Acceleraţia corupţională

Nu ştiu cum naiba, dar mitele astea descoperite de DNA sunt în creştere, nu în scădere – şi nu mă refer la faptul că dosarele sunt din ce în ce mai consistente, ci la faptul că mita creşte din trecut spre prezent, ca şi cum n-ar exista nici un strop de frică de lege şi nici vreun soi de valoare educativă a acţiunilor anticorupţie.

Să mă explic.

În dosarul Microsoft, mită estimată: 60 de milioane de euro. 9 (foşti) miniştri implicaţi, numeroşi alţi tipi mai mult sau mai puţin vizibili, dar nu mai puţin influenţi, ba dimpotrivă (alde Cocoş, de exemplu) şi o afacere oneroasă care a durat aproape un deceniu, între 2001-2009. Când a început DNA arestările şi am auzit de sume, ne-am crucit – zeci de milioane de euro, #băbăete, ăştia nu s-au încurcat!

Deci asta a fost până în 2009.

În 2010, Cocoş s-a mutat la o altă şpârlă de mare calibru – afacerea cu Alina Bica et Co., cu terenul supraevaluat de la Plumbuita. Tunul ăsta a fost mult mai eficient, pentru că montajul şi detonarea au durat semnificativ mai puţin (în 2011 treaba era gata) şi a adus celor implicaţi 61 de milioane de euro din bani publici, adică de două ori mai mult decât fusese evaluat terenul în discuţie.

Înţelegeţi, fraţilor, ce dimensiuni groteşti are furtul din banii noştri în ţara asta? Ăştia şi-au tras o şpagă nu de 1% din 30 de milioane, nu de 5%, nici măcar de, hai, 10%, încă suportabil, chiar dacă imoral şi ilegal, dar de 200%! 200%, înţelegeţi? 30 de milioane terenul, 60 de milioane hoţia! De data asta, Dorin Cocoş a luat 10 milioane de euro (în afacerea Microsoft fusese un dobitoc, s-a fript cu „numai” 9).

Suntem acum în 2011 şi intensitatea corupţiei creşte. Am avut Microsoft, 60 de milioane în 10 ani, Plumbuita, 60 de milioane în 2 ani, este timpul să intre în scenă familia Hrebenciuc şi amicii săi politici, Ioan Adam, Ilie Tatasocru Sârbu şi restul bandei. Ăştia au fost gata-gata să fure juma’ de judeţ deodată, 30.000 de hectare de pădure, un prejudiciu de 303 milioane de euro, frăţioare, o bombă pe care au amorsat-o în primăvara lui 2012 şi care urma să pulverizeze cuferele statului la începutul anului ăstuia, dacă le ieşea şmecheria…

60 de milioane în 9 ani, 2001-2009. 61 de milioane în 2 ani, 2010-2011. 303 milioane în 3 ani, 2012-2014. Sau, dacă vreţi altfel, 6,7 milioane pe an până în 2009, 30,5 milioane pe an între 2010-2011, apoi 101 milioane de euro pe an până la începutul lui 2014.

Asta nu mai e corupţie. E metastază.

shutterstock_147271433

Articol din categoria: POLITICĂ

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. Se cheama hiperinflatia mitei! Atunci cand ai puterea de a redistribui discretionar resursele (resursele publice, banii stransi la buget etc.) vanatorii de favoruri (rent-seekeri) tind sa liciteze tot mai mult.
    Mai aveam putin si ajungeam Ucraina, unde se fura cu banca, unde tot bugetul tarii e impartit pe „clienti”.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      Domnule Petreanu, ati facut o dezinformare mai ceva ca la Haznaua 3. Printre altele Cocos n-a luat nicio mita din cazul Microsoft, cei 9 milioane de dolari sunt blocati in Elevetia in contul lui Pescariu care-i liber si care, mai lause mita! Ei?
      In cazul Bica-Cocos la fel, nu exista dovezi ca s-ar fi luat mita, doar suspiciuni in baza unor marturii la fel fara dovezi.
      Dvs. d eund eculegeti inormatii? Sau, daca nu va intereseaza astfel de cazuri de ce mai scrieti despre ele? Doar pentru dezinformare?

      0
      0
    • hahahahahaha

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      Vlade, tu poti sa vezi IP-ul omului, nu? cine plm e hazliul asta?
      a facut misto si nu m-am prins sau e Mrs Udrea undercover?

      0
      0
    • Prea mult efort ptr nimic 🙂

      0
      0
  2. #6 Comentariu nou

    Subminarea economiei nationale => pluton de executie … oricat ii ti pe astia in puscarie daca nu iti recuperezi banii astia, pentru ei e o treaba rentabila pentru multe generatii de acum incolo !

    0
    0
  3. #7 Comentariu nou

    Ai spus bine, Vlad. E metastază.
    Din păcate, ceea ce arată acum DNA-ul nu sunt decât niste mici ulceraţii cutanate.
    Răul a ros deja aproape tot în interior.

    0
    0
  4. #8 Comentariu nou

    Sus de tot nu s-au inteles la ,,planul de afaceri ,,pt urmatorul cincinal, motiv pt care si-au dat la glezne .

    Sunt dosare care vin din urma , la zi baietii destepti inca lucreaza , nu se lasa ei , de ce ? pt ca legea le ,,permite,, cativa anisori de parnaie. Cine se ocupa de recuperarea prejudiciului ?? toata aceasta metastaza se resimte in costul de zi cu zi al nostru .

    0
    0
  5. #9 Comentariu nou

    Tot ce se poate face in momentul asta e sa se suplimenteze fondurile DNA, de fapt fondurile justitiei.
    Trebuie mai multi procurori, judecatori si facuta cel putin inca o puscarie de la zero.

    0
    0
  6. Eu stau și mă gândesc la săracul Decebal Traian Remeș, care a pierdut niște ani buni pentru o pungă de cârnați și niște țuică… Ce o fi în sufletul lui, când vede cum se fura cu adevărat?

    0
    0
  7. #12 Comentariu nou

    Nu uita te rog in calculele tale si de paguba de la Lukoil – o suma greu de neglijat.
    Si inca nu s-a zis nimic despre banii pe care ii fac niste creaturi mizerabile din afacerile cu Ministerul Sanatatii.
    Sau banii cu Ministerul Mediului si Apele Romane !

    Stiam cu totii de amploarea fenomenului – doar ca e cumplit cand le pui pe foaie si realizezi cu cifre, negru pe alb, cat de groteasca este situatia ! Eu personal cred ca trebuie repetate sumele astea la nesfarsit – dimineata, la pranz si seara ! Sa le auda toata lumea si sa le constientizeze pana cand nu doar ca nu or sa mai voteze corupti – dar o sa si ceara insistent arestarea tuturor !

    0
    0
    • #13 Comentariu nou

      hrebe & co au profit mai mare 300 milioane decit a furat lukoilu’ ( „numai” 230)
      compari un grup de 10 oameni cu ditamai firma*?
      *nu zic ca lukoil trebuie sa fie iertata – doar ca aia au furat „pe persoana fizica”

      0
      0
  8. #14 Comentariu nou

    Tara noastra a pornit, atunci in decembrie ’89, pe drumul democratiei cu datorie externa 0 (!!!), ca acum sa ajungem unde suntem… De multe ori, stau si ma gandesc, unde s-ar fi situat Romania printre puterile economice, daca n-ar fi existat coruptie, abuz de putere etc. Va dati seama cate sanse am fi avut ca tara noastra sa devina o economie puternica, daca aceasta clasa politica s-ar fi gandit nu la interesele lor de grup, ci la interesul tuturor cetatenilor. Pe banul public, multi si-au construit averi uriase si, probabil, ca tot ceea ce vedem acum relatat in presa, reprezinta doar varful icebergului. Aveti dreptate, domnule Petreanu, totul e metastaza.

    0
    0
  9. #15 Comentariu nou

    Lumea l-a descoperit acum pe marele tartor, Cocoş, şi tot încearcă să-l lege de Udrea, Băsescu şi de cine s-o mai putea.
    Cocoş era bine mersi „pe felie” încă din anii ’90, parte a unui sistem relaţional cu ochii albaştri pentru care putem să-i mulţumim în continuare lui Iliescu.
    Alde Cocoş n-a făcut altceva decât să-şi dezvolte „afacerea”…

    0
    0
  10. #16 Comentariu nou

    BRAVO DNA,dar nu ajunge doar sa-i arestezi pe acesti imbogatiti din jaf si furt,trebuie CONFISCATE averile acestor nemernici ce au furat cocolositi de foste autoritati ce ii”ocoleau cu controalele care se duceau doar la cei „NE-AGREEATI”avand doar grija sa „selecteze”pe cei care nu aveau voie sa se imbogateasca!Averile acestor jigodii penale sunt de fapt ale statului roman si trebuie ca ele sa se intoarca in visteria tarii!Legislatia trebuie refacuta in asa fel incat sa dispara aceste ONG-uri ce sunt doar inventia ruseasca si mijloc de a selecta o „elita”formata din borfasi „de casa”ai PSD.

    0
    0
  11. #17 Comentariu nou

    Saracu’ Nastase a intrat la puscarie pentru niste termopane si niste chinezarii. Cred ca-si musca degetele acum cand vede ce spagi ies la iveala 🙂 si ce bani ar fi putut sa faca

    0
    0
    • #18 Comentariu nou

      Nu-i plânge de mila.
      El zice mersi ca nu s-au vazut decat termopanele si chinezariile. 🙂
      Oricum epoca lui „El Însusi” se pare ca a stabilit noile standarde in domeniu, de la 6 cifre in sus. Pana la el erau doar mici gainarii de cateva zeci/sute de mii.

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      Nastase a negociat pt anii primiti. A dat in gat pe altii , sa ne uitam cum il ocolesc dosarele acum …

      0
      0
    • Nu cred.

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Nici eu nu cred. Dosarele il ocolesc pentru ca a fost un tip prudent, nu prea a lasat urme 🙂 in chestiile cu adevarat serioase.
      Nastase musteste de ura si are de platit niste polite pentru cutitele in spate pe care le-a primit. Din partid. Isi asteapta musterii sa intre in tocatorul DNA (ca tot se apropie…) si atunci le va da discret lovitura de gratie, cu dedicatie 🙂

      0
      0
  12. #22 Comentariu nou

    Cred ca la actuala clasa politica si conducatoare DNA-ul poate aplica, in sensul bun al expresiei, faimoasa zicere al lui Beria parca: ” nu exista nevinovati; exista doar persoane de care nu ne-am ocupat inca!”.

    0
    0
  13. As zice ca e prea devreme sa ramanem cu gura cascata la dimensiunea cifrelor prezentate acum. E si frig afara si riscam sa facem rosu in gat degeaba. Oricum sunt doar asa, la prima mana. Urmeaza ani de zile de anchete, investigatii, expertize, amanari, vicii de procedura, etc. Nu stim nici daca se vor recupera vreodata sumele vehiculate. Niste ani de puscarie pentru impricinati nu ajuta tara cu nimic. Ba din contra, le mai si platim all-inclusiv-ul de la parnaita.
    Ce vedem acum, mi se pare doar varianta demo a unui joc nou, scos pe piata de DNA. Un GTA Vice Country – Romania. Sa asteptam si varianta finala a lui cand vom putea sa tragem si concluziile , analizand daca a meritat investitia. De demo-uri suntem satui…

    0
    0
  14. #25 Comentariu nou

    Eu astept, cu deosbit interes, EADS-ul.

    0
    0
  15. #26 Comentariu nou

    PS. Ai uitat-o pe aia cu KMG si „discount”-ul de 200 (sau 400) milioane pe care l-a acordat Ponta, ca de la el din buzunar.

    0
    0
  16. #27 Comentariu nou

    Eu vad urmatoarele cauze (poate sunt mai multe):
    1. Finantarea netransparenta a partidelor.
    2. Multi din parlamentarii care ne conduc ajung in pozitii cheie prin pile si au de onorat promisiuni. Multi nu ajung acolo prin meritocratie.
    3. Din nou, multi parlamentari ajung in astfel de pozitii pentru a acumula mai multa avere si putere. Din pacate nu ajung acolo pentru ca vreau sa schimbe ceva pentru Romania.
    4. Lipsa transparentei in cheltuirea banului public (de ex. Foisorul din Buc de care ai vb la Rep. Fantastica Romania). Vedeti EU open data portal si unul din proiectele pe care SAR le face in legatura cu cheltuirea banului public in infrastructura.
    5. Lipsa consecintelor in fata greselilor. De ex. amnistia fiscala de anul asta pt bugetari. Cine a decis acordarea acestui spor ILEGAL? Au platit aceste persoane?
    Nu cred ca bugetarii ar fi trebuit sa returneze banii, nu e vina lor.
    Dar persoanele care au luat aceasta decizie ar trebui demise din functii, ar trebui sa le fie interzis sa mai lucreze in institutii ale statului si, simbolic, ar trebui sa returneze salariile pe ultimul an. Presupun ca aceste persoane nu au cum sa acopere gaura care s-a produs in buget, dar un minim act de justitie si decenta fata de esecul lor ar trebui sa se intample.
    6. Lipsa de respect fata de cetatenii pe care ar trebui sa ii slujeasca. Ei se vad deasupra noastra, pe cand ar trebui sa fie invers ei. Ar trebui sa fie in serviciul cetatenilor si sa se vada asta in atitudini (nu declaratii politicianiste demagogice). Contra exemplu: uitati-va la atitudinea si
    comportamentul Regului Mihai fata de romani.

    Dar care sunt solutiile pentru stoparea acestui fenomen de inflatie a mitei?

    0
    0
  17. #28 Comentariu nou
  18. #29 Comentariu nou

    Si vor mai creste, pentru ca vom mai afla lucruri: EX: barfa cu parfum de zvon. Petrom a costat 750 MIL EUR pe hartie + 750 MIL EUR SPAGA pt OMV 😉

    0
    0
  19. #30 Comentariu nou

    Cum spunea Tiriac din ”89 pana acum s-au furat aproximativ 3000 de miliarde, e foarte greu sa realizezi dimensiunea furtului, asa in mare cam de 15 ori PIB-ul Romaniei, adica din 25 ani cam 15 ani s-a muncit ca sa aiba unii ce fura…

    0
    0
  20. Necazul e ca asta e doar o parte, cred eu mica, din total fenomen. Ma gandesc ce sume colosale se aduna din furtisagurile mici, din toate parandaraturile la contractele cu statul…

    0
    0
  21. #33 Comentariu nou

    eu am o teorie (bazata si pe o discutie, la bautura e adevarat, cu un tip de la o ffff mare corporatie care voia sa vina in Rom acum 10 ani si care astepta alegerile din 2004 ca sa vada cui da spaga) si care insinua ca mercurialul a luat-o razna din cauza unora care il aveau ca varf de lance pe Eugen Bejenariu
    Bejenariu, Gabi Oprea, Cocos, toata gloata…eu tind sa cred ca Nastase i-a dedulcit pe astia la cifre mari si apoi au continuat fiindca Base avea si inca are coaie, e corsar.

    problema e ca Nastase a stat in puscarie mai putin decat un unchi al meu pe vremea lui Ceausescu pe care l-au prins trecand Dunarea, iar Basescu nu va servi deloc mititica. aia-i buba, in rest sa traiasca DNA!…ca eu doar la ei mai am speranta sa curete haznaua, Kovesi are veleitati de vidanjor

    0
    0
  22. #34 Comentariu nou

    Nu ma incalzeste cu absolut nimic ca-s prinsi si incarcerati pentru cat? 1 an? 2 ani? 3 ani?Dar stai ca-s baieti buni si au parte de eliberare conditionata. Si se-ntorc si se-nfrupta din aceleasi surse, ca si cum nimic nu s-a intamplat.

    O matusa indepartata de-a mea ( era de la tara, nu am pretentii, stim toti ce e saracia in Moldova ) a furat fix o rata si a primit 1 an jumate. UN AN JUMATE.
    Ne scria scrisori sa ii trimitem pachete, mancare, caiete, pixuri, orice.

    Cate sute de mii de vieti mi-ar trebui mie sa fur 60 milioane de euro ?

    Pedepsele-s numai pentru prosti din cate vad. Politicienii si baronii au camera separata, au conditii, sunt tratati cu buna ziua.

    Ia tu un infractor marunt si intreaba-l cate coaste i-au rupt gaborii doar din duba pana la sectie, si apoi vin altele.

    Nu exista justitie corecta, pedepsele-s prea mici, au furat din banii cetatenilor, au furat viitorul copiilor, vietile parintilor morti prin spitale.

    Dispret. Daca asta-i justitie apoi eu sunt Pterodactyl.

    0
    0
  23. #37 Comentariu nou

    Aia cu corporatia ffff mare care sta pe coada si asteapta alegerile e legenda urbana.
    Corporatiile, daca sunt ffff mari, stiu sa caute influenta pe paliere independente de fluctuatiile politice de fatada, astfel incat doar catastrofele naturale sa le impiedice sa-si atinga obiectivele.

    0
    0