PSD se pregătește să declanșeze o criză a medicamentelor

Testa Anatomica – Filippo Balbi, 1854
Nu-mi justific articolele, dar, de această dată, cred că se impun câteva precizări dintru început: acesta nu este un text publicitar (oricum, toate articolele publicitare sunt puse la categoria „publicitate” pe blogul meu, fără excepție); nu e scris pentru a favoriza vreo firmă sau a promova anumite servicii sau mărfuri; articolul nu este nici vreun cadou făcut cuiva și nici expresia vreunui interes personal pecuniar sau medical. Nu am nici prieteni, nici rude în sistemul medical sau farmaceutic, nici în partea de producție, nici în distribuție, nici în consum. La drept vorbind, nu sunt dependent de nici un medicament, nici eu, nici persoanele apropiate din familia mea. Practic, nu am nici o conexiune cu industria farmaceutică în afară de ocazionalele pastile anti-răceală sau împotriva durerilor de cap (mai iau și anti-acid după câte o masă cu ceapă călită și sosuri roșii; știu c-ar trebui să mă abțin, dar nu rezist la o tocăniță cu mămăliguță, chiar dacă e trecut de ora 18). Ah, da, sunt alergic la fân, dar vă dau cuvântul meu că asta n-a influențat în nici un fel ce am scris.

Textul de mai jos este despre cum se stabilesc prețurile medicamentelor în România și despre cum echilibrul fragil al acestui mecanism teribil de complicat poate fi destabilizat de o decizie politică populistă.

Ce m-a determinat să scriu acest text lung, lung, pe care nici nu știu câți vor reuși să-l parcurgă până la capăt?

Un comentariu pe Facebook, de săptămâna trecută. Când am postat un status referitor la criza de medicamente pe care se pregătește s-o declanșeze PSD prin aplicarea unei măsuri pur populiste în sistem, cineva mi-a răspuns așa (copy-paste cu ortografia autorului: „Alta tiganie anti PSD , la cate farmacii sunt in Romania , nici o sansa de asa ceva, interese prea mari…scorniti altceva ….ca pute …”

Am realizat că mulți oameni, pur și simplu, nu știu sau nu înțeleg despre ce e vorba în această industrie, cum se formează prețurile, în ce fel este reglementată piața medicamentelor nu doar în România, ci și în UE, și care pot fi efectele ticăloșiei administrative în domeniu.

Dorința de a explica, deci, este motivul pentru care am documentat și am scris articolul de mai jos – asta, și revolta față de populismul criminal, la propriu, pe care partidul de guvernământ se pregătește să-l aplice pieței medicamentelor din România.

Vor muri oameni din cauza unor politicieni cinici și simt că este de datoria mea să avertizez cum se va întâmpla.

Și, pentru că am primit cereri să pun și voce pe articole, ca să le fie mai ușor celor care preferă să asculte când sunt prinși în trafic, de pildă, iată și înregistrarea materialului:


Promisiunea

Anul trecut, una dintre promisiunile electorale ale PSD a fost că va impune reducerea prețului la medicamentele inovative ieșite din brevet cu 35% în cazul în care va câștiga alegerile. Această promisiune a fost trecută, negru pe alb, în programul electoral, care a fost transformat ulterior în program de guvernare. Termenul inițial era 1 ianuarie 2017, dar acesta a fost împins la 1 martie (motivul comunicat public este că că guvernul nu a fost învestit în termenul necesar, însă explicația adevărată e că e nevoie de trecerea actului respectiv prin procedura transparenței decizionale, care impune anumite termene pentru dezbatere publică).

PSD a înțeles, corect, că prețul medicamentelor este extraordinar de important pentru milioane de oameni în această țară, și a speculat apoi electoralist până la sânge această preocupare. Promisiunea de reducere a prețurilor cu 35% a fost repetată la nesfârșit, iar în septembrie anul trecut, PSD a lansat chiar și o petiție publică pentru ieftinirea medicamentelor, ca și cum de-aia nu scădeau prețurile, pentru că se credea că nu s-a exprimat populația în acest sens.

Acum, Ministerul Sănătății, condus de noul ministru PSD Florian Bodog, se pregătește să promoveze HG-ul prin care va pune în aplicare promisiunea electorală a PSD. Rezultatul va fi o criză de medicamente deosebit de dură, avertizează diverse asociații care apără drepturile pacienților, farmaciști și foști funcționari din minister.

Categoriile

Sunt, în mare 3 tipuri de medicamente puse în vânzare pe piața românească:

1. Medicamente „inovative”, adică medicamente noi, a căror rețetă de fabricare este protejată, un timp, de patente/brevete internaționale de invenție. Gândiți-vă că o companie farmaceutică poate cheltui 1 miliard de euro în 10 ani pentru a scoate pe piață un nou tip de antibiotic; e firesc să-și protejeze invenția și să-și recupereze banii investiți. De asemenea, este interesul nostru, ca posibili beneficiari, la nevoie, ai acestui nou antibiotic, ca firma să facă profit din vânzarea lui. Altfel, nu s-ar mai strădui să-l producă.

2. Medicamente inovative „off-patent”, adică medicamente cărora le-a expirat patentul și care pot fi copiate. Anul trecut, să zicem, erau „inovative”, acum sunt deja la liber pentru replicat. Ele au rămas pe piață și pot rămâne, oricum, ani de zile, uneori singure, multă vreme, dar e posibil să apară echivalente la ele.

3. Medicamente „generice”, adică medicamente care le copiază pe cele originale după expirarea patentelor acestora. Sunt – sau ar trebui să fie – identice ca efect. De obicei, medicamentele generice sunt mai ieftine decât originalul.

Mecanismul

Prețul medicamentelor nu este liber în România, așa cum nu este liber nicăieri în Uniunea Europeană. Acesta este un lucru foarte bun – deși eu sunt un adept hotărât al retragerii statului din economie, sunt convins, de asemenea, că sunt unele domenii în care statul trebuie să reglementeze direct. Vânzarea medicamentelor este unul dintre aceste domenii, pentru că nu poate fi condiționată viața sau moartea unui cetățean de capacitatea lui financiară de a-și cumpăra o rețetă de la farmacie.

Reglementarea prețului medicamentelor se face printr-un un mecanism deosebit de complicat, cu o sumedenie de variabile, dar primul lucru pe care trebuie să-l rețineți și să-l înțelegeți este că prețul unui medicament dintr-o țară anume poate influența dramatic prețul din alte țări. Gândiți-vă la piața comună europeană a medicamentelor ca la o piscină. Cine face valuri prea mari într-un colț inundă colțul opus, de aceea golăniile populiste în piscina asta nu sunt acceptabile, că în acest club sunt primiți doar oameni responsabili.

Cum se calculează?

În UE se folosește un mecanism numit External Reference Pricing. Cu nuanțe de la o țară la alta, el se bazează însă pe o formulă comună: se iau în calcul prețurile unui medicament în mai multe țări și se stabilește cel local, în funcție de unele dintre celelalte (poate media celor mai mici 3, să zicem, sau poate în funcție de unul singur, cel mai mic).

În România, prețul pentru medicamentele inovative se stabilește prin comparație cu prețul aceluiași medicament în 12 țări diferite din UE (printre acestea, Spania, Germania, Italia, dar și Bulgaria sau Lituania).

Prețul din România este cel mai mic din aceste 12 țări. E prețul bulgăresc? P-ăla îl luăm. E, cumva, în Germania? Ăla e al nostru.

La rândul lor, și prețul medicamentelor generice este reglementat, dar printr-o cheie dublă: este fie cel mai mic preț din cele 12 țări de comparație, fie 65% din prețul medicamentului original (inovativ) pe care-l copiază. Se alege cel mai mic dintre acestea două.

Ce trebuie să înțelegem de aici este că toate aceste prețuri sunt legate între ele, într-o rețea deosebit de sensibilă. Exact ca-n alegoria despre fluturele care provoacă un uragan în Cuba dacă bate din aripi în Indonezia, și în acest caz, o schimbare brutală a prețului la un medicament în Lituania poate determina o penurie în România.

Sau invers.

Gândiți-vă ce se întâmplă când un producător de medicamente e forțat pe cale administrativă să scadă prețul într-o țară. El riscă să înregistreze pierderi nu doar în țara respectivă, ci și în multe altele din UE, pentru că toate sunt legate.

De ce ar vrea o companie pharma să piardă piața din Italia din cauza unei scăderi de preț din România? Nu mai bine retrage medicamentul respectiv din România și limitează pierderile?

Iată o reprezentare grafică a legăturilor între prețurile la medicamente din diferite țări europene:

Și iată și ce țări iau în considerare prețurile căror alte țări:

Complicat, nu?

Sigur că da – iar problema se agravează când intră în scenă politicienii. Doar nu vă așteptați să priceapă ce fac, că doar nu sunt numiți în poziție de decizie pe baza meritului, ci a slugărniciei.

Politicianismul

Modul de calcul al prețului pe care l-am descris mai sus a fost adoptat în România în 2009, printr-un ordin de ministru (ordinul 75/2009 semnat de ministrul Bazac). Atunci, prețurile au fost reașezate iar piața s-a adaptat, mai bine sau mai rău.

Aceste prețuri trebuiau să fie, însă, reactualizate în fiecare an. Așa stabilea ordinul de ministru inițial și așa era și logic să se întâmple. Doar că, ce să vezi, toți miniștrii sănătății care au urmat au amânat pe următorul an aplicarea actualizărilor. Ministrul Nicolăescu a semnat astfel de prorogări, ministrul Bănicioiu, de asemenea. Sub ce motiv? Nu a existat nici o motivație oficială. Pur și simplu, problema a fost ignorată.

Cine a beneficiat de aceste amânări nejustificate? Păi, toată lumea… un timp. Politicienii au evitat costurile electorale ale unor eventuale șocuri pe piață. Industria pharma s-a bucurat în tăcere de prețuri păstrate sus în mod artificial, la fel ca și distribuitorii și farmaciștii. Pacienții nu s-au confruntat cu episoade de penurie și nici n-au simțit prețurile mari (de fapt, majoritatea acestor medicamente sunt oricum compensate până la 100%).

Dar bomba cu ceas a continuat să ticăie. Pentru că tendința generală a prețului medicamentelor este să scadă, în timp, pe măsură ce sunt înlocuite de noi patente, refuzul de actualizare a acumulat presiuni în sistem. În 2015, cu ridichea frecată de UE, care a constatat că România nu respectă propria lege, ministrul Nicolae Bănicioiu a luat două decizii brutale.

Mai întâi, a ordonat actualizarea imediată a prețurilor la medicamente potrivit metodologiei în vigoare din 2009, ceea ce nu se mai întâmplase de 6 ani.

Această decizie, fără îndoială legală și justificată, a provocat, însă, dispariția aproape imediată de pe piață a unui mare număr de medicamente. O investigație realizată de Ministerul Sănătății în 2016 a arătat că a fost vorba de 1.628 de produse medicamentoase care au dispărut în urma aplicării actualizării de preț din 2015.

De ce să se fi întâmplat una ca asta?

Păi, o dată că industria pharma nu e compusă din îngeri, chiar dacă produce substanțe care salvează vieți. Sunt bani mulți la mijloc (piața de medicamente din România depășește 2 miliarde de euro anual). Profitul e crucial pentru orice business, dar la fel e și predictibilitatea – fiscală, a reglementărilor din domeniu etc. Am explicat mai sus cât de strâns sunt legate piețele de medicamente în UE. Nu poți tăia brusc prețul într-un loc, după ce ai „uitat” problema 6 ani la rând, fără să afectezi prețurile, deci profitabilitatea industriei – și nu doar în România!

Sigur, nu-i etic că producătorii de medicamente se retrag când sunt obligați să scadă brusc prețurile cu mai mult de o treime, dar nici nu te poți preface că nu înțelegi de ce o fac.

Ca urmare a deciziei de actualizare luată de dl. Bănicioiu, numărul de unități din diverse medicamente disponibile pe piața românească a scăzut dramatic în următoarele 12 luni:

Medicament 1, antiagregant plachetar folosit în medicația cronică cardiovasculară: De la 971.841 unități în septembrie 2015, la 29.323 unități în septembrie 2016

Medicament 2, anticonvulsivant folosit în tratamentul epilepsiei: De la 9.155.155 unități în septembrie 2015, la 183.483 unități în septembrie 2016

Medicament 3, antibiotic folosit în spitale pentru tratarea infecțiilor bacteriene: De la 1.045.594 unități în septembrie 2015, la 93.778 unități în septembrie 2016

Medicament 4, citostatic folosit în tratamentul cancerului De la 997 unități în septembrie 2015, la 80 de unități în septembrie 2016

Sursa: studiu MS/2016

Încă o dată, ca să fie clar: este nevoie de actualizarea permanentă a prețului medicamentelor iar ordinul 75/2009 este corect, în această privință. Dar ce s-a întâmplat când el a fost, în sfârșit, aplicat, după ce a fost ignorat timp de 6 ani, demonstrează, dacă mai era nevoie, că în magazinul de bibelouri nu intri cu elefantul.

Oricum, dl. Bănicioiu nu s-a oprit aici. El a mai adus un al doilea elefant la petrecere: a ordonat ca și prețul medicamentelor inovative care ies de sub patent să scadă cu 35%.

Apoi a amânat această măsură cu un an.

De ce? N-a explicat. Cert e că, în 2016, nu mai era ministru și nici PSD nu mai era la putere.

Avertizarea

Ministrul care i-a urmat, Vlad Voiculescu, a înțeles care urmau să fie efectele aplicării ordinului de scădere cu 35% a prețului la medicamentele „off-patent” – adică la inovativele care ieșeau de sub protecția brevetului de invenție. Pentru multe dintre acestea nu există încă înlocuitori. Fiind singure pe piață atâta vreme, cota lor de piață este foarte mare iar retragerea lor de către companiile producătoare ar pune sub risc vital un număr foarte mare de pacienți.

În 2016, Ministerul Sănătății a solicitat o evaluare a impactului ordinului dat de Nicolae Bănicioiu. Această evaluare a fost făcută de un grup de experți internaționali de farmacoeconomie, sub coordonarea London School of Economics. Raportul, de sute de pagini, se află la minister, iar dl. ministru Bodog îl poate consulta oricând, dacă n-a făcut-o încă, deși mă îndoiesc.

Concluzia experților este că, deși intenția de reducere a prețurilor cu 35% poate părea rațională și gândită pentru spijinirea pacienților, în realitate, măsura va determina aproape sigur distorsiuni pe piață. Printre acestea: criza de medicamente, încurajarea exportului paralel și influențarea artificială a prețurilor la medicamente în alte țări. În replică, unii producători ar putea fi tentați să-și retragă anumite medicamente din România, ceea ce ar afecta direct un mare număr de pacienți.

În mandatul lui Vlad Voiculescu, Ministerul Sănătății a propus o abordare graduală a problemei: o reducere treptată a prețurilor, în următorii 3 ani (10%-10%-15%), pentru a da timp nu doar producătorilor să se adapteze, dar și altor medicamente generice să fie aduse pe piață, la înlocuire (procedura de autorizare durează mult, de obicei peste 12 luni).

Dar, în anul electoral 2016, ordinul ministrului Bănicioiu (scăderea imediată cu 35%) și cel al ministrului Voiculescu (scăderea treptată, timp de 3 ani) au fost folosite pentru demonizarea guvernului de „tehnocrați, care nu vor să dea medicamente ieftine românilor”. Acest subiect sensibil a fost făcut ghem și șutat pe tot terenul în tot soiul de meciuri populist-naționaliste în perioada alegerilor. Aproape că-ți vine să crezi în premeditare, așa de bine s-au legat lucrurile, și știu că mulți oameni care înțeleg sistemul s-au luat cu mâinile de cap văzând iresponsabilitatea politicienilor față de subiect.

Populismul

Deși se confundă, uneori, politicianismul și populismul sunt diferite. În mare, politicianismul înseamnă să acționezi politic pentru interesele unui grup sau ale chiar unei persoane. Când grupul este atât de mare încât se confundă cu națiunea, abia atunci putem vorbi cu adevărat de oameni politici, de stat.

Populismul, în schimb, este mai întâi de toate cinic și mincinos, deoarece promite soluții simpliste, inaplicabile, la probleme complicate, doar pentru a păcăli alegătorii, pentru a obține votul popular și, implicit, puterea.

Dacă politicianismul e demn de dispreț, populismul e o crimă.

Discursul populist a adus PSD la putere. Acum, partidul se pregătește să pună în aplicare unele dintre promisiuni (am explicat mai demult de ce încearcă partidul să mituiască populația).

În auditul realizat de London School of Economics, experții internaționali au identificat 58 de medicamente care au cotă de piață de peste 55%, cu vânzări anuale de milioane de unități, care prezintă un risc foarte mare de a fi scoase de pe piața românească în cazul aplicării bruște a ordinului de scădere a prețului cu 35%.

Încă o dată, vreau să precizez că nu țin partea industriei pharma. Aceasta are cinismele ei, unele îngrozitoare, iar prețurile trebuie reglementate, fără îndoială. Dar problema, acum, nu e la cifra de afaceri a industriei, ci la efectele aproape letale, în unele cazuri, ale unei măsuri populiste asupra cetățenilor. Industria n-o să aibă prea mari scrupule să-și scoată de la vânzare niște produse dacă intră pe pierdere. Un guvern responsabil știe că trebuie să găsească echilibrul între dorința de profit a industriei și nevoia de medicamente a populației.

N-o să dau lista celor 58 de medicamente identificate în auditul LSE. Nu vreau să creez nici panică, nici inițiative de stocare. Dar vă spun că, pe primul loc, se află un medicament care a fost vândut în 10.424.582 de unități între trim. 1 2015 – trim. 2 2016. Pe locul 2, un medicament cu 9.374.444 de unități în aceeași perioadă. Pe locul 3, unul cu 6.928.957 unități, și tot așa, până la 58. Fiecare din aceste medicamente e vândut în cel puțin 1 milion de unități trimestrial, are cotă de piață de peste 55% și mai puțin de 3 alternative. Dispariția unuia nu e ușor de remontat – pacienții sunt atașați de un anumit medicament și nu le place să le fie schimbat, doctorii tind să nu schimbe schema de tratament dacă aceasta funcționează, plus că nu te poți baza pe creșterea subită a producției la alternative, că producătorii au, și ei, propriile limitări în acest sens.

Profitul

Cine profită, totuși?

Unele promisiuni electorale sunt bune doar pentru campania electorală. Politicienii știu asta. Spun ceva ca să fie aleși, apoi se fac că plouă, sperând că lumea va uita până la următoarele alegeri – ceea ce se și întâmplă, adesea.

Dar ce poate determina niște politicieni să insiste cu punerea în aplicare a unor promisiuni electorale, chiar dacă este evident că asta va crea o grămadă de probleme?

Adesea, prostia, firește. Prostia politicienilor nu poate fi niciodată subestimată, mai ales într-o țară precum România, unde promovarea se face după gradul de slugărnicie față de șeful de la partid, nu după competență.

Dar, în cazul de față, poate că mai este vorba de ceva.

Majoritatea acestor medicamente sunt compensate, integral sau în proporții foarte mari. De fapt, cumpărătorii nici nu vor simți scăderile de preț; în majoritatea cazurilor, statul le acoperă prețul medicamentelor chiar la ghișeul farmaciei.

Singurii care vor profita din scăderea administrativă a prețului la medicamente, sub media europeană, sunt distribuitorii, prin exportul paralel.

Ce se întâmplă când e mai ieftin să înmatriculezi mașini în Bulgaria decât în România? Se înmatriculează mașini în Bulgaria.

Ce se întâmplă când e mai ieftin să cumperi benzină din republica Moldova decât din România? Se cumpără benzină din Moldova.

Ce-o să se întâmple când medicamentele off-patent vor se vor ieftini brusc, în România, cu 35%? Ghici, ciupercă ce-i.

În timp ce PSD va ataca în stil chavezist din o mie de trompete „multinaționalele asasine care au creat criza din ură față de poporul român, pe care vor să-l îmbolnăvească și să-l ucidă în chinuri”, distribuitorii vor exporta pe tăcutelea medicamentele ieftinite prin HG. Nu există nici o limitare legală în acest sens.

(Ca o paranteză explicativă aici, să spun și că o lege din 2006 impune producătorilor care au medicamente autorizate la vânzare în România să asigure „stocuri adecvate și continue” pentru necesarul populației, doar că legea nu definește și ce înseamnă, de fapt, asta. Un proiect de ordin de ministru care lămurea problema, propus de Vlad Voiculescu, a rămas în dezbatere publică. Noul ministru nu pare interesat de chestiune.

Pe de altă parte, ca să retragă efectiv de pe piață un anumit medicament, un producător nici nu trebuie să renunțe la autorizația pentru medicamentul respectiv. Se poate doar trimite o notificare de suspendare temporară de la vânzare. Nici nu e nevoie de mari argumentații pentru justificarea notificării – probleme de aprovizionare cu materii prime, de pildă, reprezintă o explicație suficientă și imposibil de verificat. Producătorul are apoi 3 ani la dispoziție să-și reia vânzarea, care se face tot printr-o altă simplă notificare, de tipul „ne-am rezolvat problemele de producție, de miercuri revenim în farmacii”. Industria pharma folosește cu destul cinism acest instrument pentru a pune presiune pe stat când negociază prețuri. Am încheiat paranteza.)

Revenind. Distribuitorii de medicamente sunt singurii care ar putea profita din exportul paralel de medicamente ieftinite. Nu spun că o vor și face, dar nimic nu împiedică această opțiune.

Apropo, ce credeți, distribuitorii aceștia sunt multinaționale sau firme autohtone?

Ce să vezi, nu sunt multinaționale. Sunt firme autohtone, deținute de personaje foarte discrete, care manevrează zeci sau sute de milioane de euro anual.

Cunoscând România, putem fi aproape siguri că acești oameni nu fac afaceri de capul lor și că sunt extrem de bine conectați, fie la zone politice de influență, fie la anumite segmente ale statului român, dar cel mai probabil la ambele sectoare deodată – iar cel mai bun lubrefiant pentru a face mecanismul să funcționeze îl reprezintă banii, cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Poate că o parte din acest lubrefiant va ajunge înapoi tocmai la cei care provoacă criza, cine știe? Ce, vi se pare neplauzibil? Poate mai cercetați cum s-o fi produs iarna asta pseudo-criza de energie din România, în condiții de supraproducție, în urma declarațiilor unui ministru care a dispărut dup-aia din peisaj, foarte oportun, prin diverse clinici din străinătate. Dar ăsta e un alt subiect.

În concluzie: cu toții am vrea medicamente mai ieftine pe piață (chiar dacă e vorba de compensate; tot noi le plătim), dar România e integrată într-un sistem de stabilire a prețurilor la medicamente deosebit de complex, în care echilibrul este esențial nu pentru liniștea politicienilor, ci pentru însăși sănătatea și viața a milioane de oameni din această țară.

Stimate domnule ministru Bodog: faceți un efort și gândiți. O să vă prindă bine.

Articol din categoria: REVOLTĂ

57 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Multumim pentru articol, exprima legaturile.
  Problema e si mai complexa decat atat: motivatia financiara distruge increderea si calitatea, si o stiu la nivel de pacient.
  Personal am plecat din Romania si am gasit asemanator si pe alte piete. Pe mine ca pacient nu ma intereseaza medicamentele inovative, ci vreau cele testate ce exista pe piata de zeci de ani, care au iesit de de sub presiunea licentelor. Ei bine, le retrage! producatorul pt ca sunt prea ieftine si sunt inlocuite cu altele noi, nestestate, dar care le scot bani grasi.

  O sa dau 2 exemple:
  -in cosmetica, eu vreau sa imi fac singura cremele deci am nevoie de 2-3 vitamine uleioase. Ma costa 1-2 lei sa le iau din Romania ca prin occident nu le gasesc, dar mi se ofera un produs cosmetic de 50 euro si bonus alergii.
  Adaug in calcul altul: vaccinul contra poliomielitei, cel de aprox 1 dolar doza orala, o singura doza fiind suficicent pt imunizare. Am cautat acum 10 ani cand s-o nascut copilul: nicaieri. Dr a zis ca ar fi un dtp fara aluminiu. Caut pe net: in franta costa 9.52. Zic ok. Doar 3 doze.
  Pana sa apuc sa il achizitionez s-a retras de pe piata si francezii din 2008 il cauta. Mi s-a servit infarix, scos pe piata de cativa ani (netestat suficient), l-am platit din buzunar 50 euro doza. 5 doze.
  Calculati dvs costurile din buzunarul meu.

  Nu il ultimul timp uitati la Maroc ce isi produce singur tratamentul de hepatita. Platesc costurile licentei. Au iesit la pretul de 1000 euro tura de tratament. Nicio problema, marele nostru dr epidimiologist, dr Streinu Cercel, a reusit sa negocieze un faimos pret de … 40 mii. Euro. Si e mandru de asta. Si apoi am descoperit site-ul anm.ro unde vad ca numai in cursul anuluit trecut el (fara sotie) are cateva zeci de „sponsorizari” de la … firma care importa in Ro.

  P.S. cand pleci in concediu in strainatate, te rog sa numeri farmaciile pe metru liniar. Eu merg 1 km de unde stau pt una, care inchide la 19. Noroc ca am un medic pro preventie si nu da retete, ci la primul semn de boala da concediu. De multi ani nu am mai consumat niciun medicament, contrar parerii pneumologului din Bucuresti.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   „vreau sa imi fac singura cremele deci am nevoie de 2-3 vitamine uleioase” spune-mi, te rog, guru al frumusetii native, te dai cu vitamina A pe fata in fiecare dimineata?

   daca problema nou-nascutului ar fi tabelul elementelor chimice, am fi disparut de mult de pe planeta, ca hidroxidul de hidrogen e element chimic intens reactiv in anumite situatii.

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Totusi distributia de medicamente e cam cea mai netransparenta forma de comerct in Romania. Intre 2 farmacii alaturate preturile pot diferi, la un acelasi medicament, de la simplu la dublu, fara ca sa observe cumparatorul asta.
  Pentru ca preturile NU SUNT AFISATE.
  Din acest mnotiv si sunt atatea farmacii. Nu exista concurenta reala in aceasta piata.

  Felul in care striga acum vanzatorii de medicamente seamna cu strigatul bancherilor la legea darii in plata.

  0
  0
  • #4 Comentariu nou

   Da, distribuitorii de medicamente sunt foarte netransparenti si statul roman refuza sa ne zica cat de mult castiga acesti distribuitori exportand in strainatate medicamente cumparate f ieftin in Romania. Dar cu restul nu aveti dreptate: preturile difera la medicamentele fara reteta, dar din ce scrie petreanu nu de ele e vorba. Pretul la medicamentele cu reteta e in multe cazuri acoperit de stat 100% sau 90% sau 50% si farmaciile nu isi permit sa aiba la asa ceva preturi f diferite pt ca le obliga statul. Altfel e clar: scade pretul medicamentelor originale in Romania pana la cel mai mic din Europa, un distribuitor smecher vine si il cumpara din Romania cu pretul asta cel mai mic si il revinde in Germania de 10 ori mai scump. Rezultatul: profit gras si usor facut intra in buzunarul distribuitorului, o parte din profitul asta sponsorizeaza actiunile unui partid prietenos, populatia fericita ca partidul a scazut pretul la medicamente, pacientii respectivi ramasi fara medicament.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @Daniel.
   Cu respect fata de parerea dumneavoastra, dar cred ca nu aveti informatii corecte. Preturile produselor care sunt compensate – si drept urmare eliberate CU RETETA- difera foarte putin de la farmacie la alta. Pretul produselor necompensate si eliberate FARA RETETA (ex. vitamine, unele antialgice, etc.) pot diferi foarte mult de la o farmacie la alta. Iar faptul ca in Romania poti inca sa cumperi medicamente care se elibereaza CU RETETA platind pretul intreg al acestuia este o alta problema, grava la randul ei, dar din alt spectru.
   @ Petreanu
   Cu exceptia Europharm, detinut inca de o multinationala farmaceutica, in rest distribuitorii locali sunt firme autohtone (SRL-uri) desi unele au de la bun inceput actionari straini. Reexportul (sau exportul paralel) exista si pe marje de 2-3% diferenta de pret. Nu are rost sa ascundem fenomenul, el exista si va exista cata vreme va fi o diferenta de pret care va permite un castig intermediarului.
   Poate un alt model de gestionare a banilor din sanatate, fara o Casa de Asigurari mamut (sau monopol) cu un alt tip de organizare la Ministerul Sanatatii, cu alte tipuri de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori, etc.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   in calitate de farmacist, iti pot spune ca 1. avem obligativitatea sa avem preturile afisate pe fiecare cutie si 2. nr de farmacii a ramas constant, de multi ani. faptul ca tu vezi mereu altele noi, in general de lant, e ca cele individuale, de familie, dau faliment pe capete..si sunt vandute catre lanturi, care au de multe ori preturi mai mari insa o reclama f agresiva. profitul pt o farmacie individuala e de maxim 1-2 % din cifra de vanzari, reglementarile fiind multiple si toate pe bani (de la sisteme informatice, de paza, de temperatura, personal, etc). si 3. fiecare scadere de preturi pt multe farmacii inseamna faliment. anul trecut am avut una de 200 milioane..inchipuie-ti sa cumperi ceva cu 200 de lei si sa fii obligat sa il vinzi cu 50.. nu e ok, dar astea sunt regulile jocului.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Faceti confuzie intre medicamente cu prescriptie si cele fara (OTC). La cele din prima categorie exista un pret maximal, reglementat de stat, la cele din a doua categorie adaosul este variabil

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Strigă și pentru tine ca atunci când Doamne ferește vei face diabet sa ai cu ce medicamente de ultima ora sa te tratezi și sa poți trăi o viață normală în continuare.

   0
   0
 3. #9 Comentariu nou

  Si totusi care sunt cele 58 de medicamente in pericol sa dispara?

  0
  0
 4. #11 Comentariu nou

  O parte din mine ar fi vrut sa vada lista medicamentelor din raportul LCE. Inteleg ca ti-e frica sa provoci panica, dar ma intreb daca nu ar fi si o optiune pentru mobilizare (a pacientilor, a asociatiilor de suport, a medicilor) – poate sunt prea optimista.

  Cum spuneai la inceputul articolului ca nu ai legatura nici cu industria, nici cu vreo persoana care e dependenta de vreun medicament, hai sa iti dau un exemplu. Disclaimerul meu: pentru mine e personal. Am doua diagnostice de boli cronice, si iau doua medicamente de doi ani, pe care probabil o sa continui sa le iau pentru restul vietii mele. Daca ma vezi pe strada sau intr-o intalnire (de business, intre prieteni), nu o sa-ti dai seama ca eu sunt sanatoasa si functionala pentru ca iau 8 pastile pe zi. La un moment dat o sa devina mai putine, ca deh, dozajul, dar tot o sa iau aceste doua medicamente. In fiecare luna, ma duc sa-mi iau reteta de la medicul de familie. In fiecare luna, bat cel putin 3 farmacii pana cand imi gasesc numarul de pastile de pe reteta. Uneori le las 60 lei, alteori 150 lei, in functie de compensare si adaosul farmaciei, pe langa banii care o sa-i primeasca de la CNAS. In total primesc vreo 350 lei pe luna de pe spinarea mea. Aia e cat 10 de oameni raciti care vin sa-si ia intr-o zi medicamente pt raceala. Mai nou am inceput sa fac misto de farmacisti, sa le zic ca nu vor sa faca bani pe clienti „fideli”.

  Nu pot sa-ti explic nodul in gat cand imi spune cate un farmacist ca nu are pe stoc ce caut, sau cum creste cand trec de la o farmacie la alta. Si partea cea mai nasoala nu e ca o sa mor daca nu-mi iau medicamentele. Partea cea mai nasoala e ca ar trebui sa stau in casa, sa ies foarte putin, sa fiu obosita cronic (stii sentimentul acela de a doua zi-a treia zi dupa betie? cam asa, dar sa te tina cu zilele si saptamanile), sa nu pot sa mananc normal, sa nu mai reusesc sa gandesc coerent. Sa nu pot sa muncesc (si imi place ce fac, si ma pricep la ce fac) si sa nu pot sa ma bucur de viata. Pe termen mediu sau lung, probabil s-ar gasi o complicatie care sa ma omoare. Aia ma sperie mai putin decat ideea de declin dintre.

  Intr-o perspectiva mai larga, sunt mai norocoasa decat multi si raman bine. Intr-o perspectiva personala, ma frustreaza teribil ca binele meu depinde de pixul unor inconstienti. Ma frustreaza ca ma vad ca pe o cifra dintr-o statistica, in loc de o persoana care munceste, isi plateste taxele (pe care nu cred ca ei le gestioneaza responsabil, dar asta e alta discutie) si contribuie la societate.

  0
  0
  • „Ma frustreaza ca ma vad ca pe o cifra dintr-o statistica” – welcome to capitalism (da, știu că PSD e „de stânga” – e pe dracu, sunt doar niște hoți nenorociți)
   Peste tot ești doar o rotiță intr-un mecanism, dacă n-ai conștientizat asta până acum e nașpa. Dacă acum ești frustrată atunci stai să vezi ce mult o să contezi când/dacă n-o să mai produci pentru societate…

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Erika, imi pare rau pentru situatia in care te afli, dar vreau sa fac o precizare (pentru cei multi care nu stiu si sunt dezinformati). Sunt farmacist si stiu foarte bine cum se calculeaza preturile la medicamente. Din cate am inteles ai in schema de tratament medicamente scumpe, faptul ca tu platesti la farmacie 350 ron, nu inseamna ca acei bani sunt ai farmaciei. Pentru orice produs (cu pret impus) cu pret mai mare de 300 ron,adaosul farmaciei este 35 ron, medicamentul tau poate costa 150.000 ron, farmacia are acelasi adaos: 35 ron. Din acesti bani -35 ron- trebuie sa ne gestionam cheltuielile lunare. Daca mai esti si farmacie independenta, cu atat mai greu te descurci. Cand nu vom mai rezista vom pleca „acasa” si atunci lanturile vor detine monopol si vor impune ele regulile jocului.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   nu inteleg de ce canadianului i se pare ca comunismul nu vede omul simplu (fara pile la partid) ca pe o masa de manevra dispensabila…

   naspa de tine, erika. eu primesc medicatie de 1500 euro lunar. cand nu o voi mai primi, voi paraliza si voi muri, ca am salariu de femeie de serviciu, desi scolarizarea (fara vreo repetentie) m-a tinut 22 ani + si continua…

   poate prinzi curaj sa traiesti asa…

   0
   0
 5. #15 Comentariu nou

  Faptul ca nu poti oblige un privat sa isi continue operatiunile fara profit e un aspect de care ar trebui sa tina cont statul in mai multe industrii. Dar in cazul pharma e foarte usor ca masa mare a populatiei sa huiduie si sa sustina ca privatul ar trebui sa se multumeasca cu un profit mai mic. Dar da, efectele se vor vedea cand se va umple internetul de retele de adus medicamente ieftine….

  0
  0
 6. #16 Comentariu nou

  este vorba de mafia PNL-PDL care au scumpit medicamentele , nu e niciun populism , medicamentele la noi sunt foarte scumpe , clar trebuie ieftinite.

  0
  0
 7. #17 Comentariu nou

  In concluzie, boala lunga, moarte sigura. Trebuie sa cumparam medicamente scumpe pentru urmatorii 100 de ani, ca sa nus-i retraga producatorii medicamentele de pe piata din Romania. Ambele solutii (scaderea brupta sau treptata a preturilor) sunt la fel de toxice, ca urmare a neactualizarii pretului din 2009 incoace. Iar neactualizarea preturilor din 2009 e consecinta directa a spagilor date de industria farmaceutica tuturor celor care au guvernat, indiferent de culoarea politica. Sistemul sanitar romanesc e un bolnav pe patul de moarte fara nicio sansa de insanatosire, pentru ca orice decizie buna are consecinte nefaste asupra sistemului.

  0
  0
  • #18 Comentariu nou

   Faceți o confuzie, actualizarea la minimul european s-a făcut în 2015. Asta de acum e bonus și duce prețurile cu 35% sub acest minim pentru medicamentele vizate. Tocmai asta e problema!

   0
   0
 8. #19 Comentariu nou

  Off…cand o sa ne iasa comunismul din cap? Piata trebuie lasata libera, numai asa scad preturile si creste calitatea!

  „nu poate fi condiționată viața sau moartea unui cetățean de capacitatea lui financiară de a-și cumpăra o rețetă de la farmacie” – cand tu o sa lucrezi pe gratis, atunci vei putea sa le ceri si farmacistilor sa lucreze pe gratis.

  0
  0
  • Nu merge, nu poti lasa liber, se cheama eugenie pe criterii financiare. Dar problemele care apar cand reglementezi preturile demonstreaza, o data in plus, ce mecanism complicat de functionare are economia si de ce planificarea ei nu merge niciodata.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Desigur, hai sa stam cu saptamanile in strada pentru ca prostii si lenesii sa poata in continuare sa se impuieze pe banii nostri si sa voteze PSD. Seems legit.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Haita de lupi e comunistă? Până și într-o haită de lupi, lupul rănit are voie la vânat (după ce mănâncă ceilalți) deși nu a fost capabil să participe la vânătoare. Așa se întâmplă cu toate animalele sociale: renunțăm la o câtime din resurse pentru membrii mai puțin capabili. Câtimea aia se poate întoarce cândva și să ne salveze viața, ca orice asigurare. Din contra, animalele nesociale (de exemplu ghepardul) sunt condamnate la moarte de cea mai mică rană care le împiedică să vâneze.
   Pe scurt: noi oamenii acceptăm diferențierea capitalistă la absolut orice: e firesc ca unii să conducă BMW și alții Dacia, unii să locuiască în vilane, alții în chirie, unii să facă vacanțele la Mamaia, alții, mai săraci, în Grecia 🙂 etc etc.. dar ce nu acceptăm este o diferențiere a asiguraților din sistemul de sănătate public în funcție de avere. Sistemul PUBLIC de sănătate trebuie să se ocupe în mod egal și de cel mai sărac asigurat, și de cel mai bogat. Nu e comunism, e vorba de viață și de moarte, și noi oamenii fiind animale sociale, suntem hardwired că viața și moartea nu se măsoară în bani

   0
   0
 9. #23 Comentariu nou

  Cred că iar încercăm să inventăm roata. Soluția există deja în multe țări. Piața medicamentelor este puternic regulată și ca producător sau distribuitor nu poți aduce doar ce îți aduce profit. Sau imporți o întreagă gamă de medicamente sau nimic. Problem solved. Și de 12 ani lucrez în domeniu inclusiv în high management la firme din domeniul medical deci cunosc piața din Europa de vest.

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   Bineînțeles că soluția există în țările cu tradiție îndelungată în folosirea apei calde. Dacă ai citit articolul cu atenție, și până la sfârșit, ai aflat că de fapt nu se vrea soluționată problema. Pentru că exportul paralel bagă unor distribuitori în buzunare sute de milioane de euro. Și pentru că probabil acești distribuitori sunt unii și aceiași cu factorii de decizie, politicienii.
   Pentru câteva sute de milioane de euro o să moară câțiva oameni. Hai, câteva sute. Pe lună. Dă-mi un singur exemplu când mafia s-a răzgândit pentru așa un motiv

   0
   0
 10. #25 Comentariu nou

  Vlad, follow the money…and the people behind it…afla cine sunt actionarii firmelor care fac export paralel si vei afla raspunsul…
  Oare de ce sunt pe lista respectiva si produse fara nici un grad de compensare???

  0
  0
 11. #26 Comentariu nou

  oamenii simpli (95% din populatie) nu au capacitatea de a intelege la nivel bazal cum functioneaza comertul: ei nu pricep ca buticarul care le vinde bere o cumpara ieftin si pun un adaos comercial, ca asa plateste lumina si berea sta la rece. si nu vrea sa inteleaga (nici in ruptul capului) ca, daca n-ar avea o sursa de mancare din buticul ala, il inchide si pleaca.

  oamenii simpli, care nici nu vor sa gandeasca, nu pricep ca degeaba se impune un pret mic al berii, daca buticarul inchide.

  aceeasi oameni simpli, cand ajung la spital, vor sa fie tratati cu substante active moderne, fara efecte secundare majore, ba te mai pomeni ca vor sa fie salvati. dar cu populismul asta de scadere a preturilor, nu va exista nici macar o branula prin spitale, chiar daca sunt licitatii organizate prin seap.

  0
  0
 12. #27 Comentariu nou

  Sunt foarte multe aspecte de discutat despre domeniul asta, dar in final, pacientul va plati cu sanatatea iar farmacistul cu meseria. Dupa 8 ani de scoala (5 de facultate si 3 de specializare) si vreo 10 de munca in sistem, iti dai seama ca e posibil sa fi gresit facultatea, ca ai gresit cand ai refuzat sa pleci din tara crezand ca vei face si aici lucruri mari, ca nu esti decat o mana lucru de ieftina pentru patron si un ghimpe in coasta pentru pacientul „educat” si medicul atotstiutor.
  Ce s-ar mai distra avocatul diavolului aici…

  0
  0
  • Și ce lucruri mari credeai că vei face că farmacist în România, dacă nu sunt prea indiscret ? Dacă te aude cineva zici că erai gata gata să descoperi leacul cancerului… și da, ești doar un simplu vânzător care îmbogățește „creatorii de joburi”. Așa cum suntem majoritatea. Cu riscul de a mă repeta, welcome to capitalism ! Njoy !

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   vlad, merită să pierzi definitiv câte zece cititori ai blogului tău la fiecare postare a canadianului? ”decât” întreb

   0
   0
 13. #30 Comentariu nou

  Respect documentarea ampla din articolul dumneavoastra, insa va inselati cel putin intr-o privinta. Cel putin unul dintre liderii de distributie farmaceutica din Romania nu mai este de multi ani o companie locala. Acum mai multi a fost preluat de o companie nemteasca in totalitate, iar de trei ani face parte din cel mai mare grup de distributie farmaceutica la nivel mondial, un grup americano-britanic, prin achizitia companiei nemtesti de catre acelasi grup.

  0
  0
  • #31 Comentariu nou

   Corect, e vorba de Farmexpert dar asta nu schimbă datele problemei. Își reglează și ei profiturile din re-export fără remușcări. De fapt antagonismul acesta intre multinaționale și firmele autohtone e o falsă problemă , cel puțin la modul cum e ea dezbătută în acest moment. Problema e simplă, nu putem face râurile să curgă la deal prin lege și, la fel, nu putem să ne așteptăm la disponibilitate a medicamentelor în condițiile actualei ieftiniri.

   0
   0
 14. #32 Comentariu nou

  Pentru cineva care nu are nici o legatura cu industria farma, sunteti f bine informat…
  Haideti sa nu le mai plangem de mila bietelor firme, ca tot isi permit masni pentru agenti, bani de traininguri, premii si sponsorizari pentru doctori, burse si premii abnuale. Nici farmacistilor ca daca nu le ar merge bine, nu s- ar gasi cate una la fiecare 50 de metri prn Bucuresti.
  Totusi va rog sa imi explicati cum scaderea pretului la un medicament cu 35 de lei sa zice, de la 100, impaetit la vreo alte 12 state ….adica 0.5€ de tara afecteaza profitul companiilor farma pe undeva prin Germania….ma tem ca nu am facut ASE ul.
  Si pentru informarea dvs, da stiu ce inseamna sa dai 260 Ron pe o cutie de pastile timp de mult timp

  0
  0
  • se cheamă documentare și e ceva ce mai fac, din când în când, deși din ce în ce mai rar, jurnaliștii.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   E din cauza mecanismului de formare a pretului. Daca pretul in RO scade cu x euro, automat scade si media in Europa a pretului pentru acel medicament. Apoi avem 2 cazuri: 1. in unele tari (inclusiv RO) pretul de referinta este pretul minim din UE: scade pretul in RO, automat firma e obligata sa scada pretul si in tarile care iau ca referinta pretul minim. 2. in alte tari se ia ca referinta pretul mediu din UE: scade pretul in RO, scade media si automat firma e obligata sa scada pretul si in alte tari.
   Scaderi de preturi = scaderi de profit.

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   Andrei Vulpe, ai citit articolul? Că pari a fi înțeles exact pe dos. Vlad zicea că distribuitorii au de câștigat milioane de euro din manevră, prin exportul paralel. Ba mai mult, că ar putea exista o legătură (nedovedită, doamne ferește 🙂 ) între distribuitori și factorii de decizie (politicienii). Deci nici vorbă să le plângă Vlad de milă distribuitorilor.
   Repet, ai citit articolul? Dacă da, suferi de analfabetism funcțional, cum e acum la modă să li se spună nătărăilor 🙂

   0
   0
 15. #36 Comentariu nou

  Lucrurile stau in felul urmator. Farmacistii nu au nici o informatie despre luna in care se face modificarea preturilor si lista cu medicamentele ce urmeaza a fi ieftinite. Ca si in 2015 ministerul sanatatii isi bate joc de noi. Ne anunta cu o luna inainte si au pretentia sa scapam de stocuri de sute de medicamente. Cel mai rau lucru pt noi, farmacistii este lipsa de informatie.

  0
  0
 16. #37 Comentariu nou

  Un articol lucrat cu migala si cu multa grija.
  Dar:
  – exportul paralel nu inseamna altceva decat comert pe piata interna a Uniunii Europene si acesta va exista si daca diferenta dintre preturi este de doar cateva procente. Daca un tratament costa 29.0000 Eur in Romania si 30.000 EUR in Germania, un farmacist care pleaca cu 10 cutii in masina tot va face un profit „frumos” de 10.000 EUR. Fantasma comertului paralel este mult vehiculata dar nu exista practic nicio informatie certa cu privire la cine mai exact practica acest comert, cu ce medicamente si in ce cantitati.
  – generalizarea „toti distribuitorii sunt persoane bine conectate si puse pe invarteli” nu este nici ea reala: exista un distribuitor de top detinut de liderul mondial Alliance – Boots si au existat si exista si alti distribuitori detinuti de producatori de medicamente sau cu actionari straini. In egala masura exista producatori de medicamente, de talie mare, obisnuiti si foarte talentati in a descalci itele birocratiei romanesti in favoarea lor. Nu se incurca prea mult in codurile etice si nu fac asta doar in Romania. Sefii locali ai unor giganti pharma obtin bonusuri substantiale din acel export paralel.
  – in prezent Romania este terenul pe care se desfasoara un soi de experiment in care marii producatori pharma incearca sa controleze integral distributia celor mai scumpe dintre produse, aparent in fata aceluiasi fenomen al exportului paralel, dar in realitate intr-un demers care va duce la scumpirea si mai mare a acestor medicamente si la deficiente in aprovizionare. Asta a incercat timp de 3 ani GSK, pana sa vanda Europharm, distribuitorul sau, asta incearca in prezent Novartis si se pregatesc si altii: de exemplu, Roche. Spun „experiment” deoarece ceea ce fac ei s-a mai incercat de-a lungul timpului si in alte state membre ale Uniunii Europene dar acolo a intervenit prompt Comisia Europeana. In Romania, producatorii mari de medicamente inovative se bazeaza insa pe o atitudine suspect de benevolenta a Consiliului Concurentei, gardianul concurentei si al intereselor comsumatorului, care constata, cinic, ca pacientii ar fi afectati, dar nu foarte mult. Serios?

  0
  0
 17. #38 Comentariu nou

  Bun articolul. Bine documentat. A punctat cateva aspecte esentiale.
  Vreau sa fac insa o precizare. Casa de asigurari asigura compensarea (100%, 90%, 50%) calculata (cu cateva exceptii) la nivelul pretului cel mai mic pentru un anumit DCI. In cazul unui medicament original, care are generic pe piata romanesca, decontarea se face la valoarea medicamentului generic. In aceasta situatie pacientii au deja cel putin 35% reducere de pret fata de original (in realitate procentul e mai mare). Cine doreste medicamentul original, trebuie sa plateasca diferenta de pret de la medicamentul original pana la pretul genericului cel mai ieftin, care detine pretul de referinta.

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   Continuare
   In aceste conditii scaderea de pret la medicamentul original este (teoretic) in avantajul pacientilor, care vor medicamentul original (daca il vor mai gasi) si, asa cum se mentioneaza in articol, a celor ce exporta medicamente. Cum firmele producatoare nu fac acte de caritate si vor sa-si protejeze vanzarile de pe alte piete, vor limita/suspenda livrarile pe piata romanesca. Asa ca dintr-o demagogie prosteasca toata lumea are de pierdut: politicienii care au populatia nemultumita, pacientii pentru ca nu mai gasesc medicamentele originale, producatorii pentru ca pierd vanzari.
   Ce e de facut? Ar trebui scos elefantul din farmacie …

   0
   0
 18. #40 Comentariu nou

  Continuare
  In aceste conditii scaderea de pret la medicamentul original este (teoretic) in avantajul pacientilor, care vor medicamentul original (daca il vor mai gasi) si, asa cum se mentioneaza in articol, a celor ce exporta medicamente. Cum firmele producatoare nu fac acte de caritate si vor sa-si protejeze vanzarile de pe alte piete, vor limita/suspenda livrarile pe piata romanesca. Asa ca dintr-o demagogie prosteasca toata lumea are de pierdut: politicienii care au populatia nemultumita, pacientii pentru ca nu mai gasesc medicamentele originale, producatorii pentru ca pierd vanzari.
  Ce e de facut? Ar trebui scos elefantul din farmacie …

  0
  0
 19. #41 Comentariu nou

  In farmacii lipsesc zeci de medicamente si foarte multe se gasesc in numar redus. Depozitele ne dau aceste medicamente in numar de zeci de cutii in timp ce pe luna cererea este de 10-15 ori mai mare. Si culmea aceste medicamente sunt si cele care vor disparea de pe piata.
  Am inteles ce vor sa faca si sunt de acord. Medicamentele inovative off patent trebuiau ieftinite cu 35%, dar aceasta ieftinire ar fi trebuit facuta in 2015 in locul celei cu 25 % din toate medicamentele. Nu se poate ca dupa ieftinirea cu 25 % ( media) si mai adaugi un 35%. De exp medicamentul P a fost in 2015 in iunie 65 ron , din iulie s-a ieftinit 45 ron ( v-am zis e o medie, dar datele sunt reale) . Acum vor sa-l aduca la 33 ron. Desigur producatorul e in al noualea cer. Sotul meu are o vorba” e ca si cum noi romanii vrem ca Mercedes sa vanda in tara noastra o masina de 70 mii € cu 30 mii € , doar pt ca e o tara mai saraca”. In ce tara statul obliga comerciantul care cumpara un medicament cu 65 ron sa-l vanda cu 45 ron? Pe noi farmacistii nu ne despagubeste nimeni. De aceea dau faliment atatea farmacii… De pacienti nici nu vb., alearga din farmacie in farmacie, intreaba de medicamente, vaccinuri… Nici un pacient nu am auzit sa zica vreodata ca medicamentele sunt scumpe… Asta e o inventie… a politicienilor. Urasc din suflet politica. Si nu-mi place sa folosesc cuvantul „urasc”. Mi-a placut articolul… f bine documentat. Felicitari!

  0
  0
 20. #42 Comentariu nou

  P. S Erika mi-a placut mult comentariul tau. Am simtit multe cand l-am citit. Imi pare rau ca ai o suparare si un stres in plus… Incearca impreuna cu medicul o varianta asemenatoare de medicatie, pt ca toate medicamentele care au disparut, au inceput sa dispara asa… putin cate putin. Meficamentele tale nu cred ca se vor mai gasi in anul urmator…

  0
  0
 21. #43 Comentariu nou

  Sunt multe lucruri pe care PSD nu o sa le faca desi au promis sau o sa le faca prost.

  Problema nu e sa le dam sfaturi, ci trebuie sa contracaram cand vor da vina pe altii ca n-au facut sau au facut cum au facut. A se vedea OUG 13, unde inca declara ca nu au gresit.

  Si presimt ca la asta cu medicamentele, la aia cu alimente 51% romanesti, la legea unitara a salarizarii etc vor gasi alti vinovati decat ei insasi !

  0
  0
 22. #44 Comentariu nou

  „În auditul realizat de London School of Economics, experții internaționali au identificat 58 de medicamente care au cotă de piață de peste 55%, ”
  OK, dar daca, sa zicem, ar disparea de pe pata aceste medicamente, ar putea sa fie inlocuite cu altele, cota de 55% este data de faptul ca ele sunt unice ca tratament pt. o boala? Nu, pt. ca, altfel, ar detine cota de 100%, ca fiind unicul remediu. Ori, daca ar fi scoase de pe piata, pt. ca nu ar mai renta vanzarea lor in Romania, ar putea sa le ia locul altele, sa zicem generice sau nu.

  0
  0
 23. #45 Comentariu nou

  E cam ciudat ce ziceti, ca distribuitorii vor exporta medicamentele ieftinite prin HG. Nu există nici o limitare legală în acest sens. Dar de ce nu se face o astfel de limitare? In primul rand, e o aberatie sa vanda distribuitorii si nu direct firmele d emedicamente. Pai daca o firma produce un medicament care are un cost mai mic in Ro si mai mare in alte tari din UE, atunci ce interes ar avea ea sa se autoconcureze pe piata altei tari din UE? Daca se interzice comercializarea medicamentelor d ecatre distribuitori, s-a rezolvat problema, nu e usor, afecteaza mafia din sistem, dar solutii sunt,..

  0
  0
  • #46 Comentariu nou

   nu, nu exista limitare, ca e impotriva principiilor uniunii europene

   stim ca e o aberatie sa vanda distribuitorii si nu producatorii, dar asa e legislatia europeana.

   daca se interzice comercializarea medicamentelor de catre distribuitori, ne ia dama de oase pe coasa… ca romania tot nu poate achizitiona direct de la producator…

   e usor sa vorbesti din exterior. fa-ti, te rog, rost de o boala cronica si incurabila, ca sa vorbim despre problema de la egal la egal

   0
   0
 24. #47 Comentariu nou

  Vroiam sa aduc o precizare. Aceste masuri populiste oricum se fac pe spatele farmaciei. Reducerea este in mare parte suportată de farmacii si doar o parte de producator.
  O a doua precizare. Nu se mai poate vb de farmacisti, intrucat spre deosebire de alte tari europene farmacia nu mai este detinuta de farmacisti. Ca urmare multitudinea de farmacii si lanturi de farmacii care au in spate depozite. Intr o tara civilizată pretul la medicamente ar trebui sa fie impus si identic in toate farmaciile, fara reclame intrucat nu s -ar mai încuraja la consum de medicamente si automedicatie. La noi in tara nu exista program de prevenție exista replică „astazi ce pastilă mai iau”. Astfel pacientii ajung să aibă 13-15 medicamente de luat in fiecare zi. Problema este cu mult mai grava de cand aceasta meserie ca si ce de medic a fost denigrata. Multi uita ca medicamentul are si reactii adverse si daca nu am lua atâtea medicamente si am avea un stil de viata mai sanatos nu s ar mai pune problema asupra pretului.
  In loc sa luam o alimente de calitate si sa bem ne fac un suc in casa preferam sa cumpărăm suc la 2 ron apa cu colorant dar apoi ne tratăm ca oricum exista o „pastilă” pentru orice. Vedeti aici e problema.

  0
  0
  • #48 Comentariu nou

   Inca o precizare care a scapat. Exista si lanturi de farmacii mai mici (10-15 farmacii, „mafia locala”) care prin relatiile pe care le au sunt aprovizionate preferential si exporta foarte multe medicamente. Din profitul obtinut subventioneaza cu procente nerealiste multe medicamente, in scopul distrugerii concurentei. La intelegeri cu medicii, pacientii cu retete sunt dirijati spre aceste farmacii „acolo gasiti intotdeauna”, „acolo este cel mai ieftin din oras” etc., tot in scopul distrugerii concurentei. Pacientii se bucura de reducerile acordate, fara sa-si dea seama ca cei de la care cumpara intretin aceasta stare de criza. Cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii sunt infiltrati de aceasta mafie si fie inchid ochii, fie sunt partasi la aceasta stare de fapt.

   0
   0
 25. #49 Comentariu nou

  Foarte fain cu audio. Sper sa le faci pe toate asa, desi necesita mai mult timp.

  0
  0
 26. #50 Comentariu nou

  Te ia cu frig, frate, cand vezi cata rea-vointa au astia! Te mai doare si stomacul de nervi…si n-o sa mai fie medicamente sa ajute daca incepe vreo criza a medicamentelor…

  0
  0
 27. #51 Comentariu nou

  Da. Este corect articolul si ma bucur ca este citit!
  Te-am subestimat domnule Petreanu. Sau te-am confundat.
  In interpretarea mea producatorii nu vor pleca asa usor de la masa pentru ca relatia cu statul este vitala. Isi vor asuma pierderi pana la un punct.
  La fel de grav este populismul cu care este tratat subiectul atat de politicieni cat si de presa.
  Numai bine!

  0
  0
 28. #52 Comentariu nou

  Stimate Domnule Petreanu ,
  Articolul dumneavoastra este documentat , insa partial !
  Nu ati mentionat absolut nimic despre taxa claw-back , aceea pe care toti producatorii o platesc pentru a asigura accesul pacientilor la tratament . Mai exact bugetul annual pentru medicamente suportat de FNUASS este 6 miliarde lei ; tot ce depaseste acest buget este platit de catre producatori prin aceasta taxa , ce a reprezentat in trimestrul 4 -2016 , 19% din valoarea decontata . ENORM . Adica , 1 din 5 pacienti sunt tratati de catre companiile farma ,si nu de catre stat ! Va temeti ca vor disparea de pe piata produsele off-patent , insa daca intrati pe site-ul ANMDM , o sa observati ca cele mai notificate de la retragerea de pe piata sunt produsele generice , din cauza taxei claw-back . De asemenea in trecut , toate asociatiile de pacienti au cerut insistent intrarea pe lista a produselor noi , innovative , lucru indreptatit de asemenea , si care s-a si intamplat , dar bugetul suportat de FNUASS a ramas acelasi , 6 miliarde de lei . Ceea ce inseamna ca taxa claw-back va creste si va fi platita de catre toti producatorii , indifferent ca sunt de generice sau de originale. Vi se pare firesc pe de alta parte , ca produsele off -patent sa isi mentina pretul cu 35% mai mare decat genericele , dar taxa claw-back sa fie aceeasi pentru toti ? Ati verificat si datele de piata sa vedeti ca penetrabilitatea genericelor este redusa , tocmai pentru ca farmaciile au profit mai mare daca vand originale ? Ati intrebat si producatorii locali , care platesc toate taxele si impozitele , care suporta orice scumpire de carburant , energie etc , fara ca aceasta scumpire sa se reflecte in pretul produselor cum se simt vazand aceasta denigrare a genericelor ? Si cum se simt platind aceeasi taxa desi incaseaza cu 35%mai putin pentru acelasi produs ? Bani care altfel ar fi putut fi alocati pentru investitii , pentru cercetare si dezvoltare .In plus , puteti verifica pe site-ul ANMDM cate sponsorizari au primit asociatiile de pacienti de la producatorii de originale . Abia dupa ce veti fi verificat si coroborat toate aceste date , putei spune ca sunteti impartial, si ca ati facut o cercetare temeinica .

  0
  0
 29. #54 Comentariu nou

  Foarte bine documentat articolul ! Felicitari !
  Daca imi permiteti o sugestie puteti sa continuati subiectul cu exporturile paralele care deriva tot din scaderile de pret sub minimul european si eventual si distribuitorii care practica acest comert, nu neaparat firmele din top 5.

  0
  0
 30. #55 Comentariu nou

  Fara Comentariu!

  0
  0
 31. #56 Comentariu nou

  Gaura de 10 miliarde a lui Dragnea, are si venituri nerealizate din taxa clawback.

  Cu ocazia targului de turism, am rugat pe cineva din Grecia sa-mi aduca un medicament care nu se gaseste la noi…
  Spor la cautat medicamente prin alte tari!

  Chiar, nu trimitem si noi cate o scrisoare la Dragnea cand nu gasim un medicament? Sa primeasca omul un vagon de maculatura pe domeniul de la Teleorman, poate pricepe ceva!

  0
  0
 32. #57 Comentariu nou

  Ma intreb unde vor ajunge sub conducerea astora. Peste 2 ani trebuie sa propuna o persoana pentru presedinte, sper sa nu manareasca iar voturile..

  0
  0