Psihologie inversă

Descoperirea Americilor a schimbat profund viața europenilor, aș zice că mai ales din punct de vedere culinar (plus desenele animate, dar astea au venit mai târziu). Din Americi ne-au venit porumbul, roșiile, fasolea, ardeii, floarea soarelui, cartofii. Au venit în Europa, toate, abia după ce confuzia lui Cristofor Columb, care căuta Indiile și a dat peste insulele din Marea Caraibilor (imaginați-vă ce plicticoase erau, de fapt, banchetele împăraților romani).

Dar n-a fost ușor.

Cartoful, de pildă, a fost disprețuit și chiar demonizat (!) mult timp de europenii medievali. Unul dintre motive: nu apărea în Biblie, ceea ce-l făcea dintru început suspect, iar faptul că creștea sub pământ, pe unde se presupunea că-și făceau veacul Scaraoțchi și amicii, nu contribuia deloc la îmbunătățirea reputației sale. Rușii chiar porecliseră cartofii “merele diavolului” (mă rog, sfinții părinței s-au mai relaxat de-atunci: nici Mercedesurile nu apar în Biblie).

Apelurile autorităților și oameniilor luminați către popor, să mănânce această legumă sățioasă și gustoasă (când este pregătită corespunzător) nu convingeau mai pe nimeni. Oamenii știau, pur și simplu, că ceva nu-i în regulă cu cartofii: urâți, strâmbi, diformi și nici nu miroseau prea bine în stare crudă – clar, o creație păgână, deloc sfântă. Nu punem în gură așa ceva. Nu măgăm în organism astfel de mizerii.

Exasperat, regele prusac Frederic cel Mare a dat chiar ordin țăranilor să cultive cartofi, ca metodă de protecție împotriva foametei. A primit diverse răspunsuri indignate, dintre care memorabil este cel al burgerilor din Kolberg (burgeri în sensul de orășeni, normal): “cartofii n-au nici gust și nici miros și nici măcar câinii nu vor să-i mănânce, de ce am face-o noi?”

Se spune că Frederic cel Mare a aplicat atunci un plan viclean pentru a stârni interesul populației: el a cerut să i se cultive o bucată de teren cu cartofi, apoi a pus pază… strictă… în jurul lui, astfel încât localnicii să fie convinși că regele își aranjează acolo o recoltă foarte gustoasă de ceva ce era, cum ar veni, doar pentru regi. Paza strictă era însă doar “strictă”, o păcăleală, un truc de psihologie inversă. Țăranii au fost lăsați să fure din recolta regală, să se bucure că l-au fraierit pe rege și că-i mănâncă legumele lui bine păzite. Succes. Acum, burgerii fără cartofi nu mai au niciun sens (burgerii comestibili, de carne de vită, nu orășenii, normal).

Acum, fără nicio legătură, desigur (cum mi-aș permite să fac vreuna?) Diverse sondaje arată că românii sunt printre cei mai sceptici europeni față de vaccinarea anti-covid. O mare majoritate spun că nu vor să se vaccineze sau, oricum, nu din prima, atunci când va apărea serul. Poate mai încolo, mai vedem.

Ar fi nevoie de o imunizare de măcar 65% ca să curmăm pandemia și să revenim la normal. Deocamdată, intenția de vaccinare e pe la 30%.

Dar eu am auzit că vaccinurile anti-covid alea bune, făcute de americani, englezi sau nemți, vor fi date pe sub mână, în România, pentru că nu vor fi suficiente. Vor putea să se vaccineze doar șmecherii, cei cu pile, politicienii, securiștii, bogații etc.

Nu va fi pentru toată lumea.

Privilegiații se vor aranja, ca de obicei. Ei vor face rost de vaccin și nu vor ajunge intubați la ATI, cu șanse de supraviețuire mai mici de 10%, nu vor sta în spitale cu săptămânile. Numai defavorizații vor avea soarta asta, pentru că vaccinurile vor fi doar pentru unii. Ca de obicei, amărăștenii vor fi lăsați de izbeliște.

Ne zice guvernul că trebuie să se etapizeze vaccinarea, să se stabilească priorități? Sanchi. Păi uitați-vă cine e pe listele astea de priorități. Toate amantele, toți sinecuriștii. Iar barosanii, primii? De-aia nici nu-l bagă-n farmacii, să fie doar pentru cine știe pe cine trebuie unde trebuie.

Nu ne lăsăm păcăliți.

21 comentarii Adaugă comentariu

 1. Daca ajunge PSD-ul la putere o sa bage vaccinurile in farmacii cu 200euro/doza, dupa care or sa vina si o sa le compenseze 90% pentru pensionari si poate 75% pentru restul … sa vezi atunci imbulzeala … sa-si cumpere lumea vaccinul cu pretul real

  Thumb up 1
 2. Nimic despre cum Vodafone nu onoreaza comenzile de Black Friday? Sau despre sponsori nu scriem decat de bine?

  Thumb up 4
  • Daca ai vreo reclamatie, spune precis care ti-e problema, si asuma-ti ce spui cu nume in clar, ca asa, anonim, oricine poate spune orice. Si, apropo, nu ma ocup de reclamatii ale consumatorilor pentru nicio firma.

 3. Buna ziua Vlad,
  Citat: ‘mă rog, sfinții părinței s-au mai relaxat de-atunci: nici Mercedesurile nu apar în Biblie’.
  Am mai spus aici despre BMW Z3 cu nr B-06-BOR parcat in fata manastirii Techirghiol.
  Si cred ca am vazut si Audi in flota BOR.
  Nu cred ca ‘sfintii patrintei’ sunt sponsorizati de vreo firma auto germana din segmentul ‘premium’!

  Thumb up 0
  • vorbesc in perfecta cunostinta de cauza. sunt cativa d.astia care sunt notari, avocati, medici, ingineri, pocniti brusc la batranete de harul popiei (altii au alte cautari la varsta aia),asadar masinile, averile sunt facute din afaceri proprii, dar nu sunt dispusi sa renunte la vietile lor. mai sunt altii sponsorizati de oameni foarte bogati cu masini, excursii si alte multe trufandale. complicat sa rezisti la asemenea tentatii. aia care iau pielea de pe tine, nu.si vor lua niciodata z4, ca bate la ochi ;)

   Thumb up 0
 4. E mișto tare că la noi deja se fac planuri de vaccinare, liste speciale, comandamente(!), și alte asemenea bălării, deși NU există un vaccin viabil, testat, omologat, aprobat!
  Orișice specialist în domeniu îți poate spune că un vaccin sigur, cu rată de succes de 99%, așa cum e normal, se face cam in 5 ani.
  Vaccinul anti-tetanos cam atât a durat, ăla anti-poliomielitic mult mai mult.
  Oamenii au tot dreptul sa-și puna întrebări, nu știu ce studii a cetit Petreanul, însă cei încă nespălați pe creier de propagandă, cam din toate țările, NU acceptă așa ceva, ca oile la tăiere!
  Io deabia aștept să văd prima vaccinare în direct la tv, și anume musiuul prezidențial Iohannoid, că tot ne freacă cu “materealele și pereoadele și corupțea ” , zici că suferă de retard mediu-agresiv cerebelian!
  Să dea un exemplu, zic, să ne arate curagiul său, să fie întâiul vaccinos al Patriei sale!
  Și doar dup-aia să mai măcăne ca o rață stricată!

  Thumb up 7
  • E firesc sa se faca planuri – ba, chiar, noi ne-am apucat cam tarziu de asta, cauta si vezi cum s-au organizat deja nemtii.

   Cat despre durata, da, e foarte rapid totul, dar unul dintre motive tine de anularea aproape completa a duratelor birocratice in sine. Formularistica ce dura 2 luni de zile s-a facut acum in jumatate de zi, de pilda, in cazul BioNTech. Vezi ca e un interviu foarte bun pe Recorder cu una dintre cercetatoarele implicate in proiect – e româncă.

 5. Aici nu e vb. de birocrație, de acte și alte alea, aici e vb. de experimente, de testare în TIMP, de evaluare în TIMP, de îmbunătățire, de eliminarea efectelor adverse apărute, de modificare celulară a produsului, chestii, socoteli!
  Repet, abia aștept vaccinarea, în direct și la oră de maximă audiență, a prezidelului, și, că tot ai adus vorba, a celor de la Recorder!
  Hai, vitejilor, mâneca sus………și provizii de arpacaș!

  Thumb up 6
  • Nu, durata redusa este rezultatul taierii procedurilor birocratice, nu a cerintelor de siguranta medicala. Acelea raman.

  • Nu ești parte a așa-zișilor cercetători care cică fac și dreg, deci n-ai expertiza cerințelor de siguranță medicală impuse de crearea unui vaccin de așa mare importanță. Haide să vorbim de ceea ce cunoaștem cât și de drepturile cetățeanului într-o lume civilizată. Drepturi care presupun NU coerciția, ci informarea corectă și tragerea la răspundere a impostorilor!
   De exemplu, o clauză de asigurare de 50 milioane de euro pt. fiecare persoană care rămâne cu sechele datorate vaccinului “minune”.
   Cu medici adevărați și comisii competente, fără sponsorizări de la Big Pharma, fără nimic impus din extern.
   Tu, Petreanule, ca și mine, trăim datorită vaccinurile ROMÂNEȘTI făcute obligatoriu în copilărie pe baza unui algoritm foarte strict cât și eficient, creat de niște medici dedicați și super-profesioniști!
   Băi, sincer , când văd 50.000 de copii africani uciși de vaccinurile orale anti-polio, administrate de fundația Bill&Melinda Gates, atăt timp cât România a eradicat această boală din anii ’60 prin vaccin propriu, zic : ferească Măicuța Domnului de “binele” care vine împreunat cu Globalismul Comunistoid!

   Thumb up 0
  • Ok, nu te obliga nimeni sa te vaccinezi. O seara buna.

  • Cat despre vaccinurile orale, habar n-am care e legatura cu Fundatia Bill & Melinda Gates, dar in ultimii 10 ani au fost aplicate 10 miliarde de doze si au fost constatate 800 de cazuri de imbolnavire, nu decese, cu virus polio mutant… tocmai din cauza sub-imunizarii cohortelor respective.

   Stiinta e una, nalucirile conspirationiste, cu totul altceva.

   Avand in vedere falsurile pe care le distribui, tocmai ai intrat in lista de gunoaie. Îi zice “trash”, dar pentru tine merită folosit termenul românesc, desigur.

 6. Eu am o altă părere, eu zic cu șanse mai bune: anume dacă refuzi vaccinul (prezum că se va oferi gratis), să plătești costurile dacă ajungi la spital

  În mintea mea, e chiar o cedare față de ce mi-aș dori, adică să nu mai fie primiți în spital deloc. Dar eu sunt ăla care n-ar prevede amenzi pt nepurtarea centurii în mașină și a căștii pe motor

  Thumb up 8
 7. Sa vezi câți sunt care încă refuza antigripalul !! Mai face Monica Pop niște ieșiri pe la Antena/România TV și o sa ajungem sa mai acceptam vaccinarea doar pentru animalele de companie (se știe, pe alea le vaccinează toată lumea, fara comentarii, ca doar sunt niște suflețele și ele – nu ca oamenii).

  Thumb up 3
 8. Vlad, in Ro situația este gravă in rândul tinerilor. Ăștia-s cei mai “brain washed” de pe YouTube si alte canale de social media.

  Am rămas perplex dupa o discuție purtată cu o cunoștința din Ro, pe care o cunosc drept foarte bine educata. Cand a început să-mi expună teoriile conspirației gândite la unison de catre marile corporații farmaceutice, sa-si mărească profiturile, am rămas masca. Efectiv, persoana pe care o știam bine crescută si cu scoli făcute pe bune devenise brusc altcineva. Imi este greu sa cred si sa accept aceste schimbări, Insa sunt reale.

  Parintii mei, pensionsri in vârsta, născuți si crescuți in comunism, abia așteaptă vaccinul. Chiar daca nu sunt specialisti in domeniul medical, accepta garantiile celor din Vest.
  In schimb, dintre amicii astia tineri, pe multi ii aud cu îndoieli. Efectiv au devenit “pricepuți la toate”, de cand cu YouTube-ul. Nu mai au habar de autoritate si nu mai accepta specialiștii de niciun fel.
  Este periculoasa aceasta tendința!

  Thumb up 6
  • Bugsy, o multime de oameni sunt confuzi in perioada asta, pentru ca asista la si constata cum functioneaza stiinta. Spre deosebire de religie, care are doar certitudini, stiinta are numai intrebari, la care cauta si, uneori, gaseste si raspunsuri verificabile. Sars-Cov-2 e in continuare un virus nou, pe care comunitatea stiintifica il studiaza intens. Unele teorii in privinta lui nu sunt verificate ulterior, altele da. Tratamente care par mai eficiente decat altele, initial, dar se dovedesc ulterior la fel de ineficiente ca altele vor mai fi. “Las-o mai usor cu specialistii” este o formulare modesta, as zice, a unei neintelegeri profunde.

  • @Vlad: total de acord cu tine, despre Sars-Cov stim ca nu …..prea stim nimic. In acest context, mi se pare extrem de periculoasa situatia in care decizii importante ale vietii noastre se iau in baza unor recomandari emise de …niste specialisti. In fine, daca tu crezi ca e ok ca un tratament ptr. aceasta boala este ok in iulie (conform agentii abilitate in domeniu – FDA), iar in noiembrie acelasi tratament este repudiat (de organsimul suprem la nivel global, in materie de sanatate- OMS), atunci fie ca tine.

   Thumb up 0
  • @bugsy:
   Daca încerci sa găsești o problema într-un sistem, de orice fel, cu suficientă determinare o vei scoate la suprafața. Important este sa stii ce cauți si cum sa clasifici problema respectiva.

   Eu voiam sa spun ca prea multi tineri au ajuns sa se simtă specialisti in urma vizionarii unor “documentare” de pe YouTube.

   Apropo, daca tot considerați cercetătorii (din diverse domenii) o categorie de șarlatani, aplicați acelasi principiu la orice alta meserie: piloți, arhitecți, frizeri, etc.

   Thumb up 0
 9. O fi vreo psihologie inversă în strategia programării vaccinării, dar mai important este cât de eficient poate fi un vaccin.
  Problema eficienței vaccinului trebuie raportată la durata de persistenta a imunității dobândite. Dacă persistenta imunității se va pierde la trei luni acela nu mai poate fi numit vaccin.

  @Vlad
  Nu prea pun preț pe părerile răsfățatului Elon, dar îmi amintesc precis că te interesa părerea lui.
  In privința pandemiei și a vaccinului pare destul de derutat.

  https://www.comisarul.ro/articol/elon-musk-se-intampla-ceva-extrem-de-inselator-am-_1160513.html

  Thumb up 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.