Un manager de spital din județul Ilfov a creat o furtună în mediul online după ce a declarat că medicii rezidenți, adică cei aflați la începutul carierei, care abia au terminat facultatea, ar trebui fie să practice medicina în țară, măcar 6 ani, fie să dea statului înapoi banii investiți în formarea lor profesională dacă aleg să plece în străinătate.[1]
E un subiect despre care s-a mai vorbit și care revine periodic în atenție. Totuși, niciun politician nu are curaj să apuce problema de coarne și nici spună adevărul în această privință – iar adevărul este că pregătirea unui medic costă foarte mult, iar banii aceștia nu pică din cer, deci efectul cheltuirii lor ar trebui urmărit cu mai multă atenție.
Prin susținerea financiară a educației medicilor în facultățile de medicină, societatea investește, de fapt, în viitorul sistemului medical, cu speranța că specialiștii astfel creați vor trata apoi, când va fi nevoie, membrii societății.
Acesta este adevărul.
Desigur că nimeni nu poate interzice cuiva, în această țară, să lucreze unde dorește, pe baza propriilor sale calificări. Aici nu e vorba doar de medici, e un principiu care e general valabil: vrei să lucrezi în România, ok, vrei să pleci în Anglia sau Germania sau Spania la muncă, cu speranța sau certitudinea că vei obține un loc de muncă mai bun, foarte bine, nimeni nu te poate opri. E un drept fundamental care trebuie respectat.
Dar nu poate fi evitată întrebarea: de ce plătește societatea românească formarea ta ca medic pentru ca tu să tratezi alți cetățeni care n-au contribuit cu nimic la asta?
Mai mult, acești medici pleacă nu în țări sărace, ca să facă misionariat medical, ci se duc în țări cu nivel de trai mai ridicat ca România, deci tratează cetățeni cu venituri mai mari ca românii, dar care nu au contribuit cu nimic la pregătirea acestor specialiști.
De ce susțin contribuabilii români sistemul medical din Germania, Anglia, Franța etc? Eu plătesc ca să fie medici în România, nu în Germania. Cred că nemții se pot descurca și fără taxele mele, totuși.
Așadar, cum rămâne cu noi, cei care am susținut financiar, prin taxele noatre, ani la rând, educația ta? Nu vorbim aici de o școală obligatorie, ci de studii universitare, care încă sunt facultative.
În ciuda a ceea ce ar putea crede unii și oricât de neplăcut ar putea suna pentru alții, gratuitatea învățământului superior de stat în România nu este un act de binefacere făcut de cetățeni. Este, în fapt, un contract: noi, cu toții, susținem gratuitatea educației pentru ca apoi specialiștii astfel formați să participe la dezvoltarea societății.
La știre, acum.
Managerul spitalului Sf Sava din Pantelimon, județul Ilfov, spune că medicii rezidenți ar trebui fie să profeseze o perioadă de timp în România, ”o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care au efectuat-o pe bani publici”, fie ”să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului”.
Evident, mesajul a stârnit un val de reacții negative, mai ales din partea unor medici rezidenți.
Dar problema rămâne și durează de zeci de ani, deja – și nu doar la nivel de principiu.
Trebuie să ne întrebăm dacă această țară chiar își permite să irosească sute de milioane de euro și ani și ani la rând pentru formarea a zeci de mii de specialiști care pleacă și nu dau nimic înapoi societății care i-a finanțat.
E dreptul lor să plece, dar e cumva și obligația noastră să-i finanțăm?
Și de ce tratăm cu dublă măsură situații identice?
Adică, de pildă, cei care fac studii militare se angajează să dea înapoi cheltuielile de școlarizare făcute de stat cu ei dacă pleacă din sistem înainte de o anumită perioadă – 10 ani era ultima dată, nu știu dacă s-a modificat. Iar banii aceștia se și plătesc, să știți, sunt numeroase cazuri.
Și atunci, de ce la unii se poate și alții nu?
Cineva ar putea observa că absolvenților de medicină nu li se asigură loc de muncă, așa cum li se oferă celor care termină școlile militare. Este adevărat, dar chiar și pentru cele existente, statul nu obligă absolvenții să se angajeze. Tot opțional e.
În fine, dacă nu poți interzice circulația liberă, cum rezolvi problema?
Iată o soluție simplă: educația superioară să nu mai fie teoretic gratuită în țara noastră, ci susținută de stat printr-un sistem de creditare, iar creditul respectiv să fie șters după o anumită perioadă, dacă specialistul rămâne în țară, angajat în sistem. Dacă nu, creditul să devină activ și obligatoriu de returnat.
Adică, dacă vrei să devii medic, asta costă, să zicem, 20.000 de euro pentru 6 ani de facultate. Dar nu e nevoie să plătești nimic, pentru că statul îți oferă acești bani ca împrumut. Astfel, chiar dacă teoretic costă, facultatea va rămâne, practic, gratuită în continuare dar, dacă pleci la contract în Anglia în, să zicem, 6 ani după terminarea facultății, trebuie să dai banii înapoi. Dacă nu, după 6 ani creditul se șterge.
Sigur, aici putem începe o discuție lungă pe detalii tehnice și situații excepționale, dar principiul rămâne: dacă vrei să înveți pe banii oferiți de societate, trebuie să și dai ceva înapoi societății.
Nu vrei să accepți acest contract de bun simț – ok, nicio problemă, nu e obligatoriu: învață pe banii tăi și toată lumea va fi la fel de fericită.
37 comentarii Adaugă comentariu
Intrebarea corecta nu e asta „de ce plătește societatea românească formarea ta ca medic pentru ca tu să tratezi alți cetățeni care n-au contribuit cu nimic la asta?”, asa cum nici articolul, nici stirea si nici atitudinea fata de medici sau alti specialisti care aleg sa plece din tara nu e corecta.
Intrebarea corecta ar fi de ce statul roman, dupa ce investeste in pregatirea specialistilor, nu este interesat sa le asigure conditii corecte si de secol 21 ca sa profeseze. De ce, dupa ce inveti o gramada de ani ca sa ajungi medic, statul vrea sa te trimita la coada vacii, sau iti ofera „posibilitatea” de a lucra intr-un spital mizerabil, unde nozocomialele fac legea si unde mafia „profesorilor” si a achizitiilor iti ofera doar posibilitatea sa lucrezi ca in secolul 17.
Aia e intrebarea corecta.
Si raspunsul corect e ca „statul” e o entitate fara forma fizica.
Exista si spitale in care e OK si care functineaza conform normelor. Acolo de ce se poate?
Pai se poate pentru ca, desi conditiile, mediul, legislatia sunt acelelasi, acolo nu au fost LEPRE in functii de decizie!
Nozocomialele alea de care vorbesti sunt generate tot de ACHIZITIILE facute aiurea, achizitii gestioante tot de oamenii din sistemul medical si semnate tot de directorii de spitale. Deci tot de medici care, chiar daca or fi profesionisti, nu au niciun reper moral.
Orice sistem are DATORIA sa se auto-regleze, sa se auto-curete, sa puna la conducere pe cei mai buni si mai merituosi dintre ei, nu toate leprele. Daca sistemul respectiv nu face asta, oamenii din sistemul ala sunt, in egala masura, vinovati pentru mizeria in care se scalda.
Ah, inca un exemplu – de ce se unesc frate toti (medici/personal auxiliar/etc) si ies in strada doar cand e vorba de SALARII. De ce nu ies in strada ca sa-l de afara pe directorul ala care ia spaga de la firme de medicamente (sau orice altceva) ca sa cumpere scump si prost …? Pentru ca TOTI sunt tentati sa faca pactul cu diavolul. Pentru ca TUTUROR le place/se complac in cocina si zoaiele respective.
Deci, revenim, nu e de vina „guvernul”, oricare ar fi el, in primul rand sunt de vina oamenii DIN acel sistem!
@Crypto tu ai idee despre ce vorbesti? „Orice sistem are DATORIA sa se auto-regleze” – sistemul medical nu exista intr-un vid. Cine da autorizatia de functionare spitalelor? Cine numeste directorii? Sistemul medical nu se poate auto-regla, are mecanisme de control si oameni care au tot interesul sa se mentina in functii si sa mentina sistemul clientelar. Nu e un sistem democratic in care medicii sa aleaga. Alegerea e: lucrezi in tara si te chinui sau pleci.
As vrea sa vad si eu cum ar functiona asa un sistem. Adica tu ai un numar X de candidati la medicina care incep facultatea si in momentul ala ai deficit de Y posturi. Ce faci, limitezi numarul de candidati la numarul de posturi vacante in ideea ca dupa 6 ani o sa termine toti? Daca termina mai multi decat numarul de posturi, cu aia ce faci ? Iti obligi sa stea in tara sau sa-ti dea banii inapoi? Si care bani, ca totusi facultatea nu e gratis – la Cluj de ex costa 8000 de euro pe an.
Problema este veche, de peste 3 decenii și se pare că mult prea distinsa și extrem de stimata noastră clasă politică practică într-o veselie politica struțului ! Pentru cei care vor învățământ medical gratuit, să se instituie un contract de rambursare prin muncă a cheltuielilor, sau, ceilalți,care nu vor să lucreze în România, să plătească din start TOATE cheltuielile de școlarizare ! Simplu !
WOW! Ce subiect.
Situatia in care ne gasim acum, dupa 30 de ani de …. ceva (as fi vrut sa zic democratie, economie de piata sau ceva, dar nu e cazul), este cea care este pentru un motiv simplu.
DEMOCRATIA, la noi se traduce cu „… fa ce vreau, ca e o tara libera …”. Nimic mai gresit, faci ce vrei, cu doua conditii: UNU – daca ce faci tu deranjeaza pe ala de langa tine, te opresti si nu mai faci ce vrei si DOI – odata cu drepturile vin si obligatii deci poti face „ce vrei” atata timp cat iti asumi si nota de plata pentru urmarile faptelor/deciziilor tale.
La subiect – eu sustin 100% RECUPERAREA costurilor de scolarizare de la toti absolventii de studii superioare care „decid” sa plece dupa ce si-au facut studiile pe banii contribuatililor. Am scris ca „decid” pentru ca ei nu decid nimic pe parcursul studiilor si nici la terminarea lor. Si decizia lor nu are nimic de-a face cu „greutatile din sistem”. Daca vrei sa faci ceva si ai constiinta ca trebuie sa „dai inapoi” aici, in Romania, adica in tara in care ti-a platit scolarizarea, atunci cu greutatile alea TE LUPTI pana pui sistemul pe sinele corecte si normale. Doar ca NU, la acesti candidati vorbim de genul da gandire CINICA si egoista (in particular, studentii la medicina sunt majoritar doar niste pui de viitoare lepre cinice grupate in caste gen Colegiul medicilor si care functioneaza, international, pe baza de „comisioane” sau „conferinte” si „specilizari” prin Maldive platite de BigPharma sau, local, pe baza de „omerta” si „corb la corb nu scoate ochii”) iar ei dau examen la acea facultate pentru ca e GRATIS (adica platita de fraierii care decarteaza taxe si impozite) si, daca tot e gratis si nimeni nu le face nimic, atunci pleaca la drum si cu ideea clara ca dupa terminarea studiilor vor PLECA fara se uite in urmasi fara sa datoreze nimic-nimanui. In termeni juridici eu numesc asta „cu premeditare” si e o circumstanta agravanta la o eventuala „deturnare de fonduri” publice. Ca acele costuri de scolarizare sunt bani publici, pana la urma.
In plus, in special in zona de studii de inalta specializare (e.g. – medicina, IT, inginerie, etc) eu personal as sustine chiar cu SUPRA-masura necesitatea/obligativitatea ca universitatile de profil sa nu fie „sat fara caini”. Adica, pe langa COSTUL efectiv cu scolarizarea, as adauga dobanda/devalorizarea la sumele alea (asa cum se calculeaza la un credit bancar – ca nu e vorba doar de suma aia de 5000 E/an e vorba de suma aia plus dobanzi si devalorizare pe 5-10 ani cand ea ar trebui sa fie rambursata). Eu, ca stat, am bagat banii in tine ca sa te faci medic. Nu vrei sa profesezi aici, nicio problema, dai banii inapoi ca sa-l pregatesc pe altul, care poate vrea sa fie medic in RO.
Dle/dna (viitor) medic, nu va convine, nicio problema, daca „vocea si talentul dvs.” va recomanda, va puteti face oricand facultatea de medicina in Fr, Ger, It, Gb … ah, costa 5-10 k EURO/an, spre dosebire de RO unde o faceti pe banii fraierilor de contribuabili. Atunci ma scuzati, faceti facultatea in RO in condtiile astea: stai aici dupa terminarea studiilor, e ok, pleci, platesti, atat de simplu.
Cum sa se faca asta (d.p.d.v. tehnic/fiscal)? Habar nu am si nici nu ma intereseaza daca este un contract de scolarizare (ca in armata, ca tot s-a mentionat asta in articol, acolo la intrarea in sistemul de invatamant semnezi ca daca nu profesezi X ani in sistem, vei plati Y bani la iesirea din sistemul lor de invatamant) sau ca e vorba de un „imprumut” cu scandeta la finalizarea studiilor. Importanta e SA SE FACA!!! RAPID!!!
Ah, si apropo de „revolta” unor neica-nimeni (*), daca acel manager de spital a starnit o furtuna, asta e CEL MAI IMPORTANT semn (pentru mine) ca masura e aboslut justa. De obicei, masurile juste au darul sa starnesaca toti falitii moral sa se coalizeze impotriva.
(*) imi asum proprietatea termenului – asa cum justitia NU functioneaza pentru ca oamenii care compun sistemul sunt, in general si cu rare exceptii, niste faliti moral si primii care se opun oricaror reforme care sa duca sistemul in directia corecta, fix la fel este in si in medicina si in invatamant si orice alt domeniu.
Azi de dimineata la EuropaFM s-a discutat despre judecatoarea de la Constanta condamnata in prima instanta pentru mita (cu terenurile de la Navodari) si cei 3 mil ron drepturi salariale care ii vor fi acordate la reincadrarea pe post. Pai aici e vorba de „talpa” tarii? De nea’ Ion pe care nu-l duce capul si voteaza cum voteaza? Eu zic ca NU, e vorba de GULERELE ALBE! Adica de aia care ar trebui ca, pe langa pregatirea lor, sa aiba si niste repere morale solide care sa duca sistemul in directia corecta. ca despre asta e vorba PREGATIRE + BUSOLA MORALA.
Sistemele astea nu functioneaza nu pentru ca nea’ Ion, care nu are nici 8 clase si sparge seminte si bea bere la pet voteaza o mizerie de partid sau candidat pe o galeata si un kil de faina. Nu, deloc, e vorba de MANAGERII acestor sisteme vitale si de egoismul si ticalosia cu care ei gestioneaza sistemele respective. Daca „managerii” sistemelor sus-mentionate ar face ce trebuie, nea’ Ion, cu limitele lui, ar fi pe undeva pe la eroarea statisica si nu ar conta ce face el, Iar, in timp, nea’ Ion ar „disparea” ca mentalitate si orice om s-ar supune pe termen lung regulilor unei societati normale.
Intreb si eu ca prostul, poate stie cineva: In alte state cum e? In Austria de exemplu, asa se procedeaza? Studentul care termina medicina, e legat de glie X ani sau e liber sa vina in Romania sa vindece romani? ( stiu, e hilar). De ce nu plecam de la cum se procedeaza in alte state? Nici eu nu sunt de acord sa-i legi de Romania intrucat stim cu totii conditiile de acolo… ( exact, nu mai sunt in RO demult ). Putem extinde desigur subiectul la scenariul in care dupa ce termina, se angajeaza in privat. Nu stiu daca e posibil imediat cum termina dar nu e acelasi lucru? Am avut nevoie de o operatie de urgenta de apendicita si in spital privat m-a costat 4000 de euro. Sau daca trateaza doar oameni cu bani in RO nu se pune?
Cata ura pe medicii astia…
Parerea mea, de inginer scolit in Romania si plecat in pribegie dupa exact 6 ani de la terminarea facultatii, este ca tot acest subiect e praf in ochii fraierilor care ajung sa isi verse nervii si frustrarile in directia gresita. Un fel de „divide et impera”. Si argumentele…
1. Exista doua metode de a convinge pe cineva sa se conformeze: una pozitiva, alta negativa (positive/negative reinforcement). Prima te face sa vrei sa te conformezi, cea de-a doua te obliga (si o sa te conformezi doar cat e necesar sau o sa cauti sa gasesti portite de scapare). Vine stimabilul manager dintr-un spital la usa caruia se face coada de medici care sa se angajeze, este acest spital un exemplu pentru tot sistemul medical? Daca da, perfect! Daca nu, atunci sa taca pana cand nu trece in cealalta categorie.
Atata timp cat medicii si pana la urma reprezentantii oricarei alte categorii profesionale au motive obiective sa isi doreasca sa plece pe alte meleaguri, atunci haideti sa nu ii mai blamam ca pleaca. Si nu, nu e despre bani. Nici macar despre conditiile din spitale nu e intru-totul (desi dupa ce am petrecut revelionul calatorind intre doua spitale situate de-o parte si de alta a vechii cortine de fier, nu mai vreau sa ma ating de vreun spital romanesc). Este despre situatia generala dintr-o tara condusa de reprezentantii unora care nu stiu decat sa se planga si nu fac nici macar minimul efort sa mearga la vot.
2. Medicina e probabil cea mai grea dintre meserii si e cu atat mai grea in Romania (cunosc suficienti medici ca sa nu vorbesc in gol). Exista o criza cronica de personal medical, dar locurile la rezidentiat nu acopera numarul de absolventi. Pai domule ministru al sanatatii! Ce vreti sa faca absolventul care nu a intrat la rezidentiat? Sa prajeasca burgeri la McDonald’s? Iar princilala activitate a celor care ajungi totusi rezidenti e sa linga somitatile in cur! (asta daca nu plimba hartii sau probe de sange intre departamente) Vrea cineva sa ajunga sluga cuiva dupa ce a tras 6 ani ca eroul (ca daca nu esti sluga domnului profesor, nu pupi decat munca administrativa si poate vreo 2 cazuri banale).
3. Invatamantul in Romania e gratis? Ce gluma proasta! Pai cine spune ca invatamantul in Romania e gratis, probabil si-a terminat scolile acum 34 de ani si nu are copii. Ca altfel… nu mai zic nimic…
4. Daca ar avea banii necesari, cred ca mai bine de jumatate dintre studentii romani si-ar face studiile altundeva. Si stiti de ce nu au banii astia? Pentru ca Romania e o tara condusa (in majoritate) de hoti. Iar tie, parinte de licean sau student, abia iti ajung banii de la o luna la alta. Ca facultatea aia vine cu costuri extra (vezi punctul 3): camin, carti, haine, mancare, drumuri, etc.
5. Medicina nu e armata! (cunosc pe cineva care si-a rascumparat academia si nu de cat de bine era in armata) Armata iti plateste, pe langa studii (la fel ca si medicina), cam tot de ce ai nevoie in timpul studiilor (si acolo intra si liceele militare). Tatuca il trimite pe copil ca in tabara. Nu trebuie sa se ingrijeasca de haine, casa, masa, materiale didactice, etc. Invatamantul militar chiar e gratis (desi poate nici asta nu chiar 100%).
Asa ca stimabililor, in loc sa aruncati cu comentarii rautacioase, puneti mana si convingetii pe cei plecati sau cu intentii de emigrare sa se razgandeasca. Si nu doar cu vorbe. (Vlad e o exceptie, ca asta ii e meseria) Ci faceti din tara asta una atractiva pentru romani! (nu doar pentru nepalezi si pakistanezi)
Over and out…
Discutia este foarte simpla, dar ne facem ca nu o vedem. Prima intrebare care trebuie sa fie pusa este asa: De ce totusi aleg sa faca facultatea in Romania si apoi aleg sa plece din tara?
A doua intrebare pe care trebuie sa ne-o punem ar fi: Ce masuri putem lua ca acesti oameni sa nu mai plece?
Ai un raspuns decent la aceste intrebari te apuci implementezi politici publice si tot ce vine pe langa, iar lumea nu o sa mai plece eventual vei deveni magnet pentru altii. Ai raspunsuri de tipul introducem ideea de credit de studiu si privatizam de facto invatamantul superior, efectul va fi opus. Mai precis oricine are un pic de viziune fie va decide sa nu mai urmeze o facultate sau isi va face un calcul simplu si o sa plece direct in tarile respective si o sa faca facultatea acolo. La cat de mare este deficitul de specialisti prin anumite tari vor fi primiti cu bratele deschise. Aa, iar in zona facultatilor de medicina va prevala feudalismul pentru ca in esenta singurii care vor alege 100% sa faca studiile aici sunt copii de mari smecheri din medicina, iar copii in general vor prelua ceea ce au vazut in familie. Si intr-un orizont mediu de timp vom ajunge sa importam medici din Asia ca altii mai buni nu avem.
Principial lucrurile se pot regla cum spui tu, doar ca la modul cel mai simplu asta merge intr-o societate unde lumea are incredere in ea nu la noi.
Dl manager a vrut sa dea o AUR-ista. Si a reusit.
Dansul stie (sper!) ca medicul rezident e angajat, adica munceste si este platit. NU e la scoala, in banca. Are responsabilitati limitate, conform competentei, este supervizat, dar munceste.
Si, tata, in multe locuri muncesc rezidentii de le sar ochii!
In tarile alea la care ne uitam cu invidie poti fi rezident toata viata. Adica spitalul X are nevoie de 3 posturi de rezidenti in specializarea cutare. Poti sa ramai acolo si 10 ani, daca spitalul are nevoie in continuare de postul ala. Daca nu, nimic nu te impedica sa cauti alt spital care are nevoie de rezidenti. Sigur, nu e cea mai buna cariera, dar ideea e ca posturile alea sunt necesare, NU sunt considerate pomana, cum face dl manager si o gramada din presa , care nu face efortul sa se informeze.
In urma cu 10 ani cand Viktor Orban a propus ceva similar, nu a fost primit cu urale (https://www.hotnews.ro/stiri-international-14395262-ungaria-studentii-locurile-bugetate-putea-obligati-prin-constitutie-ramana-tara-lucreze-numar-dublu-ani-fata-perioada-scolarizarii-care-sunt-argumentele-guvernului.htm)
Cum mai spune si cineva mai sus, trebuie rezolvata cauza, nu efectul. Iar cauza deja nu mai sunt salariile mici ci e sistemul per total cu toti micii lui dumnezei si dinastiile de medici ce nu le lasa sa misti nimic daca nu cunosti pe cineva.
In afara de bani, lumea vrea si respect. Si asta nu se rezolva din pix si inca 100 lei in plus.
@petreanu: tu ești om umblat și atent la nuanțe. Ce pățiși la faza asta?
Hai mai întâi sa înțelegem de de se pleacă. O sa descoperim ca nu se pleacă pt salarii mai bune, ci pentru condiții mai bune unde esti tratat ca un profesionist, ocupi un post pe merit, si nu ai nevoie sa dai șpagă pt a putea profesa.
Se pleacă pentru ca, surpriza, este incredibil de dificil sa te angajezi ca medic in orașul in care ai domiciliul fără sa dai șpagă unui dinozaur care refuza sa se pensioneze.
Iar daca tot trebuie sa pleci din oraș, de ce nu ai pleca din tara cu totul. Este la fel de dificil si presupune cheltuieli similare, cheltuieli pe care abia ți le permiți fin salariul de rezident.
Iar faptul ca studiile sunt gratuite este o fumigena. Nu știu daca 25% din totalul de locuri disponibile la facultățile de medicina de stat sunt gratuite. Restul se plătesc. Si nu e vorba doar ca plătești pt studii, ca asta nu vine cu un acoperiș si o masa la pachet.
Studiile superioare sunt gratuite in majoritatea țărilor nordice, inclusiv pt străini. Si nu se plânge nimeni.
Educația e o investiție pe care o faci in viitoarea generație, indiferent ca rămâne sau pleacă. Faptul ca oferi educație unui copil nu valorează doi bani daca nu ii oferi si perspective.
In România însă suntem mult mai preocupați cum sa ne furam căciula.
Impunem ca oamenii sa plătească pt studii retroactiv si ce se va întâmpla este ca, parintele, se va orienta si va pleca din tara din timp, asa cum am procedat si eu imediat ce mi s-a născut băiatul.
O tara moarta si fără perspective pt ca resursele si asa putine pe care le are sunt risipite pt a ii îmbogățiți pe unii si pe alții in timp ce absolut toate palierele aparatului bugetar sunt căpușate de ticăloși, incompetenți si lichele de cea mai joasa speța. Totul e făcut pe jumate, merge si așa, pe pile, etc. Altfel, ca plătitor de taxe esti tratat ca ultimul gunoi in școala, facultate, spital sau oriunde. Apoi basca, după fiecare 4 ani de distracție pe banii noștri, se mai inventează niște taxe pt a acoperi gaura. Niciodată nu se gândești nimeni sa se oprească. Ca ajunge.
Eu zic sa continuam cu mentalitatea de tipul “da-mi banii înapoi daca nu vrei sa degradat si batjocorit in tara asta de bișnițari”, si in ritmul asta, in 2-3 generații o sa ne depaseasca pana si țările nordice ca populație.
Am întors spatele țării mele pt a oferi copilului meu un viitor, dar si o societate care il tratează corect si decent. Si din ce văd, bine am făcut.
Cu mentalitatea asta, o sa ajungem sa cerem banii de indemnizație înapoi de la mame. Pentru ca nu a vrut domnule copilul sa rămână sa se chinuie intr-o tara îngenuncheată de hoti si lepre.
Penibil
Ne apropiem de 60 de ani, da educația comunistă, iese prin toți porii.
Medicii/rezidenții care pleacă, si-au plătit cu varf si îndesat studiile print taxele si impozitele platite de părinți!
Mi se pare ironic că observi, de fapt, problema, dar nu reușești s-o identifici ca atare 🤦🏻🤓
Păi da, studiile au fost plătite de părinți… doar că de TOȚI părinții. Ba, chiar, ce să vezi, au fost plătite și de cei care nu sunt părinți.
Dar, da, dacă studiile astea ar fi plătite de părinții LOR, nu și de alții, atunci n-ar mai nimic de discutat. Gen facultăți private, știi?
Exact. Din pacate oameni cu intentii bune si care incearca sa fie buni, il includ aici si pe Petreanu, nu pot sa iasa din structura educatiei comuniste. Aceasi profesori comunisti au invatat urmatoarea generatie asa ca si asta se propaga inca. In rezumat ideea e ca „statul” poate sa faca ceva, „el, entitatea vaga suprema” e cel care poate rezolva problemele. Care e o imbecilitate crasa si greu de evoluat din ea. Cetatenii, poporul e vazut doar ca o resursa pentru bunastarea „tarii, statului, el entitatea vaga suprema”.
Cand de fapt e fix invers. Copii, studentii ar trebui sa fie platiti ca sa invete, cat mai multi cu atat mai bine. Ideal tot timpul vietii sa poata sa invete, cat mai mult si cat mai bine. Cu cei mai buni profesori din lume. Si daca societatea, statul (entitatea aia de vaga si suprema) nu poate sa le asigure fix ce vor ei, studentii au obligatia morala sa plece unde gasesc conditiile pe care le vor. Pentru ca asta e scopul societatii si statului (entitatea aia…), sa ii ajute pe copii sa fie fericiti si sa duca o viata cat mai buna, CEA MAI BUNA POSIBIL, oriunde in lume!
Asa ca ar trebui fix invers – TOTI copii ar trebui pregatiti din clasa 1 sa emigreze. Cursuri profesionale internationale, cursuri de limba straina cu profesori nativi, bilete de avion platite doar dus. Iar apoi, parintii ramasi in tara ar trebui sa ii intrebe pe cei plecati cum ar dori ei sa fie tara astfel incat sa fie tentati sa se intoarca. Daca nu reusesc asta, parintii ar trebui sa se resemneze ca sunt ultima generatie si statul sa dispara frumos pentru ca e inutil.
Misto demonstratie a gradului total de neintelegere a modului in care functioneaza economia si societatea #slowclap
Buna Vlad, inteleg ca ai intentii bune dar, cum am spus, e un mod de gandire ancorat intr-o paradigma in care „colectivul, definit vag” e mai important decat individul. Normal societatea (si economia) e suma indivizilor si a actiunilor lor. Dar educatia comunista ne-a bagat automatismul ca focusul e pe ceva abstract (stat, natiune, societate, etc) in loc sa fie pe individ.
Nu o zic depreciativ, ma intristeaza modul ironic de raspuns, am mai comentat in acest sens. E greu pentru oricine, si mai ales pt o persoana care interactioneaza zilnic cu multa lume care are aceasi structura logica sa iasa din paradigma asta. Mesajul „sa se faca” „sa creasca pedepsele” „sa se pedepseasca” „statul sa fie bine” „societatea sa fie inaltata pe culmi” … apare instinctiv. Dar vine din educatia comunista.
Si partea buna e ca te lupti cu asta si apare idea corecta ca educatia trebuie sa fie privata. Doar ca nu o duci pana la capat – educatia e platita de privati si statul (niste oameni – fosti comunisti) a furat-o si o restrictioneaza cat poate de mult/o gestioneaza prost. Si incearca sa ii mulga pe sclavi cat pot de mult si sa inchida portita prin care ar putea sa fuga.
Altfel sunt economist, putem discuta daca vrei pe teme economice. Solutii sunt, dar toate incep de la libertate. Romania nu e libera, nu exista libertate politica, de asociere, economica si de expresie. Si se discuta aici de restrictionearea altor drepturi si mai departe.
Sunt atat de comunist incat as desfiinta cu totul invatamantul universitar platit din bani publici.
În același spirit al obligației cetățenilor de a plăti nevoile câte unei anumite categorii, presupun că toată lumea e de acord cu asta: https://defapt.ro/ratele-bancare-ale-magistratilor-decontate-public/
Dragilor, din ce în ce mai multe locuri de la Medicină sunt cu taxă. Anul acesta ar fi 15000 lei / cca 3000€ pe anul de studii, deci 18000€ pe 6 ani.
Intrați pe site-ul oficial al UMFCD Carol Davila București (adică universitatea de stat) pentru detalii.
După cei 6 ani dai examen de rezidențiat, inclusiv specializare Medicină de Familie. Fără rezidențiat nu ai ce medicină să practici. Pe parcursul rezidențiatului ai un salariu de cca 4000 lei / 800 € pe lună. O carte de specialitate e cam 1000-1500 lei. Un abonament la o revistă de specialitate la fel. Mai nou, dacă vrei să citești un articol nou publicat în revistele tari de afară costă 30-50€ articolul. Dacă ești din provincie și vrei să rămâi în centrul tău universitar, calculează cheltuieli lunare.
Ai terminat rezidențiatul. Ai cam 30 de ani. Poate ți-a venit ideea să ai familia ta, poate chiar copii. Dacă găsești să te angajezi la stat, salariul este ce cca 6000 lei (1200€). În acest moment, cele mai căutate sunt specialitățile care merg rapid spre privat: Radiologie, Gastroenterologie, Diabet și Boli de Nutriție, Endocrinologie, Cardiologie, iar din cele chirurgicale Oftalmologie și Chirurgie Plastică. La Conferința de Chirurgie din acest an ținută la Eforie Nord, o problemă de discutat a fost că specializările de Chirurgie Generală, Toracică, Neurochirurgie, se iau din ce în ce mai la coadă – complet neatractive ca salarizări vs efort vs locuri de muncă ulterioare.
Stomatologia are 180 locuri bugetate (fără taxă). Toți vor practica stomatologia în privat. Prețurile le știți.
Alte facultăți, să zicem de inginerie, informatică, automatică, formează specialiști direct pentru piața de muncă privată, și totuși mulți pleacă fiind mult mai bine plătiți și respectați afară.
Pentru toți, dezvoltarea profesională ulterioară chiar există afară. La noi se face predominent pe bani proprii (vorbesc iar de domeniul medical), asta fiind după ce ești deja medic specialist. Spitalele de stat, cu mici excepții, nici nu iau în calcul așa ceva.
M-am plictisit să scriu, că aș tot avea. La așa oferte de muncă, mai ales medicii tineri pleacă pentru o viață profesională mai bună pe toate planurile. Și ceilalți la fel. De ce nu pleacă notarii, procurorii, judecătorii? Ce le place lor aici și celorlalți nu?
În Germania, Olanda, etc. facultatea e gratis. E foarte greu să o termini, examenele sunt foarte dure. Încep 2000 în anul I, după o selecție oricum, dar termină sub 300. Costă cazarea, masa, etc. Dar dacă termină un străin, nu îi cere nimeni să rămână acolo. Dar meseriile sunt plătite corect, nu lipsesc specialiștii. Iar despre condiții de muncă, nu mai zic. Vorbiți cu oricare din studenții sau rezidenții români ajunși acolo.
Apoi, vedeți cât de comunistă și discriminatorie e ideea cu a-i pune să plătească școlarizarea.
N-ai ce fel de înțelegere să obții din partea unui neam de pomanagii. Eu n-aș deschide ciocul dacă mi s-ar cere sa achit, cinstit, contravaloarea studiilor universitare din România.
Ne-am tot obișnuit cu remarci de genul “să ne dea”, “să nu ne mai ia”, “ce ne oferă?”, “toți sunt la fel, n-ai cu cine alege”, șamd.
Prin modul actual de operare, în cazul organizării studiilor gratuite universitare/postuniversitare, statul se dovedește a fi precum o companie care se îndreaptă spre un faliment garantat. Adică, vezi an la rând că arunci cu banii pentru formarea unui procent de studenți, tu continui să arunci cu aceeași intensitate și determinare? Deja sună a nemernicie, nu doar nepăsare.
Logic ar fi să se observe rezultatele si să se regleze anual ofertele de locuri.
De departe, modelul englezesc sau cel american, s-ar preta cel mai bine în Romania.
Dar de ce sa ne oprim aici? De ce sa nu le dam tuturor absolventilor repartitii. Ai terminat automatica si statul are nevoie de tine? Pai ia munceste tu in capatul celalalt al tarii 6 ani la primaria Motatei din deal. Iti dam si locuinta in caminul de familisti alaturi de distinsul redactor Petreanu care tocmai a terminat jurnalismul la Bucuresti si va lucra la fituica satului 4 ani. E baiat bun, vine din Satu Mare si sotia a primit post de profesoara 4 ani in Vaslui.
Hai sa ii schimbam titlul si apoi si continutul: „Pastrarea ideilor comunistilor ne costa prezentul si viitorul dupa cum ne-a costat si trecutul”
Hai sa zicem ca se aplica ce se scrie în articol
1 Ce se întâmplă dacă medicul pleacă 1 an în străinătate și apoi revine (plătește toată suma) ?
2 Dacă se angajează în privat în România ?
3 Dacă isi deschide un SRL cu care are contracte de consultata în România ?
4 Daca isi deschide un SRL cu care are contracte de consultație în UE ?
5 Ce se întâmplă cu dreptul la munca în UE în cazul în care este dat statul în judecata pentru modificarea contractelor în timpul execuției lor.
O aberatie care nu rezolva nimic. Statul ar face orice doar ca sa … stea, in loc sa lucreze si sa ofere ceva contribuabililor pentru taxele si impozitele colectate. Gen, sistem medical performant in care oamenii sa poata sa faca cariera si in care sa poata lucra pe orice nivel fara sa moara de foame. Cum?
La nivel de educatie:
– profile de managementul spitalelor, ca sa se poata separa functia de medic de functiile de management. Profil economic de management cu specializare pe sistemul medical.
La nivel de sistem medical:
– managerii sa nu fie doctori ci manageri profesionisti, dinafara sistemului. Fara pile si relatii in sistem, focus strict pe administrare.
– salarii si beneficii decente in functie de piata muncii, bonusuri pentru ore suplimentare
– medicii pensionari sa fie pensionati, cu optiunea de a ramane in educatie doar daca fac dovada de participare (lucrari publicate regulat cu peer review, conferinte internationale, etc)
– repararea si integrarea sistemului electronic la CNAS (ala care pica din ora in ora)
Iar daca sistemul are nevoie de bani:
– desfiintat zecile de institutii de stat create dupa deblocarea angajarilor
– desfiintarea posturilor nou create in administratie dupa lansarea aliantei PSD/PNL
– aplicarea metodologiilor de recuperare a averilor ilicite
Dupa cum a comentat o alta persoana mai sus, taxele platite de parintii zecilor de mii de studenti anual nu s-au dus si in sistemul de educatie?
Cat despre medicii care pleaca in afara, multi aleg sa plece pentru conditii mai bune si pt posturi. Daca nu stiti mecanismul, dupa ce termini medicina, dai un examen pentru rezidentiat si, sa zicem, ai 10 locuri pe tara la o specializare, dintre care doar 2 sunt cu post. Daca nu ai prins loc cu post, nu ai asigurat locul de munca la terminarea rezidentiatului, asa ca te apuci sa caute in stanga si in dreapta.. si nu toti reusesc sa gaseasca pt ca nu au cunostiintele si pilele altora (nu mai vorbesc de somitatile medicale care tin posturi blocate pentru progeniturile lor; un fel de monarhie in sistemul medical). Asta o stiu de la fosti colegi de liceu si absolventi de medicina.
Nimeni nu ridica urmatoarea problema: nu sunt suficiente posturi deschise, dar toti se plang ca ne pleaca medicii. Mai mult, majoritatea vor sa prinda post in orase mari: Bucuresti, Cluj, Timisoara, etc. Cum ii atragi la Urziceni? Pai simplu, renovezi tot spitalul sau faci unul nou, oferi conditii atractive de munca, aparatura, etc. Ia vedeti cum spitalul nou din Mioveni incepe sa fie populat cu medici, inclusiv cei tineri.
Oamenii profesionisti trebuiesc pastrati prin atractivitatea locului de munca, nu prin restrangerea drepturilor sale (ceva gen ca piata libera de munca).
Imi pare rau, domnule Petreanu, dar pentru acest articol v-au scapat cateva detalii.
Pai brutarului care face mai multe paini decat se cumpara, cine-i acopera paguba?
Dupa cateva saptamani, brutarul incepe sa inteleaga cam care este fluxul de oameni si care este cererea de produse pe zi / saptamana / luna, asa ca incepe sa-si dimensioneze productia astfel incat sa acopere cererea respectiva (cu o marja de eroare, banuiesc, +/- 5%). Dar asta la privat, unde nevoia si piata libera ii invata pe oameni sa se adapteze la conditiile respective.
La stat, unde totul este reglementat dupa ureche, e haos. Ca exemplu de reglementare absolut inutila -> plafonarea preturilor pentru anumite produse pentru urmatoarele 3 luni, in conditiile in care vara / inceput de toamna, productia este cea mai ridicata si atunci, automat, preturile la majoritatea alimentelor / legumelor oricum ar fi scazut. Daca tot voiau sa „ajute”, nu mai bine ar fi dat ordonanta asta la iarna, cand oferta scade?
Piata neagra, in mod ironic, functioneaza ca o piata facute pe bazele economiei; acolo evazionistii isi ajusteaza singuri preturile si productia in functie de cerere / competitie. Dupa cum spuneam, unde decide statul sa reglementeze, iese un terci.
In fine, am fost off-topic. Incercam o alta abordare atunci? Sa se scada din taxele cetatenilor procentul care se duce catre sistemul de invatamant si fiecare sa plateasca scolarizarea acestora individual la gradinite, scoli, licee, universitati – vedem ulterior cati isi mai permit sa-si trimita copii la scoala. Scade si numarul de profesionisti care aduc bani datorita valorii adaugate a muncii lor, bugetul tarii se duce in cap, inclusiv cel alocat pentru plata pensiilor (care deja merge spre colaps).
Unde apar restrictii, scade atractivitatea locului de munca. Sunt fost militar absolvent de ATM la CTI. Cu cat atractivitatea locului de munca a scazut, cu atat mai repede am vrut sa-mi iau talpasita din sistem. Am achitat diferenta de scolarizare din imprumuturi, numai sa ma car naibii din sistemul ala invechit cu infanteristi care rupeau solitaire-ul (subiect la moda).
TL;DR : Conditiile de munca mai bune, nu restrictiile, vor tine profesionistii in tara si, astfel, ne va fi mai bine tuturor
UE nu ne e benefică, chit că trimitem (de parcă medicii sunt drone, nu oameni) specialiști?
Petreanu ai primit ordin de zi pe unitate!?!
Ce-are zula cu prefectura?
Efectiv se vorbeste in vant fara sa se cunoasca realitatea din teren:
1. La 800 locuri la Medicina Generala Bucuresti, doar vreo 300 sunt la buget. Restul de 500 platesc 3000 euro/an. +locuri pt. straini 7500 euro/bucata. Deci sunt bani la greu.
2. După ce ai terminat medicina, esti obligat să dai examenul de rezidentiat pentru că altfel poti fi doar reprezentant medical la firme farma. Ca să faci orice fel de medicină trebuie să fii medic specialist. Adică sa lucrezi ca rezident 4-7 ani, apoi să dai alt examen.
3. Pe parcursul rezidentiatului se muncește la greu. In cam toate spitalele de urgentă din orasele universitare (doar acolo pot lucra rezidentii), 70-80% din muncă e făcută de rezidenți. Mergi la urgente la oricare spital din București și ești triat, tratat, operat de medici rezidenți. Practic orice medic rezident care isi da interesul de prin anul 2, poate să facă majoritatea procedurilor.
4. Salariile medicilor rezidenți sunt între 3900 lei și 7000 lei. Depinde de an și specializare. Astea sunt sumele nete cu tot cu sporuri. Alea de 6000-7000 lei sunt la rezidenti de an 5-6-7 pe urgente, ATI și alte specializari. Grosul medicilor rezident castigă intre 4000 și 6000 lei. Timp de 5-6 ani.
5. Medicii specialiști (cam 30-31 ani), ar vrea să lucreze în Romania, doar că majoritatea spitalelor sunt niște jeguri fără aparatură necesară, șefii se cred niște mini dumnezei care taie și spânzură, la camera de gardă e foarte posibil să iți iei bataie de la rudele pacienților.
Merita platit oricat pentru a scapa de idioti ca unii dintre cei care scriu pe aici.
Nu știu alții cum sunt dar cred că Vlad a uitat de termenul UMFISTAN…..acesta definește de fapt medicina românească…..