Ce i-a omorât pe copiii din Retezat?

Fotografie de promovare de pe pagina de Facebook a circuitului „7 munți”

Cred că trebuie să formulăm niște întrebări foarte serioase după tragedia de sâmbătă, din Retezat, când o avalanșă a ucis doi copii (și a rănit alte 5 persoane).

Cei doi copii morți în avalanșa din Retezat sunt Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi.

Geta Dor Popescu deținea o serie de recorduri de vârstă la ascensiunea unor vârfuri muntoase (la 12 ani, Ojos del Salado, 6.893 de metri; Aconcagua, 6960 de metri).

Erik Gulacsi, la fel, alpinist de 12 ani cu recorduri europene de vârstă la ascensiunea unor vârfuri (Elbrus, 5.642 metri, Aconcagua).

O să revin la aceste „recorduri” și la ce anume le provoacă (nu e greșit termenul). Până atunci, rămân la avalanșa din Retezat: nu pare să fi fost nici o întâmplare imposibil de prevăzut și nici victimele nu se aflau accidental în zonă.

Atât ANM cât și salvamontiștii din zonă avertizaseră asupra riscului de avalanșă. Ziarul Adevărul îl citează pe meteorologul Mihai Huştiu, care declară că „riscul de avalanşă în zona munţilor Retezat a fost crescut la 5, încă de vineri, 21 aprilie, pe o scală de la 1 la 5. De asemenea, „salvamontiştii din judeţul Hunedoara au atras, de vineri, atenţia asupra pericolului iminent de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat.” (sursa) Șeful Salvamont Hunedoara spune și că „de două zile (adică începând de vineri, n.m.) am dat comunicate că e risc de avalanșă pentru că a nins și nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieții mei să plece.” (sursa)

Carevasăzică, era cunoscut riscul; poate că nu știau pantofarii și grataragiii de weekend, să zicem, dar sigur știau cei care au organizat grupul de ascensiune decimat ulterior de avalanșă. Nu era o excursie, era o piesă dintr-o colecție și, măcar pentru Geta, un antrenament pentru ascensiuni mai dificile; nu era pentru amatori, ci măcar pentru pasionați; și nu era gratis:

Anunțul de înscriere, contra unei taxe de 390 de lei, în Circuitul „7 Munti din Gradina Carpatilor” de pe site-ul 7munti.ro

Și cu asta, e momentul întrebărilor.

Cât de responsabili – sau iresponsabili – sunt adulții care au organizat această ascensiune, în ciuda avertismentelor de avalanșă, luând în grup și doi copii?

Că tu ești adrenaline-junkie, pot înțelege, dar ce lampă-ți filează când îți expui copilul la aceleași riscuri mortale care-ți dau ție furnicături?

În România există o legislație bogată și destul de precisă care privește protecția minorilor și există și instituții finanțate din bani publici care se ocupă cu aplicarea acestei legislații. Cum se simt acum funcționarii din acest sistem, când citesc despre moartea unor minori, pe munte, care au făcut anterior recorduri de vârstă la ascensiuni montane?

De fapt, cui i-o fi venit ideea de a stabili un „record de vârstă” la ascensiunea unor vârfuri de 7000 de metri? Ce e asta, experiment de supraviețuire cu minori?

Cât discernământ are un copil de 12 ani când spune că ar vrea să urce un munte de 7.000 de metri? Cât discernământ are un părinte care-l încurajează să facă asta?

Cum nu se autosesizează Direcția de Protecție a Copilului când observă asemenea cazuri?

Geta Dor Popescu

Geta Dor Popescu era fata lui Ovidiu Popescu, alpinist și unul dintre inițiatorii circuitului „7 Munți”. Dacă vi se pare cunoscut numele, nu e fără motiv: dl. Popescu este tatăl unei alte fete deținătoare de multiple recorduri de vârstă la ascensiunea unor vârfuri de peste 7.000 de metri din lume: Crina Coco Popescu.

De altfel, multe dintre recordurile doborâte de Geta Dor Popescu erau deținute de sora ei mai mare, Crina Coco.

Care să fi fost rolul dlui Popescu în alimentarea acestei competiții intra-familiale, între copiii săi care nici buletin nu aveau, încă? S-o fi gândit la consecințe, la riscuri?

Cât a câștigat dl. Popescu din sponsorizări și finanțări prin stabilirea, doborârea și restabilirea acestor „recorduri de vârstă” de către propriii lui copii?

Poate credeți că am mers prea departe cu aceste întrebări. Am auzit oameni care cer să fie lăsați părinții în pace, pentru că sunt sfâșiați de durere. Nu mă îndoiesc (cum ar fi să nu fie?) dar suferința nu anulează responsabilitatea. Legea protejează minorii față de adulții care-i supun la rele tratamente. Chemăm Protecția Copilului când un părinte beat își bate copilul. De ce nu sunăm la Protecția Copilului când un părinte își duce copilul pe munte, în condiții de risc maxim de avalanșă (5 pe o scară de la 1 la 5)?

Pe pagina de Facebook „7 munți” apare, la un moment dat, această fotografie (și link):

Un îndemn la înscrieri în circuitul „7 munți”, din iunie 2013

Citiți și comentariile. Cineva remarcă situația de pericol în care se află copilul din spatele alpinistului. Administratorul paginii îi răspunde, țâfnos, că habar n-are ce vorbește.

Nu știu cine este alpinistul din poză, dar seamănă chiar cu dl. Popescu:

Prezentarea alpinistului Ovidiu Popescu de pe site-ul 7munti.ro

Imaginea mi se pare groaznică. Ce vrea să transmită, că dl Popescu oferă adrenalină ca nimeni altcineva?

Ce e asta, Supraviețuitorul real-life cu propriile progenituri? Cât de înecat să-ți fie creierul în testosteron ca să pozezi așa?

Iresponsabilitatea poate fi, în egală măsură, criminală și ridicolă, după cum remarcă unul dintre comentatorii la imaginea de mai sus: „bine că alpinistul are cască”.

În dechiderea paginii 7 munți tronează, pompos, un soi de citat motivațional pompos: „A vrea și a ști să privești în sus înseamnă curajul de a face primul pas către libertate; libertatea de a alege”.

Câtă libertate de alegere au avut copiii dv., domnule Popescu?

Nu avalanșa i-a omorât pe cei doi copii, ci vanitatea, și nici măcar a lor, ci a părinților.

Închei cu această știre: „Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce doi copii au murit, sâmbătă, surprinși de o avalanșă în Retezat”.

Articol din categoria: REVOLTĂ

146 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Bună ziua!
  Eu am o problemă, nu suport necunoașterea limbii române, mai cu seamă când e vorba de un jurnalist atât de cunoscut, un ”formator de opinie”. În consecință, vă atrag atenția că nu e corect, în contextul ”poate că nu știau pantofarii și grataragii de weekend”, forma ”grataragii”, ci GRATARAGIII, cu trei ”i”. De asemenea, în contextul ”proprii lui copii”, nu e ”proprii”, ci PROPRIII, tot cu trei ”I”. Să nu spuneți că furia, agitația sau graba sunt de vină, nu are rost, ori știm, ori nu știm, cale de mijloc, la nivelul acesta, nu există.
  Cam atât am avut de spus, deocamdată…

  0
  0
  • Multumesc.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Vigilenta asta o sa ne omoare intr-o zi. Dar, stai, chiar a omorât niste copii. Ca la astea suntem buni, sa facem remarci pe net, dar sa luam atitudine in public…
   Oricum, Mihaela, ti-ai facut datoria față de societate, acum dormi linistita.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Propriii???? ???

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Stimată doamnă Mihaela Muntean, problema dumneavoastră e că greșiți :)). Corect este cum a scris Petreanu, proprii (cu doi de „i”) lui copii, SAU propriii (cu trei de ”i”) copii, al treilea ”i” ținând în această variantă locul cuvântului ”lui”. Dar îmi place că sunteți tăioasă, și foarte on topic, articolul se referă într-adevăr la cunoașterea epistemică a gramaticii :)))

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Mihaela, faci de rușine naziștii gramaticii.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Din cîte îmi amintesc, singurul cuvînt cr se scrie cu trei „i” este „copiii” restul sînt invenții !

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Mihaela Muntean, rezuma te la ce a vrut sa transmita Vlad Petreanu, mai putin la corecturi gramaticale (sa depasim acest sport national). Vizavi de cele scrise, eu am incercat sa pun o intrebare pe facebook vizavi de aceasta probema, am reusit sa obtin doar raspunsuri de gernul: daca mergi la Sinaia doar pentru ciorba, dumnezu este sus si ne dirijeaza drumul, fiecare avem un destin…etc. nimeni nu a stiut sa raspunda la intrebarea De ce au ignorat avertismentele meteorologice formulate de meteorologi si salvamontisti? in rest, numai batut de campi din pacate… sau mistocareli.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   de fapt e chiar proprii copii. pronumele ala e doar de pleonasm.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Mihaela Muntean iti multumesc pentru ca m-ai facut sa rad…
   „Să nu spui că furia, agitația sau graba sunt de vină, nu are rost, ori știm, ori nu știm, cale de mijloc, la nivelul acesta, nu există.” :)))) haha aici ti-ai dat singura Knockout
   Te rog sa revii sa recunosti si sa accepti ca esti proasta…

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Mihaela Muntean !!!! Mai bine stăteai in banca ta si nu te făceai de cacao!! Daca simți nevoia sa te bagi in seama fa-o in alta parte caci aici se discuta o problema foarte serioasă si nu facem lecții de gramatica. Daca ai de zis ceva zi la subiect dar cred ca habar nu ai 🙁

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Ca si apropiat al familiei pot spune ca e de inteles ca sar toate criticile pentru o tragedie, dar ce nu intelege lumea e ca si alpinismul e un sport care cere performante si implica pericole si la fel ca in orice sport participa si copii. Acum toata lumea sare la criticat parinti pentru ca au decedat 2 copii ceea ce e tragic dar tot aceiasi oameni care critica acum se mandreau probabil cu performantele sportive ale copiilor daca nu ar fi murit. In fine consider ca astfel de articole in aceasta perioada sunt raufacatoare si rautacioase scrise de unul altul care isi da si el cu parerea despre un sibiect cu care nu a avut tangente pana acum. Nu vad acest articol ca fiind unul informativ ci ca unul de critica de parca cel care l-a scris are dreptul sa judece si sa arunce vorbe.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Sunt „propriii”, vedeti un dexonline pentru varianta plural articulat.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Propriii cu 3 de i ?! Madam care l_ai corectat pe Vlad Petreanu, esti convinsa de idiotenia asta ? Il mai si certi pe om,doamne fereste !

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   propriii? cu 3 de i? INAINTE DE A CORECTA PE CINEVA, DOCUMENTATI-VA. Mi se pare incredibil cum batjocoriti limba romana cu atata convingere.

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   multamim si noi ! important ce suportati si ce nu!

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Pentru toti DASTAPTII (sic!) gen nico, Alina, ana, Marcel, daca voi nu stiti romana, asta e treaba voastra, proprie si personala 🙂 Dar abtineti-va sa facei misto de o persoana care chiar are habar de ce vorbeste. Iar pentru iluminarea creieraselor voastre atrofiate, va recomand o mica lecturare a paginii de mai jos. Sfanta biblie a limbii romane, denumita DEX, precizeaza clar ca la nominativ si acuzativ, plural, articulat forma este PROPRIII. Cu trei de i, dragi tovarasi. V-as mai zice eu si ceva de radacina cuvintelor si cand se adauga „i”-urile acelea bucuclase, dar mi-e ca vi se scurtcircuiteaza toate conexiunile.

   Pa, ura si la gara!

   https://dexonline.ro/definitie/propriu

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @johnny : „SAU propriii (cu trei de ”i”) copii, al treilea ”i” ținând în această variantă locul cuvântului ”lui” ” – nici macar atunci nu s-ar scrie „propriii” ci „proprii-i”. Asa cred.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   proprIII-I copii, deşi poate arată ciudat

   0
   0
 2. #20 Comentariu nou

  Buna ziua. Articolul are ca scop protectia copilului sau click-urile? Deoarece nu vad in clipa aceasta mare diferenta intre postarea acestui articol in contextul actual si ceea ce blamati in articol. Daca era protectia copilului poate trebuia scris cand s-au stabilit recordurile si nu cand s-a intamplat aceasta tragedie. daca gresesc, imi cer scuze. 🙂

  0
  0
  • #21 Comentariu nou

   Este pe sistem v-am spus eu.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Este pe sistemul: v-am spus eu.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   probabil că ăsta este nivelul de înțelegereal unui asemenea dătător cu părerea: al clic-k-urilor. și, de ce nu, al selfie-urilor? oamenii veritabili de presă scriu pe eveniment, nu sunt paznicii tuturor teribiliștilor! aici era treaba forurilor sportive să vecgheze, stabilind o vârstă săecifică puterii de discernământ, atunci când riscurile sunt enorme.

   0
   0
 3. #24 Comentariu nou

  Eu zic să punem ”propriiii” că avea două fete. Serios? Dacă la grătare am mai nemerito, la posesive mai greu. La propriu, zic 😉 (grammar nazi)

  0
  0
  • #25 Comentariu nou

   Pe bune? Singurul cuvant cu trei „i” este „copiii”? Restul sunt invenții? :)))) Dar cuvântul „fiii” nu exista? Sau alte cuvinte de genul? Voi, ăstia care stiti romana asa de bine, sunteti chiar amuzanti! Dar ce v-ati mai coalizat impotriva „prostiei”, si cum faceti misto de „prosti”. Sa va fie rusine! Ia mai puneti mâna pe o gramatica! Daca stati sa va uitati in articol, corecturile au fost aplicate! In ceea ce priveste articolul, cred ca ar trebui sa fim mai putin critici si sa ne vedem de ale noastre. Noi, părinții, facem greseli la fiecare pas.Cel putin, depinde cine priveste situația si din ce unghi. Sunt copii care beau cafea din cescuta părinților la doi ani, iar pentru acei părinți e complet acceptabil. Sunt copii care stau prea mult in fata televizorului sau care mănâncă prea multe dulciuri. Toate acestea ne pun copiii in pericol, intr-un fel sau altul. E o chestiune de alegere, de cum vrei sa iti cresti copilul. Nu mai judecați, ci cresteti-va voi copiii bine, sau cum credeti ca e bine. Oricum i-ati creste de bine, va exista întotdeauna cineva care sa fie de alta părere!

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   @ Ioana: Pentru propriul dumneavoastra amuzament v-as ruga sa reluati ultima propozitie scrisa de dumneavoastra.

   0
   0
 4. #27 Comentariu nou

  Știți ce e răspunsul administratorului paginii? Incredibil, e o amenințare la adresa comentatorului! Citiți cu atenție comentariul și apoi răspunsul: ”după lejeritatea cu care vă exprimați opiniile despre un individ pe care nu îl cunoașteți, tind să cred că, în general, nu știți să evaluați riscurile” ..
  Deci ați înțeles, da? Nenea comentatoru, nu îți mai da cu părerea despre riscuri, pentru că tu însuți nu prea știi să evaluezi riscurile… de exemplu riscul pe care ți-l asumi când comentezi cu lejeritate despre mine
  Ha ha?

  0
  0
 5. #28 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, bucurați-vă de weekend și dacă tot nu reușiți să faceți ceva spre alinarea suferinței celor în necaz, măcar nu le mai scotociti prin suflet si portofele.
  Pe scurt: nu le mai intensificați durerea.

  1
  0
 6. #30 Comentariu nou

  Bine spus.

  Oare câte scoli de alpinism avem?

  Cine îi testează psihologic și pshiatric pe SRL-iștii cu scoli? Avize? (dacă vinzi un ou Îți trebuie aviz la zi)

  0
  0
 7. #31 Comentariu nou

  Ipocrizie.
  Mai bine spus ipocrizia tocilarului.

  0
  0
 8. #32 Comentariu nou

  Cred că întrebările această trebuia pusă cu mult timp în urma….. Dar în momentele acela eram mândri cu copii care au atins ceva ce noi putem visa…. Dumnezeu să le odihnească ?

  0
  0
  • #33 Comentariu nou

   Nu e adevarat. In cercul meu de prieteni de exemplu (speologi) – si cu siguranta nu doar noi – discutam uneori despre tatal lui Coco … se stia ca forteaza nota, ca e vanitos, ca el doreste mai mult decat fiica aceste premii. Nu mai spuneti ca cei care comenteaza, o fac prea tarziu, caci aveti mai sus dovada ca i s-a mai atras atentia si inainte si puteti citi singura cum a raspuns parintele. Nu vi se pare cumplita poza acelui copil la inaltimea aceea, fara casca, in timp ce tatal avea casca? considerati acea poza „cronica unei morti anuntate”.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Mandri erau „pantofarii”, care nu cunosc nimic despre asta si ziaristii retardati.

   In cercurile de profil din Romania erau foarte putini de acord cu ceea ce se intampla si semnalele de alarma au fost trase de mult, doar ca nu aveau audienta necesara. In presa nu apareau asemenea semnale, ci stiri bomba cu recorduri fanteziste, fara nicio valoare. Ce valoare e sa fortezi un copil sa urce la 6000 de metri, pe o ruta clasica (adica care nu implica nicio competenta tehnica avansata)? Ai batut un record doar pentru ca nimeni nu mai e atat de imbecil incat sa-si exploateze astfel copiii.

   O raspundere o poarta si asa=zisa Federatie, care in loc sa incerce sa-i potoleasca, i-a incurajat, ca deh, erau prieteni.

   0
   0
 9. #35 Comentariu nou

  In poza este Coco cu tatal ei pe peretele de escalada din Cheile Rasnoavei.

  0
  0
 10. O sa las acest link http://www.kevinfraker.com/school/stats/articles/ch5/dying-sports-odds.pdf aici cu mentiunea ca exista riscuri reale si percepute si desi e vorba de statistici cu numere mici (nu e de dorit altceva), e vorba mai mult decat despre impresii…

  Consider si eu ca e inadmisibil ca un parinte sa-si supuna copiii la riscuri mari inutile si aici ii includ si pe cei care-i lasa cu bicicleta pe drumurile publice. Riscul il gasiti in link.

  0
  0
 11. #37 Comentariu nou

  Subscriu la întreg conținutul articolului. (Observația făcută mi se pare complet neavenită!)
  Muntele trebuie respectat indiferent de cunoștințele și experiența pe care crezi că le ai pe munte. Și eu merg pe munte și merg cu copilul personal pe munte de când el avea 7 ani, dar niciodată nu l-am expus la riscuri inutile. Am căutat să îi sădesc bucuria de a fi acolo, să îl învăț să respecte în primul rând Muntele cu tot ce acesta îi oferă. Iubirea vine apoi de la sine. Iar cei care umblă mereu pe munte înțeleg foarte bine ce spun.

  Mult mai multe și mai bine spuse decât mine se găsesc la http://www.dinumititeanu.ro/100%20ganduri%20despre%20munte%20si%20alpinism%20III Oare tatăl acestei fetițe a auzit de acest redutabil montaniard?

  Păcat. Moartea acestor copii este exclusiv responsabilitatea adulților care ia însoțit, cu atât mai mult cu cât (dacă am înțeles corect) ei au ales traseul de creastă de deasupra văii, unde riscul produs de avalanșă era mult mai mic.

  0
  0
 12. #38 Comentariu nou

  Tatal trebuie cercetat si pedepsit pentru neglijenta in cresterea copilului si omor din culpa. Este de ajuns.
  Mai ales ca acum ceva ani a dat in judecata statul argentinian ca sa poata aia mica sa urce pe Aconcagua desi nu avea ce cauta picior de om sub 14 ani, deci nu o poate da vreodata pe aia cu „da’ ce’am facut sefu’?”
  Am 2 fete si am si eu pasiunile mele riscante (ca orice alt adult) insa asta nu inseamna ca-mi pun copiii in pericol doar pentru ca sunt eu tampit cateva minute.

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   Ucidere din culpă! Omorul nu poate fi din culpă. Presupune intenție. Dar sunt de acord cu parerea!

   0
   0
 13. #40 Comentariu nou

  Subscriu la întreg conținutul articolului. (Observația făcută mi se pare complet neavenită!)
  Muntele trebuie respectat indiferent de cunoștințele și experiența pe care crezi că le ai pe munte. Și eu merg pe munte și merg cu copilul personal pe munte de când el avea 7 ani, dar niciodată nu l-am expus la riscuri inutile. Am căutat să îi sădesc bucuria de a fi acolo, să îl învăț să respecte în primul rând Muntele cu tot ce acesta îi oferă. Iubirea vine apoi de la sine. Iar cei care umblă mereu pe munte înțeleg foarte bine ce spun.

  Mult mai multe și mai bine spuse decât mine se găsesc la http://www.dinumititeanu.ro/100%20ganduri%20despre%20munte%20si%20alpinism%20III Oare tatăl acestei fetițe a auzit de acest redutabil montaniard?

  Păcat. Moartea acestor copii este exclusiv responsabilitatea adulților care ia însoțit, cu atât mai mult cu cât (dacă am înțeles corect) ei au ales traseul de creastă de deasupra văii, unde riscul produs de avalanșă era mult mai mic.

  0
  0
 14. #41 Comentariu nou

  Si mie mi se pare un pic la nelaloc articolul asta, desi domnule jurnalist te-am admirat deseori pentru seriozitate. In primul rand sporturile dificile se fac cu multa suferinta si in conditii extreme. Incep de la varste fragede. In contextul in care bietii copii si-au gasit sfarsitul, numai Dumnezeu stie ce a fost in capul celor care i-au dus acolo in conditiile in care era pericol extrem de avalansa. Acum Dumnezeu stie ce e in sufletul parintilor. E usor sa condamnam, sa aratam cu degetul. Insa nu am fost acolo sa stim ce s-a intamplat cu adevarat. Consecinta e o durere imensa. Si mai ales pentru omul ala care a fost tatal copilei si care a incercat sa faca ceva. Nu doar sa scrie.

  0
  0
  • #42 Comentariu nou

   Adina, sportul si depasirea limitelor nu are legatura cu parinti care isi traiesc nebunia prin intermediul copiilor

   De asta ma intreb…..unde este Coco?
   De ce Geta era in competitie cu recordurile surorii ei?
   In orice tabara de peste 4000 de m o sa vezi adulti, peste 20-25 de ani

   0
   0
  • #43 Comentariu nou

   Pai tocmai asta e problema: prostul e activ, incearca sa faca ceva. Actioneaza.
   Fapte: un grup de aprox 60 de persoane, intre care doi copii, se plimba printr-un loc in care si ultimul retard intelege ca nu e bine sa fii in acel moment.
   Rezultat: toti adultii raman in viata cei doi copii mor.
   Vinovat: un ziarist care arata cu degetul, care condamna.
   Draga Adina, daca din rezumatul asta intelegi tot ca pana acum, revin cu un desen.

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   Adina, esti proasta de puti. Partea cu „avertizare de avalansa COD 5 din 5” ai citit-o? Sau partea in care oameni avizati au spus clar ca ei nu isi trimit oameni pe vremea asta pe creasta ai citit-o?

   Omul o sa aiba greutatea asta pe inima toata viata. Cu respect pentru pierderea lui, e teribil, dar sa iti duci copilul oe o creasta in ciuda tuturor avertizarilor e nebunie.

   0
   0
 15. Ați văzut vreodată cum se antrenează juniorii la gimnastică? Pitici care par a fi la un pas să-și frângă spatele în orice secundă.

  Performanța cere un soi de nebunie. Oricât ne-am strădui să o reglementăm, legiferăm, judecăm cu ochii noștri de părinți obișnuiți va fi imposibil.

  Cu siguranță că este un accident care putea fi evitat. Ca majoritatea accidentelor, din păcate. Lăsați părinții să-și plângă copiii, oricât ați vrea nu-i puteți pedepsi mai rău decât au fost deja!

  0
  0
 16. #47 Comentariu nou

  Buna ziua. Domnule Petreanu am citit articolul dumneavostra si m-a intrigat modul in care aruncati cu pietre in parintii tinerei alpiniste decedate. As vrea sa va intreb de ce nu ati fost la fel de revoltat si de cazul tanarului, care s-a urcat pe un tren sa isi faca un selfie si s-a ales cu arsuri pe mai mult de 50% din corp, si sa nu mai vorbim de multe alte cazuri in care tinerii au decedat urcandu-se pe trenuri sau cladiri in cautarea selfie -ului strangator de cat mai multe like-uri pe internet. Sau , in acest caz, nu vorbim de responsabilitatea parintilor?

  0
  0
  • Vi se par asemănătoare situațiile?

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   @ingerica: stii expresia „esti din alt film”?

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   E vorba de o altfel de educatie, e vorba de un altfel de mod de viata, unul pe care nu oricine il intelege. Nu trebuie judecat parintele care incearca sa dezvolte copilul intr-o anumita directie. Copilul va fi atras mereu de ceea ce vede la parinti. Orice sportiv de performanta incepe de mic, renuntand la anumite lucruri, facand anumite sacrificii (spre exemplu, gimnastii Romaniei). Posibil ca in cazul de fata sa fi fost vorba de eroare umana, dar nu de inconstienta. Acestea sunt riscurile la care alpinistii se expun.

   0
   0
  • #51 Comentariu nou

   Angelica: citeste inca o data partea in care oamenii AU FOST AVERTIZATI de partile avizate ca e pericol mare pe creasta si nici macar oameni in toata firea nu au urcat acolo. Asta nu e sport, e nebunie.

   0
   0
  • #52 Comentariu nou

   E o mare diferenta.imensa.copiii aia de pe trenuri s-au dus singuri fara parinti acolo.saracii parinti nu cred ca stiau ce fac .pe cand domnul Popescu si-a dus fata minora fix unde e pericol mai mare.

   0
   0
 17. #53 Comentariu nou

  Poza de pe Rasnoave este absurda. De ce poarta tatal casca? Sa il protejeze de pietre care pot cadea? Sa nu se loveasca cu capul descoperit de stanca daca se dezechilibreaza? Si copilul? Nu ma pot impiedica sa ma gandesc ca asa a fost si pe Retezat. „Las- ca stiu eu mai bine”

  0
  0
 18. Sorry Vlad, te apreciez în general, dar ăsta e un articol de opinie/reacție scris la cald și fără a fi documentat temeinic. Și nu spun asta pentru a proteja pe cineva, doamne ferește, ci pentru că am alte pretenții de la un jurnalist decât niște părerologie ceva mai argumentată, dar cam vidă de substanță. Indignarea nu e suficientă, lucrurile trebuie puse într-un context și contextul e unul complicat, din punct de vedere sportiv, moral sau oricare altul. Sfatul meu este să începi să vorbești cu oameni care cunosc foarte bine subiectul de față. Experți în păreri avem cu milioanele. Spor!

  Mx

  0
  0
 19. #56 Comentariu nou

  Sper să intre în pușcărie. Eu dacă fac un accident de mașină în care îmi mor copiii, intru la ţuhaus. Și nu mai interesează pe nimeni cine, dacă, cum îmi umblă în suflet și în portofel, cum se exprima o distinsă mai sus. Deci, da. Pușcărie cu pedeapsa complementară de interzicere pourtoujours a organizării de astfel de tururi. Bonus,încurajarea dlui Popescu la ascensiunea Everestului în pula goală ca să îi satisfacem omului nevoia de adrenalină . După eliberarea din penitenciar, of course. Și dacă tot ne apucăm, hai să facem o analiză și a dobitocilor care își dau copiii la gimnastică sau la alte chestii similare în care copiii nu au mare lucru de ales

  0
  0
 20. #58 Comentariu nou

  confundam sportul de performanta cu turismul ,uitam ca vorbim de alpinisti profesionisti chiar daca erau de varste fragede , la fel uitam ca nici dracu nu i-a informat ca deasupra lor pe coama vor fi 50 de ,,turisti” sa nu zic paltonari …sportul de performanta cere sacrifici din pacate in unele cazuri se ajunge si la deces sau in scaun cu rotile dar inca nu am auzit pe nici un om normal la cap sa ceara pedepsirea parintilor sau a antrenorilor ….

  0
  0
  • #59 Comentariu nou

   Hai sa ne intelegem … cine are copii stie ca nu prea merge sa ii obligi sa faca ceva ce nu le place. Daca totusi reusesti sa ii obligi sa faca ceva ce nu le place, putin probabil vor face performanta in acel lucru.
   Mersul pe munte te maturizeaza. Voi ati vazut interviuri cu acesti copii? Cum vorbesc? Pai sunt multi la 18 ani carora le curge scuipat din gura comparativ cu acesti copii. Nu mai zic ca sunt multi adulti care nu pot lega o fraza cap coada si vorbi cursiv si clar si cu atata maturitate ca acesti copii.
   Credeti ca acesti copii nu erau constienti de riscuri, de faptul ca se poate murii, sau ce e aia murit? Pai poate cand apele se vor mai linisti, cineva ar putea sa o intrebe pe sora victimei … sunt aproape sigur ca muritul este ceva constientizat la un nivel mult mai profund decat majoritatea oamenilor.
   Legal copii astia nu sunt responsabili de deciziile lor …. asta nu inseamna ca ei nu constientizeaza si nu sunt capabili sa ia decizii. Exista o mare diferenta intre varsta biologica si cea reala legata de gradul de constientizare.
   Este evident ca in acest caz cineva nu a estimat corect riscurile. Treaba cu risc iminent de avalansa este pentru „general population”. Oamenii astia nu erau la distractie acolo … erau la antrenament. Nu te antrenezi in conditii perfecte … tocmai, te antrenezi in conditii extreme, in care trebuie sa iei anumite decizii, sa evaluezi riscul, sa decizi ce ruta iei. Am fost si eu iarna pe munte, a trebuit sa estimez riscul de avalansa, sa selectezi ruta care ofera cele mai multe avantaje din punct de vedere al riscurilor. Cum vrei sa inveti sa meregi iarna pe munte, pe zapada, sa fi pregatit pentru situatii periculoase? Stand acasa si asteptand vara? E si asta o solutie … Ce i-a facut sa selecteze acea ruta? Asta doar ei o stiu. Ma indoiesc ca a fost ignoranta, sau lipsa de cunostinte.
   Sunt deacord cu acest om, si cum si-a incurajat copiii in acest sport? Nu, si nici nu trebuie. E familia lui, e viziunea lui. Am urat mereu stilul sportiv de a merge pe munte, l-am refuzat mereu, evident ca eu nu mi-as expune copilul la astfel de riscuri. Dar asta e treaba fiecaruia. Cum ar fi sa vina cineva sa ma traga la raspundere ca m-am mutat din oras in afara orasului si practic imi expun zilnic copilul la riscuri „nejustificate” cum ar fi mersul dus intors cu masina in oras? Daca stateam in oras copilul meu nu ar mai fi expus la acest risc inutil, nu ?

   0
   0
  • #60 Comentariu nou

   Domnule ctin
   Muntele nu este un loc privat de la tine din curte.
   Nu pot sa inchid un traseu pt ca eu ma duc pe un alt traseu cu zapada instabila dupa variatiile mari de temperatura, fara sa tin cont de instabilitatea straturilor vechi afectate de caldura si de greutatea stratului nou cazut in ultimele zile.
   Muntele este un loc deschis chiar si pt cei 50 care au mers pe traseu…pe coama….respectand regula de baza in cazul mersului pe munte iarna in zona de creasta cu risc de avalansa.
   Avalansa putea fi declansata de orice…turisti…vant…greutate…straturile sunt instabile mai ales la sfarsit de sezon.

   Singurii vinovati sunt adultii din grupul de 7 pt decizia proasta ca nimic nu se poate intampla sau…noi am mers pe varfuri mari …de ce sa stam dupa toti astia 50 care merg incet pe creasta si merg ca melcii…ideea este ca au incalcat o regula fatala pt cei doi copii!

   0
   0
 21. Înțeleg că ancheta pornită este îndreptată asupra celor care ar fi declanșat, ipotetic, avalanșa, nu știu ce mare grup de turiști, nu asupra lui Popescu et co.

  0
  0
  • #62 Comentariu nou

   Dosar de cercetare penala este deschis pentru moartea celor doi copii.
   Sunt cercetate toate persoanele implicate si prezente la fata locului

   0
   0
 22. #63 Comentariu nou

  E un subiect foarte sensibil si trebuie sa fim foarte grijulii cand comentam. Mai ales, ar trebui sa ne ferim de verdicte formulate, chipurile, sub forma unor intrebari (dar la care si oferim raspunsurile). Unde categoric ai sarit calul, a fost in acuza ca Popescu isi exploateaza financiar copiii. E ceva atat de grav, incat trebuie sa ai probe foarte solide ca sa o lansezi public. Fiindca este diferenta dintre neglijenta parentala si omor prin imprudenta. Te invit sa reflectezi la asta si, daca accepti ca am dreptate, sa iti editezi articolul, in consecinta.

  0
  0
  • #64 Comentariu nou

   Sunt perfect de acord cu tine Vlad! Si inca ai fost bland in aprecieri! Pe mine ma macina si o alta intrebare! MAMA…Exista o mama a fetelor in acest tablou???? Exista o femeie care le-a dat viata???? Eu sunt mama a doi copii si bunica! Cand copiii mei aveau 10, respectiv 8 ani a trebuit sa recunosc faptul ca tatal lor nu era capabil sa isi asume responsabilitatile de tata si relatia lui cu cei doi copii ca si casnicia noastra devenise toxica pentru toti. Nu m-am gandit decat la linistea, echilibrul si nevoia de normalitate a copiilor mei si mi-am asumat sa ii cresc singura! Timpul a demonstrat ca am avut dreptate si am luat cea mai buna decizie . Si in cazul asta…ma pun in locul mamei….Cum????? Cum sa accepti ca mama ca fetele tale sa fie supuse unor asemenea riscuri ssi chinuri????? Cum sa iti lasi copiii sa fie folositi de un dezechilibrat psihic ( nu, nu mi-e frica deloc sa folosesc acest cuvant…un cretin care este capabil a isi puna casca pe cap si copilita in carca fara nici o protectie si sa se catere de tampit in locul unde s-a mai si fotografiat mandru nevoie mare…este DEZECHILIBRAT PSIHIC ) ???? Cum de a rabdat-o sufletul sa il lase pe monstrul asta nu numai sa existe in preajma copilelor ci sa le si decida viata ca la ruleta ruseasca????? In sufletul si inima oricarei mame se da o lupta cumplita intre nevoia de a-si proteja pruncul in mod absolut de tot raul si toate riscurile care exista oricum la orice pas si ratiunea de a-l lasa sa iasa de sub bolul de sticla …Toata viata ne luptam sa ii invatam cum sa se apere, cum sa reactioneze, cum sa se adapteze… Si oricat de mari ar fi…sufletul nostru continua sa tremure pana inchidem ochii…Si atunci ma intreb…Unde sunt mamele acestor copii???? Pentru ca in mod sigur eu una m-as fi luptat pana in panzele albe ca dobitocul ata de tata a nu se mai poata apropia de fete nici la 100 de m!!!! Atat!

   0
   0
 23. #65 Comentariu nou

  Vlad, nu este de blamat încurajarea copilului să facă sport de performanță, inclusiv alpinism. Sigur, cazurile sunt diferite de la o familie la alta și de la un individ la altul, dar de regulă nu forțezi copilul să facă un sport dacă nu îi place. Le-a încurajat, au doborât recorduri, foarte bine. Sunt sigur că și pentru fete este o realizarea importantă. La fel de sigur, performanța din trecut nu scuză situația de acum și nici pe cea din poză. Probabil se poate înscrie la omor prin imprudență (parcă există încadrarea aceasta din câte îmi amintesc). Oricum, un părinte cu toate țiglele pe casă nu ar fi riscat așa ceva. Dar nu este cazul să blamăm performanțele din trecut și încurajarea copiilor să facă un sport care le place (de fapt, acesta era scopul comentariului meu).

  0
  0
 24. #66 Comentariu nou

  O sa continui sa fac ture de iarna cu copii mei asa cum bunici si parinti au facut cu mine.

  0
  0
  • #67 Comentariu nou

   nu vrei sa mai faci si un pic de gramatica , ca poate ai lipsit la unele lectii, erai pe munte probabil..

   0
   0
 25. #68 Comentariu nou

  In general citesc cu interes articolele dlui Petreanu… de data asta mi se pare ca a luat-o pe aratura. Au murit copii. Au murit stupid si sper ca cei responsabili sa plateasca. Chiar daca e vorba de parinti. De aici pana la a ataca niste reusite sportive incontestabile… penibil. Indiferent de sport, nici o performanta nu se atinge fara sudoare, durere, sacrificii personale. Si mult talent. Faptul ca tatal si-a impins copiii sa atinga performantele pe care le-au atins este un lucru laudabil! Sunt convins ca nu au averi care sa valoreze nici macar cat garajul unui nenorocit de politician… asa ca amintirea avantajelor financiare echivaleaza cu dezinformarea. La fel de penibil e si indemnul de a arunca protectia copilului pe capul parintilor care isi supun copiii la riscuri obligandu-i sa faca sport de performanta. Inot = risc de inec. Gimnastica = risc de deformare a coloanei etc. Orice sport presupune riscuri, deci dupa opinia dlui Petreanu ar trebui sa ii inchidem pe toti parintii care isi dau copiii la vreunul. Pe toti parintii marilor campioni romani, nu? Exagerez? Nu, doar pastrez trendul exagerat al articolului. In incheiere… sunt de acord cu faptul ca tatal sau oricine e responsabil trebuie sa plateasca. Restul e jurnalism de „senzational”.

  0
  0
  • #69 Comentariu nou

   Se fac niste comparatii inegale. A-ti da copilul la sport (gimnastica…) versus alpinism. Singurul factor comun este lipsa alegerii copilului, parintele fiind factorul determinant in aceste situatii. Riscul mortal al unui sport, oricare ar fi el, este inevitabil sub  1% , raportat la numarul de decese inregistrate in alpinism. Alpinismul nu implica doar efort pentru o conditile fizica de exceptie, ci si o serie de factori externi pe care nu ii poti controla (meteo extrem, saturatie de oxigen, arsuri solare sau degeraturi, lipsa legaturii cu civilizatia, sistemul medical inacesibil in caz de accidentare)
   Alpinismul nu poate fi comparat cu nici un sport, este o aventura in sine, cu un risc major, statisticile o spun. Cine isi indemna copii spre acest sport trebuie sa aibe intr-adevar un raport luciditate versus adrenalina inclinand incontesabil in favoarea ultimului.

   0
   0
  • În ce alt sport este rata de mortalitate din alpinism?

   0
   0
  • #71 Comentariu nou

   @maya
   Sportul nu se reduce la zumba sau ce iti imaginezi cand spui „implica doar efort pentru o conditile fizica de exceptie”

   Pot sa-ti enumar 100 de sporturi acum in care factorii externi sunt parte din sport. Si nimeni nu are o problema cu asta. I-a intreab-o pe simona halep de la ce varsta joaca si prin ce a trecut pentru a ajunge aici? Daca ai afla toata povestea din spate ai interzice maine si tenisul. Numai sa nu inchizi si ping-pong-ul

   Eu mai degraba as inchide parintii ai caror copii sunt diagnosticati de doctor ca fiind obezi. Asta daca tot o dam in manele cu cine e mai responsabil ca parinte.

   0
   0
  • Link-ul de mai sus este o porcarie, probabil a amestecat mere cu pere, rapoarte dubioase, pe care nu le-a inteles, si a facut compot.

   Cunosc destul de bine statistica cu privire la parapantism si deltaplanism, nici vorba de 1 : 560 risc la deltaplanism. Tinand cont de numarul de zburatori inregistrati in Germania, Franta sau UK, ar trebui sa moara o gramada anual, ceea ce nu se intampla.

   Rata accidentelor mortale la delta e comparabila cu cea de la parapante, unde puteti afla foarte usor care e statistica, de pe site-ul DHV: https://www.dhv.de/web/piloteninfos/sicherheit-und-technik/unfallforschung/unfall-jahresstatistik/ Numarul de accidente mortale e de ordinul 10/an la 34000 piloti inregistrati. Raportul intre numarul de piloti para si delta e de aproximativ 5:1.

   Ma astept ca si celelalte ‘statistici’ de la acel link sa fie similar scoase din burta.

   0
   0
 26. #74 Comentariu nou

  Toti cei care tin partea parintilor si ii apara nu au treaba cu muntele, nu stiu ce e aia Fisura Albastra sau cum arata macar Valea Rea din Bucegi iarna.
  A merge in conditii extreme pe munte cu copii este o chestie fundamental condamnabila, si este in tonul intamplarilor din Ro cu pusti de 7 ani care conduc gipanu lu tata cu 100 la ora… si lista grozaviilor este din pacate foarte foarte lunga.
  Ce este moral? Ce este imoral? Cum am ajuns aici? Nu trebuia sa traga cineva un semnal de alarma INAINTE? Acum mult timp? Si daca da, cine si cum?
  Ce este cumplit este ca mor suflete nevinovate si ca cei vinovati sunt nu numai faptuitorii directi, ci si cei care au permis sa se ajunga aici.
  Cum ar fi cei care ii apara pe parinti, pregatind terenul pentru cine stie ce grozavie din viitor.

  0
  0
 27. #75 Comentariu nou

  Faptul ca la 18 ani, Crina si-a pus echipamentul în cui, cred ca spune multe.

  0
  0
 28. #76 Comentariu nou

  Sunt de acord cu o mare parte din ceea ce spuneti, domnule Petreanu. Dar am o nelamurire. Cand fetele acestea băteau recorduri, de ce EuropaFM a făcut interviuri cu ele, dar nu a ridicat niciodată problema iresponsabilității părinților?

  0
  0
  • Pentru că eu nu m-am gândit, de-aia. Nu sunt infailibil când vine vorba de subiecte.

   0
   0
  • #78 Comentariu nou

   Ehhh. D-aia domnule că nu s-a gândit. ..D-aia, că atunci a văzut doar senzaționalul, și anume performanțele remarcabile atinse. Atunci era mândru de copii și de antrenorul lor român. Acuma în schimb, e rost de click-uri. Aveam așteptări mai mari de la dvs, domnule Petreanu, Oamenii mai și greșesc. Și unii, și alții. 😉

   0
   0
  • mă rog, nu copilul meu a murit.

   0
   0
  • #80 Comentariu nou

   Este si asta o mare parte din problema. atunci cand s-a vorbit de aceste fete, toata presa le lauda, le lua interviuri, chiar nimeni nu si-a pus problema ca astfel se da o legitimitate unor dacopati care-si folosesc copiii? tin minte cand a aparut pe youtube povestea cu „micul hercule”, atunci toti au reactionat, ca vai dar nu se poate, ce le face taranetele asta copiilor. vad ca intre timp „presa” si-a pierdut pe langa audienta si busola morala.

   0
   0
 29. #81 Comentariu nou

  Vlad Petreanu, asta era si ideea postarii. Alpinismul are o rata de mortalitate mare, extrem de mare. In Everest, expeditiile au o rata de mortalitate de 1/3. 1 alpinist din 3 care se aventureaza …dispare.
  https://www.letemps.ch/opinions/2012/10/02/alpinisme-un-sport-dangereux-c-charme
  incomparabila cu a oricarui alt sport, deci nu l-as incadra la categoria sport, ci aventura extrema un risc major asumat. E o problema de etica daca antrenezi un copil in astfel de risc, stiind ca il expui la un risc major, de multe ori copilul fiind antrnat intr-un angrenaj din care nu poate iesi.

  0
  0
 30. #82 Comentariu nou

  @Cosmin, reciteste postarea mea. Nu ai structura mentala necesara a intelege niste argumente. Am subliniat clar ca nu este doar dozare de efort fizic/ renuntare la copilarie, etc etc ci si un risc enorm, prin practicarea lui in conditii de rupere de civilizatie/ accesiblitate dificila sau zero a ajutorului medical in caz de accidentare. Ce legatura are efortul Simonei Halep si renuntarile ei la copilarie cu subiectul abordat? Vorbim de sporturi practicate in conditii de siguranta/ in mediul social controlat vs sporturi extreme in conditii de izolare, cu grad de risc asupra vietii extrem de mare.

  0
  0
  • #83 Comentariu nou

   Argumentele subiective sunt irelevante. Au relevanta doar pentru tine ca să-ți întărești convingerea ca ai dreptate.

   Oamenii au referințe diferite fata de ce înseamnă risc. Și te asigur ca sunt tenismeni care au murit pe terenul de tenis.

   E aceasi problema a ignorantilor de când lumea. „sa interzicem ceea ce nu intelegem”

   0
   0
  • #84 Comentariu nou

   Ce sofist Cosmin ala

   0
   0
  • #85 Comentariu nou

   @Cosmin: subiectul e trist, dar comentariile tale sunt extrem de Fanny. Continuă, nu lăsa logica și comun șanse să îți strice ploile. Tenisul e sport periculos că au murit unii pe teren. Daaaaaaaa, dar nu mai periculos ca patul că acolo mor cei mai mulți

   0
   0
 31. #86 Comentariu nou

  se numeste * exploatare* …pentru faima, pentru bani , pentru reclama., pentru ce vrei s-o numesti…
  Cand esti informat de riscul maxim al avalansei si ignori … se cheama CRIMA. ,.PERIOD.

  0
  0
 32. #87 Comentariu nou

  Domnule Petreanu as dori sa nu uitati ca performanta in unele sporturi se face cu sacrificiul copilariei. Chiar credeti ca fetele medaliate cu aur la olimpiadele de gimnastica isi doresc sa aiba bataturi in palme mai rau ca un miner, la 7-8 ani. Acolo nu se aplica aceeasi situatie?

  0
  0
 33. Mi se pare ireal când citesc comentarii care susțin că „merita riscul”, că „așa se face performanță”.

  Merita riscul să ucizi doi copii? Ce performanță e asta?

  Mai gândiți-vă.

  0
  0
  • #90 Comentariu nou

   Uluitor forum. E de necrezut cati oameni au citit articolul si n-au inteles nimic din ce-au citit.

   0
   0
  • #91 Comentariu nou

   Dupa acest tragic eveniment privesc altfel scandalul Barnevernet. Norvegienii stiu ei ceva.

   0
   0
  • #92 Comentariu nou

   Ca tot se vorbește de bule.
   Poate ar trebui sa ieși puțin din bula și sa vezi ca exista și altfel de oameni

   Eu zic ca e nevoie înainte de a promova ura și a începe interzicerea libertăților celor pe care nu-i înțelegem.

   0
   0
 34. #93 Comentariu nou

  Daca se confirma ca grupul din asa zisa ‘scoala de ghizi’ a declansat avalansa ce a ucis copiii, e naspa… Oricum e naspa, in fapt, dar autorii indirecti ai tragediei n-ar mai fi proprii parinti… ancheta va face lumina si vinovatii sa fie trasi la raspundere.

  0
  0
  • #94 Comentariu nou

   Nu ai cum sa confirmi ca x-ulescu a declansat avalansa, decat daca acel X-ulescu a dat cu petarde special facute pentru a declansa avalanse. Faptul ca grupul mare mergea pe sus este absolut normal. Aceea era ruta ce se alege pentru a nu fi prins de avalansa. Evident ca mergand pe acolo prezenta ta impreuna cu alti factori poate declansa o avalansa sub tine, dar cred ca nici macar in tara noastra justitia nu va putea acuza pe bune in acest caz pe cei ce mergeau pe poteca normala pentru aceste conditii meteo.

   0
   0
  • #95 Comentariu nou

   E ca şi cum ai zice că dacă un idiot intră pe contrasens în mine, vinovat sunt eu, că dacă eu nu conduceam pe acolo nici el nu murea. Dacă grupul de pantofari se deplasau regulamentar pe traseul de iarnă, pe coama muntelui, provocând neintenționat o avalanşă în care mor nişte ‘alpinişti recordmani’, aceştia din urmă circulând sub ceilalți, pe curba de nivel (traseul de vară), vinovați nu sunt paltonarii. Până una-alta nu ştim exact ce s-a întâmplat, vorbim pe supoziții. Singurul fapt sigur este că deşi aveau copii in echipă, grupul mic nu a ținut cont de avertizările salvamontiștilor.

   0
   0
 35. #96 Comentariu nou

  Acest articol in care domnul Petreanu a construit DROBUL DE SARE are cel mai amar sambure de adevar pe care l-am cunoscut in ultima vreme. Ma dor toate comentariile postate aidoma avalanselor. Cuprins de o durere surda imi vine sa urlu.
  Respect muntele si acesta m-a protejat ca un parinte. Am dorit sa-mi cresc fiul intr-un localitate montana, dar viata ne-a tinut prizonieri la campie (in cel mai mare oras al nostru). Am fost un pantofar si totusi … chiar si acum (cand ne-a murit DORUL) vad in domnul Ovidiu Popescu prietenul adevarat al muntilor si in special al fetelor sale,
  A construit din fetele sale profesionisti. Ei nu au varsta. A avut curajul sa le ofere LIBERTATE. Cu ce pret?
  Cine poate judeca un astfel de parinte tocmai in aceste clipe? Sa se intrebe in primul rand ce fel de parinte este? Apoi sa-si intrebe copilul daca isi poate asuma o astfel de libertate (precum a facut-o pentru fiecare dintre noi GETA DOR POPESCU)?
  DOR s-a inaltat. Nu uitati cum! …Ca orice PUI DE DAC LIBER.

  0
  0
  • #97 Comentariu nou

   abia acest domn a grăit adevărul! n’a fost niciun accident, ci jertfa ritualică închinată lui zalmoxe!

   0
   0
 36. Din pacate, in lumea alpinismului, ceea ce faceau cei doi copii nu sunt recorduri. Doar pentru cartea recordurilor. Lumea alpinismului este cu totul alta dar lipsa de informare, educatia despre munte, publicitatea excesiva, fac ca orice lucru ceva mai neobisnuit sa fie luat drept adevarat. Adevaratii alpinisti in Romaina sunt Horia Colibasan, Zsolt Torok, Alex Gavan, Ticu Lacatusu. Dar cati stiu oare despre performantele adevarate intr-un sport care apare la stiri doar in caz de catastrofa. Alpinismul este un sport pentru oameni maturi nu pentru copii. Multumesc Vlad, e prima analiza corecta pe care o vad pe net.

  0
  0
  • #99 Comentariu nou

   La nivelul din ziua de azi pe plan mondial, cei mentionati de tine sint doar niste turisti mai rasariti. Ce fac ei azi au facut altii acum 40-50 de ani, si mai mult. In Romania nu exista alpinisti adevarati, nivelul e zero barat.

   0
   0
 37. #100 Comentariu nou

  Eu zic sa nu fim rai… Chiar pentru ca asta ne e primul impuls. Sa nu judecam o intreaga familie din prizma unei greseli … colosale. Accidente se inampla in fiecare zi si in goarte multe imprejurari.

  http://www.ramonaursu.ro/2017/04/23/despre-romanii-frumosi-care-comenteaza-moartea-unor-copii/

  0
  0
 38. #101 Comentariu nou

  Acest fragment face parte din ce a povestit fetita, după ce a atins vârful Denali. Se afla pe blogul ei, la o simpla Căutare pe google. „Asa ca ne-am bagat cum am putut in resturile de panza care le-am recuperate, izoprenele le luase vantul, sacii i-am recuperate, plini de zapada. si am stat cred ca inca o noapte acolo. Inghetasem, nu sa deger, tata degrease la maini. Imi era frica, batea vantul si ma rostogolea peste tata. Ma gandeam ca o sa m-arunce peste el si o sa alunecam la vale, asa ca incercam sa stau contra vantului sa nu ma miste! Ne foiam pentru a ne incalti cat de cat, miscam intai picioarele apoi din corp, numaram. Acolo am inteles ca:
  1. Nu trebuie sa ma gandesc ce va fi maine, sa ma gandesc ca o sa fie asa bine cand maine poate nu mai exista sau, poate, maine este mult mai rau;
  2. Sa fiu multumita cu ce am.
  La un moment dat am inceput sa plang, imi era frica, eram inghetata si vroiam acasa! Parca auzeam ceva zgomote in noaptea de cosmar, dar credeam ca deja am halucinatii, asa ca nu ne-am facut sperante, nici nu aveam cum sa verificam, zapada fusese viscolita peste sacii nostril de dormit, pe de o parte prindea bine ca tinea adapust, pe de a;ta ne o impiedica sa facem orice miscare Esentiala”.

  0
  0
 39. #102 Comentariu nou

  Din cele expuse in articol, cu atata grija s-au ales unii, cu cati de „i” se scrie un cuvant sau altul.

  0
  0
 40. #103 Comentariu nou

  Inevitabil, cand am auzit de acest accident, gandul mi-a fugit cu multi ani in urma, cand intr-un accident aproape tras la indigo, tot in Retezat, a murit un tanar din Cluj-Napoca. Alexandru Bradut Serban, pentru cunoscuti Cuxi. Parerea mea este putin diferita. Recomand tuturor cartea „Singuratatea verticalelor”! De ce? Pentru ce? Pentru ca e un pas spre a intelege modul in care vede un alpinist viata (cred eu ca e valabil si pentru cei cu varste mai mici), dar mai ales ce inseamna muntele pentru ei . Este de fapt un jurnal. Jurnalul tanarului Cuxi, publicat post-mortem. Ca fost membru Salvamont si Salvaspeo, pot spune ca acolo s-a ignorat cel putin una din regulile muntelui. Cat despre motivatii, cat de mari si ale cui au fost, este tardiv acum. Accidente au fost si vor mai fi! Eu cred ca acei copii erau perfect constienti de riscurile la care se expun. Nu ajungi la in asemenea nivel de performanta fara sa cunosti regulile! Si fara sa le respecti!
  Acolo a fost ignoranta! A tuturor celor prezenti! Una din reguli iti cere sa te retragi, atunci cant conditiile nu iti permiti sa continui!
  Cat despre tata, cred ca nimic din ceea ce se va mai intampla nu va putea sa-l pedepseasca mai mult.
  Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe cei doi copii!

  0
  0
 41. #104 Comentariu nou

  E corect „pe o scaLa de la 1 la 5”. Scala nu scara.

  0
  0
 42. #105 Comentariu nou

  Eu sunt foarte curios câți dintre cei care au comentat aici au copii. Ca dacă nu ai copii nu prea văd rostul sa comentezi acest articol.
  Nu de alta, dar e ca și cum ai comenta un articol legat de sex, tu fiind virgin.

  0
  0
 43. #106 Comentariu nou

  Cred ca nu doar alpinismul e un sport periculos. Si gimnastica – acolo unde fetitele pornesc spre performanta de la 4-5 ani ar trebui incadrata in aceeasi categorie. Imi aduc aminte ca adultii ma plimbau pe barna cu mainile ridicate ca atunci cand culegeau mere. Si biciclismul – poti cadea cu capul de o bordura. Si inotul. Daca copilul nu e atent la respiratie, se poate ineca. Cred ca scapi din vedere vointa multor minori de a face ceva interesant si plin de adrenalina. Locuind in Brasov, escalada pe pietroaiele Tampei pe la 13-14 ani, sub indrumarea unui salvamontist iti pot spune ca au fost mult mai interesante decat tinutul de mana al primului baiat. Ce sesizez acum la parinti e ca un genunchi cu pielea zdrelita de asfalt cu rolele acum e motiv de mutat sub clopot de sticla, iar uitatul in telefoanele conectate la internetul plin de dubiosi e cel mai sigur mediu in care copilul poate petrece vreme.

  0
  0
 44. #107 Comentariu nou

  Ca răspuns lui Cosmin am produs niște erori de tipo, dar cred că mesajul e inteligibil

  Revenind: comentariile de pe acest blog mă uimesc uneori, cum este cazul și acum. De ce sunt atât de mulți dintre noi care caută argumente pentru tații copiilor în condițiile în care tipii și-au luat copiii pe munte ÎN POFIDA tuturor avertizărilor de la meteo și Salvamont?

  0
  0
 45. #108 Comentariu nou

  Un profesionist stie ca muntele ofera dar nu iarta… iar aici despre profesionisti vorbim. Astazi stim ca evaluarea riscului nu a fost cea buna. Sigur audienta este interesul jurnalistului care ieri ridica in slavi si astazi arata cu degetul, dar stie el (jurnalistul) ce inseamna dragostea de munte si ce fel de dependenta da ea? Iar cat de constienta era aceasta fetita (poate si acel baiat) rezulta din blogul ei… cine l-a citit?
  Sigur ca sunt mai multi oameni pentru care aversiunea la risc conduce imediat la judecarea legalitatii responsabilitatii. Aici cred ca este diferenta dintre sentiment, morala si legalitate – cine si cu ce masura judeca?!
  Da, dar despre liberul arbitru cine ce zice? Au venit unii sa spuna ca acest copil era / nu era obligat sa mearga la 7000 de metri (erau sub 2000), dar se gandeste cineva la acei copii care traiesc si muncesc la 4-5000 m altitudine, cu toate riscurile si cu tot ce inseamna hipoxia? „Da, dar aceia sunt acolo, departe si aia este viata lor si noi vorbim de avalansa noastra… si nu despre liberul lor arbitru si nici despre ce stiu eu ce inseamna dragostea de munte si ce ma intereseaza pe mine de amorul asta ciudat!?”
  Pai daca DOAR baltita si entuziasmul sau indignarea noastra este ceea ce ne intereseaza, iar chestiunea profunda a motivatiei unora, putini, care determina aparitia acestor news este atat de departata de necesitatea intelegerii personale, te intrebi ce inseamna cuvantul ala din dictionar EMPATIE.

  0
  0
 46. #110 Comentariu nou

  Bag de seama ca foarte multi comentatori nu pricep sau vor sa priceapa cum inconstienta adultilor a dus la aceasta tragedie.

  Hai sa venim cu alt exemplu in ajutor.
  La malul marii, e ridicat fanionul rosu, curenti puternici, valuri cu inaltime mare.
  Un tata ii spune fiicei: „Hai sa inotam in larg!”
  Copilul moare inecat.
  ……………………………………………………

  Vreau sa aud argumente logice pentru a lua apararea tatalui.
  …………………………………………………….
  Evident, nu e niciunul. Avem o situatie identica doar ca in loc de escaladat valuri, au fost escaladati munti in conditii cat se poate de vitrege la care un simplu corp uman nu poate sa faca fata.

  Ce e mai trist e ca nu era doar familia lor. Ci un grup intreg de 50+ adulti din care niciunul nu a sarit sa spuna „Bai sunteti tampiti! Vreti sa murim cu totii?”

  0
  0
 47. #111 Comentariu nou

  Convingerea ca exista pentru toate un vinovat si agentiile statului au stat cu mainile in san nu ajuta in cazul asta. Nu vorbim de coruptie, tatal fetei nu o facea pentru bani, ci dintr-o o pasiune dusa la un nivel greu de inteles. Doar ca iresponsabili sunt si parintii care-si lasa copiii si se duc la munca-n Italia sau Spania. Sau parintii care isi lasă copii cu telecomanda-n mana, ei fiind in delegatii la multinationale. Si toti parintii care isi chinuiesc copii sa faca perfomanta, nu? Diferenta e ca nimeni nu moare din gimnastica la aparate si – unde mai pui – te mai vede o lume intreagă, pe cand in varful muntelui avalansa face rating. Dar jurnalistii care pentru niste like-uri „inchid” ochii la moralitatea recordurilior, dar isi ascut limba la urmările acestora? Urmarile triste. Ei unde intra? Dar Vlad Pietreanu – oare el se judeca? Geta, iti urez liniste si pace…

  0
  0
  • #112 Comentariu nou

   Nu o facea pentru bani, doar isi promova traseele (la care trebuia sa te inscrii contracost) cu numele unor copii. Vezi pe site-ul lor:

   „Vine Geta Traieste la Altitudine” si „Vine Erik Gulacsi dupa recordul din Aconcagua”

   0
   0
 48. #113 Comentariu nou

  Nu e momentul pentru ceea ce faci tu aici. Si nici nu putem sa-i pedepsim pe parinti mai tare decat i-a pedepsit riscul lor. Au riscat si au pierdut totul.

  Iar teoria ta despre risc si responsabilitate este foarte corecta tot timpul, mai putin acum, dupa tragedie. Esti pompieristic, razbunator, triumfator si util ca o nuca in perete. Lovesti cu sete in omul cazut. Incerc sa nu te jignesc mai tare. Dar pentru ca rasucesti cutitul in durerea vinovata a parintilor, pentru ca trambitezi vinovatie fara empatie pentru victime, … ai mare grija! Intamplarii ii place ironia. Parerea mea, nu risca nimic-nimic

  0
  0
 49. #114 Comentariu nou

  E clara treaba ca organizatorii expeditiei sunt vinovati. Mai departe insa, articolul este clasic pentru blogurile romanesti – hai sa ne dam cu parerea despre tot si toate, scriind ceva populist in totala necunostinta de cauza! Ok, asta e meseria de blogger / jurnalist, dar in cazul asta chiar e gretos sa arunci vina cu atata convingere pe un parinte care si`a pierdut copilul.

  Cum a punctat cineva mai sus, alpinismul este un sport. Urmand logica articolului, si parintii lui Valentino Rossi, de exemplu, trebuiau bagati la puscarie, ca l`au suit pe motocicleta la 5 ani. In campionatul MONDIAL de motociclism sunt copii de 15 ani, care merg cu 250 la ora, pe motor! Hai cu protectia copilului, tata!

  Riscul in poza respectiva tinde spre zero. Sigur, poate fi argumentat ca nu are rost sa`ti expui copilul la niciun fel de risc atat timp cat nu e necesar, si sunt in mare parte de acord.

  Eu nu spun ca tatal nu a avut nicio vina, poate a avut, dar nici nu si`a maltratat copiii cum reiese din textul asta.

  0
  0
 50. #115 Comentariu nou

  In primul rand, sunt de acord ca dl. Petreanu ar trebui sa isi verifice gramatica inainte sa isi publice posturile.
  In al doilea rand, Oana Marinescu a postat ceva foarte elocvent, echilibrat si la obiect despre acest subiect. pe pagina ei de Facebook. Citez:
  „M-am abtinut sa comentez acest accident tragic, pentru ca mi-ar fi fost greu sa scriu fara sa arat cu degetul. Dar dupa ce am citit asa-numitele postari ale fetitei, m-am razgandit.
  Doi copii au murit pentru ca parintii lor au ignorat avertismentele salvamontistilor si reguli de baza ale muntelui. Probabil nu era prima oara cand ignorau nevoile reale ale copiilor. In goana dupa „cucerirea” unor varfuri, aroganta ucide.
  Postarile prezentate in articolul de mai jos nu sunt ale unui copil.

  https://www.news.ro/eveniment/geta-traieste-la-altitudine-si-in-anul-2017-ultima-postare-de-pe-facebook-a-alpinistei-dor-geta-popescu-moarta-in-retezat-1922405823002017040916920847

  Sunt ale unui adult lacom, care da ordine. Iar pentru cei care cred ca la altitudine „se traieste”, realitatea este alta: la altitudine mare se moare treptat, din cauza lipsei de oxigen. De aceea urcarea si coborarea trebuie facute intr-un timp limitat. Si adultii sufera din cauza lipsei de oxigen. E drept, fetita aceasta abia de anul acesta urma sa depaseasca 7000m – dupa 7500 intra in „zona mortii”, in care dupa un timp un om moare si fara avalansa – dar oxigenul tot putin e si la 5000-6000.
  Ce impact are aerul rarefiat asupra unui copil in formare? Ce impact are presiunea parintilor asupra unor copii pentru a face performanta, in mod special in conditii extreme? Cat sufera astfel de copii dpdv psiho-emotional si fiziologic?
  Din punctul meu de vedere, „mediatizarea” apare in acele postari ca un ranjet de cinism. Mediatizarea contribuie la presiunea adultilor asupra copiilor: imaginea hraneste egouri narcisice. E un cerc vicios, in care copiii sufera si mor.
  Narcis a sacrificat un copil pentru imaginea de sine. Parerea mea.
  Ma doare sufletul pentru copiii aceia. Sper doar ca alti parinti sa nu se ambitioneze sa doboare asa-zisele recorduri.
  Iar eu sunt o mama care si-a dus copilul pe munte si si-l va mai duce. Nu pentru performanta sau teste, ci pentru el si natura, pentru echilibrul sau, pentru acceptarea propriilor limite in relatie cu natura, pentru a invata cand sa se opreasca si cum natura nu e de cucerit, ci de trait si de iubit.”
  Sursa: https://www.facebook.com/oana.marinescu.399

  0
  0
 51. #116 Comentariu nou

  De obicei moralistii apar dupa ce se petrece o tragedie. Cazul de fata nu face exceptie. Este plin internetul de articole ce blameaza in principal inconstienta tatalui Popescu de a-si impinge copii spre performante pe care nu si le doreau. Si totusi intr-o ipocrizie ce ma scoate din sarite, in media, in momentul in care cele doua fete au obtinut recorduri toata lumea era mandra si bucuroasa. Sper sa nu ma insel dar chiar si EuropaFm a avut stiri pe tema asta. In momentul respectiv nimeni nu vorbea de inconstienta tatalui ci toata lumea era mandra ca niste copii romani reusesc sa faca ce nu fac altii. Unde erau atunci toti „lupii moralisti”? Toti am fost mandri cand a fost bine si acum cand e rau dam in cap tatalui. Este regretabil ce s-a intamplat dar mi se pare absurd si ipocrit sa scoti acum vinovati parintii in contextul in care au fost incurajati sa-si impinga copiii spre performante pe care multi din cei ce nu au pus niciodata un rucsac in spate nu au cum sa le inteleaga. Au fost incurajati de sponsori si mai ales de media. Daca in momentul in care fata asta a urcat la 7000 de metri veneati in fata domnule Petreanu si spuneati „bai nu stiu daca e ok o asemenea performanta, poate e prea mult pentru un copil” acum va strangeam mana. Dar nu e cazul. Morala: toti ne mandrim in momentul in care romanii au performate in anumite domenii si merge bine si toti sarim sa dam in cap atunci cand merge prost. Plus ca mie mi-e greu sa inteleg setea de sange a romanului. Un parinte a fost martor la moartea copilului si sunt sigur ca-si constientizeaza contributia, oare exista alta pedeapsa mai mare?

  0
  0
 52. #117 Comentariu nou

  Imi pare rau sa spun asta ca sunteti un jurnalist pe care-l respect si-l urmaresc dar articolul asta este jalnic.
  Si spre deosebire de acesta o sa si argumentez.

  Din punct de vedere informational ne spune 2 lucruri:
  1. Ca este probabil ca Dl Petreanu sa citeasca comentariile de pe Hotnews unde domnul care a comentat pe pagina 7 Munti a pus linkul catre poza (nu s-a viralizat chiar atat de repede poza aia).
  2. Ca la fel ca restul presei nu are o jena sa scuipe unde in prealabil au pupat. Europa FM chiar a dat share la un articol mai vechi despre performantele fetei cand a dat stirea.

  Din punct de vedere comentariu este si mai putin valoros. Nu are niciun fel de data referitor la gradul de pericol al alpinismului sau al escaladei dar sunt in mod clar sporturi periculoase si nu sunt pentru minori. Expediaza rapid un comentariu referitor la gimnastica „nici nu se compara”. Ei bine in 98 o gimnasta minora (ca mai toate gimnastele) a ramas paralizata dupa ce a ratat o aterizare. Nu avem statistici referitoare la decese in gimnastica dar avem statistici referitoare la accidentari si asta in tari care probabil au alte metode de antrenament decat Romania sau China. Un studiu gasit repede despre gimnastica https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4332645/ – peste 35% au suferit macar o operatie. Google Julissa Gomez, Sang Lan, Christy Henrich.

  Ce inseamna o activitate sigura pentru un copil? Care este factorul de risc asociat cu a-l duce pe Aconcagua (mortalitate 0.77/1000) si care este factorul de risc asociat cu a-l lasa singur acasa. Un copil moare in Romania odata la 10 zile ars de viu acasa. De la ce factor de risc consideram o activitate a fi ok?

  Vreti sa scrieti un articol serios si nu penibilitatea asta atunci incercati sa raspundeti la aceste intrebari. Faceti rost de niste date si discutati pe ele. Nu aruncati o poza si niste comentarii si numarati clickurile.

  0
  0
  • Tocmai pentru că și Europa FM a relatat despre „performanțele” copiilor am scris acest material. Era mai bine dacă mă făceam că plouă?

   Moartea în incendii este accidentală. Moartea unor copii duși de părinți pe munte, la risc de avalanșă, nu mai este chiar un accident.

   Gimnastele se pot răni în timpul antrenamentelor, la fel cum se poate răni orice sportiv la antrenamente, dar o gimnastă nu intră în sala de antrenament când e risc maxim să i se prăbușească acoperișul sălii în cap, așa cum au fost duși copiii pe munte la risc maxim de avalanșă.

   Gimnastica e sport olimpic, antrenamentele se fac în mediu controlat iar competițiile și recordurile sunt integrate în sisteme standardizate de evaluare și control. Un copil care decide el, încurajat de părinte, să urce fără echipament de siguranță și să coboare pe vreme rea pe cel mai înalt munte din America de Nord nu are nici o legătură cu o gimnastă care se antrenează într-o sală. Dacă nu perceeți această diferență cât hăul, nu mai am ce zice.

   Alpinismul e un sport extraordinar, dar cu risc de accidentare și mortalitate deosebit de ridicat. Cu atât mai mare e răspunderea părintelui care-și încurajează copilul să practice acest sport. Copilul nu are discernământ, de aceea adultul e responsabil în fața legii pentru viața lui.

   0
   0
  • #119 Comentariu nou

   In articol nu mentionati nicaieri presa ca fiind un factor.
   Si nu faptul ca ati mentionat ca s-au dus acolo cand era risc de avalansa l-am atacat ci faptul ca ati generalizat fara sa va bazati pe date. In mod cert alpinismul are riscuri mai mari decat sahul. Si decat gimnastica. Dar inca o data de la ce factor de risc este ok ca un copil sa faca un anumit sport? 1/1000, 1/10000, 1/100000? De la cat este inconstienta si pana la cat e doar sport de performanta? Riscul care trebuie luat in calcul este cel de deces sau cel de accidentare grava?
   Asta ar fi o analiza pe care o asteptam de la un jurnalist de calibrul Dvs.

   0
   0
  • mă rog, exact așa începe articolul, cu referiri la răspunderea jurnaliștilor. Nu l-ați citit, totuși?

   0
   0
  • #121 Comentariu nou

   Asa ati inceput articolul urmator, in asta nu faceti nicio referire la presa.

   0
   0
 53. #122 Comentariu nou

  fix ca un vultur la cadavru esti! Bravo. Te-ai bagat in seama , ti-ai luat audienta pe mortaciuni. Spor!

  0
  0
 54. #123 Comentariu nou

  Eu nu inteleg cum se poate face o alegerea asa tampita, din partea parintilor, eu sunt agitata si daca afara ninge si copiii mei trebuie sa mearga cu autobuzul.

  0
  0
 55. #124 Comentariu nou

  La 12 ani copiii trebuie sa joace, sa se uite la tv,sa citesca, jocuri pe calc,etc.Exista sporturi la care participa copii,dar sporturi cu un grad mic de risc.Eu zic sa punem copiii de la gradinita sa sara cu parasuta saptamana.Pt ca exista parinti care vor asta.Voi v-ati dus cu capul.Ceausescu le punea pielea in bat unor astfel de parinti atotstiitori.

  0
  0
 56. #125 Comentariu nou

  Dumnezeu sa ii ierte ! O mare tragedie, pentru noi toti o lectie !

  0
  0
 57. #126 Comentariu nou

  Comentariile la articolul asta ilustreaza un defect important al romanului, vorbitul in dodii, doar ca sa contrazica pe cineva. Exemplific cu cateva „perle”, la nimereala:
  1.Atitudinea „Lasa, ca l-a batut D-zeu destul!” cu referire la tatal copilului. Adica sa nu mai spunem nimic, ca saracul om… etc. Ba nu, lucrurile trebuie spuse si comentate, pentru ca nu e normal ca un copil sa moara urcand pe un traseu montan cu pericol de avalansa. Situatia asta ridica o serie de probleme cum ar fi protectia copilului, publicitatea avertizarilor de avalansa, dotarile salvamontului etc. Astea sunt probleme care trebuie discutate.
  2. „Cine nu a facut alpinism/nu are copii sa taca!” Toti suntem noi insine copiii cuiva, deci doar daca suntem nebuni sau nu ne-am cunoscut parintii nu stim ce simt ei pt. noi. la fel, nu cred ca trebuie sa stai toata ziua pe munte ca sa stii ca nu urci pe un traseu cu risc maxim de avalansa.
  3. „Copilul a urcat pe o gramada de munti, deci stia ce face”. Da, probabil ca stia, dar asta nu inseamna ca parintele trebuia sa il lase sa faca ce vroia, adica sa urce pe un traseu montan cu pericol maxim de avalansa. Vorbim totusi de un copil de 13-14 ani, el hotaraste cand si cum urca pe munti? Oricum, daca stia ce face si s-a hotarat sa urce, asta arata cam ce alegeri face un copil de varsta ei cand e lasat sa le faca singur.
  4. „Sportul cere sacrificii; Simona Halep, Nadia etc.” Nu mi-e clar cum urcatul pe munte, repet, pe un traseu montan cu risc maxim de avalansa, echivaleaza cu tenisul sau cu gimnastica. Dar in fine…
  5. „Sportivii trebuie sa se antreneze in conditii extreme”. Bine. Sa zicem ca saracii copii aveau nevoie – ca antrenament! – sa urce pe un traseu cu risc maxim de avalansa (nu e clar de ce, ca sa se invete cu avalansele, probabil). Totusi, poate antrenamentul asta trebuia facut cu o casca pe cap, legat cu o coarda, dar ce stiu eu, nu sunt alpinist…

  0
  0
 58. #127 Comentariu nou

  Vreau sa comentez expresia: „…Copilul nu are discernământ,…” , domnule Vlad Petreanu, in alpinism si in alpinismul de mare altitudine in special, daca nu ai „discernamant” ai murit de la prima incercare ! Chiar daca au fost de varsta 11-13 ani vreau sa fiti convins ca aveau discernamat mai mult decat un adult pentru care sportul extrem este doar un risc inutil… In alpinism nu gresesti decat o singura data, nu exista intoarcere la linia de start , din pacate…

  0
  0
 59. #128 Comentariu nou

  Din cate am inteles, avalansa a fost minora, si ii putea fi supravietuita cu echipament de protectie, casti, cordelina, respectiv cineva care sa verifice stabilitatea zapezii inainte.

  Penibil si pacat.

  0
  0
  • #129 Comentariu nou

   Asta am retinut si eu din multiplele reportaje si mi se pare ca este justificarea oricarei incercari de a judeca parintele. OK, esti deja in aceasta situatie in care copilul tau este alpinist si imparte bucuria de a practica sportul impreuna cu tine. De ce l-ai lasa sa mearga pe acel traseu, in acel moment fara echipament de protectie – tu fiind alpinist profesionist? De ce erau acesti doi copii singurii fara protectie? Mi se pare un gest intentionat, probabil din dorinta de a le creste experienta pe munte in vederea expeditiilor viitoare. Si da, consider ca este un gest condamnabil si da, cei doi parinti isi merita judecata fara doar si poate.
   In alta ordine de idei, cred ca am fost multi cei care ne-am intrebat de ce sunt acesti copii alpinisti cu asemenea performante la o varsta asa de frageda atunci cand presa a relatat subiectul cu mandrie… Dar nu am alertat niciunul autoritatile care, parerea mea, ar fi trebuit sa se alerteze singure.
   Vom astepta rezultatul anchetei insa, pana atunci, bineinteles ca nu ne putem abtine, suntem oameni si comentam… Fiecare se leaga de aspecte diferite, trece prin filtrul experientei sale.. Atata timp cat sunt facute cu respect, nu vad unde este problema.
   Condoleante familiilor! Asa durere este inimaginabila..

   0
   0
 60. #130 Comentariu nou

  „Cât discernământ are un copil de 12 ani când spune că ar vrea să urce un munte de 7.000 de metri? Cât discernământ are un părinte care-l încurajează să facă asta?”

  sa te intreb ceva tovarase…… CAT DISCERNAMANT ARE UN POLITIST CARE DA UN PERMIS DE CONDUCERE PE SPAGA SI CONDUCATORUL PROVOACA UN ACCIDENT CU MORTI?

  0
  0
 61. #131 Comentariu nou

  Alpinismu,…e modalitatea cea mai eficienta si sigura, de a te deplasa in zone muntoase cu stanca zapada si gheata…un alpinist nu trece culuare de avalansa de cod 5…asta numai in cazu in care ala ar fi singuru „loc sigur”…si alte optiuni nu mai are de retragere…alpinistu destept, pleaca acasa…cand nu e cazu sa urce…?

  0
  0
 62. #132 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, dincolo de vină, de greseală, și de orice până la urmă, pe mine mă uimește lipsa totală de delicatețe și de decență. Un om, dincolo de greșeala enormă, în fața căreia toți suntem egali, are a-și îngropa copilul. Vă rog, aveți eleganța și asteptați puțin, apoi trageți concluzille făcând apel la toleranță.

  0
  0
  • #133 Comentariu nou

   Ce m-a impresionat a fost cand ghidul a declarat ca cel mai greu moment a fost cand a trebuit sa convinga parintii sa isi lase copiii acolo.
   Iar acum presa – online, tv – toaca si judeca la nesfarsit acest caz….cand familia nici nu si-a ingropat copiii. Povestea genereaza trafic, audienta, comentarii pro si contra, ingrediente principale pentru cresterea punctului de rating…repet, cand familiile nici nu au apucat sa isi ia ramas bun. Parca am uitat ce este decenta si mai important…parca uitam sa fim oameni.

   0
   0
 63. #134 Comentariu nou

  Alpinismul si ramura sa Escalada nu sunt pentru oricine. A le practica este un amestec de corp – minte – spirit, cunostinte, experienta, atentie, noroc. Trebuie sa te mentii in forma permanent, sa te autoeduci, sa evaluezi in timp real riscurile. Este un sport adevarat, poate din cauza adrenalinei, dar are si mari satisfactii pentru cine nu urmareste recordurile. Cititi despre marele Emilian Cristea ce considera acesta ca fiind important intr-un sport de risc precum alpinismul. Culmea desi a fost un adevarat artist pe munte, domnul Cristea nu a murit la inaltime, ci pe bicicleta. In cazul de fata exista o nota de nebunie care nu a fost evaluata corespunzator, cel mai probabil din cauza rezultatelor obtinute aproape cu pretul vietii. Cumpararea omului este unul dintre pacate. Riscul de avalansa poate fi evaluat, chiar masurat, sunt multe de discutat. Nu cred ca erau echipati cu lopata, sonde, casti. Imi pare rau pentru domnul Ovidiu Popescu, il cunosc, dar de fiecare data cand ne-am intalnit mi-am pus intrebarea oare cum va suporta omul acesta tragedia? Regretele nu mai aduc copiii inapoi, neglijenta este cuvantul care defineste aceasta situatie regretabila. Condoleante familiilor si sper ca aceasta experienta nefericita sa nu le intunece inima privind dragostea de munte. Muntele inseamna libertate si singurul loc in care inca ne mai putem intalni cu natura departe de jungla urbana.

  0
  0
 64. #135 Comentariu nou

  Daca ati asteptat sa se intample tragedia ca sa scrieti articolul si sa incurajati urmarirea penala a tutorelui, sunteti doar un ipocrit.
  Apropo, parintele ar trebui urmarit penal si pentru recordurile celeilalte fiice a lui care era de asemenea minora cand a fost supusa riscurilor.
  Ca fapt divers, orice pas pe munte reprezinta un risc. Ar trebui anchetati absolut toti parintii care-si duc copiii pe traseele montane. Intrebati orice alpinist din Romania daca se poate muri lejer pe Valea Alba sau nu.
  Hell, intrebati-l pe prietenul zoso cat de usor se poate muri chiar pe trasee usoare.

  0
  0
  • #136 Comentariu nou

   Exagerati stimate domn. Cand mergeti cu telecabina pana la Cota 2000 si apoi o luati la picior pana la Piatra Arsa, Babele sau Omu, ce mare risc aveti? Si daca mergeti in opinci si tot ajungeti la destinatie. Doar ursul iesit la cules de mancare de prin rucsaci va poate crea probleme. Dupa dumneavoastra ar trebui sa nu mai ducem copiii nici pana la cabana Susai. Va credeti vreun comisar al poporului? Muntele are trasee usoare dar si cu grad de dificultate daca stiti ce inseamna acest lucru.

   0
   0
  • #137 Comentariu nou

   Exagerati stimate domn. Cand mergeti cu telecabina pana la Cota 2000 si apoi o luati la picior pana la Piatra Arsa, Babele sau Omu, ce mare risc aveti? Si daca mergeti in opinci si tot ajungeti la destinatie. Doar ursul iesit la cules de mancare de prin rucsaci va poate crea probleme. Dupa dumneavoastra ar trebui sa nu mai ducem copiii nici pana la cabana Susai. Va credeti vreun comisar al poporului? Muntele are trasee usoare dar si cu grad de dificultate daca stiti ce inseamna acest lucru.

   0
   0
  • #138 Comentariu nou

   Ia lasati comentariile care va supara si nu mai apostrofati oamenii.Lasati oamenii sa se gandeasca, sa vorbeasca, sa arate cu degetul, sa faca ce vor ai cum vor…
   Prima poza dl.tata iubitor cu fetita de 2-3 anisori in carca la cateva sute de metri pe stanci…ta-su are casca de protectie, fetita nu.Halal antrenor emerit.Acum ce o sa faceti?O sa ma apostrofati ca imi arde ca n-are casca fetita…cand oricum in cazul in care se prabuseau ta-su oricum ar fi zdrobit-o cu propriul corp.
   Chiar sunteti nebuni bai oamenilor?

   0
   0
  • #139 Comentariu nou

   @Ioana: Oameni nu trebuie sa comenteze precum niste babe pe ulita satului. Traim vremuri de schimbare in care oamenii ar trebui sa gandeasca elaborat. De fapt, se poate recunoaste inteligenta unei fiinte din modul in care scrie, abordeaza subiecte, cum pune lucrurile cap la cap. Internetul nu este locul unde ne putem defeca cu totii doar pentru ca „trebuie sa fim lasati sa gandim”, dar injuram, acuzam, fara sa detina cunostintele necesare. Revenind la poza incriminta, nu este la sute de metri inaltime. In primul rand nu stiu cum a fost facuta, nu cred ca domnul Ovidiu Popescu a urcat acel perete cu Crina in acea pozitie, neasigurata si fara casca. Domnul nu arata oboseala specifica efortului din Cheile Rasnoavei, este mai mult decat evident ca este la iesire din traseu si astfel s-a putut realiza imaginea, care este spectaculoasa. Dansul s-a echipat si a facut poza. Dar tu Ioana acuzi pentru ca nu esti suficient de inteligenta sa analizezi lucrurile in profunzime. Indiferent cat este acuzat domnul Popescu pentru ca si-a batut cu biciul fetele si a fost un tiran, lucrurile nu stau chiar asa.

   0
   0
 65. #140 Comentariu nou

  Mare dreptate are autorul articolului! Parinti iresponsabili ! Si nu numai astea cu muntele. Sa va dau si eu 3 016 cazuri de copii morti anul trecut in drum spre scoala. Ce parinti iresponsabili isi lasa copiii la scoala cand pe drum sunt pericole ca in jungla. Alt caz. 16 copii au murit, tot anul trecut inecati cu mancare. Ce parinte iresponsabil trebuie sa fi sa dai copilului de mancare!?!?! Si, poate nu credeti, aproape sase tineri au decedat in aceiasi perioda inecati in veceul din fundul curtii. Nu va dau amanunte.
  Ce parinti sunt aceia care isi lasa copiii la scoala, le dau sa manance si apoi ii lasa la veceu ?

  0
  0
 66. #141 Comentariu nou

  Da, este o tragedie. Da, probabil domnul Popescu a exagerat. Da, este vinovat. Dar peste durerea pe care o indura mai vrem acum sa il si judecam pentru ucidere din culpa. Pentru ca si-a fortat copii sa faca ceva ce el credea ca e bine. Ceea ce el iubeste si a vrut sa iubeasca si ei (ele). O gramada de parinti isi forteaza copii sa faca lucruri care le distrug apoi viata. Nu e ucidere. E insa culpa. Pentru vieti distruse nu exista articole in codul penal. Este oare o vina mai mica? Intreb si ma intreb si eu.

  0
  0
  • #142 Comentariu nou

   Cam o treime din articolele din Codul penal sunt pentru vieti distruse. E Codul vietilor distruse, daca vreti…

   0
   0
 67. #143 Comentariu nou

  Nu este vorba de alpinism aici( desi, nu vad ce bucurie sa fie in mintea unui copil dus in carca parintelui pe stanci si deasupra unor hauri cu pericol maxim, si fara casca!!!!!) Este vorba de INCONSTIENTA, DE ORGOLIU PROSTESC ! ESTE VORBA CA A IGNORAT PERICOLUL MAXIM DE AVALANSA, care fusese anuntat de catre cei competenti!( si daca era asa de titrat stia el singur pericolul pe acea vreme al acestui traseu) . Si asa cum nu-ti bagi copilul cu forta in marea agitata atunci cand exista arborat steagul rosu (pericol de inec-mare agitata) ca sa nu se inece, tot asa nu trebuie sa-ti cari copilul sau pe ai altora, SPRE MOARTE ! Pacat de vietile celor doi copii. Si nu mi-e mila de parintii incostienti si orgoliosi, pt pierderea suferita de dragul unor recorduri! INSA MA DOARE PIERDEREA ACELOR 2 INGERI CU ARIPILE ACUM FRANTE!

  0
  0
 68. #144 Comentariu nou

  Sincer sa fiu Radu…..nu ma asteptam la asemenea aprecieri.Mai ales ca te stiam un om de munte. Fiecare parinte are dreptul sa-si cresca copilul asa cum doreste. Sa nu uitam ca acei copii erau mult…mult mai antrenati decat orice salvator montan din Romania. Aveau si un echipament cu mult peste ce se gaseste pe piata in tara. Uneorimuntele nu iarta si se intampla tragedii cu alpinisti mult mai experimentati. Oare eram mai bine sa-i fi plimbat prin mall? Cred ca acolo erau in siguranta.

  0
  0