E vremea sancționării severe a covidioților

pexels.com

Datele nu sunt deloc bune, nici azi. Pentru a treia zi la rând au fost anunțate peste 4000 de cazuri de covid-19 în 24 de ore – mai precis, 4026, un record în sine. Un alt record: numărul pacienților în stare gravă la ATI: 726.

România este în plin val pandemic, cu mii de cazuri noi pe zi, iar partea cea mai îngrijorătoare este numărul din ce în ce mai mare al pacienților aflați în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă din spitale. Din păcate, rata de supraviețuire pentru bolnavii care ajung la ATI este redusă, așa că orice creștere a numărului celor internați aici duce, inevitabil, și la o creștere a numărului de decese provocate de covid.

Revoltător este că aceste morți sunt, în imensa majoritate a cazurilor, evitabile.

Infecția cu noul coronavirus nu este o fatalitate, ci rezultatul unei contagiuni iar noi, în secolul XXI, știm suficiente despre acest mecanism pentru a ne putea feri, în anumite condiții, de îmbolnăvire.

Acesta ar trebui să fie un avantaj decisiv în lupta cu boala, un atu pe care, de pildă, strămoșii noștri nu l-au avut atunci când s-au confruntat cu pandemiile medievale – ciumă, holeră, tifos șamd. Dar chiar și-atunci, chiar dacă nu cunoșteau detaliile tehnice ale contagiunii, chiar și înaintașii au înțeles, instinctiv, că portul unor măști și distanțarea socială întrerupeau contagiunea – în fond, termenul de “carantină” vine de la venețienii care, în Evul Mediu, țineau câte 40 de zile – una quarantena – în rada portului corăbiile venite din voiaje lungi, înainte de a permite marinarilor să coboare pe țărm. Cât despre măști, da, ele atacau greșit problema (căutau să schimbe mirosul, nu să blocheze agenții patogeni), dar intenția era acolo: să controleze ce se inhala.

Azi, știm mult mai multe (în fine, nu toți, pare-mi-se) iar răspunsul națiunilor în confruntarea cu pandemia este mult mai bun – doar că nu suficient de bun, din păcate.

Până azi au fost confirmate peste 39 de milioane de cazuri confirmate de covid la nivel mondial și 1,1 milioane de morți provocate de noul coronavirus. Nu există încă un tratament eficient, nu există încă un vaccin verificat, mortalitatea este foarte ridicată și, în aceste condiții, depinde în continuare doar de comportamentul fiecăruia dintre noi, al societăților, în ansamblu, să limităm sau chiar să oprim răspândirea virusului.

În Europa, acest efort de responsabilitate pare să fi eșuat în ultimele luni. Continentul se confruntă cu o intensificare dramatică a cazurilor de covid, cu creșterea numărului de îmbolnăviri și de morți. Unele interpretări iau în calcul relaxarea prea timpurie a restricțiilor – la începutul pandemiei, europenii au trecut, majoritatea dintre ei, prin carantine stricte, ceea ce a ținut sub control contagiunea. Ridicarea restricțiilor a fost necesară pentru a reanima economia, intrată în colaps, dar asta a repornit și pandemia.

De atunci, autoritățile au tot făcut apeluri la responsabilitate, dar oamenii au obosit să trăiască izolați și au început să ignore din ce în ce mai des aceste apeluri.

Noi, în România, riscăm mai mult decât riscă cetățenii din restul țărilor europene; la noi, asistența medicală are o calitate mai slabă – ca să nu spunem mai mult – ceea ce înseamnă că, la noi, se și moare mai mult de covid decât la alții.

Viitorul imediat nu arată deloc bine și cam toată lumea e de acord că trebuie făcut ceva, dar ce?

Sincer să fiu, eu nu mai cred că persoanele care ignoră sau încalcă cu bună știință regulile antiepidemiologice mai pot fi tratate cu indulgență.

Pur și simplu, acești oameni nu mai au nicio scuză. Pe de o parte, din cauza lor se îmbolnăvesc și mor fără vină alți români. Pe de altă parte, de mai mult de jumătate de an toți specialiștii explică pe îndelete cum se transmite noul coronavirus, ce efecte poate avea infecția și cum ne putem feri de îmbolnăvire.
Cum spuneam mai devreme – suntem într-o situație mai fericită decât înaintașii noștri. Ignoranța îi determina pe aceia să încerce cele mai ciudate metode pentru a se feri de boală. Tratamentul uzual pentru bolnavii de ciumă era luarea de sânge, cu credința că, astfel, se eliminau otrăvurile din corp, iar la asta se adăugau fricționări cu șerpi, băutul de oțet, înghițitul de minerale și, evident, pocăința profundă – credincioșii se biciuiau până la sânge și își mărturiseau păcatele, pentru a-l îndupleca pe Dumnezeu să ia molima de la ei.

Azi, știm că apa și săpunul fac minuni pentru reducerea infecțiilor, că distanțarea socială întrerupe lanțul contagiunii și că purtarea unei măști simple reduce semnificativ emisia micropicăturilor de salivă de care se agață virusul pentru a călători spre o altă victimă.

Aceste măsuri simple sunt mult mai confortabile decât frecția cu șerpi morți și auto-flagelarea, orice s-ar spune (chiar dacă s-ar putea ca o anume videochatistă să fie de altă părere). Cu toate acestea, un număr surprinzător de mare de contemporani le consideră imposibil de aplicat și, în consecință, întrețin epidemia.

Mii de oameni se îmbolnăvesc, sute suferă cumplit, mulți mor, industrii întregi sunt închise sau cu activitatea redusă la minimum, dar unii sabotează iresponsabil și aproape la mișto eforturile generale de a întrerupe contagiunea.

În afară de foarte rarele situații justificate medical, aceste persoane nu au nicio explicație rațională pentru atitudinea lor. Unii invocă „dictatura medicală”, ce-o mai fi și aia, pentru a nu purta mască chirurgicală. Alții spun că luptă împotriva unei conspirații mondiale secrete – noroc că s-au prins ei, aflând secretul de pe Facebook. Ei invocă fără logică, de-a valma, religii, 5G, drepturi fundamentale, subconștientul, extratereștri, Bill Gates, chakre, finanțări ascunse și o grămadă de alte prostii care nu pot ascunde, de fapt, primitivismul, reaua voință și poate și negarea patologică a realității din partea unor oameni care nu înțeleg că, într-o pandemie, nu există soluții individuale de salvare.

Ca atare, eu cred că a trecut suficient timp și s-au dat suficiente explicații clare de ce e nevoie să respectăm regulile. Toate aceste focuri de avertisment în comunicarea publică au fost demult trase (nu scuz guvernul pentru bâlbele îngrozitoare date în acest domeniu, dar efortul nu poate fi negat). E momentul – ba, chiar, e demult timpul pentru aplicarea unor sancțiuni severe celor care refuză să poarte masca în spații publice, pentru cei care sfidează interdicțiile de adunare în grupuri mari.

Nu porți mască pentru că știi tu că-i invenția diavolului? Perfect: 500 de euro amendă și n-ai decât să te plângi la Sf. Parascheva pentru acest abuz al lui Scaraoțchi în uniformă. Hai să vedem de câte ori o să mai ieși din casă fără mască, dacă asta te costă de fiecare dată câte 500 de euro? Te duci la party deși legea nu-ți dă voie, pentru că ți-e poftă de-o roabă cu șampanie în club? Ok, câte 1000 de euro amendă, ție și tuturor celorlalți.Dacă ești boss de boss, plătești în fiecare seară ca să-ți strice poliția umflarea-n pene. Să vedem cât de boss ești.

Eu vreau să fie aplicate amenzi mai mari, și asta fără prea multe discuții, tuturor celor care sabotează efortul anti-pandemic al majorității românilor. E și o chestiune de principiu aici – prea ne-am obișnuit în țara asta să să ne lăsăm umiliți de șmecherii care fentează regulile pe care le respectăm toți ceilalți – dar e și o chestiune de autoapărare, pentru că degeaba respectăm trei sferturi dintre noi legile, dacă un sfert se preocupă să transmită permanent virusul mai departe, pentru că așa au ei chef.

Articol din categoria: ACTUALITATE

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Cum soluționezi cazuri de îmbolnăvire cu masca purtată?

    0
    0
    • @Blegoo: Nu soluționezi cu masca. Doar reduci riscul. Dacă purtând mască eu reduc riscul meu sau al celor din jur cu 10%, sa zicem, de a ne îmbolnăvi, atunci o fac, nu-i un efort așa mare.

      Ceva e mai bun decât nimic. Și în contextul în care știi atât de puține despre virus și despre consecințele pe termen lung, care-i miza acestei dezbateri?

      Ce câștigi daca o porți?
      – ai șanse mai mici sa te îmbolnăvești (de COVID, de gripa sau de răceală)
      – atunci 50 de lei pe fereastră daca o porți degeaba (cam atât costa o cutie de 50 de măști)
      – economisești foarte multa energie pentru că eviți dezbaterea dacă sa porți sau nu masca

      Ce câștigi daca nu o porți:
      – ai un risc crescut de îmbolnăvire
      – economisești 50 de lei
      – ai un risc mai mare de a ajunge la spital

      Ce spitale? Alea mișto din Romania 🙂

      Nu știu ce să zic despre asta, dar eu aleg varianta safe. Strict economic, da cu plus.

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Majoritatea noilor infectii a aparut în aglomeratii in spatii inchise, la indivizi care nu purtau măști. E ca si cu cancerul la nefumători sibunicii care beau pana la 99 de ani si nu fac ciroză. O mica minoritate.

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Și! Dacă porți mască… nu te-nbolnăvești? Ori tu nu îmbolnăvești pe alții?

    0
    0
    • Blegoo, doar religia are răspunsuri la toate întrebările, doar că ele nu-s niciodată verificabile. Știința are doar întrebări la care caută răspunsuri. Uneori le găsește, alteori… continuă să le caute.

      Protecția conferită de mască nu e sută la sută eficientă. Ar fi bine să fie așa. Dar e suficient de eficientă ca să merite purtată – ca să nu-i îmbolnăvești pe alții și ca să nu te îmbolnăvești tu însuți.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      Nick-ul îți era predestinat.

      0
      0
  3. #7 Comentariu nou

    Sanchi.

    Eu zic așa – contrazice-mă dacă poți!

    Dacă ești bolnav… ori ai simptomele descrise… stai dreaq’ acasă – cu sau fără mască, nu? E la mintea cocoșului…
    Dacă masca NU E EFICIENTĂ 100%… atunci faptul că tu o porți umblînd (bolnav) ca bezmeticu’ peste tot… nu ajută la nimic, este?
    Ești focar mobil de infecție, este?

    Explică-mi tu mie… din punct de vedere medical… cum purtatul unei măști – care singur recunoști că nu-i 100% eficientă… ajută la stîrpirea molimei.

    Și… la final:
    O amendă de 500 de euroi… ajută cum… exact?
    Banii se duc la spitale… ori la fondul general de pensii speciale?
    Ori la borduri noi?

    Aceste întrebări ne doare…

    1
    0
    • Pai ajuta, desteptule, ca opreste cea mai mare parte a emisiei de scuipat cand vorbesti, e simplu de inteles. Nu exista solutie 100 eficienta, dar e cel mai bun lucru pe care-l avem acum. Nu pricepi, nu conteaza, respecta ce spun specialistii. Nu vrei, atunci plateste.

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Bai cat de prost poti sa fii. Prost la maxim dar si arogant la maxim. Bai amiba cu 4 picioare … tu ai facut macar o ora de probabilitati in viata ta ? Daca reduce cu 80% sansa de transmisie mai departe e suficient ca in 3 sapt sa dispara virusul de tot. Da … e un cacat de matematica de clasa a 8-a pe care nu o intelegi. Hai sa iti dau un exemplu pt cretini :
      Ai 10 bolnavi. Fara masca o sa imbolnaveasca inca 20-30 de persoane. Alea 20-30 persoane o sa imbolnaveasca inca 50-60. Si tot asa … asta se numeste exponentiala.
      Aceiasi 10 bolnavi, cu masca, daca sansa de propagare scade cu 80% … cati o sa imbolnaveasca ? Pai vreo 5-6. Iar aia 5-1 o sa imbolnaveasca … 1. Si gata, am scapat in cateva saptamani de pandemie.
      Ai inteles ? Ti-as zice si de RO dar ma tem ca deja ti-am dat cam mult de procesat. Imbecilule care esti, daca era 100% si toti o purtau, scapam de pandemie in 3 zile. Si 20% daca era, tot ar fi meritat purtata pt ca ar fi scazut considerabil curba exponentiala. Plm de analfabet stiiintific cu gura mare…

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Medicina toată nu e 100% eficientă, nu e matematică. Poți muri de la orice operație, de la orice medicament, de la orice cura de chemoterapie. Daca lumea ar fi redusă să judece ca tine, ar trebui să nu mai existe deloc medicină pentru ca nu e 100% eficientă, nu?
      Referitor la mască, s-a explicat de nenumărate ori că chiar daca nu e 100% eficientă, fie și pentru că reduce cantitatea de material viral ingerat și merită, pentru că severitatea sau mortalitatea bolii este influențată de cantitatea de virus din organism. Una e sa te arzi la un deget, altă e să îți torni o oală de apă clocotită in cap. Deși nici măcar acest aspect minor nu îl înțelegi, ai totuși niște păreri foarte clare și te mai faci și de râs pe internet cu ele.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Blegu, ce te faci cu cei xx% care sint fara simptome dar sint la fel de „contagiosi”? Xx e pentru a nu raspindi informații neverificate, dar am senzația ca procentul asimptomaticilor e măricel.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Nu „intrebarile doare”, ci capu’doare, cand ti le citeste.Daca tot veni vorba de cap..tu chiar esti greu de cap…

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Esti cazul clasic de „prost si fudul”… Pe tine nu te freaca sa intelegi ceva ci, vrei cu tot dinadinsul sa-ti demonstrezi superioritatea (toti ignorantii si semidoctii au problema asta!) in discutii despre subiecte care iti depasesc puterea de intelegere. Batranii au spus-o si-o repeta: cand si cel de-al treilea iti spune ca esti beat, du-te si te culca…

      0
      0
    • Asa este @Blegoo ai dreptate.. Si tu sigur ai stat acasa cand te-ai simtit rau sau ai simtit ca ai febra. Si inca ceva molima asta de care vorbesti tu nu se stirpeste peste noapte . Cel putin masca ajuta la stoparea raspandirii virusului! Ca nu il stopeaza 100% asta este alta mancare de peste.

      0
      0
  4. #15 Comentariu nou

    …și nu mă lua tu cu “religia are răspunsuri la toate”.
    Tu ai făcut niște recomandări… ai luat o poziție.

    Ai cerut amenzi.
    Te-ai declarat în favoarea “distanțării sociale”.
    În favoarea spălatului pe mîini – mîinile produc salivă microscopică?
    Să punem și mănuși deja?

    Tu spui”
    “…s-au dat suficiente explicații clare…”
    Eu nu-s convins.

    Care e gradul de “eficiență” al măștilor?
    Nu cu “…păii… nu-i sută-n sută…” – asta știm deja.
    Exact, procentual, studiat!

    Altfel… cazi în păcatul celor pe care îi condamni, ăia cu “…religii, 5G, drepturi fundamentale, subconștientul, extratereștri, Bill Gates, chakre, finanțări ascunse și o grămadă de alte prostii…”

    1
    0
    • #16 Comentariu nou

      Prietene – cind te futi aiurea-n tramvai – folosești prezervativ? Sau îl dai in ma-sa si pe ala, ca oricum nu e 100% sigur ca te-ajuta? Sau mergi si aici pe logica din anteriorul comentariu: știind ca exista o șansa sa te îmbolnăvești (sau s-o lași pe duduia borțoasă) nefolosind protecție – stai dreaq acasă, cu sau fără prezervativ pe cuc, ca asa e la mintea cocosului?

      Întreb pentru un prieten…

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      @Blegoo
      Multumim ca ne-ai bagat in seama.
      Fara ticalosiile unui Nesmtit ca tine si cei ce iti dau ‘like’ acest topic ar fi fost un post anost, cu cateva comentarii insipide.
      –––––––––––––––––––––––
      @Ghurhu, @CB, si ceilalti
      Lasati domnilor omul in pace! Conform ‘ideologiei’ pe care o promoveaza:
      – nu se spala pe maini inainte / dupa masa, deoarece inca nu a fost fabricat sapunul care sa il dezinfecteze 100%, mai ales daca nu stie sa se spele corect;
      – nu se spala in zonele intime inainte / dupa contacte sexuale deoarece inca nu a fost fabricat gelul de dus care sa il dezinfecteze 100%, unde mai pui ca gelul de dus usuca pielea si deschide porii, lasind astfel o cale de patrundere a bacteriilor in organism;
      – nu se sterge la cur dupa ce ‘trage apa’, pt ca nu exista hartie igienica cu care sa se curete 100% urmele de fecale din incretiturile sfincterului anal.
      In concluzie, ar putea fi un boschetar care s-a ratacit intamplator pe aici.

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Bă blegule, tu esti destept nu gluma. Dar ai uitat o ciudățenie a acestui virus. Durata mare până declanșează simptome si eventual munte persoane asimptomatice. Ce tre faci cu aia care nu au febra, care nu vad de ce ar sta în casă. Si care ies în lume putând virusul în căile respiratorii. Aia, români verde ca stejarul, dar care flegmeaza peste tot ce ei sunt daci liberi si suverani.

      0
      0
  5. #19 Comentariu nou

    Pentru cititorii de bună-credință ai lui Vlad am găsit pe net o explicație care mi se pare scurtă și clară despre virus, măști și importanța respectării voluntare a masurilor de prevenție (pe blegoo nu-l iau în considerare în aceasta categorie, a dovedit repetat că scrie cu rea-credință; azi a dovedit și că e trist de neinformat / needucat. 42% îți spune ceva, blegoo?)

    Nu a fost niciodată vorba de *evitarea completă* a îmbolnăvirii, așa ceva este practic imposibil. Întotdeauna, în astfel de cazuri, este vorba despre reducerea *riscului de îmbolnăvire* cât mai mult, până spre zero, dar niciodată nu va fi posibil fix zero.

    ” Organismul nostru are un soi de apărare nespecifică, pe lângă imunitatea cea de toate virusurile. Orice nu aparține organismului e tratat ca inamic, izolat și neutralizat. Nefiind cu țintă, acest sistem e menit să facă față doar pe termen scurt, până intră în operă sistemele specializate. Acest tip de apărare permite să facem față unei doze mici de viruși fără a ne îmbolnăvi – dacă doza asta nu e prea mare.

    Un purtător de corona împrăștie, când vorbește sau tusește, picături de salivă în care înoată viruși. Multe picături sunt măricele, peste 0,3 micrometri. Acestea nu ajung prea departe (să zicem cam la 1 – 1,5 m) și sunt oprite de mască. Există însă și picături foarte mici, care ajung în mod normal mai departe (2-3 m), dar pe care masca le încetinește, reducând raza de contaminare. Masca proprie mai reține o parte din ele. Unele, inevitabil, vor fi totuși absorbite de cei din jur, prin respirație.

    Aici intervine încărcătura virală. Picăturile mari conțin mulți viruși. Picăturile mici, evident, mai puțini. Dacă apărarea nespecifică de care vorbeam poate neutraliza, să zicem, 1.000.000 de viruși individuali (numărul ăsta variază de la om la om, evident) iar eu absorb 700.000, totul e bine, nu mă îmbolnăvesc. Dacă absorb 1.200.000, risc. Dacă absorb 5.000.000, probabil fac o formă gravă.

    Aici ajută respectarea măsurilor. Masca mea oprește mult din ce scuip eu, masca ta mai oprește și ea. Mai ales picăturile mari, încărcate cu viruși. Stând bot în bot îți respir scuipatul. Mai mult timp bot în bot = mai multe picături = mai mulți viruși = probabilitate mai ridicată de forme grave.

    Stând departe, la tine ajung mai puține picături, mai mici, cu număr mic de viruși = risc mic de îmbolnăvire.

    Restrângerea programului de lucru la terase [nota mea: și la baruri, teatre etc] asta caută: să minimizeze riscul, reducând timpul în care stai bot în bot cu altul. Masca ajută și ea, facându-te să respiri mai puțini scuipați străini. Afară bate vântul și mai împrăștie picăturile = risc mai mic. În interior, cu aer recirculat = risc mai mare.

    Pentru a încheia: toate măsurile caută să reducă încărcătura virală reducând cantitatea de scuipați străini pe care îi respirăm zilnic, menținând-o sub limita de rupere. Atât. Acum știți, nu mai aveți scuze să nu le respectați.”

    In plus: virusul asta se propaga cel mai tare prin aerosoli. O bună analogie vizuală este modul în care se răspândesc aburii respirației iarna, sau fumul de țigară. De-aia distanta și masca: inhalezi mai puțin, organismul face față. Inhalezi mai mult, te doboară. Masca ta protejează mult pe ceilalți, dar contribuie și la protecția ta.

    0
    0
    • #20 Comentariu nou

      @CB
      (specialistul rezident în scuipat)

      42%… ce… EXACT?
      Cît de neinformat sunt eu?
      Gradul de eficiență al măștii?

      “…*evitarea completă* a îmbolnăvirii, așa ceva este practic imposibil…”
      Dezagreez. Izolarea COMPLECTĂ … TOTALĂ a cuiva bolnav oferă 100% garanție pentru cineva care nu-i bolnav.

      Admir expertiza ta în domeniul scuipatului. Probabil că ai fi avut aceleași recomandări și pe timpul ciumei lui Caragea… nu scuipați!
      Remarc totuși… că oferi o linie de apărare secundară: “…aburii respirației iarna, sau fumul de țigară…”

      “…inhalezi mai puțin, organismul face față. Inhalezi mai mult, te doboară…”

      Concluzia – după CB: Cel mai bine e să nu inhalezi NIMIC.

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      „Concluzia – după CB: Cel mai bine e să nu inhalezi NIMIC.”

      Păi… da. Asta e și ideea din spatele măsurilor: să nu mai inhalezi aerosoli cu încărcătură virală. Deloc, dacă se poate.

      Capetele cercului s-au unit: tâmpenia monumentală personalizată în „blegoo” a reușit să ajungă să susțină măsurile cărora li se opune. Blegoo a înfrânt!

      0
      0
  6. #22 Comentariu nou

    Vlad, cred ca trebuie sa acceptam niste lucruri cand vine vorba de pandemie si anume:
    1. Autoritatile au fost orice, dar nu transparente cand vine vorba de prezentarea situatiei. Deja, m-am saturat sa aud cum Bucurestiu e inca sub 3 la mie, dar daca te apuci sa le calculezi babeste, vezi ca incidenta ar fi de peste 3.
    2. Comportamentul militienesc din primavara, a lasat multe urme si cicatrici. Vorbim de oameni, care au fost amendati ca se duceau la munca, vorbim de batrani amendati ca asa a vrut organu. Orice amenda din asta data discretionar, nu va face decat sa contribuie la starea de nervozitate combinata cu panica. Amenzi de 500 de euro, perfect, in ce baza legala? Ca nu a purtat masca, sau nu a purtat bine masca?! Pai ce inseamna sa porti bine masca? Mergem pe incredere, ca vorba aia suntem oameni?! Cam asta este situatia cu amenzilea astea cerute. Ca lucrurile pe care le ceri tu sa se intample, trebuie sa avem odata o lege scrisa ca lumea si inatacabila(suntem amandoi siguri ca asta e imposibil cu actualul parlament), respectiv reprezentatii legii care sa stapaneasca foarte bine cadrul legal pentru a o putea aplica eficient. Dupa ce ai asta, merge sa faci ce spui tu si lumea se va adapta noilor realitati. Insa, daca, iar facem legi dupa ureche, sunt absolut sigur ca tribunalele vor fi inundate cu cereri de contestatii.
    3. Lupta cu pandemia, nu a fost niciodata un sprint ci un maraton. Aici, societatea civila si o parte din televiziuni poarta o vina, intrucat nimeni nu le-a spus oamenilor cu subiect si predicat, ca aceasta pandemie poate dura mai multi ani. Peste tot, auzeam in vara ce mai deschidem, unde mai mergem, practic pentru o gramada de lume dupa 15 mai, covid-ul nu mai exista.
    4. Oamenii, care sunt in functii de decizii si au o mare putere sunt slab pregatiti. Cel mai bun exemplu e domnu Vela, dar nici cu domnul ala tinut ascuns din maretul grup de comunicare strategica nu mi-e rusine.
    Acum cu acest tablou, trebuie sa ne miram de situatia curenta? Sa nu mai spun, ca am si fost incurajati sa mergem sa votam acum niste zile, cand aveam pe la 2000 pe zi cazurile, nu de alta, dar trebuie sa fim cetateni responsabili.
    Din pacate, foarte probabil vom ajunge sa fim in situatia Italiei din primavara, cand medicii din ATI, vor decide cine primeste tratament si cine nu. O sa apara reportajele cutremuratoare, din zonele spitalelor, pe scurt o sa ne punem multe intrebari existentiale in perioada urmatoare. Dar raspunsurile nu vor conta, intrucat o vorba romaneasca spune ca mortul de la groapa nu se mai intoarce.
    De asemenea, sunt de parere ca povestea in care mai exista o speranta sa controlam ceva, s-a cam inchis de prin septembrie, iar acum speram sa nu moara prea multi. Asa ca in acest moment, cam fiecare e pe cont propriu, fie ca vrea, fie ca nu. Ideea, sanctionarii covidiotilor fiind mai mult o racorire a noastra celor care am respectat si respectam regulile sanitare, dar nu o rezolvare a situatiei.

    0
    0
    • Despre cum au gestionat – si gestioneaza – autoritatile criza asta o sa mai vorbim, si nu vom spune lucruri prea placute.

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      Problema este ca poporul accepta situația și colaborează, daca autoritățile sunt transparente. Au fost situații unde au ajutat, fiecare cum a putut. Dar când tu te joci cu cifrele, nu prezinti situația reala ba mai mult o denaturezi, încep problemele. Sa nu mai spunem de cazul de la Iași cu marele pelerinaj plus aceasta de la București de saptamana viitoare.
      Cat timp nimeni nu va lua tauru de coarne si o sa se facă concesii, amendarea cetățenilor ca nu respecta masurile este o inepție. Ba mai mult, faptul ca se da vina pe aceștia este o problemă, pentru ca asa ascundem incompetenta.
      Asa ca, covidioti nu sunt romanii ci autoritățile romane, care gestionează criza. Pe ăștia cum ii amendam, ca ei sunt eterni vad?!

      0
      0
    • #25 Comentariu nou

      Personal am primit 8 amenzi pana acum de la militica militescu. 4 in timpul starii de urgenta, 4 in timpul starii de alerta. Am facut tot ce a fost posibil sa incalc absolut orice directiva data de catre regimul dictatorial wuhanno-liberalo-arahatian, un regim atroce care de peste 6 luni de zile guverneaza voit impotriva ordinii Constitutionale a tarii, impotriva tratatelor internationale in materie de drepturi si libertati cetatenesti dar si impotriva bunului simt. Am tinut petreceri cu 50-100 de oameni in timpul starii de urgenta. Am calatorit in tara pe distante lungi fara declaratii pe proprie raspundere si n-am purtat botnita nici macar o secunda, nici macar in spatii inchise.

      Toate cele 8 amenzi au fost anulate in instanta pentru ca temeiul legal fie a fost contrar Constitutiei, fie amenzile in sine au fost abuzuri de putere ale instrumentelor de represiune ale dictaturii. Asa cum m-am urinat cu bolta pe amenzile respective, asa cum nu m-am izolat/carantinat dupa ce am venit din zone rosii (Suedia in timpul apogeului panicdemiei), asa o sa continui sa nu port botnita (nu exista studii stiintifice, lucru confirmat de epidemiologul Anders Tegnell din Suedia care sa arate ca botnita e suficienta, confirmat intre timp si de CDC-ul american care a spus clar ca vasta majoritate a celor infectati erau purtatori de botnita) asa o sa fac si in continuare. O sa fac tot posibilul sa actionez persoane in judecata dar si statul cand comite abuzuri si incalca drepturile. Panicarzii cu instincte dictatoriale trebuiesc urgent aplatizati, si datoria oricarui cetatean ce doreste sa traiasca intr-o democratie unde libertatile individuale sunt inviolabile, e sa se opuna regimului dictatorial.

      Ah da, am luat so tusea 19. Nici macar nu am tusit. Izolare? Carantina? Nimic. Este o simpla gripa ce afecteaza, cum era de asteptat, persoane cu comorbiditati. Asa s-a intamplat, poate la scara mai mica (dar nu mult mai mica) si in alti ani. Dar atunci nu s-a pus problema de lockdown-uri. Greul insa nu a venit. Conform ultimelor date, numarul de internari s-a injumatati anul asta fata de anul trecut. Multi oameni nu si-au mai facut investigatii, analize, nu s-au mai tratat pentru afectiunile de care sufereau. Toate aceste lucruri o sa ajunga din urma cu consecinte si mai severe. Chiar si acum, multe spitale, desemnate COVID, zac goale, doar cu personal medical asteptand gorilioanele de infectati degeaba.

      0
      0
    • Frumoasă snoavă, străvezie vrăjeala. Are toate clișeele trollingului sputnikist.

      Pe puncte: amenzile au fost anulate in urma unei decizii CCR cu mingea centrata de Avocatul poporului. Motivarea: legea nu era suficient de clară. Nu-i nimic, se poate clarifica.

      Cliseul cu “oricum mureau, ca aveau comorbiditati” este nazism pur si dur, cu pusee de imbecilitate crasă. Asa, si ăia călcați de masini murau oricum, ca poate aveau diabet.

      Masca chirurgicala e un dispozitiv medical simplu si dovedit de peste in secol ca reduce masiv transmisiunea agentilor patogeni. Cine zice ca nu, sa intre in operatii cu chirurgi nespalati pe maini si fara masca.

      Mortalitatea covid-19 este de aprox 3% din cazurile confirmate. Mortalitatea la gripa e pe la 0,1%. Daca 97% din bolnavii de covid se recupereaza ok, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne pese de 3% care mor.

      Imunitatea de turma e visul de aur. Se atinge pe la 75-80%. In cazul Romaniei, asta ar insemna imbolnavirea a vreo 15 milioane de oameni. Sa se calculeze cati morti inseamna 3% din 15 milioane. Pentru comparatie: in Primul Razboi Mondial au murit 300.000 de romani.

      In fine: atata energie consumata pentru a determina niste covidioti sa nu-i imbolnaveasca pe cei din jur nu merita. Amenzi cu toptanul, fratilor, pana se potolesc. Iar daca nu platesc, exista munca in folosul comunitatii. Strazile trebuie maturate.

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      Ah, Vlad, au reapărut agenții de influență cu misiunea de a mai rări românii, poate Maica Rusia are mai puțin de luptă? Au uitat memoria noastră națională lungă și amintirile încă recente?

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      Cine are timp să asculte un idiot la fel de criminal în prostia lui ca toți PSD-iștii își merită soarta.
      Au mai murit și vor mai muri mulți, dar prostia ucide și pe mulți alții care o tolerează.
      Pandemia aduce cu ea si decontul pentru prostia care aparent nu doare.
      Dintr-o anumită perspectivă acest decont era inevitabil.

      0
      0
  7. Mesajele care vin de la autorități sunt haotice şi put de la o poştă a interes politic.
    Pe de altă parte, fake news-urile conspiraționiştilor sunt constante, consistente şi coordonate. Mai rău e că aceştia au acum două argumente incontestabile pe care îşi pot construi dezinformările şi manipulările:
    1. presa chiar a luat bani de la stat
    2. cifrele din capitală chiar sunt măsluite din pix
    Nu e nevoie să ajungi cu discuția la fabulații despre oculta mondială sau radiațiile 5G, că îți dă conspiraționistul şah mat cu „în cine să am încredere, în presa care a luat bani ca să spună că există covid, ori în autoritățile care fac alba-neagra cu indicele de infectare?” Nu e de mirare că sunt din ce în ce mai mulți, mai vocali şi mai activi.
    În acelaşi timp, cazuri aberante cum a fost pelerinajul dezorganizat de la Iaşi confirmă că toate calculele se fac la nivel de vot şi indică pericolul cel mai mare din această pandemie: acela ca deciziile vitale să fie luate în funcție de interesele politice, nu de sănătatea oamenilor.
    Se aruncă două-trei fumigene la TV despre măsurile de protecție, se închid tarabele luni, ca să se deschidă marți şi apoi să se închidă din nou miercuri, se rostesc cuvinte pitoreşti în comunicate de presă redundante şi talk-show-uri inutile însă, când perdeaua de fum se împrăştie, rămân la vedere deciziile politice care expun intenționat oamenii la condiții ce le pot fi fatale.

    0
    0
  8. #30 Comentariu nou

    Nu mai adaug inca o opinie despre masca. Dar daca tot punem grafice, de ce la noi numarul de morti e atat de mare in valul doi fata de orice tara din vestul Europei? Pare ca daca anung la spital in Spania cu Covid, e de-a dreptul improbabil sa dau coltul.

    Mi-ar placea sa aflu o explicatie care nu e la misto.

    0
    0
    • #31 Comentariu nou

      Explicația simpla este: Sistemul medical romanesc nu a învățat din greșelile făcute în primu val, pe când restu da.

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      Simplu. Datorita numarului mic de paturi ATI folosibile ( adica si cu medic pe tura nu doar patul), cazurile triate pt ati de la noi sunt mult mai severe decat in Vest. Daca ajungi la ATI dupa patru zile de simptome cu 80% saturatie de oxigen ai 90 % sanse sa scapi. La noi in ATI se ajunge in medie dupa 2-3 sapt (niciun tratament gen Redemsivir nu mai are efect atunci) si in tre 35-50% saturatie. Sansele sunt cam 50-60 la suta sa scapi atunci

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      @Mircea Interesant, dar tot nu mi se pare suficient. Adica la ei au aparut peste noapte medici ATI? Sunt tari unde au si de trei ori mai multe cazuri si tot nu ajung atatia oameni in stare grava. Deci ce fac mai bine ca noi ca sa nu ajunga in stare grava? Pur si simplu impresia mea este ca in Vest nu se mai moare de Covid.

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Reportaj de acum o saptamana de pe recorder.ro.

      „Alina Nistor este medic de Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean Suceava. Într-un interviu acordat presei, ea a arătat că oamenii infectaţi cu SARS-COV-2 vin târziu la spital, iar familiile lor ajung că pună o presiune uriaşă pe medici. Salvatorii sunt făcuţi criminali de către rudele bolnavilor pe motiv că pacienţii nu ar avea COVID-19 şi ar fi ţinuţi în spital degeaba.

      Medicul ATI Alina Nistor le-a declarat jurnaliştilor de la recorder.ro că ”în ultima vreme, puţini pacienţi care ajung pe Terapie Intensivă se fac bine, ca să-i trimitem pe secţie. La ATI ajung cu saturaţie de oxigen în sânge de 15-20-30%, ceea ce e incompatibil cu supravieţuirea. Majoritatea pierd lupta cu virusul”. Medicul nu poate să spună că virusul are altă evoluţie sau că e mai virulent decât înainte. ”Diferenţa de acum – care face să avem atâtea decese şi cazuri la ATI – este că înainte oamenii veneau repede la spital, erau speriaţi şi tratamentul îşi făcea efectul. Acum vin târziu la spital şi nu mai merge tratamentul standard. Ideal ar fi să vină la trei-patru zile de când au debutat simptomele, dar mulţi nu mai cred în Covid. Vin pe Terapie, respirând foarte prost şi afirmă că nu au Covid. La fel şi familiile lor, ţipă la noi că n-au Covid, că-l ţinem acolo, îl omorâm, că suntem criminali. Cu asta ne confruntăm în ultimele luni”, a mai spus Alina Nistor.

      „E foarte greu să mai faci ceva pentru ei. Vin infectaţi şi cu alte infecţii bacteriene, vin cu fibroză pulmonară, ceea ce e un proces ireversibil, şi vin cu cheaguri de sânge în plămâni. Nici măcar plasma nu-i mai ajută, ea este eficientă în primele şapte zile. Marea majoritatea a pacienţilor de ATI sunt obezi, merg de la 42 de ani cel mai tânăr, la 90 de ani cel mai vârstnic. Le dăm tratament, îi ajutăm să respire. Avem Remdesivir, cel puţin ieri era în farmacie. Nu ducem lipsă nici de ventilatoare, avem. Nu dotările sunt problema”, a adăugat suceveanca. Teoriile conspiraţiei le îngreunează munca salvatorilor. Presiunea pe medicul care stă la patul bolnavului, încercând să-l smulgă din ghearele morţii este tot mai mare. Alina Nistor este empatică. Şi ea a trecut prin boală, şi ea s-a infectat, şi ea a stat două săptămâni în spital fără să poată respira aşa cum trebuie. ”Însă, teoria asta a conspiraţiei a produs efecte. Mă întreabă pacienţii: „De ce sunteţi costumată aşa?”, „Pentru că eşti suspect de coronavirus”, „Nu-i adevărat, eu n-am aşa ceva!”. Şi el e la ATI. Cam aşa gândeşte lumea şi nu e în beneficiul lor. Şi avem şi noi vieţi pe lângă spital. Noi toţi am fost pozitivi. Eu ştiu ce înseamnă insuficienţă respiratorie. Nu mi-am închipuit vreodată că o să aflu cum e să nu poţi respira. Am stat două săptămâni internată, a fost groaznic. Toţi medicii care am avut Covid am rămas cu sechele, toţi luăm tratament, eu iau tratament cardiologic. Eu, care nu am luat niciodată nimic şi eram o persoană sănătoasă….”, a conchis Alina Nistor.”

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      @silicon_v
      Nu vazusem reportajul. Incredibil. Mai stiam de la niste prieteni medici specialisti si chirurgi ca cea mai dificila lupta dusa aproape continuu de medici in spital nu este cu boala propru zisa ci cu ideile pacientului si apartinatorilor lui care ‘stiu ei mai bine’ decat medicul diagnosticul, procedura de tratament si pronosticul de vindecare.
      Inca o dovada ca nu numai coruptia dar si prostia ucide.
      Din pacate natia asta are resurse inepuizabile din ambele.

      0
      0
    • #36 Comentariu nou

      Multumesc @silicon_v. Acum are mai mult sens. Deci fie pacientul se prezinta tardiv, fie sistemul il intarzie oricum, adica tot nu e un sistem adaptat. Ca de obicei, nu e un singur motiv care sa explice tot.

      0
      0
    • #37 Comentariu nou

      Mircea, in Germania toți internistii au pregatire de reanimatori și pot lucra in secții de ATI.

      0
      0
  9. #38 Comentariu nou

    Dar oare specia asta ipocrită nu merită s-o facă nenea covidu muci? La cât de jmekeră a fost și la ce dezastru a făcut pe planetă, probabil că sunt mii de alte specii care ar da bairam dacă omenirea ar dispărea de pe pământ.
    Și totuși, când a venit vremea să plătească amenda pentru oalele sparte, uite că nu are chef să o facă și vrea să scape basma curată.
    Exact ca și Dragnea. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute. Specia umană se comportă fix ca un clan mafiot. Ține doar la semenii ei…
    S-o fi săturat și natura și a decis s-o amendeze.

    0
    0
  10. #39 Comentariu nou

    Daca ne spui si cum putem face asta ar fi foarte bine! Ca daca imi aduc aminte data trecuta a intervenit PSD, Avocata PoporuluiPSD si PSDCCRu’!

    0
    0
  11. #40 Comentariu nou

    am o problema cu amenzile.. 500 euro, 1000 euro.
    la ce curs? ing?
    v-ati gandit vreodata sa va mutati in Romania si sa vorbim in RON. Pe bune am impresia ca unii traiesc exact ca si politicienii in alte bule

    0
    0
  12. #43 Comentariu nou

    O explicație și mai simplă pentru cine nu pricepe cum funcționează dispersia aerului expirat: dacă eu trag câteva fumuri de țigară într-o cameră cu 30 de persoane, cât durează până când simt toți că miroase a fum? Cam asta e ideea și cu virusul: plutește în aer. Purtați mască!

    0
    0
  13. #44 Comentariu nou

    La un virus extrem de contagios cum este Covid-19, diminuarea încărcăturii virale și a ratei de transmitere este esențiala, pentru a evita cazurile grave, pentru a reduce numărul mutațiilor agresive, dar și pentru „imunizarea de turmă”.
    Covidiotii nu vor pricepe în veci aceste lucruri simple, iar numărul lor este in creștere pentru că înaintea pandemiei erau oricum idioți.
    Creșterea numărului de covidioti este principalul motiv pentru care rata infectarilor tinde să fie scăpată de sub control.

    0
    0
    • #45 Comentariu nou

      Daca am inteles bine, din alte comentarii la topicuri precedente, lucrezi in domeniul sanitar.
      Personal, desi lucrez in cu totul alt domeniu, avind in vedere ca unele studii clinice arata ca acest virus se simte cel mai bine in jurul valorii de 4 grade Celsius, cred ca si racirea vremii si o umiditate atmosferica crescuta au o influenta semnificativa in cresterea ratei de infectare. Dupa ce vremea va devenii mai rece decat cele 4 grade, ce sa vezi, vin sarbatorile de iarna! Covidioti sau nu, le vom sarbatorii cu totii! Asa ca pana la mijlocul lui Ianuarie 2021 nu cred ca numarul zilnic de infectari are sanse sa fie tinut sub control.
      Cu ajutorul lui Dumnezeu, dupa aceea vom avea si un vaccin omologat!

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      @Pricinosu’
      Nu-mi pun nicio speranță în vaccin.
      Deocamdată cred că rata de transmitere ridicată va face Covid-19 să devină Covid-20 înainte de apariția vaccinului, iar covidiotii vor avea cea mai mare surpriză. Firește aceasta este doar o ipoteză, dar probabilitatea de a deveni realitate nu este atât de mică cum pare la prima vedere.
      Cealaltă ipoteză este că imunizarea de turmă va rescrie secvența ARN a virusului într-o formă temporar inofensivă.
      Rămâne de văzut!
      Trendul tinde să confirme că ne îndreptăm spre prima variantă.
      Cea de a doua va întârzia … o perioada…

      0
      0
  14. Încrederea se câștigă greu și se pierde repede iar daca autoritățile la începutul epidemiei nu recomandau purtarea măștii pt cei sanatosi si spuneau că e o răceală banala, avem răspunsul de ce mulți români nu mai cred in ce transmit autoritatile. În plus celebrele poze in care chiar cei care au făcut regulile nu le respectau cu siguranță n-au ajutat nici ele.

    Amenzile nu sunt o soluție pt că romanii oricum nu le platesc și în plus e o problema constituțională cu valoarea amenzii care trebuie sa fie proporțională cu veniturile și cu gravitatea faptei, nu e posibil că pt contravenții amenda sa fie sute de euro iar pt unele infracțiuni amenda sa fie doar câteva sute de lei.

    0
    0
    • #48 Comentariu nou

      Am înțeles că pentru prostia covidiotilor alții sunt vinovați, iar amenda nu poate să fie proporțională cu prostia pentru că nu e constituțional precum zice CCR și AP.
      Așa v-a învățat Ciuvică sau Gâdea?
      Sau e noua tema de campanie la PSD?

      0
      0
    • Pai sa multumim tovarasilor chinezi, care au ascuns adevarul saptamani la rand, daca nu chiar luni, dupa care au minimalizat pericolul cu o iresponsabilitate tipica regimurilor autoritariste, care nu dau doi bani pe adevar si respectul fata de cetateni.

      0
      0
    • #50 Comentariu nou

      Buna ziua Vlad,
      Te legi de chinezi pt ca sunt departe si nu cred ca monitorizeaza blog-ul tau.
      Hai sa ne uitam un pic mai aproape!
      Cate tari cu populatia Romaniei si cu numar asemanator de imbolnaviri identificate, tari care aiba pretenti de ‘economie emergenta’ dar sa nu faca cercetari penrtu un vaccin crezi ca exista in lume?

      0
      0
    • #51 Comentariu nou

      La 10 luni de „noua normalitate” adusa de COVID 19 am invatat asa: concret, nimeni nu stie nimic despre acest virus, prin urmare, pana se afla/descopera/inventeaza ceva purtam masca, ne spalam pe maini si stam la distanta (fizica, nu sociala) unul de altul. Stiind toate acestea, putem intelege cat de fraiera a fost umanitatea la inceputul pandemiei cand, la mai putin de 30 de zile de la primele cazuri raportate de chinezi, presa scria ca virusul a fost adus de un pangolin, ulterior devenit liliac, de la o piata din Wuhan. Ultima intamplare din epopeea Covid este revelatoare – medicamentul miraculos, stabilit la nivel global ca protocol de tratament si pentru care s-au facut contracte de achizitii de catre tari si …uniuni de tari este cam ineficient. oms zice asta nu teoria conspiratiei! intre timp, seara de seara, panica este livrata de-o potriva cu speranta -vaccinul miraculos! referitor la vaccin, plain sight zice bine!

      0
      0
    • #52 Comentariu nou

      bugsy,
      mai începem să știm, de exemplu, că există o proporție îngrijorător de mare de supraviețuitori care rămân cu sechele pe termen mediu și lung – neurologice (de la dureri de cap persistente la stare vegetativă), cardio-vasculare (inflamare cronică a miocardului), pulmonare (funcție redusă) etc. Spaniolii dau cam 47% dintre cei spitalizați, americanii ceva mai puțin. Flăcăi precum obiaua lui Ivan de mai sus, ăia cu „decât o gripă”, încep ușurel-ușurel să treacă granița de la „idiot util al rușilor” la „idiot penal”.

      0
      0
    • Uite, pentru CB si toti ceilalti interesati de analiza de date, o piesa exceptionala de la FT: https://ig.ft.com/coronavirus-global-data/?fbclid=IwAR1UDwfsVeKxfAkYYpkEmxhoNfX7x3xHxxJxcPfS64WiuLKfEZUvgmhbeKI

      0
      0
  15. #54 Comentariu nou

    S-a constatat ca fumul de tigara propaga covidul la distante mai mari decat o tuse sau un stranut. Poate sa se strecoare foarte usor pe sub masca, n-ai niciun control daca nimeresti pe langa un fumator. Ar trebui facute legi si mai drastice in privinta fumatului in public. Apoi, ce ne facem cu mastile neconforme? Ar putea fi explicatia pentru infectarea celor care au respectat strict regulile.

    https://www.capital.ro/experimentul-fumului-de-tigara-de-ce-distanta-de-15m-nu-e-suficienta-pentru-a-ne-proteja-de-covid-19.html

    0
    0
    • #55 Comentariu nou

      Imaginează-ti cum ar fi să fumezi și să strănuți sau să tușești în același timp!
      Așteptăm experimentul flatulentelor, măsurile restrictive și pedepsele pentru cei care tușesc strănută și fumează simultan.

      0
      0
  16. #56 Comentariu nou

    faza cu campania electorala si cu explozia de infectari de dupa, a pus capac! va dorim multa sanatate!

    0
    0
    • #57 Comentariu nou

      Sa vezi ce frumos o sa fie in timpul campaniei pentru parlamentare…
      Cu vreme rece si cetoasa (ceata = aerosoli => virus persistent in atmosfera)!

      0
      0
    • #58 Comentariu nou

      Vasilescu stai jos ai nota 3!
      Să zicem că au votat într-o zi 8,4 milioane de români la locale în aprox 20 min/persoană, câte unul, în condiții de siguranță usor de controlat.
      Totuși de 30 de zile, 12 ore/zi, 4 milioane de preșcolari, școlari și studenți intră în comunitate, în școli grădinițe, universități, în grupuri pentru care este dificil să asiguri condiții 100% sigure.

      0
      0
    • #59 Comentariu nou

      stai tu jos, ca ai 2, micule aplanat! nu e vorba de ziua de alegeri, cat e vorba de campania electorala facuta de hoardele de candidati care s-au batut ca chiorii pentru scaunele primariilor. daca era asa mare pericol, nu se mai inghesuiau in valuri la televiziuni si in poze. clar, ei au date pe care noi nu le avem si refuz sa mai fiu prostit, asa cum am fost prostit in martie-aprilie!
      si mai important. ar trebui sa arda mult mai tare cazul dinca. autoritatile bine sa-si arate muschii acolo, nu sa se bata cu babe senile prin piete si pe la cozi, sau sa inghesuie aiurea copii in cutii de pepsiglas. bleoh

      0
      0
    • #60 Comentariu nou

      @adrian vasilescu
      Cel mai important lucru este că refuzi sa fii prostit.
      Singur te descurci mult mai bine!

      0
      0
    • #61 Comentariu nou

      În perioada, de la începerea cursurilor școlare, 14 septembrie, până pe 18 octombrie au avut loc 5.323 de cazuri la persoane din grupa de vârstă 0-19 ani, cele mai multe în grupa 10-19 ani (3.733), de vârstă școlară.

      Procentual, acest număr înseamnă peste 82,6% din numărul de infectări din perioada de la începutul pandemiei până la 14 septembrie, pe această grupă de vârstă.

      https://www.edupedu.ro/analiza-numarul-cazurilor-de-infectare-la-copii-si-tineri-a-atins-un-nou-record-in-a-cincea-saptamana-de-scoala-1-692-de-persoane-reprezinta-peste-14-din-numarul-total-de-infectari-la-grupa-de-varta/

      0
      0
    • #62 Comentariu nou

      iete ca se implini si visul vostru umed de a ne baga din nou la cutie! logic, va urma un platou de infectari, o campanie electorala dementa in care guvernul se va bate in piept ca cat de eficient e in lupta cu pandemia, botnitarii afectati de hipoxie, intoxicati cu clor si nauciti de atatea substante de curatat vor vota masiv libertatea de a completa declaratii ca vor fi cetateni cuminti, exact ca parintii si bunicii lor dinainte de 89! Bravo! Bravo!

      0
      0
  17. #63 Comentariu nou

    Eu zic sa ii prindem pe toti covidiotii si sa ii ardem pe rug in piete.

    Ca evul mediu a inceput acum 1600 de ani si inca nu am iesit din el deci ar putea fi permis daca insistam pe la guvern. Doar zic… poate se gandesc si autoritatile sa bage o lege si sa scapam de ei ca daca nu ne omoara pe toti. Au mai incercat prin vara dar nu le-a iesit din pacate. Macar de reuseau sa le ia copiii covidiotilor….poate poate nu se mai inmulteau.

    Asa o sa fim doar noi si nu ne mai comenteaza nimeni. Si o sa traim fericiti cu totii dupa asta. Bine o sa miroasa un pic a fum in oras…dar avem oricum masti si cred ca e ok.

    0
    0
  18. #64 Comentariu nou

    Problema in ro nu este ca nu exista sanctiuni… Problema este ca nu se aplica si cand se aplica… intervine o banda de infractori, gen CCR si decid ca sunt ilegale… Peste tot in lumea asta civilizatia s-a facut cu amenzi, riguros aplicate! RO n-are nici o sansa pana nu face asta… 🙁

    0
    0
  19. #65 Comentariu nou

    Vlad, după ce pandemia asta intră sub control cât de cât și se așează un pic praful (dar înainte de următoarea pandemie) va trebui noi, ca specie, să stăm un pic și să găsim modalitățile cele mai potrivite pentru a-i ajuta pe semenii noștri care au dat-o în bară cu mintea să redevină și Sapiens, nu doar Homo. Acum avem de-a face cu o pandemie biologică (covid19) peste care s-a suprapus o „infodemie” (epidemie cvasi-globală de dezinformare) care s-au așezat peste o tragică pandemie cronicizată de slăbiciune în gândire. Toți cei cu gândire în alb-si-negru (masca nu protejează 100% deci nu merită purtată), cei cu gândirea magică (mă protejează o forță divină), cei cu înclinații autoritariste (dacă nu crezi ce cred eu ești prost și te silesc), cei cu conspirațiile (sigur-sigur e cineva care are un interes să purtam măști), cei care au impresia ca trăiesc de unii singuri (văleu libertatea mea! Mi-o furați cu măștile voastre!), cei care au impresia că sunt buricul puturos al Universului (eu nu știu pe nimeni cu covid, deci covid nu există), toți acești semeni, până la urmă, cu care împărțim planeta ne pun în pericol cu lipsa lor de abilități cognitive, imposibilitatea de a gândi flexibil și de a-și pune sub semnul întrebării credințele.

    Pentru că, dacă educația ajută, dacă informațiile ajută, dacă provocarea lor poate ajuta un pic, în adânc toate comportamentele periculoase pentru specie se bazează pe anumite tipuri de funcționare a creierului. Neurologia lor e complicat de explicat, dar știința a început să învețe unde și cum se petrec scurt-circuitele (de exemplu conspirațiile prind cel mai rapid la cei care au nevoie să vadă un scop în orice – „personalitate teleologica” – și au simultan probleme în procesarea cognitivă eficientă a situațiilor complexe – adică sunt mai simpluți, așa, din anumite puncte de vedere, nu ca IQ general – mai ales dacă toate cele de mai sus apar pe un fond de activitate crescută a centrului fricii, sentiment prin prisma căruia interpretează lumea). Vulgarizând un pic, acești oameni folosesc în orientarea în viață emoțiile primare în locul (măcar parțial) al rațiunii – credințele lor sunt bazate pe emoții profunde; iar ei înșiși sunt orbi la aceste procese ascunse. Ii avem lângă noi; va trebui sa vedem care este felul potrivit de a-i motiva să nu ne mai pună în pericol și să accepte comportamentele pro-sociale ca firești, în locul actualelor lor comportamente antisociale. Iar asta e… o sarcină grea, chiar dacă necesară pentru supraviețuire.

    0
    0
  20. #72 Comentariu nou

    Masca ca masca, dar nu ar fi bine să se spele puțin și străzile? Iar așteptăm ploile?

    0
    0
  21. #73 Comentariu nou

    Cum justifica un cadru didactic purtarea mastii pe barbie: „Activitățile din aceste clase de ciclu fundamental sunt greu de gestionat cu masca pe față. Sunt numeroase situațiile când a pronunța/ auzi corect anumite sunete cu masca pe gură este imposibil. De asemenea timbrul celor mici abia se aude fara mască, dar cu masca pe gura….
    Grupul restrâns de la After, spațiul generos și aerisit consider că menține starea de bine a fiecăruia. Sănătate!”
    Asta e situatia in scoala din care am informatia (cadrul didactic respectiv preda si la After). Multe cadre didactice si ingrijitori stau cu masca pe barbie, iar copiii poarta masca la fel. Si ajung acasa unde refuza sa mai respecte regulile chiar si in prezenta celor vulnerabili din familie. Cei care respecta regulile pot fi usor stransi si trimisi pe o insula pustie. Cei ramasi si liberi le ureaza Sanatate!

    0
    0
  22. Trebuie facut ceva? Nu se poate face ceva in tara asta pentru ca lumea nu asculta, lumea le stie pe toate si vrea sa fie libera nu cu masca la bot si nu tinuta in casa. Singura solutie este sa asteptam si sa privim nebunia care o sa se abata asupra noastra…de preferat din casa si cu masca la gura!!!

    0
    0
  23. #75 Comentariu nou

    Vlad,
    Vad ca sunt unii blegi pe aici care par sa nu priceapa rolul mastii.
    O comparatie similara este cea cu prezervativul: protejeaza dar nu garanteaza. In fond lipsa garantiei poate fi motivul pentru care unii dinre ei au aparut pe lumea asta.

    0
    0
  24. #76 Comentariu nou

    Off..ar trebui amendat si scuipatul pe strada, e plin trotuarul de flegme: slalom tra sa faci printre ele. Masca e eficienta daca o porti ca la carte: la prima utilizare, 4-5 ore, ..etc…dar ce te faci cu cei care intra pe rand intr-un magazin pentru ca au doar o masca? sau..poarta o masca super mega folosita ? greu domle, greu!

    0
    0
  25. Din pacate frica functioneaza si va functiona intotdeauna…

    0
    0
  26. #79 Comentariu nou

    Ce se intampla cu rata mortalitatii in Romania? Eu urmaresc COVID-19 Dashboard (link sub text); Daily Cases and Daily Deaths in dreapta jos.

    Desi numarul infectarilor creste peste tot, in tarile vest-europene trendul deceselor a descrescator. Exceptii in estul Europei: Ucraina, Polonia, Cehia, Romania, Moldova. Inteleg ca se raporteaza diferit dar, totusi… Se pare ca in vest medicii au invatat sa trateze mai bine sau au acces la medicamente mai eficiente?

    https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR3wBD9rt8ty7PGuhMqD9rq1SQ7675O2vl3JZtmFBgHOkp9OJ5fjNFLgKOY#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

    0
    0
    • #80 Comentariu nou

      Sunt mai multe motive.
      Cateva dintre ele au fost mentionate mai sus.
      Apoi, pacientul Roman (prin extensie cel EstEuropean [din fostele tari socialiste]) nu se duce la medic decat tarziu (cam stie el cum e treaba cand ajungi la spital), apoi internarea la ATI se face tot mai tarziu (daca nu prea tarziu) … s.a.m.d.

      0
      0
  27. Intre timp, pelerinajul de Sf Dumitru continua nestingherit…

    0
    0
    • Ala-i tati, pupam niste moaste si trecem cu brio si peste pandemia asta.. Nu stiu daca in Romania avem un plan de dezvoltare a unui vaccin impotriva COVID-19 cum au majoritatea tarilor din lume. Aaa presupun ca iar cumparam de la altii nu ? Noi nu avem puterea si resursele necesare pentru a putea dezvolta un vaccin?

      0
      0