Primarul Băluță, baron de sector

Sâmbătă seară, în restaurantul Trattoria Piccola din Sectorul 4, un grup de 10-15 persoane a ocupat deodată câteva mese.

Imediat, chelnerii s-au răspândit prin încăpere, împărțind scrumiere.

Clienții, nedumeriți, au întrebat ce se întâmplă. “S-a dat liber la fumat”, au explicat ospătarii, arătând către grupul abia sosit. Liderul evident al adunării, în jurul căruia gravitau conversațiile, fuma fără nici o reținere, dând exemplu celor din jur.

Câțiva dintre clienți au deschis telefoanele, căutând numărul Poliției Locale Sector 4, să facă reclamație. Apoi s-au oprit. Fumătorul era chiar primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, deci și șeful Poliției Locale a sectorului.

Telefoanele au fost trecute pe cameră și au început să filmeze:

A dracului tehnologie, nu mai poți fi nesimțit pe nicăieri că te află tot orașul.

Deci, în Sectorul 4, taman cel care urmărește aplicarea legii este primul care o încalcă.

Nu e o glumă și nici vreo abatere măruntă. Agenții economici care nu respectă Legea 15/2016 riscă amenzi de mii de lei și chiar închiderea afacerii*.

Chiar primarul Băluță declara, la începutul anului, că în sectorul 4 “au loc frecvent controale inopinate” și “a precizat că în cazul în care un local este amendat de mai multe ori pentru că nu ia măsuri să nu fumeze clienţii în interior, acesta poate fi închis temporar” – potrivit News.ro.

Bravo, coane, arde-i pe țărani, că matale ești boier, n-ai treabă, ție nu ți se aplică legea.

_________________________________________

* Legea 15/2016 prevede sancțiuni pentru:

• Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei;

• Persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5.000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

50 comentarii Adaugă comentariu

 1. Mda. De cînd “s-a ales” primar Băluţă au dispărut din sector pubelele ecologice de reciclat selectiv. Cică asta vine la schimb cu bani de consolidat blocurile.
  Altfel, apucături de ciocoi 🙁

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 10
 2. Eu nu inteleg supunerea asta oarba, adica vine asta gata stam drepti in fata lui.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 63 Thumb down 8
  • supunerea vine la pachet cu neregulile din restaurante

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 83 Thumb down 8
  • Foarte buna observatie.

  • La fel de adevarat este ca legea prevede foarte multe reguli aberante, care nu au nicio legatura cu realitatea, singura lor menire fiind de a permite afirmatia “supunerea vine la pachet cu neregulile din restaurante”. 🙂

   Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 25
  • Dacă nu ai nereguli, tot se inventează ceva din categoria „iar n-ai șapcă”. Oricum, dacă patronul e baligă, angajații n-au cum să fie mărgăritare.

   Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 5
  • Supunerea vine din teama cel mai probabil pentru ca domnul este “o mana de fier”
   Eu, fiind din afara primariei sau a vreunei alte entitati din subordinea primariei, am fost jignita si amenintata in biroul acestui domn, asa ca nu vreau sa ma gandesc ce se intampla cu angajatii dumnealui.

   Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 6
 3. @petreanu niste butoane de share pe fb si tw? E doar Whatsapp.
  Fiecare face ce vrea in ograda lui. Asta, e ca si tipul cu pusca, de iasa si trage in multime ?

  Thumb up 1 Thumb down 6
 4. Un mic sultan si el, ce să-i faci…

  Thumb up 3 Thumb down 3
 5. Eu cred ca trebuia chemata Politia Locala, spunand “Este un grup de oameni care fumeaza in restaurant”. Era de filmat cand veneau politistii si o dadeau la intors.
  Oricum, niste nesimtiti. Asta e Romania cu apucaturi feudale. Aveam sperante, intr-o vreme, legat de viitorul acestei tari. Ca sa raman optimist, dar si realist, sperantele sunt legate, acum, doar de propriul viitor. Desi nu stiu ce importanta are ca in casa te dai cu parfum iar afara trebuie sa inoti prin rahat.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 96 Thumb down 6
 6. Incredibil cata nesimtire! Cam la fel e si in sectorul 3 unde in toate terasele INCHISE din zona Pta Alba Iulia se fumeaza pentru ca Politia Locala le permite. Nu mai spunem ca e vorba de terase construite pe spatii verzi

  Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 5
 7. In centrul vechi, in toate locatiile “de fite” se fumeaza in orice seara, fara a fi vreun primar in incapere.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 3
 8. trebuia chemată poliția și filmat totul

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
  • ps. consider, spre deosebire de alți fumători răspopiți, precum vlad, că legea e o aberație, dar asta-i cu totul altă mâncare de pește. e lege și este un articol 6 în constituție, mama ei de constituție.
   pps. cred că primarul poate fi amendat (ca și restaurantul) și pe baza imaginilor. nu strică, vlad, cu notorietatea pe care o ai să faci tu, să faci personal o plângere la poliție și să urmărești cu atenție reacțiile

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 13
  • asta e și problema mea – sunt mulți care au încasat amenzi nasoale pe legea asta, mă înfurie atitudinea de golan de cartier a primarului

  • @berenger

   Nu vreau să pornesc din nou o discuție, dar afirmația ta despre aplicarea articolului 6 pentru fumători este falsă.
   Până la o decizie contrară articolul 6 se referă la minorități în contextul mai apropiat de Minority Group decât de grup social.
   Fumătorii nu sunt un grup de minorități în sensul definiției din Constituție. Sunt o minoritate matematică ceea ce este altceva.

   În acel articol spune:
   “Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.”
   Fumătorii nu au identitate etnică, culturală, lingvistică sau religioasă => deci nu se poate aplica acest articol asupra acestui grup social.

   Deci acel articol nu se referă la ceea ce crezi tu.
   Mai mult nu există nicio urmă de discriminare față de un presupus grup de fumători în orice poziție sau proces decizional în balanța de puteri legale, executive sau judecătorești.

   q.e.d

   Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 6
  • mea culpa: nu la articolul 6 mă refeream ci la 16. o mică scăpare. la ce mă gândeam eu e altceva:
   ARTICOLUL 16
   (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
   (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

   Thumb up 6 Thumb down 2
 9. Steagul Dacilor :Baluță, lup și Polițistul, șarpe :Împreună asupresc cetățenii; din enigma, pardon, nesimțirea asta,cum ieșim, ce educație dăm celor ce vin?
  De urmărit!

  Thumb up 4 Thumb down 2
 10. Se intampla chestia asta acolo de luni bune, cu sau fara primar.
  Vin baietii pe la 21:00, te intreaba daca esti fumator si impart scrumiere. Ii intrebi de ce, iti zic ca e petrecere privata sau vreo alta enormitate, ca patronul stie mai bine sau nu stiu ce. am vrut sa le fac reclamatie dar pana am cautat legea sa vad cine monitorizeaza si am sunat a doua zi la politia de sector, mi-au zis ca trebuie raportez fapta doar cand e in desfasurare. dupa nu m-am mai obosit sa calc in spelunca aia mizerabila.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 1
 11. Nu pot fii indiferent la nesimțirea acestui ,,gospodar,, al sectorului 4.Mi-ar place sa cred ca s-a autoamendat conform legii și ca și-a cerut scuze public . Ar fii prea mult dacă as cere sa sa şi demisioneze?. Eu nu cred. Ar fii un gest de bun simt și respect fata de urbe.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 10
 12. Ok, si i-ai spus ca incalca legea?
  Eu care nu sunt jurnalist tot ma ridicam si i-as fi spus ca incalca legea, cu atat mai mult daca realizam ca e primar. Ba chiar faceam si putin circ daca aveam chef de caterinca.

  Altfel e gargara

  Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 8
 13. Dl. Primar Baluta, probabil incurajat de majoritatea consilierilor sai, gestioneaza sectorul ca pe bunul sau personal. De cand a venit, strica ceea ce a facut Piedone, ingroapa bani in lucruri inutile: marmura, banci noi pe marmura in loc de cele vechi (noi pe vremea lui Piedone) care erau destul de bune, in loc sa ne asigure curatenie si un trai civilizat. De cand a dat afara REBU, strazile si trotuarele secundare nu au fost maturate nici macar o data, trece din cand in cand, eventual duminica in orele de odihna 15-16, o masina care, ori matura doar mijlocul strazii, ori stropeste si arunca pamantul pe masini. Iar la o intalnire cu cetatenii, cand i s-a reprosat ca acum platim de fapt mai mult pentru ridicarea gunoiului, raspunsul se pare ca a fost “trebuie sa mai manance si altii”. Mai mult de atat, ce sa mai comentam?

  Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 6
 14. Nu este singura carciuma in care primarul Baluta fumeaza. Are cateva carciumi in sectorul 4 pe unde merge ca la el acasa. Aceleasi carciumi in care se ptereceau discutiile de dinainte de alegeri….

  Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 4
 15. Va invit pe cei care locuiti in sectorul 4 sa trimiteti o sesizare prin intermediul site-ului http://www.domnuleprimar.ro, sa vedem ce va raspunde primarul in termen de 30 de zile conform Legii nr. 544/2001 capitolul II, sectiune 1, art 7 alin.1. “Sesizarea dumneavoastra precum si raspunsul primarului vor fi publice pe site din dorinta de a asigura transparenta si comunicare rapida intre cetateni si primarii alesi.”

  As face eu sesizarea, dar nu locuiesc in sectorul 4.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 7
 16. dacă e vorba de nesimțire, ciocoi și sfidare , as vrea să stiu ce amendă a primit domnul Johannis când si-a asezat curul prezidențial pe opera lui Brâncusi

  Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 45
  • Da pe astia cine i-a amendat ? http://www.b1.ro/thumbs/int/2016/10/31/-207517.jpg S-au suit si cu picioarele… golanii, mai draga.

   Thumb up 9 Thumb down 0
  • De fapt, Brâncuşi însuşi şi-a dorit ca operele lui de la Târgu Jiu să poată fi atinse de oameni, să nu stea izolate. De aceea în parcul din oraş nu există nici un anunţ că n-ar fi voie să le atingi, să stai pe ele etc (nu discut nesimiţiri de genul “scrijelit numele”, ci doar de folosirea normală şi cu grijă). Aşa că situaţia aia n-are nimic a face cu “nesimţire, ciocoism şi sfidare”. Dar tare mai suni a moş care încă strigă la copii să “iasă de pe spaţiul verde”, în condiţiile în care în 2017 începem să înţelegem că parcurile urbane sunt pentru locuitori, nu împotriva lor.

   On-topic: Vlad, nesimţirea e cel mai bun prieten al feudalismului capitalist. Nu mă miră. Pe de altă parte, mie legea mi se pare excesivă în unele prevederi. Asta nu justifică mârlănia primarului, dar poate fi un subiect de discuţii pentru îmbunătăţirea legii.

   Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 8
  • alte timpuri alte moravuri

   e simplu ,Johannis a incalcat o lege, hotărâre , ordonanța, dar cum nu e la PSD n-ai voie sa zici ceva

   când o sa-l văd pe prezident cum joacă în filme , mai discutăm…..
   de fapt a jucat deja, in filme cu proști

   Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 30
  • wolfulica, esti tampit, cand s-a asezat nea ioahnnis pe scaunel nu era contraventie, era doar de prost gust. esti un troll, ce-are sula cu prefectura? petreanu intreaba de ce fumeaza baluta si se pisa pe legea care prevede amenzi de mii de lei si tu raspunzi cu o basina a lui iohannis, hai da-te dreacu ca iti zdrangane epoletii

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 9
 17. #35

  Buna ziua,
  Problema este a noastra a romanilor. Fumand acesti nesimtiti in carciuma, au incalcat drepturile celorlalti oameni. Cat timp vom sta in pozitie de ghiocel in fata acestor marlani, meritam sa primim acest comportament. Tocmai pe asta se bazeaza si ei…sfidare si intimidare.
  Apropos, nu doar politia locala poate sanctiona treaba cu fumatul. Mai sunt Politia romana, jandarmeria, etc. Deci daca oamenii voiau sa cheme autoritatile o puteau face. Sau poate s au bucurat si ei ca fumeaza inauntru? 😉

  Inca ceva ce vreau sa mentionez: don primar e cam praf de beat…asta au votat locuitorii sectorului 4? 😉

  O zi buna!!

  Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 8
 18. Primul pas: se cere chelnerului sa ii zica respectivului sa nu mai fumeze
  Al doilea: daca esti refuzat de chelner te ridici si ii zici sa plateasca restaurantul masa si in acelasi timp chemi politia sau doar chemi politia.
  Daca niciunul nu a facut asta atunci:
  1.nu va mai legati de cei fara sira spinarii sunteti la fel.semanati inclusiv cu primarul
  2.doar gargara pt a atrage trafic ceea ce s-a si intamplat.

  Daca cineva a facut reclamatie respectele mele,mai exista o sansa.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 5
 19. #37

  Mai amaratilor, am fost votat democratic de cateva sute de mii de romani ! Asa ca ciocu mic si joc de glezne. Dupa ce ca va fac parcari, va schimb banci, va creez conditii mai saracilor !
  Hai pa !

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 5
 20. “Câțiva dintre clienți au deschis telefoanele, căutând numărul Poliției Locale Sector 4, să facă reclamație. Apoi s-au oprit.”
  De fapt asta e ştirea principală, atitudinea de sclavi a clienților, în niciun caz cea de baron a prrimarului.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 3
  • Da, ar fi trebuit sa sesizeze, si cand veneau chuar daca nu faceau nimic, puteai filma…dar chiar si asa..nesimtirea e mare!

   Thumb up 0 Thumb down 0
  • Izabella, esti o femeie cinstită 🙂 Tu îți imaginezi că poliția Locală nu știa că șefu’ e la crâșmă? Îți imaginezi că nu-l sunau imediat ce se primea reclamația?

 21. Eu as propune o lege prin care cei care trebuie sa aplice legea (inclusiv legiutorii) si chiar ei o incalca sa le fie aplicate pedepse de 10 ori mai mari. La a 2-a abatere pe langa pedeapsa normala (*10) sa fie si inchisoare pe viata.

  Thumb up 4 Thumb down 2
 22. Daca eram in restaurant i-o bagam pe gat!

  Thumb up 1 Thumb down 7
 23. Hai să nu ne mai ascundem ‘dupe’ deget !!! Sunt foarte multe localuri, în București, nu numai în sect. 4 , unde se fumeaza, in spaţii închise !!! Nimeni nu are curaj sa cheme politia , pt. că le este teamă de
  răzbunările celor incriminaţi !!! Exceptiile sunt rare !!!
  La fel se-ntâmplă și la locurile de joaca.pt.copii !!!

  Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
  • Nu stiu unde se intampla la fel si la locurile de joaca pentru copii. Poveste din IOR unde politia locala se plima prin parc doar cu cate un punct din lege pe rand, gen..azi vanam stapanii de caini, atat vedem. Un batran intr-un colt al parcului IOR cu catelul mic-mediu. Amandoi abia mergeau de batranete. Catelul cu lesa lasata jos pe langa el, intr-un colt al parcului repet. Practic catelul nu era in lesa. Eu cu o prietena pe banca in lateral. In fata….peste 2 alei la ni stiu cati zeci de m ca nu ma pricep la aproximari..loc de joaca. Copilasii paziti de copii. Pe o banca 2 tati si 2 mame la o bere, samanta si tigara la locul de joaca in timp ce pazeau copilasii. Politistii trec prin locul de joaca…prin fata celor 4…si se duc direct la domnul cu catelul sa il amendeze. Ii scriu amenda si dau sa mearga mai departe si in acel moment ii opresc si ii intreb…cum ati trecut pe langa consumul de alcool si fumatul din locul de joaca si ati ajuns direct la dl din colt cu catelul batran? Pai….si da sa plece… si intervin iar, nu nu..va rog sa mergeti acolo si sa aplicati legea. Si tot refuzau…asa ca am pus mana pe telefon si a trebuit sa sunam la 112 sa raportam. Imediat cum au auzit…s-au dus sa atraga atentia!!! nu amenda ca la batran! ci atras atentia cu binisorul…si le a mai si zis ca eu am reclamat incat domnii educati sa vina sa ma ameninte ca stiu ei de mine…buna gluma. Mai rau decat sa nu faci nimic…nu exista.

   Thumb up 4 Thumb down 0
 24. In piata Rahova se fumeaza “ca-n codru” fara nicio restrictie, Toti vanzatorii de la tarabe sunt mana-n mana cu cei de la politia locala. Cand i-am atras atentia d-lui de la politia locla mi-a zambit cu multa, multa nesimtire, spunandu-mi ca nu are ce sa le faca. Am facut si o reclamatie scrisas, dar fara raspuns.

  Thumb up 0 Thumb down 1
 25. De ce nu merge filmulețul?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 26. Chiar cred ca acest domn Baluta ar merita o atentie mai deosebita din partea media, macar, daca nu si a unor institutii ale Statului. S-a certat cu REBU – au disparut pubelele ecologice (cred ca si asta e ilegal, sa nu avem asa ceva la dispozitie, chiar si doar doua, cate erau in tot cartierul) si, mai grav, la noi se ia gunoiul din an in Paste, e o mizerie uriasa de cateva luni incoace (stau in Tineretului, pt conformitate). Apoi ne-a trimis un pliant frumos colorat cum ca ne vom plati singuri gunoiul de acum inainte, dar nu se stie cum si de cand. Al doilea pliant a fost un fel de amenintare sa ne reparam singuri balcoanele, ca Primaria nu mai reabiliteaza niciun bloc daca nu are balcoanele deja reparate de proprietari. Desi presupun ca stie foarte bine ce preturi prohibitive au alpinistii utilitari. E drept, ne-a promis ca recompensa un sistem ultramodern de aspersoare pentru gradinile blocurilor cu balcoane reparate (care acum sunt lasate de izbeliste, desigur). Al treilea pliant a fost cu niste sensuri unice naucitoare prin cartier, pe care inca nu le-am vazut si in realitate. A, si sa nu uitam de minunata fantana cu pestisori din intersectia Sincai: a desfiintat tot ce era facut de Piedone cu lemn si a inlocuit cu marmura la greu. Fiecare cu afacerea lui, presupun…

  Thumb up 1 Thumb down 1
 27. Pai, langa notoriul imbecil Baluta, pare ca se afla chiar Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt al Politiei Locale a Sectorului 4 !

  Thumb up 1 Thumb down 0