Să se dea lege să fie bine!

Senatorii au votat marţi un proiect de lege care obligă toate magazinele alimentare din această ţară să achiziţioneze spre revânzare produse româneşti – carne, fructe si legume – în proporţie de minimum 51% din tot ce cumpără. Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi pentru şi nici unul împotrivă.

Senatorii României sunt cretini cu toţii, altă explicaţie nu este. Cretini. Oare ce-o fi cu domnii şi doamnele parlamentari?

shutterstock_289982777.jpg cut

51% din ce, cretinilor oameni buni? Din număr de articole? Din kile sau litri? Din valoare? Pe banii cui? Cine suportă pierderile?

Cu ce articol românesc echivalezi 1 kil de măsline?

Dar o caracatiţă, cu ce se echilibrează, cu al cui caras?

Insecticidul unguresc pe mărul românesc la ce se pune, la româneşti sau la străine?

Şi câte kile de leuştean trebuie să cumperi la un kil de şofran?

În unele situaţii, mărfurile româneşti deţin oricum supremaţia. De exemplu, 80% din berea vândută în România e produsă în România. În România, nu în străinătate. Berea n-ar urma să intre în prevederile legii votate de Senat (cred), dar dacă ar fi, ce-ar trebui să facă magazinele, să importe bere străină acum ca să respecte proporţia din lege?

Şi ce se întâmplă dacă la jumătatea lunii s-a vândut toată marfa străină? Ce faci cu restul? Sau ce se întâmplă dacă nu vinzi marfa? O muţi pe luna viitoare? Dar dacă, spre sfârşitul anului, constată comerciantul că a făcut 60/40%, nu 51/49%, ce face, nu mai cumpără decât dintr-o categorie? Dar dacă nu mai găseşte la angrosişti?

Dar dacă e perisabilă? Ce se întâmplă cu marfa perisabilă, când aia străină se vinde mai repede decât aia românească – sau invers, nu contează? Ce faci dacă vrei să creşti vânzarea la ce se vinde, trebuie să iei proporţional şi rahatul care stă pe raft şi se strică, ca să echilibrezi stocurile?

Şi ce fac magazinele specializate pe un anumit tip de produs? Magazinele de delicatese italieneşti, de exemplu, sau spanioleşti?

Dar de ce numai 51%? De ce nu 60%, de ce nu 75%?

De ce nu 100%, nene? De ce să nu susţii producţia românească 100%? Cum adică, numai 51%? Ce patriotism de căcat mai e şi ăsta, numai pe jumătate? Să fim patrioţi, să nu mai permitem alogenilor să se-mbogăţească pe stomacurile noastre!

Dar de ce numai la alimente? Să fie şi la maşini, la fel! Orice dealer din ţara asta să fie obligat să scoată la vânzare câte o Dacie la fiecare maşină străină vândută! De ce să dăm banii pe alte maşini dacă avem şi noi, aici?

Şi la telefoane mobile, la fel, că se fac şi în România telefoane mobile! Şi la televizoare, şi la tot, la TOT!

Dar de ce nu şi o lege de mercurial obligatoriu? Aia ce are? Ce, preţurile nu sunt importante? E important numai să fie produse româneşti în magazine, nu şi preţurile lor? Să fie şi preţuri fixe!

Şi să dea o lege să fie toată lumea bogată şi cu salarii mari şi să nu mai fie nevoie să muncească nimeni, ce mama dracului!

Şi cruci cu becuri de 30 de metri la fiecare intersecţie, pe cinstea mea, că numai Dumnezeu ne mai poate scăpa de tâmpiţii ăştia.

(Ilustraţie – Shutterstock)

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    aoleu, ai scris prea mult si prea vehement! nu merita atata spatiu aceasta initiativa, e imposibil de aplicat bineinteles, dar asa sunt multe legi date de aceasta adunatura de asistati sociali de lux. mai tii minte ca au dat ei o lege sa creasca salariile profesorilor cu 50%:) asa, si? noi sa fim sanatosi.

    0
    0
  2. Pai nu se vindea pe vremurile lui Ceaşcă, in librariile romanesti, cate o carte buna la pachet cu una pe care nu o cumpara nici naiba ? Cred ca domnii sunt oarecum nostalgici, nu doar retarzi.

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Diavolul se va ascunde in detalii, ca de obicei; mai exact, in normele de aplicare, care or fi alea, vedem cand apar. In rest, privit mai din avion, legea nu pare rea, m-as bucura sa aflu ca micii producatori vor fi asaltati anul viitor ca eu unul m-am saturat de rosii de plastic.

    Poate asa s-ar gasi mai des niste branza mucegaita de Nasal/Taga, niste caviar din Delta sau un vinars din Moldova. Keep on dreaming.

    In rest, parlamentarilor, traditionalul „Multe urari de iubire eterna”!

    0
    0
    • #4 Comentariu nou

      Frate, nu poti sa consideri o astfel de lege buna nici macar din avion. Distorsioneaza piata cumplit si normele de aplicare or sa fie imposibil de aplicat. Cum bine zicea Vlad, ce face unul care vinde delicateturi mediteraneene, somon sau masline? Se reprofileaza pe o combinatie castigatoare: masline, somon si cartofi de Harghita?

      Vrei sa ii ajuti pe micii producatori agricoli? Chinuie-te punctual sa ii ajuti pe aia. Cu subventii, cu infrastructura de colectare, cu regim avantajoas de taxare, etc etc etc. Cu ce iti trece tie prin cap. Dar legi punctuale, care sa ajute producatorii locali. Dar stiu, aia e greu, acolo trebuie sa gandesti bine ca sa legiferezi. E mai usor sa arunci aberatiile astea in monitorul oficial.

      0
      0
  4. Auzi, da’ ce facem cu hamsiile? Ca or fi ele prinse in Marea Neagra, dar daca in timpul furtunilor le-a dus curentul marin si pe la bulgari sau, Doamne fereste, la turci? Pai mai sunt ele hamsii romanesti? Hamsii ortodoxe, daca au mancat plancton de la pagani?

    0
    0
  5. #6 Comentariu nou

    Astora ar trebui sa le interzica prin Constitutie sa mai adopte legi cu caracter economic. E mai usor sa strangi de gat un domeniu care merge, decat sa ajuti unul care e aproape in moarte clinica. Dar in fine, daca a ajuns madam Firea sa faca politica economica a Romaniei… Noroc cu Uniunea Europeana, pentru ca legea, daca se va adopta (cred ca mai trebuie si deputatii sa voteze) NU se va aplica sau se va aplica in frumosul stil romanesc, adica il va verifica pe buticarul din colt si o sa ii dea o amenda sa ii tie minte!!
    Apropo eu le propun sa se aplice si la restaurante, care vor trebui sa faca dovada pe meniu ca fiecare portie contine minim 51% produse romanesti. Ce ziceti?

    0
    0
  6. #7 Comentariu nou

    Cred ca „intelgentii” care ne conduc au un departament special care sa propuna legi care nu sunt aplicabile, dar dau foarte bine pentru o stire de la ora 19. Altfel nu imi explic.

    0
    0
  7. #8 Comentariu nou

    Cum ajung toti prostii in parlament, nu pot sa inteleg. Ori daca ajungi parlamentar, iti scade IQ instant?

    0
    0
  8. #9 Comentariu nou

    Și soft, dom’le, softul de pe calculatoare să fie jumătate românesc. Se știe că suntem softiști din tată-n fiu.

    0
    0
  9. #10 Comentariu nou

    Sa se dea legea si la parlamentari, sa fie doar 51% romani, pe restul sa-i importe naibii de oriunde, ca sigur sunt mai normali la cap.

    0
    0
  10. #11 Comentariu nou

    voi sunteti idioti. este o lege foarte buna. nesimtirea hypermarketurilor atinsese apogeul.

    0
    0
  11. #12 Comentariu nou

    Vlad, la bere n-ar fi o problema, procentul e de minim 51% deci faptul ca vinzi 80% produse din Romania e ok.

    Altfel, sigur ca masura e dificil de implementat, ca doar nu e gandita, dar toate tarile au masuri protectioniste, de aia Carrefour vinde produse frantuzesti la preturi mai scazute decat cele romanesti. Mai mult, ca tot vorbea cineva de mai sus de industria IT, acolo sunt masuri protectioniste si nimeni nu pare suparat si nu le considera comuniste.

    Problema mea e nu cu masurile in sine, ci cu faptul ca vizeaza vanzatorii. In loc sa ajuti producatorii sa produca mai eficient – mai mult, mai bine, mai ieftin – tu le spui vanzatorilor sa vanda lucruri mai scumpe, in defavoarea mea, a cumparatorului. Un soi de ‘unde dai si unde crapa’.

    0
    0
    • 97% din berea consumata la noi este produsa local 🙂

      0
      0
    • eh, voila 🙂

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      „de aia Carrefour vinde produse frantuzesti la preturi mai scazute decat cele romanesti”

      Eu nu am constatat asta, dar probabil nu caut eu unde trebuie.

      Si, chiar de ar fi asa, eu, prostul, credeam ca aia de la Carrefour fac asta pentru ca pot sa cumpere produsele frantuzesti la un pret mai mic.

      Sau cumva aia de la Carrefour pot cumpara produse romanesti la aceasi calitate si la pret mai mic, dar refuza sa faca asta?

      Adica subventioneaza din profitul lor economia Frantei? Hai sa nu ne inchipuim ca actionarii de la Carrefour sunt in acelasi timp si membrii in guvernul Frantei, ca nu sunt.

      Ei sunt aici ca sa faca profit. Cu cat e mai mare, cu atat mai bine.

      0
      0
  12. #16 Comentariu nou

    Prea multa „patos” la un formator de opinie, dupa parerea mea, pe un subiect care, in esenta, porneste totusi de la o idee utila, aceea de a promova produsele romanesti. Nu cred ca Romania a inventat astfel de prevederi / actiuni si, inainte, de a face bascalie cu orice ocazie, as zice ca ar fi fost util sa studiati si experienta altora.
    E doar o parere.

    0
    0
  13. #17 Comentariu nou

    Au pus ei gresit problema, nu trebuia o lege prin care sa oblige magazinele sa vinda 51% produse romanesti ci una prin care sa oblige clientii sa cumpere 51%. Iti iei o cutiuta de icre negre, fii patriot si pune in cos si un portbagaj de patrunjel.

    0
    0
  14. #18 Comentariu nou

    O aberație care nu va duce decât la scumpirea produselor românești sau la o scăderea a calității la același preț.
    Legea nu face secât să protejeze de concurență clientela guvernamentală şi va fi în detrimentul românului obişnuit. Dar probabil că acel român obişnuit va fi supus şi unei campanii de spălat pe creier, care-l va convinge că prețurile mai mari şi produsele inferioare sunt în avantajul lui.

    0
    0
  15. #19 Comentariu nou

    Cred ca tov. Putin are epigoni in Senatul României 🙁

    0
    0
  16. #20 Comentariu nou

    http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Biziday/Arhiva+inregistrari/Biziday+-+5+octombrie+2015

    Uite Moise Guran zice de legume, fructe si carne, astea sunt categoriile

    0
    0
  17. #21 Comentariu nou

    Cred ca legea este nedreapta. De ce doar romanesti ? Noi avem si regiuni istorice si ar fi cinstit sa se precizeze clar ca vrem ca pepenii sa fie din toate regiunile, adica din Moldova, Banat, Ardeal, Dobrogea, nu numai din Dabuleni. La fel, rosiile trebuie asigurate din toate orasele resedinta de judet, nu numai din satele de pe langa Giurgiu. Dreptate pana la capat!

    0
    0
  18. #22 Comentariu nou

    Vlad : la cata prostie zace in spatele acestei legi , eu cred ca nu ai fost suficient de vehement
    Eu cred ca ai intrat in jocul lor … ceva de genul – hai sa imbunatatim legea … ca are saraca niste scapari
    Legea trebuie anulata iar cu senatorii … LA PSIHIATRU !

    0
    0
  19. #24 Comentariu nou

    Nu ar fi mai bine ca sa citesti legea si dupa aia sa faci un articol de genul asta? e vorba de 51% produse din lantul scurt de productie destinate vanzarii, in principal, in supermarketuri, dar…in fine. Zi mai tare, ‘tu-le muma lor de producatori autohtoni! Niste nesimtiti! Auzi, sa indrazneasca ei sa vanda marfa in supermarket! Pai nu le e rusine, ma? Sa stea dracului acasa, sa lase pamantul nelucrat ca e mai bine pentru corporatii si multinationale. Pana acum, toata lumea urla ca guvern prost, legislatie care ne dezavantajeaza, etc. Acum, cand se incearca timid sa se „protejeze” sa zic asa si producatorii autohtoni (lucru care se face de foarte multa vreme in muuulte state din UE) se gaseste cate unul destept ca tine sa fie gica contra. Repet: citeste legea si nu o mai da in balarii cu magazinele specializate pentru ca nu e vorba despre ele.

    0
    0
    • „Lanţul scurt” nu protejează nici un producător român, deşteptule, dimpotrivă, o să-i discrimineze pe cei din centrul ţării faţă de cei de pe la graniţe. Ar fi mai rău decât e acum. Legea asta e anti-concurenţială prin definiţie şi ar provoca o sumedenie de aberaţii în lanţul economic. Dar, ce să-i faci, tentaţia populismului e irezistibilă pentru unii.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      Si vrei sa-mi explici si mie cum ii discrimineaza pe cei din centrul tarii? Sa inteleg ca acolo nu sunt supermarketuri? Nu e vorba de populism e vorba ca se incearca sa se dea o gura de oxigen pentru producatorii locali. Totul depinde de ei. Daca sunt in stare sa se organizeze si sa produca suficient, daca produc calitate, daca stiu sa negocieze cu supermarketul. Stiu caz concret cu producatori care s-au asociat, au negociat bine si care vand de foarte mult timp intr-un supermarket. De asemenea stiu si un caz in care au mers nepregatiti si bineinteles ca au fost refuzati si au inceput sa urle ca magazine straine, celebra replica cu „vor sa ne falimenteze”, etc. Din punctul meu de vedere, legea este foarte buna si vine in sprijinul producatorului autohton. Mai departe…depinde de el.

      0
      0
    • Producătorul local din Ungaria şi Bulgaria e în lanţul scurt cu producătorul local din Oradea sau Giurgiu. Legea va ajunge să protejeze marfa şi aşa mai ieftină de peste graniţă. D’oh. Iar producătorul care ştie că i se cumpără marfa obligatoriu, prin lege, o să se pişe pe ea de calitate. Numa’ marfă d-aia produsă pentru cumpărarea obligatorie îţi doresc să mănânci, prietene, că altfel n-o să înţelegi care e problema.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      asa zici tu. vreau si eu sa vad marile lanturi de magazine ca o sa cumpere marfa de proasta calitate, din asta asa obligatorie cum ii zici tu si o s-o revanda la raft. Ca sa ce? Sa le zica guvernantilor: uite ba ce marfa nasoala ne trimit astia, dar legea ne obliga sa o cumparam? hai sa nu mai fim copilasi si sa incercam sa ne comportam ca adultii. In primul rand nici un supermarket nu va cumpara marfa de asta”obligatorie si proasta” pentru ca ii intereseaza banii eventualilor cumparatori si in al doilea rand daca va face vreun magazin asa, eu ca si client ma voi orienta spre altul care aduce marfa buna. Aaaaa, ca s-ar putea sa faca toate supermarketurile la fel (ca legea stiu ca sari repede sa zici ca e anticoncurentiala dar despre intelegerile facute intre marile supermarketuri nu sufla nimeni nicio vorba), atunci ma orientez spre alte magazine. Nu este obligatoriu sa cumpar totul dintr-un loc. Si mai uiti ceva: dorinta producatorilor (repet: producatori, nu samsari, nu tigani cu legitimatie falsa de producator) de a se afirma. Si sunt destul de multi in tara asta, dar nu vrem sa-i vedem. In schimb, le plangem de mila supermarketurilor saracele de ele… Ca fapt divers: stiai ca in majoritatea oraselor din Marea Britanie se organizeaza saptamanal piete in care este interzisa prin lege vanzarea de produse care nu au ca provenienta UK? Stiai ca DEFRA a propus o lege care va intra in vigoare de la 01.01.2016 aproape identica cu cea votata de senatorii nostri cretini? Vai, ma scuzati e anticoncurentiala legea din RO si garantat se supara kaufland si carrefour si pleaca in alte tari. Treziti-va! Daca scrie pe produs made in UE asta nu-l face obligatoriu mai bun decat similarul romanesc. Il face mai profitabil pentru magazin…dar asta nu se vede in economia tarii. Am inceput sa avem crestere economica dar pe consum…de produs…serios daca nu zici ca suntem naibii vreo tara gen Papua Noua Guinee. Este o lege extraordinar de buna pentru producatorii locali si extraordinar de proasta pentru marile lanturi de magazine.

      0
      0
    • Este o prostie rară, legea asta, de-un populism feroce, anti-economică și anticoncurențială. Nu va proteja decât creșterea de prețuri și scăderea calității. Încurajarea producției românești nu se face așa decât în mintea celor care cred că economia crește prin ordin. O tâmpenie totală.

      Și nu, nu vrei „să vezi și tu” legea asta intrată în vigoare…

      0
      0
  20. #30 Comentariu nou

    Mie mi se pare O IDEE EXCELENTA…
    Si in niciun caz nu o sa echivalezi un kg de masline.. dar daca magazinul tau vinde doar masline atunci ma indoiesc ca legea este pentru tine.
    Este vorba de magazinele mari gen LIDL, gen Kaufland, ale caror produse sunt importate din turcia.

    Ex: In romania se pot produce suficienti cartofi cat pentru uns fert de Europa. Se produc ? Nu. De ce? – nimeni nu ii cumpara, sunt mai ieftin din turcia. Si aici ma refer strict la faptul ca 1Kg in piata este 2 lei si la magazin 1.99… ( Iar magazinul il cumpara cu 0,5 – pentru profit triplu ).

    Era cazul sa apara o astfel de lege, si o buna parte din toata europa are astfel de legi.
    Nu mai spune tampenii daca nu stii ce vorbesti..

    Iar pentru tantalaul care nu intelege.. Sa zicem ca numele tau este Dorel – mecanicul.
    Acest Dorel se supara ca are de dat 0,2lei in plus.. Haide sa zicem de dragul lui Vlad Petreanu – dublu.. are de dat 4 lei pe cartofi..
    Se duce acasa, suaprat.. a luat mai putina mancare..
    Iar a doua zi, surpriza, la el la magazin apar 2 oameni noi, care vor sa le fie reparate tractoarele pentru ca produc cartofi.

    Este economie simpla, toate celelalte tari stimuleaza productia locala, chiar in unele locuri interzic importul complet pentru asta. Dar deh.. mentalitatea veche de „iefitn e mai bun”. Progresul e si mai bun, trust me..

    0
    0
  21. #32 Comentariu nou

    Aceste lucruri o sa se schimbe, fiecare lege are o tona de articole si subpuncte si anexe..
    Am citit ce ai scris si mai sus, partial ai dreptate daca gandesti pe termen scurt. Pe termen lung, nu poate fi decat un lucru bun.
    Saptamana trecuta am ucnoscut un proprietar de magazin mic, care nu isi permite sa faca un profit si sa se supuna legii corect, statul il ajuta cu restul de bani si profitul de care are nevoie, doar pentru a stimula productia locala. ( intr-o zi poate va fi si in Romania.. )

    0
    0
  22. #33 Comentariu nou

    Mda, incurajarea productiei autohtone… de parca nu tot samsarii (cu sau fara acte) o sa fie la putere.

    0
    0
  23. #34 Comentariu nou

    Cred ca aceasta lege e propusa doar ca sa tina lumea ocupata. Am fost in supermarket si am gasit urmatoarele articole alimentare majoritar (>80%) produse in Romania: faina alba, malai, produse panificatie, apa plata, minerala, lapte, produse lactate (iaurt, branza, …), carne (porc, pui, vita, curcan) si mezeluri, sosuri (pasta tomate, mustar, …), conserve (pate, legume, …), bere, vin. Da, la legume si fructe sunt poate majoritare importurile (undeva la 60-70%). Dar, daca iei pe total, produsele romanesti sau fabricate in Romania pe domeniul alimentar, depasesc lejer 51%. Deci e doar o alta diversiune. Aveti grija la urmatoarea 🙂

    0
    0