TVR e moartă și trebuie îngropată

Ridiche japoneză, șobolani și morcov – Shotei Takahashi

În timp ce noi eram atenți la Orban și alte spații mici, parlamentarii au mai făcut o dată poștă postul public de televiziune. Ieri după-amiază, comisiile reunite pentru cultură și mass media din cele două camere ale Parlamentului au audiat-o pe Monica Ghiurco, care candida pentru șefia TVR. Audierile au fost transmise de TVR 2 și, trebăluind prin bucătărie, am avut timp să casc gura la spectacol. Toate figurile și toți figuranții erau acolo, Cristian Dumitrescu, ce-mi amintește mereu de-un Cațavencu plin la propriu de gogoși, Tudor Barbu (pe la ce partid mai ești, Tudor?), Mădălin Voicu, într-o cămașă verzulie cu carouri, tip pijama, Mihai Sturzu, spumos-fără-rost, Varujan Vosganian, căzut, ca de obicei, în admirația propriei prețiozități, și Monica Ghiurco, candidata, cu un debit verbal ca-n jurnalele de actualități ale anilor ’50.

TVR nu mai are șef din toamna lui 2015 și chiar și interimatul Irinei Radu a expirat luna trecută. Instituția e practic falită, cu datorii de aproape 700 de milioane (!!) de lei, cu de 10 ori mai mulți angajați decât îi permite, de fapt, realitatea economică (sursa). Dar mai rău decât toate acestea e faptul că postul public de televiziune a devenit totalmente nerelevant pentru societate. TVR nu mai lansează de ani de zile nici subiecte, nici teme de dezbatere în România, iar ultima lovitură de proporții a fost în 2012, când a descoperit plagiatul lui Victor Ponta (iar acesta a avut grijă apoi să fie desființat TVR Info, postul care i-a expus minciuna, chiar dacă acesta a vut ezitări să preia știrea apărută deja pe site-ul instituției). Lipsa de relevanță a TVR este o situație aproape unică în Europa, unde posturile publice, nu cele private, sunt (în general) nu doar cele mai vizionate, ci și cele mai influente. Cu atât mai tristă starea TVR cu cât are mai multe resurse, mai mulți angajați și buget mai mare decât toate celelalte posturi private semnificative din România laolaltă.

TVR ar trebui să fie ca un rechin printre sardine în comparație cu restul competiției, doar că-i tras pe uscat, cu burta-n sus, și totu-i pe dos înăuntru.

Sună aproape paradoxal, având în vedere cât de manipulatorie și politizată este TVR, dar ultima șansă pentru jurnalismul făcut în interesul cetățenilor este la postul public (în general la posturile publice), deoarece cele private, mai ales în țara noastră, sunt dominate de interese politico-economice, iar agenda lor e stabilită, de fapt, de patronat, nu de audiență. La un post public sunt, prin definiție, și banii, și resursele, și independența editorială. La al nostru, din contra, se dau tunurile și se-mpart sinecurile, sunt rudele și tutele, se exersează slujul și linsul mâinii, iar toate astea se-ntâmplă din și pe bani publici.

Revenind la audierile de ieri, din comisii: am avut la un moment dat senzația că privesc un grup de motani grași care se joacă cu un șoarece mort, și nu la Monica Ghiurco mă refer, care a făcut față onorabil, ci la subiect în sine. Atâta mulțumire de sine din partea acestor parlamentari, atâta plăcere să se-audă sforăind nimicuri bombastice la microfon, să se dea-n spectacol și să tragă de-un cadavru n-am văzut. Oamenii aceștia pur și simplu nu pricep că atâta s-au jucat cu prada lor încât au omorât-o. Lăsați-o, nene, că nu mai mișcă.

Mai pe seară, și plenul camerelor a respins-o pe Monica Ghiurco, cu un vot sub minimul necesar. Cu asta, politicienii au mai bifat o batjocură la adresa TVR și a contribuabililor, după ce au mai trântit în ultimele săptămâni, fie direct, în parlament, fie prin interpuși, în consiliul de administrație, alte trei candidaturi – pe a Irinei Radu, pe a lui George Orbean și pe a Doinei Gradea. Nu e clar ce va urma.

Eu cred că televiziunea publică are un viitor mare în România, dar pentru asta trebuie mai întâi îngropată, creștinește, cu tot cu zgarda de fier pe care partidele i-au pus-o pe gât. Trebuie creată o instituție nouă, complet izolată de influențele politice, orientată spre public și spre eficiență managerială. Nu există o democrație veritabilă fără presă independentă, făcută în interesul publicului, și este crucial pentru societatea noastră ca oamenii politici să elibereze postul public din gheare.

Articol din categoria: POLITICĂ

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  tudor barbu—pnl-ist cu acte

  0
  0
 2. Iar noi suntem obligati sa platim ca sa stam cu cadavrul in casa. 🙁

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Daca mai lucrai la ei mai scriai tu asa ceva? Bagai capul la cutie si taceai milc, asa cum ai facut pe la toti pe unde ai lucrat. „Curajul” ti-a venit dupa ceerai demult plecat de la ei!

  0
  0
  • #4 Comentariu nou

   sandman V problema ramane indiferent cine si in ce conditii o enunta… „Sacrificiul Christic” (crucificarea) TVR pare a fi pana la urma forma prin care o astfel de „institutie publica” poate fi purificata in spirit si in lege! De ani buni am tot povestit colegilor si prietenilor urmatoarea metafora:

   „TVR este ca o ceasca de cafea (fie ea din cel mai fin portelan) de toarta careia toti tin cu dintii si cu ghearele, chiar daca demult cafeaua s-a terminat si zatul s-a uscat pe fund. Cum sa eliberezi ceasca si/sau sa improspatezi cafeaua? Spargi ceasca, lasi doar toarta in ghearele hulpave si torni cafea proapata intr-o ceasca noua!” 🙂

   0
   0
 4. #5 Comentariu nou

  Da Vlad, trebuie luat proiectul televiziunii publice de la zero.
  Tot ceea ce trebuie făcut, este un copy/paste dupa BBC (la fel de simplu s-ar putea repara si țara asta, dărâmată, îngropată si reconstruita in oglinda dupa UK).
  Problema ar fi lipsa de resursa umană.
  Din păcate, mai credibile ar fi poveștile baronului Munchausen 🙂

  0
  0
 5. #6 Comentariu nou

  Asa. Si cine ar trebui sa faca asta ?

  0
  0
  • #7 Comentariu nou

   Tot motanii aia grasi 🙁 Institutia functioneaza in baza unei legi din 1994, cand era singura in TV din Romania. Atat timp cat motanii nu vor sa renunte la controlul politic (asa e scrisa legea) nu se va intampla nimic.

   0
   0
 6. #8 Comentariu nou

  Monica Ghiurco, preferata lui Adelu pentru limba-i catifelata.
  Ce sinistre și îndepărtate par acele vremuri când Adelu invita publicul sa-în numere ouăle.
  Duca-se!

  0
  0
 7. TVR este la parastasul de 6 luni. Ce vedem este doar amintirea a ceea ce a fost deja. Cum Garda Financiara a fost desfiintata si inlocuita cu un alt organism, tot asa tre sa se intample si cu TVR!

  0
  0
 8. e ridicol mă ce se întâmplă la TVR… e incredibil, au resursele pe care nici o televiziune privată nu le are și nu reușesc să facă nimic acolo. și nici nu cred că vor reuși…

  0
  0
 9. #11 Comentariu nou

  Tu poti sa visezi in continuare. Politicul sa isi ia gheara de pe TVR, asa ceva, in vecii vecilor nu se va intampla. Probabil, undeva, intr-un viitor îndepărtat, se va lasa *impresia* ca nu mai e controlata politic, dar doar atat.

  0
  0
 10. SRTV… Societatea Romana de Televiziune. Ca in orice societate a statului, se sta mai mult decat se munceste. Plina de oameni care se fac ca muncesc, ticsita de carcotasi si barfitori, a carei conducere nu a venit cu nicio idee clara de re-marketing sau management modern. Singurul care a miscat in ultimul deceniu pe la sefia TVR-ului a fost Valentin Nicolau. In rest toata lumea s-a angajat sa bea cafele, picior peste picior, tragand din tigara si aruncand ochii peste cap, angajati care ar ramane pe drumuri maine pentru ca nimeni nu si-ar risca afacerea cu trantori si plictisiti. Apropo, salariile cand li se maresc? Tot inainte!

  0
  0
 11. #13 Comentariu nou

  Si despre aia toti stati si asistati la moartea TVR fara a schita un gest de resuscitare desi stiti ca oamenii platiti de noi isi bat joc de institutiile sustinute de noi…Nici unul din voi nu a cerut depolitizarea TVR prin proteste de strada, nici unul nu a cerut sa iesim in strada pentru a salva TVR Info cand stiam cu totii motivele pentru care a fost inchis…sa fim sinceri, inainte de toate…noi i-am semnat disparitia iar acum ii cautam doar motivele esecului si incercam sa ne convingem sa isi merita soarta

  0
  0