Ieri, la Cluj, un nou episod în nesfârșitul serial al accidentelor rutiere nemaivăzute-n România. Mă refer la imaginea asta:
Sincer, niciodată până acum n-am văzut o mașină tăiată-n două pe lung în urma impactului cu vreun obstacol.
Filmarea e asta – obiectul care se rostogolește-n flăcări în partea stângă a cadrului, după izbitură, este motorul, care cred că are (avea) măcar 100 kg:
În resturile mașinii (un BMW seria 3) pot fi observate și airbagurile deschise – evident, fără niciun rost pentru o asemenea violență a impactului.
Că veni vorba de elementele de protecție pasivă din autovehiculele moderne, poate că există la unii și acest gen de efect psihologic, că poți forța regulile fizicii pentru că ți-ai luat mașină cu 5 stele Euro NCAP și ești apărat de 8 airbaguri și de sisteme de siguranță super-inteligente. Doar că inteligența are, și ea, limitele sale în fața forței brute. Ce uităm, adesea, e că testele Euro NCAP se calculează pentru viteze de impact de 64 km/h. Pentru ce e peste nu te mai apără decât norocul pur.
Șoferul care a murit zdrobit în mașina lui, duminică noapte, avea doar 25 de ani. Cu doar câteva ore înainte, își actualizase fotografia de profil de pe Facebook:
Deși avea un pahar de vin în față, nu știm (încă) dacă a băut sau nu. Nu știm deocamdată nici dacă luase cumva altceva – presa locală scrie că avea la activ o condamnare pentru trafic de etnobotanice. Cert e că acest tânăr n-a reușit să înțeleagă, (nici măcar) în ultimele lui minute de viață, că orice automobil e o armă încărcată și cu ea, dacă n-o folosești corect, îi ucizi pe cei din jur și/sau chiar pe tine însuți.
Ok, nu e România singura țară în care există șoferi idioți, doar că, la noi, par să fie, cumva, mai mulți decât prin alte părți, că de-aia e și România în topul mortalității pe șosele în UE – și știu ce-o să mi se răspundă aici, că infrastructura, că autostrăzile.
Ba nu.
Mergeți oriunde în UE, inclusiv în Bulgaria, și o să vedeți că se șofează cu totul altfel, mult mai atent, mai prudent și mai civilizat. La noi, e chestie de primitivism la volan, lipsă de educație și sancțiuni prea blânde, nici alea aplicate cum trebuie.
Păi nu era infrastructură pe Calea Moților din Cluj Napoca? Lumină peste tot, marcaje perfecte, semafoare funcționale, asfalt în bună stare – dar degeaba toate acestea când iei un viraj cu 180 km/h în oraș. Iar asta e problema fundamentală – poate că omul era beat sau drogat, vom afla, dar de câte ori am văzut, fiecare dintre noi, șoferi bezmetici gonind prin orașe sau sate, cu o imprudență ucigașă, pe cale să comită un omor, două?
Trăim înconjurați de oameni, animale, mașini, și toate-s în permanentă mișcare. Nu știi niciodată când traversează aiurea un pieton, când virează un biciclist, când îți sare un câine-n față. Limitele legale de viteză au un rost, nu-s puse în legislație doar că n-a avut cineva altă idee într-o dimineață oarecare. Ele sunt concepute ca să-ți dea timp de reacție, desigur, dar în funcție de ele se calculează o mulțime de alte lucruri – stelele Euro NCAP, da, dar și lățimea unui drum sau raza virajelor. Este o chestiune de minimă educație și de instinct de conservare să înțelegi de ce e bine să respecți regulile pe șosea, și uite că pe șosele ajung, totuși, mii sau zeci de mii de șoferi care dovedesc în fiecare clipă – chiar și în ultima – că nici n-au susținut, nici n-au trecut acest examen (ca să nu mai vorbim despre examenul propriu-zis de permis).
Aici cred că Ministerul de Interne, școlile de șoferi și legislativul trebuie să se întrebe, serios, ce nu fac cum trebuie (de atâția și atâția ani) dacă România continuă să rămână o țară de lumea a treia când vine vorba de circulația pe drumurile publice.
Nu de alta, dar sfidarea e pe față:
21 comentarii Adaugă comentariu
Pentru ca pestele de la cap se impute… 🙁
De ce întâmplă?
Din lipsă de onoare.
Legea, atât câtă e, nu e aplicată decât aleator. Prea mulți s-au obișnuit să o încalce/ocolească (uneori e așa făcută, cu portițe pentru inițiați).
Exemplu: duminică pe la 11, bd Aerogării. Coloane de mașini pe două benzi care ies din oraș se gâtuie la Piața Băneasa, e o mașină parcată la trotuar, câțiva metri înainte de colțul cu parcarea de la Cocoșatu. Ce să vezi? E Poliția Rutieră. Înăuntru, la Gil, erau doi băieți în uniforme strălucitoare care se gândeau câți mici să fie.
Ceva noutati cu Mario Iorgulescu?
Pai daca jegul ala a „putut” sa scape de urmarirea penala si o sa stea in Italia pana se prescrie dosarul, idei similare le vor veni si altor potentati ai zilei (ca sunt manelisti, politicieni sau oameni „de afaceri”) si usor-usor suitul la volan batu/drogat va deveni NORMALITATEA.
Radem noi de civlizatiile din orientul apropiat dar asa se face/aplica legea: pedeapsa trebuie sa fie de 10x mai grava de cat fapta.
La noi acum e asa: pentru bautura la volan amenda si 1-2-3 luni permisul supendat, dai examen si stai max. 1 luna. Sau, mai direct, daca te opreste politia, dai un telefon si se rezolva. Toti „smecherii” astia care se dau cu 180 km/h prin oras bauti/drogati au si cateva numere de sefi de prin politie pe speed-dial, ca de-aia au curaj sa faca mizeriile astea. De curiozitate, i-a verificat cineva telefonul fazanului astuia … ? Sa scrie prin presa ce numere de sefi din politia CJ avea asta in telefon?
Ia faceti un exercitiu de imaginatie: cum ar fi ca pentru baut/drogat la volan sa stai in puscarie 30 de ani. La fel si pentru conducere fara permis/autovehicul neimatriculat sau furat? Sau, daca faci accident baut/drogat pedeapsa cu moartea. Si un plus de 10 ani puscarie si pentru politistii care au numarul de telefon in agenda nemernicului. Cum e …. mai merita „riscul”?
Si tot asa:
Viol si alte agresiuni de genul … 30-50 de ani puscarie.
Furt/talharie/etc … 30-50 ani puscarie.
Furat din banii publici … inchisoare pe viata / glont + familia pana la gradul III plateste oalele sparte.
Politicieni corupti … pedeapsa cu moartea.
DOAR asa cine ar fi tentat sa calce legea se va gandi de 10 ori.
Atata timp cat noi defilam cu „… cetateni europeni, avem drepturi …” si pedeapsa pentru alcool/droguri la volan este – in cel mai bun caz – o amarata de amenda si 1 luna de suspendare permis lucrurile vor alunca si mai tare la vale.
Și cine va aplica toate mirările astea pe care le-ai povestit?
Omul stie de frica sau de vorba buna. Adica educatie rutiera si aplicarea legilor/amenzi.
Cea din urma implica politia rutiera sa isi faca treaba si sa dea amenzi pentru nepurtarea centurii de sigurnta, folosirea telefonului la volan (pentru care au dat lege acum vreo 2 ani), nesemnalizarea la schimbarea directiei de mers sau a benzii etc.
Politia rutiera in Romania nu stie sa faca altceva decat sa stea cu radarul in boscheti sau pe marginea drumului. Asta nu va rezolva niciodata numarul mare de morti anual de pe drumurile publice. Si nu trebuie sa vin eu sa le spun, probabil o stiu si ei.
Lipsa poliției pe străzi naște monștri!
Avem legi si NU SE VREA RESPECTAREA LOR. Nu se pun radare omologate. Nimeni nu se simte responsabil pentru mortii nevinovati spulberati pe strada. Politistii din Cluj vad cum se circula cu 100km/h pe strada Napoca, Turzii, Titulescu, etc etc numai pentru ca e verde la stopul urmator. Toti ii stim pe aiuritii carefac slalom in trafic de 7-8 ori, ne pun pe toti in pericol numai ca sa-i ajungem din urma urmatoarea intersectie. REVOLTATOR!!! Am condus multi ani in SUA, e plin de Guatemalezi, Salvadoreni si alti semianalfabeti – dar pedeapsa daca te prinde cu viteza mare – de la amenda, arest, la cresterea drastica a asigurarii – e destul sa-i tina in frau. Nu merge cu alcoolicii, drogatii si Alzheimer – dar cu cei care pot aprecia consecinta faptei lor cam merge…. Rusine pentru politicieni si politisti!
E o parte bună aici: boul ăla a murit fără să omoare vreun nevinovat. Am avut noroc, un criminal s-a autoeliminat
Not too bad
Permisele de conducere ar trebui obtinute dupa examene mai grele…
„Șoferul care a murit zdrobit în mașina lui, duminică noapte, avea doar 25 de ani.” Detectez cumva ceva regrete? In astia 25 de ani a avut timp sa faca trafic de droguri..a trait prea mult deja.
2 tipuri de legi nerespectate : legile fizicii si legislatia rutiera.
Daca fentarea legislatiei rutiere ii face pe multi sa se creada smecheri, trecerea la nivelul urmator si nerespectarea legilor fizicii tine de prostie, lipsa de instinct de conservare,etc.
Partea buna e ca respectarea legislatiei rutiere ar acoperi si respectarea legilor fizicii … solutia e simpla si aplicata in toate tarile civilizate – impunerea reala a respectarii legislatiei.
Cauza si efect –> neimpunerea legislatiei, duce la incalcarea ei, care conduce la accidente/morti….
Cine trebuie sa impuna respectarea reala a legislatiei rutiere?
Deci domnilor politisti sunteti primii vinovati si nu va mai ascundeti dupa politicieni, ca nu sta nici un deputat langa voi sa va impuna sa nu dati amenzi pt vorbit la telefon, nepurtare centuri, trecere pe rosu, depasire linie continua, depasirea vitezei, etc… pur si simplu nu va faceti treaba pt care sunteti platiti
Chiar trebuie cautat un alt vinovat pentru acest eveniment nefericit? Categoric NU.
Nu e statul, nu e politia, nu e primarul. Vinovatul a fost soferul imbecil care a gonit cu 180km/h prin oras.
Slava cerului ca era singur in masina si ca nu era nimeni pe trotuar la ora accidentului.
Un alt bezmetic care a avut niște părinți “ok”.
Totul se trage din familie Dle Petreanu. Iar unde familia e dereglată complet, școala ar trebui sa fie mai bine structurată pentru educarea acestor pușlamale.
Se tot vorbește de cod rutier, de polițiști pe străzi lipsă sau de infrastructură proastă, însă cu toate acestea puse la punct tot nu pot fi disciplinați astfel de inconștienți, ci mai degrabă vor fi făcuți sa sufere oameni decenți care depășesc viteza maximă ocazional, în condiții de siguranță.
La fel au procedat în UK. Datorită pușlamalelor de “boy racers”, au pus limitatoare de viteza din 10 in 10 metri, de îți rupi mașina si ești forțat să mergi sacadat. Practic, din cauza câtorva zevzeci, care făceau liniuțe, suferă întreaga comunitate. Cu toate acestea crezi ca s-au cumințit? Neah, tot vezi pe CCTV câte-un astfel de țărănoi care sare cu mașina peste vreun rond. Practic tot pe alcool si droguri o tin. Apropo, in UK poliția te poate aresta in trafic pentru condus periculos, nu se sta la discuție. Cu toate acestea tot vezi comportament violent pe șosele. Pur si simplu există un pâlc de emancipați, care nu se supun regulilor unei societăți normale.
Iata solutia: statul reactioneaza in apararea celorlalti cetateni. Am mai spus, sigur ca parintii trebuie sa-si educe urmasii, dar statul nu poate lasa educatia copiilor doar la mana parintilor, ca nu stii niciodata ce idei pot sa aiba (sau nu).
@Vlad: absolut de acord, însă avem încă un stat șubred, cu un politic teribil de dezinteresat față de binele celorlalți. Să fim serioși, putem “bănui” în siguranță că politicul din România este format dintr-o majoritate de oportuniști lacomi și nepricepuți. Că or mai fi scăpat pe acolo și ceva oameni ok, poate…Lucrurile se vor așeza mai bine, însă mai trebuie sa treacă ani buni.
Sunt curios, dacă faceți un sondaj în rândul copiilor de 12-14 ani, câți se îndreaptă către o cariera politica? Așa putem avea o vizibilitate pe 15-20 de ani, să știm la ce ne așteptam.
Eu sunt din generația 40 ani, iar în anii ‘90, când eram copil la liceu, toti despre care am auzit că vor merge pe politică, aveau relații cu copiii șmecherilor de prin oraș. Dupa 20-25 de ani, îmi arunc un ochi prin știrile locale și văd ceea ce mă așteptam să văd.
Așadar, revenind la trafic, vrei schimbări? Păi treptat vor fi, însă pentru cei ca mine, care “o mai ard” cu 15-20kmph peste limita maximă pe autostradă, în condiții de siguranță. Nu uita, poți conduce periculos cu 80kmph sau cu 150kmph. Un șofer neatent, băut, drogat sau teribil de obosit (sau toate la un loc), poate crea un accident urât și la viteza regulamentară. Deci nu impunerea unei limite ajută la reducerea numărului de decese, ci mai degrabă monitorizarea stilului de condus (e.g. Distanța dintre vehicule, mișcări bruște, stil agresiv de frânare si accelerare, etc).
În ziua de azi, cu ajutorul camerelor si tehnologia AI, se pot semnala astfel de comportamente. Eventual, un echipaj poate intercepta șoferul în cauză.
”Mortal” ultimul tip prezentat în clip. Recunoaște că a greșit dar nu consideră că încălecat legea.
Pai daca politicienii, politistii si alti mahări ar fi mers cu viteza legală de la revolutie incoace, ia sa vezi cit de repede s-ar fi facut autostrazi. Dar merge si asa, nu?
Am condus o zi in RO, de la Fieni la Bucuresti. Groaznic! Reflexul meu era sa merg cu 50 km/h prin toate satele alea de cimpie, doar ca, evident, toate celelalte masini mergeau cu vreo 90. Mare frica sa nu-mi iasa vreunul in drum din vreo curte. N-am mai fost atit de stresata de cind mi-am luat carnetul.
Infrastructura rutiera din RO nu este gindita pentru viteze mari. Dar cine merge cu viteza legală?!?
Te-ai căznit atîta să scrii frumos, ai expus situația pe dea-ntregul, foarte bine, și la sfârșit ai tras o concluzie de doi lei care sună ca un refren obosit….
La noi…
Dacă ești un tip capabil nu mai prelua slogane de la alții care sunt atât de stereotipe în ultimii ani încît aduc a spălare de creier și a programare mentală.
Ce ai vrea dacă poporul acesta a fost sărac generații întregi, mințit de toate guvernele din ultimii 100 de ani, poate și mai mult.
Ce tip de comportament te-ai aștepta să aibă? Trecutul ne vânează din spate…
De unde să mai aibă respect, dacă n-a avut modele de urmat?
Totuși încă n-am auzit să intre tâmpiți cu arme prin școlile noastre și să ne mitralieze copii ca prin unele țări care sunt nr. 1.Mă întreb atunci ce ai mai scrie.
Dar știu ce ai scrie…. Aceeași chestie aceeași concluzie… La noi….
Nu te mai obosi să pui pe tavă oamenilor lucruri care nu-i poate ridica din felul lor de a fi, pentru că acest fel de concluzie deja este prezentă peste tot. Cu statistici și cifre. Folosește-ți dar talentul să le spui ceva folositor că talent ai….
Mă rog, nu m-am căznit chiar atât de rău, dar mă bucur că apreciezi talentul :)))
În mare ai perfectă dreptate! Dar la noi se produc o grămadă de accidente la viteze foarte mici din cauza slabei pregătiri, nesimțirii, incapacității fizice sau psihice a celor de la volan. Permisele sunt la liber acum, iar agenții din trafic nu iau nicio măsură cu aceste bombe ale șoselelor! Dacă s-ar scoate din trafic cei mai sus menționați am avea un trafic mult mai sigur.