Corupția ucide în masă

În cel mai recent episod al teribilei investigații Hexi Pharma, Cătălin Tolontan îl citează pe doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie:

– Domnule doctor, 10 produse Hexi din 10 neconforme, asta a anunțat Guvernul.

– Sînt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap pînă în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil! Sîntem tratați ca niște gunoaie! Aș fi salvat mai mulți copii…

„În cazul Hexio Skin, prima substanță activă este în regulă, dar produsul nu are, pur și simplu, a doua substanță activă: 2 Propanol. Pe etichetă scrie 25% și în produs s-a găsit mai puțin de 0,01%! El este un dezinfectant igienic chirurgical”, scrie Tolo. Cu alte cuvinte, dezinfectantul cu care se spală pe mâini chirurgii înainte de operație este diluat de… 2500 de ori. Apa de ploaie are mai multe chimicale.

România este o țară sub ocupație. Sub ocupația crimei organizate. Presupun că nu-i nimeni atât de naiv încât să creadă că alde Condrea ăsta de la Hexi Pharma a putut monta o înșelătorie de asemenea proporții de capul lui, fără sprijin subteran și fără să cotizeze pe tot lanțul. Așa se și explică reacția molatecă a tuturor organelor de anchetă față de o faptă ce seamănă din ce în ce mai bine cu o crimă în masă. Un genocid.

Digi 24: „Hexio-spray este folosit la dezinfectarea instumentarului din sala de operaţii. Pentru o probă luată de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, analizele arată o concentraţie de clorură de dedicildimetil amoniu de 0,035%, faţă de 0,15% conform etichetei.”

Cutremurător, nu? Substanțe cumpărate cu 10 euro, diluate de 1000 de ori și vândute cu 100… Copii care mor cu zile din cauza mafiei ce cangrenează sistemul de sănătate…

Apoi doctorul Cîrstoveanu mai spune ceva:

– Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice, al căror import e protejat de politicieni, care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză.

Ei bine, asta… aici cred că e un buboi de 1000 de ori mai mare și mai puturos decât mizeria cu Hexia Pharma. Nu știu cum să spun, dar cred că nu sunt singurul care are această bănuială, că medicamentele care se vând în România, sau, mă rog, unele dintre medicamentele destinate pieței românești nu au aceeași eficiență precum cele ce se găsesc în farmacii din vest, cu aceeași denumire, uneori, cu aceleași substanțe active declarate și în aceleași concentrații. N-am nici o dovadă, evident, dar am senzația asta chinuitoare, că de fiecare dată când am luat vreun medicament de afară, nu știu cum… dar parcă a fost mai eficient, parcă a avut efect mai rapid, mai puternic.

Să fie oare adevărat? Cine mai are senzația asta? Cum se pot testa concentrațiile din medicamente din România și din Vest, care ar trebui să fie identice? Cne ar putea face testele acestea? Cât ar costa?

Eu aș dona bani pentru o astfel de testare.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

29 comentarii Adaugă comentariu

 1. #4 Comentariu nou

  Corupție, mafie. Stați numai să se privatizeze sistemul sanitar. Atunci se rezolva cu corupția. Rămâne numai mafia.

  0
  0
 2. #6 Comentariu nou

  Pai, daca esti racit trebuie sa mananci vreo 2 cutii de paracetamol. Sunt o apa de ploaie, concentratia cu siguranta e redusa.

  0
  0
 3. #7 Comentariu nou

  Totul incepe din scoala primara, cand copii sunt educați de catre rămășițele comunismului, sa meargă cu o atenție la doamna. Apoi, derulând Fast forward, aceiași plozi sunt cei care dau atenții in facultățile de medicina, apoi pentru obținerea de diverse beneficii la job, etc. Un neam de șpăgari, simple as that. Mai mult, as spune fără jena, suntem un neam de egoiști lacomi.

  0
  0
 4. #9 Comentariu nou

  Daca se adevereste asa ceva atunci cineva va muri de mana mea.

  0
  0
 5. #10 Comentariu nou

  O prietenă a mea își aduce medicamente din Italia de ani de zile. O consideram figurantă
  Acum o reevaluez, trebuie să o sun pt medicamentele lui fi-miu

  Tot timpul am trăit cu aenzația că la medicamente s-a furat mai mult ca la drumuri prin preț, dar nu mă gândeam că fură și la cântar. Nici nu știu cum dracului dorm ăștia noaptea, cam ce fel de suflet or avea
  Și cam ce pedeapsă ar trebui să primească?? Tare aș vrea un 1 la 1 în loc ferit cu toți criminalii ăștia

  0
  0
 6. #11 Comentariu nou

  Din pctul meu de vd. e foarte posibil ca unele medicamente sa fie facute la standarde pt piata de lumea 3a (aka RO). La fel e si cu alte produse> spre exemplu Nutela din RO are alt gust fata de Nutela din Germania, Ariel-ul facut la Timisoara e apa de ploaie pe langa un Ariel din Austria, anvelopele facute pt RO la fabricile din Slatina sau Timisoara sunt stifturi fata de anvelopele care merg la export in vestul Europei, and so on and so on.

  0
  0
 7. #13 Comentariu nou

  Diferenta de calitate est-vest se regaseste la toate produsele, incepand cu produsele cosmetice pana la cele electronice. Dar macar astea nu afecteaza sanatatea sau viata asa cum o fac produsele farmaceutice.
  Nimeni nu pomeneste de mafia prospera a laboratoarelor de analize. Sunt banuieli ca multe laboratoare nu folosesc reactivii standard, ba chiar nu realizeaza procesul deloc, rezultatele fiind niste cifre aleatorii.
  Mafia din sanatate nu e doar nationala, ci si transnationala. Cu atat mai greu de luptat impotriva ei.

  http://www.wall-street.ro/articol/International/93349/Ancheta-gigant-Mari-companii-farmaceutice-acuzate-ca-au-dat-mita-la-nivel-global.html

  0
  0
 8. #14 Comentariu nou

  În același fel aș lua la verificări și produsele cosmetice „adaptate la piață”! Tare aș fi curios de substanțele active dintr-un șampon „Insert_brand_here” versus omologul lui din magazinele vestice. Empirică sau nu, impresia mea este că suntem unii dintre cei mai mari consumatori de esențe de nimic; asta poate din cauză că nu avem nicio cultură a calității și înghițim, la propriu sau la figurat, orice?

  0
  0
 9. #15 Comentariu nou

  Vlad,

  banii (mobilul prezumat de mine pentru acţiunile celor implicaţi) sunt un instrument de exercitare a puterii. Reţeaua de complicităţi fără de care întreaga schemă genocidală (sau măcar criminală) ar fi fost imposibil de menţinut este un alt instrument prin care cei implicaţi şi-au construit şi menţinut meschinele lor imperii locale. Sursa finală, izvorul şi motivul este reprezentat de putere, în toate formele ei de exprimare.

  Reţeaua de complicităţi, însă, duce în etapa a doua la întrebarea „cum de nu s-a sesizat nimeni atâta vreme?”

  Păi nu s-a sesizat nimeni pentru că sistemele de control nu funcţionează – ele există, dacă există, doar prin formă. Uneori, ca formă de exercitare temporară a puterii de câte un vechil cu semnătura scumpă.

  De ce nu există sisteme de control funcţionale? Pentru că cei care le-au construit, aşa le-au făcut dintru început – ca un sistem limfatic inflamat prin care se scurg banii de şpagă. Şi-au permis: cei care ar fi trebuit să aibă grijă erau parte a infecţiei.

  Cum au ajuns acolo aceşti agenţi microbieni ai genocidului şpăgii? Păi cum: politic. Numiţi pe interese de partid şi personale, rotiţe deseori nenominale ale Skynet-ului banilor publici. Balerini la Sport, asistente medicale la Cultură… avem destule exemple.

  Dar şi aceştia au fost puşi acolo de Jabba The Hut pluriform, nemuritor ca un vierme nematod (şi la fel de inteligent) şi atrăgător ca mâzga mlaştinii, politicienii centrali şi locali.

  Ei, şi aici ne va durea: politicienii ăştia au ajuns acolo pentru că noi le-am permis. Pentru că încă nu ne asumăm puterea pe care o avem, deci ei nu au învăţat să se teamă. Pentru că încă nu am înţeles ce putere avem, atunci când alegem să o folosim. Pentru că Boc, sau Ponta, sau Piedone încă ne par mai degrabă evenimente excepţionale şi nu firescul exercitării puterii ultime: societatea civilă vie.

  Evoluţia unei naţii e lentă, grea, vâscoasă, dureroasă. Vor mai trece ani, vor mai izbucni scandaluri, vor mai muri oameni până când vom învăţa ce putem face cu adevărat dacă ne punem în cap ceva. Până când „Call your representative” va deveni şi la noi un gest firesc de asumare puterii ultime.

  Suntem încă în copilăria civică a poporului. Dar conştiinţa nu poate fi împiedicată, dacă noi alegem să nu ne mai temem.

  0
  0
 10. #17 Comentariu nou

  Cam asa gandeam si eu, oricat ar suna de patetic: aceste actiuni infaptuite cu atat dispret la adresa vietii sa fie considerate crime impotriva umanitatii, atentat la siguranta nationala sau acte de terorism.

  0
  0
 11. #18 Comentariu nou

  Noi am donat deja bani și pentru o astfel de testare…
  Se cheamă taxe și impozite și aer trebui sa primim și ceva înapoi de banii aia

  0
  0
 12. #19 Comentariu nou

  Stiti cumva de ce nimeni nu protesteaza? Daca acum nu cerem depolitizarea tuturor institutiilor, atunci cand?

  0
  0
 13. #20 Comentariu nou

  Nu cred acest scenariu. Nu zic ca nu este posibil, dar mi se pare foarte putin probabil. Si sa va spun de ce:
  Hexi Farma avea o balarie de fabricuta unde producea numai pentru Romania. Isi lua contractele pe spaga, avea monopolul era uns. Diluarea produselor se facea prin RETETA DE FABRICATIE

  O firma internationala, ca sa faca aceeasi smecherie (sau una asemanatoare) ar trebui sa faca concomitent 2 lucruri:
  -> sa aiba niste capacitati de productie care fac retete pe bune (pentru pietele alea de le ziceti voi „mature”) si niste capacitati de productie pentru produse naspa (pentru second henzi ca noi).
  A face asta inseamna sa pierzi niste economii de scara extrem de importante si pentru cineva care a studiat „managementul operatiunilor”, TQM, teoria constrangerilor etc, e mai usor sa inteleaga de ce e greu. Ca sa ai retete de productie diferite pentru acelasi medicament (sau acelasi ambalaj) inseamna sa ai contabilitati separate, sa ai logistica separata, sa ai productie separata. Ori asta e crunt de greu pentru cineva care opereaza international.
  Pentru restul lumii ce nu a fost in vreo fabrica sau nu stie economie, trebuie doar sa fac trimitere la faptul ca de la Ford incoace, secretul productiei consta in standardizare („pot sa iti fac o masina de orice culoare cata vreme culoarea e negru”).

  – al doilea lucru pe care ar trebui sa il rezolve o firma ca sa opereze sub scenariul propus de autor este sa isi asume un IMENS risc: caci daca se sparge buba pe o piata de lumea a treia (la second henzi), ei zboara si dau faliment de pe TOATE pietele.

  Ar mai fi si altele (licentieri, acreditari, certificari, controale adevarate, etc).

  Deci nu imi imaginez Johnson & Johnson, BASF, Bayern, GSK, etc.. facand glume d’astea.

  0
  0
  • Cred c-a fost un caz chiar anul trecut care a dus la retragerea din România, pentru neconformitate, a unui medicament/medicamente produse în altă țară. Încerc să găsesc informația și revin. Ce spui tu e logic până în momentul în care economiile depășesc cheltuielile de reorganizare + cinismul inclus.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   pai si de VW ti-ai fi imaginat?

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Pai daca se retrag medicamente neconforme, nu inseamna totusi ca sistemul de control al medicamentelor functioneaza?

   0
   0
 14. #24 Comentariu nou

  Ceea ce stiu sigur ca s-a facut e in domeniul produselor de lux si/sau echipament sportiv: unde nu de putine ori, distribuitorul oficial baga produsul original in magazin alatur de produse contrafacute. Te duceai in magazin si pe acelasi raft erau 2 parfumuri Bvlgari originale si 3 facute pe vapor. Tu luai cu incredere, ca doar luai din „magazin serios, de firma”. Si luai teapa. Dar atentie, aici era manaria distribuitorului, nu a producatorului. Dupa o vreme, au inceput sa se prinda si producatorii ca era ceva fishy la cat de putin exportau in romania fata de ce cota de piata aveau „produsele” lor. Si au inceput sa ii stranga de boase pe distribuitori si sa fie mai atenti cui dau exclusivitatile.

  Acum strategia de business s-a schimbat: la noi ajung colectiile de toale de anul trecut, care nu se mai vand in vest. DUpa ce ies de la reduceri si de la noi, ce ramane nevandut se duce in Moldova, samd.

  Interesant insa era ca – pana sa se strice politica – ultimele modele colectii/modele de toale si masini apareau intotdeauna concomitent SI la Moscova si la Kiev, sa aibe oligahru’ la bot 🙂

  0
  0
 15. #25 Comentariu nou

  Ce zici de faptul ca acesti colosi ai lumii farmaceutice au fabrici impanzite in toata lumea? Si mai ales in tari din asa zisa lume a 3-a. Nu le este dificil sa fabrice produse diferite cu aceeasi eticheta atata timp cat la final ies pe un mare plus. Iar fabricanți de medicamente generice găsesti si pe meleaguri românesti câți poftesti.

  0
  0
 16. #26 Comentariu nou

  Vlad,
  Ai urlat cu altii pe aici ca nu gasesti un caz atat de infiorator ca cel al bisericii dezvaluit de acea investigatie jurnalistica si prezentat in Spotlight.
  Uite ca ti-ai dat singur raspuns si chiar daca eu ti-am spus atunci ca fenomenul coruptiei in romania a ucis mii/zeci de mii de copii, tu si prietenii tai m-ati facut habotnic si indoctrinat. Sper ca acu nu o sa ziceti din nou ca nu se compara una cu alta.
  Cand iesim in strada si lasam postarile nervoase pe mai incolo?

  0
  0
 17. #27 Comentariu nou

  Inainte de orice, pot sa presupun ca toata discutia pe tema calitatii medicamentelor se desfasoara stiind ca medicamentele sunt reglementate in Europa DIFERIT de orice alte produse, inclusiv biocidele de la Hexifarma? Ca o paranteza, producatorii de medicamente nu au monopol asupra sufixului „farma” exista multe companii dubioase numite ??-„farma”, care nu au nicio legatura cu medicamentele.

  Regulile de fabricatie a medicamentelor sunt uniforme in tot Spatiul Economic European si toate medicamentele ar trebui sa fie fabricate la acelasi standard de calitate, indiferent de locul de fabricatie (Europa sau nu). Mai mult, toate loturile sunt marcate cu coduri unice, asa ca e usor de identificat provenienta aproape oricarei cutii de medicamente.
  Toate autoritatile europene sunt interconectate intr-un sistem de farmacovigilenta care permite ca informatiile despre medicamente neconforme sa fie disponibile in toate tarile. Acest lucru se intampla din doua motive: 1. pentru a preveni circulatia unor medicamente neconforme; 2. pentru a reduce prezenta medicamentelor contrafacute pe piata.

  Exista probleme cu unele medicamente? Probabil, pentru ca astfel de probleme exista chiar si in tarile in care oamenii au incredere in autoritati. Dar este la noi „un buboi mai mare si mai puturos” decat oriunde altundeva?

  Autoritatea care supravegheaza medicamentele in Romania (ANMDM) este, comparativ cu alte institutii publice, in special din sanatate, o institutie destul de transparenta. Cred ca ar merita citit ce au de spus si ei pe subiect, inainte de a propaga isteria asta cu medicamentele ineficiente (http://www.anm.ro/anmdm/_/anunt%20_reactie%20declaratii%20din%20presa.pdf).

  0
  0
 18. #28 Comentariu nou

  De doua luni , in tratamentul diabetului , folosesc metformin 1000 mg primit din strainatate .Restul tratamentului si dieta sunt aceleasi
  Valorile glicemiei au scazut de lao medie de 150 la 120. Din acest motiv cred ca medicamentul din Romania este neconform. Ce pot face ?

  0
  0