Noul fotograf oficial al preşedintelui este un tânăr de 21 de ani

De fapt, de la 1 aprilie anul acesta titulatura oficială a lui Dragoş Asaftei este „fotograful oficial al Administraţiei Prezidenţiale”. Poate îl ştiţi de pe Facebook, unde mai stă de vorbă cu amicii, sau poate de pe blogul lui, unde-şi postează fotoreportajele. Poate-l cunoaşteţi personal – este puştiul acela slăbuţ şi zâmbăreţ care a apărut prin Bucureşti în urmă cu vreo 3 ani, fotografiind pe străzi, pe la evenimente, printre prieteni şi necunoscuţi.

Şi poate i-aţi văzut pe net fotografia asta, probabil cea mai bună fotografie a preşedintelui Iohannis de când şi-a preluat mandatul:

Klaus Iohannis Dragos Asaftei

A făcut-o în timpul întâlnirii preşedintelui cu copiii invitaţi la Cotroceni de 1 iunie. Dragoş mi-a explicat că în sală era gălăgie, copiii vociferau şi se agitau, şi că acest puşti tot încerca să-i spună ceva preşedintelui. Klaus Iohannis l-a remarcat şi s-a aplecat să-l audă mai bine. Atunci, copilul l-a prins de creştet şi i-a vorbit direct în ureche. A fost un moment destul de lung, zice Dragoş Asaftei, care a mai remarcat şi că preşedintele s-a ridicat zâmbind după interacţiune.

Ce i-o fi spus ăla micu’ lui Iohannis, n-avem de unde şti, dar pe Facebook, unde e postat întreg albumul foto de la eveniment, această fotografie a strâns o mulţime de comentarii, presupuneri şi felicitări.

Mă bucur că Preşedinţia a angajat un fotograf tânăr (şi am auzit că şefii-s mulţumiţi de el – „îmi place că-i muncitor şi diferit de ce era până acum”, mi-a spus ieri Dan Mihalache). E mare nevoie, la Cotroceni, de o privire proaspătă şi de o interpretare deschisă în documentarea vizuală a mandatului prezidenţial. Preşedinţii României sunt fotografiaţi la fel de scorţos de la Ceauşescu încoace, numai în ipostazele lor oficiale, plicticoase până la moarte cerebrală. Dacă dl. Iohannis va căpăta încredere în acest tânăr ce se agită cu o cameră foto pe lângă el, poate îi va da voie să fotografieze şi în intimitatea exercitării preşedinţiei sale.

Dragoş Asaftei nu e Pete Souza, fireşte. Dar, dacă e încurajat, poate că ne va oferi, pentru prima dată, ceva mai apropiat de imaginea reală, omenească a preşedintelui României decât pozele plate de protocol de până acum.

Articol din categoria: ACTUALITATE

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    yes, we change

    0
    0
  2. Mă bucur, Vlad, că ai scris despre Dragoș în articolul tău. Dragoș este un tânăr minunat, un fotograf talentat, cu un bun simț debordant și mă bucur mult pentru el. Acesta poate fi un semnal că oameni deosebiți ca Dragoș sunt apreciați. Bravo Dragoș!

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    E un fotograf super, dar nu ma bucur pentru el… Politica nu prea are de-a face cu talentul!

    0
    0
  4. Este foarte trist ca tineri talentati ajung sa se prostitueaze cu politruci de 2 bani.. dar e optiunea fiecaruia sa faca ce isi doreste..

    0
    0
    • Mie mi se pare teribil de tristă interpretarea dumneavoastră. Dragoș face fotografie, nu politică.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      Casa Alba are astfel de angajati. Meritul fotografului „de casa„ este acela de a surprinde povestile din spatele imaginii inghetate cu liderul fotografiat. Oricum sunt publicate doar fotografiile relevante. Un astfel de fotograf are sansa de a nu fi blocat in tarcul de presa, pe durata „mandatului„. Talentul lui se vede când se intoarce in jungla evenimentelor.

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Dupa opinia asta am ramane in politica numai cu neica Nimeni. Nu se prostitueaza, isi face meseria: face fotografii. Nu a facut trucaje in care presedintele salveaza, cu mainile goale, un MIG ce tocmai se prabusea si nici cu el la o intalnire la spa cu Obama. Dupa parerea dumneavoastra, fotograf la Cotroceni ar trebui angajat cel care face fotografii cu maimuta pe plaja :,,Colorata/maine-i gata!”, ca nu se compromite. Eu spun ca e un semn bun: angajam profesionisti care mai sunt si tineri!

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      strugurii ie acri!

      0
      0
  5. #9 Comentariu nou

    Felicitari lui Dragos si felicitari Presedintelui pentru alegerea inspirata!

    0
    0
  6. #10 Comentariu nou

    Vă mulțumim domnule Vlad Pietreanu pentru obiectivitatea ,profesionalismul și de prietenia sinceră de care ați dat dovadă în decursul interacțiunilor cu Dragoș ! Cred că nu e o noutate că sunt o fană veche a Europei FM – a emisiunii dvs din fiecare dimineață alături demilioanelede fani fideli . (asta așa din culise)

    0
    0
  7. #11 Comentariu nou

    Au si aceeasi zi de nastere 🙂

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    Frumos articol, debordeaz de optimism si sanatate… In continuare vad ca sunt si imbecili care il „completeaza” cu interpretarile lor de progenituri comuniste…

    0
    0
  9. #13 Comentariu nou

    Le-am rezolvat pe toate, ne mai trebuiau doar niște poze mișto cu Iohannis 😀

    0
    0
    • #14 Comentariu nou

      Si daca-l angaja pe fotograful lu ceausescu era bine: le rezolva. De ce om fi asa incrancenati si datatori cu pietre? Vlad a anuntat o chestie buna a unui tanar, nu a spus ca el va rezolva datoria externa si va mari pensiile. Primeste, banuiesc, acelasi salariu ca vechiul fotograf,dar e tanar. Probleme cu strugurii?
      @ Vlad Petreanu Te rog sa povestesti numai despre nenorociri, ca altfel faci oamenii sa se simta bine.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      de exemplu, inca un articol despre Grecia – pare a fi cea mai buna metoda de a-I face sa se simta bine pe multi din romani!

      0
      0
    • 🙂

      0
      0
  10. #17 Comentariu nou

    O vorbă din bătrâni spune că gura lumii nici pământul n-o astupă.
    Şi cât adevăr …
    Felicitari Dragos Asaftei !

    0
    0
  11. #18 Comentariu nou

    Nikonist ….
    Mă mai gândesc dacă mai dau votul odată.

    0
    0
  12. #20 Comentariu nou

    mare act artistic. E ca si cum angajezi un solist al operei sa cante manele la nunta. De fapt, artistul il invata pe politician cum sa pozeze pentru a transmite un anumit mesaj fals. Actul artistic e atunci cand bucuri multi ochi cu pozele tale. Tinere, cred ca te pierzi astfel! Bafta!

    0
    0
    • #21 Comentariu nou

      Pe langa datatori cu pietre au aparut si datatori de sfaturi! Ce ne pricepem toti la fotografie da cand cu selfie, ceva de speriat!
      Toti tinerii: ia sa nu mai faceti nimic,stati pe banii parintilor,nu miscati in front ca va comenteaza…probabil cel mai priceput in domeniu! Daca sunteti isteti, vedeti-va de treaba, nu bagati in seama toti invidiosii(daca nu a reusit el,nu reuseste nimeni).

      0
      0
  13. E o reușită pentru blogosferă, pe lângă altele. Dragoș merită! Mult!
    Acum pot spune că mă simt onorat că în 2012-2013 îi ceream sfaturi de fotografie și îmi răspundea mereu!

    0
    0
  14. #23 Comentariu nou

    As vrea sa-mi spun o parere despre materialul „Noul fotograf”…
    Din experienta mea fotografica de mai multi ani, „Fotograful oficial” este propus Presedintelui (sau Primului Ministru) de catre departamentele Comunicare si Protocol. Dupa 1990 au fost in aceasta postura onoranta 5 fotografi; fiecare cu talentul, pregatirea si experienta profesionala necesara. Fiecare, atunci cand si-a inceput mandatul dificil la Cotroceni, si-a dorit sa fie mai bun decat predecesorul sau, sa realizeze „o altfel de fotografie” . Imaginile realizate de ei ( trebuie sa fie clare, corect expuse si incadrate estetic) sunt prezentate consilierilor prezidentiali; ei decid ce se posteaza pe site. Fotografia (si evenimentul de protocol) are cerinte specifice care trebuiesc respectate, chiar daca autorul si-ar dori „altceva”.
    „Preşedinţii României sunt fotografiaţi la fel de scorţos de la Ceauşescu încoace, numai în ipostazele lor oficiale, plicticoase până la moarte cerebrală”.
    O asemenea apreciere a CUIVA dovedeste o necunoastere a specificului acestui gen fotografic si a activitatii „fotografilor oficiali”.
    Si priviti ce este postat, la 1 iunie, pe „presidency.ro”
    Lui Dragos, pe care nu-l cunosc personal, ii doresc mult succes, sa reziste si sa realizeze fotografiile visate!

    0
    0
  15. #24 Comentariu nou

    e o trambulina, probabil cea mai buna. o fi si talentat, de ce nu? sa-i urmarim traiectoria.

    0
    0
  16. #25 Comentariu nou

    De la New York, presedintele Klaus Iohannis a postat pe facebook cea mai proasta fotografie de cand a ajuns presedinte. Trec peste glumele pe care as putea sa le fac pe tema lor si vi le arat, una cate una:
    1. Fotografie este stramba
    2. Incadrarea este gresita, linia dintre perete si tavan ii trece prin cap presedintelui
    3. Nici o femeie nu trebuie fotografiata din profil, daca n-are nasul perfect, iar Prima Doamna nu-l are.
    4. Cand subiectul tocmai si-a umplut burta cu ceva, ori nu fotografiezi burta, ori il rogi – ma scuzati! s-o sugă puțin…
    5. Nu inteleg de ce tine Iohannis mana asa, pare ca vrea s-o pocneasca pe Prima Doamna; din nou, fotograful putea atentiona asupra acestui aspect.
    6. Era atat de usor ca cele doua prize sa nu se vada… Asa, prezenta lor alimenteaza glumele alea cu presedintele-robocop. Rautacioase, scrise de pesedisti, evident…
    7. E bine sa se vada drapelul tricolor cand faci o poza cu presedintele. Dar nu intre picioare. Niciodata-niciodata! Ma scuzati din nou, dar arata de parca drapelul ii curge din fund…
    8. Cand fotografiezi un cuplu, ai grija la elementele care pot sugera altceva decat vrei. Sina aia din podea, menita probabil sa sustina un perete-cortina de segmentare a unei sali de evenimente, sugereaza o ruptura intre cei doi. Apropo: cate poze de nunta ati vazut cu mirele si mireasa de o parte si de alta a pragului?
    9. Doamna Iohannis: cand vi se face o fotografie din fata, stati in apnee! Asa stau si eu, asa ar trebui sa stea toti oamenii cu un pic de burta care poarta haine mulate.
    Cu un punct de statie mai ridicat si un pic mai multa atentie din partea fotografului dispareau problemele 1 si 2. O minima atentionare asupra posturii, pentru cei doi, ar fi facut sa dispara probleme 3, 4, 5 si 9. Daca familia Iohannis facea si doi pasi mai la dreapta inainte sa stea la poza, se rezolvau si problemele 7 si 8.
    10. A zecea problema nu e fotografică, ci fashionică. Ma refer la modelul si la culoarea cravatei. Nu merge, nene! Nu in filmul asta, cu granguri mari de tot. Am vazut cateva sute de inalti oficiali, romani si straini, de-aproape, si nici unul nu purta o o albăstrea lucioasă ca aia de la gâtul presedintelui. „Cum stii ca ai ales cravata corect? Nimeni nu trebuie sa poata sa-si aminteasca, dupa eveniment, ce cravata ai purtat”, mi-a explicat mie, mai demult, un mahăr din BNR.
    Per total, fotografia este atât de proastă încât, eu personal nu cred ca a iesit din camera fotografului oficial al administratiei prezidentiale, ci e facuta de vreun entuziast influent pe langa cuplul prezidential. Si mai cred ca admin-ul contului oficial de facebook al lui Klaus Iohannis trebuie sa faca rapid un curs de estetică și arte vizuale. Sau dat afara. Sunt tot mai sictirit de lipsa de competenta pe care o manifesta statul roman si in zone in care nu e vreo smecherie sa te pricepi, din domenii importante. Si sunt tot mai satul sa fiu facut de ras pe net, ca cetatean roman. Asa ca rog respectuos administratia prezidentiala sa fie mai atenta la ce se posteaza. O fi Facebook paradisul prostilor care nu se pricep si inghit orice le dai, dar nu ala e standardul unei echipe bune de imagine. Sunt sute, poate mii de fotografi buni, in Bucuresti, care ar accepta un job de responsabil ORM*, nu trebuie angajat orice cretin, doar pentru ca vine de la partid. Si oricare din ei ar fi stiut regula nr. 1 a fotografiei: „daca nu poti fotografia in conditii decente, n-o face, iar daca ai obtinut o fotografie proasta, n-o folosi”.
    Comentezi?
    P.S. Incerc sa ignor cat pot faptul ca fotograful i-a taiat un pantof, aiurea, doamnei presedinte. Dar nu pricep de ce a facut-o!!!
    ORM – online reputation management

    0
    0
    • Lucian, tentația a fost să nu-ți aprob comentariul, din trei motive:

      1. Nu dai sursa acestie critici, care nu-ți aparține, ai luat-o cu copy paste de la un fotograf pe nume Bogdan Stoica.
      2. Nu dai link nici măcar către imaginea criticată, astfel încât critica nu se referă la nimic.
      2. Nu știm dacă Dragoș Asaftei este autorul fotografiei respective. Eu nu zic că e sau nu e, zic doar că nu știu – dar tu, prin plasarea acestui text luat cu furca în subsolul articolului despre Dragoș, vrei doar să dai o copită, așa, gratuit.

      Deci ziceam că nu voiam să-ți aprob intervenția, dar dup-aia am zis că pot să-i dau drumul dacă le explic celorlalți care-l vor citi care e problema (care-s problemele) cu el, și abia după aceea să te marchez ca spam și să te blochez.

      Adică exact ce am făcut, trolule.

      0
      0