Coronavirusul românesc e cam nehotărât

Mă uit ca mâța-n calendar la evoluția epidemiei de covid-19 în România. Numărul de cazuri confirmate ba crește, ba scade, o zi așa, o zi altfel – “mă joac-așa, ba nu, ba da, mă pune pe foc şi eu nu prea m-aş m-ai juca”:

Practic, doar de două ori până acum numărul de cazuri confirmate a crescut două zile la rând (date oficiale):

Nu știu ce să cred.

Excepționalismul românesc nu se dezminte – în cele mai neașteptate moduri.

11 comentarii Adaugă comentariu

 1. teoria mea e ca nu si-au marit foarte mult capacitatea de testare + ca sunt testate multe persoane fara motive serioase + ca mare parte din acea capacitate e acaparata de testele repetate pentru cazurile deja in tratement dar la care se spera la confirmarea vindecarii + lumea nu raporteaza nici macar simptomologia serioasa din diferite motive (fie clipurile cu carantinari fortate in spatii insalubre, fie situatia precara din spitale, etc).

  Thumb up 6
  • E teoria universal acceptata :) – nu testezi nu ai ce raporta. Nu e niciun mister al Romaniei.

   Exista undeva o statistica zilnica de gen “Azi am testat X oameni, Y sunt pozitivi”?

   Thumb up 0
 2. Numarul de cazuri creste sau scade pentru ca numarul de testari scade sau creste de la o zi la alta.

  Thumb up 1
 3. Logica e simpla. Cam 10% din cei testati ies pozitiv dar logica testari in sine e facuta in asa fel incat sa minimizam descoperirea de cazuri noi, revin imediat la ea. Corelarea intre numarul de cazuri si numarul de testari o gasesti aici: https://romania.europalibera.org/a/leg%C4%83tura-dintre-teste-%C8%99i-cazurile-noi-de-covid-%C3%AEn-dou%C4%83-zile-num%C4%83rul-de-teste-s-a-redus-cu-2197-iar-cel-al-cazurilor-noi-cu-237/30534322.html

  Cunosc personal un cuplu. El cantor la biserica, a luat boala acum ~2 saptamani, testat pozitiv, a dezvoltat o forma mai agresiva, internat in spital. Ea, mai putin simptomatica (clar infectata pentru ca avea ca simptome lipsa mirosului si tuse seaca) i S-A RECOMANDAT izolarea si NU A FOST TESTATA. Evident, femeia, de buna credinta, s-a autoizolat in casa ca sa nu dea mai departe dar problema de fond ramane…

  Revenind la primul enunt. Cine face testarile? DSP. Care sefi de DSP, cam 1/3 din ei au zburat de cand a inceput nebunia pe motiv de incompetenta. Bun, si cine a venit in locul lor? In majoritatea lor, subalterni, care la randul lor au fost numiti sau asezati politic. Nu s-a uitat nimeni la ce ii recomanda pentru post ci la ce afiliere politica au. Care e interesul lor? Sa ramana pe functii. Cum raman pe functii? Pai, cu cat mai putine cazuri cu atat mai putine probleme si intrebari de la centru. Si uite asa, toata lumea se face ca e bine. Si cu ocazia asta iti explici si inexactitatile zilnice dintre ce se centralizeza la centru si ce e in teritoriu. Judete unde sunt mai multi vindecati decat bolnavi raportati de exemplu. Si nu, daca a fost tratat in alt judet fata de cel in care a fost raportat ca imbolnavit, am impresia ca ambele judete il raporteaza ca vindecat. Case in point: 2 bolnavi din Covasna, tratati la Cluj, raportati ca vindecati la Covasna si (din ce am inteles) si la Cluj.

  Concluzia mea pesonala e ca nici daca dam cu napalm (cum au facut americanii in Vietnam) peste tot ce inseamna institutii publice in RO, tot nu ne vindecam de nepotism si politica balcanica. Daca nici macar acum cand ne-o luam rau de tot peste bot nu suntem in stare sa scapam de furatul propriei caciuli.

  Comentariu apreciat Thumb up 18
 4. O fi o versiune noua, care a suferit ceva mutații de bodega…Who knows 😷

  Thumb up 2
 5. In weekend nu sunt oameni care lucrează (testează). Sau foarte puțin. În fiecare luni, marți numărul de cazuri creste.

  Thumb up 2
 6. Și teoria mea dă vina pe DSP-uri. Cu indivizi cu posturi călduțe cândva și cu conduceri ce s-au trezit complet nepregătite, pe drept nepregătite. Cu indivizi numiți politic pentru a acumula, nu pentru a performa. Cică cu atribuții de control și coordonare. Oare poate verifica cineva cum și-au îndeplinit DSP-iștii atribuțiile? De pe scaun sau prin telefon?
  PS oare poate prelua armata aceste structuri ?

  Thumb up 5
 7. Timpul de asteptare al unui test a crescut de la 12 , 24 ore la inceputul crizei la 4 ,5 zile . Ce se intampla real azi o sa vedem peste 5 zile .Regulile de testare se schimba ,ele se largesc . Posibil si izolarea sa isi faca efectul . Totusi nu avem o crestere exponențială. Inamicul este invizibil . Prin testare il identificam si neutralizam . Cresterea masiva a testarii este solutia crizei .Cei pozitivi izolati si tratati imediat .Cei testati negativi precautii maxime .Cei mai fericiti sunt imunii care au trecut prin boala si su scapat .

  Thumb up 3
 8. Tendinta nu trebuie citita de la o zi la alta. Mai degraba faci suma ultimelor 5-7 zile si compari cu anterioarele. Oricum e o tendinta de crestere inca.
  Si la alte tari se pot vedea situatii similare cu oscilatii zilnice, nu e doar la noi.
  Pe langa numarul de teste e important si de unde sunt cei testati. Daca testezi 100 de oameni in Suceava probabil ca vei avea mai multe rezultate pozitive decat daca testezi 100 de oameni in Harghita

  Thumb up 0
 9. Fluctuația numărului de cazuri pozitive, ponderea de 16% a cadrelor medicale în total cazuri și cea de 4,46% a deceselor în total cazuri pozitive arată că răspândirea nu este foarte mare și că măsurile de distanțare socială au fost eficiente, până în prezent, în Romania comparativ cu alte state.
  De asemenea ponderea de 10,41% a vindecărilor în numărul total de cazuri arată că distanțarea socială a creat o rată de creștere a cazurilor care permite un procent de vindecări mai mare decât în Suedia, (2,66%) Olanda, (1,28%) UK, (0,24%) iar sistemul public de sănătate încă funcționează.
  Ar trebui ca în următoarele 45 de zile să reușim să rămânem sub 15000 de cazuri active!
  Relaxarea măsurilor de distanțare socială ar trebui să se facă în funcție de capacitatea de menținere a numărului de cazuri active la un nivel suportabil de social, economic și sanitar.
  Tratarea cazurilor chiar și la domiciliu depinde posibilitatea de acces la tratament.
  Deocamdată Terapia Iași abia a reluat producția de Paracetamol si Novocalmin folosit ca terapie alternativă în cazurile ușoare urmând ca abia la sfârșitul lunii aprilie producția să ajungă în farmacii.
  Dacă luăm în calcul cele 2.653 locuri la ATI si cele 1.361 ventilatoare mecanice de care dispune în total sistemul de sănătate publică din Romănia, 15000 de cazuri active ar fi limita maximă la care am putea menține actuala rată a mortalității.
  Concluzie:
  Momentan distanțarea socială, igiena și protecția sunt esențiale.

  Thumb up 5
 10. Cred ca in Romania (dar si in alte tari cu trecut similar) nu putem sa ne bazam pe o raportare consecventa si corecta, mai ales cand sunt atatea entitati care transmit datele. Dupa cum s-a vazut, in unele locuri chiar si numarul deceselor nu a fost cel real. Avem un trecut bogat in raportari minune, iar sistemele informatizate de la noi din tara sunt sublime, dar lipsesc (aproape) cu desavarsire.
  P.S. – e o mica greseala strecurata in vorba cantecului citat in postare :)

  Thumb up 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.