Semnificația pozelor Trump-Dragnea

Liviu Dragnea a dat o lovitură de imagine cu pozele lui cu președintele-ales Donald Trump, nu se poate nega asta. Nu contează că întâlnirea n-are nici o consistență și nici vreo semnificație pentru relațiile româno-americane, pentru o bună parte din publicul român, contactul Dragnea-Trump este o legitimare a șefului PSD și o declarație implicită: cel mai puternic om al planetei n-are nici o problemă să se întâlnească cu domnul Dragnea, în ciuda faptului că acesta are o condamnare în țara lui. Or, ce înseamnă asta decât că domnul Dragnea a fost condamnat pe nedrept? Că doar cel mai puternic om al planetei știe tot și nu închide ochii la nimic, nu?

Adevărul mult mai prozaic este că astfel de interacțiuni se plătesc. În America nu-i nici o rușine. Așa funcționează lucrurile, foarte pragmatic – și accesul se vinde tocmai pentru că nu există nici o semnificație politică, ci doar de enterteinment. Învestirea noului președinte este transformată la propriu într-un spectacol, unul foarte complex și întins pe mai multe zile – și, ca la orice spectacol, se pot cumpăra bilete cu diferite grade de acces.

Gândiți-vă la un concert cu o mare trupă rock. Se pun în vânzare bilete cu diferite grade de acces: golden circle, diamond circle, VIP pentru cine are bani și vrea în backstage, eventual cu oportunitatea unui selfie cu vedeta, la peluză pentru entuziaști săraci – iar pentru cei fără bani rămân disponibile acoperișurile clădirilor din vecinătate (chestie din care asociațiile de locatari pot încerca, la rândul lor, să facă un bănuț).

Așa și în cazul învestirii președintelui-ales Donald Trump. Euractiv a publicat oferta de pachete (chiar așa) pentru festivitățile de inaugurare a mandatului.

Dar, în SUA, știrea nu e că se vinde accesul la diverse întâlniri – asta nu e nici o noutate și nici nu e ceva ieșit din comun – ci că organizatorii s-au încurcat și au suprapus o cină cu vicepreședintele Pence cu o cină cu membri ai cabinetului, ceea ce nemulțumește sponsorii care ar fi vrut să cumpere acces la amândouă. “Totul e varză, cina cu vicepreședintele e în aceeași seară și la aceeași oră cu cina cu membrii cabinetului”, citează Politico un donator care nu reușea să se decidă la care dintre evenimente să participe.

Pentru 1 milion de dolari, pe principiul “primul venit, primul servit”, sponsorii au putut cumpăra acces la următoarele:

– la un dejun cu unii membri ai cabinetului și parlamentari (4 bilete)
– la o cină cu vicepreședintele (4 bilete)
– la un prânz “cu doamnele” (8 bilete)
– la Recepția Victoriei, “an enterteinment-filled welcome reception” (8 bilete)
– la o cină “la lumina lumânărilor”, la care vine (“special appereance”) și președintele-ales (8 bilete)
– la concertul public și focurile de artificii de pe National Mall (8 bilete)
– la paradă, acces VIP, adică în tribună (8 bilete)
– la Balul Inaugurării, la care vin (“special appereances”) și cuplurile prezidențial și viceprezidențial*.

Nu știu la câte din aceste evenimente a cumpărat bilet dl. Dragnea, dar mi se pare că fotografiile pe care le-a difuzat sunt de la “candlelight dinner” (“am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump”, spune dl. Dragnea pe pagina sa de Facebook). Posibil să nu mai fi avut bani și pentru fotografii profesioniste (nu vă imaginați că-s gratis sau că nu erau fotografi profesioniști la eveniment) deci, în consecință, i-a făcut cineva din echipă niște poze cu mobilul, exact cum faci la un concert unde nu ți se dă voie să intri cu DSLR-ul la tine. 10 poze în 5 secunde, multe mișcate, dar bine decât nimic. Poate caută cineva în EXIF și vede și ce telefon s-a folosit, eventual ora, localizarea și alte asemenea.

Comitetul de organizare a festivităților speră să strângă până la 75 de milioane de dolari pentru evenimentele legate de inaugurarea primului mandat prezidențial al dlui Trump.

Încă o dată, nu-i nici o rușine să cumperi un bilet pentru acces. În plus, trebuie să înțelegem că finanțarea campaniilor electorale și a activității politice este, în SUA, o treabă foarte serioasă, clar reglementată și care se impozitează foarte strict. Că sistemul e făcut în așa fel încât permite strângerea unor sume colosale și, inevitabil, influențarea politicienilor de diverse cercuri de interese, da, e adevărat, dar nu-ți poți permite să folosești bani negri în politica SUA. În România, din păcate, regula este banul negru și finanțarea obscură, nămoloasă. Puțini politicieni și puține partide pot justifica, cinstit, fiecare bănuț cheltuit. La noi, strângere de fonduri pentru campanie este o raritate – a încercat Monica Macovei în 2014 și a dat pe lângă lege, a reușit ceva mai bine USR în 2016, dar acestea rămân excepții.

Eu nu cred că acest dialog e adevărat. Donald Trump nu vorbește românește.

Cu toate că, mai mult ca sigur, dl. Dragnea și-a obținut accesul în aceeași încăpere cu Donald Trump, strângerea de mână și pozele ca urmare a cumpărării unor bilete, și cu toate că nu-i nimic anormal aici, mă îndoiesc că va admite vreodată că a dat bani pentru toate acestea. Mesajul pe care încearcă să-l transmită dl. Dragnea, cu aceste poze, este că este respectat de cel mai puternic om al planetei – or respectul nu se cumpără, se primește. “M-a invitat pentru că-s și eu important”, vrea să spună dl. Dragnea, folosind însă pentru asta un moment care este, de fapt, despre vanitate la unii, atașament sincer la alții și, mai ales, despre bani. De-aia și miștourile. Dac-ar spune adevărul, lumea ar aprecia onestitatea. Dar când încearcă să facă din țânțar armăsar, oamenii simt și ripostează. Simplu.

Asta nu înseamnă că, la un moment dat, dl. Dragnea nu va putea trage unele foloase din (foarte probabila sa) cheltuială. Acum, dacă e pe lista donatorilor, s-ar putea să i se răspundă mai repede la telefon prin biroul vreunui consilier prezidențial. Nu-i rău, chiar dacă nu-i chiar vreo bătaie pe burtă cu președintele Americii.

Una peste alta, eu aș zice să sperăm c-au fost bani cheltuiți cu folos – nu de alta, dar sunt banii noștri, dacă mă-nțelegeți ce vreau să spun, asta doar dacă dl. Dragnea n-a cumpărat biletele din economiile sale la salariu.
_________

*detalii, aici.

39 comentarii Adaugă comentariu

 1. Dragnea nu poate fi pe lista donatorilor. Nu se accepta donatii de la cetateni non-americani si companii straine.

  scrie pe programul ala publicat de politico si NYT.

  ramane de vazut cui a dat dragnea bani de l a bagat in fata acolo.

  Comentariu apreciat Thumb up 35
 2. ultimul paragraf e prea puțin dezvoltat. presa românească, cât mai e, trebuie să apese foarte clar pe întrebarea asta pentru a obține un răspuns: „cât a costat, și cu ce bani?”

  Comentariu apreciat Thumb up 16
  • Ie de la aia 10 mld. gaura, nu te-ai prins? Toti s-au dus acum la Trump!
   Si nici pozele nu mi se par reale, nu iereau oare cu personaje de la madam Tussauds? Ca prea sunt galbeni la mufarin.
   Al draq penal de Delior-man, cum ne prosteste-n fata!

   Comentariu apreciat Thumb up 11
 3. O fi costat mai mult decat vacanta in Seychelles? ;)

  Comentariu apreciat Thumb up 6
 4. Din păcate, Facebook scoate orice metadata din poze. Dacă le trimite tov. Dragnea pe email presei, atunci poate mai avem o șansă! :)

  Comentariu apreciat Thumb up 12
  • In fotografii nu mai este EXIF, in schimb se pot vedea cei doi fotografi amatori, Poze facute cu doua telefoane.

   Comentariu apreciat Thumb up 6
  • Ie false, bre, nu te mai chinui cu metadata si metadona si marilena si machupichu!
   Ceea ce vezi e doar o iluzie, ca Dragnea nici n-a primit viza de US. ca-i enfractor condamnat penal si normele americane nu permite asa ceva, ca le e frica si lor de DNA, cu abuzul in serviciu si primire de foloase nepatrimoniale , te joci cu legea??!
   J, CUI, J, CUI, J, CUI, J, CUI -oare ce-or fi si astea? Onomatopee?

   Comentariu apreciat Thumb up 16
  • Cineva zicea ca in poza asta se vad vreo doua “maini reziduale”, ca urmare a prelucrarii pozelor in photoshop…

   Comentariu apreciat Thumb up 4
  • Propaganda zicea ca penalul dragnea nici macar nu va primi viza – si ce sa vezi pe langa ca a primit viza a si stat la masa cu presedintele ales al americii,luluta ar trebui sa-l aresteze pe trump ca a stat la masa cu penalul rau dragnea – se acceptau doar penalii buni – basescu,iohanis.

   Comentariu apreciat Thumb up 18
 5. Platit-neplatit macar dragnea si grindeanu aj avut intalniri cu trump si alti oficiali americani,fata de iohanis care a mizat gresit exclusiv pe clinton si pare ca n-are absolut nici un contact cu noua administratie de la casa alba intr-un moment in care toate tarile est-europene au deja stabilite intalniri,vizite… oficiale cu trump.

  Comentariu apreciat Thumb up 18
  • Se știeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!1111111unuunuunu

   Thumb up 3
  • – Liviu!
   – Why do you want to leave me?
   – Mai neim iz Liviu!
   – What the fuckin’ name is this? “Leave you”?
   – Ies, sior. Liviu. Ai em ză siord men in Răumenia.
   – The Third Man? A great movie!
   – Nău, sior. Ai em from Răumenia.
   – Congratulations, you are a romaniac!
   – Răumenia iz a greit cauntri in Iurop… Răumenia! Neito! Caracal! (Lelia Munteanu)

   Comentariu apreciat Thumb up 34
  • Lucrurile se vor lamuri cat de curand. Trump este din fire f. razbunator, ca stie ce-a patit in campanie cat si dupa: injurat de toata “protipendada”, facut “bufon” , shuntat la greu de CIA, amenintat cu moartea de diversi bilibistroci(neamuri de-ale liei bugnar-ragnar) si va actiona in consecinta! Prevad ca noul ambasador american in Romania NU va permite pishatul pe votul popular din 11. Si nici rasturnarea ordinii de drept pe-acilisea, asta din prisma parteneriatului strategic,care vrea stabilitate si echilibru si rule of law, desigur!
   Mai prevad ca la prima manifestatie anti-Guvern s-ar putea sa iasa naspa, ca vin vreo 50.000 pro-Ordine de Drept, si se lasa cu smardoiala maxima din care nu stiu cine iese mai ciufulit!
   Lipseste doar o picatura pt. asta si poate si-o suspendare, ca Gordon Brown ala din 2012 nu mai exista ca politician in noua administratie.
   Ah, da, si se schimba si seful statiei CIA din Romania!

   Comentariu apreciat Thumb up 20
 6. Las și eu asta aici, doar ca idee cum arată o poză oficială, gratis și legitimă:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211648271303540&set=a.1918959894908.112886.1269337736&type=3&theater

  Comentariu apreciat Thumb up 37
 7. Pozele astea au lovit din plin propaganda care se chinuie sa le desfiinteze – ba sunt trucate,ba dragnea e chelner si Giuliani – sef de sala,ba a nu e important – ca oricine poate sta la masa cu presedintele ales al americii…..toate astea in timp ce iohanis sta acasa cu spume la gura de invidie ca n-a fost invitat si el.

  Comentariu apreciat Thumb up 17
 8. Cam multa tevatură pentru subiect… Tot un penal rămâne.

  Comentariu apreciat Thumb up 18
  • Da, dar de ieri inainte e penal trumpist!
   Kiwi urmareste cu atentie si ingrijorare evenimentele!

   Comentariu apreciat Thumb up 16
 9. Tot raul spre bine, macar nu s-au dus sa stranga mana cu Putin.

  Comentariu apreciat Thumb up 10
  • Are balta(pardon,psd)peste,sa trimita si acolo cateva sute sau mil pentru o poza;
   asteapta sa vada cum bate vantul….mare-i gradina….

   Thumb up 1
 10. a cumparat din banii lui, ca inainte sa plece a vandut un sat cu iobagi cu tot.

  Comentariu apreciat Thumb up 20
 11. VERIFICATI, AM SENZATIA CA SUNT PHOTOSHOPATE!

  Comentariu apreciat Thumb up 1
 12. Eu cred ca ambii au nevoie unul de celalalt, evident in proportii diferite. Nevoia este cea de legitimizare: Dragnea pentru ca este un condamnat penal care vizeaza sa-si curete dosarul, Trump pentru ca are nevoie sa demonstreze ca este un personaj cu greutate si priza la nivel international. Pentru Dragnea, castigul e enorm, in timp ce Trump mai adauga un gandac la colectie.

  Thumb up 7
 13. Photo.. Cough.. shop!

  Thumb up 2
 14. In legatura cu linkul si commentu referitor la Ciolos cum ca l-a copiat pe Ponta. Sta costumul pe MickeyMouse ca pe gard, maneca lunga aproape ca ii acopera palma, parca e un scolar la prima reuniune a clasei, uite la Barack cum tre sa fie un costum, se vede cine are clasa sau cel putin un adviser la reguli elementare despre cum sa te imbraci, e totusi o poza oficiala cu presedintele SUA de la acea data.

  Comentariu apreciat Thumb up 6
 15. Ceea ce e varza este faptul ca pentru standardele de jurnalist ale dvs, preluati un site totalmente antitrump, care citeaza un, repet un singur donator si din asta iese un ditamai articolul. Pe bune chiar nu mai face nimeni decat presa de sant?
  In rest, precum se stie, vreeeeednic este…..

  Comentariu apreciat Thumb up 13
 16. De pe FB-ul Otiliei Ragan, cam cum arata “candlelight dinner” (o multime care viermuieste in jurul lui Trump): https://www.facebook.com/100015063666498/videos/107918753053580/?hc_location=ufi

  Dragnea: “Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump”. In format restrans indeed

  Comentariu apreciat Thumb up 9
 17. Tehnic vorbind….a dat mana cu un afacerist doar…..la acel moment nu era încă investit în funcție

  Thumb up 2
 18. N-am inteles ce era cu sacosa aia din rafie pe umar, cand a dat mana cu Trump?Stie cineva sa-mi explice?
  Ce avea in ea?
  Sa presupunem, deci:
  -incaltamintea de rezerva, obisnuit cu drumurile la oras, cand pe se schimba la bariera;
  -o gustare sa nu-l otraveasca americanii;
  -pasaportul si actele necesare in vederea numirii sale in functia de consilierul lui Trump;
  -ordonantele de urgenta, sau dosarele personale, sa nu le piarda;
  N-a avut un prieten sa-l traga de maneca, macar sa fi tinut mizeria aia de sacosa in mana stanga?
  Deci, se schimba moda in America, se va purta sacosa din rafie la costum negru.Plina cu ce?Cu promisiunile facute alegatorilor etc.

  Thumb up 3
 19. acelasi IP, pe cine păcălești?

  Thumb up 0
 20. acelasi IP, pe cine păcălești?

  Thumb up 1
 21. acelasi IP, pe cine păcălești?

  Thumb up 0
 22. acelasi IP, pe cine păcălești?

  Thumb up 0
 23. “De la Casa Alba, direct la Poarta Alba!”. Au ticluit-o bine iesenii!

  Thumb up 0
 24. Ce zambet siret are Dragnea … tare as vrea sa stiu ce-i trecea prin cap in momentele alea, cand statea ca ultimul lache la coada sa-i pupe mana lui strumf.
  http://www.aktual24.ro/wp-content/uploads/2017/01/dragnea-trump2.jpg

  Thumb up 0
 25. Domnule Petreanu,
  Vă citesc articolele și vă prețuiesc ideile. I really do! Ajutați-mă vă rog să înțeleg o situație pe care eu o percep ca fiind schizoidă. Cum e posibil să trăiți cu cineva care zi de zi merge la muncă la România TV, să cheltuiți probabil împreună, banii câștigați în acest mod?

  Există momente în care vă gândiți la asta?

  Mulțumesc.

  Thumb up 0
 26. După atâtea poze, vă trimit și o vedere așa, mai de la țară : http://mcscrib.blogspot.ro/2017/01/tu-cum-te-ai-distrat-la-lovitura-de-stat.html

  Thumb up 0
 27. @Mihai
  Si cum e mai Mihai cu smardoiala aia la manifestatia anti guvern? Ca la ultima manifestatie au participat 50000 anti guvern si nici unul pro. Asta asa, ca sa ne mai revenim din euforia cu “noi am castigat alegerile si facem ce vrem”.

  Thumb up 0