PSD ne va face pe toți milionari – din nou

Am mai spus-o: nu mai cred că guvernările PSD sunt doar incompetente, cred că sunt rău-intenționate premeditat, poate chiar programatic și cu siguranță instinctiv.

PSD a fost la guvernare, direct sau controlând guvernul din Parlament, mai mult de 20 de ani din cei 29 de după Revoluție (link) iar România este în continuare subdezvoltată, fără infrastructură, fără elemente esențiale de civilizație (canalizare, asistență sanitară funcțională, școală eficientă) etc. Lipsa tuturor acestora nu este o întâmplare; pur și simplu, nu poate fi, oricâtă incompetență ar fi la mijloc. Au trecut, totuși, trei decenii. Și o piramidă dacă s-ar fi început, ar fi fost gata până acum. Iată, am ajuns în situația în care se manifestează în stradă pentru construcția unei autostrăzi către Moldova, nu e ca și cum nu s-ar ști de problemă, nu e ca și cum oamenii n-ar fi în pragul disperării.

Pentru acest partid clientelar, este crucial însă ca un număr cât mai mare de alegători să rămână în dependență cât mai strânsă de stat, iar dependența se menține prin consolidarea sărăciei, nu prin eliminarea ei. Aduc autostrăzile prosperitate? Îi învață școala să trăiască mai bine, prin forțe proprii? Păi atunci doar n-om fi proști să le facem, că nu-i mai interesează zgârciurile pe care le aruncăm noi!

Ce urăște PSD cel mai mult este prosperitatea individuală bazată pe competență și spirit de inițiativă, nu pe parazitarea statului: aceasta este evadarea din rețea, și fiecare evadare prin reușită personală în viață slăbește forța partidului. Fără partid, toți paraziții care-l compun sunt morți, că nu se pricep să facă, de fapt, nimic. Partidul e sfânt pentru că partidul îi hrănește și-i îmbracă, le face vile, îi duce la vânătoare și-n excursii, le dă pensie șamd.

Că veni vorba, ați remarcat cât de obsedat de PSD de Pilonul II de pensii? Sigur, acolo sunt vreo 10 miliarde de euro, dar la Bruxelles sunt chiar mai multe miliarde de euro pentru dezvoltarea României și nu văd vreo preocupare guvernamentală pentru absorbția lor (ba dimpotrivă, mai mult îi irită).

Banii românilor de la Pilonul II sunt în egală măsură o tentație și un pericol pentru PSD.

O tentație, pentru că, dacă reușește să pună, cumva, mâna pe ei, partidul nu e obligat să-i cheltuiască pentru dezvoltarea țării; îi poate folosi tot pentru creșterea dependenței propriilor votanți (noi vă dăm bani, ăilalți, dacă vin, vi-i taie).

Un pericol, pentru că vreo 7 milioane de cetățeni au deja niște mii de euro puse deoparte pentru bătrânețe, fără să fi depins de stat pentru asta, iar banii aceștia cresc tocmai pentru că sunt administrați privat, nu de către stat.

Pilonul II e profitabil, transparent, responsabil, adică tot ce nu e statul, deci face oamenii să cunoască alternativa, ceea ce este inacceptabil pentru colonia de paraziți care stăpânește România.

PSD urăște atât de mult Pilonul II încât e gata, vorba lui Moise, să-și tragă o ghiulea în picior ca să-l desființeze. Iată, partidul invită acum românii să dea năvală la retragerea banilor – luați-vă, proștilor, miile de euro, și spărgeți-le pe ce vreți, luați de la pesedeu! Populism strident, grețos, iresponsabil.

Efectul va fi devastator, atât dizolvarea unor economii ale oamenilor, cât și un puseu de consum de câteva miliarde de euro care va alimenta, evident, economiile altor țări (deficitul balanței comerciale e și acum uriaș), și care va reporni inflația, pentru că de ce să nu depindă din nou prostimea de partid ca să le mărească salariul și pensia cu rata inflației, nu?

Tragedia e că am mai văzut (iar eu am mai și trăit) șmecheria asta ucigătoare, și uite că românii nu par să fi învățat nimic din istorie: în 1990, FSN a dat populației, deodată, părțile sociale, adică fondurile reținute de regimul comunist de la salariați sub pretextul „împroprietăririi” lor cu industria de stat, că așa zicea ideologia partidului, dacă era vorba de „averea întregului popor”, atunci de ce să nu plătească poporul pentru „averea” lui?

Românii au fost în culmea fericirii, uite, bă, am dat lovitura, ne-a dat bani, votăm fesene și pe domnu’ Iliescu, că ne-a îmbogățit!

Îmogățirea asta (și alte măsuri economice imbecile, rău-voitoare) s-a tradus, printre altele, prin explozia inflației, de la 5,1% în 1990, la 170,2% în 1991, la 210,4% în 1992 (date oficiale).

Românii au mâncat și au căcat, iar între astea au și votat, fără să facă legătura între biruința sărăciei și partidul de lichele care le confiscase țara și-i făcuse milionari în milioane fără valoare.

În acest timp, în Polonia, niște oameni politici cu dragoste de țară își sacrificau carierele politice pentru a iniția și coordona o reformă profundă a economiei, pe baze corecte. Rezultatul: Polonia a ieșit din depresia economică post-comunistă în 4 ani, România abia după 11; PIB-ul pe cap de locuitor era practic egal, în cele două țări, în 1990; azi, în Polonia e aproape dublu față de România.

Știu și ce o să urmeze: după ce va falimenta din nou economia (a câta oară în ultimii 70 de ani?) acest partid cu atâtea nume și același nărav va da (din nou, da) vina pe „străini” pentru dezastru. De la „imperialiști” la „agenturi” la „soroșică” drumul nu e nici măcar drept, ci doar circular – un cerc vicios nenorocit; ne-nvârtim pe loc, titirez în mâinile unor ticăloși care nu-și iubesc nici țara, nici poporul, o infecție cu paraziți rezistenți la orice tratament cu cinste și responsabilitate.

Articol din categoria: REVOLTĂ

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Amin.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Vlad,
    Masurile fiscale luate de PSD ieri mi-au scazut valoarea portofoliului de la bursa cu cateva zeci de mii de lei!!!
    Deci, stii cum pot sa-i „umplu frigiderul” lui Teodorovici, Dragnea si PSD-ului?

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      Ciocoiule treci la munca. Noi stam pe social si tu ne vorbesti de bursa .
      🙂

      0
      0
    • E inimaginabil pentru o tara normala ca guvernul sa produca asemenea socuri prin acte iresponsabile, decizii neanuntate si nediscutate.

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      @Vlad: Pentru mine este inimaginabil cum de inca este pe o oarecare linie de plutire Romania, cu astfel de labari la conducerea ei…
      De cate ori imi arunc ochii peste știrile din tara, imi vine sa dau cu telefonul de pământ. Niște tampiti ajunși conducători!

      0
      0
  3. #6 Comentariu nou

    Cand spui PSD, ma gandsc ca te referi la intteaga clasa politica de la noi, nu-i asa? Ia vezi ce se intampla in Bihor: http://www.bihon.ro/scene-penibile-in-plenul-consiliului-judetean/2166341

    0
    0
  4. Pai si polonia a nationalizat pilonul de pensii private si nu a fost nici un puseu inflationatist, iar acelasi lucru s-a intamplat si in ungaria. Pib-ul pe cap de locuitor pps – care tine cont de preturi – nu e dublu ci doar cu aprox. 10% mai mare – in Romania e 63% din media ue fata de 70% in polonia, aici gasiti datele pt toate tarile ue:

    cursdeguvernare.ro/consumul-individual-efectiv-al-romanilor-la-68-din-media-ue-peste-croati-si-unguri-la-egalitate-cu-letonii.html

    0
    0
    • Eu contestam doar partea in care nationalizarea pilonului II ar duce la un puseu inflationist. Toate sistemele europene se bazeaza pe un sistem falimentar – schema ponzi care nu tine cont de imbatranirea populatiei. Personal prefer sa primesc acum banii din pilonul 2 si nu peste 20 de ani cand vor valora in cel mai fericit caz un sfert sau o treime din cauza inflatiei si a tepelor des intalnite pe asemenea scheme.

      0
      0
    • Unde am vorbit eu de “nationalizare”? Mi se pare ca am fost foarte clar, am zis desfiintare, nu nationalizare. Iar injectarea subita a 10 miliarde de euro (fie si 5, daca vrei) in consum evident ca stimuleaza cresterea preturilor, ce nu e clar?

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      @Sergiu
      Pai e o diferenta bibicule: In Polonia s-a nationalizat pilonul 2 (adica banii au trecut la stat iar oamenii isi vor lua pensie doar de la pilonul 1 si doar dupa ce indeplinesc conditiile de pensionare) iar la noi blondu’ ala de Teodorovici a propus nici mai mult nici mai putin decat sa dea liber la oameni sa-si retraga banii din acel fond, adica o gramada de bani pe piata instantaneu (asta in cazul in care administratorii respectivi au de unde sa-i scoata pe loc, ca nimeni nu-i nebun sa tina banii aia la vedere in loc sa-i investeasca). Deci o cantitae mare de bani brusc in piata, deci inflatie. Capisci?

      0
      0
    • Banii din pilonul desfiintat in polonia au intrat la stat care apoi a marit pensiile si salariile, adica banii s-au intors tot la oameni. In ungaria schema a fost asemanatoare cu cea din Romania – cei care au vrut si-au putut retrage banii.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Domnu sergiu, sunteti cam inexact, asta ca sa fiu eufemistic si sa nu arunc pe hartie tot ce imi trece prin cap.

      „Banii din pilonul desfiintat in polonia au intrat la stat care apoi a marit pensiile si salariile, adica banii s-au intors tot la oameni. ”

      In Polonia, oamenii nu au vazut niciun ban in mana. Au fost varsati cu totul in bugetul de stat pentru a reduce datoria publica (rezultatul fiind aproape inexistent, in 2016 datoria publica a revenit la valoarea initiala ca procent din PIB). Adica au astupat o gaura de moment, exact ce incearca sa faca guvernul nostru.

      Ia fiti atent ce modalitate „democratica” au avut oamenii in a alege:

      In 2013, acolo s-a derulat primă etapă de naţionalizare, când banii polonezilor aferenţi titlurilor de stat au fost mutaţi din Pilonul privat în Pilonul public. Statul a lăsat o fereastră de timp în care fiecare să “opteze” pentru a rămâne cu restul de sume în Pilonul privat sau a merge către Pilonul de stat. Doar că, în toată perioada, autorităţile au interzis administratorilor de pensii să-şi facă reclamă pentru a atrage participanţii, iar cine nu opta într-un anumit interval de timp era automat direcţionat în Pilonul I. In final, rezultatul a fost: peste 80% dintre polonezi s-au ‘trezit’ mutaţi în Pilonul I, cea mai ineficientă soluţie pentru ei.

      Hai sa trecem in Ungaria.

      „In ungaria schema a fost asemanatoare cu cea din Romania – cei care au vrut si-au putut retrage banii.”

      Aoleu, asta e chiar gogonata, nene, gogonata rau. Li s-au dat oamnilor banii, fratilor, ca in Romania! Au fost lasati sa aleaga! Mor, nene, ma tavalesc pe jos. Ia fii atent aici cum a fost „schema” in Ungaria.

      Pe 13 decembrie 2010, majoritatea parlamentară formată în jurul Fidesz a adoptat o lege de reformare profundă a sistemului de pensii. Conform acestei legi, salariaţii aveau un termen de o lună şi jumătate (până pe 31 ianuarie 2011) ca să opteze între Pilonul I (pensii de stat) sau Pilonul II (pensii private).

      Cei care preferau să rămână şi la Pilonul II trebuiau să-şi exprime această opţiune în scris. Dar condiţiile de a rămâne erau absolut îngrozitoare, prin penalităţile pe care legea le prevedea. Aceştia pierdeau orice drepturi ulterioare la pensia de stat, chiar dacă angajatorul era obligat să le plătească în continuare contribuţia de 24%. Rămâneau, practic, cu porţia de pensie de stat constituită până la acel moment. De asemenea, perioada de activitate ulterioară datei de 31 ianuarie 2011 nu le mai era considerată vechime în muncă, astfel încât să se poate pensiona după 20 de ani de activitate, aşa cum le dă dreptul legea ungară.

      Asta li s-a dat oamenilor sa aleaga in Ungaria: vreti bataie cu biciul in piata publica (pilonul I) sau cu streangul (Pilonul II)?

      E destul de clar ce au ales oamenii, nu? Legea a fost modificata mai tarziu din motive de Constitutie, ca era absolut aberanta, dar prea taraziu. Oamenii „alesesera”, iar banii au fost papati rapid. Si banii transferati au fost folositi pentru reducerea datoriei publice, ca in Polonia. Si tot ca a acolo nu a functionat decat pe moment. Astazi, datoria publica a revenit la 80% din PIB, ca in 2010. Deficitele structurale nu se rezolva asa.

      Peste tot avem de fapt aceiasi situatie: guverne care balesc la banii din fondurile publice de pensii administrare privat si care folosesc orice magarie imaginabila si inimaginabila de a pune mana pe banii aia pentru a astupa (temporar!) gaurile din buget. Cui ii pasa ce se va mai intampla peste 10-15 ani cu cei care ies la pensie? Nimanui. Le promitem ca o sa le dam niste pensii de stat mult peste ce da Germania, Olgutza dixit, ca nu te doare gura. „Nu mai aveti nevoie de Pilonul II, fratilor, sa moara mama, va spun eu!” Desi realitatea o sa fie crunta pentru sistemul public de pensii, cel putin in cazul Romaniei, care are o particularitate fata de alte tari: generatia decreteilor care o sa inceapa pensionarea incepand cu anul 2030.

      P.S. La inceputul lunii octombrie 2018, Camera inferioară a Parlamentului polonez a decis ca Poilonul II de pensii să fie reînființat.

      0
      0
    • Mulțumesc pentru explicații, mi-ai luat-o înainte cu documentarea.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      Fondurile de pensii au o foarte mare parte din bani bagati pe bursa (exact bursa care a scazut astazi cit a scazut). Deci, dintr-un foc, banii pe care ii aveati in pilonul II s-au imputinat astazi cu vreo 10%, multumita conducatorilor iubiti. Cind o sa vrea toata lumea sa isi ia banii din fonduri si acestea vor incepe sa vinda actiunile pe care le au pentru a face rost de cash, o sa cada bursa mult mai rau decit astazi (pentru ca vor fi multi vinzatori, in timp ce cumparatori sunt, in cel mai bun caz, tot citi sunt si acum. In cel mai rau caz, cumparatorii vor mai astepta sa scada preturile, stiind ca fondurile sunt silite sa vinda pentru a-i plati pe fraierii care isi vor banii imediat). Si o sa multumiti din nou conducatorilor iubiti cind o sa va luati doar vreo 30% din cit ati cotizat. Sa mai spuneti ca nu va intereseaza politica si alegerile pentru ca nu va afecteaza direct. Domnia si prostia se platesc scump.

      0
      0
    • @silicon_v – nu stiu exact conditiile insa stiu unguri din Ungaria care au optat si si-au luat banii inapoi din pilonul privat de pensie. Eu vreau doar acelasi lucru – sa-mi primesc banii inapoi – sunt capabil sa-i investesc la un randament mult mai ridicat decat orice fond privat de pensii.

      0
      0
    • Sunt convins :))))

      0
      0
  5. #18 Comentariu nou

    Parca tot mai tare as vrea sa vad un vigilante care sa faca putina ordine…e aiurea, stiu, dar parca nu se mai termina toata mascarada asta PCR-FSN-PDSR-PSD de atatea zeci de ani!

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      Nu e aiurea

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      pnl..

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Daca A3 supravietuieste, „Vigilante” al tau va fi suspendat de doua ori, iar sustinatorii lui se vor numi basisti. Tara se va umple acum de zombii-politici-criminali scosi din puscarii sau reveniti din autoexil.
      Nu va faceti iluzii infractorii deja au invins Romania, iar cei mai multi abia acum observa catastrofa.

      0
      0
  6. #22 Comentariu nou

    Eu sunt f curios cand o sa renunte la guvernare. Pentru ca e clar ca ei nu vor sa intre la alegeri de la putere (doar daca vor sa le fraudeze). Eu pariez ca o sa dea amnistia si apoi sa isi tranteasca mascat guvernul in asa fel incat sa para tot ei victime – n-am fost lasati sa facem, niste tradatori, traseisti, etc.

    0
    0
  7. #23 Comentariu nou

    Partea cu desfiintarea prin invaluire a Pilonului 2 e geniala, diabolica, dar geniala. Multi vor cadea in plasa.
    1. renunti la Pilon 2, scoti banii, cumperi de toti banii ceva – TVA-ul din ei se duce la stat
    2. ai scos banii, urmatoarea cotizatie la pensie se duce la stat.
    Te-a prostit pe banii tai.

    In schimb partea cu taxa pe ROBOR e de o prostie crasa.
    Bancile castiga din marja dintre depozite si credite.
    Daca ROBOR e la 0%, depozitele is pe la -0.1%, creditele pe la 6%.
    Daca ROBOR e la 4%, depozitele is pe la 3.8%, creditele pe la 10%.
    Castigul bancii e cam tot pe acolo. Daca tot vrei sa dai taxa pe lacomie si vrei sa avantajezi cetateanul, o dai pe marja asta.

    0
    0
    • #24 Comentariu nou

      Ce e mai perversa e denumirea … „taxa pe lacomie”.
      Atata doar ca bancile lacome care au facut profit procentual mare poate ca au de unde plati, iar cele care au investit sau au profituri mai nelacome isi vor lua teapa.

      0
      0
    • Nici o banca din lume nu e o asociatie caritabila insa in vest exista reglementari clare care nu prea le lasa spatiu de manevre imorale sau chiar ilegale si chiar si asa nici acolo nu e totul perfect – vezi scandalul mai vechi a bancii elvetiene hsbc care ascundea inclusiv bani obtinuti din infractiuni – spalare de bani, delapidari…. In Romania e un sat fara caini in care bancile se comporta mai rau decat camatarii interlopi. O relatie banca-client ar trebui sa se bazeze pe incredere reciproca, insa cata incredere sa mai aiba clientul cand primeste de la banca un contract in care sunt ascunse comisioanele in fonturi atat de mici practic imposibil de citit cu ochiul liber ?

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      @Sergiu Vorbesti numai prostii. HSBC nu e elvetiana. Habar n.ai de la ce vin initialele alea, ca daca aveai … filosof ramaneai. Fa-ne la toti un bine si taci.

      0
      0
    • @ciprian – doar asta ai gasit trolule ca am scris gresit banca elvetiana in.loc de filiala elvetiana a bancii britanice hsbc ? Partea cu bani furati, inclusiv din Romania 1.3 miliarde de dolari, ascunsi de autoritati nu te-a deranjat ? Probabil tu esti din ala multumit ca alde udrea, ghita, bica…..nu vor returna nimic din banii furati pt ca oficial pe numele lor nu detin nimic, banii fiind ascunsi prin.elvetia si alte parti:

      m.ziare.com/impozit/scandal-hsbc-elvetia-banca-a-ajutat-clienti-inclusiv-din-romania-sa-se-sustraga-de-la-plata-taxelor-1347233

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      Daca a zice un ziarist prost ca e banca elvetiana nu inseamna ca si e. E ca si cum ai zice ca Deutche Bank e britanica pentru ca sediul central e la Londra. H.ul vine de la Hong Kong. Te las pe tine sa descoperi restul. Si da, deocamdata HSBC are sediul central tot la Londra ca asa a votat CA. HSBC e atat de elvetiana pe cat e Reiffeisen romaneasca.

      In rest, nici eu nu le plang de mila bancilor, doar celor care lucreaza in ele si pot fi dati afara. Investitorii de la o banca asteapta un anumit ROI. Daca e mai mic, dar pozitiv, tot esec se numeste pentru ei si o masura ca sa se indrepte treaba pentru ei este taierea de costuri.

      Iar tu Sergiu esti o mizerie de PSDist.

      0
      0
    • @Ciprian – du-te rapid la casierie sa-ti incasezi leafa de la banci dupa ce le-ai mai tras o limba.
      In afara de companiile de telecomunicatii, probabil singurii jucatori onesti din Romania sunt de acord sa fie taxati toti escrocii interlopi ascunsi sub denumirea de banci sau companii petroliere care ne i-au gazele si petrolul aproape gratis si ni-l vand inapoi la acelasi pret ca-n austria in conditiile in care in Romania au cheltuieli de cel putin 3-4x mai mici cu salariile, logistica, exploatare, intretinere. Companiile de telecomunicatii in nici un caz n-ar trebui taxate – ele practica preturi mult mai mici ca-n occident la.o calitate a serviciilor mult superioara – la un abonament de 20-30 de euro la telekom in germania viteza internetului e execrabila fata de cea chiar si sa de la abonamentele ieftine de 9-10 euro din Romania – nu conteaza ca vorbim de orange sau vodafone.

      0
      0
    • Atata doar ca jucatorii din telecomunicatii fiind companii oneste care investesc in calitatea serviciilor nu au laudatori profesionisti ca dl Ciprian care a mai facut azi cativa leuti ridicand in slavi bancile.
      Iar angajatii aia din banci la care le plang de mila laudatorii profesionisti ca dl Ciprian chiar daca nu au vina principala au incasat prime si salarii babane pe seama clientilor romani jefuiti de banci si chiar nu s-ar putea spune ca nu sunt acum destule locuri de munca cinstite pt „saracii” din banci.

      0
      0
    • Sergiu, stii vorba lui Cocoșilă?

      Ia si tu o pauză, ca aici sunt oameni care chiar inteleg ce se intampla si sunt foarte ingrijorati. Ai locuri dedicate pentru texte d-astea de propaganda ieftina. Vezi acolo.

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      Cred ca e destul de clar cine e prostu’ satului dintre noi. Altii nu au vrut sa iti spuna asta direct pentru ca ei is mai eleganti.
      Ah, imi cer scuze pentru pleonasm – „mizerie de PSDist”.

      0
      0
  8. Citez din cuvântarea derbedeului național :
    -“Vâlcov este în sală ?… Unde ești, coruptule ?”
    (în opinia lui Dragnea, ăsta a fost un banc, sala pesedistă chiar a râs !!)…
    …Acest Vâlcov este eminența cenușiu-întunecată a economiei noastre, mai exact a șmenului românesc la înalt nivel. Are o avere fabuloasă și o condamnare la 8 ani de temniță : restul (o spun pentru colegii plecați în țări mai calde) se poate afla de pe net.
    Dar, cel mai important – Vâlcov e un om liber ! Și, alături de Dragnea (alt condamnat !) – conduce țara din umbră : cât de străvezie e umbra – o știe toată Europa !
    Vâlcov și Dragnea : somitățile halului în care am ajuns !…
    Asta o știm cu toții. Dar ce mă secătuiește e…
    Balega aburindă a zilei de azi ! :
    …și anume tocșourile care vor urma câteva zile de-aci încolo, în care vom vorbi, vom dezbate, ne vom enerva și scărpina în creștet și ne vom feisbuci plângându-ne soarta…
    Atât – căci cei din 89 sunt demult în pământ, uitați.

    0
    0
  9. #34 Comentariu nou

    Dar nu mai bine ii dam noi afara pe sus din parlament, din CCR… le confiscam averile si dupa ne amnistiem faptele? Just sayin…

    0
    0
  10. #35 Comentariu nou

    Vlad, daca se da legea, sunt primul care scoate banii aia. Sunt plecat demult din tara si chiar n-as vrea sa fac psd-ului un cadou de 10.000 de euro. Asta va urma. Va ingropa pilonul doi prin retrageri masive, dupa care il va „salva” nationalizand ce a mai ramas… Asa ca, imi iau banii si ii bag in tara de adoptie. Succes

    0
    0
  11. #36 Comentariu nou

    Vlad, daca se da legea, sunt primul care scoate banii aia. Sunt plecat demult din tara si chiar n-as vrea sa fac psd-ului un cadou de 10.000 de euro. Asta va urma. Va ingropa pilonul doi prin retrageri masive, dupa care il va „salva” nationalizand ce a mai ramas… Asa ca, imi iau banii si ii bag in tara de adoptie. Succes.

    0
    0
  12. #37 Comentariu nou

    În cazul nostru, inflația depinde de cantitate de monedă existentă în piață. Taxarea băncilor sau a resurselor de spectru, reprezintă o reducere a monedei din piață și nu generează inflație. Procesul dezinflaționist e dureros și de multe ori a fost suportat de păturile sărace. Bancile străine au profituri uriașe în România, nu le plâng de milă, că nu-mi bagă reclamă în pe siteul meu.

    0
    0
    • Bravo, Vasile, perfect intelegi ce e inflatia si cum functioneaza ea. Cred ca lucrezi la guvern, nu? Pari genu’.

      E o idee minunata sa “reduci moneda din piata prin taxare”, asta incurajeaza, desigur, economia, creditarea productiei, a investitiilor si, fireste, contribuie la plata unor salarii marite, ca daca sunt mai putini bani in piata, redusi fiind ei, se si pot da mai multi. Much logic, ce plm.

      0
      0
    • E smecher sa-i faci prosti pe romani ca nu au educatie financiara, cand se revolta din cauza multitudinii de comisioane inventate care nu exista in vest – comision de administrare cont,de verificare sold, de retragere numerar….in timp ce tu incasezi bani de la banci sa le faci marketing. Si nu e cazul doar acestui blog.

      0
      0
    • Eliminarea comisioanelor bancare nu se obtine prin suprataxare, desteptule. Prin suprataxare se obtine, dimpotriva, tocmai inmultirea si cresterea comisioanelor bacare, dăăăă

      0
      0
    • Pai si pana acum de ce erau comisioane care nu exista in vest in conditiile in care in Romania sunt printre cele mai.mici taxe din ue ? Si nu e vorba doar de taxe – remeber contractele in care scriau cu fonturi foarte mici taxele si comisioanele pt a insela clientul – lucrul asta spus de curtea europeana de justitie nu de mine.

      0
      0
    • #42 Comentariu nou

      Sergiu, ce banca are in acest moment comision de verificare sold? Chiar am devenit curios.

      Eu inteleg ca multi au ramas cu sechele, dar chiar nu inteleg ca nu asta e calea, sa dai cu barda in tot ce misca, ca ai nevoie de bani la buget. Impozit pe activele bancare, impozite de 3% pe cifra de afaceri in telecom, impozit de 3% pe cifra de afaceri in energie si asa mai departe. Impozite anuntate pe loc, fara consultari. La fel, nationalizare de facto a pilonului II, din pix.

      Omori economia, dobori bursa (s-au vandut actiunile romanesti in disperare azi, au fost pierderi de 6 miliarde de lei la Bursa Bucuresti), gonesti investitorii. O sa obtii la sfarsit doar saracie si subdezvoltare.

      Strict in cazul bancilor, totul e in mana statului, daca vrea sa corecteze ceva: prin legislatie si prin normele BNR. Dar chestii facute cu cap, in timp, nu mizerie asta de supra-taxare anuntat in disperare, ca nu se mai inchide bugetul pe 2019 si suntem pe 20 decembrie. Asta nu o sa rezolve nimic pentru utilizatorul final, doar o sa il faca sa se simta si el razbunat o zi-doua.

      Ia uite de la cineva care a facut rezumatul zilei. Acum ganditi si vedeti daca e ceva de bine in asta:

      Preţul electricităţii sare pe bursă cu 14% după anunţul privind impozitarea companiilor din energie. România devine cea mai scumpă piaţă din regiune

      Dezastru pentru bănci: Aşa cum este scris textul Ordonanţei şi prima interpretare a bancherilor, „taxa pe lăcomie” va fi trimestrială, nu anuală, ceea ce înseamnă o sumă de patru ori mai mare decât estimarea iniţială. Dacă este aşa, toate băncile vor fi pe pierderi

      Bursa pierde într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018, Erste se prăbuşeşte la Viena, marile companii listate pierd 6 mld. lei în două ore. Banca Transilvania are minus 19%

      Efectele şoc ale proiectului fulger al guvernului PSD, care a aruncat în aer bursa şi a prăbuşit băncile. LIVE TEXT

      Unda de şoc a Guvernului PSD ajunge în străinătate: Acţiunile Erste se prăbuşesc la Viena cu 8%

      Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS şi UPC ies pentru prima oară în istorie cu un mesaj comun, un atac dur la propunerea Finanţelor: Este o creştere excesivă a taxării, cu efecte negative în cascadă, care ameninţă dezvoltarea tehnologiei 5G

      Camera de Comerţ şi Industrie atacă propunerile Finanţelor: “Măsurile de supraimpozitare anunţate de guvern se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilităţii economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor”

      De ce se prăbuşesc acţiunile Băncii Transilvania şi BRD? “Şocul provine mai degrabă din faptul că cineva s-a putut gândi să confişte jumătate din profiturile băncilor”

      Dar ne simtim bine, nu? Ce si-au mai luat-o bancile, he, he

      Nu, nene, noi ne-am luat-o. Unda asta de soc o sa loveasca economia in plin. Pentru ca niste nemernici au ramas fara bani, dupa un dezmat bugetar fara precedent in istoria postdecembrista

      0
      0
    • @silicon_v – Banca transilvania pana acum 2-3 luni avea 30 bani comision pt verifcare sold iar in rest comsionul de administrare cont si cel de retragere numerar din depozite sunt la toate bancile din Romania.
      Hai sa nu le mai plangem de mila bancilor ca-mi dau lacrimile de crocodil. Sa va povestesc cazul meu concret – in 2007 am luat un credit imobiliar si fiind un ardelean care considera o discutie in care am solicitat sa mi se comunice toate dobanzile, comisioanele ,taxele si un strans de mana mai importante decat un contract am facut marea greseala sa nu-mi iau lupa cu mine ca sa citesc paragraful scris cu font minim care continea partea de comisioane. Cred ca majoritatea firelor albe din cap si probabil multi ani din viata i-am pierdut datorita nesimtirii si comportamentului interlop al bancii – nu acuz neaparat pe angajati care doar urmau politica de jefuire a clientilor practicata de bancile din Romania, asa ca orice masura care mai taie din profiturile nesimtite ale bancilor nu poate decat sa-mi provoace satisfactie.
      Probabil dvs sunteti prea tanar ca sa aveti „sechele” din astea si nu va doresc sa aveti de-a face cu comportamentul interlop al bancilor din Romania.

      0
      0
  13. #44 Comentariu nou

    În sfârșit cineva s-a prins că PSD-ul ne vrea săraci și proști! Cred că asta e cea mai mare scamatorie a lor, au convins pe toată lumea că tâmpeniile pe care le fac sunt doar rezultatul incompetenței.

    Pentru mine este evident că nu este așa, totul e desprins din manualul KGB-ului: poporul trebuie ținut ocupat cu mărunțișuri zilnice ca să nu îi vină alte idei: să se implice în viața politică, să protesteze. să-și facă firme sau ONG-uri. Totul trebuie să fie complicat pentru omul de rând, de la autobuzul care mereu întârzie, traficul infernal fără minime eforturi de a-l îmbunătății (lucruri care nici nu ar necesita bani), spitalele și învățământul care necesită să aloci bani și mai ales timp pentru a cerceta care medic sau profesor e bun, să te duci la mama naibii cu copilul, etc. Totul culminează cu hățișul legilor, doar aventurierii au curaj să își deschidă o firmă pentru că lor nu le place concurența (nici ca produse, dar și pentru că vor să aibă oameni dispuși să muncească pe nimic pentru ei în lipsa unei alternative), firmele trebuie să fie ale lor și resursele statului spoliate fără griji.

    Dacă observi toate astea îți dai seama că evoluția României după intrarea în UE le pune în pericol existența lor, sursa banilor obținuți ușor, ei fiind în mare parte niște oameni slab pregătiți care n-ar fi în stare să țină niciun un chioșc fără „învârteli”. De asta nu le ajunge controlul justiției, vor tot, comunism cu față umană cum și-a dorit Iliescu. Vor să plece toți tinerii cu inițiativă din țară pentru că îi încurcă. Au nevoie de un popor supus, prost și bolnav, mereu preocupat de orice altceva decât de ce fac conducătorii lui!

    0
    0
  14. #45 Comentariu nou

    Articol bun si solid ! Felicitari !

    0
    0
  15. #46 Comentariu nou

    ASTA E TAXA PSD ; NUMITI-O NUMAI ASA CA SA TINEM MINTE CINE TRAEDEAZA SI DISTRUGE ROMANIA

    0
    0
  16. #47 Comentariu nou

    Vlad, poti scrie un articol de genul asta, eventual putin mai simplificat, sa-l inteleaga toti alegatorii PSD? Punem mana de la mana sa cumparam billboarduri prin orase sa transmitem un mesaj.

    0
    0
  17. #49 Comentariu nou

    Ascut coasa.

    0
    0
  18. #50 Comentariu nou

    aici se plange de mila bancilor. halucinant!

    0
    0
    • Cand ai un randament de 21% de 7x mai mare decat in germania unde e 3% sau de 3x mai mare decat media ue de 7% iti permiti sa cumperi toate site-urile si o armata de postaci care sa te ridice in slavi si sa-ti cante ode.

      0
      0
    • #52 Comentariu nou

      Ai comentat fara sa citesti articolul, sau nu l-ai inteles?

      0
      0
    • #53 Comentariu nou

      Nu, aici se plânge de mila noastră, deșteptule!

      0
      0
  19. #54 Comentariu nou

    Noi stam in agora si discutam subiectele fara noima pe care ni le arunca acesti descreerati. Poate e timpul sa iesim din piata si sa mergem la Capitoliu, sa vedem cate pene au gascanii nostri si daca scrie „made in Russia” pe ele.

    0
    0
  20. #55 Comentariu nou

    Cea mai mare parte a banilor din pilonul II au fost imprumutati statului. Din ei s-au platit pensiile de mii de euro, rentele.

    0
    0
  21. #56 Comentariu nou

    Dn-le Petreanu, ati pus punctul pe i ! Indignarea dvs ca si a noastra este justificata! Am citit si toate comentariile de mai sus. Cum va explicati ca ne marginim doar sa comentam, pe internet sau la tv si nu iesim in strada? Asta ma uimeste: De ce asistam cu mainile in san la prabusirea Romaniei??

    0
    0
  22. #57 Comentariu nou

    @Sergiu: dude, in unele privinte ai dreptate cand compari sisteme bancare din democratii traditionale si vechi cu sistemele bancare ale Romaniei – care a stat decenii intregi in socialism si inca n-a trecut definitiv la democratie/piata libera. Dar cum poti sa aperi aceste masuri imbecile luate cu 2 saptamani inainte de aplicare? Serios acum, doar simplul fapt ca sunt luate masuri atat de multe si de radicale cu atat de putin timp inainte de aplicare, DOAR acest fapt le face sa fie gresite. Putea guvernul sa ia toate aceste masuri pe invers, sa relaxeze taxarile si sa reduca la maxim interventionismul in piata libera si tot rau era. Nu iei asemenea masuri fara consultari, fara discutii, fara sa pregatesti inainte piata sa se adapteze la ele. Asta arata ori ca esti tampit, ori ca ai nevoie urgent de bani, ori ca vrei sa dai o bomba pe BVB (eu cred ca putin din toate).

    Insa in multe alte privinte esti prost informat sau dezinformezi voit. Desfiintarea pilonului 2 in Ungaria si Polonia – pai e bine asa? Asa poti spune si ca randamentul pe bursele din SUA e mult mai mic decat randamentul pe BVB si sa dai vina pe banci/investitori, fara sa tii cont de maturitatea la care au ajuns aceste asset-uri acolo spre deosebire de aici.

    0
    0
  23. #58 Comentariu nou

    Sa nu uitam ca nici o masura aruncata zilele astea ca si altele din anul asta nu au fost mentionate in programul de guvernare si inainte de alegeri, numai cresterea salariilor si pensiilor si bunastarea romanilor, cand toata lumea se intreba de unde (atatia) bani. Acum avem si raspunsu. Si mai urmeaza ca baietii s-au declansat si abia au prins gustul. Si mai sunt si 2 ani pana la alegeri asa ca sa tot arunce cu OUG-uri. Cred ca au un draft ceva si pentru curs sau de ce nu pentru BNR s-o oblige sa tipareasca bani iar inflatia se va stabili la PSD. Cat despre bursa, stati linistiti ca e ultima lor problema. Si asa ca idee: nu uitati ca sunt mai multe iesiri din tara in vest, nu numai Nadlac, nu va inghesuiti la o singura usa 😀

    0
    0
  24. #59 Comentariu nou

    Eu unul o sa imi retrag instant toata cotizatia de la P2(55k ron), sau cat o sa mai fie dupa toata inflatia si caderea de bursa. Prefer sa imi maresc pensia privata din Germania cu cat mai ramane, decat sa mai las in RO ,unde nu stiu ce o sa se intample in 1-3ani…

    0
    0
    • #60 Comentariu nou

      Si uite asa ai facut jocul PSD-ului. Felicitari.

      0
      0
    • #61 Comentariu nou

      Stii care e diferenta in momentul asta intre tine si ala care a votat PSD pentru o sticla de ulei si o punga de zahar? Ala a castigat ceva, tu ai fost mituit cu banii tai.

      0
      0
  25. #62 Comentariu nou

    Vestea proasta e ca, indiferent ce decidem, sa retragem sau sa nu retragem banii, tot rau e pentru noi, caci pierdem oricum. Ma tem ca vom trece din nou printr-o criză si mai dura decat cea din 2008, insa invers: vor fi multi bani in piata si fiecare va incerca sa-i investeasca in ceva: terenuri, locuinte, aur, valuta etc. Cursul valutar va sari in aer, preturile imobiliare vor creste pana la cer. In 2008 au avut de castigat cei care au avut cash, acum probabil vor fi avantajati cei ce detin proprietati sau aur. Multumim pentru analiza lucida a situatiei, Vlad! Poate revii asupra subiectului cu niste solutii propuse de persoane avizate. Sa aflam cum putem iesi cat mai putin prejudiciati din aceasta situatie.

    0
    0
  26. #63 Comentariu nou

    De doua ori, Amin!

    0
    0
  27. #64 Comentariu nou

    Tati, e groasa. O spun deschis si cu raspundere. De marti seara, pentru prima oara cu adevarat, in ultimii 29 de ani imi e frica. Pentru prima oara in ultimii 2 ani (de cand au castigat labarii astia alegerile) simt o sezatie acuta de pericol.
    Am 42 ani, lucrez de peste 15 ani in mediul privat, am trecutprin cateva corporatii, am luat mereu atitudine, m-am revoltat in piata incepand din 2012, semnalez, trimit petitii de catre ori este necesar diferitelor asa zise autoratati ale statului roman dar de data asta pe cuvant ca mi-a ajuns.
    Nu vreau sa traiesc cu spaima, cu frica. Nu vreau sa traiesc in bula mea de prieteni, de online doar ca sa ma prefac ca nu vad cacatul cat casa in care ne scufundam.
    Ma sperie si faptul ca in doar 2 ani (doi nenoriciti de ani) o gasca de mafioti, de hoti, de incompetenti si cu lechele de langa ei -soferi, amante, curve si tot tacamul- nu fac altceva decat sa se pishe cu jet fierbinte peste noi. Daca pe jegosii astia nu i-a dat inapoi si nu i-a speriat cand au iesit 300.000 oameni in piata ce oare ii poate speria? Cred ca doar 300.000 de oameni violenti, care nu mai cred si nu mai vor sa iasa pasnic cu pancarte istete si mesaje haioase. Nu prieteni, cred ca doar 300.000 de oameni care vor sa ucida, sa curga sangele labelor care se pisha pe noi, pe munca noastra, pe copiii si pe viitorul nostru, doar 300.000 de oameni care nu mai au rabdare cu istoria!
    Si asta ma sperie! Ca eu, un tip normal, obisnuit, cu familie, cu copil, cu un job si o cariera, nonviolent din fire, am ajuns sa cred, am ajuns sa fiu impins de masurile voit distructive luate de niste mafioti si interlopi, sa vreau sa le iau gatu’ la jegosii astia. Nu mai cred in dialog, in negocieri, nu mai cred in bun simt si in intelegere. Mafiotii astia nu stiu si nu asculta decat de forta. Nu se vor lasa pana, fie nu ne vor ineca in pishatul lor -in orice forma a sa: emigrare masiva, deznadejde, acceptare a noii paradigme din societatea romaneasca, asa stramba cum va fi (este deja), etc.- fie la polul opus, vor ceda din cauza furiei masive, dorintei ucigatoare, voluptoase de a ne elibera de toate umilintele, frustrarile, furia si deceptiile acumulate zi de zi, saptamana de saptamana in fiecare moment din ultimii 29 ani.
    Ma sperie ca acesti mafioti au adus in acest stadiu disperarea unei parti din societate, altfel normale si cu alte dorinte.

    0
    0
    • #65 Comentariu nou

      Din pacate istoria nu sta sa astepte.
      Vor distruge tot doar din nebunia puterii si de dragul dezmatului.
      Este tarziu sa cautam indreptare.
      Cand am avut sansa am ratat-o.
      De acum este clar va prevala legea faradelegii.

      0
      0
  28. #66 Comentariu nou

    deci premisa de la care pleaca autorul e ca daca le dai bani (inapoi) romanilor ii fac praf, distrug economia si arunca-n aer inflatia. deci banului ii sta mai bine oriunde decat in buzunar romanului – in banci, stat, orice. pai de la premisa asta la ce ne mai chinuim sa orice

    0
    0
    • Întâmplător, educația financiară a majorității românilor este nulă. Am scris despre această situație în mod repetat. Restul concluziilor vă aparține

      0
      0
    • #68 Comentariu nou

      Apropo de asta, am citit cu ceva timp in urma intr-un ziar despre evolutia ulterioara a unor personaje care castigasera sume mari la loterie – peste 1 milion euro/dolari.
      Intamplator sau nu, nici macar unul din cei despre care se interesasera si scrisesera ziaristii nu o ducea mai bine: unul aruncase cu bani in stanga si in dreapta pana ramasese lefter, altul intrase in tot soiul de afaceri si ramasese falit si dator vandut, altul se implicase cu niste baieti destepti in fel si fel de afaceri mai mult sau mai putin ilicite si ajunsese si fara bani si la racoare, altul isi cumparase tot ce nu avusese niciodata de la ceasuri la masini, excursii pana tocase banii de tot si restul tot asa. Concluzia era ca nici unul din acei norocosi castigatori nu folosise chibzuit banii ca sa ii inmulteasca si sa traiasca fara griji pana la sfarsitul vietii si sa lase si ceva urmasilor.
      Acum concluzia o trage fiecare.

      0
      0
  29. #69 Comentariu nou

    M U L T _ M _ _ _ P S D ! ! !
    Adica „MULTUMESC PSD” ca sa nu zica cineva ca vorbesc urat 🙂

    0
    0
  30. #70 Comentariu nou

    Vlad, mie personal mi se pare ca articolul tau mai mult complica decat sa limpezeasca lucrurile. Imi pare rau dar nu vad concluzia care, din punctul meu de vedere, este clara si lipsita de echivoc. Este vorba de o impozitare suplimentara a populatiei. Evident Dragnea si PSD-ul incearca sa ne-o vanda(la sugestia consilierilor israelieni) ca pe o lupta dura impotriva capitalistului veros platitor de taxe. De mentionat ca statul nu se indreapta impotriva capitalistului evazionist, ci impotriva celui care isi plateste taxele, care pot fi mai mari sau mai mici, dar le plateste. Dobitocul de Sergiu, postac al ciumei rosii alocat blogului tau, nu pricepe acest lucru pentru ca nu are capacitatea intelectuala necesara.
    Vlad, este Guvernul cel mai important client al bancilor comerciale? Se imprumuta Guvernul cel mai mult de la bancile comerciale? Daca da, de ce oare?
    Crede cineva, ca toate aceste taxe suplimentare vor fi platite de banci si corporatii? Doar postacii ciumei rosii pot sa creada asemenea minciuna si se straduiesc din rasputeri sa ne prosteasca si pe noi cu chestia asta. De fapt vom plati cu totii fiecare penny suplimentar si chiar mai mult, pentru ca ordonanta este o mare oportunitate pentru banci si corporatii. Vom plati taxe suplimentare Guvernului. si profituri suplimentare multinationalelor. Peste toate astea ne vor fura si banii de pensie din pilonul 2.
    Pe romaneste spus, batuti, fututi si cu banii luati……q.e.d.

    0
    0
  31. #71 Comentariu nou

    Lucurile sunt mult mai simple de atat: PSD vrea sa fie partid stat (ca orice partid nationalist socialist), ca sa controleze tot: justitie, bani, servicii secrete, economie, Parlament, Guvern si Presedintie.
    Iar ce nu poate controla, distruge!

    Problema nu e impozitarea suplimentara, ci nivelul ei, e atat de ridicat ca pune domenii intregi din economie pe butuci, iar, in final, economia cu totul.
    3% impozit din cifra de afaceri /active inseamna faliment pentru majoritatea firmelor din energie, pentru banci, cazinouri si o buna parte din cele din telecomunicatii.

    O sa mai stranga statul impozite p@la , dar o sa aibe guvernul dobanzi preferientale la imprumuturi!
    Mai mari!

    0
    0
    • #72 Comentariu nou

      1. PSD nu este partid.
      2. Statul este confiscat de infractori.
      3. Orice credeti ca aveti deja nu va mai apartine.

      0
      0