În Parlament e un nod gordian de interese; are KWI suficientă hotărâre să-l taie?

Foto: Președinția României

Premierul desemnat pare să aibă atât de puține șanse să-și treacă guvernul prin Parlament încât, sincer, cred că e ocazia perfectă ca președintele să forțeze încă un pas spre alegerile anticipate. Adică, dacă toate partidele fac oricum mofturi ca niște fete mari de pension, ia să le punem noi pe masă o dovadă de bărbăție, să vedem ce vor cu adevărat.

Situația este următoarea:

Pentru ca Guvernul să fie învestit e nevoie de votul a minimum 233 de parlamentari (practic, ca la moțiunea de cenzură, dar pe viceversa).

În acest moment PNL are doar 94 de voturi.

De unde mai face rost dl Orban de 139?

Singurele voturile sigure (măcar teoretic) vin de la minoritățile naționale, care votează cu guvernul întotdeauna. 17.

Deci mai trebuie 122.

Un mizilic.

PSD a zis că nu dă nimic, nu-l punem.

USR are 40 de voturi și vrea așa: alegerea primarilor în două tururi, anularea legii recursului compensatoriu, votarea inițiativei Fără Penal și un calendar clar pentru declanșarea anticipatelor.

Pro România, 35 de voturi, nu vrea alegerea primarilor în două tururi și nu vrea să voteze cu dl Orban.

PMP-ul lui Băsescu, cu 17 voturi, n-are nicio problemă, intră la guvernare cu liberalii, doar să primească o funcție-două.

Dar UDMR, cu 30 de voturi, a anunțat deja că nu votează nimic care are PMP-ul lui Băsescu înăuntru – și nici nu vrea alegerea primarilor în două tururi.

ALDE, cu 20 de voturi, n-are treabă cu alegerea primarilor în două tururi și nici cu Băsescu sau alte chestii d-astea, dar cere garanții că nimic din ce a masacrat guvernarea anterioară în legile Justiției nu va fi reparat – în fond, dl. Tăriceanu abia a scăpat prin votul parlamentarilor de o anchetă anti-corupție, doar n-o s-o ia cumva de la capăt acum, la pensie.

Asta e situația reală, pe teren parlamentar. Vedeți, sper, că este literalmente imposibil ca adunătura asta atât de eterogenă să poată susține altceva decât o guvernare pur formală, care nu va putea face nimic pentru că, oriunde ar încerca să avansaze, ar călca pe bătături interesele unuia sau altuia. Părerea mea e că ar fi o greșeală imensă ca premierul desemnat – și președintele Iohannis – să accepte învestirea unui guvern fără nicio putere sau influență, doar așa, ca s-o înlocuiască pe madam Dăncilă. Ar trebui făcute cereri ferme de acord politic și agremente clare pe proiecte fundamentale. Nu se găsește sprijin pentru ele? Nu-i nimic, că dacă prima nominalizare prezidențială nu trece, chiar devine cu adevărat interesant: încă una respinsă ne duce în anticipate, adică exact soluția ideală pentru desfacerea acestui nod strâns de interese.

Ia să vedem noi acum dacă președintele Iohannis are curajul să taie nodul gordian din Parlament cu niște atitudini cu adevărat tăioase.

Articol din categoria: POLITICĂ

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Corect, doar ca anticipatele pot fi declansate numai dupa investirea noului presedinte, adica abia prin decembrie, ceea ce presupune, tinand cont de campania electorala obligatorie, faptul ca alegerile pot fi organizate abia prin februarie/martie. Si asta inseamna ca Veorica va conduce tara pana atunci, va organiza alegerile prezidentiale, poate si faptul ca va putea sa dea ordonante de urgenta cand are chef.
    Si presupune ca PSD-stii se vor tine de cuvant si vor respinge si ce-a de a doua nominalizare, care va permite alegerile anticipate, alegeri in urma carora vor ramane multi dintre ei fara functii de parlamentar si poate si fara pensii si alte drepturi aferente.
    Daca anticipatele pot fi declansate in aceste conditii pot fi declansate si daca e numit un alt guvern minoritar PNL, cu riscuri mai putine.
    Mentinerea guvernului Dancila poate ca e cea mai profitabila electoral varianta pentru USR, dar asta nu inseama ca e la fel de favorabila pentru toata lumea.
    Eu cred ca cea mai buna varianta electorala pentru PNL este fortarea unui guvern minoritar mizand pe lipsa totala de interes a parlamentarilor PSD pentru alegeri anticipate. Adica chiar cei pe care tu nu ii iei in discutie pe baza unei simple declaratii a cuiva care probabil ca nu mai controloaza in nici un fel nici partidul, nici voturile parlamentarilor sai.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      Eu nu m-as baza prea mult pe ce zice PSD in acest moment. Ei au cea mai multa experienta in a juca acest joc al politicii si isi vor schimba hotaririle dupa cum le pica lor mai bine (si de fiecare data cu argumente solide). Si nu m-as baza nici pe ce spune UDMR si Pro Romania pentru ca perspectiva unor alegeri anticipate din care sa iasa invingatoare doua partide (PNL si USR Plus) care vor alegeri de primar in doua tururi (si in mod sigur vor schimba legea dupa alegerile anticipate) i-ar putea face sa se mai gindeasca putin. Cred ca este un joc interesant de sah si depinde cine stie mai bine sa analizeze toate mutarile posibile si sa le contracareze pe cele care nu ii convin. Aici mi-e teama de PSD pentru ca ei au experienta in a face tot felul de nefacute care nu sunt interzise de lege sau constitutie (in fond, tot ei au creat toate portitele din legislatie de care se tot agata acum).

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Se pare ca PSD pot bloca si alegerile anticipate si numirea unui nou guvern doar prin lipsa cvorumului. Deci discutia e cam inchisa.

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      Un guvern demis nu poate da OUG si nici propune Parlamentului initiative legislative.
      Stie si Iohannis ca un guvern monocolor cu Orban pica, de-aia a si mers asa ca prima varianta. Abia tura 2 va fi hartia de turnesol.
      Pana una alta, KWI are timingul perfect, acum ca e fix interesul lui in joc. Are Cotroceniul asigurat.
      Iar noi mergem pe fenta cu cine sa fie in turul 2, Barna sau Dancila, cand discutia corecta este cand ingropam mai repede PSD-ul si li ducem la 15% cu niste alegeri.
      In caz ca ati uitat, momentan peste 50% din Parlament = pesedisti si pesedisti deghizati in sanchi proromanisti. Ca sa nu vorbim de primarii si consilii judetene…

      0
      0
  2. #5 Comentariu nou

    E clar ca noi nu putem ca natie sa ne punem de acord cu ceva si de-aia cu cat mai faramitata politica cu atat mai multe probleme lipsa de cvorum de majoritate de orice cu tradari cu trecut dintr-o parte in alta interese diferite etc. Nu mai bine legea ar da voie ca max 2 partide sa participe si sa fie alese si gata? Ca si-asa diferenta principala economica e cu stat sau fara stat cu mici ajustari. Iar in Parlament numar impar de voturi ca sa stim ca iese sigur o majoritate. Si eventual sa alterneze la putere. Ca la americani. Altfel o tinem in solutii imorale si tot felul de fortari de Constitutie si combinatii si complicatii. Macar sa incercam sa vedem ce se-ntampla 😀 Alta varianta ar fi sa externalizam administrarea si tot ce nu putem noi si aia e.

    0
    0
  3. #6 Comentariu nou

    Eu cred ca KWI vrea mai intai sa isi asigure al doilea mandat. Abia dupa aia e puternic si o sa se lupte cu parlamentul de pe pozitie de forta.
    Guvernul nu o sa mai fie „minoritar”. Motiunea de cenzura nu o sa mai fie o arma, e anulata de perspectiva alegerilor anticipate.
    Dupa prezidentiale castigate, PNL poate sa faca ce trebuie, doar sa si vrea.

    Daca Barna o sa fie presedinte, cam la fel ca si ei vor anticipate, doar ca probabil o sa forteze sa cada guvernul Orban ca sa si.l puna pe al lor. Apoi se aplica aceeasi logica de mai sus.

    Daca Diaconu sau Veorica ajung la Cotroceni, putem pleca din tara.

    0
    0
  4. #7 Comentariu nou

    Vlad,
    Nu stiu daca KWI poate taia amalgamul infractional din Parlament si, mai rau, nu stiu daca PNL este mai „desptept” si mai „curat” decat PSD.
    De multa vreme se vorbeste despre reformarea si schimbarea clasei politice, dar, in conditiile actuale, cred ca suntem prizonierii sefilor de partid.
    Eu ma gandesc ca ar fi bine daca s-ar trece la alegeri uninominale (nu ca acum cativa ani cand Tariceanu a clocit o lege de rahat) si la limitarea numarului de mandate ale Paralamentarilor (sa zicem 3 maximum) si ale alesilor locali (doua mandate).
    De asemenea, as interzice tranzitia intre legislativ si ramura judecatoreasca (vezi Maerian Enache si Valer Dorneanu). Adica, daca ai fost in politica nu ai voie sa devii magistrat (procuror sau judecator): fara exceptii.

    0
    0
  5. Hmm, Iohannis și curaj în aceeași propoziție. What kind of sorcery is this?

    0
    0
  6. #9 Comentariu nou

    Poker: play the …. not the ….!

    0
    0
  7. #10 Comentariu nou

    1. KWJ nu are sange in instalatie sa nimic, nici pana acum, nici in prezent si nici in viitor. Data trecuta s-a suit pe valul anti-Ponta ca sa castige si acum se suie pe valul anti-PSD. El, personal, nu are nimic, nici program, nici strategie, nici principii … GHINION! E un fel de „Capitan OBVIOUS” care a castigat exclusiv pe un vot contra si acum are ifose mesianice. Cel mai mare castig din alegerile prezidentiale 2019 ar fi ca acest KWJ sa fie sanctionat pentru ca a urmarit 5 ani diferite chestii cu atentie si ingrijorare si sa plece acasa. Indiferit de cine ar putea ajunge urmatorul presedinte, o spun complet responsabil si mi-o asum 100%.
    2. PNL-ul, USR-ul si restul celor care au votat motiunea au facut greseala politica a vietii lor: KWJ se va separa de PNL fara scrupule, pentru ca la el batalia e pe termen scurt pe cand la PNL e chestie de 6-12 luni de acum, si isi va asuma victoria anti-PSD tot in scopuri electorale (a si zis deja la un miting electoral la 2-3 zile dupa motiune, citez din memorie: „… eu si PNL/parlamentarii … am dat jos guvernul …” iar partidele nu vor face mare branza si va fi un haos. Matematica nu minte un nou guvern are nevoie de acelasi numar de voturi cat au fost si la motiune sau pe acolo. Dar sunt prea prosti ca sa intelelega ca o batalie se castiga pe doua ipoteze necesare si suficiente – sa iti cunosti inamicul si sa te cunosti pe tine.
    Daca vine alt guvern sau daca ramane haos (pana la alegerile normale sau pana la anticipate) este fix reteta succesului pentru PSD. Pentru ca motiunea asta – pentru suporterii hard-core ai PSD, dar si pentru cei mai „nehotarati” dintre ei care, ipotetic, ar fi putut sa sanctioneze in 2020 idioteniile facute de PSD in astia 3 ani – nu va face decat sa RADICALIZEZE bazinul electoral PSD pe principiul „ne-ati dat guvernul jos, nu l-ati lasat sa-si duca mandatul la capat, s.a.m.d.” si o sa iasa la vot si o sa voteze din nou. Pot sa pun pariu ca exact acelasi gen de motivatie (dar pe argumente opuse) va scoate lumea la vot si dintre cei de stanga, asa cum un anumit gen de populisme PNL/USR au radicalizat si au scos lumea la vot din bazinul de dreapta.
    Politicienii sunt la fel, au acelasi apucaturi si lucreaza cu acelasi materiale. Din pacate, la noi nu exista inca, la modul onest si real, ALTERNATIVA. Pentru cei care inca mai cred ca PSD = raul absolut si PNL/USR = binele suprem si ca politicienii unora sunt dracul in persoana in timp ce ceilalti au recrutat numai ingerasi … nu va bateti capul cu ce am scris mai sus. Merci!

    0
    0
    • #11 Comentariu nou

      @Cryptoprocta ferox
      O da … incerci sa il faci pe Iohannis sa para omul cel rau din ultimii 3 ani. Hai canta la alta poarta! Eu stiu ca „omul cel rau” e inchis la Rahova.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      „o spun complet responsabil si mi-o asum 100%…”…mwaiii, tu, chiar asa ?
      bon, si cui crezi ca-i pasa ?

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      @Cryssy – Nu am spus niciodata ca este singurul, – articolul este despre el, am comentat despre el – dar cu siguranta e unul dintre ei. In rest, de acord, l-am inchis pe ala. Si, mai departe, ce … ?
      Aici doar schimbam pareri, nu atacam persoane. Tonul civilizat, cred, ar trebui sa fie obligatoriu.
      Deci cantatul la alta poarta sa-l pastrezi pentru petrecerile cu manele pe care le frecventezi, probabil.
      @p’acilea – exact, cui crezi ca-i pasa de ce crezi tu?
      Analfabetism functional sau doar ne place sa sarim ca rata la muci?

      0
      0
  8. Sa le luam putin in ordine:
    1. Min. 80% din parlamentari nu vor anticipate si vor sa mai ciuguleasca un an din viata pe care o duc acum, bine remunerata si fara griji. Pe cale de consecinta vor vota al doilea premier propus de KWI indiferent cum il va chema si cat de incompetent va fi (oricum va fi doar de sacrificiu si marioneta lui KWI)
    2. Dupa castigarea alegerilor KWI poate trece la ceea ce vrea de fapt si anume „guvernul meu”. Cum? In doi pasi :
    *premierul isi da demisia si KWI foryeaza anticipatele prin numirea a doi premieri pe care nu-i vrea nimeni (ex. Basescu si Hunor)
    *anticipatele se pot organiza pe valul de euforie al castigarii presedintiei si KWI isi poate asigura un procent de min 35-40% in Parlament. Mai face o alianta si-apoi il numeste pe realul premier care va avea si suportul/sprijinul Parlamentului
    E un punct de vedere

    0
    0
    • #15 Comentariu nou

      Vezi sa nu te trezesti cu Basescu/Hunor premier. Oricum chiar daca ajunge acel nedorit premier nu face nimic fara Parlament. Legi nu trece, OUG-urile nu sunt ok (si oricum nu pot reglementa nimic important, sunt atacabile la CCR si depind de legea de abilitare pt a trece prin Parlament).

      0
      0