Un francez intră într-un oficiu poştal din România

Artist: M.C. Escher
O ştire difuzată ieri: DOCUMENT – Fiscul a cheltuit peste 55,8 milioane de euro pe informatizare in ultimii 5 ani.

Ei, aş. Poate „furat”.

Ne aflăm în oficiul poștal al unei comune din marginea Bucureștiului, puțin după ora prânzului, într-o marți de primăvară generoasă. Afară-i soare și deja praf, că s-a zbicit pământul lăsat pe marginea drumului de când au început lucrările de canalizare, vara trecută. Înăuntru, filtrată de perdele verticale de pânză, o lumină plăcută, ce trage la somn cu capu-n piept, doar că n-ai cum, vericule: sunt petenți care sâcâie funcționăreasa. Ba chiar, unul dintre ei, un domn între vârste, cu aparență altfel civilizată, trântește și bufnește un dosar pe tejghea, în timp ce se stropșește printre dinți: „putain de putain de merde!”

Franţuzul faţă cu administraţia rumînilor.
Franţuzul faţă cu administraţia rumînilor.

Lângă el, translatorul ad-hoc: un muncitor cu tricou roşu şi negru (fan Stendhal, neîndoielnic) şi salopetă albastră, venit direct de pe șantier. O rupe oleacă pe franțuzește, poate c-o fi zugrăvit ceva castele pe Valea Loarei, mai ştii? Prins între nervii francezului și ridicările din umeri ale funcționăresei, translatorul se zbate să mențină echilibrul.

Mă dau mai aproape, trag cu urechea.

Franțuzul – pe care-l cheamă Olivier – lucrează în România și ar dori să achite impozitul pe salariul ce i-a fost plătit în țara noastră, 2.800 de lei cu totul. Olivier încearcă deja de o săptămână se dea niște bani statului român și nu reușește cu nici un chip, de aici și înjurăturile. Azi a venit din nou la poștă ca să completeze un mandat și să vireze banii în contul fiscului românesc, doar că cineva de la fisc i-a dictat un număr de cont incomplet.

Femeia din spatele tejghelei îi arată insistent ecranul calculatorului. Pe un tub CRT cum n-am mai văzut de 10 ani rulează un soft sub-DOS, presupun, unde, într-un câmp lung, clipește turcoaz cursorul.

Tehnica informatică a Poştei Române ar fi fost privită ca o minune... secolul trecut.
Tehnica informatică a Poştei Române ar fi fost privită ca o minune… secolul trecut.

– Lipsesc 4 cifre, zice ea.
Le numéro de compte n’est pas complet, fac eu către Olivier, pe lângă muncitorul în salopetă, ușurat de intervenție.

Francezul oftează din rărunchi, deja foarte românește, și-mi povestește, obidit, cum cineva de la fisc i-a trântit telefonul în nas înainte să apuce să noteze tot numărul. Mais on peut le trouver, n’est-ce pas?

Sigur, atandé, fac eu, scoțând, triumfător, telefonul meu. Chiar și aici, la țară, avem 4G, măi collègue, ne invidiază și Bernie Sanders, ce ştii tu, imediat se rezolvă.

IMG_5222
Aşa se vede site-ul ANAF pe mobil.

Evident că site-ul nu e optimizat pentru mobil. Nu reușesc să găsesc nicăieri un număr de cont, doar numele câtorva șefi și un program de audiențe la un sediu aflat la 40 de km distanță. Dau din colț în colț, mă înroșesc, mă simt, într-un fel, vinovat pentru mizeria asta în care s-a împotmolit un străin la mine-n țară.

Între timp, translatorul în salopetă sună la Administrația Financiară Ilfov, să ceară numărul de cont în care să vireze Olivier impozitul. Dă în centrală, i se face o legătură unde cineva ridică receptorul și-l pune instantaneul la loc în furcă. Omul sună din nou. Cineva-i răspunde, de data asta, și-i spune că trebuie să vină la sediu ca să afle numărul de cont, după care-i trântește imediat.

Angajata poștei decide să intervină. De data aceasta, sună ea la fisc. Așa, ca-ntre colegi bugetari, cere numărul de cont. De la celălalt capăt răzbate clar o voce țepoasă, care-i țipă că „nu-s obligată să vă dau nici un număr de cont prin telefon, da??” și-i închide și ei.

Sun și eu, deja furios. Ei, las’c-o să vadă nesimțita asta puterea presei, stai numai un pic, să vezi ce ți-o zdrențuiesc acum…

Nu-mi mai răspunde nimeni.

Prevăzător, franţuzul şi-a printat o hârtie cudatele fiscului. Evident, lipseşte exact informaţia esenţială - numărul de cont.
Prevăzător, franţuzul şi-a printat o hârtie cu datele fiscului. Evident, lipseşte exact informaţia esenţială – numărul de cont.

Între timp, funcționara poștei a sunat o prietenă de la un alt oficiu. Are loc o conferință intensă, cu un rezultat parțial. Aflăm, cu toții, că e un cont special pentru străini. Nu putem să aflăm, însă, care-i ăla.

– Mergeți în Lucrețiu Pătrășcanu, zice femeia.

Olivier privește în gol, înfrânt. Colegul în salopetă îi strânge hârtiile și i le vâră la loc în dosar. În mica sală de așteptare din oficiul poștal, publicul se ridică de pe scaune sau se-ndreaptă după ce a sprijinit pereții, așezându-se din nou la coadă. Drama s-a terminat, viața reintră în normal. Funcționăreasa e deja la telefon cu un loalnic:

– Să veniți să vă luați banii. Da, azi. Azi, că mâine vin țiganii din Tămași după alocații și se termină.

Olivier iese din oficiu, însoțit de colegul translator ad-hoc. Urcă într-o Dacia Duster albă, ireal de curată. Mai oftează o dată înainte de a demara, dând încetișor din cap, dezamăgit. O nouă zi ca o glumă proastă.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

45 comentarii Adaugă comentariu

 1. “nu-s obligată să vă dau nici un număr de cont prin telefon, da??”

  Astfel de oameni nu au ce să caute într-un sistem de RELAȚII CU PUBLICUL!

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Din păcate, dacă am da afară pe toată lumea care n-are ce cauta în anumite locuri, n-ar mai rămâne nimeni! 🙁

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Nu e adevarat Raluca. Nici nu se poate compara mediul privat cu ce se intampla in acest minunate insitutii publice, din care 3 ies mereu in evidenta pentru tratarea oamenilor cu fundul: ANAF, REGISTRUL COMERTULUI si POSTA.

   In orice firma privata am lucrat omul incompetent era mustrat si eventual concediat. Ce e INACCEPTABIL e ca oamenii din institutiile publice nu sunt schimbati in ciuda numeroaselor plangeri. Mergi la fisca, la registru sau la posta si vei gasi aceeasi oameni ca acum 3, 5 ani si mai mult.

   Cum sa aiba vreo dorinta de imbunatatire cand oricum i-ar trata pe oameni ei tot acolo sunt?

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Raluca, poate e adevarat, dar sistemul s-ar curata de aceste mizerii oricum angajate pe pile si cu un salariu caldut pentru a nu face nimic. bugetarul clasic…

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Dar… intr-un sistem de relatii… de rudenie, are ce cauta? 😀

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   astia nu sunt oameni.

   0
   0
 2. #7 Comentariu nou

  Șefii care acceptă astfel de comportamente nu au ce căuta acolo într-un sistem de stat. Poate merge în privat să vadă cum se câștigă un client și ce trebuie să fcai pentru a-ti menține clienții.

  0
  0
 3. Nu ne mai facem bine. Am avut o speranta, acum vreo 10 ani. Acum e clar, porcul nu zboara, roamanul nu poate pentru ca nu vrea…

  0
  0
 4. „Sigur, atandé, fac eu, scoțând, triumfător, telefonul meu. Chiar și aici, la țară, avem 4G, măi collègue, ne invidiază și Bernie Sanders, ce ştii tu, imediat se rezolvă” – aici m-a pufnit rasul.
  “nu-s obligată să vă dau nici un număr de cont prin telefon, da??”, iar aici plansul. 🙁

  0
  0
 5. #10 Comentariu nou

  chiar aşa, de unde reticenţa cu care se fac publice conturile astea publice?
  funcţionarul mărunt pare că e pastrătorul secretelor coroanei, dă greu informaţia, are şi el putere, nu e vre-un insignifiant.
  „din motive de securitate”, zice. ca să arate că face parte din sistem. şi cu sistemul nu faci cum vrei tu, da?

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   Ce păcat ca la aceste ghișee nu sunt nici ruși nici unguri nici evrei pe care sa mai dam vina ?

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   serios Mihai? Serios? e vorba de un cont DOAR pentru cetatenii straini – care platesc impozit pe venit pentru veniturile obtinute in Romania. Contul nu e in linkul de mai sus. Sunt, intradevar o lista de conturi, grupate pe trezorerii. DAR, contul necesar, in acest caz particular, nu e !

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Alex, serios, este. De exemplu, ala din dreptul „Impozit pe veniturile din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei de persoane nerezidente”.

   Vlad, pentru un alt subiect pe blog, alege o comuna oarecare din Franta si vezi care e contul in care ar trebui sa platesti tu, ca roman, impozitul pe venit la ANAF-ul de acolo. No offense, anaf-ul o avea multe bube, dar cea expusa de tine este o chestie nesemnificativa si care se poate rezolva relativ simplu. E ca si cum ai spune ca Romania o duce prost la capitolul autostrazi pentru ca e o groapa pe A2 la km 63…

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Vlad, acolo e o structura naucitoare de conturi.
   Pus in fata unui astfel de document Kafka ar fi ramas blocat si n-ar mai fi putut scrie nimic, never-ever.
   E mai usor de inteles alcatuirea unei gauri negre decat ratiunea din spatele hatisului asta de conturi.
   Cred ca de aceea si dispar atat de usor banii care se nimeresc sa intre in sistem.

   Am aruncat o privire fugara pe unul din documentele alea. E siderant.
   Mai sunt inca cca 200, fiecare avand cam 1875 de conturi diferite. Deci sunt cca 375000 de conturi diferite.
   In momentul in care, de exemplu, din aceste conturi ai 45000 care se refera fix la acelasi lucru „Sume primite in contul platilor efectuate in anii anteriori” si inca 45000 care se refera la „Sume primite in contul platilor efectuate in anul curent” (sic!) e de inteles spaima oricui de a da/gasi vreo informatie. Oricand banii se pot duce in contul gresit 🙂

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Sfinte Hristoase! 61 de pagini cu cate 25-30 de conturi/pg? Mi s-au innodat ochii!!! Eu am de-a face cu IRS-ul aproape zilnic, dar nu exista asa ceva, frate!

   E ceva putred aici – nu e normal ca un platitor de taxe sa trebuiasca sa stie fix contul ala in mod particular, mi se pare ca alea sunt mai mult de logistica interna, adica odata intrati banii in contul Fiscului, hai sa ii defalcam sa stim mai usor care sunt sursele de venituri ale statului.

   Cand iti faci declaratia de venit, nu o faci cu toate veniturile, din toate sursele si de toate tipurile? Nu faci o singura plata pentru toate? Adica trebuie sa faci o declaratie pe fiecare tip de venit? Asta ar insemna ca astia au incercat sa isi simplifice lor munca (cica) prin complicarea total inutila a milioane de oameni?
   F**k! (adica Fisc, pe romaneste)

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Hai mai Mihai! Cauta tu pe telefon fix contul ala.
   Problema e de principiu, cat s-au ratoit alea la telefon puteau foarte bine sa spuna contul.

   0
   0
 6. #19 Comentariu nou

  Agenturili străine n-au procedee de tortură ca Poșta Română!

  0
  0
 7. #20 Comentariu nou

  Aşa le trebuie dacă ne-au lăsat pe mîna ruşilor. Că noi eram micul Paris. Iar acum am rămas doar „une bataille de jeu”.

  0
  0
 8. #21 Comentariu nou

  La început mi s-a părut si mie contul de fisc incomplet, atunci când mi-am facut sabloane în internet banking. Am aflat apoi ca asa e contul, se pune XXXX ca să fie numărul de caractere complet. Deci conturile lor sunt mai scurte decât norma normală, pentru restul lipsă există XXX 😀 Acum na, la străini o fi altfel, nu știu.

  0
  0
 9. Vine ea ziua in care toti acesti „functionari” o sa isi planga in pumni ca nu mai au unde lucra. Bataie de joc de la un capat la altul in administratia locala, cu mici exceptii. Sa auzim de bine, ca de rau … suntem satui

  0
  0
 10. #23 Comentariu nou

  O sa fiti surprinsi, dar exista si oameni altfel. Un exemplu este serviciul de Finante Locale Ploiesti, dar nu tot, ci doar biroul de pe Soseaua Vestului. De vreo 3 ani ma minunez cat de amabili si de serviabili sunt. S-a ajuns pana acolo incat te suna ei pe tine, ca sa-ti raspunda la solicitarile facute pe mail sau pe site.
  Din pacate nu toti sunt asa. Eu am avut tupeul sa platesc taxa de Trezorerie si cea catre Primarie pentru schimbarea CI prin Home Bank. Cand am depus actele s-au dat telefoane peste telefoane, pana s-a prins tanti de la ghiseu ca plata era valida. Dupa care mi-a spus ca sunt singurul din Ploiesti care a platit acele taxe pe net. Asta asam ca sa vedeti cam cat de inapoiata e lumea in provincie, chiar si in marile orase. Astia imi sunt concetatenii, n-am ce sa fac. Daca nu era nevasta-mea cu obsesia ei pentru aceasta mizerie de oras, eram de mult intors in Bucuresti, sau chiar plecat din tara.
  In fine, anterior, solicitasem conturile pe mail, uni sefulet de la Finante, care mi-a trimis un pdf ce nu se deschidea. Dupa ce am reclamat asta, a incetat sa mai raspunda. Pana la urma am aflat conturile de pe unul din celelalte site-uri obscure ale lor.
  Tanti de la ghiseu a lasat sa se inteleaga ca se tem pentru joburile lor, in contextul in care cetatenii incep sa isi achite darile pe Internet.
  Sa va mai spun cum mi-am platit taxele prin infochioscuri, care la mijlocul lui februarie erau tot nefunctionale? Dupa 3 sesizari, le-au reparat. Bine, nu s-a sinchisit nimeni sa-mi spuna. Tot eu m-am dus sa verific (a saptea oara). Pur si simplu m-am incapatanat sa platesc prin orice metoda care presupune contact direct cu o alta persoana. La urma urmei suntem al treilea oras din lumea, ca viteza a Internetului, dupa Hongk Kong si Singapore. Undeva mai jos in clasament, se afla si Bucuresti-ul vostru 😀

  0
  0
 11. #24 Comentariu nou

  Vlad, l-ai face si pe Caragiale fericit cu o asemenea relatare 😉
  Nu ai cum sa nu iubești poporul nostru…oameni vrednici, onesti si darnici. Mai mult, avem de ce sa fim mândri in lumea larga: am inventat roata, alfabetul latin, tasta „escape” si multe alte minunății.
  Cam asa gândeam cand am ieșit din țara….acum, dupa multi ani de „exil”, nici nu mai stiu cu ce as putea sa ma laud, legat de locul natal. De fapt, le imit accentul binișor si nu mai sunt nevoit sa le răspund la întrebarea „de unde ești?”, pentru ca mi-ar fi cam jena sa îndrug vrute si nevrute. Trist 🙁

  0
  0
 12. #25 Comentariu nou

  Ar trebui ca doamna ce a zis ca nu e obligata sa comunice numarul de cont sa fie trimisa intr-un concediu fara plata vreo cateva luni de zile…

  Noi, contribuitorii, nu suntem obligati sa o platim pe ea luna de luna pe o pozitie pe care nu o merita

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Andrei, ești obligat sa o plătești pe acea funcționara , indirect. Daca nu iti plătești taxele, iti vin ei de hac.

   Practic, tu ești doar un „animal de povara”, îmbătat de o iluzie: „Sunt banii noștri, deci noi decidem”. Cât se poate de fals. Banii sunt ai lor! Ei isi fac legile, ei „ti-o trag” dupa bunul lor plac si o data la 4 ani decid tot ei prin intermediul catzelandrilor, ahtiati dupa un rest de zgarci.

   Tu doar iti vezi de jobul tău, achiți cumințel taxele, descarci un torrent ocazional, „o mare” si „un munte” de câteva ori pe an si cam asta-i viața de muritor pe plantația parveniților…

   0
   0
 13. #27 Comentariu nou

  Publicitate juma’ de an pentru Bradet?

  Sau erau doar vorbe.n vantu’ tastaturii???

  0
  0
 14. Posta Romana ar trebui sa perceapa bilete la intrarea in oficii pentru ca este o intoarcere in timp in era comunista. O putem considera ultima reduta comunista, locul in care democratia si capitalismul nu au reusit sa patrunda. Sa vedeti la oficiul de langa intersectia Budapesta cum au o plasma pe perete legata cu lantul care nu a fost pornita niciodata 🙂 !

  0
  0
 15. #29 Comentariu nou

  Le spui povestea asta ( plus comentariile ei ) si celor de la http://maisimplu.gov.ro/ te rog?

  0
  0
  • #30 Comentariu nou

   sunt curios cate din problemele semnalate pe site au fost si rezolvate, dar cu date de la guvern va rog…ca altfel pare doar un fel de forum unde lumea se plange de probleme, insa nimeni nu le rezolva.

   0
   0
 16. #31 Comentariu nou

  Programul de la postele romane este facut in FoxPro pentru DOS, care poate rula si pe Windows. Acesta este nivelul de informatizare al Romaniei. Cine e curios: https://en.wikipedia.org/wiki/FoxPro .

  0
  0
  • #32 Comentariu nou

   pai, nu fox-ul, nici dos-ul (so, nu al functionarei) nici posta …nu-s de vina in cazul de fata. orice limbaj ai folosi, orice so, orice geniu de functionar ai fi, nu poti reconstitui o informatie lipsa (secreta, vericule)
   deci, nu despre posta e vorba in post-ul asta, cate pacate o avea ea..

   0
   0
  • Păi nu despre Poștă e vorba, într-adevăr, dar poșta e parte a problemei.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Au mers pe principiul „if it ain’t broke, don’t fix it” 😀

   Cu alte cuvinte: las-o bre ca merge si asa 😉

   0
   0
 17. #35 Comentariu nou

  In urma cu doua luni am incercat sa platesc o amenda pentru rovigneta online. Si e imposibil, nu exista oe site un cont pentru asta. Trebuie sa mergi la ghiseu la primarie. Iar intre timp trec 48 de ore si amenda se dubleaza…
  Plus ca orice plata intr-un cont de trezorerie e o adevarata aventura. Trebuie scris cod fiscal al platitorului, e un alt formular. Unei persoane juridice din strainatate care dorea sa plateasca prin internet banking impozit pe o proprietate din Romania i s-a spus sa nu o faca. Cica nu e sigur ca ajung banii in contul primariei. Funny, nu-i asa?

  0
  0
 18. #36 Comentariu nou

  Acela este oficiul postal din Corbeanca. Au schimbat fata de la ghiseu si cea noua pluteste in alte sfere. Avizele si corepondenta ajung dupa vreo 2 saptamani la destinatar (nu mai au postasi cica)… Trebuie sa stii dinainte ca primesti vreun colet sau mai stiu eu ce prin posta…Urat…
  Legat de platile catre Trezoreria Ilfov, eu le fac doar electronic, sa nu ma mai duc la Buftea. Trimit un e-mail si ii rog sa imi dea contul in care sa fac plata. Si oamenii aia chiar imi raspund. Nu am avut nicio problema cu cei de la ANAF IF din punctul asta de vedere.

  0
  0
 19. #38 Comentariu nou

  Cati din cei care comentati aici , ati urmat indemnul premierului sa „ridicati” cazuri concrete de proasta functionare administrativa pe site-ul dedicat. Ar fi fost muuuult mai util.

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   multe din probleme sunt semnalate recurent pe site-ul despre care vorbiti, din pacate insa ele exista in continuare ! (a se vedea mai jos comentariul meu cu amenda neplatita si refuzul sa-ti incaseze banii pentru impozite)

   0
   0
 20. Ăstia nu sunt oameni!

  0
  0
 21. #41 Comentariu nou

  Buna ziua tuturor!!! Nu stiu cum a gasit o fosta colega de-a noastra acest articol, daaar… este excelent si PERFECT ADEVARAT!! Sunt colega lui Olivier si pot confirma ca cele scrise mai sus coincid cu ceea ce mi-a povestit. Contul gresit ne-a fost dat de una dintre angajatele de la trezoreria Ilfov, care insa n-a mai avut „rabdarea” sa stea sa-i mai repet numarul si sa-mi dea si restul detaliilor care trebuiau scrise in mandatul postal, asa ca… mi-a inchis telefonul! Am sunat din nou, am dat peste o alta colega de-a functionarei respective, care, in cele 3 minute, fusese probabil pusa la curent cu „situatia complicata”, astfel ca… nici nu s-a mai deranjat sa ma asculte: dupa primele 2 cuvinte, mi-a inchis telefonul si ea!! Intrebarea mea este: cum facem sa reclamam aceste persoane si UNDE??? La articolul asta nu are poate toata lumea acces, dar cum facem sa ajungem la o televiziune cu aceste situatii?? Din pacate, nu toata lumea citeste, dar la televizor ne uitam cu totii….

  0
  0
 22. #42 Comentariu nou

  da da traim in romania si mie rusine de umilintele la care sunt supusi ceteteni straini ca si cum este acest domn si asata nu e prima data o spun cu responsabilitate eu sunt cel in salopeta RUSINE ADMINISTRATIEI FINANCIARE ILFOV MARERUSINE..imi cer eu scuze dl .OLIVIER

  0
  0
 23. #43 Comentariu nou

  Salutare
  o mica precizere : Posta Romana nu e bugetara…apartine de „bpost” ce are 51% actiuni, deci e privata…

  0
  0
 24. #44 Comentariu nou

  Despre faptul ca am fost trimis acasa cu banii in mana de Directia Fiscala a Primariei, eu doream sa-mi platesc impozitul pe casa, masina…insa nu se poate din cauza unei amenzi din 2015 pe care am achitat-o a doua zi, insa nu am pastrat chitanta. Problema apare recurent pe site-ul deschis de Ciolos pentru reducerea birocratiei. Inca nu am aflat cum pot iesi din situatia asta…

  0
  0