Scenariul populist al creșterii pensiilor cu 40% continuă cu o moțiune de cenzură

Grandville, 1830.

Guvernul a început să transmită semnale din ce în ce mai clare că pensiile nu vor fi mărite cu 40% la 1 septembrie.

„Pensionarii să aibă încredere că vom creşte pensiile, cu cât ne va permite economia, a declarat premierul Ludovic Orban luni seară.

„Decizia de creştere a pensiilor nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă. Noi ne dorim creşterea pensiilor, dar în acelaşi timp vrem să avem garanţia că pensiile vor putea fi plătite, spunea tot premierul pe 20 mai.

Decizia creșterii pensiilor „va fi una politică”, a spus ministrul de Finanțe, Florn Cîțu, la începutul lunii trecute. „Nu vreau să aruncăm ţara în haos (…). Aşa cum este construit bugetul astăzi şi cu problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare, a adăugat el.

E mare înghesuială pe după vișin.

Toată lumea știe, toți politicienii, fie ei de la putere sau din opoziție, toți înțeleg perfect că pensiile nu pot fi mărite cu 40%, nici de la 1 septembrie, nici de la altă dată, decât cu prețul prăbușirii economiei. Costurile suplimentare ale unei asemenea măsuri sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro, cu deficite bugetare ce ar urma să se apropie de 8%. „Impactul bugetar al acestei legi nu are nicio legătură cu vreun calcul financiar realist ci, mai degrabă, este de domeniul psihiatriei”, scriam acum un an, când legea a fost adoptată în Parlament fără niciun vot împotrivă, totuși, că nu trebuie să uităm vreodată această probă de populism sinistru.

Impactul financiar suplimentar, an de an, potrivit legii pensiilor.

Dar, oricât de sinistru ar fi populismul, el nu e niciodată gratuit. Populismul este o invesiție pe care politicienii o fac în propriul lor viitor luminos, pe cheltuiala prostimii.

Iată, acum PSD anunță că va trânti guvernul Orban dacă acesta nu va mări pensiile. „Biroul Permanent Național al partidului a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură în momentul în care Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență Legea pensiilor publice. Cerem Guvernului să respecte legea. Orice virgulă vor modifica în Legea pensiilor vor avea parte de moțiune de cenzură”a declarat recent Olguța Vasilescu.

Și, cu asta, facem încă un pas în scenariul pregătit din timp de PSD. Alegerea datei de 1 septembrie pentru creșterea cu 40% a punctului de pensie nu este întâmplătoare. În iunie anul trecut, PSD știa prea bine că nu mai poate rezista încă un an și jumătate la putere, până la parlamentarele din 2020. Așa că, în stilul politico-terorist pe care-l stăpânește atât de bine, a plantat o bombă cu detonare întârziată în subsolul guvernării, după care s-a tras mai într-o parte, așteptând dulcele moment al răzbunării.

Poate mai țineți minte lupta pentru declanșarea anticipatelor în această primăvară. Unii nu înțelegeau ce atâta grabă, dacă oricum urmau alegeri în toamnă. PSD s-a împotrivit cu înverșunare alegerilor înainte de termen, adică înainte de 1 septembrie, după cum am explicat la vremea respectivă:

„Miza e să fie parlamentare înainte de luna septembrie a acestui an (ele fiind programate să se desfășoare la termen în decembrie).

De ce?

Pentru că, potrivit bombei populiste amorsate de PSD, pensiile ar urma să crească cu 40% de la 1 septembrie.

Măsura asta este, practic, imposibil de aplicat.(…)

Ca atare, partidul care va fi la guvernare în septembrie va trebui să ia o măsură deosebit de nepopulară, dar imposibil de evitat, adică să amâne sau pur și simplu să anuleze această creștere nesustenabilă a pensiilor.

Dar, una este să iei măsura asta ÎNAINTEA alegerilor parlamentare care urmează să se desfășoare la termen, în decembrie, deci practic în timpul campaniei electorale, și alta e să iei aceeași decizie DUPĂ ce ai câștigat deja alegerile și ai înainte 4 ani de guvernare cu o majoritate confortabilă.

Aceasta este, deci, explicația pentru care PNL, care e la putere și are prima șansă electorală acum, își dorește cu disperare anticipate, și tot de aceea PSD, care e în opoziție, nu le vrea în ruptul capului.

PNL vrea să aibă deja sacii în căruță când va trebui să amâne sau să anuleze creșterea pensiilor, și câțiva ani de guvernare ca să recupereze, eventual, deficitul de popularitate pe care-l va încasa.

PSD vrea, în schimb, ca partidul de la putere (oricare-ar fi, în afară de el) să resimtă din plin costurile electorale ale anulării creșterii pensiilor chiar înainte de alegeri, pentru că asta i-ar crește șansele de a reveni la putere, poate chiar la sfârșitul acestui an.” – 27 februarie 2020

Planul e străveziu, montajul e simplu de înțeles, cinismul organizatorilor, cumplit.

Guvernul nu va mări pensiile cu 40%, PSD și remorcile sale vor vota o moțiune de cenzură iar toată campania electorală vom avea de suportat un cor cacofonic și asurzitor de trompete propagandistice care vor țipa la trădătorii de neam și de țară care n-au vrut să aline bătrânețile grele ale pensionarilor noștri patrioți etc etc.

Că va avea efect, n-am nicio îndoială. Mă întreb, doar, cât de mare va fi acesta.

Dup-aia, potopul: urmează 4 ani fără niciun fel de alegeri, nici europarlanentare, nici locale, nici prezidențiale, nici parlamentare. O să fie liniște și spor la furat.

Ah, cât despre creșterea pensiilor… Trebuie să fii năuc ca să crezi că noua guvernare le va mări. Ați auzit, cumva, de expresia „greaua moștenire”? Va fi multă bunăvoință, desigur, dar nu se va putea face nimic, din cauza „grelei moșteniri”, dragi pensionari. Dar politicienii de la putere vă vor mulțumi că i-ați votat încă o dată. Investiția în populism, pe cheltuiala proștilor, va fi funcționat încă o dată.

Articol din categoria: POLITICĂ, ACTUALITATE

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Eu nu cred ca le vor mari, dar vor impinge anuntul asta pana in 31 august. Cred ca sunt atat de cinici si spera la al doilea val de covid sa ii salveze.
    Cred ca or sa amane termenul cu vreo 6 luni.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Din concluzia articolului „Trebuie să fii năuc ca să crezi că noua guvernare le va mări.” deducem ca nici autorul nu crede ca actuala guvernare va mari pensiile.

    0
    0
  3. #5 Comentariu nou

    Am o intrebare tehnica:
    – sa zicem ca guvernul da OUG pe la sfarsit de august cu care amana / anuleaza / micsoreaza cresterea.
    – PSD / Parlamentul depune motiune de cenzura care trece. Guvernul pica, OUG e anulata.
    Asta nu inseamna ca o sa ramana in vigoare legea cu + 40% si ca ea trebuie sa inceapa sa fie aplicata?

    0
    0
    • OUG nu se anulează prin moțiune de cenzură. Poate fi anulată de CCR la sesizarea Avocatului Poporului sau poate fi aprobată/modificată/respinsă în Parlament, prin votul majorității.

      0
      0
    • Nu cred că se mai poate anula sau amână mărirea punctului de pensie cu 40%,legea privind mărirea punctului de pensie a fost votată de parlament și semnată de iohanis deci e în vigoare iar în 2010 curtea constituțională a spus că pensiile sunt un drept care nu poate fi redus, cu siguranță orice tentativa de amânare, anulare, reducere va fi atacat la CCR cu mari șanse de castig.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      #facepalm iar.
      Parca asumarea raspunderii era aia care se anula odata cu trecerea motiunii.

      0
      0
    • Da, la asumare se trece o lege fara dezbatere iar Parlamentul are dreptul sa initieze suplimentar fata de regula o motiune de cenzura. Daca nu e adoptata, legea merge la control constitutional si promulgare. Daca e adoptata, guvernul pica iar legea e respinsa – exact ce s-a intamplat cand si-a asumat Orban raspunderea pe legea alegerilor locale in doua tururi (sanchi, ca n-o voiau nici liberalii, nici pesedistii).

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      E ucred ca PSD-ului ii convine mai mult ca marirea sa nu se faca in procentul ala ca sa poata amintii continuu ca acuma ati fi avut pensiile marite cu 40% daca eram noi. Eu cred ca va exista o marire cam de 10%.

      0
      0
  4. #11 Comentariu nou

    In bunul obicei, nu vei publica ce scriu ca asa e in democratie.
    Populism sinistru este cand plang politicienii slugi ca trebuie sa ajute corporatilile straine, trebuie sa cumpere arme vechi de 50 de ani si nu sunt bani pentru pensii. Daca zici ca esti ziarist, cauta sa afli ce procent din pib este in toate tarile din ue, publici si apoi pui intrebarea de ce in celelalte tari procentul este mai mare, in Finlanda e dublu. De ce la aia nu e populism iar aici este. Apoi blochezi comentariile idioate de genul – aia au mai multi bani. Nu tine pentru ca e vorba de procent din pib. Probabil ca se apropie ziua in care vor anunta scaderea pesiilor si trebuie bagata abureala pentru turma.

    0
    0
    • E primul comentariu pe care-l lași cu acest nume, dar te plângi că nu esti lăsat să publici aici. Foarte interesant, nu? Precedentul comentariu publicat, pe care l-ai semnat cu alt nick, începea la fel: „Sunt convins ca nu vei publica ce este mai jos…” Oi fi și tu unul dintre trollii ăia care încearcă să publice același mesaj sub multe nume diferite. Acum o să te marchez ca spam, deci nu cred că trebuie să mai ai emoții cu aparițiile.

      Procentajul (și nu procentul, procentul e 1%) nu are relevanță în ecuația creșterii. O creștere peste noapte de 40% a oricărui venit nu este posibilă decât în mințile celor care n-au nicio idee despre cum funcționează economia și sunt idioți utili ai politicienilor populiști.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Doua ideo cumetre: 1. cat incaseaza total din PIB staul in Finlanda. 2. Cat e deficitul fondului de pensii in Finlanda.
      Cauta raspunsul la astea doua si iti dai singur explicatia.

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Alo, domnu Dogioiu, vedeti ca in tarile din vest populatia cu contract de munca se aprope de 50% din populatie. La noi nu e nici 30%! Trebuie sa aiba si cine plati pensiile! Dar vad ca astia prostiti de propaganda socialista inca nu ati aflat chestia asta! Sper sa nu aveti un soc, dar banii de pensie nu cad din cer!

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      Dar poate ne luminezi tu, inteleptule, cu cateva exemple in sensul asta.
      La noi cheltuielile cu asistenta sociala reprezinta deja peste o treime din bugetul statului… fara marirea de 40%.
      Eu pot sa-ti dau ca exemplu Ciprul, unde am lucrat vreo 4 ani. Acolo contributia pentru pensii era 6.5%. In Germania am inteles ca e cam 9%. La noi, 25%! E imens! Si cu toate astea, nici acum nu se strang bani suficienti la bugetul de asigurari sociale.
      Vorba lui Vlad … trebuie sa fii nauc sa nu vezi ca nu sunt bani. Sau postac.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      „Alo, domnu Dogioiu, vedeti ca in tarile din vest populatia cu contract de munca se aprope de 50% din populatie. La noi nu e nici 30%!”
      Stai că nu e tot… Câți din cei 30% sunt pe salariul minim pe economie și restul în mână…

      0
      0
  5. #17 Comentariu nou

    Sa nu uitam ca un mare merit pentru situatia actuala, pe langa PSD, il are PNL. Toamna trecuta cand PSD era in degringolada au refuzat anticipatele. Au preferat sa traga niste lovituri preventive in directia USR, care isi luase nasul la purtare si sa mai faca niste smenuri de proaspat ajunsi la butoane.

    0
    0
    • #18 Comentariu nou

      Mda, ca pnl au scăldat-o da, dar e ca și cum ai da vina unei clădiri prăbușite pe dirigintele de șantier care a încercat să salveze românește situația creată de un arhitect care a plănuit de la bun început prăbușirea. Să nu punem pe același palier că ne rezumăm apoi la ”toți sînt la fel”, exact ce vrea psdul să se întipărească în colectiv.

      0
      0
  6. #19 Comentariu nou

    PNL-isti sunt intre ciocan si nicovala!
    Un calcul realist ar fi sa mareasca doar pensiile mici, dar asta ar insemna sa renunte la punctul de pensie, iar acesta este singurul criteriu care asigura o oarecare echitate in functie de contributivitate.
    Ar trebuii sa adopte legea asigurarii unui ‘Venit Minim Garantat’, dar cum asta ar intra la asisenta sociala, cheltuiala ar pica din nou pe bugetele locale.

    0
    0
    • Își merită soarta din plin, populism e și la pnl anul trecut au votat toți cot la cot cu psd mărirea pensiilor iar iohanis a semnat-o fara nici un comentariu că doar veneau alegerile prezidentiale.

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Si eu cred ca ar trebui marite doar pensiile mici. E singura modalitate de a evita falimetul statului si de a asigura o distributie echitabila a banilor disponibili.
      Ar trebui sa se gaseasca o modalitate de a face asta … ceva de genul „pensia minima pentru stagiul complet de cotizare”
      Punctul de pensie nu e nevoie sa dispara … cel putin nu acum … dar sa creasca mai putin.
      De ex pensia minima sa fie 1200 de lei … sau cat poate statul sa asigure. Iar punctul de pensie sa fie indexat cu rata inflatiei.

      0
      0
  7. #22 Comentariu nou

    Vlad,
    Mie mi se pare ca 2020 este similar cu 2008. Aceleasi presiuni de crestere a pensiilor (iti mai amintesti ca Vladescu si-a demisia atunci pentru ca stia ca cresterea pensiilor este nesustenabila), sau pentru cresterea salariilor.
    De asemenea, mi se pare ca cele mai mari crize ale Romaniei au venit dupa guvernari PSD sau sustinute de PSD: (i) in 1997, imediat dupa guvernarea Vacaroiu, (ii) in 2009 dupa guvernarea Tariceanu (sustinut de PSD si acum un aliat al PSD) si (iii) 2020 dupa guvernarea Dragnea. Singura guvernare PSD care a produs oarece rezultate pozitive a fost a lui Nastase.

    @Dogioiu
    In loc sa faci calcule si analize ale cheltuielilor bazate pe procente din PIB mai bine ai face calcule relativ la nivelul incasarilor bugetare (ceea ce Vlad a incercat sa-ti spuna). Cred ca atunci vei vedea ca suntem la un nivel periculos de mare cu procentul de costuri cu pensiile, salariile birocratilor, ajutoarele sociale, etc.
    De asta ar trebui ca pensiile sa NU FIE CRESCUTE cel putin anul asta.
    Dar, din pacate, Citu si Orban nu au coaiele necesare sa vina si sa spuna direct acest lucru. Le-ar aduce mai multe voturi decat pierd scaldand-o cu declaratii stupide.

    In sfarsit, Romania nu are partide de dreapta, asumate. PNL este un fel de partid de centru stanga, in care s-au cocotat politicieni incompetenti si corupti, pe care daca-i lasi la putere un timp la fel de lung cat a stat PSD-ul vor dovedi ca sunt la fel de corupti ca si cei din PSD (mai tineti minte PDL-ul?). Iar USR se dovedeste a fi la fel de lipsit de viziune, strategie si ideologie ca si PNL. Este o multime de oameni cu o educatie academica superioara, dar care nu sunt capabili sa produca o ideologie si o strategie coerente. Practic nu ofera nici un fel de incredere.

    0
    0
    • #23 Comentariu nou

      Foarte bune observatiile tale!
      PNL si PSD ne-au dovedit de 30 de ani de ce anume sunt capabile.
      USR inca nu este ce se asteapta lumea de la ei.
      Spune cateva cuvinte si despre Plus!

      0
      0
  8. #24 Comentariu nou

    „Dup-aia, potopul: urmează 4 ani fără niciun fel de alegeri, nici europarlanentare, nici locale, nici prezidențiale, nici parlamentare. O să fie liniște și spor la furat.”

    Punem stampila la USR si dizolvam increngatura politrucilor mafioti care au devalizat tara timp de 30 de ani…

    0
    0
    • #25 Comentariu nou

      Sau pe PLUS. Intreaba.l pe Moise daca pune stampila pe USR.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      Nici macar nu conteaza daca e USR-Plus sau alt partid nou care nu contine traseisti…

      0
      0
  9. #27 Comentariu nou

    Marirea cu 40% implica si pensiile speciale presupun, nu doar cele pe baza de contributivitate; altfel nu inteleg de ce ar fi un deficit asa mare cand pensia medie e de cca 1600-1800 lei…
    Personal in locul PNL as fi facut:
    1. O marire etapizata a pctului de pensie cu cate 5% la fiecare trim al lui 2020 si la fel si-n 2021, coroborat cu o comunicare media adecvata
    2. As fi impozitat toate pensiile PESTE suma de 10.000 lei cu 85% (atat cele pe baza de contributivitate cat si cele speciale); de aici avand o rezerva de venit uriasa la buget
    Corolarul : as fi avut mari sanse ca partid (ma refer la PNL) sa nu pierd la locale si parlamentare voturile pensionarilor in totalitate si implicit alegerile

    0
    0
    • #28 Comentariu nou

      La punctul 2. s-ar putea impozita cu 80 – 85 % tot ce trece de 5000 Lei.
      Sa fim seriosi, daca intr-o familie de 2 seniori exista o singura pensie mare (presupunem ca ‘doamna’ a stat acasa si a avut grija de copii), se poate totusi trai decent cu 5000. Asta ar insemna insa impozitarea pensiilor lor, ale demnitarilor si parlamentarilor. Crezi ca ar fi de acord cu asta? Cred ca inclusiv la USR ar fi unii care ar zambi stramb la asa o propunere!

      0
      0
    • #29 Comentariu nou

      Tu zici ca ar trebui ca, timp de 2 ani, la fiecare 3 luni, casele de pensii sa recalculeze toate pensiile (adica de vreo 7-8 ori pe toata perioada).
      Si mai zici ca ala care are pensie de 9.999 lei sa ia 9.999 lei, iar ala cu 10.000 sa ia 1.500.

      Norocul PNL ca nu te are printre consilierii de taina.

      0
      0
    • Singura metoda prin care PNL ar mulțumi majoritatea pensionarilor ar fi sa aplice o creștere fixa cu 300 lei a tuturor pensiilor, ceea ce reprezintă o creștere cu 40% a pensiei minime de 704 lei, oricum 70-80% dintre pensionari au o pensie de până la 1500 lei și cred că ar fi mulțumiți cu creșterea între 20-40% a pensiei iar cei cu pensii foarte mari ar avea creșteri de doar câteva procente. O creștere cu 10% a tuturor pensiilor cred că ar nemultumi majoritatea pensionarilor carora li s-ar mari pensiile cu sume între 70-150 lei ridicole având în vedere creșterea preturile. Această creștere ar fi suportabilă pt buget ar însemna un plus de 1.2 miliarde euro anul asta și 2.4 miliarde în plus în 2021 fata de 2020.

      Nu știu dacă ar fi constituțională o asemenea lege și dacă ar trece de CCR însă că mesaj politic s-ar salva PNL spunând că a mărit pensia minimă cu 40%.

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      @elenas
      Stimata doamna, de ce ne iei de prosti?
      1. In toata lumea civilizata pragul de impozitare inseamna ca ceea ce depaseste o anumita suma (in cazul nostru 10000 [sau 5000]) se impoziteaza procentual (in cazul nostru 85 %).
      2. Singura operatiune necesara pt recalcularea pensiei ar fi schimbarea valorii punctului de pensie intr-un program de calculator. Sau crezi ca se mai calculeaza cu ‘crion chimic’. Probabil dumneata asa ai face…
      Acum decide dumneata:
      – Ne iei pe noi de prosti;
      – Esti dumneata de o inteligenta asimptomatica sclipitoare.

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      @Constantin
      Pentru a pastra punctul de pesie (care da o oarecare relationare cu contributivitatea) ar trebui marite toate cu 40 % si impozitate progresiv. Exista deja prag de impozitare la 2000 lei (cu impozit de 10 % daca nu ma insel), nu mai trebuie decat introdus inca un prag (sau mai multe). Efectul este relativ echivalent cu cel descris de tine.

      0
      0
    • @pricinosu’ – daca pnl introduce impozitarea progresiva își pierde mare parte din electorat, impozitarea progresiva e o măsură de stânga.

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      @Constantin
      Care electorat? Ca doar vreo 14 % sunt electorat PNL, restul sunt oportunisti care se muta dupa cum bate vantu’.
      In topicul de fata este vorba de impozitare progresiva DOAR pentru pensii (adica electorat in majoritate de stanga).
      Propunerea ta de a mari la toata lumea cu o suma fixa cam de ce parte a esicherului politic se situeaza?

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      @Pricinosu: Imi pare rau ca am reusit sa te supar atit de tare, mai aveai putin si ma luai la palme si injuraturi, ceea ce ar fi lipsit de bun simt. Dl Ion Vasile a recunoscut mai jos ca a avut o formulare ambigua privitor la impozitul pe pensii, dar a privit totul cu mai mult calm decit tine.

      In ceea ce priveste recalcularea pensiilor, sunt convinsa ca un program de calculator face acest lucru cu usurinta, dar presupun ca exista ceva mai multa birocratie legata de aceasta activitate decit o simpla inmultire.

      0
      0
    • #36 Comentariu nou

      „In topicul de fata este vorba de impozitare progresiva DOAR pentru pensii ”

      Nu trece in veci asa ceva de CCR, adica impozitare progresiva DOAR pentru pensii.

      0
      0
  10. #37 Comentariu nou

    Este evident că PSD se pregătește pentru o revenire la guvernare prin obișnuitele șmenuri incluzând moțiunea de cenzură.
    Nici măcar nu se pune problema măririi pensiilor pentru că nu despre asta este vorba. Aceasta este doar o temă falsă de lucru pentru capital electoral.
    Este vorba despre cum pot fi prostiți cei care îi votează.
    Nu este vorba nici măcar despre PNL.
    Avem de a face cu un stat captiv în mâinile unor infractori care nu vor să plătească pagubele. Așadar oricare ar fi pagubele cel mai important este să existe suficient de mulți prosti care să plătească pagubele.
    Ceea ce nu realizează PSD este că declinul acestui fost partid nu mai poate fi oprit.
    Nici măcar cu o mărire de 100% a pensiilor.

    0
    0
  11. #38 Comentariu nou

    @elenas
    Ai dreptate! Ma refeream la tot ce depaseste 10.000 lei sa fie impozitat cu 85%.
    Daca nu ma insel a facut Ponta treaba asta la salariile compensatorii ale celor de la ASF in Iunie 2013 (impozit de 85%) si a fost superlegal,

    0
    0
  12. #40 Comentariu nou

    Eu as mari cu 50% ( joci cinic si spui ca ai dat mai mult decat psd!) pana in pensia medie de 1300 lei. Intre 1300 si 2300 mai dai 300-400 si restul rotunjite la prima suta. Si bagi impozit urias pe partea care nu este contribuitie in orice pensie speciala. Nu conteaza cu oricum CCR va respinge important este ca psd sa bage motiune, cade guvernul si evident psd nu se baga ca nu e prost dar nici nu vor lasa oricui postul, vine primministru Florin Georgescu, e agreat de BNR nu arunca bani din elicopter are chiloti rosii cu secera , in plus si-a dorit toata viata sa fie si primministru. CCR -dorneanu le-a spus clar psdistilor ca mandatele parlamentare nu pot fi prelungite sub nici o forma. alegeri in ianuarie nu se fac asadar primarul psd trage si locomotiva cu lepre senatori undeva prin septembrie octombrie. PNL renunta la guvern pentru maxim 3 luni. Pasezi cartoful fierbinte iesi bine pentru alegeri ca ai facut binisor coronavirusul injuri guvernul daca tot nu e al tau, eu i-as lasa in ofsaid fulgerator pe psd si aliatii

    0
    0
    • #41 Comentariu nou

      Probabil o ”mărire inteligentă” cu 50% ar fi soluția care ar îngropa PSD.

      0
      0
  13. #42 Comentariu nou

    Ma apuca groza cum primitivii din PNL n-au folosit criza Covid sa iasa la scena deschisa sa explice ca nu sunt bani. Nici inainte, nici acum, nici dupa… S-au complacut sa dea din gura ca maresc pensiile… in loc sa vina cu cifre… Renault (Industria), in groapa, industria Oil&Gas, in groapa, HORECA in groapa… Cum isi inchipuie cineva ca e sustenabila cresterea? Din pacate, pensionarii au fost si vor fi o mare masa de manevra. Trebuie sa mai treaca 20 de ani sa scapam de toti care au mancat o paine degeaba in comunism si care sustin acest partid de infractori. Nu credeam ca PNL e atat de mizerabil… de nepregatit si de populist… Cu bugetarii n-au facut nimic… nimeni nu face nimic… PNL- Veorica=PSD

    0
    0
    • #43 Comentariu nou

      @Alex
      Inainte să te sinucizi mai lasă-ne un mesaj aici pe blog si o să-ți lăsăm și noi unul pentru PSD cu care să treci dincolo.
      Acolo unde te duci tu nu există altceva decăt PSD.

      0
      0
    • #44 Comentariu nou

      Stai linistit. Am scapat demult de PSD. Sunt demult la loc cu verdeata, intr-o tara civilizata. Doar ca ma framanta faptul ca tara mea ramane pierduta, fara viitor…
      Multumesc de grija oricum 🙂

      0
      0
    • #45 Comentariu nou

      Plain sight, e sinucidere oricum, măcar sugestia lui Alex ar fi presupus că mai rămâi cu nițică demnitate. Mai contează așa ceva?

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      @mircea 2
      Nu este nicio demnitate în a te ”folosi de criza Covid” pentru interese politice electorale.
      Cât de ”primitiv” poți fi să gândești asa!
      Am folosit cuvintele lui Alex pentru a sublinia una din fracturile de logică ale unui troll PSD-ist
      Tot textul este încropit pe ”scrânteli” semantice pentru sucit mințile celor sugestionabili și ar fi trebuit faci măcar o entorsă cerebrală ca să poți să-l digeri.
      Dacă nu ai avut nicio tresărise de conștiință la citirea textului mă îndoiesc ți s-ar fi putut activa vreo circumvoluțiune a demnității

      0
      0
    • #47 Comentariu nou

      Erata:
      A se citi ”și ar fi trebuit să faci în loc de ”și ar fi trebuit faci”

      0
      0