România: ce ne ține în loc?

România:

Cea mai mare mortalitate infantilă din UE (7,6 la mie).

Cea mai mare rată de abandon școlar din UE (2 din 10).

Primul loc la analfabetism funcțional în UE (42% dintre elevi).

Cele mai mici cheltuieli pentru Sănătate (5,14%) și pentru Educație (2,99%) din UE (în 2014).

Penultimul loc din UE la cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare.

Cei mai puțini km de autostradă din Europa, mai puțini chiar decât Bulgaria.

Suntem pe locul 2 în UE ca număr de morți în accidente rutiere la milionul de locuitori.

Rată dublă de mortalitate pe șosele față de media UE.

Capitala României este al 5-lea cel mai aglomerat oraș din lume dpdv al traficului auto și cel mai congestionat din Europa.

România este țara cu cele mai lente trenuri din Uniunea Europeană.

Una peste alta, Româna este țara din UE care se află la cea mai mare distanță față de standardele de referință ale Germaniei, cea mai performantă economie a Uniunii.

Locul 5 în lume la dependența de alcool.

Pe primul loc în UE la numărul femeilor ucise în urma consumului de alcool.

4 din 10 români se confruntă cu lipsuri. Unul din 4 trăiește în sărăcie.

O treime dintre dintre români nu au wc în locuință.

Aproape o treime nu au baie sau duș cu apă curentă.

Speranța de viață în România este cu 6 ani mai mică decât media Uniunii Europene.

Suntem țara cu cea mai mare emigrație în vreme de pace și pe locul 2 după Siria, dacă includem și țările aflate în război.

De 28 de ani, România nu reușește să reducă decalajele față de lumea civilizată în practic niciun domeniu important. Dacă trăim pe undeva mai confortabil, este pentru că standardul general de viață în lume a crescut. A crescut PIB-ul după căderea comunismului, dar a crescut și PIB-ul tuturor celorlalți. Avem mai multe telefoane mobile nu pentru că suntem mai bogați, ci pentru că toată lumea are mai multe telefoane mobile. Mașinile sunt mai sigure nu pentru că am fi avut noi, ca națiune, vreo contribuție la asta, ci pentru că standardele industriei au crescut. Speranța de viață a crescut în România, la fel ca în toată Europa, dar murim în continuare mai repede și mai bolnavi decât majoritatea europenilor.

Ceva, undeva, e foarte greșit. Mașinăria are un defect – de proiectare? De construcție? De utilizare?

Ce ne ține în loc?

105 comentarii Adaugă comentariu

 1. Noi

  Comentariu apreciat Thumb up 43
 2. Disciplina, educatia. Singura sansa, imediat dupa 1990, pentru populatie, ar fi fost ca alesii sa fie mai educati si mai disciplinati decat restul populatiei si de asemenea, de buna credinta. Lucrurile se mai regleaza in timp, dar dureaza enorm raportat la o viata de om.

  Comentariu apreciat Thumb up 67
  • Te contrazic , alesii sunt asa pt ca majoritatea populatiei este asa . Fiecare grup are conducatorii pe care ii merita. Deci sa nu ne mai victimizam. Nici nu ai idee cat de tepari sunt multi dintre romani. Dintr-un popor de oameni cinstiti nu ies conducatori hoti pt ca sistemul sanatos ii elimina. In realitate este exact invers

   Comentariu apreciat Thumb up 32
  • Perfect de acord: EDUCATIA: cei 7 ani de acasa, educatia sanitara, educatia financiara (aici e durere mare), educatia rutiera, educatia sexuala si anii aia obligatorii de scoala prin care multi trec ca gasca prin apa. Pana nu se imbunatateste educatia, majoritatea se va zbate in saracie, analfabetism si incapatanare prosteasca.

   Comentariu apreciat Thumb up 22
  • Educatia ar fi doar un inceput. Un inceput bun, dar … e doar un pas. Cand ai in urma 1000 de ani de “capul plecat sabi nu-l taie”, “forme fara fond” si “fereasca Dzeu de mai rau” e greu, e tare greu sa misti ceva.
   Plus ca, ne place sau nu ne place, suntem un conglomerat de populatii cu etnii, culturi si istorii diferite pe care niste idealisti s-au grabit sa le unifice intr-o natiune. Dar in afara de limba comuna si niste origini daco-romane destul de incerte, ne mai uneste si altceva?
   Tara trista plina de umor.

   Thumb up 5
  • @Catalin, tocmai, sunt constient ca alesii sunt reprezentativi. Asta nu inseamna ca nu am fi putu avea noroc in a alege niste reprezentanti mai buni, adevarate elite.

   Thumb up 0
 3. Ai uitat sa spui ca avem probabil cei mai multi milionari peste noapte. Asta e problema hotia si incompetenta. Si singura sansa pt noi ar fi o razbunare a populatiei la votare. Sa nu mai votam pe cei care au mai fost pana acum. Pe nici unul. Sa venim cu partide noi care daca nu fac mai mult decat astia sa dispara si ei. Numai asa ne vom indrepta. Parerea mea.

  Comentariu apreciat Thumb up 43
 4. Ati enumerat doar o serie lunga de consecinte ale felului de a fi al romanilor.

  Comentariu apreciat Thumb up 33
 5. noi ne tinem in loc. prin lipsa initiativei. fuga de responsabilitate. atat. restul vin de la sine.

  Comentariu apreciat Thumb up 27
 6. Cred că ne ţinem singuri în loc. După revoluţia din 1989 mulţi români au crezut că este suficient să înlături comunismul după care te poţi băga la somn. Dar democraţia, trebuie “îngrijită”. Adică societatea civilă, omul simplu, contribuabilul, trebuie să se organizeze şi să riposteze atunci când corupţia se iveşte de peste tot sau când democraţia este în pericol (cum se intâmplă acum). Taxele poate că fac spitale, şcoli. dar taxele niciodată nu se vor păzi singur de lupul cel hapsân.

  Vedeţi vreun om protestând ? Eu nu! Revoluţiile de pe Facebook nici măcar de catifea nu sunt.

  Comentariu apreciat Thumb up 61
  • “trebuie să se organizeze şi să riposteze atunci când corupţia se iveşte ”
   Pai cu ce vrei sa ripostezi? Populatia nu are arme => politicienii nu au frica de nimic => toate cele enumerate mai sus …
   Ce s-a intamplat ultima oara cand lumea a “ripostat”? Pai au venit minerii si le-au aplicat o corectie … sa se invete minte fi-ar a dracu de burgezi.
   Asta cu protestele pasnice … e ca masturbarea in loc de sex …

   Comentariu apreciat Thumb up 16
  • +1 pentru Gabi.

   Am văzut un ”trend” când e vorba de proteste, fiecare să analizeze toate protestele din istoria țării ăsteia și pe urmă să-mi arate că nu e cum spun eu: toate protestele, cu români, întotdeauna, a fost nevoie de un sacrificiu la altar (reprezentant sau reprezentanți), în așa fel încât jandarmii să știe pe cine să aresteze & să arunce la zdup.

   În afară de Cosma, niciun protest n-a mai avut niciun reprezentant și cu motive bune. În momentul în care lucrurile devin serioase, nimeni nu-și mai asumă nicio responsabilitate și se caută, cu arătatul degetului, ”sacrificiul” pentru ”altar”.

   Thumb up 1
 7. iliescu, doar iliescu, decat iliescu. de la el pleaca tot

  Comentariu apreciat Thumb up 28
  • Si pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus, simplu, Iliescu :))

  • Nu e neapărat că toate trebuiau să poarte un nume, însă Iliescu a avut şansa istorică să fie un conducător luminat. Din păcate, a fost doar o unealtă gorbaciovistă, aşadar expirată. Sub pulpana dumisale a înflorit capitalismul de cumetrie şi s-a perpetuat securismul.

   Comentariu apreciat Thumb up 34
  • Daca-l omoram pe Iliescu nu rezolvam nimic.
   La fiecare “criza” am gasit un vinovat, l-am omorat si am plecat acasa linistiti. Iar politicienii s-au prins ca asta vrem: un vinovat, nu o solutie.
   Pentru ca in Germania se investeste cea mai multa energie in rezolvarea problemelor si nu in cautarea vinovatilor, au timp si bani mai mult decat noi.

   Comentariu apreciat Thumb up 15
  • @Sorin: Iliescu n- avut nicio șansă, și-a construit-o ca orice năpârcă ce organizează pânda. noi am avut mai multe șanse să-l trimitem în pizda mă-sii (erau șanse faine, că are cca 2 mame), prima în Duminica Orbului, apoi 1992, apoi 2000. și în toți anii de Sf Ion când nu mă pot uita la tv fiindcă sigur e vreo știre grețoasă cu ziua ăstuia…suntem retarzi cu toții

   Comentariu apreciat Thumb up 9
 8. De proiectare e vorba. Adică lucrurile au fost în mod deliberat construite aşa. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi cucuveaua lui Ilici.

  Comentariu apreciat Thumb up 7
 9. PROSTIA!
  Prostia profesorilor. Prostia cetatenilor. Prostia bugetarilor. Prostia politicienilor.
  Cand ai un grajdar premier si te astepti sa mearga lucrurile struna ori esti naiv ori faci parte din problema.

  Comentariu apreciat Thumb up 28
 10. Îmi pun de ani de zile aceeași întrebare. Chiar acum vorbeam cu colega mea despre ce și de ce ne ține în loc. Remarcam că este ironic cum, la 100 de ani de la Unire, părem mai dezbinați ca niciodată. Oamenii se uită urât unii la alții în autobuz, comportamente agresive la tot pasul etc.
  Mă întreb dacă nu cumva cauza perversă pentru toate astea nu e tocmai Unirea pe care o vom sărbători. Poate a fost o pălărie prea mare și uite că, după 100 de ani, încă nu știm s-o purtăm. Nu am avut pregătirea necesară să o luăm toți într-o direcție, să fim într-adevăr uniți. E o luptă pentru putere, pe facțiuni, ca în vremea Principatelor, doar că acum resursele sunt la comun.
  Cred că asta ne ține în loc – incapacitatea de a ne organiza pentru urmărirea unui țel comun. Sigur, ceva foarte abstract, care nu poate fi schimbat decât printr-o sumedenie de acțiuni individuale, până se strânge masa critică necesară unei acțiuni de amploare. Se va strânge? Suntem sub semnul întrebării.

  Comentariu apreciat Thumb up 31
 11. Ce au in comun cei 28 de ani?
  PSD!

  Comentariu apreciat Thumb up 53
 12. Complexa intrebare. Cred ca ar merita o teza de doctorat, insa e vorba de o tema atat de complexa, ca ar fi nevoie de o echipa mutidisciplinara ca sa se poata gasi un raspuns. O parte din intrebari se refera la lipsa de educatie si la saracie. Lipsa de educatie poate fi explicata de saracie insa la noi e vorba si de o lipsa de valori. Nu pot sa dau un raspuns insa eu m-as uita la istoria tarii ca sa explic o parte din probleme prin traseul istoric al Romaniei. 40 de ani de comunism nu sunt de ici de colo si ei si-au pus bine amprenta in subconstientul romanilor. In ciuda asa zisului egalitarism, societatea era clar divizata intre clasa conducatoare de partid si cetatenii obisnuiti supusi la lipsurile de zi cu zi, in timpul rambursarii datoriei externe. Oamenii partidului, obisnuiti sa fie mai sus ca toti si-au pastrat functiile si dupa caderea regimului iar societatea s-a divizat si s-a polarizat. Ei au ajuns la conducere prin tot felul de partide, iar motivatia clasica pentru a candida pentru o functie politica era si inca este imbogatirea personala. Ei ajung la conducere ca sa fure, ceea ce au si facut de de 28 de ani. Cei care asista la scenariul acesta considera si ei, ca au dreptul sa faca tot ce este nevoie ca sa se descurce: profesorii isi rotunjesc salariile cu meditatii, medicii, politistii, judecatorii cu spaga. Aia fura, astia fura, uniie se imbogatesc insa marea majoritate saraceste. In Romania trebuie sa te decurci si daca nu vrei sa te descurci pentru ca nu esti capabil sa furi sau sa faci orice sa te descurci, pleci. Foarte putini oameni in Romania isi fac treaba cum trebuie, foarte putini au valori, adevarate valori de corectitudine, respect, calitate, in munca si in modul in care ii trateaza pe ceilalti. In societatea romaneasca sunt tolerate si ridicate la rang de valori, non-valorile. Este o societate pe dos, si cred ca este aproape imposibil sa schimbi o societate care a cazut atat de mult. Nici nu am sti de unde sa incepem. Cu scoala? Cu educatia? Cu clasa politica? Cu justitia? Totul trebuie reformat insa nimeni nu are curajul. Si pe buna dreptate. Sarcina e atat de dificila incat pare imposibila. Mentalitatea care predomina este “sa faca ceilalti” . Am vrea corectitudine, dar daca e sa ne bagam copilul intr-un post caldut la stat, nu mai vrem. Vrem sa fim in frunte, fara sa facem efort. Asta e problema, ca suntem lenesi, si prosti, si hoti si descurcareti. Si ca urmare, stam pe loc sau dam inapoi. Si da, eu am plecat. O zi buna!

  Comentariu apreciat Thumb up 67
  • Buna ziua,

   Depinde foarte mult cum privesti lucrurile. Nu contest statisticile enumerate, dar prefer sa interpretez intrebarea din sfarsitul articolului in felul urmator : ce ne ține în loc sa nu cadem in situatii mai rele ? In comparatie cu Europa suntem departe. Dar cand nu am fost ? :) Trebuie comparata romania cu versiunea ei de acum 200 ani, 100 ani, 50 ani, 20 ani, 10 ani. Pot vorbi de ultimii 20 de ani si consider ca exista progres.

   Cat despre un factor puternic care intretine prostia si ipocrizia este religia ortodoxa (nu ca alta religie ar fi mult mai buna) dar a infectat atat de mult mintile oamenilor. Nu doar ca s-a ajuns la ritualuri medievale, dar sa gandesti logic si rational a ajuns ceva auxiliar existentei.

   Nu suntem toti atat de amarati si prosti, iar daca ne lipseste ceva este increderea in fortele proprii. Si da, eu am plecat, dar m-am intors. O zi frumoasa !

   Comentariu apreciat Thumb up 32
  • Perfect adevarat!

   Thumb up 5
 13. Vlad, e simplu. Aici, la noi, sunt in administrare, decizie, conducere, a treia generatie de comunisti. Astazi, mai mult ca oricand, prin fiii si nepotii lor. In casele lor se vorbeste in continuare de noi, poporul, cu apelativul “viermii aia”. Dialogul de orice fel s-a terminat demult. Actiune din partea lor nu se mai face pentru ca nu mai vad actualmente portite prin care sa fure si sa duca acasa, mereu acasa la ei. Adica mereu in detrimentul nostru. Sunt in fata sistemului care ma sucomba, nu ma ajuta. Ma oblliga sa platesc prin lege, versus prezumtia mea ca banii vor fi cheltuiti corect. Deci nulitatea absoluta a contractului civil, deci recomand tie, tuturor sa nu le mai dati nimic. Acolo e cheia. Neprimirea de la noi a stipendiilor lunare spre ingrasarea porcului lor cel mare.

  Solutia e simpla si capitala: focul. Din expresia: “a da foc”. Ne putem strange – cate 2, cate 3, 4…va veni mereu al cincilea care il va cumpara pe al doilea si va destrama orice grup. Solutie? Actiunea impotriva lor se face in tacere, din spate si cu “mano forte, mano militari”. Nu cu iesit in piata sau din condei. E frumos ce faci tu sau eu sau altii in sensul asta…dar nu-i atinge. Soriciul e deja gros si buletproof. Altele sunt caile…

  Comentariu apreciat Thumb up 13
  • Cum faci sa refuzi sa le mai dai ceva? Practic … nu asa filosophic. Tu crezi ca oamenii se lasa furati de buna voie? Nu … sunt furati cu forta … statul detine toate fortele de represiune: ANAF, Politie, Armata, Jandarmerie etc etc … nu mai vorbim de toate serviciile cu ochi albastri si alea de care poate nici nu stim.
   Deci … ?
   Au avut grija jegosii sa tina populatia fara arme, tocmai ca sa nu cumva sa le poti face ceva. Noi suntem doar resursa umana, sclavii pusi sa produca pentru bunastarea lor … deci cum crezi tu ca te vor baga in seama asa … pasnic ?

   Thumb up 5
  • Cezar ai 100% dreptate ….e timpul de actiune tacuta ….tacuta ….dar foarte eficace si fara mila…..
   (“Blanzi ca mieii dar intelepti ca serpii”) o noua LEGIUNE !

   Thumb up 1
 14. Ne tine in loc ce ne-a tinut in loc de 1000 de ani: BOR
  Sau mai degraba forta BOR de a face oamenii sa uite :D

  Comentariu apreciat Thumb up 16
 15. In anii ’90 americanii ne-au caracterizat ca fiind hoti, mincinosi si invidiosi, aceste caracteristici nu s-au atenuat ci sau amplificat.
  Eu una cred ca
  – toleranta exagerata fata de orice, vezi zicala “fereasaca Dumnezeu de mai rau”
  – obedienta, lipsa respectului de sine, ca popor,
  – nevoia mare de fantastic, miracole, providente asica credubilitatea, naivitatea nu religiziolitatea proclamata
  au condus la acest popor frumos in forme dar lipsit de fond.

  Comentariu apreciat Thumb up 13
 16. Sistemul creat de bashinosul machitor, cu justitie ca-n evul mediu si declaratii de genul : Romania nu are nevoie de autostrazi- cand era ministru al transporturilor de 5 ori!
  Remember?

  Comentariu apreciat Thumb up 18
 17. Neoliberalismul.

  Comentariu apreciat Thumb up 17
 18. Pe mine mă ține în loc dorința de a asculta, dimineața, Dublu sau nimic! Nu rîdeți! E de plîns cum oameni tineri habar nu au să răspundă la niște întrebări super ușoare! Săptămîna asta nu a căștigat nimeni! Niște proști au avut ocazia să ia banii, dar daca nu au cultură! Vă propun, dacă vreți să dați totuși banii, alegeți persoane mai în vîrstă, de la 40 în sus! Aceștia au mai făcut oarece școală! Nu cred că veți citi aceste rînduri, dar daca totuși le veți parcurge, analizați propunerea mea! Nu este posibil să te faci de rîs la radio arătînd cît de prost ești unei țări înttregi!

  Comentariu apreciat Thumb up 18
  • Mi se pare cinic că oamenii trecuți de o anumită vârstă, care susțin că au beneficiat de un sistem de învățământ mai performant au această atitudine față de cei mai tineri decât ei. Stau pe margine și râd de vecinul care nu poate pleca cu mașina din parcare după ce i-au tăiat cauciucurile. Dacă acest sistem de învățământ a existat și a funcționat, ce ați făcut cu el? De ce ați permis distrugerea lui? Că să aveți de cine râde și că să vă simțiți deștepți? Nu sunt oare generațiile anterioare responsabile pentru nivelul generației de acum? Unde ați fost până acum toți cei care ne priviți ‘condescendent’?

   Thumb up 5
  • @Rolo: imi pare rau sa te anunt, dar eu ma simt raspunzator pentru educatia copilului meu. Am grija sa il invat ce are nevoie, sa ii suplimentez ce nu ii da scoala, sa il orientez si sa critic la sedinte chestiile care nu sunt ok. Nu ii pot educa pe toti, iar cand am incercat sa ii atrag si pe alti parinti, m-am izbit de un zid (al tacerii).
   Nu simt ca am permis distrugerea invatamantului, ca nu ma ocup eu cu asta.

   Thumb up 0
  • @florin: Mă bucur că ai avut resursele necesare și interesul de a compensa handicapul pe care îl are sistemul de învățământ. Doar că nu toată lumea are această posibilitate și din păcate evoluția noastră, ca societate, depinde de evoluția tuturor, chiar și a celor mai puțin norocoși. Este datoria și interesul societății angreneze și indivizii mai puțin interesați sau cu resurse limitate. De aceea este necesar să începem să gândim la nivel macro. Și să reacționăm la fiecare măsură ce influențează mersul societății, nu e eficient să acționăm doar la nivel individual. Indiferența celor care acum ne arată cu degetul ne-a adus în această situație și încă nu văd cum putem remedia lucrurile.

   Thumb up 1
 19. Noi! Avem probleme cu educatia, disciplina, lucrul in echipa, modestia (lipsa ei), autosuficienta, consecventa (lipsa ei), superficialitatea (omniprezenta), initiativa, planificare, stabilirea de obiective si indeplinirea lor, gasitul celor mai stupide scuze pentru orice esec, aruncatul vinei pe altii, ascunsul gunoiului sub pres, frecatul metei, asteptatul ca altii sa ne faca orice (“muieti is posmagii”), fuga de reponsabilitate si, last but not least, ii mintim pe altii dar, in special, pe noi in cel mai pueril mod.
  Mai pot continua, dar mi-e ca mai dau la iveala o “calitate”: gargaragii:)

  Comentariu apreciat Thumb up 10
 20. Care e sursa sondajelor ăstora?

  Comentariu apreciat Thumb up 10
 21. Mentalitatea.

  Thumb up 3
 22. Romania nu a progresat. A venit o mostra a prosperitatii lumii civilizate peste noi. A venit radiou-ul, televiziunea prin satelit, telefoanele mobile, internetul, medicamentele concepute in vest, masini, utilaje… cam tot ce ii bun vine din lumea civilizata. La fel si ideile, fie ele nationaliste, fasciste, democratice, europene sunt toate importate.
  Noi nu am contribuit cu nimic inovator.
  Fabricile romanesti sunt de fapt succursale ale fabricilor din Vest, cu tehnologie din vest, cu idei de organizare si lucru vestice. Noi am contribuit doar o insfrastructura submediocra si cu chestii naturale: pamantul de sub fabrici si forta umana.

  Noi am stagnat si nu ne-am imbunatatit, pentru ca nu am facut un efort in acest sens. Nu ne-am organizat intre noi, sa ne pregatim tehnic, sa punem profesori buni, sa punem pret pe educatie si corectitudine..
  Doar cand vom incepe sa ne schimbam noi, doar atunci vom putea prospera prin noi insine.
  Pana atunci suntem la mila conjucturii. Daca lumea civilizata avanseaza, beneficiem si noi. Daca ei ar stagna, sau s-ar duce in jos, atunci si noi am avea aceiasi soarta.

  Comentariu apreciat Thumb up 18
  • In perioada interbelica a secolului trecut, fara exagerare, Romania era in avantgarda europeana in multe domenii, dar marea drama a fost ca bogatia tarii s-a scurs in toate zarile si marea masa tot saraci erau la venirea rusilor. O cauza majora a instaurarii comunismului a fost saracia masiva. Nu vi se pare ca suntem tot acolo?
   Cat despre ce n-am facut…am fost, parerea mea, intentionat tinuti in halul asta de onor Occident. Noi si restul esticilor suntem bufferul lor in calea rusilor, ce sa faca ei cu noi cand au multe altele de facut? Tot noi o sa ne scoatem…

   Comentariu apreciat Thumb up 9
 23. Ne tine in loc mafia politica, ignoranta si cultura turceasca importata (doar partea proasta)

  Thumb up 10
 24. Ne tin in loc:PROSTIA, PROSTIREA ,RAUTATEA, IGNORANTA, EDUCATIA, INGANFAREA ,DELASAREA, DEZBINAREA ….,MAI ZIC?! FIECARUIA I SE PARE CA AR PUTEA SA FACA MAI MULTE DECAT ALTII DAR PREFERA STATUL PE TUSA SI BARFA, BAGAREA BATULUI PRIN GARD, ARATATUL CU DEGETUL(FIECARE CU DEGETUL CARE II CONVINE).”SARACA TARA BOGATA “E SECATUITA SI TERFELITA DE MAIMARII LUMII IAR NOI, ROMANII ,NU AVEM LOC UNII DE ALTII!

  Thumb up 3
 25. Lenea, domnule Petreanu! Lenea! Comoditatea, puturosenia, nesimtirea.
  Lenea sa invatam, lenea sa muncim, lenea sa reactionam- protestam- indignam- revoltam, lenea sa-l ajutam pe altul, lenea sa facem ordine si curatenie, lenea sa facem loc, lenea sa ne dam la o parte, lenea sa salvam un animal, lenea sa luam o hartie aruncata – gasita pe jos, lenea sa luam un bolnav in brate, lenea sa traversam un batran strada, lenea sa ne spalam pe corp, pe dinti, pe maini, lenea sa citim o carte- un articol, lenea sa trimitem- scriem o petitie, lenea sa urcam scarile, lenea sa facem sport, lenea sa ne jucam cu un copil.
  Uitati-va in jur si spuneti cata mizerie si dezordine vedeti, cate gunoaie, cati oameni stiti – vedeti sa mestereasca ceva- se repare o usa cazuta, sa stranga cu matura niste gunoaie, sa care pe cineva in brate; cati vedeti sa stranga dupa un caine; cati sunt curati, spalati, frumos imbracati; cati sunt cu o carte in mana- cu un ziar; cati sunt in strada la proteste; cati denunta nedreptati. O natie lenesa, domnule Petreanu! Majoritatea interesata doar de ce mananca si bea, ca si la amor e lene mare. Si o natie egoista, uitati-va cati copii abandonati, bolnavi singuri, batrani singuri, o mare durere in dos fata de aproape- daca se poate sa nu ne strice lenea- sa-l ducem la azil sau sa crape.

  Deci, LENEA, domnule Petreanu, scrieti despre asta! Cum stau romanii la televizor sau pe net, la meciuri si telenovele, la jocuri pe calculator sau discutii serile, dar au dezordine si mizerie in case, pe scarile blocurilor, in gradinile din fata blocurilor, pe strazi, oriunde in jur, macar de-ar invata ceva de la televizor si de pe internet, dar si cultura generala, cunoasterea e foarte limitata, dialogul ca si inexistent, altfel, fuduli si laudarosi cat cuprinde! Ahh, si sa nu generalizam, ca se resimt rapid, sunt sensibili!

  Comentariu apreciat Thumb up 29
 26. Este exagerat ce se scrie in acest articol, eu pe unde merg in Ro vad numai oameni prosperi, magazinele sunt pline, parcarile supermarketurilor gem de masini scumpe, seara prin multe cubluri lumea petrece grav…ca sa nu mai zic ce bolizi umbla pe strazi…exact opusul observatiilor din acest articol.

  Comentariu apreciat Thumb up 11
  • Probabil ca mortalitatea infantila in parcarile supermarketurilor e destul de scazuta, nu stiu ce sa zic.

  • Vorba cântecului, c-avem țaraa ca o floaree, măi! :)

   Thumb up 0
  • Domnule Petreanu, are si omul asta dreptate, nu v-am zis ca daca romanul are un bolid, ce manca, ce bea, si o pitzi care sa nu deschida botul de ratza in fatza lui, e fericit, il doare la basca de restul, chiar de ma-sa mare de la tara, saraca si fara dintzi in gura, pe care o viziteaza o data pe an, cand e in drum spre Grecia, ca sa-si puna poze cu scovergile pe facebook, sa arate ce traditional si simtitor e el cu intreaga lume. N-ati inteles, domnule, ca-i trebuie atat de putin ca sa fie el fericit.

   Comentariu apreciat Thumb up 12
  • @bgc depinde și de cât ești de tripat când umbli prin Ro

   Thumb up 4
 27. Am fost foarte generic in exprimare si nu am inclus o suita de contra exemple la ce s-a spus intial in articol, nu neg veridicitatea celor afirmate, insa contrastele sunt destul de mari la noi in societate. Asta cu un roman din patru traieste in saracie cred ca este exclusiv valabila pentru zonele cele mai defavorizate, in capitala de exemplu exclus sa fie asa ceva.

  Comentariu apreciat Thumb up 7
 28. Daca-l omoram pe Iliescu nu rezolvam nimic.
  La fiecare “criza” am gasit un vinovat, l-am omorat si am plecat acasa linistiti. Iar politicienii s-au prins ca asta vrem: un vinovat, nu o solutie.
  Pentru ca in Germania se investeste cea mai multa energie in rezolvarea problemelor si nu in cautarea vinovatilor, au timp si bani mai mult decat noi.

  Thumb up 9
  • @Marian: Adevarat. Pana si titlul are chestia asta “ce ne ține în loc?” Adica noi saracii am fugi spre dezvoltare, da’ pietrele alea legate de picior nu ne lasa :)

   Thumb up 4
 29. Ne țin in loc urmașii PCR si Secu din toată tara ; nu-i interesează nimic cu excepția: famiglia lor. In acest moment se vede foarte clar daca pana acum era loc de îndoiala.

  Thumb up 5
 30. Suntem in Europa doar geografic,asta e clar de ff mult timp,chiar nu ti ai dat seama pana acum?

  Thumb up 4
 31. Suntem o țară de nici o sută cincizeci zeci de ani! Uitam de unde venim! Cu o populație fara conștiință națională, trăitoare sute de ani sub stapaniri asiate! Arătăm prea bine! Cand vom fi mai de isprava? Cand ne vom propune!

  Thumb up 2
 32. Suntem o țară de nici o sută cincizeci zeci de ani! Uitam de unde venim! Cu o populație fara conștiință națională, trăitoare sute de ani sub stapaniri asiate! Arătăm prea bine! Cand vom fi mai de isprava? Cand ne vom propune!

  Thumb up 0
 33. adevarat, domnu Petreanu…tot ce spuneti aici e adevarat…da asa cum n-avem baie sau buda, io cre ca n-avem nici jurnalisti in Romania…asta ati uitat…a fost cu intentie? sau presa nu e importanta? nu cumva si junalistii au o vina pt tinerea pe loc? v-ati cam ascuns fiecare pe blogu lui si nu inteleg ce rost are

  Thumb up 8
 34. HOTIA NESANCTIONATA , VORBESC DESPRE HOTIA LA NIVEL INALT . NIMENI NU O DOVEDESTE PENTRU CA SUNT TOTI MANJITI . NOI , OAMENII DE RAND FACEM GAINARII DE CELE MAI MULTE ORI . NU VREAU SA DISCULP CATEGORIA OAMENILOR COMUNI DOAR CA EI PLATESC SI HOTIA ALTORA .ERA , PE VREMEA DINAINTE DE “89 LEGEA 18 , O LEGE CARE AR PUTEA FI APLICATA IN VREMURILE NOASTRE , CEA CARE SANCTIONA TOATA AVEREA CE NU PUTEA FI JUSTIFICATA . DAR CINE SA O PUNA IN DISCUTIE ? NICIDECUM IN APLICARE !

  Thumb up 4
 35. MENTALITÁTE, mentalități, s. f. Fel particular de a gândi al unui individ sau al unei colectivități.

  Thumb up 2
 36. Gena. Gena de proasta calitate.

  Thumb up 5
 37. In primul rand ce inseamna lumea civilizata ? Cei ce ne abuzeaza padurile ? Cei ce au profitat de lacomia politicienilor si au cumparat complexe industriale cu 1 dolar ca sa le vanda apoi cu milioane ? Cei care urla mereu prin vocea “marelui” Isarescu ca se duce economia de rapa daca vom primi salarii minime mai mari de 2- 300 de euro ? Cei care ne scumpesc benzina, gazele, energia electrica cand vor muschii lor ? Aceeia care ne vand sa mancam fel de fel de mizerii imbuibate de e-uri ? Aceea care ne trateaza ca pe niste negrii pe plantatie cand muncim la ei in tara si rad de noi in timp ce ei beau cafea sau ceai ? Acei civilizati care vin si profita de copii strazii? Aceia care rapesc copii de langa parinti profitand ca sint emigranti ? Sa fim seriosi, cu “lumea civilizata” . Eu compar civilizatia de care dadea lumea dovada inainte de 90 cu cea de acum si va pot spune ca acesti asa zis civilizati sint niste mazete grotesti de la care n-ai ce invata decat sa nu arunci gunoiul pe jos. Singura solutie este o revolutie adevarata nu ca mascarada din 89.

  Thumb up 7
 38. E greu Petreanu! Așa cum spunea cineva azi în emisiunea cu CTP, avem o mentalitate și un comportament la care nu vrem să renunțăm nici la aproape 30 de democrație. Și mai avem și o gramada de politicieni care ne vor așa ca popor, sărac și needucat pentru a fi ușor de manipulat.

  Thumb up 5
 39. Salut,
  Posibil/probabil sa ni se traga de la mentalitate. Daca fiecare dintre noi si-ar rezolva problemele si si-ar propune sa fie: mai harnic, ingaduitor (aici bate spre iubitor fata de aproapele) profesionist, perfectionist, de folos societatii si familiei si ar renunta la egoism si orgoliu poate ca s-ar numi evolutie si asta ar mai rezolva din problemele mentionate de tine. Cum ele se regasesc tot mai rar in noi si asta ar explica actualul stadiu in care ne aflam ca popor si tara. “Aici” criticam dar noi luati unul cate unul ce suntem? Poate o Gherla personala sa ne trezeasca asa cum Steinhardt a scris in Jurnal.

  Thumb up 4
 40. Poate Abolirea Monarhiei Constitutionale din seara de 30 dec ’47 …
  Poate “Revolutia romana” de la TvR Libera = The Ground Zero of the national disaster …
  Poate votul din Duminica Orbilor din nastere din 20 mai 1990 …
  Poate toate privatizarile frauduloase si scandaloase …
  Poate “”Mormanul de Fiare vechi”… vandul si incasat de clientii revolutiei…
  Poate Mineriadele …
  Poate falsele Fonduri Nationale de Investitii…
  Poate… “Articolul 152” din Constitutia Romaniei care este…
  Poate…

  Thumb up 3
 41. #70

  Eu zic ca totusi Soros e in spatele tuturor. A uneltat cu ungurii si jidanii ca sa-i tina in spate pe bravii descendenti ai celei mai avansate civilizatii din lume: dacii.

  Serios vorbind, eu cred ca autosuficienta e cauza primordiala.
  Va dau un exemplu concret, ce se intampla in 99% din cazuri cand un sofer dement intra pe cedeaza si tu-l claxonezi de pe prioritate? exact! te injura de mama!
  Niciodata, dar niciodata, romanul nu va recunoaste ca a gresit.
  Nu conteaza ca regulile-s clare, nu conteaza ca ai inregistrari, imagini, nu conteaza ca-s si alti martori, nu dom’le romanul nu greseste. In cel mai bun caz “face ce vrea el”.

  Cam asta e diferenta intre Franta, Germania si Romania. Capacitatea de a spune “am gresit, imi cer scuze” pentru ca daca realizezi ca gresesti atunci te vei schimba insa dupa cum se vede, nu s-a cam schimbat nimic in 28 de ani, nici macar la tineri. nu va mai amagiti, sunt comunisti, lenesi si prosti mai rau decat bosorogii din politica.

  Cand romanii vor incepe sa spuna “imi cer scuze, am gresit”, va incepe schimbarea.
  In 2016 insa am renuntat sa mai cred ca asta se va intampla pe perioada vietii mele asa ca am plecat si nu ma voi mai intoarce vreodata.

  Comentariu apreciat Thumb up 8
 42. 1. Lipsa lideriilor adevarati la conducerea tarii.
  2. Pesimismul (opinia ca in Ro totul merge prost si in vest totul merge perfect) si sperante exagerate (oameni care vor sa isi cumpere apartament/casa la 3-5 dupa ce au terminat facultatea desi asta nu se intampla nici in vest).
  3. Nu suntem invatati si nu avem abilitatea de a conduce. Noi suntem buni executanti.

  Thumb up 3
 43. E complicat. Pe de o parte, comunismul s-a instaurat cu tancuri și elitele (intelectuale, politice,spirituale) au fost exterminate sau marginalizate puternic. Valorile au fost inversate. Frica din comunism a fost întărită de Mineriade.
  Pe de altă parte, confuzia în popor în privința valorilor.
  Apoi, lipsa de profesioniști (emigrație, fabrici de diplome, abolirea școlilor profesionale).
  Apoi, genul ăsta de articole și comentarii, în loc să ne uităm în jur la eroii necunoscuți care se zbat să fie profesioniști desăvârșiți și să schimbe în bine în zona lor de acțiune. Așteptarea unei schimbări de la ‘ceilalți’ sau de la ‘lideri’ , când noi înșine suntem ‘ceilalți’ și niște posibili ‘lideri’.
  Lipsa de acțiune din partea mea și a ta, dle Petreanu, și a cititorilor dvs. Toți putem face mai mult decât facem.
  Hai să nu ne plângem de milă, să căutăm eroi necunoscuți din comunități și să-i ajutăm (sau să devenim noi înșine mici eroi).
  Mai pe lung, cu un sociolog: https://pressone.ro/suntem-o-ciudata-cultura-a-rusinii-in-cautarea-celui-care-ne-a-facut-de-rusine/

  Thumb up 4
 44. Ne tine in loc faptul ca nimeni nu munceste la locul lui de munca, ca pentru el. Sa educe copilul ca si cand ar fi al lui, sa trateze bolnavul ca si cand ar fi el, sa desfunde teva de apa ca si cand ar fi a lui…etc.

  Thumb up 7
  • Țările civilizate, au devenit CIVILIZATE, prin autorități; fiecare este responsabil și se ajunge la Totul Funcțional; la Noi,prea multi politicieni, prea multe legi, rezultat Corupție și. ..fiecare se descurca. ..
   Autoritățile vor bani mulți, dar nu îi merită; ocupă scaune, nu funcții. ..

   Thumb up 1
 45. Articolul este corect și trist în acelaşi timp. Poate fiecare ar trebui să facă o mică analiză și să încerce să se implice civic sau politic pentru a aduce o schimbare reală în România.
  Am un singur amendament de făcut, cu voia dvs. Nu este adevărat faptul că: „Suntem țara cu cea mai mare emigrație în vreme de pace și pe locul 2 după Siria, dacă includem și țările aflate în război.”
  Am citit raportul ONU publicat în 2016, iar cel care a preluat în presa din România a denaturat, intenţionat sau nu, din păcate și mass media a preluat cu celeritate.

  Thumb up 7
 46. #77

  ,,Masinaria” !
  Masinaria e gresita genetic, pai a spus-o parca si Vasile Herodot ca stramosii nostri erau cei mai hoti si mai lenesi dintre traci, si au cam trecut cateva revelioane de atunci…:)
  Romania e pe verso.

  Thumb up 0
 47. Ne lipsesc, cred eu, 2 lucruri foarte importante:
  1. Increderea in noi insine, vezi inclusiv in comentariile de mai sus cateva tirade despre cat de asa sau pe dincolo sunt romanii.
  Prosti, lenesi, hoti si nesimtiti sunt peste tot in lume, inclusiv in vest. Diferenta e ca aia care sunt inteligenti, harnici, cinstiti si educati nu se ascund dupa asta ca sa impinga lucrurile in directia care trebuie.

  2. Organizarea
  Irosim timp si resurse datorita modului haotic in care facem lucrurile. Media populatiei nu este stralucitoare nicaieri in lume. Doar ca in tarile mai dezvoltate lucrurile sunt organizate astfel incat un cetatean de inteligenta medie sa fie eficient in ceea ce face sau produce. Reglementarea excesiva poate parea usor stupida si obstructionista pt cineva de inligenta peste medie, insa per total face ca toata lumea sa fie mai eficienta in ceea ce face.

  Thumb up 2
 48. As fi curios sa stiu cat “investeste” statul roman in biserica, comparatic cu celelalte state ale uniuniii europene.

  Thumb up 2
 49. Romanul nu e prost dar e prost educat , prost crescut . Toti romanii au o inteligenta nativa extraordinara , atit de extraordinara ca sunt foarte greu de educat si asta da o combinatie foarte periculoasa . Toti romanii se descurca ….cumva …..si acest CUMVA e ala periculosul . Poti sa ii faci orice , sa il stringi cu usa cit vrei de tare , el se suceste se invirteste , minte , fura , ( complecteaza , stiti cum se zicea inainteeee …..cind n-aveai ceva ce iti trebuia pe acasa …….complectai de la servici ) tradeaza , se face frate cu dracul pina trece puntea….. fara sa il mai intereseze de nimic . Chestia asta merge pe termen scurt ……..dar pe termen lung si la nivel de natie , este catastrofala pentru ce te indeparteaza…… unul de altul …..de familie ……de locurile natale …….de principii sanatoase …..de morala …… chiar si de tine insuti . Si de asta zic ……suntem foarte inteligenti dar indisciplinati , needucati …..si am mai fost si foarte lipsiti , saraci , niste ani multi si cind am scapat ne-am luat lumea in cap de nu ne mai opreste nimeni . Eu chiar cred ca suntem inteligenti , ca si copii aia mici la scoala de le vin tot felul de idei care mai de care mai nastrusnice numai sa nu stea locului disciplinati …..ca se plictisesc …..si uite asa ramin in urma alora cuminti pe care ii educi usor , ca nu se opun , ca n-au idei ….. care tocesc , ca nu sunt asa inteligenti sa prinda repede , dar care pe termen lung dau rezultate . Cred ca este nevoie sa ne maturizam si ne mai trebuie si un conducator cu mina de fier ca sa ne tina bine strinsi , uniti si care sa ne IUBEASCA asa rebeli cum suntem . Este necesar sa ne schimbam felul de a ne privi unii pe altii , prea multa critica si prea putina intelegere si compasiune , prea multe cuvinte urite , grele , adresate romanilor de catre romani . Suntem inteligenti si avem nevoie de educatie si disciplina …..trecem printr-o perioada de transformare , ca niste adolescenti care au plecat de la sat la oras .

  Comentariu apreciat Thumb up 4
 50. Xenofilia, xenomania, disprețul de sine (ca român, fiindcă nu te-ai născut altundeva), disprețul față de cei din jur (ca români), defetismul…

  Thumb up 3
 51. Nu trebuie sa fii vizionar sa intuiești in ce direcție se îndreaptă România. Chiar și pentru cei mai optimiști, ar trebui sa fie de la sine înțeles ca atât ei cât și generația următoare, a copiilor lor, sunt de sacrificiu.

  Acest lucru, faptul ca ne îndreptam spre colaps ca nație, fiind cert, nu înțeleg ce ii mai retine pe unii sa facă pasul firesc de a lăsa in urma totul. Nu pentru ei, ci pentru copiii lor.

  Sunt plecat și #emaibine.

  Comentariu apreciat Thumb up 7
 52. Cele mai dezvoltate tari din ue sunt tarile nordice si cele din peninsula britanica – nu neaparat in ordinea asta: Suedia, Danemarca, Irlanda, Anglia, Olanda…Germania are cea mai mare populatie din ue si implicit si cel mai mare pib insa daca-l impartim pe cap de locuitor sunt cel putin 5-6 tari in ue mai dezvoltate ca germania, iar ca nr. De km de autostrada Spania si Franta au mai multi km decat Germania.

  Comentariu apreciat Thumb up 17
  • Iar daca luam in considerare toata europa – Germania nu intra nici macar in primele 10 tari – Elvetia, Norvegia, Luxemburg, ..sunt mult mai dezvoltate ca germania cu pib\cap de locuitor aproape dublu fata de cel al germaniei.

   Thumb up 11
  • Interesant. Cati km de autostrada are fiecare din aceste tari?

  • spania are aprox. 16000 km, franta are 12000 si germania 11000.

   Thumb up 7
  • Nu-s corecte statisticile, lasand la o parte germania care nu e cea mai dezvoltata tara din ue, slovenia are mai putin km de autostrada fata de Romania 612 km vs 746 km. Si oricum statistica cu nr. De km nu e relevanta -chiar tinand cont de marimea populatiei si a suprafetei sunt multe tari mai dezvoltate decat spania cu mult mai putini km de autostrada iar norvegia cea mai dezvoltata tara din lume, exceptand emiratele care raporteaza ce vor in petrodolari, are doar 400 km de austrada adica cam jumatate cat Romania sau Bulgaria.

   Thumb up 13
 53. Pe langa slovenia si lituania, letonia, estonia, cipru , luxemburg si malta au mai putini km de autostrada – intre 307-151 km fata de Romania cu 746 km. Toate-s tari mai mici ca Romania insa sunt 7 tari in ue care au mai putini km de autostrada fata de Romania.

  Thumb up 13
 54. Totul porneste de la educatie. Nu poti construi o tara bogata si sanatoasa cu un popor de trogloditi. Educatie slaba si proasta acasa, la scoala si in societate. Asta ca sa nu mai vorbesc de mass-media si de social media…

  Thumb up 10
  • Cu ce, de unde?

   Proprietate privată? Încet-încet, cumpărată de străini.
   Industria? Cumpărată de străini și aruncată la fier vechi.
   Telefonia mobilă? La străini, demult.
   Curentul electric? La străini.
   Gazele? Străini.
   Benzina? Cumpărată și controlată de străini.
   Acum, terenul arabil începe să fie o durere de cap fiindcă străinii încep să aibă prea mult.

   Cu ce, de unde?

   Să le mulțumim generației/generațiilor ceușiste care au dominat țara timp de aproape 30 ani, cea născută între 1950-1979. Dacă vă așteptați la minuni de la nepoți, stră-nepoți, vorba dl Iohannis… Ghinion!
   Nu se face diamant din spuză.

   INRI România

   Thumb up 9
 55. Soros =))

  Thumb up 1
 56. “o armată de iepuri, conduși de un general priceput, face mai mult ca o armată de generali nepricepuți ”
  W.Churchill, a fost și jurnalist;
  CTP, a spus că jurnaliștii nu trebuie să se implice; greșit! sunteți câțiva în care oamenii au încredere și v-ar urma destui asemeni vouă; mai sunt Vlad Voiculescu, C.Diaconescu. ..trebuie depășit scrisul,vorbitul;nu-i mai impresionează. ..

  Thumb up 2
 57. ORTODOXIA – MANIPULĂRILE SI INDOCTRINARILE RELIGIOASE. FAPTUL CA POPII SUNT PRIMII CORUPTI AI ȚĂRII IN LOC SA DEA LUMINA AU DUS ROMANIA IN INTUNERIC. POLITICIENII AU DAT MANA CU BISERICA ORTODOXA SI AU STRICAT TARA ASTA MINUNATA !

  Thumb up 4
 58. Suntem o țară plină de ,,asistați”. Toți ce fără serviciu se strâng la primării și cer. Este o categorie foarte importantă odată la 4 ani și nu trebuie neglijată. Sunt spectacole gratuite în piețe, emisiuni tv (inclusiv filme) făcute pentru a ne ține mintea ocupată cu ce nu ne trebuie și nu ne ajută la dezvoltarea noastră individuală și de grup. La telefonie suntem printre primii din lume, vorbim mult și degeaba (bârfă). O adevărată mană cerească pentru servicii. Stăm pe rețelele de socializare (personal nu am) după pisici, câini, plaje, locuri frumoase și curate, deși lăsăm în urma noastră mizerie și dezgust. Cred că lipsa educației, inclusiv cei 7 ani de acasă (de parcă ar fi suficienți) ne poate ajuta să progresăm, sistemul de învățământ reformat, și să acceptăm că trebuie și este posibil că la orice vârstă ne putem schimba ideile, obiceiurile și preferințele. Nu mai cred că U.E. are vreun interes să ne descurcăm și dezvoltăm singuri.

  Thumb up 2
 59. 3 lucruri: CORUPTIA, CORUPTIA si CORUPTIA…

  Ar mai fi si altele evident, dar de la astea 3 pleaca toate…

  Thumb up 3
  • Comparatiile sunt cretine, iar statisticile sunt doar cifre goale, care daca nu sunt puse in context, nu explica nimic.

   Comunismul a dus la o lipsa de responsabilizare a poporului, pe principiul – fac ce vreau, ca oricum nu-i al meu, pe fondul unui macel fara precedent a elitelor vechiului regim. practic, au ramas foarte putini care sa faca legatura. iar cand au murit si aia, am ramas cu “formatori”, formati in comunism. Rezultatele fiind insi precum Vlad Petreanu.

   Apoi, tara noastra istorica este goana dupa Occident, occidentalizarea cu orice pret, ideea de a-i prinde din urma. Ori niciodata n-o sa-i prindem din urma. Pentru ca pozitiile sunt prea consolidate, iar ca sa piarda ei atat teren, atat de mult timp, incat sa-l recuperam noi, e imposibil. Trebuie sa ne impacam cu chestia asta si sa nu mai sacrificam toate generatiile – inclusiv alea nenascute, in numele acestei utopii.

   Totul pleaca de la cel mai elementar fapt: in captivitate, nici animalele nu se inmultesc. Asa cum se observa, romanii au suferit cel mai mult in perioada post-razboi, de ocupatie crunta sovietica, si acum dupa 1990. Atunci am fost ocupati pe fata, acum suntem ocupati soft. E simplu, de-aici pleaca totul: daca dispar generatiile tinere, nu are cine munci, nu are cine crea, nu are cine face afaceri, etc. Matale, domnul Petreanu, va luptati de 10-15 ani cu singura forta care incearca sa pastreze tara asta pe linia de plutire; Biserica Ortodoxa. Singurii care indeamna la contemplatie si la revenirea in fire. e si normal, dupa cum spuneam, suntem ocupatie soft. Iar dvs sunteti agent de influenta- si nu numai, al ocupantului.

   http://www.ziare.com/europa/romania-ue/27-de-ani-cat-doua-razboaie-mondiale-1482045

   Thumb up 3
  • Asta mai lipsea: un bigot militant.

 60. Daca ne hotaram sa acordam macar 6-7 spre 10 % pentru educatie si asta constant macar 15 ani,dupa aceasta perioada vom avea generatii mult mai educate care vor fi mai pregatite sa asanese societatea.Totul tine de hotararea majoritatii romanilor.Cel putin pana acum nu am ajuns la o asemenea hotarare.

  Thumb up 0
 61. Lipsa educației.

  Thumb up 1
 62. sunt de acord cu tine Vlad Petreanu, dar m-ar interesa sa vad niste surse pentru : “locul 5 din lume la dependenta de alcool” si “Capitala României este al 5-lea cel mai aglomerat oraș din lume dpdv al traficului auto și cel mai congestionat din Europa.”

  Thumb up 0
 63. Inexistenta elitelor si imbecilizarea maselor timp de 70 de ani de catre nulitati ajunse la conducere.

  Thumb up 0
 64. Pentru ca romanul, in general, e interesat doar sa-i fie lui bine, si asta cat mai repede! E atat de disperat sa-i fie bine ACUM, incat sare peste etape, face lucrurile de mantuiala, si, important, e extrem de dispus sa dribleze relulile/legile pt asta. Romanul nu intelege un lucru ESENTIAL: ca sa-ti fie cu adevarat bine, trebuie ca si mediul din jurul tau (social, economic, geografic etc) sa fie OK. Degeaba ai Ferrari daca ti-l strici in gropile de pe drum, degeaba iti iei costum Armani daca ti-l rup cainii comunitari din fata blocului, degeaba esti afacerist de succes daca atunci cand faci o gripa, te intorci din spital cu hepatita. Romanul, in general, nu gandeste asa, si in plus, isi alege conducatorii dupa propriul chip si asemanare.

  Thumb up 0