La solduri: onoarea unor judecători

Peste ani, istoricii care vor cerceta starea României la începutul mileniului vor nota cu zâmbete sarcastice cât de mic era preţul stâlpilor societăţii.

Judecătorii puteau fi cumpăraţi, de exemplu, cu ouă, găini sau bomboane fondante:

„…magistratii ridicati, duminica dimineata, in urma perchezitiilor efectuate de procurorii anticoruptie in judetul Suceava ar fi luat spaga sume si bunuri cu valori derizorii: ciocolata, o sticlă cu lichior, gaini sau oua pentru a da solutii favorabile in dosare de retrocedari (iunie 2014).”

Alte judecătoare îşi dăduseră ruşinea şi statutul pe o ciorbă, o sacoşă şi-un şlap de firmă:

„…potrivit procurorilor, cele doua judecatoare ar fi primit spaga „sub forma achitarii unor petreceri la restaurante din Paris si Bucuresti, a achitarii unor excursii in strainatate, a unor deplasari cu avionul, dar si sub forma folosintei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri: poseta, pantofi ale unei renumite case de moda (iunie 2014)”.

Puteai mitui magistraţii cu o ciozvârtă de miel sau cu nişte ţoale:

„…cei 4 magistrati de la Sectia a VII-a Civila, Ion Stanciu, Elena Roventa, Ciprian Sorin Viziru si Mircea Moldovan, sunt acuzati ca ar fi cerut si ar fi primit, in mod direct sau prin intermediari, spaga in bani, carne de miel sau de vita, haine, cherestea sau lambriuri (mai 2014).”

…sau cu o ţuică şi, minunea tehnicii, cu ceasuri mecanice:

„…cei trei judecatori sunt acuzati de abuz in serviciu, fals intelectual si obtinere de foloase necuvenite. Ei au fost pusi sub urmarire penala dupa ce, pentru a-l scapa de inchisoare pe ginerele unei avocate acuzat de viol, ar fi primit mita bani, whisky, pastravi si un ceas cu cuc, dupa cum sustin procurorii anticoruptie (martie 2014).”

Cum, mă, să fii judecător, să ai acest privilegiu excepţional de a împărţi dreptatea în ţară, să ţi se spună „onorată instanţă”, să fii respectat şi temut, şi să dai toate astea pe-un peşte prăjit? Ce tragedie!

În ultimul caz mediatizat zilele acestea, mai mulţi judecători sunt acuzaţi că au luat „o sticlă cu lichior, bomboane, ouă şi găini” pentru a mânări un dosar de retrocedare a bibliotecii municipale din Rădăuţi. Cumplită înlănţuire: cei care trebuie să împartă dreptatea se vând pe-un blid de linte şi, astfel, distrug o bibliotecă, adică locul de unde ar trebui să iradieze în societate cultura, respectul, valorile etice.

Articol din categoria: POLITICĂ

11 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ce lucruri cumplite.
    Si asta e cu siguranta doar varful aisbergului.
    Tragedia este insa mult, mult mai mare.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    ia sa vedem cum ar suna stirea asta la antene…toti acesti judecatori corupti au fost investiti de traian basescu, unul dintre ei are o verisoara maritata cu un unchi al nepotului mariei basescu, si mai ales nu cumva basescu stia de gaini si ceas cu cuc inca de la anvers?

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      Ce spui tu a inceput sa sune a fluierat in biserica pe aici. Dar functioneaza si ca turnesolul: vezi cum se umple site-ul lui Petreanu, incet-incet, cu prozelosi ai antenelor varane.

      0
      0
  3. #4 Comentariu nou

    Poate ca nu vroiau sa bata la ochi sa zica lumea de unde are asta atatia bani doar din salariu, poate de aia luau spaga o portie de „hamsie si niste cartofi prajiti”….

    0
    0
  4. #5 Comentariu nou

    Legenda neozeelandeză a singurului corupt din insula de sud: un fel de county manager a dat o autorizație unor chinezi. În 1994. A luat banii ( 4 mil nzd ) și-a dispărut. L-au găsit după 6 ani, în insulele Marchize. Nume schimbat, barbă, viață.
    Diferența dintre ai lor și ai noștri: băi, ai lor, când iau, iau potop și dispar.
    Ai noștri sunt așa, zeamă lungă: azi o ciorbiță, mâine un ceas cu cuc, poimâine un lambriu, joi la două doi curcani, la vară o un week-end, plm … ciubucari, care se duc la muncă să șparlească oricât de puțin dar ÎN FIECARE ZI. Beleaua noastră nu e generalizarea corupției [ că e valabil cam peste tot, de la polițiști, prin spitale, prin primării, în justiție ] ci forma continuată.

    0
    0
  5. #6 Comentariu nou

    Asta in conditiile in care judecatorii au salariile si pensiile astfel incat sa duca o viata decenta ca si un francez sau englez.
    Dar lacomia-i mare.

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      Da,exact!Asta-i cel mai grav!E coruptie nemotivata de lipsuri;e un mod de viata !A lua orice ,oricat ca-i mai mult decat nimic!Se pare ca a devenit o rusine sa fii correct si cinstit!Trebuie sa „iei”ca sa fii onorabil in breasla si probabil ca sa ai ce imparti cu seful!Altfel esti un ciudat,un anacronic ce nu se poate adapta trendului.

      0
      0
  6. #8 Comentariu nou

    e atat de comuna spaga la noi, inscrisa in ADN-ul nostru, incat probabil judecatorii aia nici nu realizau ca se vand pe un peste prajit…pentru ei era cv natural sa primeasca….

    0
    0
  7. #10 Comentariu nou

    Bine ca nu au luat bile colorate, atunci ne-ar fi luat-o inainte si pieile rosii de acum 300 de ani…

    0
    0