Jurnal de Suedia – sistemul public de sănătate (relatarea unui român plecat)

Andreas Eugensson, în sala de așteptare de la spitalul suedez

Un ascultător (român) care lucrează în Suedia de câțiva ani mi-a trimis o relatare referitoare la interacțiunea lui cu sistemul public suedez de sănătate. A avut o problemă comună, dar teribil de chinuitoare: o piatră la rinichi, care a necesitat internare de urgență și intervenție neinvazivă pentru spargerea pietrei.

Mi se pare interesant ce spune Andreas. Relatarea lui e coerentă și plină de amănunte relevante (testarea de la final pentru infecții intraspitalicești pare o idee bună, poate o importăm și noi, dacă înțelegeți ironia). Sigur, standardul suedez de sănătate publică este realmente foarte ridicat, dar poate că merită să ne gândim un pic, azi, la motivele pentru care ei sunt atât de sus și noi atât de înapoiați.

Apropo, ca să avem și câteva informații de context: în 2007, sistemului public de sănătate din România i s-au alocat de la buget 17 miliarde de lei. În 2011, suma crescuse la 22 de miliarde. În 2016, bugetul alocat a atins 34 de miliarde (CNAS și Ministerul Sănătății). Carevasăzică, bugetul sănătății s-a dublat de la intrarea României în UE, acum un deceniu.

Și acum, relatarea lui Andreas:

Pe 4 ianuarie ieșisem cu rucsacul în spate pentru o plimbare de câteva zile cu cortul pe ruta Sörmlandsleden, pe o lungime de aproximativ 50Km. Se anunțau -15 grade Celsius afară și ninsese abundent. Cu o zi înainte îmi activasem serviciul de SOS și monitorizare prin satelit (dispozitivul portocaliu din poză – un Delorme inReach Explorer), pe care urma să îl folosesc pentru a trimite un semnal SOS de urgență în cazul în care nu aveam semnal la telefonul mobil. Ei bine, n-am mai ajuns în natură, ci am făcut o criză de durere ce m-a trimis direct în spital la urgențe, iar după două zile am fost operat de o piatră la rinichiul drept prin litotriţie extracorporeală cu unde de şoc.

Recepția pacienților și sala de așteptare

Am ajuns la casierie cu dureri insuportabile, mi-am descris problema și am fost rugat să urmăresc culoarul verde, să trec de zona de așteptare și să merg direct la chirurgie. În maxim 10 minute de la intrarea în spital am fost pus pe un pat unde mi s-au administrat medicamente care să îmi calmeze durerea. Însă durerea a continuat, așa că s-a decis internarea mea. Am văzut mulți medici străini cu diferite origini (africani, musulmani, est-europeni, asiatici și sud-americani) ce lucrau cot la cot lângă cei suedezi, într-un mediu relaxat și colaborativ. Am discutat și cu 2 voluntari în vârstă despre problema mea – bănuiesc că erau parte din ceva program de extindere ale competențelor medicale, fără a fi absolvenți ai unei instituții de învățământ cu specific medical. Rolul lor era să discute cu pacienții, să se familiarizeze cu procedurile și să poată ajuta personalul medical calificat din spital.

Analizele, internarea și calitatea serviciilor

În poză eram în așteptare pentru tomografia computerizată, cu rucsascul și cortul sub picioare. Ironic, n-am mai ajuns în pădure, dar am fost pus într-o zonă cu tablouri… cu marea!

În urma analizelor mi s-a găsit o piatră de 5 mm la rinichiul drept, problemă despre care citisem că e întâlnită la aproximativ 25% dintre români. Una dintre doctorițele tinere mă întreabă cu zâmbetul pe buze:

– De unde ești? Ai nume foarte suedez și nu îmi dau seama după accent de unde vii!
– Din România. M-am mutat aici din 2012 și lucrez ca și inginer în IT la Ericsson…
– Și cum de ai ajuns în Suedia? Ai venit din dragoste pentru o suedeză?

M-am amuzat un pic, că nu era prima dată când am fost întrebat asta în ultimii 5 ani de când sunt în Suedia…

Pe holul spitalului era o curățenie exemplară și nu era mirosul acela specific de spital. De fapt, nu mirosea a nimic!

Am fost internat într-o cameră lângă alt pacient, cu baie dedicată în afara camerei noastre. Pe jos se circula în șosete (era foarte curat!) și nu cred că îmi era permis să folosesc încălțămintea de acasă, dacă aș fi avut-o. Mi s-au dat haine noi (pe care le puteam schimba la discreție dintr-un dulap, după mărimi) și o pereche de șosete cu puncte de cauciuc pentru a nu aluneca pe hol sau în baie. Pentru igiena corporală, la baie erau bureți sigilați ce conțineau săpun cu alcool, iar pentru mâini aveam săpun lichid dezinfectant. Pentru confortul pacienților, paturile se puteau ajusta electric dintr-o telecomandă.

Seara am început tratamentul cu pastile, pentru a încerca să elimin piatra pe cale naturală. Meniurile de prânz și cină au fost la alegere: 3 tipuri cu pui, 3 cu pește, meniu vegetarian și desert. În sala de oaspeți erau la discreție ceaiuri, cafea, prăjituri și ceva dulciuri ușoare, iar în frigider puteam alege sucuri naturale și băuturi energizante în genul iaurturilor. Erau gratuite, bineînțeles.

Cum nu îmi luasem încărcătorul de iPhone cu mine, mi s-a împrumutat unul din partea spitalului (!!!).

În total, cred că au trecut vreo 15 doctori și asistenți medicali pe la patul meu. Am fost tratat cu respect, mi s-au explicat procedurile din cadrul operației, am fost asigurat că totul va fi bine și că sunt pe mâini bune. La final, am ajuns după două zile în sala de operații, întrucât nu am putut elimina piatra pe cale naturală…

Înainte de externare

Mi s-au luat probe pentru a verifica dacă nu am plecat acasă cu ceva bacterii din spital. E procedură de rutină ce se face pentru a menține sub control igiena spitalului.

Cum se declară și se plătește concediul medical în Suedia

Angajatorul e obligat să plătească concediul medical pentru angajații care nu pot lucra din motive de boală. Angajatul are dreptul la concediu medical plătit din prima zi de la angajare.

Prima zi de caz de boală nu se plătește, iar următoarele 7 sunt plătite cu 80% din salariul lunar. Dacă se prelungește concediul medical, începând cu a 8-a zi, angajatul trebuie să ceară medicului un formular dedicat, pe care acesta va scrie că pacientul nu poate lucra și este sub observație medicală.

Costurile operației mele vor fi suportate integral de către angajatorul meu. Deocamdată am plătit aproximativ echivalentul a 100 EUR, însă voi deconta aceste costuri un pic mai încolo…

Între timp, în ultima săptămână, în România

Ministerul Sănătății dat în judecată de o constănțeancă. Mama ei, o bătrână de 87 de ani, a decedat după ce a așteptat 26 de ore la Urgența Spitalului Județean. (sursa)

Şase ore de aşteptare la Urgenţe! Patru medici au fost nevoiți să rezolve 312 cazuri. (sursa)

Nu, n-am uitat de unde am plecat…

Andreas Eugensson

Articol din categoria: ACTUALITATE

70 comentarii Adaugă comentariu

 1. Sunt convins că sistemul suedez ar rămâne unul performant și în lipsa medicilor români sau din alte țări, însă nu-i putem condamna pe suedezi că primesc cu brațele deschise oameni gata pregătiți să lucreze la un nivel înalt.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Suedia rămâne deocamdată una dintre țările europene cele mai immigrant-friendly (poate după Germania) din punct de vedere a ceea ce primești și pentru faptul că românilor nu le trebuie permis de muncă în această țară, iar studiile universitare sunt recunoscute fără probleme. Românii pot studia gratuit în Suedia și cursurile de limba suedeză sunt și ele gratuite. Nu ți se pun job-urile pe tavă, însă ți se oferă suportul de bază, astfel încât să te poți ridica. Depinde și de tine cum știi să te vinzi și cât ești de ambițios.

   Îi admir pe suedezi pentru că știu să-și facă marketing-ul de țară. Odată ce ți-ai găsit un job, ai pasiuni/hobby-uri și te integrezi în societate, lucrurile se așează de la sine.

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Un interviu cu un medic român plecat în Suedia, pe blogul Simonei Tache: http://www.simonatache.ro/2014/03/03/profesie-medic-departe-romania/.

  0
  0
  • „Taxele sunt mari aici și, în funcție de salariul pe care îl ai, poți plăti chiar și 40-50% impozit. ” – aici e blog dă dreapta, nu poti pune link spre o asemenea aberatie :))))))))

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Nimic mai adevărat! E OK să plătești taxe, că și primești înapoi pentru ceea ce plătești. Citez:

   „Sweden has a progressive income tax, the rates for 2014 are as follows:

   0% from 0 kr to 18,800 kr (~0 – 2,690 USD)
   Circa 31% (ca. 7% county and 24% municipality tax): from 18,800 kr to 433,900 kr (~2,690 – 62,140 USD)
   31% + 20%: from 433,900 kr to 615,700 kr (~62,140 – 88,180 USD)
   31% + 25%: above 615,700 kr (88,180 USD and up)”

   De aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Sweden

   0
   0
  • Niste comuniști nenorociți … :)))))

   0
   0
  • Am citit si comentariile. Cineva zice :”Veniti o data pe holurile oricarei facultati de medicina sau oricarui spital din tara si veti observa ca exista 2 lucruri la care ii batem pe vestici : Parcarea si imbracamintea ! ” – sooooo true. O sa las aici un comentariu pe care l-am lasat si la Simona.
   Zilele astea am avut treaba pe la un chirurg. La ăsta https://www.ratemds.com/doctor-ratings/104306/Dr-James-Okamura-Burnaby-BC.html
   Stiti cat am asteptat ca sa ajung la consultatie ? 2 luni. Daca dupa consultatie ar fi urmat operatia atunci probabil ar mai fi trebuit sa astept inca o luna, dar a zis ca nu e cazul, o sa supravietuiesc ca sa va stresez cu comentarii in continuare ? . Asa functioneaza sistemul aici, de aia zic ca o gramada de romani verzi lauda sistemul romanesc, unde dai banu si te rezolva repede. Pot sa pun si linkuri spre forumuri, pentru doritori.
   Ce m-a frapat cand am fost la consultatie a fost ce papuci purta. O pereche rapanoasa de adidasi. Sunt sigur ca daca l-ati fi vazut pe strada nu ati fi dat doi bani pe el, desi dupa cum vedeti din link e al 3lea cel mai bengos chirurg din oras.
   http://i.imgur.com/vKWIgK4.jpg

   0
   0
 3. #8 Comentariu nou

  Am si eu o parere umila. Stiu si eu ca si voi ca nu ne alegem bine conducatorii, dar inainte de a da cu piatra at trebui sa ne intrebam daca fiecare dintre noi face vreun efort pentru tara asta amarata: cati dintre noi facem voluntariat? cati dintre noi iesim in fata blocului sa dam zapada, fara sa ne indignam ca vecinul nu iese niciodata?
  Noua nu ne merge si nu ne va merge bine cata vreme ramanem in confortul nostru din fata televizorului. Daca ar fi sa fac o metafora pentru a descrie starea poporului roman (in marea lui majoritate) as spune ca poporul roman are sindromul „televizorului”: ne uitam la toate rahaturile televiziunilor si de restul nu ne pasa: e bine cata vreme am ce manca si ce bea.
  Poate ca marea masa a poporului roman nu e de vina, pentru ca nu a avut acces la educatie, dar unde sunt elitele romanesti? Unde sunt acei oameni care au avut acces la educatie, stiu ce are nevoie tarisoara asta, si care ar trebui sa duca tara asta mai sus? Elitele astea ar trebuie sa faca programe de educatie a cetateanului. Nu cred ca e nevoie de mai mult.
  Si mai ales romanului ii trebuie constiinta: cred ca asta a cam disparut.

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   Elitele romanesti au infundat puscariile comuniste

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @Ramona: scuza perfecta – comunismul!

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Sa zicem ca esti cal într-o cocina de porci, alaturi de 10 porci.
   Hai, să zicem că, voluntar, initiezi un program de educatie care vizeaza majoritatea porcina, care nu a avut acces la educatie. Programul : ” Curătenia e bună”.
   Oare scopul „porci curați” este tangibil ?
   Eu, cal, as cauta sa evadez si sa ma mut intr-un grajd cu cai.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Am impresia ca nimeni nu e condtient cat de multi oameni isi doresc sa faca volontariat, cel putin in domeniul medical. Dar, habar nu aveti cum sunt tratati voluntarii de catre medici sau asistente. Am facut studii in domeniul medical si pe langa orele de practica, care sunt aproape zero, am facut si volontariat. Cum ti se pare apelativul ,,voluntar de cacat,, adresat de catre un doctor??? Sau cand vrei sa ajuti si nimeni nu te baga in seama sau mai urla la tine. Sau tot ajutorul de care au nevoie este sa le duci probele la laborator (acesta fiind in alta cladire si fiind iarna). Crede-ma ca mi-am dorit enorm sa fac munca VOLUNTARA dar nu in aceste conditii. Si in statele din vestul europei sistemul medical nu este perfect(lipsa de bani, de angajati, de timp etc) dar nu e comparabil cu cel din Romania. De respect fata de fiinta umana in general nici nu e cazul sa mai vorbesc. Asa ca scutiti-ne ca nu am facut ceva pt Romania…am facut chiar prea mult si unii au avut grija sa ne dea suturi in fund.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Nu e o scuza, e o certitudine! Cine nu a infundat inchisorile comuniste,a fost marginalizat in asemenea masura, ca doar cursul firesc al vietii i-a mai putut salva!..cei care ar fi putut deveni elitele Romaniei de dupa ’89 fie nu au mai avut loc de „baietii destepti” din anii de dupa fie pur si simplu au renuntat la Romania!

   0
   0
  • daca scriam eu asta imi luam numai dislikeuri 😀

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Ramona: cred ca tu traiesti intr-un film. prost!

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   @bugsy: ba bine ca nu! sistemul medical romanesc per ansamblu e un film prost, la care toti platim biletul de nshpe ori!

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   +1 Patricia!

   Apropo, e doar un zvon, auzit asa… din zbor. Cica pretul la „bursa” pentru un post de ASISTENTA la un anume spital judetean, dintr-un judet care incepe cu S si se termina cu uceava, ar fi intre 5 si 7.000 de euro. Repet, zvonuri, n-am probe, n-am nici un element care sa duca la deschiderea vreunei investigatii. Iar daca, in ciuda incasarii respectivului… cadou, postul nu e ocupat de persoana respectiva, se face tot posibilul ca noul angajat sa-si ia cat mai repede lumea-n cap. Cum? Simplu: program de lucru imposibil, volum de lucru prea mare, trimis prin sectii unde nu ai experienta si automat gresesti o doza, o procedura, o… ceva.

   Radio sant, dupa cum spuneam. Dar daca e adevarat, ma intreb: oare cel ce „investeste” suma aia in cat timp si-o scoate inapoi? M-as hazarda la niste termene, trecand de curand prin furcile caudine ale sistemului, in calitate de pacient, dar mai bine nu.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @ eugen: 5-7000€?..daca vorbim de O.G și Maternitate, Interne,Medicala(cu cat are mai multe subsectii,cu atat mai bine) e plauzibil!
   Top 3 sectii: O.G si Maternitate, Oncologie( depinde de spital si prezenta somitatilor in spital, Oftalmologie( la ce rata de operatii exista, e explicabil)…noi venitii( personal medical mediu) sunt pusi pe drumuri de „veterani” …

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Ioana, in anul ’48 in Romania s-a instaurat comunismul care promitea invatamint si sanatate gratuit pentru toata lumea. Si asa a fost s-a creat un sistem de sanatate, spitale si invatamint preuniversitar si universitar in toate domeniile de activitate.
   In anul’89 am participat la schimbarea sistemului si am stat in tara lucrind la o multinationala 15 ani, dupa care am luat calea exilului, de ce mi-am dat seama ca tara nu are nevoie de oameni onesti ci doar de smecherasi.
   Situatia actuala este consecinta politicii facute pe principiile Pile Relatii Cunostiinte care a fsot inoculat in ADN-ul romanului, care a dus la exodul intelectualitatii romane pregatite de catre Republica Socialista Romania catre blocul vestic, a celor ce ar fii putut schimba ceva dar li s-a interzis accesul la putere.

   0
   0
  • @expat: Mie unul, îmi pare bine că nu mai sunt jecmănit și umilit pe banii mei. Mai bine printre străini decât acasă, în cazul de față. Urmăresc pe Facebook ce s-a votat în seara asta și văd că se iese în stradă… tare îmi este teamă că va ieși haos și se va lăsa cu altele. Mi se validează și mai mult motivele și ceea ce am simțit acum 5 ani, când am ales să emigrez din România.

   N-ai cu cine. Pleacă și scapă, române… cât mai poți!

   0
   0
 4. #21 Comentariu nou

  Interesanta poveste. Daca va intereseaza subiectul si cum este situatia in Japonia, aveti o intreaga discutie pe blogul lui Marius Mistretu https://delaepicentru.com/?s=sanatate

  0
  0
 5. #22 Comentariu nou

  Costul operatiei suportat de angajator? Suspect. Evident că un angajator mare precum Ericsson isi permite sa ofere un astfel de beneficiu angajărilor dar ca si practică generala acest model nu este sustenabil.

  Ce stiu din experienta mea cu socialismul nordic este ca de plătit plătește in mare parte asiguratorul (de stat sau privat) iar angajatorul mai da si el astfel încât a gajatului sa ii rămână mai putin de plată. Cazurile in care angajatorul oferă cabinet de medicina generala sau asigurare privata care sa acopere total costurile sunt exceptii de lux, capitaliste.

  In plus, acesta este un caz de urgentă. A te programa la un specialist pentru un consult presupune si acolo o lista de așteptare care se poate întinde pe luni de zile.

  0
  0
  • #23 Comentariu nou

   Ion Iliescu: ai fi surprins să vezi câte bonusuri au angajații care lucrează în firmele suedeze. Uite aici postările de pe un forum în limba engleză:

   http://www.thelocal.se/discuss/index.php?showtopic=40005

   Citez:

   „- medical costs up to the value of the free card” (adică 1.100SEK)
   „- upto 1000 sek of alternative health care” (adică 105EUR)

   Dacă ești interesat să știi mai multe, citește aici: http://www.1177.se/Other-languages/Engelska/

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Wow, de ar fi fost asa de darnic Ericsson si pe vremea cand lucram eu in el. Inainte sa plec incepusera sa nu mai plateasca nici orele suplimentare. Aparent se muleaza si ei dupa tara. Daca Romania le permite…

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   Da @Andreas, companiile mari, care isi permit si care concurează pentru atragerea celor mai buni angajati au beneficii pe măsură. Dar beneficiul înseamnă cel mult „angajatorul plateste diferenta fata de ce oferă asigurarea” si nicidecum „angajatorul plateste operatia”. Nici firmele suedeze nu sunt conduse de prosti si nu au livezi cu pomi in care cresc koroane. Iar firmele care angajează necalificati pe salariu minim nu vor da asigurare 100% pentru ca aia ar fi mai scumpă decât salariul. Să nu generalizăm/idealizăm inutil, zic.

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   Ion Iliescu: atâta stai și despici firul în patru… ideea articolului a fost să descriu o experiență din sistem și nimic mai mult!

   0
   0
 6. #27 Comentariu nou

  Se confirma inca odata ca de fapt, sistemul romanesc, duce lipsa de management….atat in snatate, cat si in economie, administratie, invatamant, etc…
  Ce observ….urgentele preiau bolnavul, il stabilizeaza si il trimit mai departe catre internare+analize, tratament/ operatie, etc.; nu se compllica sa il faca bine si sa il trimita acasa. Aceasta posibilitate exista si la noi, nu inteleg de ce nu functioneaza! Unde se rupe firul!?
  De asemenea, observ si cred ca e corect, sistemele sunt integrate; odata ce iti dai CNP-ul, se vede imediat statusul tau- angajat, CAS platit, istoric medical, etc. (nu trebuie sa te trimita dupa adeverinte ca…. ce?)
  Ma intorc la managementul spitalului! Cati directori de spital din Romania, au cautat, asociatii non-profit, sau au aprobat acestora, voluntari, care sa discute cu pacientii mari/ micuti, pe teme asociate bolilor pt care sunt internati, sa ii ajute sa serveasca masa, sa ii asite la miscare pe holul, in parcul spitalului, sa indrume vizitatorii numai catre zonele unde le este permisa intrarea, sa aiba asigurata o paza/ securitate eficiente, ho-ho-ho si cate ar mai fii (sigur, acesti voluntari si agenti paza, trebuie pregatiti in prealabil, de medicii psihologi, conducerea spitalului, avand in vedere specificul activitatii!)! Asta nu e problema medicului curant, a asistentelor si infirmierelor, direct implicati in „operatiunea medicala a bolii” ci treaba serviciilor auxiliare ale spitalului! Administratia! Deci nu trebuie sa fii un foarte bun/ apreciat medic ca sa fii manager de spital, ci un bun organizator (partea medicala este oricum condusa de functia directorului medical, care exista si in prezent!).
  Sau, stiti voi de vreun manager de spital, care a contactat, de la sine initiativa, vreun teatru pt copii, ca sa sustina regulat, piese pt micutii pacienti!? Oau! sunt un visator!? Suntem in anul 2017! Departe de intunecatul ev mediu!E o investitie mare? Trebuie proiect UE? Sau super logistica? Sigur aceste instituii ar sustine prezentari, gratuite, sau poate platite de diversi sponsori! Credeti ca exista vreo lege care sa le interzica managerilor de spital asa ceva? Nu! Dar atata stiu, atata ii preocupa, din management….nu putem sa ii invinuim (au luat diploma de manager ca si multi din negriciosii nostri conationali, permisul de conducere)!
  Tot ce trebuie sa faca este sa organizeze un ….flux tehnologic! Preluare, analiza, diagnosticare, tratare-operatie….etc.! NU SUTN MEDIC! Poate am uitat ceva, dar asa cred ca ar trebui sa arate fluxul….
  Batranul de la TV, care trebuia inlocuita vezica (am inteles ca avea probleme de rinichi, avea vezica la purtator si era plina trebuia inlocuita; sigur nu e o treaba de urgenta, dar pt el era vorba ca, medicul de familie nu l-a primit sau nu la servit, iar bani de privat nu avea)….. simplu! Un asistent urgenta preia cazul, CNP-ul batranului, afla si suna medicul de familie sau firma privata, care vor inlocui vezica plina (medicul de familie este obligat sub sanctiunea legii, iar pt privat, serviciul fiind o suma destul de mica, stiu din experienta cu tatal meu, se putea apela la o asociatie care sa sponsorizeze plata). Aaaaa, tot la manager ajungem, ca nu s-a gandit sa ajute eventuali pacientii fara venituri macar pt servicii medicale private cu valoare mica – o injectie, un schimb de vezica, etc….La fel si cu batranica ce a decedat, dumnezeu sa o ierte! Preluata, stabilizata, diagnosticata si trimisa sus pe sectie….max 1 ora; ce au facut atatea ore medicii! Stiu, nu s-a incadrat in codurile colorate de sistem! Deci, sistemul e de vina! Dar, cred, ca dupa atatea ore batranica se incadra in toate culorile posibile de urgenta! Deci, concluzia!? Nu sistemul e de vina! Noi, oamenii, medici, manageri sau ce om mai fi prin sistemul medical! Apropo! Nici nu intra in discutie problema retributiei! S-a marit! Unde-i implicarea celor cu salariu mare!? Nu-i! deci e o problema de caracter, de atitudine fata de sarcini, munca, obligatii!
  Simplu spus! Sportul national al romanilor este: FUGA DE RASPUNDERE!
  Va salut si va urez viata frumoasa! In ROMANIA!

  0
  0
 7. Nu prea inteleg de ce a trebuit sa plateasca 100 de euro … nu e free totul ? Că aici la mine, care nu suntem atat de „comunisti” ca suedezii, totul e free. Nici macar ambulanta n-am platit-o, desi teoretic ar fi trebuit ( http://www.bcehs.ca/about/billing/fees ), habar n-am de ce, dar nici nu i-am cautat sa-i intreb 😀
  As putea relata si eu interactiunile cu sistemul medical canadian, dar fiind blog „dă dreapta”, stiti deja cu totii ca aici mor oamenii pe banda rulanta, spre deosebire de IU-ES-EI, IU-ES-EI 😀
  ps : „musulman” nu e o „origine”. Doar zic.

  0
  0
 8. #29 Comentariu nou

  Ma tem ca nu inteleg care-i scopul relatarii…Adica, ok, multumim frumos pentru „deschiderea ochilor”, insa cu ce ajuta aceasta relatare situatia romanilor? Stiam cu totii (i.e. cititorii tai), cam cum stau treburile prin Vest, cu multi ani inaintea descoperirilor facute de catre dl „sson”, si cam cati ani lumina sunt romanii in urma.

  Era nevoie sa vina dumnealui sa ne arate: „Uitati prostilor, care ati ramas acolo sa indurati si sa luptati, aici este lapte si miere…dar trebuie intai sa va adaptati numele corespunzator”. Adica, wtf? Chiar m-a enervat relatarea tipului si nu inteleg de ce i-ai preluat-o.

  Apoi, ce mesaj este tansmis celor tineri? Sa-l traduc: „Traiti intr-o tara primitiva, de kkt, pregatiti-va plecarea!” Urat 🙁

  0
  0
  • #30 Comentariu nou

   Pe aceeasi mentalitate (tipica unui politician roman), i-ai raspunde unui strain „plecati, ba, in Germania voastra… si nu ne spuneti noua cum sa facem lucrurile in tara noastra, ca stim noi mai bine!”?

   De aceea nu evoluam ca natie, pentru ca nu vrem sa invatam si sa importam de la altii idei care functioneaza…

   0
   0
  • #31 Comentariu nou

   Ca si cu capra vecinului, te poti oftica sau poti sa aspiri si sa faci mai mult ca sa obtii.
   Ce e rau sa aflam cum ar trebui sa functioneze (si faptul ca chiar functioneaza) un sistem la care trebuie sa aspiram ? Ia partea buna si nu-ti fa sange rau degeaba.

   0
   0
  • Păi atunci zic să închidem internetul, să nu mai aflăm lucruri.

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   @Andreas, Vlad:
   Daca cei care citesc acest blog, gasesc ceva nou in relatarea dlui „..sson”, sa ma iertati.
   Cat despre învățat din experiența sa? Yeah, right.

   0
   0
  • Eu am găsit lucruri noi.

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   @Aurel
   scopul acestei relatari este de a arata ca se poate si altfel. Ca exista tari in care pacientul este tratat cu respect din momentul in care intra in incinta unei institutii pana cand iese de acolo. Relatarea are scopul de a deschide ochii mintii si de a crea acel contrast, care nu ne place, dar care este sanatos. Pentru ca nestiind ca se poate mai bine, vom continua cu ce stim noi.
   Romanul e campion la interpretari, mai ales in sens negativ. Probabil ca te simteai mai bine daca relatarea lui era cu un caracter negativ la adresa serviciilor de sanatate din Suedia, nu?
   Andreas si-a relatat experienta, simplu, la subiect, fara sa exagereze. Dar probabil ca, devenind constienti de distanta enorma dintre ceea ce vedem in Romania si ce vedem afara, ne ofticam de invidie.
   Vorba romanului… CSF, NCSF. Nu-i asa?

   0
   0
 9. #36 Comentariu nou

  Sistemul medical suedez nu e asa roz cum se descrie in articol. Costurile operatiei le deconteaza casa de asigurari si nu angajatorul. Din cite se scrie in articol pacientul a fost preluat de medici imediat,dar la urgenta e cunoscut faptul ca stai cel putin 4 ore pina esti primit de un medic. Medicii romani sint mult mai buni in a diagnostica sau a trimite la analize in urma descrierii simptomelor. In Suedia prima etapa e „paracetamol” pentru orice simptome.

  0
  0
 10. #37 Comentariu nou

  6 ore, nu 26

  0
  0
 11. Timpul de asteptare la urgente nu e deloc naspa in sine, e naspa ca s-a asteptat cu o fractura. Probabil pentru ca erau 100 de falsi bolnavi inainte. Si eu am asteptat la urgente 5 ore in Canada ca sa fac un antitetanos, dar cand m-a adus ambulanta cu o problema adevarata m-au luat pe loc, inaintea altora care ajunsesera la triaj cu mult inaintea mea, dar pe picioarele lor. Ca sa nu mai vorbim de cei care intra la urgente cu PCRul … nu degeaba sunt pline forumurile de emigrare de români verzi care se plang de sistemele medicale vestice.

  0
  0
 12. #39 Comentariu nou

  Clar sistemul suedez de sănătate e prezentat într o bula mult prea roz fata de realitate.Locuiesc în Suedia,știu ce spun ptr ca am avut de a face cu acest sistem.Exceptând nașterea fiicei mele care a fost o experiență plăcută cu sistemul lor (asta dacă mă străduiesc sa uit ca m au lăsat sa urc singura pana la etajul 11 al maternității după 12-13 ore de contracții acasă, și vomitand de mama focului în curtea spitalului)…..În alăptare am făcut celebra furie a laptelui,am ajuns sa mă taie pe viu….la san.și acu am cicatricea.Am fost cu fiica mea la medic cu temperatura și ki a zis sa merg acasă ca sunt eu prea exagerata fără sa o consulte…A doua zi urgente și ea avea otita….astea sunt numai câteva exemple. În mod clar eu nu am încredere în sistemul medical suedez, mult mai multa încredere am în cel romanesc.și acum sun în românia ptr orice problema cu fetita….medicamente am din romania cu duiumul….si cand nu e încotro. ..avion și direct în românia la doctor.Domnul din poveste clar admira peste poate Suedia și prezintă în mod eronat realitatea.

  0
  0
 13. Vreau si eu adresa maternității, s-o caut pe google street view, daca se poate …

  0
  0
 14. #52 Comentariu nou

  Deci cine plateste? Angajatorul (cum zice accidentatul)) sau asiguratorul (cum zic vreo doi comentatori)?

  0
  0
 15. #54 Comentariu nou

  In Romania din pacate sunt 2 mafii mari pararea mea mafia Alba sunt doctorii si mafia neagra popii restu le simtiti fiecare daca se uita prin preajma vede ,adica oamenii nu au nici o valoare ai bani traiesti daca nu mori dar atentie trebuie sa ai bani si daca mori deci Romania este o Tara gen Peru Venezuela Bolívia etc

  0
  0
 16. #55 Comentariu nou

  De acelasi sistem medical suedez am beneficiat si eu in octombrie 2015 cand in urma sarituri neinspirate din camion (fiind sofer de camion) am suferit un traumatism asa numita „zdrobeala” la calcai si glezna piciorului drept. Am fost dus la un spital in Goteborg la urgenta, unde am fost primiti de 2 asistenti care erau de garda, foarte amabili care si au cerut scz ca nu au medic ortoped disponibil la acea ora tarzie fiind si vineri seara, m au preluat ei m-au dus la serviciul.de radiolagie unde mi-au facut investigatiile de rigoare constatand ca nu aveam nimic rupt sau fisurat, apoi coducandu-ma intr-o incapere unde era un pat cu sistem de scripeti pt a tine piciorul ridicat si fix. Mi au dat medicente pt calmarea durerilor apoi mi au pus un bandaj elastic peste care au pus un ciorap compresiv zicandu-mi sa stau acolo pina dimineata cand ma va vedea medicul.ortoped in jur de ora 9 . Mi au oferit haine de schimb exact cum spunea si domnul Andreas , m-au intrebat daca doresc sa beau ceva sau sa mananc, le-am.multumit pt gestul.facut dupa aceasta spunandu-mi sa incerc sa adorm . Dimineata la ora 8:45

  0
  0
  • #56 Comentariu nou

   Mare șmecherie ce ti s-a întâmplat, te durea piciorul ti-au facut o radiografie nu aveai nimic și te-au pus intr-un pat după ce ti-au dat ceva de îmbrăcat. Era vineri și erai singurul din urgențe. Ce e așa deosebit și diferit ¿ Că ti-au dat niște haine și te-au intrebat daca vrei să mănânci ?
   Nu neg problemele sistemului nostru dar relatarea ta e degeaba

   0
   0
 17. #57 Comentariu nou

  Despre sistemul medical suedez, se descrie o igiena normala, teoretic nimic ieșit din comun. Deci cum? Sapun dezinfectant, încărcător de telefon de la spital, ciorapi cu puncte aderente – pentru mers pe holuri?
  Futu-i gatul ma-sii de taranie din România! Cat e, ma, un kil de sapun lichid, cat costa un brat de încărcătoare, cât costa 100000 de perechi de ciorapi cu talpă cauciucata?
  Mai bine de jumătate din „dezvoltarea” suedeză nu ține de bani, ține de educație! A managerilor de spitale, a pacienților.

  0
  0
 18. #58 Comentariu nou

  Ce a desris colegul seamna cu ce se intampla intr-un spital privat din Romania. Poate nu te consulta 15 persoane, dar esti tratat exact cum a descris Andreas. Diferenta este nota de plata.
  Sunt absolut convins ca daca se va dori sa se faca si in spitalele de stat, atunci se va face. Problema nu este lipsa banilor de la buget, ci cheltuirea lor in bataie de joc prin licitatii mascare samd. Si a doua mare problema este atitudinea oamenilor din sistemul de sanatate. Chiar stau si ma intreb cum asistentele si doctorii acrii si scabosi cand lucreaza in spitalul de stat pot fi atat de binevoitori si comunicativi in orele pe care le lucreaza la spitalele particulare. Acelasi om cu acelasi job, in aceeasi perioada de timp o data vorbeste cu tine de parca ai fi ultima javra care a stat pe presul lui si o data vorbeste cu tine civilizat.

  0
  0
  • #59 Comentariu nou

   @ eugen: 5-7000€?..daca vorbim de O.G și Maternitate, Interne,Medicala(cu cat are mai multe subsectii,cu atat mai bine) e plauzibil!
   Top 3 sectii: O.G si Maternitate, Oncologie( depinde de spital si prezenta somitatilor in spital, Oftalmologie( la ce rata de operatii exista, e explicabil)…noi venitii( personal medical mediu) sunt pusi pe drumuri de „veterani” …

   0
   0
  • #60 Comentariu nou

   @vali: pai e simplu: clinica privata trebuie sa faca profit si sa aiba pacienti multumiti!
   Reclama facuta de pacientii multumiti are mai multa „greutate” decat reclama facuta prin bannere sau fly-ere…

   0
   0
 19. #61 Comentariu nou

  Sunt situatii de genul acesta, da. Dar exista si situatii cand iti vine sa urli de frustrare. Fostul meu prieten, suedez, a avut timp de 2 ani dureri groaznice de abdomen, din cauza unui diagnostic pus gresit de piatra la rinichi, cand omul avea piatra la bila. A fost la 3 medici diferiti toti au zis acelasi lucru (eu suspectez ca s-au uitat pe fisa lui si pur si simplu au refuzat sa verifice) si l-au trimis acasa dupa o noapte cu fluide. Dupa 2 ani a avut o criza atat de grava ca a ajuns la urgenta cu abdomenul umflat, palid, cu febra, si ochii injectati. Diagnosticul pus in sfarsit de piatra la bila…cu complicatie de pancreatita. Acum cine e responsabil ca a ajuns sa dea in pancreatita, din cauza unui diagnostic pus aiurea?? Si asta nu e tot, dupa ce a stat in spital o saptamana cu tuburi in fiecare gaura posibila, a fost trimis acasa, si desi i-au spus ca e urgent sa i se scoata bila, au spus ca POATE (e posibil) prin septembrie sa faca operatia (era aprilie) in conditiile in care el facea cate o criza la pancreas la 2 saptamani, cu dureri la fiecare masa. Pana la urma a facut operatia, si nu, nu a platit mult. Dar cu pancreasul nu e de gluma si a ramas cu sensibilitate.

  Se stie ca sunt probleme si aici, se scrie in ziare (toate ziarele) si sunt foarte multe cazuri si la maternitati, unde au murit mame, copii, sau s-au nascut copii cu probleme pentru ca au refuzat sa faca cezariana (cunosc caz).

  Depinde foarte mult unde locuiesti, la ce spital ajungi, la ce fel de medici si cat sunt de aglomerati.

  Nu zic ca la noi e mai bine, nu mananc praz si nu sunt nici dac verde. Dar totusi un pic de realism ca nicaieri nu este roz. E o relatare buna, si da, experientele bune sunt mult mai multe in Suedia decat in Romania, la capitolul igiena in spitale si comfort sunt deja in alta galaxie. Dar vorbind strict de sansele sa ajungi la un medic specialist, in timp util, cand ai o problema care nu este evidenta (nu face parte din normal) atunci exista probleme, pentru ca esti obligat sa treci prin Vårdcentralen (medicul de familie), si cand iti face mirifica trimitere dureaza intre 2-3 saptamani si 2 luni.

  0
  0
  • #62 Comentariu nou

   Nu e totul perfect in Suedia si nu cred ca e nicaieri. Oricum, la nivelul de organizare, mediu de lucru, tehnica medicala, know-how, diversitate culturala (care e un aspect pozitiv!) si igiena din spitale stau bine. Sa nu uitam nici ca ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) are HQ-ul in Solna (Stockholm) si ca „for the year 2016, ARWU ranks Karolinska Institutet at number 44 in the world and number 10 in Europe. In the field of Clinical Medicine and Pharmacy, KI ranks number 12 in the world and number 3 in Europe.”

   De aici: http://ki.se/en/education/ranking-and-karolinska-institutet.

   Pe scurt, DN scria astazi (http://asikt.dn.se/asikt/debatt/sjukskoterskorna-finns-men-inte-pa-akutsjukhusen/) ca sunt problemele de mai jos in sistemul medical suedez:

   Tradus cu Google Translate:

   „Message to politicians and also to the public:

   It is not a shortage of nurses.
   There is no shortage of experienced nurses.
   There is no shortage of training places for nurses.
   There is no shortage of willing workers nurses.
   There is no shortage of specialist nurses.
   There is also no shortage of hospital beds in acute hospitals.

   There is a lack of understanding of staff in acute hospitals.
   There is a lack of decent working conditions in acute hospitals: it is not human that during their shift at 8-18 hours should not get to sit down, eat, drink, go to the bathroom or just taking a break. (18 hours is usually because you have been ordered by the chief to stay there because of staff shortages. If it does not stop, it is considered that the refusal of work and is a ground for dismissal, it is, in other words pretty serf.)
   There is a lack of decent wages and reasonable compensation for work at inconvenient hours.
   There is a lack of reasonable working hours.
   There is lack of support from the management teams at emergency hospitals.
   There is a lack of knowledge among county politicians about how a safe, dignified and ethical care should be conducted in the hospital setting.

   So again:

   It is not a shortage of nurses.
   There is no shortage of experienced nurses.
   There is no shortage of specialist nurses.
   There is no shortage of willing workers nurses.
   There is no shortage of training places for nurses.
   And finally, there is no shortage of hospital beds. The halls are. The beds are (currently down to emergency wards!). The spaces available. Everything to pursue medical care at hospital emergency departments are.

   Missing only one important component:

   Nurses.
   Experienced nurses.
   Specialist Nurses.
   Nursing students who are motivated and eager to take up employment at the emergency hospital after graduation.
   Nurses who think that working conditions are decent and fair wage.
   Nurses who feel good in their workplace.

   They exist.
   But they are somewhere other than in the hospital setting.”

   Pentru urgenta mea puteam merge si la o clinica privata, doar ca am avut criza de durere la 300m distanta de spitalul din Danderyd. Majoritatea firmelor suedeze au contracte cu astfel de clinici, iar daca dai un telefon dimineata, ajungi sa vezi un doctor in aceeasi zi sau cel tarziu ziua urmatoare – spun din experienta proprie, nu din auzite!

   Ce ai scris mai sus se rezuma la sistemul public, unde o programare ia timp, la fel ca si in Romania.

   0
   0
  • „Dar vorbind strict de sansele sa ajungi la un medic specialist, in timp util, cand ai o problema care nu este evidenta (nu face parte din normal) atunci exista probleme, pentru ca esti obligat sa treci prin Vårdcentralen (medicul de familie), si cand iti face mirifica trimitere dureaza intre 2-3 saptamani si 2 luni.” – păi eu ce-mi racesc gura de pomană … e clar că sistemul din România e mult mai bun, poți ajunge la specialist a doua zi, dacă te-a dus capu la descurcat și ai bani și/sau cunoștințe …
   Ce mă frapează pe mine e de ce Vlad e așa de nemulțumit de asta … sistemul românesc este mult mai apropiat de cel din IU-ES-EI decât de cel din Suedia, iar el, fiind dă dreapta, ar trebui să aprecieze acest fapt.

   0
   0
  • #64 Comentariu nou

   Se poate discuta despre sistemul suedez in comparatie cu cel românesc cu tot felul de scopuri.
   Observ ca atunci cind cineva povesteste aspecte bune din Suedia, sa gasesc mai multi sa sara cu gura si sa scoata in evidenta cinci lucuri negative pentru fiecare lucru pozitiv evidentiat.
   Pina aici, nicio problema. E bine sa fie criticat tot ce e de criticat ori ca e vorba de Suedia sau alta tara.

   Care este insa scopul discutiei? Cistiga cel care dovedeste ca a lui (tara) e cea mai? Un fel de olimpiada? Asta nu foloseste la nimic si in orice caz e o discutie care nu ma intereseaza. Ce imi face mie bine nu-i face altuia.

   Apoi. Poate scopul laudarii Suediei este ademenirea mai multor români sa se mute aici. La fel de gresit, sa iti asumi riscuri in numele altcuiva. Si de ce? Suedia e oricum sufocata de imigranti.

   Ar ramine motivul al treilea la care subscriu 100%.
   Exista o metoda, procedura, idee, produs etc in mod sensibil superior in Suedia care ar merita aplicat in România? Daca da, ce motive am avea sa nu o facem? Antipatia pentru Suedia? De ce sa nu ne folosim de experienta acestei tari, doar pentru ca ne raneste orgoliul? Orgoliul a ce?
   Hai sa importam doar curatenia din spitalele suedeze si eventual neluatul de spaga de catre medic (doar daca românii sunt de acord) si sa lasam celelalte bune din Romania (cum ar fi x, y, z…) neschimbate.
   Falsa dilema?
   Conteaza ca in aproape trei decenii de cind am fost aici nu am mers niciodata la un ghiseu, nu am platit si avut nevoie niciodata de o legalizare si am rezolvat toate contactele cu autoritatile de acasa de la mine? Pentru mine da.
   http://maisimplu.gov.ro/

   0
   0
 20. #65 Comentariu nou

  Ne-am vizitat prietenii suedezi acum citiva ani si intr-o dimineata s-au dus acasa la una din bunici, care avea cancer. Fiindca statusera vreo doi ani in Romania, n-au mai asteptat sa intreb eu si mi-au spus ca ei nu au absolut nici o treaba cu medicamentele sau ingrijirea ei, spitalul trimite infirmiera si are grija de tot.
  Evident ca exista si alte exemple, prietena mea din Canada operata degeaba in urma unui diagnostic gresit si pusa pe picioare la Bucuresti.

  0
  0
  • Greseli medicale se întâmplă peste tot pe planetă, chiar și în IU-ES-EI, Suedia sau Canada 😛
   Problema e când se condiționează actul medical de o șpagă sau când se sifonează bani. Degeaba e Dănăilă mare sculă basculă de talie internațională dacă după operația reușită pe creier pacientul moare din cauza unei infecții căpătate în spital. Prefer niște doctori canadieni mai „slabi” decât el dar să supraviețuiesc internării și să nu trebuiască să-mi vând casa (pe care nici măcar n-o am, că-s sărac și stau în chirie, știți deja 😛 ) pentru asta.

   0
   0
 21. Astăzi am dat drumul la Român în Suedia: https://www.romaninsuedia.ro/

  Această pagină personală documentează călătoria mea spre o viață nouă. E un blog informativ pentru oricine dorește să se mute în Suedia sau poate inspira români să se mute în străinătate. Pentru românii care deja locuiesc în Suedia, multe din ceea ce voi scrie aici pot fi ceva de genul “am fost deja acolo” sau “am făcut asta cu mult timp în urmă”. Totuși, am speranța că cititorii mei vor găsi utile informațiile publicate pe acest blog și vor aprecia conținutul lui.

  0
  0
 22. Pot sa las si eu link spre blogul meu ? 😀
  http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp
  Am si versiune in franceza 😛
  http://www.cic.gc.ca/francais/immigrer/index.asp

  0
  0
 23. Cam SF fata de ce este in Romania.

  0
  0
 24. #70 Comentariu nou

  Este adevarat,eu locuiesc de foarte multi ani la Stockholm,pot sa va spun ca Suedia are una dintre cele mai mari nivele de trai din lume,aici cand lucrezi toate institutiile iti zambesc ,sunt oameni corecti,in Romania te apuca groaza cand vezi ce este in spitalele de acolo,mai grav este ca statul Roman sa gandit sa ne impoziteze si pe noi care avem cetatenie Sueeeza,si care nu locuim in Romania,pentru ce sa platim taxe cand nu mai apartinem unui stat bolnav de coruptie si care nu ofera o viata decenta celor ce nu locuiesc acolo,ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca ma scapat de saracie,mi-a ajutat sa imi construiesc in liniste un viitor sigur,fara a ma mai gandi la mizeria din Romania,imi aduc aminte cand traiam cu multi ani in Romania si nu reuseam sa supravietuiesc cu un salariu de debutant in invatamantul superior/500 lei la luna,nu interesa pe nimeni daca voi putea supravietui cu acesti bani dupa 7 ani de studii universitare.

  0
  0