Antifrauda, scrofuloasă la datorie

E plină presa de excesele şi accesele ANAF Antifraudă din ultimele zile. Instituţia aceasta, care are chiar mai multe bube decât cei pe care-i controlează, a reuşit să se acopere de ridicol în numai câteva zile printr-o serie de acţiuni aproape fără sens îndreptate împotriva unor mici comercianţi din ţara noastră.

De exemplu, o cârciumă a fost amendată cu 10.000 de lei şi închisă o lună pentru că inspectorii antifraudă au găsit în plus în casă… 3,28 de lei. Patronii fac haz de necaz cu un afiş care a devenit viral (sursa foto):

vigilenta

Alt caz: după un control de şase ore, un restaurant de lângă lacul Herăstrău a fost închis pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie.

Încă unul: magazinul unei firme din Suceava a fost închis pentru că avea un minus (minus!) în gestiune de 50 de lei. Firma asta are 200 de angajaţi, 21 de magazine în toată ţara, exportă în Uniunea Europeană şi a plătit anul trecut taxe şi impozite la stat de 2,2 milioane de euro. Patronul spune că i se pare o măsură abuzivă şi că nu va închide, cu orice risc, pentru că asta ar însemna să lase pe drumuri salariaţii.

Un alt magazin al aceleiaşi firme a fost avertizat pentru că inspectorii au descoperit în plus la gestiune – ţineţi-vă bine – 14 bani (vom vedea mai jos că avertismentul acesta probabil că a fost în sine în afara procedurii legale – inspectorul a închis ochii pe riscul lui, că legea nu-i permitea avertizarea).

În Focşani, martorii au relatat că inspectorii Antifraudă care au descins într-o piaţă au confiscat urzicile unei bătrâne pe motiv că aceasta nu avea certificat de producător (băi, asta e chiar cumplit. O bunicuţă care probabil moare de foame cu o pensie de mizerie a cules urzici din pădure să facă şi ea 5 lei de pâine şi Antifrauda i-a confiscat marfa că nu are certificat de producător? Dă-o dracului de treabă…)

ANAF, scrofulos la datorie, nu-i aşa? Combate la sânge evaziunea fiscală, nu iartă nimic!

Pe naiba. 3 lei şi 28 de bani nu-s evaziune fiscală, cum nu e nici punga de urzici şi nici sticla de ţuică din bucutărie. Evaziunea fiscală presupune intenţie de fraudare. Nu e cazul aici.

În acest timp statul are de recuperat 300 de milioane de euro doar din senţinţe definitive obţinute anul trecut de procurorii DNA în instanţe – dar ANAF nu are aceeaşi vigoare ca în cazul bătrânicilor care vând „ilegal” buruieni pe bordură: de la marii corupţi condamnaţi, ANAF a recuperat doar vreo 10%.

Nu cumva ANAF este instituţia aceea care ţine de Ministerul Finanţelor, la care era şef, până de curând, un tip care e acuzat că lua şpagă cu punga în cimitire şi care-şi dosise 100 de tablouri în pereţi şi lingouri de aur pe la prieteni?

Încă un lucru: problema e că, şi dacă ar vrea, inspectorii ANAF nu pot să nu închidă o firmă când constată o inadvertenţă fiscală. În OUG 91/2014, care reglementează abaterile şi sancţiunile în asemenea cazuri, nu există conceptul de „avertisment” şi nici referiri la sume sub care nu se aplică nici o măsură contravenţională. Pur şi simplu, orice abatere (14 bani, 1 leu, 3 lei şi 28 de bani, oricât) se sancţionează cu amendă de mii de lei şi/sau închiderea unităţii.

Aici e proba inepţiei celor care au scris şi adoptat această ordonanţă. E ca şi cum poliţia rutieră ar trebui să-ţi ia permisul de conducere şi să te amendeze cu mii de lei pentru orice abatere, oricât de mică ar fi. Nu merge un semnalizator? Permis suspendat. Ai o ciupitură în parbriz? Permis suspendat. E numărul de înmatriculare prăfuit? Permis suspendat.

Din păcate, inadecvarea administraţiei fiscale a României la realitate e vizibilă şi în alte cazuri. La începutul acestui an, mii de oameni fără venituri au primi nişte decizii bizare de impozitare cu sute sau mii de lei, din cauză că au realizat „venituri din investiţii” – adică au încasat câte un leu sau doi din faimoasa cuponiadă a lui nea Nicu Văcăroiu, iar astea sunt venituri din investiţii pentru care se plăteşte CAS cel puţin la nivelul salariului minim. Citiţi aici un reportaj despre aceasta aberaţie – e cazul unei bătrâne care nu poate primi îngrijiri medicale din pricină că cine ştie ce funcţionar incompetent nu s-a gândit la consecinţele acţiunilor sale.

Prim-ministrul a promis că aceste aberaţii din noul Cod Fiscal vor fi corectate – de la 1 ianuarie anul viitor. Probabil că va fi nevoie şi de o modificare a regimului contravenţiilor în privinţa banilor din casele de marcat.

În concluzie: nu zice nimeni că nu trebuie plătite taxe şi impozite – dimpotrivă – şi că nu trebuie cumva eliberate bonuri fiscale – dimpotrivă! E foarte bine că se fac controale şi că se încurajează – chiar şi cu nuiaua! – raportarea tuturor încasărilor şi cheltuielilor, dar hai să nu confundăm neatenţia şi impreciziile fireşti cu evaziunea fiscală. Pedepsele trebuie să fie, totuşi, proporţionale cu gravitatea abaterii. Nu arestezi pietonul că traversează prin loc nepermis şi nu închizi o firmă care plăteşte zeci de mii de lei impozite pentru că în casa de marcat sunt 3 lei şi 28 de bani în plus.

Iar titlul care descrie toată bizareria situaţiei şi ridicolul acestei severităţi fără rost vine din Gândul: „Fiscul a închis un local pentru 3 LEI. Au mai rămas de recuperat 100 DE MILIARDE”

UPDATE: ANAF neagă unele dintre cazurile despre care se vorbeşte atât de mult în ultimele zile.

„În ce privește suspendarea activității restaurantului PUB 18 pentru doar 3,18 lei, așa cum a fost prezentată de mass-media, fără a fi solicitați să ne prezentăm punctul de vedere, vă aducem la cunoștință următoarele: din compararea raportului informativ emis de casa de marcat cu monetarul reprezentând încasările zilei, până la momentul controlului, a rezultat o diferență în minus de 1.596,72 lei, nu de 3,18 lei.

În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea „urzicilor unei bătrânici” de către Direcția Antifraudă, fără a fi întrebați în legătură cu veridicitatea informației, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activități nu intră în sfera acțiunilor întreprinse de DGAF.”

Ura, ne-am liniştit, inspectorii Antifraudă nu comit nici abuzuri, nici excese.

Şi, da, plătiţi-vă taxele şi cereţi bon fiscal!

Articol din categoria: ACTUALITATE

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Şi uite-aşa va veni Copilotul pe un cal alb şi va scoate de sub fund (adica de sub şa) o mândrǎ OUG care va drege aceste aberaţii.

    Iar patria-i va fi recunoscǎtoare…

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      „Copilotul ” e unul, noi suntem milioane. O avea usa blindata la guvern ??

      0
      0
    • #3 Comentariu nou
    • #4 Comentariu nou

      Cate gogoserii tb sa inchizi pt a recupera stergerea a 400 mil. dolari (ce trebuiau recuperati de la Rompetrol)? Dar amanarea unei noi legi a redeventelor (1 an + macar inca 1 an, ca va fi electoral)? Dar mafia produselor petroliere (din Prahova de ex.), a fructelor si legumelor importate, a cerealelor exportate si reimportate la alta incadrare, a alcoolului, etc? Dar corporatiile ce exporta capital si0si reduc pe hartie profitul prin importarea la preturi supraevaluate, etc.? Dar firma petroliera ruseasca ce a avut sechestru cateva zile pt ca facea o evaziune de sute de milioane de euro, urmand ca din profitul viitor (ce nu a existat atatia ani pe hartie si nici nu va exista), statul sa recupereze banii datorati? De BOR nu se atinge ANAF, desi au fost articole de ziare ref vin vandut in cantitati industriale desi nu putea fi produs doar pe proprietatile BOR. Exemplele pot continua cu firmele ce capuseaza sanatatea, etc.

      Nu se vorbeste de ceva important: de cartile rare din bibliotecile de stat (a fost la un moment dat si o B. a Guv) ce nu sunt inregistrare corespunzator ori la valoarea reala ori au fost “disparute” (sunt usor de trasportat in locuri sigure). Daca inainte de ’89 era Fondul S de carte inaccesibil publicului astazi milioane de carti din BN sunt inaccesibile (lipsa cataloage si inventariere, etc.). Idem cu tablourile din muzeele din Romania (in afara de neinventariere completa li se da valoare de inventar de 1 leu, ca la animalele din zoo – dar nici ele nu merita asta). Nu tb sa uita depozitul national de timbre care sta inca la Posta Romana (in curs de privatizare), ca si cand ar fi al ei nu al statului roman (legea prin care e trasferat la BNR zace in Parlament de ani). Valoarea contabila este mult sub cea reala (practic cumperi Posta si recuperezi banii din vanzarea timbrelor – ce a ramas dupa ce s-a furat din ele). Avem o situatie sistemica de jaf organizat, ce va continua. De aceea pot apare tablouri din muzee in colectii ale politicienilor, etc.

      0
      0
  2. #5 Comentariu nou

    Atât timp cât noi nu avem convingerea cǎ, într-o democraţie modernǎ, relaţia dintre stat (prin reprezentanţii sǎi) si cetǎţean trebuie sǎ fie echilibratǎ şi biunivocǎ, vom rǎmâne la stadiul actual de relaţii feudal-iobag („i-o bag” la propriu…).

    Mǎcar ca iobagii rǎmâneau cu jumǎtate din ce munceau.

    0
    0
    • #6 Comentariu nou

      (…) Desigur, legea este lege dar aplicarea ei presupune arta diferențierii literii de spiritul legii. ANAF-ul dovedește că nu are această artă și nici onestitatea tratării cu aceiași măsură toată gama de contribuabili. Este evident că românii mici și mijlocii au parte de litera legii iar companiile de stat și capitalul străin de spiritul legii.
      *MIRCEA COȘEA – Nu toate darurile grecilor sunt otrăvite

      31.10.2014 *ANAF a secretizat recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul lui Dan Voiculescu.
      Oare de ce?

      0
      0
  3. #7 Comentariu nou

    Acum sa nu ne inchipuim ca vajnicii baieti de la ANAF sau functionarul care a emis decizia de impozitare pentru CAS nu stiu ca ce fac este meschin, dar nu ei ci legea este meschina. Ei degeaba le spun sefilor ca ce fac este stupid, nu ii asculta nimeni. Asa, fac in asa fel incit totul sa ajunga in ziare cu scandal, in speranta ca politicul (care a dat drumul aberatiei) se va vedea obligat sa corecteze. Cum altfel poti sa transmiti pina la Ponta faptul ca a aprobat (si inca prin OUG, ca daca intra in Parlament poate sesiza cineva timpeniile si se corectau) o stupizenie?

    0
    0
  4. #8 Comentariu nou

    ceea ce nu spune nimeni e că ordonanța de urgență ce stă la baza acțiunilor e publicată în 30 decembrie 2014, înscriindu-se în seria măsurilor abuzive, total opace în privința adoptării (adoptarea nebenificiind măcar de un simulacru de consultare publică) și total ne-democratice, ca multe altele luate de guvernele româniei, cu ultimul în frunte. legislația secundară (cea care nu trece prin parlament – nu că acesta ar fi deosebit de bun, dar procesul e mai transparent și supus contestării) e chintisența abuzului politic în românia, iar ce e mai grav e că nu poate fi contestată. să le mulțumim semnatarilor:
    PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL PONTA
    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea
    Ministrul finanţelor publice, Darius-Bogdan Vâlcov
    Ministrul economiei, comerţului şi turismului, Mihai Tudose
    Ministrul pentru societatea informaţională, Sorin Mihai Grindeanu

    0
    0
  5. Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:
    g) vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult; (din legea citata de tine)
    Pa nene, nimeni nu se scandalizeaza si la chestia asta, CEO Daniel are voie de la stat sa faca frauda fiscala cu odoare. egalitate pentru toti dar nu si pentru vitei, nu e asa ?

    0
    0
  6. #10 Comentariu nou

    Cum, nu ne scandalizam?!?
    Fierbe presa! Mugeste feisbucu!
    Si?!
    Nimic, „cainii latra, caravana trece” – asta e deviza „lor” de 25 de ani.
    „Noi” n-avem inca nicio deviza. Pentru asta ar mai trebui ceva…

    https://ihincu.wordpress.com/2015/03/27/vreti-alegeri-anticipate-sa-vorbim-atunci-despre-leadership-societate-civila-si-comunicare/

    0
    0
  7. #11 Comentariu nou

    Astia amendati sunt cei care au refuzat sa dea spaga

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    De (zeci de) ani buni fiscalitatea este reglementata prin ordonante de urgenta aprobate pe genunchi, fara nici cea mai mica resonsabilitate reala. Cele mai multe dintre decizii dunt luate de indivizi care nu au ideie de principii macroeconomice sau macar de un bun simt elementar.
    De tot atatia ani institutiile ce se ocupa de implementarea si respectarea acestor legi sunt populate prin nepotism de indivizi nepregatiti si corupti. Atata doar ca ei, prin comportamentul lor, ne stimuleaza creativitatea in directii in care economia nu are de castigat. Facem alegeri ciudate, menite sa ne scape de supraimpozitari, sa ne puna la adapost de amenzi, in loc sa gandim dezvoltarea afacerii noastre si a industriei in care functionam.
    Dupa 10 ani de „antreprenoriat” (pentru ca un alt termen pentru ce facem noi, nu exista) tot ce post sa spun este ca situatia aceasta a devenit „eterna” si obositoare

    0
    0
  9. #13 Comentariu nou

    Victor Ponta, intrebat despre excesele ANAF-ului: Daca exista abuzuri, vor fi sanctionate / Vad ca exista deja o fratie a evazionistilor

    De aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-19785024-victor-ponta-intrebat-despre-excesele-anaf-ului-daca-exista-abuzuri-vor-sanctionate-vad-exista-deja-fratie-evazionistilor.htm

    0
    0
  10. #18 Comentariu nou

    Eu cred ca si asta face parte dintr-o campanie – asa, mai pe ocolite – de demonizare a justitiei. Ceva gen „Uite ce va aduce justitia lui Basescu, inspectori ce amendeaza batrane pentru niste urzici”.

    Insa, in acelasi timp e adevarat ca la ANAF lucreaza niste fiinte josnice, de ultima speta. Cand lucram in Romania, la o firma mica, am observat ce obiceiuri au mizerabilii ce lucrau ca si inspectori:
    – veneau de 2 ori pe an, la inceputul verii, inainte de concedii si inainte de sarbatorile de iarna.
    – prima data cand au venit n-au gasit nimic in neregula si au stat pana seara la 8 luand la puricat absolut toate actele posibile. La 8 s-au dat batuti si l-au intrebat pe patron cine tine contabilitatea primara. Asta le-a spus ca nevasta-sa; inspectorii i-au zis atunci sa-i transmita nevestei ca a fost toul in ordine, da’ trebuie sa dea si ei o amenda, asa ca o sa scrie ca nustiu ce chestie nu era la zi. Dar amenda trebuie s-o dea. Amenda de prietenie, desigur, ceea ce insemna 5 milioane pe chitanta, 5 milioane, asa, ca intre prieteni.
    – la toate controalele urmatoare avea patronul grija sa gaseasca ei rapid cate ceva minor (gen nu era trecut numarul de masina al cumparatorului) ca sa nu mai stea pana la 8 seara. Dadeau amenda de prietenie jumi-juma si plecau fericiti la alti „prieteni”.

    0
    0
  11. #19 Comentariu nou

    Foarte bine, sa stea cu biciul pe ei.

    Plata taxelor si evidenta corecta a incasarilor nu e un moft.

    Partea care deranjeaza e ca nu au concomitent si actiuni impotriva marilor evazionisti.
    Eu astept sa vad cum inchide lukoil pentru ca astia de cand s-au infiintat au mers numai pe pierdere – misto, nu?
    Si sper ca nu iese iar prostul ala numit Monta ca raman angajatii pe drumuri, vad ca in cazul celor cu 3 lei nu se pune problema asta.
    Asa ca astept sa vad cum se inchide unul din mari evazionisti ai romaniei, lukoil.

    0
    0
  12. #20 Comentariu nou

    Ar fi scandalos daca ar fi adevarate cazurile cu 3,28 lei si batrana cu urzicile.

    ANAF sustine altceva
    (1) În ce privește suspendarea activității restaurantului PUB 18 pentru doar 3,18 lei, așa cum a fost prezentată de mass-media, fără a fi solicitați să ne prezentăm punctul de vedere, vă aducem la cunoștință următoarele:

    – din compararea raportului informativ emis de casa de marcat cu monetarul reprezentând încasările zilei, până la momentul controlului, a rezultat o diferență în minus de 1.596,72 lei, nu de 3,18 lei.

    (3) În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea „urzicilor unei bătrânici” de către Direcția Antifraudă, fără a fi întrebați în legătură cu veridicitatea informației, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activități nu intră în sfera acțiunilor întreprinse de DGAF.

    http://www.antifrauda.ro/Clarific%C4%83ri-%C3%AEn-leg%C4%83tur%C4%83-cu-ac%C8%9Biunile-de-control-ale-DGAF-a-142.html

    Mai mult ca sigur ca au facut exces de zel, dar hai totusi sa nu ne aruncam pe dezinformari.

    0
    0
    • #21 Comentariu nou

      Daca banii au fost inregistrati de casa de marcat atunci ei sint deja „fiscalizati”. Cum diferenta intre totalul raportului si suma din sertar era negativa nu se poate vorbi de evaziune, lipsa bon fiscal sau alte smecherii. Cel mult despre emiterea de bonuri fiscale fara vinzare/incasare. Ca la prosti.
      Singurul subiect ramas valabil este competenta inspectorului fiscal si care a fost scopul real al acelui control.
      Comunicatul ANAF este facut in acelasi spirit.
      Punct.

      0
      0
  13. #22 Comentariu nou

    Pentru ca babuta cu urzici e luata la 3 pazeste de Politia Locala! …cineva tot ii da amenda… sau cel putin asa am vazut eu prin sectorul 6 😉

    Am aflat ca Duminica au fost in control cei de la ANAF si prin targul de vechituri de la capatul bulevardului Timisoara din Bucuresti!

    Socot ca e bine sa lucram in legalitate, dar parca a inceput o vanatoare de vrajitoare si sunt pandite tot felul de babute care descanta de deochi.

    0
    0
  14. Ma bucur ca va place sa dati statului 70% din venituri. Gratis (aprope). Statul e the boss.
    Fara bon ar trebui sa fie cu 20% mai ieftin 😉 nu cum abureste statul ca pe gratis
    Ps: cica erau bani deja trecuti prin casa, deci nici macar intentie de evaziune, doar ca nu aveau actele, cum zice un comentariu pe hotnews.

    Deci abuz ANAF

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19786978-contraofensiva-anaf-nici-vorba-evaziune-3-leii-1-600-lei.htm

    0
    0
  15. Update la update: PUB 18, inchis de ANAF, a fost redeschis cu ordonanţă preşedinţială 🙂
    http://www.ceauru.ro/noutati/pub-18-inchis-de-anaf-a-fost-redeschis-cu-ordonanta-presedintiala

    0
    0