiei, cel putin o luna. Asta daca vecinul Orban, pt ca nu vreau sa-i acuz pe unguri ca natie, nu va inebuni de tot sa creada ca va lua Transilvania cu forta armelor.
    Prin comparatie, in partea de nord (Polonia,Scandinavia, cele 3 tarisoare baltice), toti sunt mai bine pregatiti si mult mai uniti ca noi, cei din partea asta a Europei.
    Speranta ramane ca Putin nu va risca un razboi cu tarile europene din NATO. Cred ca un astfel de conflict ar duce si la pierderea sustinerii de catre China, care intelege ca un nou razboi mondial va fi o catastrofa economica si pt ei.
    In concluzie: suntem singuri, cu chi..tii rupti in c_r, dar avem sanse sa scapam. … sper sa nu ma insel.

    12
    0
  4. #5 Comentariu nou

    Toate acestea în timp ce un gardian pub… ăsta… polițist local câștigă în medie 7000 de lei/lună, net. Plus 12.000 de lei/an normă de hrană. Drept dovadă că babele care vând pătrunjel la colț de stradă sunt mai periculoase decât amenințările unor armate ostile. Iohannis privește, desigur, „cu îngrijoarare, dar și cu speranță” către un job la NATO.
    N-ai cum să nu crezi în Dumnezeu în țara asta. Cine altcineva să ne apere și să ne salveze?! De noi înșine…

    15
    0
  5. #6 Comentariu nou

    KiWi e in „campanie electorala” pentru pozitia la care viseaza in cadrul NATO. Asa ar trebui interpretata declaratia lui, fara nici un alt substrat. N-are nici o legatura cu realitatea, cu „puneti, osteni, mana la munca”, si nici cu nimic altceva.
    Daca isi imagineaza cineva ca dupa declaratia lui KiWi o sa se schimbe ceva – sa-i scrie lui Mos Craciun si sa vada daca primeste ceva. Dupa 35 de ani de cand l-au dilit pe nea Nicu, n-avem o autostrada care sa lege Romania de la est la vest, sau nord-sud, sau pe diagonala, sau in spirala. Deci in afara de gargara, „cineva sa faca ceva”, despre ce vorbim…?

    6
    0
  6. #7 Comentariu nou

    Iuliu Winkler – europarlamentar UDMR a declarat intr-o postare cu 539 aprecieri ca ‘ MEPs voted on amended EC proposal on trade measures for Ukraine with 347+/117-/99 abs, referred it back to @EP_Trade for negotiations with the Council.

    0
    0
  7. #8 Comentariu nou

    Iuliu Winkler – europarlamentar UDMR a declarat intr-o postare cu 539 aprecieri ca ‘ MEPs voted on amended EC proposal on trade measures for Ukraine with 347+/117-/99 abs, referred it back to @EP_Trade for negotiations with the Council.

    MEPs backed the proposal on measures for Moldova with 459+/65-/57 abs.

    Press release ‘. Intra pe noul meu blog de analiza a alegerilor europarlamentare https://europarlamentare2024.wordpress.com/ pentru a urmari analiza completa a alegerilor europarlamentare de anul acesta

    1
    1
  8. #9 Comentariu nou

    Ion Tiriac -cu bune si cu rele- spunea :” Cu banii care s-au cheltuit pe studii de fezabilitate si cu companiile gen Bechtel , faceam autostrazi cu lungimea a de doua ori a perimetrului ROMANIEI !”Cu parandaratul si cu ” licitatiile” cistigate de firmele occidentale suntem in situatia actuala . Plus cu ” statul paralel” care coordoneaza din umbra totul .Avem exemple -Bechtel care n-a facut mai nimic si si-a luat banii de parca au facut autostrazile respective si de 8-9 ani nu se reuseste modernizarea si terminarea caii ferate Sighisoara -Brasov.Astea asa ca exemple mai mari. Cei care ar putea sa faca ceva dintre firmele autohtone , nu au loc la ” masa bogatilor” .uitati-va la cite sicane a fost supusa firma lui Umbrarescu , nu zic Doamne fereste ca-i usa de biserica, din perioada Macovei incoace, si totusi a rezistat si se vede ce a realizat in comparatie cu ” colosii” occidentali . Cei care ” cistiga ” licitatiile si apoi le subcontracteaza . Cui ? Tot alor nostri. Dar ei sunt in frunte pe sacul cu bani precum paduchele.

    0
    1
  9. #10 Comentariu nou

    Clasa politica ne va vinde la prima ocazie. Intrebati-l pe H2O.

    1
    1
  10. #11 Comentariu nou

    Cate mii de generali are Romania ?

    0
    0
    • #12 Comentariu nou

      Romania are mai multi generali decit USA , Canada Si Marea Britanie la un loc. Plus citeva mii daca nu chiar peste 10.000 de colonei pensionati pe la 45-49 de ani….Si restul e tacere. Poate aflati la ce virste au ajuns generali : Grigorescu Eremia , Argentoianu , Averescu ,etc….Si ce studii aveau.Nu ca ” g-ral cu 4 stele” maCiuca !

      0
      0
  11. Sa ne fereasca Dumnezeu de niste „vizite neanuntate”… 🙂

    0
    0
  12. Din punctul meu de vedere vina este a poporului roman si tine de acceptabilitate. Adica 1 pui, un kg de zahar, o pereche de cizme de cauciuc si mai stiu eu ce le-o mai fi dat, poporul roman a votat aceiasi politicieni . De ce ne mai intrebam toate astea? De ce nu avem strazi, de ce nu avem armata, de ce nu avem bani?

    0
    0
  13. #15 Comentariu nou

    Salariile neconvingătoare și infrastructura slabă nu numai că descurajează recrutarea de personal militar, dar și pun în pericol capacitatea țării de a primi ajutor în caz de necesitate. Este esențial ca guvernele să prioritizeze aceste aspecte vitale pentru securitatea națională.

    0
    0