Spotlight, investigaţia care a expus monstruozităţile din Biserica Catolică

UPDATE: Spotlight a primit Oscarul pentru cel mai bun film. Yay!

Aţi auzit despre cazurile de pedofilie din Biserica Catolică, nu-i așa? Cine n-a auzit? S-a zis la ştiri, de mai multe ori. Nişte preoţi care au abuzat nişte minori prin America. Cred c-au fost şi niște procese, ceva, nu? Şi şi-a cerut papa scuze la un moment dat, parcă așa-mi amintesc. Câte cazuri să fi fost? Destul de multe, dacă şi-a cerut papa iertare… Să fi fost vreo 4? 5? 10?

Nu. Mii. Zeci de mii. În toată lumea.

Până sâmbătă, când am văzut Spotlight, nu ştiam practic nimic despre această pandemie de abuzuri sexuale asupra minorilor care s-a petrecut – şi probabil se mai şi petrece – în dioceze catolice din toată lumea. Auzisem câte ceva, nu mă interesase subiectul (e la alţii, noi suntem ortodocşi), îmi imaginasem că e vorba de câteva întâmplări. Nici că puteam fi mai departe de adevăr.

Spotlight movie poster

Spotlight este un film despre o anchetă jurnalistică privind cazurile de abuz sexual asupra minorilor în mai multe parohii catolice din Boston. Filmul dramatizează cinematografic o istorie reală: în ianuarie 2002, în urma unor investigaţii minuţioase, ziarul The Boston Globe a început publicarea unei serii de articole în care a documentat şi probat zeci şi zeci de cazuri de clerici care au comis sute de agresiuni sexuale asupra minorilor din Boston. Puteţi citi aici primul articol din seria respectivă, iar aici găsiţi toate articolele anchetei, într-o arhivă organizată cronologic, pe luni şi ani – au fost peste 600 de titluri cu totul.

The Boston Globe a demonstrat că toate aceste cazuri erau cunoscute de ierarhii romano-catolici şi fuseseră muşamalizate de Biserica Catolică.

Ancheta, amploarea agresiunii probate de aceasta şi mai ales faptul că Biserica a ştiut şi a ascuns decenii la rând aceste cazuri au şocat America şi au declanşat numeroase alte investigaţii de presă, dar şi guvernamentale, în toată lumea.

Datele sunt teribile.

 • În SUA, un raport publicat în 2004 a identificat 4.392 de preoţi şi diaconi care fuseseră acuzaţi de agresiuni sexuale asupra minorilor. Între 2003-2009, diverse arhidioceze americane au încheiat înţelegeri cu reclamanţii în 375 de cazuri privind 1551 de victime, plătind despăgubiri în sumă totală de 1,1 miliarde de dolari. Associated Press a estimat că valoarea despăgubirilor plătite reclamanţilor în cazuri de pedofilie de către Biserica Catolică din SUA, între 1950-2007, depăşeşte 2 miliarde de dolari. În 2012, suma aceasta ar fi depăşit 3 miliarde de dolari. Mai multe dioceze au dat faliment (!) în urma valului de cereri de compensare din ultimii ani, provocat într-o mare măsură de investigaţia celor de la The Boston Globe, care au adus în atenţia publică această problemă de proporţii inimaginabile.
 • O investigaţie organizată de chiar Biserica Catolică din SUA (mai exact, Conferinţa Episcopilor Catolici din SUA), a identificat 10.667 de persoane care au reclamat abuzuri sexuale asupra lor, din partea unor preoţi catolici, înre 1950-2002, adică, practic, o victimă la 2 zile. De notat că investigaţia s-a bazat pe declaraţii şi sondaje voluntare (!) în diocezele respective.
 • În Irlanda, o investigație guvernamentală a documentat “mii de cazuri” ale unor copii care, între 1940-1990, au fost abuzaţi sexual de clerici catolici în diverse dioceze. În 2005, când rezultatele acestei investigaţii au fost publicate, prim-ministrul Irlandei, o ţară cu un etos catolic deosebit de puternic, s-a declarat “ruşinat de amploarea, lungimea şi cruzimea abuzurilor” la care au fost supuşi copiii.
 • În Canada, 300 de foşti elevi ai unui singur (!) orfelinat catolic au reclamat abuzuri fizice şi sexuale.
 • În 2002, Biserica Catolică din Filipine şi-a prezentat scuze publice pentru abuzurile sexuale comise de preoţi catolici în ultimele două decenii, iar unul dintre clericii de vârf a declarat că există suspiciunea că “aproximativ 200 din cei 7.000 de preoţi catolici din Filipine” ar fi comis acte sexuale “imorale”, incluzând aici şi abuzuriasupra minorilor.
 • Peste 100 de preoţi catolici australieni au fost condamnaţi pentru infracţiuni de abuz sexual asupra minorilor, începând cu 1995. În 2012, un raport al poliţiei documenta 40 de sinucideri ale unor persoane care fuseseră abuzate sexual de clerici catolici (în statul Victoria).(sursa)

Biserica Catolică insistă că, statistic, proporţia pedofililor în rândurile clericilor nu depăşeşte proporţia pedofililor în restul societăţii.

Poate, dar în restul societăţii cazurile de pedofilie nu sunt muşamalizate şi nici pedofilii nu sunt făcuţi scăpaţi atunci când victimele decid să vorbească.

Până la ancheta realizată de The Boston Globe, clericii catolici reclamaţi pentru abuz sexual asupra minorilor erau, în general, ascunşi de biserică – unii trimişi la tratament psihiatric şi/sau mutaţi în alte parohii, unde au continuat să rămână în contact cu minorii. De altfel, în anii ’60 Biserica Catolică încă mai considera pedofilia o… dependenţă, cam ca alcoolismul.

Atitudinea bisericii s-a schimbat pe măsură ce scandalurile au crescut în intensitate şi s-au globalizat, deşi, la publicarea anchetei din The Boston Globe, Vaticanul a fost înclinat să considere indignarea americanilor drept “isterică şi lipsită de înțelegere pentru Biserica Catolică”. În 2008, totuși, în cursul unei vizite în SUA, Papa Benedict a sus că este “profund ruşinat” de cazurile de pedofilie din Biserica Catolică Americană.

Ce mi se pare uluitor – şi tragic, în acelaşi timp – este faptul că, în ciuda acestei epidemii intercontinentale de monstruozităţi, cu zeci de mii de cazuri documentate, oamenii continuă să meargă la biserică şi, mai ales, să-şi ducă copiii la biserică. Adică, iertaţi-mă, dar dacă pe cineva-l loveşte cufureala de la un iaurt stricat luat dintr-un supermarket, iese un așa scandal încât sunt toate șansele ca magazinul respectiv să se-nchidă cu totul. În schimb, deşi copiii le sunt abuzaţi sexual cu zecile de mii într-o instituţie, părinţii acceptă nu doar mușamalizarea, ci şi să meargă în continuare în instituţia respectivă, cu tot cu copiii lor.

Cum spuneam, creierul este un instrument sensibil, care poate fi manipulat să creadă orice idioţenie cu discursul potrivit.

Revenind la film – pentru un jurnalist, e un regal, fără îndoială. Avem presa triumfătoare în lupta pentru aflarea adevărului, expunerea unei nedreptăţi colosale, pornirea mașinăriei Justiției, plus nostalgia că nu se mai fac azi anchete “ca pe vremuri”, ce altceva-ţi poţi dori ca reporter? Însă mi-e teamă că un film atât de bine făcut despre proceduri jurnalistice va rămâne ermetic pentru publicul non-profesional, care ar fi apreciat, probabil, mai mult un film despre tensiunile psihologice (şi psihiatrice!) din lumea putredă pe care o investighează jurnaliştii. Nu că n-ar exista sâmburi pentru asemenea dezvoltări în Spotlight – când avocatul victimelor, de exemplu, care poartă o luptă nesfârşită şi disproporţionată cu Biserica, incriminează devastator, la un moment dat, complicitatea comunităţii la abuz: “if it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse one”, sau, şi mai ales, când una dinte victime, acum adult înverşunat, își întreabă retoric interlocutorii, atunci când le descrie ce i-a făcut preotul: “how do you say no to God?”

Mark Ruffalo, nominalizat la Oscar pentru rol secundar, cu jurnalistul Mike Rezendes, al cărui personaj îl interpretează în film, autorul primului articol din seria "Abuz în Biserica Catolică".
Mark Ruffalo, nominalizat la Oscar pentru rol secundar, cu jurnalistul Mike Rezendes, al cărui personaj îl interpretează în film, autorul primului articol din seria “Abuz în Biserica Catolică”. Sursa foto: The Guardian

Spotlight este nominalizat la Oscar, la mai multe categorii – cel mai bun film, cel mai bun scenariu, actor/actriţă în rol secundar, montaj. Sper să câştige cât mai multe statuete, merită, pentru că, în ciuda scăderilor, tot rămâne cel mai puternic şi mai adevărat film pe care l-am văzut în ultima vreme.

29 comentarii Adaugă comentariu

 1. …Pe de o parte, ai grijă că ai noştri popi ortodocşi nu f.. în c.. Pe de altă parte, ORICVE atac asupra Bisericii – mi se pare corect…
  Dar nu mai am speranţă…
  Pe scurt – aştept extratereştrii : poate ne vor explica de ce e o imbecilitate să stai la coadă la moaşte…
  Mai ales când sunt false.
  Dar nu mă aştept ca cei…de care facem vorbire – să se prindă.
  Vorbim noi între noi : ăsta-i momentul…Umanităţii.
  Dar poate că (sper că) e doar ÎNCEPUTUL.

 2. Cardinalul Law, care a acoperit abuzurile preoților din Boston, s-a retras în urma scandalului din 2002. Doi ani mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea i-a oferit un post la Roma.

 3. #4

  vad din wikiurile in engleza ca in USA anual se comit 600 000 abuzuri sexuale impotriva copiilor, din care preotii catolici comit o f. mica parte, adica de ex 228 in 2008…as vrea sa vad pusa lumina pe grupurile cele mai mari care comit aceste crime impotriva acestor copiii, de ex tatii biologici, tatii vitregi, etc…de preoti putin imi pasa dar cei care fac mult mai multe victime sunt totdeauna trecuti cu vederea.

  • Problema e mai ales mușamalizarea instituțională în cadrrul Bisericii Catolice, nu faptul că se întâmplă și în restul societății. Vă rog să înțelegeți corect motivația revoltei.

  • Eu nu inteleg de ce ne miram asa, ca niste virgini. Oare cum ar arata o analiza asupra abuzurilor politiei sau magistraturii la nivel mondial si modul in care acele organizatii isi acopera membrii?
   Sau un exemplu simplu autohton – ce practica Antena 3 e in cel mai bun caz abuz, in cel mai rau inseamna o lista de infractiuni, insa cati jurnalisti ati vazut sa denunte asta, cu subiect si predicat?
   Da, subiectul e popular pentru ca este vorba de biserica si de sex, iar oamenii adora sa vorbeasca despre sex si sa atace biserica, insa hai sa discutam de exemplu despre Romania, pentru ca asta e o realitate pe care o cunoastem. Toata lumea vorbeste despre abuzurile ANAF, insa pe cine ati vazut din sistem sa blameze asta? Sau despre abuzurile omniprezente in casele de copii? Sau niste politicieni prinsi cu mita, ori niste politisti de la rutiera. De cate ori ati vazut pe cineva din sistem aratand cu degetul?
   Sistemul are si o sa aiba intotdeauna tendinta sa isi protejeze oamenii de restul societatii, studiati cum functioneaza un banal sindicat de exemplu.
   Desigur, nimic nu scuza faptele petrecute atunci si acolo, insa hai sa nu ne mai miram asa tare.

 4. Filmul merita vazut, este maxim! Dincolo de ce se intampla la catolici, interesanta este tehnica jurnalistica profesionista folosita la ei pe care nu ar fi rau sa o invete si ai nostri!

 5. Pedofilia-dependenta? Si homosexualitatea (practicata cu consimtamant intre persoane majore, cu deplin discernamant) – pacat capital?
  Ceva, undeva e complet gresit.
  Am vazut aseara filmul. Habar n-aveam ca e nominalizat, habar n-aveam ca-i seara Oscarurilor.

 6. Este tristă această realitate.
  Nu Biserica Lui Iisus Hristos are vină de aceste păcate ,ci individual fiecare preot este vinovat.
  Cauza acestor păcate și a altora nu este umană .
  Eu am studiat fenomenul păcatului mulți ani ,am studiat istiria omenirii ca și parte negativă a tot ceea ce a însemnat război și nu numai și concluzia a fost stupefiantă ,pentru că rezultatul și probele m-au dus la adevăr.
  Omenirea nu cred că este pregătită încă ,dar la un moment dat trebuie să afle adevărul dezbinării noastre de mii de ani.
  Omul în natura lui prezență este o ființă slabă și neputincioasă , deferită ușor păcatului și greșelilor în fața puterii acelora care pur și simplu ne batjocoresc, jucându-se cu noi și viețile noastre.
  Salvarea noastră este numai la Iisus Hristos și o spun cu toată ființa mea .
  Poate în următoarea perioadă lumea se va confrunta cu realitatea vieții și va află adevărul .
  Mă abțin în a da mai multe detalii din considerente personale .

  • foarte frumos ca ai studiat pacatul si istoria. dar poate mai bine incepeai cu ortografia si punctuatia?

  • “Omul în natura lui prezență este o ființă slabă și neputincioasă , deferită ușor păcatului și greșelilor în fața puterii acelora care pur și simplu ne batjocoresc, jucându-se cu noi și viețile noastre.” – AI PROBLEME GRAVE!!!! Omul in natura lui e teribil de puternic, independent si un adevarat badass. Adevarul dezbinarii e destul de simplu. X crede ca a venit unu’ care e fiul unuia nevazut si nestiut de nimeni dar omniscient, omniprezent si omnipotent care face si drege si pana nu te scalda in ceva ceaun cu apa esti o mizerie si un pacat al parintilor (a dracu nevoie de reproducere……) si acel X se cearta si incearca sa ii impuna crezul lui lui Y care Y crede ca a venit unu’ cu turban in cap, dupa un vis vioi si o shaorma mare cu de toate sa ii spuna ce sa faca in viata. Ce sa vezi, acelasi mod de operare era si acum cateva mii de ani cand jucau incasii fotbal cu capetele celor cuceriti de ei. Deci carevasazica istoria se repeta. Vine un dobitoc fumat, zice ceva, gloata de tampiti cred si jang!!! – inca o religie se naste. Intre timp, stimate tard, cauti alinare la medic cand simti ca te ia dracu de durere si nu bati inca 5 seturi de cruci, copii tai cand isi rup mana nu ajung sa faca matanii ciungi ci vine un medic si le-o pune la loc si cand ai o zi de rahat o ai nu din cauza ca ai pacatuit singurel in dush aseara ci ptr ca viata in sine e facuta sa fie de rahat. Pe vremuri nu aveai fructe prin copac tot anul si mai si vanai si nu mereu reusea vanatoare… App, anul asta vor fi ploi? Ia arde 3 cruci si 12 matanii ca sa pui o vorba buna. Irigatiile nu ajuta ca cineva a furat teava si pompa ca sa puna paine la borac pe masa deci….

  • Eu v-as nega orice fel de asistenta medicala (inclusiv cea de urgenta) in functie de apartenenta la o religie indiferent de tipul sau natura acesteia. Ma gandesc ca ar lua stiinta un avant cum nici nu ne-am putea inchipui vreodata. plus ca ar fi un pas important pentru selectia naturala.

 7. “Ce mi se pare uluitor – şi tragic, în acelaşi timp – este faptul că, în ciuda acestei epidemii intercontinentale de monstruozităţi, cu zeci de mii de cazuri documentate, oamenii continuă să meargă la biserică şi, mai ales, să-şi ducă copiii la biserică.”

  Vlad, nu am o problema ca, probabil, esti ateu. Dar daca eu as fi ateu, ma gandesc ca as respecta orice om care are o credinta si o manifesta, inclusiv prin a merge la biserica. Nu suntem lobotomizati cu totii si, da, exista o cale de a nu pune stiinta si credinta in contradictie, mai ales daca te iei dupa ce scrie in Noul Testament si nu dupa traditie si obiceiuri. Da, si eu am o dilema in a-mi trimite copiii la ora de religie, pentru ca exista posibilitatea sa afle mai mult despre frica si pacate, nu despre dragoste si speranta, dar nici sa pretind ca sunt credincios fara a-mi practica credinta nu merge.

  Filmul este mult prea OK si ca mesaj nu merge pana unde ai mers tu. Nu stiu cum de a ajuns Biserica Catolica sa ceara preotilor ei sa ramana casti, dar asta a fost, dupa mine, o eroare, pentru ca a sporit tentatia pentru preoti. De asemenea, prin musamalizare, Biserica a incercat sa evite sa piarda credinciosi, de parca lucrurile astea s-ar fi intamplat doar in timpul nostru si doar intr-un singur loc cu asemenea intesitate. Este evident ca a gresit, dar uite ca, oricum ai lua-o, mesajul tau este ca este gresit sa te duci la biserica.

  Nu am nicio indoiala ca oamenii (in special cei proveniti din cultura vestica) nu se vor mai duce la biserica, in cele din urma. Vor fi in permanenta cu mintea ocupata de noile lor dispozitive conectate la Internet, se vor considera foarte destepti cu spoiala de informatie nestructurata luata de ici si de colo, nu vor mai avea timp sa se gandeasca si sa simta profund, sa socializeze si sa se respecte cu adevarat, vor astepta sa le educe altii copiii, daca ii vor mai face, si, in general, nu vor mai avea rabdare si dragoste, ci deprimare, invidie si frustrare. Le va fi mai bine – nu-i asa? – decat pe vremea cand Biserica le spala creierii, versus vremea cand Facebook o face.

  • Te-as lasa sa spui astea in urma cu cateva sute de ani in timp de copii iti mor de foame in timp ce tu muncesti pe ogorul preotului din sat iar nevasta arde mocnit pe un rug in mijlocul comunei pentru ca i s-a parut cuiva ca ar face ceva vraji si ca la un moment dat a zis ca Pamantul e rotund si ca, culmea, nenorocitul se invarte el in jurul Soarelui. Good luck with that!
   Mie imi plac religiosii fie ca sunt ei crestini, musulmani sau de alta natura. Toti aveti impresia ca altcineva va guverneaza viata. Eu sunt mai pragmatic si propun un experiment. Da-ti o palma cat poti de tare peste fata. Doare pe altul? Te doare pe tine? Ti-a dat alcineva palma aia? A dat mai tare decat ai fi dat tu sau mai incet, mai cu mila? Esti raspunzator ptr vanataia lasata? Daca dai palma aia pe obrazul unui politist crezi ca a fost mana Satanei sau un ingeras a tras chiulul? Sau poate ca prin tine a vrut cineva sa pedepseasca pe cineva? Ce zici ?

  • E bine ca esti destept, Cristian. Doar atata poti? Doar nu te astepti sa fiu de acord cu ororile Inchizitiei, cruciadele, uneltirile politice si altele comise in numele credintei, dar neavand nimic de a face cu credinta. Haide, eu cred ca poti face deosebirea intre politica si interesele unei organizatii, versus cuvantul lasat de Dumnezeu?

  • Pai nici aia care au ars pe rug sau au murit torturati nu erau de acord, ma gandesc. Si totusi nu au trait prea mult. In numele religiei si credintei s-a facut aproape totul si nimic bun nu a iesit din asta. Daca eram dupa credinta inca am fi fost acum la nivelul secolului 14. Religia prin natura sa e conservatoare indiferent despre ce religie vorbim. Absolut toate incearca sa isi pastreze adeptii si ii impune individului o anumita forma de interactiune cu ceilalti indivizi. Eu banuiesc ca ard in toate flacarile si in echivalentul iadului ptr fiecare religie pe care nu dau doi bani si la fel si tu. Si stii de ce? Ptr ca toate religiile sunt la fel. Nu esti parte a religiei mele atunci esti eretic si vei arde in iad. Deci din cate religii sunt, eu voi arde cu un iad mai mult ca tine, ptr ca nu sunt crestin, insa vom arde impreuna in toate celelalte iaduri impreuna. Nu e asa ca e frumoasa ideea de religie?
   Inca o data spun, suntem entitati de sine statatoare, ne controlam singuri gandurile, miscarile, faptele si suntem stapani noi si doar noi pe ceea ce facem si gandim, nu ne ghideaza si nu ne stapaneste altuii destinul, nu exista nicio entitate omniscienta, omniprezenta si omnipotenta care sa vegheze, sa pedepseasca sau sa discearna ceva in locul nostru.
   Ar trebui sa investim in dezvoltare, in cercetare, in stiinta, mai presus de toate in medicina si educatie si nu in religie care e un parazit al constientului omenesc.
   Cuvantul lui dumnezeu nu exista, nu a existat niciodata. Ce crezi tu ca e cuvantul lui e de fapt o nascocire a unor domni de acum cateva sute de ani si cam atat. Nu te-ai intrebat de ce toate sursele vin dintr-un singur loc si anume gloata din jurul asa-zisului mantuitor? De ce acele relatari (cred eu fictive sau muuuuuult inflorite) nu pot fi dovedite stiintific si nu exista dovezi clare in acest sens? De ce este nevoie ca la cateva sute d eani sa mai se faca o revizie a acelor povesti? Ai nevoie de vechiul testament (ciudata denumire nu crezi?) si noul testament (kinky, zau asa!) ca sa iti spuna ca nu e ok sa iti omori mama sau fratele au pe copilul vecinului? Stai….. ca in testamente se mentioneaza de ceva crime facute si nepedepsite deci …… e ok sa iti omori neamurile si daca e nevoie poti sa ii si molestezi ca nu e problema. Nice! Asta demonstreaza ca totul a plecat de la o secta (un Bivolarul medieval) care a luat avant fiind considerata ” credinta interzisa” de liderii politici si militari ai vremii (care si aia erau credinciosi si desi credeau in cateva zeci de zeitati tot nu permiteau existenta altor religii – simti similitudinile? )si cum omului daca ii interzici ceva mai mult ii dai apa la moara ….

  • Zici ca nu a iesit nimic bun, Cristian? Am noutati pentru tine: principiile de convietuire sociala de care te bucuri acum isi au originea sau au fost intarite de crestinism.

   Apoi, nu stiu de ce te astepti sa vezi dovezi in credinta. Daca ar fi dovezi pentru oricine, ar fi cu totii credinciosi, nu? Nu functioneaza asa (n-o sa incerc sa iti spun cum sa intri in legatura cu Dumnezeu prin rugaciune, sau meditatie, ca poate iti plac budistii mai mult, ca nu e pentru tine). Si te rog sa nu crezi ca nu dau bani pe stiinta, ca din asta imi castig existenta. Eu am zis ca nu sunt incompatibile. Si ca ne credem cu totii destepti doar pentru exista, nu-i asa, atatea dovezi stiintifice. Pentru ce? Ca nu exista Dumnezeu?

 8. Domnule Petreanu, într-adevăr a fost o pata neagra în istoria Bisericii Catolice, motiv pentru care papa s-a scuzat. În film nici nu se punctează pe faptul ca Biserica (institutie) ar fi de vina. Filmul este despre jurnaliști. În America acum este aproape imposibil din punct de vedere legal și administrativ bisericesc sa se mai întâmple asa ceva (aici e o greseala flagranta sa spuneți ca ar mai fi – vă rog să vă documentați înainte de a face o afirmație). În Canada nu exista vreun caz descoperit de abuzuri, cei 300 de copii din Orfelinat sunt un caz din secolul XIX, iar aici nu se vorbește de abuz al preoților ci de abuz al angajaților Orfelinatului (iar aici e o alta problema legata de populația nativa). Nu e plăcut sa va ascundeți sub perdeaua lui “eu știu” și sa faceți afirmații împotriva Bisericii doar pentru ca e la moda.

 9. Vlad, sa mergi cu masina(mai ales in Romania) inseamna ca mereu vrei sa mergi primul spre moarte… Nu inteleg de ce tu totusi conduci? Plus, zaharul este cancerigen, totusi il consumi? Toate bauturile carbogazoase(chiar si berea) aduc un mare deficit organismului – totusi nu te inteleg de ce continui sa bei bere? Si de ce nu, chiar si sa gandesti in ziua de azi poate provoca multe probleme, de ce totusi continui sa gandesti?

  Sper totusi ca a fost doar o eroare de exprimare pasajul asta: “Ce mi se pare uluitor – şi tragic, în acelaşi timp – este faptul că, în ciuda acestei epidemii intercontinentale de monstruozităţi, cu zeci de mii de cazuri documentate, oamenii continuă să meargă la biserică şi, mai ales, să-şi ducă copiii la biserică.”

  Sau poate doar o dovada in plus ca desi binele mereu invinge ne place sa ne uitam mereu la rau.

  Cat despre film, jos palaria!
  Iar despre Biserica… primul fara pacat sa arunce cu piatra!

 10. Vlad, tu fiind un formator de opinii, sper sa ai un public ganditor. Si ma bucur sa vad ca asa par majoritatea celor care comenteaza. Afirmația cu privire la alegerea parintilor in lasa copiii la biserica e destul de subiectiva.

  Ca om care merg la biserica si imi duc copiii des la Isus, spun doar atât: despre Civilizatia iertarii as vrea sa citesc de la jurnaliștii zeloși. Chiar vreau sa vad filmul, sa vad daca transpira pe undeva aceasta nevoie. E singura care ofera pace celui ranit, si vindecarea. Ca victimele vor fi, din nefericire, mereu. Cum se specifica mai sus, vor fi peste tot, unde sunt oameni…

 11. n-am nimic cu filmul, si scandalul trebuia dat pe fata. ma deranjeaza faptul ca un documentar a fost bagat pe gat in alta categorie ca sa ia oscarul pentru cel mai bun film.

 12. “Poate, dar în restul societăţii cazurile de pedofilie nu sunt muşamalizate şi nici pedofilii nu sunt făcuţi scăpaţi atunci când victimele decid să vorbească.”
  Poate ne mai documentam un pic:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rotherham_child_sexual_exploitation_scandal
  http://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-28939089

 13. Ce ma uimeste pe mine, mai ales ca vorbim de America, este reactia parintilor. Deci duci copilul la biserica unde au loc tot felul de activitati si brusc te trezesti cu el abuzat. Din zecile de mii de parinti nu s-a gasit nici unul sa-i taie “macaroana” unui abuzator? Ce fel de om, ce fel de parinte esti daca tot ceea ce faci ca sa-ti aperi propriul copil (care va ramane traumatizat pe viata) este o … reclamatie? Mai ales ca in SUA functioneaza foarte bine conceptul de “nebunie temporara” pentru acte necugetate.
  Civilizatia Iertarii cum zice Iuliana, sau spalare pe creier?
  Apropo, daca duci copilul la biserica il dai pe mana preotilor, nu il duci la Isus. Ca nu Isus i-a abuzat!

  • Adi, civilizația iertării vine din contemplarea crucii.
   Sunt atrocități la care reacționezi, ca părinte. Dar este o nedreptate sa acuzi Biserica pentru ca e compusa din păcătoși. Este nedrept și nemilostiv sa uiți sau sa ignori ca în fiecare ora sunt mii de oameni care beneficiază de îngrijire cu Iubire plina de dăruire de sine, în numele lui Isus.
   Spălarea pe creier exclude libertatea.
   Creștinismul este religia iubirii. În numele Iubirii, iert la nesfârșit pentru ca am speranță ca omul iertat din inima va simți asta tot în inima.
   Cum spunea cineva mai sus, sa se vorbească mai mult de faptului ca papii au cerut iertare, și atunci am beneficia cu toții de pace mai multa…măcar sufletească.
   Isus a murit și pentru abuzați și pentru abuzatori. Cine sunt eu sa judec Mireasa Lui, Biserica, de spălare pe creier și sa aleg din Cuvântul Lui, din Biblie, doar ce îmi convine. Așa ca, rămân la ideea ca prefer sa fiu considerată o naivă, dar Isus sa fie puterea și rațiunea pt care imi duc copiii la biserica și îi las la cateheze sau in excursii pe mana preotilor și a măicuțele… E un risc și sa îi las cu rudele, și cu prietenii, la urma urmei… E un risc și sa mor, ca nu știu cine va avea grija de ei… E un risc pe care îl încredințez totuși lui Isus, sa Domneasca El peste slăbiciunile din jur. Am încredere ca până la urmă va da cu plus. Iar filmul sa rămână ca documentar și mărturie ca Biserica nu moare…”când vor cainii”.

 14. Pentru niste povesti foarte asemanatoare cu cele relatate de victimile din Spotlight va recomand un documentar putin mai vechi, nominalizat la Oscar in 2007: http://www.imdb.com/title/tt0814075/?ref_=nv_sr_2

 15. chiar imi pare rau ca nu a castigat MAD MAX, nu cred ca o sa mai fie un film asa de grozav…dar stim toti cum functioneaza Oscarurile

 16. as face un spotlight cu presedintii din 90 pana azi