Două întâmplări din aceeași Românie. Par total diferite, dar mie mi se pare că ceva le leagă, totuși.
La Brăila, refugiații ucraineni s-au organizat și au strâns gunoaiele de pe o plajă de pe malul Dunării – plaja Perla, un loc unde vin mereu localnicii ca să stea la soare, să facă un grătar, să bea o bere și, din păcate, să arunce la întâmplare gunoaiele.
Pentru că, știți, ne place să ne lăudăm c-avem o țară frumoasă, dar e de neînțeles cu câtă indiferență o murdărim, mereu. Să recunoaștem că prea mulți dintre noi, românii, facem mizerie și aruncăm gunoaiele peste tot, ceea ce denotă, din păcate, o lamentabilă lipsă de educație.
Așa că, la Brăila, refugiații ucraineni, alături de copiii lor, au decis să ofere și ei ceva României care i-a găzduit atât de generos: curățenie. Sâmbătă, ei au adunat, în saci de plastic negru, sute de kilograme de jeg lăsate p-acolo de români verzi care-s mândri că trăiesc într-o țară frumoasă cum alta nu-i.
După care totul s-a oprit, pentru că firma de salubritate a orașului a spus că nu e treaba ei să ridice sacii, că terenul nu e-n administrarea primăriei.
Ceea ce, formal și birocratic, nu mă-ndoiesc că e adevărat – dar, știți, nici oamenii care au strâns gunoaiele alea n-au fost plătiți pentru asta. Nici în responsabilitatea lor nu era problema. Te-ai gândi că un exemplu pozitiv e inspirațional și urmat și de cei din jur – ei bine, uite că nu.
Sacii cu gunoaiele strânse de voluntarii ucraineni și de copiii lor au rămas pe plaja Perla, urmând ca administratorii legali ai zonei – adică Apele Române și Romsilva, să se organizeze ca să facă gestul minim de a ridica ce-au adunat alții.
În acest timp, o altă întâmplare, la niște sute de km distanță: în Alba Iulia, societatea care administrează cel mai mare cimitir al orașului a mânjit cu vopsea portocalie crucile unora dintre morminte, ca să-i pedepsească astfel pe concesionarii locurilor de veci care nu au plătit taxele de administrare.
Spectacolul din Cimitirul Municipal este acum grotesc – pe ici, colo, câte un mormânt profanat cu dungi mari, portocalii – iar murdărirea este cu atât mai obscenă cu cât s-a produs chiar înainte de Sâmbăta Morților, o zi în care, în mod tradițional, creștinii vin la cimitire să-și amintească de cei plecați.
Primăria orașului s-a delimitat de acest gest incalificabil iar poliția a început cercetări pentru profanare de morminte și sper ca vinovații să fie judecați și pedepsiți rapid.
Iată, deci, aceste două întâmplări – sigur că fără nicio legătură una cu cealaltă, una la Brăila, una în Alba Iulia, una cu deșeuri, alta cu gunoaie (sic!). Într-o parte, o firmă care administrează servicii pentru primărie refuză să dea ceva de la ea, să facă un gest de bunăvoință, să ia gunoaiele strânse de alții, pentru că nu e treaba ei. În cealaltă parte, o altă firmă, care și ea, administrează servicii pentru primărie, face ceva din proprie inițiativă, deci ceva ce nu e ținută prin contract să facă, și distruge, profanează morminte.
Deci, la fapte bune, inerție, dar la infracțiuni, mult spirit de inițiativă. Indiferență ursuză, de-o parte, răutate în acțiune, de cealaltă.
Care e numitorul comun al acestor întâmplări? România, desigur.
11 comentarii Adaugă comentariu
Nu m-aș grăbi să arunc piatra spre companiile private care au procedat neadecvat din punct de vedere etic.
Realitatea este că au procedat adecvat conjunctural.
Acest simptom de pierdere a coeziunii și coerenței sociale este o consecință a pierderii reperelor morale în societate și este un precursor al haosului social.
Cauza principală este prăpastia creată între politicieni și societate și inadecvarea politicienilor cu rolul pe care ar trebui să îl aibă pentru evoluția societății în toate direcțiile.
Mai, ce naiba, sa manjeasca cruci cu vopsea?? Ce o fi in mintea alora?
E clar prostie pentru că se încadrează la profanare de morminte, dar tocmai spuneam că nu se mai respectă legile dacă cei puși să legifereze își bat joc..
Putem totuși presupune că a fost o măsură în disperare de cauză pentru că și cei care ar trebui să plătească taxele nu mai respectă nici ei regulile.
De ce ar fi disperati administratorii cimitirului Plainn Sight? Ce se intampla daca nu s-a platit taxa? Nimic. S-ar putea sa fi pus ochii cineva pe acele locuri si au vrut sa vada daca reactioneaza vreo ruda, daca nu , atunci scot mortul si vand locul. Oameni mizerabili. Imi este sincer mila de ei ca sunt atat de josnici si la fel de mila de rudele celor morti care sufera o asemenea batjocura.
Alex, nu le iau apărarea și cred că vor avea nevoie de un avocat bun, dar dacă nu se plătesc taxele de către concesionari, angajații societății care se ocupă de administrarea cimitirului trebuie concediați și posibil ca firma să dea faliment.
Măsura la care au recurs este desigur una prostească.
Lucrurile puteau fi rezolvate prin condiții contractuale și notificări.
Problema e că există o tendință de a nu se mai recurge la reguli, la principii, ce să mai vorbim de respectarea lor.
Și după cum vezi, dacă nimeni nu mai respectă regulile fiecare își face dreptate după cum îl duce mintea.
S-a discutat foarte mult aici pe blog despre acest simptom de care ne lovim zilnic în trafic.
Vlad, departe de mine gandul sau intentia de a lua apararea firmelor ce presteaza servicii pentru primaria Braila dar trebuie facuta o precizare: plaja Perla nu este pe teritoriul orasului Braila. Plaja se gaseste in Insula Mare a Brailei, pe celalalt mal al Dunarii.
Da, stiu, si am si spus ca, administrativ, nu era responsabilitatea lor, nu pot fi acuzati de nimic dpdv legal. Dar… ce era daca ieseau din amorteala si se alaturau demersului? Doar sa ia sacii aia de gunoi de acolo, stransi de oameni care, nici ei, n-aveau vreo obligatie legala? Nu era PR bun?
Dacă n-aș fi oarecum în vîrstă și cu multe suferințe fizice, aș pleca din țara asta în care oamenii sunt mizerabili! Cele două cazuri prezentate și mii de altele asemănătoare, ne arată ce jegoși suntem! Era mai bine în timpurile cînd zgîrbaciul, o ustensila de bătut, era la putere! Lumea știa de frică! Asta era legea! Acum, fiecare face ce vrea și cum vrea!
@Gheo: lasă Dl Gheo ca suntem plecați, unii dintre noi, și pe unde am umblat am întâlnit și astfel de “mizerabili”. Depinde ce presa citești si in ce parte alegi sa întorci privirea. Mizerii umane sunt și “in afara”.
Am realizat după 15 ani că nu mai mă simt ok nici în Ro, nici în afară. E un sentiment tare trist…
Domnule Petreanu- faza cu cimitirul de la Alba-Iulia si cele spuse de Alex ,sau intimplat . In Tecuci la cimitirul municipal. (Acum 5 ani)Adica monumente funerare de pe la 1820-1870 au fost darimate pur si simplu si s-a facut loc pentru „noua protipendada” , care si-a facut cavouri delux cu marmura -alba sau neagra…Iar cu firma de salubritate …. Am vazut in Brasov cum sub actualul primar nu se ridica gunoiul de la pubele cu zilele …Asa ca ce sa mai comentez. nici celor din Tecuci nu le-a „Sarit mustarul”,nici brasovenilor. Si civismul incepe din familie . Dar la noi : CARE FAMILIE ? Cu stima .
Si la Rm. Vilcea, la cimitirul Cetățuia, in partea din față, spre strada, este o zona cu mormintele soldatilor cazuți in primul razboi mondial si un monument dedicat lor. Dar familiile diferitilor prefecti și alți mahări au considerat ca trebuie facut loc intre mormintele soldatilor necunoscuti pentru aceste „mari personalitati” care evident nu puteau fi inmorminatate intre alti „no name”. Grețos…