O scrisoare de la Katia

Am primit un comentariu foarte interesant la articolul meu de ieri (Suntem români, suntem internaţionali). Îl semnează Katia, plecată de 9 ani din ţară. Într-una din vizitele acasă, a trebuit să meargă cu unul dintre copii la medic. Katia relatează o experienţă comună pentru românii din România, însă absolut inacceptabilă în lumea civilizată. Mesajul este atât de autentic, coerent şi semnificativ încât cred că merită promovat ca guest-post, nu ca un simplu comentariu în subsolul unui articol.

Iată-l:

„Am insomnie si sunt cam enervata, asa ca imi cer scuze pentru comentariul extrem de lung. Simt nevoia sa dau detalii si sa explic de ce sunt nervoasa.

Sunt plecata de noua ani. Am doi copii aici, daca stateam in Romania, aveam doar unul, ca pe al doilea nu mi-l permiteam.

Am venit cu ei in vizita la bunici, unul dintre ei a facut amigdalita, am zis ca nu e cazul sa ma duc sambata la bucuresti, or sti sa se descurce cu niste amigdale umflate si aia de la spitalul judetean. Pediatra de serviciu, pe care initial am luat-o de secretara, asa scria cu spor foi dupa foi pana sa se uite la noi, a fost amabila all things considered, insa extrem de incompetenta si alarmista. Dupa trei ore la pediatrie ne trimite la orl. Acolo mai asteptam inca vreo doua ore, vine doctorita, nici macar nu se uita la noi, nu a facut o secunda eye contact cu vreunul dintre noi, statea pe scaun si se rostogolea de colo-colo prin cabinet. Da comanda sa tinem copilul si sa ii deschidem gura, se uita doua secunde, se duce si scrie o reteta cu doua antibiotice injectabile si inca trei medicamente de adulti, si ne zice sa venim inainte sa plecam din tara la control. Pentru ea era de la sine inteles ca la control la cabinetul ei particular, insa nu ne-a precizat nici un moment acest lucru. Si cand ne-am infiintat la spital, ca habar nu aveam de cabinetul ei, ne-a refuzat actul medical de a controla un pacient caruia oricum ii daduse penicilina fara sa ii faca test de alergie (motiv pentru care am mai stat inca vreo doua ore la spital sa intreb ce fac, imi schimba antibioticul, e de ajuns unul, durerea mea, eram obosita si speriata si nu eram doctor sa stiu ce sa fac si sa iau o decizie singura). Am fost la pediatrul nostru care s-a fortat sa isi inchida gura ca sa nu comenteze povestea. I-a vorbit, ca de obicei, copilului, l-a intrebat ce a patit, i-a explicat ce credea ca avea, l-a consultat, ne-a dat un sirop antibiotic, caci peste tot in lumea civilizata se fac eforturi sa faca medicamentele cat mai friendly pentru copii, fac siropuri, sa nu mai fie nevoie de traumele cu injectii, numai in romania se mai dau inca injectabile, ca sa vina asistentele de cel putin doua ori acasa (nu pe degeaba).

Si domnule, repet, pentru niste amigdale umflate! Daca era ceva cu adevarat grav si urgent?! Nici nu vreau sa ma gandesc. De atunci nu stam mai mult de o saptamana, cel putin cat sunt copiii micuti.

Indiferent cat ai zice ca strangi bani afara si te intorci acasa, unde sa ma intorc?! Ca sa am de a face cu sistemul medical bolnav din romania? Ca abia astept sa fiu tratat eu si familia mea ca niste gunoaie? Ca de doctori ai nevoie, indiferent de ce venituri ai, iar ei te trateaza cu atitudinea aia de dumnezeu omniputernic indiferent cine esti si ce ii dai. Si daca nu ai nevoie de doctor, tot trebuie sa iti dai copilul la scoala. Sa incepem discutia despre sistemul de educatie, cu fondul clasei, si cadouri, clase optionale obligatorii de religie, sali de clase varuite de parinti, si manuale lipsa din cauza de minister jemenfichist?

De ce as m-as intoarce pentru altceva decat a petrece o vacanta cu familia? De ce mi-as bate cuie in talpa, de ce sa fiu nevoita sa dau spaga cu sapte maini la fiecare autoritate, inspectorat, ce mai stiu eu, daca as pune o afacere, ceva pe picioare? Ca sa vin sa ma inham din nou la jugul corporatist, nici vorba, vreau sa imi si vad copiii in fiecare zi, nu cum mi se intampla sa ma duc marti la birou si sa plec miercuri la pranz.

Mi-am asumat sa plec, stiu ca sunt singura aici, nu am nici un fel de ajutor, dar nici nu ma astept la nici un ajutor. Nici de la vecini, nici de la prieteni, nici de la guvern, nu astept nimic pe gratis, platesc pentru toate drepturile pe care le am aici. Si asta e motivul si pentru care domnii aia cu asociatiile lor penibile care scriu scrisori deschise in numele diasporei, sunt ridicoli. Noi nu ne asociem aici, si nu scriem scrisori. Stam la coada la vot pentru ca stim ce inseamna sa fii respectat, si sa ai drepturi. Si pentru ca, indiferent de ce am plecat, tot ne pasa ce se intampla in romania. Dar nu stam sa frecam duda cu asociatii si amenintari tampite. Nu mai venim in concediu in ro, chemam familia la noi. Asta facem.

Again, scuze pentru divagatii si prea multe detalii.

A, si despre auzit romaneste, sa stiti ca a inceput sa se schimbe un pic atitudinea. Da, peste tot este cineva care vorbeste romaneste, si in varf de Kitzbuhel, si in Marsaxlokk, insa daca te aude ca vorbesti civilizat, si normal, fara sa te dai in stamba, a devenit o chestie faina, ca o taina impartasita de ambele parti, sa te saluti in romaneste, sa ceri detalii si sa iti urezi cele bune. Pana si tiganii carora le-am atras atentia ca nu e bine sa injure aiurea in Haptbahnhof mi-au urat in final sa fiu sanatoasa si sa am noroc “cu frantzuzoiu’” (din pitesti, dar ma rog, detalii :-)) sa nu se prinda ca l-am inselat cu un neamt, de au iesit copiii blonzi. 🙂

Toate bune, domnule Petreanu! :-)”

Mulţumesc, Katia. Îmi pare rău pentru experienţa voastră. Te înţeleg perfect.

Articol din categoria: ACTUALITATE

86 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu stiu in ce tare locuieste doamna, dar eu m-am mutat in germania de aproximativ un an si am trait aici 2 experiente destul de neplacute. Intr-o duminca am fost cu cel mic la urgente unde am asteptat 7 ore pana sa fie consultat si odata am mers la un pediatru care pur si simplu a refuzat sa-l consulte pentru ca inca nu primisem cardul de sanatate pentru el. Am facut o instiintare la Krankasse, iar acestia mi-au recomandat sa schimb pediatrul si de atunci de multe ori imi sun medicul din tara cand am o problema, desi aici platesc in jur de 700 de euro pe luna asigurarea de sanatate. Sincer vorbind, mie sistemul medical din Timisoara (nu pot sa generalizez la nivel de tara) mi se pare superior celui din Germania. Concluzia e ca o experienta nu poate fi generalizata.

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      „Doamna” sta tot in Germania. Avem asigurare privata, iar diferenta fata de asigurarea de stat este ca anumite proceduri si testari sunt aprobate cu mult mai multa usurinta. Insa daca nu ai asigurare de sanatate, e nasol, ca nu e ca in UK. Toti doctorii in Germania sunt obligati sa declare ce case de sanatate accepta, dar daca nu ai cardul, nu primesti nimic, caci nu se poate contabiliza, si atunci ar trebui sa plateasca doctorii din buzunar. Imi pare rau sa aud ca ati avut probleme, mai ales cu copilul, imi inchipui ca nu a fost usor, insa regulile sunt publice, si toata lumea trebuie sa le respecte. Asta e, fara card, nu poti fi luat in evidenta.

      In Germania stau de sapte ani, iar lucrurile merg asa cum se asteapta fiecare: esti bolnav, te duci la doctor, arati cardul, primesti ingrijire. Esti tratat cu respect, nu ti se zambeste foarte des, ca nu e firea nemtilor, insa te simti om, nu o vita care are nesimtirea sa se imbolnaveasca doar asa, ca sa-l deranjeze pe „dom’ doftor” de la cafeluta de la faivacloc. Nu ti se spune sa te urci pe copil ca sa il tintuiesti de pat sa nu se mai miste cand ii scocioraste asistenta in manuta sa ii puna o branula in vena. Pentru dvs o fi mai bine la Timisoara decat in Germania, dar ar trebui sa nu generalizati la randul dvs. Sunt convinsa ca dupa ce ati primit cardul de sanatate, cu chip, si ati ales doctorii care accepta casa la care contribuiti dvs, nu ati mai avut probleme. Eu prefer sistemul in care nu se exista asistenta medicala gratuita. Optiune personala, in final.

      0
      0
    • De curiozitate (nu, nu dau cu parul): daca preferati un sistem in care „nu se exista” as. medicala gratuita… de ce nu ati mers la cabinet privat in orasul-purtator-de-spital-judetean in care v-ati dus cu copilul bolnav? Inteleg ca ar fi existat.

      Repet: nu dau cu parul, nu apar comportamentul personalului medical cu care ati intrat in contact. Doar intreb: de ce nu ati ales sa mergeti la un cabinet privat romanesc cu un copil bolnav de amigdalita?

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Scuze pentru „nu se exista”, e un typo, se poate vedea din ce am scris pana acum ca mai stiu sa vorbesc corect romaneste.

      Era sambata, domnule, era sambata si nu era deschis nici un cabinet privat. Iar in marea urbe natala moldoveneasca nu „se” 🙂 exista clinica deschisa si in weekend. Daca alegea si fi-meo sa isi umfle galcile vinerea, cu totul altfel era treaba, si nu ma mai apucam acum sa denigrez tzarisoara scumpa. Dar nu, incapatat cum e (pe linie paterna), a insistat sa faca febra 40 sambata. Nu mai zic ca am ratat si un parastas din cauza asta…

      0
      0
    • Doamna, nu ati mentionat orasul, nu aveam de unde sa stiu ca „in marea urbe natala moldoveneasca nu “se” exista clinica deschisa si in weekend”. Si eram curios sa vad daca ati incercat sa cautati o solutie la privat in prealabil. Atat.

      V-am pus o simpla intrebare, am mentionat de 2 ori ca o fac de curiozitate si nu pentru a va ataca, dumneavoastra ati reactionat, scuzati-ma, ca o țață.

      Altfel, alle gute Wünsche für Ihr Kind.

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Domnule Cristian, intrebarea dvs imi deomnstreava ca nu ati citit de fapt ce am scris. Paragraful trei, randul doi, spun ca era sambata. De ce sunt tzatza? Pentru ca nu accept intrebari inutile? Am inteles ca nu ati dat cu parul, dar nici mi-ati aratata un minim de decenta sau respect, sa cititi ce am scris.
      Regret, de asemenea, ca nu ati sesizat ironia din raspunsul meu. Daca ati fi fost mai putin concentrat pe propria persoana, poate ca ati fi observat ca nu era neaparat in directia dvs, ci era adresata vag si general.
      Daca doriti neaparat sa ne uram diverse in limbi straine, sa stiti ca sunt fluenta in trei, si ma descurc decent in alte patru. Haideti totusi sa ne rezumam la romana.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      *demonstreaza

      0
      0
    • Doamna, la noi in Romania, personalul sanitar angajat la privat lucreaza si sambata si (in anumite cazuri) duminica. In Bucuresti sau aiurea. Apoape ca la stat. Unde nu va doresc sa lucrati, apropo.
      Desigur, exista niste limitari – in functie de marimea orasului, marimea cabinetului privat, apartenenta la lanturi mai mari sau mai mici de clinici private samd.

      Nu, nu am de gand sa ma lansez in certuri inutile „dar cate cabinete sunt in oras, ati sunat la mai multe” sau alte lucruri.

      Eram doar curios daca ati cautat aceasta solutie sau nu, pentru ca nu ati mentionat-o in scriitura dumneavoastra inflamata. Daca va deranja intrebarea sau vi se parea inutila, puteati sa nu raspundeti.

      Dvs. ati ales sa complicati inutil un raspuns simplu cu nemultumirile dvs si cu panseuri futile. Cam cum face, in opinia mea, o țață. Qed.

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Cristian,esti tampit ? Doamna ti-a raspuns foarte politicos si cu umor,asa ca cine-i țață ? Tu nu,desigur,am precizat ca esti tampit.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Ma regasesc atat de mult in povestea doamnei Katia. Am venit cu baiatul in RO. Era racit si avea temperatura. Am mers la cabinetul doctoritei pediatru. Cea mai buna din oras, caci am vrut sa fiu sigur ca nu dau gres.

      Ia bagat batul pe gat de a vomat instant copilul, a scris reteta cu antibioticul si a cerut banul (fara sa dea vreo chitanta).

      Pediatrul copilului (si noi tot in Germania, tot singuri, tot fara ajutor) era sa cada de pe scaun cand a auzit ca s-a dat antibiotic pentru o viroza si un rosu in gat. I-a dat un sirop pentru rosu in gat si stat acasa 3 zile ca sa treaca virusul care a provocat temperatura.

      Copilul unei verisoare care locuieste in RO primise 3 tratamente cu antibiotice pana la varsta de un an pentru simple raceli. Cum curgea nasul copilului cum baga doctorita antibiotic.

      Rezolvarea in RO la orice e antibioticul. Eu, inginer de meserie, as putea sa fiu un doctor a-ntaia in RO doar dand antibiotice.

      Imi cer iertare fata de medicii cu adevarat competenti care mai sunt in RO. Banuiesc ca mai sunteti, chiar daca doar o minoritate intr-o mare de incompetenti.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Rezolvarea in NL la orice e paracetamolul. Si nu poti ajunge la un medic decât prin programare telefonică, după câteva zile sau mai mult. Indiferent de marimea asigurarii. Nu ai posibilitatea de a alege. Aşa sunt procedurile. Doar dacă mor prea mulţi oameni se schimba procedura. Şi mor cu zile. Parol. Deci se poate şi mai rău.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Nu dai cu parul, doar o faci pe desteptul. Ce-mi plac mie astia !…

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Sumarizand scrisoarea si primele comentarii ale articolului, inteleg asa:
      Katia: am fost la un spital de stat de provincie din Romania si a fost groaznic, am asteptat mult, etc
      Aurel: si in Germania, la spital de stat, risti sa astepti foarte mult si sa nu se uite nimeni la tine.
      Katia: da, asa e, dar in Germania am asigurare privata.

      Stai, deci comparam sistemul medical de stat din oras de provincie din Romania cu asigurare privata in Germania? Nu pare deloc echitabil. Daca ai asigurare privata in Romania o sa vezi ca beneficiezi de atentie, nu stai cu orele la coada, oamenii sunt amabili, mult mai buni profesionisti, etc. Si costa de 3-4 ori mai putin decat in Germania.

      Katia, nu ma intelege gresit, de acord ca sistemul medicat de stat din Romania e o tragedie, insa de aici si pana la „nu ma mai intorc in tara din cauza asta” e o exagerare maxima. Poate sunt alte motive pentru care sa nu te intorci si le inteleg, comparatia intre sistem medical de stat in Romania si asigurare privata in Germania nu ar trebui sa fie unul din ele.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      stiti ce mi se pare mie curios? ca totii romanii „de treaba” au plecat din tara si au ramas acolo numai „jigodii, snapani, corupti, etc”.
      hm, ma intreb unde ati lucrat cand erati in tara si cata spaga ati dat la doctorii comunisti ca sa va trateze sau cat ciubuc ati luat dv, ca sa faceti ceva. nu atiu cati ani at trait in romania, inainte de a pleca in Germania, dar asa a fost romania mereu. nu a scimbat-o nimeni in rau acum. desigur, m-as fi asteptat sa se schimbe in ceva mai bine ca acum sunt toti liberi. dar sunt balcanici si nu vor fi niciodata altfel. ma amuza ca toti cei care au plecat din tara se considera „alta natie” chair daca ei tot romani sunt si tot sarmale manaca la craciun si sorici de porc si tot chiftele si branza cu ceapa servesc ca aperitive. de unde si pana unde faptul ca am ales sa muncim in alta tara ne transforma in alt popor? ce ne tot miram asa de cei din romania ca de acolo am plecat cu totii.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      de ce nu va intoarceti in tara daca e asa de rau in Germania?

      0
      0
  2. #17 Comentariu nou

    doua observatii:
    – cand pleci la munca in afara nu te duci sa stai acasa cu copiii, multi romani se duc la birou marti si se intorc miercuri in „jugul corporatist” din strainantate, castiga insa mai multi bani
    – mentalitatile inradacinate in 50 de ani de comunism nu se schimba singure si nici peste noapte, le schimbam noi care stam in tara si schimbarea dureaza, probabil, cam tot atat.
    Povestile celor care au plecat si cred ca anul urmator ar fi trebuit sa gaseasca alta romanie in loc sunt multe si eterne, la fel ca povestile celor care au plecat sa munceasca si abia asteapta sa se intoarca. Astia care ramanem incercam sa schimbam romania si pentru cei care pleaca, ne pare rau daca nu ne miscam asa repede sa poata fi tratati ca-n alte tari cand se intorc…

    0
    0
    • #18 Comentariu nou

      ‘jugul corporatist’? nu te forteaza nimeni sa stai intr-un loc; nu-ti place cauta-ti in alta parte.

      ‘care au plecat sa munceasca si abia asteapta sa se intoarca’ ? 🙂 N-am auzit nici una de felul asta, cine pleaca si de-abia asteapta sa se intoarca? Poate a fost doar Ponta cu Parisul lui din tinerete.

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      Doua raspunsuri:

      – in Germania ai mai multe drepturi ca angajat decat in Romania. In US e diferit, intr-adevar, dar eu vorbeam de cazul meu particular. Aici angajatii sunt incurajati sa pastreze un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

      – fara puncte de reper nu se schimba nimic, mai ales mentalitati. Nu schimbati mentalitatea comunista numai voi cei ramasi din tara. Dar daca nu sunteti deschisi la idei si experiente noi, si continuati sa credeti ca sunteti singurii detinatori ai adevarului absolut, in mod sigur nu se va schimba nimic.

      Nu fac parte dintre cei care abia asteapta sa se intoarca acasa, asa ca nu pot comenta in privinta asta. Cunosc o singura persoana care nu s-a putut adapta deloc, si s-a intors in romania cand i s-au teminat fondurile cu care a venit. Restul de cunostinte personale continua sa stea in strainatate, sau eventual schimba tara, dar nu se intorc.

      0
      0
  3. #20 Comentariu nou

    Katia … sa stii ca incompententi gasesti peste tot. La noi e simplu, ne scuzam repede ca avem salarii mici.

    Asta vara a venit cineva la noi. Ne-experimentat omul a picat de pe bicicleta … si din pacate si-a rupt mana. Mers la doctor … facut radiografie si pus in ghips. Ne uitam acasa pe radiografie … osul era stramb (in loc de „- – ” era „<" dar pe orizontala). A trebuit sa se opereze in Romania sa ii puna osul la loc cum trebuie.

    Singurul lucru bun care il vad la sistemul medical aici (pe langa conditiile de spitalizare) e faptul ca nu te indoapa cu antibiotice. Daca esti racit ti se da paracetamol si repaus. Plus ca doctorii te intreaba aproape de fiecare data daca faci sport. De exemplu unui amic care se plangea de dureri de spate (nah … munca de birou) doctorul i-a recomandat inotul. Sa se duca la piscina de minim 2 ori pe saptamana si apoi sa vina la el peste o luna sa ii zica cum se simte.

    Sunt multe chestii care le reprosez si eu Romaniei … insa zi-mi sincer … nu ti s-a intamplat sa ai momente in care sa zici ca "acasa erai mai sarac dar mai fericit"?

    0
    0
    • #21 Comentariu nou

      Din articol reiese cam altceva…”acasa erai mai sarac dar cu copiii mai bolnavi”

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Pai nu iti da nimeni antibiotice pentru chestii virale. Doar daca e infectie bacteriana primesti antibiotice, altfel e inutil. Sportul este foarte eficient, ai rezultate destul de rapid, si da, normal ca e recomandat.
      Nu, din pacate mie nu mi s-a intamplat sa zic ca „acasa eram mai saraca, dar mai fericita”. Nu spun ca aici este raiul pe pamant, nicaieri nu e. Dar asumandu-mi riscurile traiului departe de tara si familia extinsa, sunt mult mai fericita aici, unde copiii mei au alte sanse, cresc in alt mediu, si or sa aiba o alta mentalitate. Nu spun ca ar trebui sa venim cu totii in Germania, ci doar ca pentru mine personal, e mai bine aici.

      0
      0
  4. #23 Comentariu nou

    La noi inca e bine ca nu te costa bani deceaba.In filmuletul pe care l-am pus,omul a dat datele de pe card la receptie,doctorul l-a anuntat in timpul consultatiei ca daca pleaca,oricum il taxeaza de pe card cu 260£….fara sa fi facut nimic.Si gasesti la mai toate spitalele din Londra coborati de astia de pe elefanti care se uita pe google dupa raspunsuri.Eu cu o durere de spate am primit doar sfaturi -lasa-te de fumat,schimba munca….Imi pare rau dupa Romania,acolo macar cu o ciocolata si cateva vorbe frumoase mai poti rezolva ceva….

    0
    0
    • #24 Comentariu nou

      Ha, ha ! Ciocolata!

      ed tu ori ai plecat de mult tare din Romania, ori pana ai plecat au dat altii (parintii) banii la doctor pentru tine.

      Ciococalata, cafea si tigari nu mai merg de 25 de ani 🙂

      0
      0
  5. #25 Comentariu nou

    exageram ca de obicei! sa vedeti cum se naste in Anglia, sau cum astepti ore la urgente, tot in Anglia…dar ne pute tot cind plecam afara. adevarul e undeva la mijloc

    0
    0
    • #26 Comentariu nou

      Stiu cum se naste in Anglia, doamna Doina, cunosc foarte bine NHS-ul. Diferenta este ca UK acorda asistenta oricui, ca Romania, indiferent daca a contribuit sau nu cu taxe la buget. Germania nu. Statul german nu considera ca e fair pentru cei care platesc sa dea ajutor oricui cere, fie ca e vorba de ajutor social, asistenta medicala, etc. UK ar naivitatea sa creada ca poate.
      Si da, „imi pute tot” atunci cand copilul meu este ignorat si tratat mai rau ca un animal. Asa sunt eu, mai ciudata. Nu suntem toti perfecti ca domnia voastra.

      0
      0
  6. #27 Comentariu nou

    Nu neg in niciun fel experienta doamnei respective. In esenta, e complet plauzibila.
    In acelasi timp, de dragul unui oarecare echilibru, nu ar strica sa zici ceva si de numarul (foarte) mare de romani din strainatate, asigurati medical acolo unde sunt, care vin in Romania sa se diagnosticheze si trateze. Pe bani de obicei, desi ar putea gratis in tara de rezidenta.

    0
    0
    • #28 Comentariu nou

      Domnule, nu are legatura cu experienta mea cu sistemul medical romanesc. Eu personal nu cunosc astfel de romani, care sa aiba asigurare de sanatate, insa sa prefere sa vina in romania la consultatii medicale nedecontate de sistemul de asigurare. Cunosc romani care vin sa lucreze sezonier, la negru, si nu au nici un drept la nici un fel de asistenta medicala, si nu isi permit sa plateasca o vizita la doctor din buzunar. Aia da, se duc inapoi in romania la medic. Aa, si mai cunosc romani care sunt nemultumiti ca nu le da doctorul antibiotic pentru ca stranuta, si se duc in romania sa isi procure.

      0
      0
  7. #29 Comentariu nou

    Celor care troleaza cu ‘au si ei bubele lor’ si ‘hai ca nu-i chiar asa rau’:

    Voi vedeti paiul din ochiul altuia, dar nu vedeti birna din ochiul propriu. In general sint 3 chestii mari care lipsesc in R:

    1. Stat de drept.
    2. Infrastructura.
    3. Civilitate.

    La fiecare din astea orice idiot pro-PSD&A3 o sa argumenteze ca nu-i asa, ca uite ca unii au fost bagati la inchisoare, ca el are celular si strada in fata blocului, ca oamenii isi dau buna ziua. Nu tata, chestiile astea 3 NU sint la nivel european. Si asa cum nu s-a facut mare brinza in astia 25 de ani, asa o sa mearga in continuare Romania. Adica langa. O hora inceata cu 3-4 pasi inainte si 3 inapoi. Probabil ca o sa fie pina la urma mai bine, dar o sa dureze sute de ani. De ex. am vazut ieri ca PSD are sustinere 46%. Mi se pare absolut incredibil; deci dupa 25 de ani urmasii pcr au sustinere jumate din populatia adulta si normala la cap! O fi trecut neobservat, insa mie mi s-a parut de-a dreptul tragic.
    Pai ticalosii astia ar fi trebuit scosi in afara legii, nicidecum sustinere 46%. Deci cu o asemenea mentalitate nu ai cum sa obtii nici-unul din astea 3. Nici pe termen lung si cu-atit mai putin pe termen scurt.

    0
    0
    • #30 Comentariu nou

      Exact! Excelent spus.

      Nu ma pot abtine sa nu observ ca dinte toti cei care au comentat pana acum, o singura persoana are pareri similare cu ale mele. In rest, mi se spune ca exagerez, ca generalizez, ca sunt o inchipuita, snoaba si oricum, deplasata, caci uite, contraexemplu x. Trist, foarte trist.

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      In general, pe un astfel de site, intra intelectuali, iar cei ce-ti raspund tie sunt medici sau din mafia lor. Viata a facut sa fiu diagnosticat cu cancer. Sunt „doctor” in mafia alba din oras. Intai si intai nu misca nimic fara spaga ( astia au clienti, nu pacienti! ). Apoi toti, dar absolut toti, cu spaga – fara spaga, lucreaza in clan – adica te trimit de la unul la altul, ai treaba-n-ai treaba, pt. ca sistemul sa functioneze si banii sa curga. Ei speculeaza faptul ca omul, pentru sanatatea lui si a copiilor lui, da oricat. Ai perfecta dreptate. Asa este cum spui tu. Mor adulti si copii cu zile, nici ca le pasa. Sa te fereasca Dumneze sa ajungi pe mana mafiei albe!

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      aloooooo!!!! se aude? pnl are 47%!!!!!! psd are 35-36. nu va mai lamentati atit. in tara sinteti ca restul pe care ii blamati, ca si tiganii daca vin la spital fac scandal ca nu-I baga nimeni in seama si vor servicii de calitate ca daca nu se duc si „dau la protv”

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      Nu.

      http://adevarul.ro/news/politica/ce-hopuri-trecut-partidele-2015-1_54a94a0a448e03c0fd4b754e/index.html

      „Social-democraţiii beneficiază, în tentativa de reformare a formaţiunii, de încrederea a 46% dintre românii, potrivit celui mai recent sondaj IRES”

      Si ce? chiar daca PNL ar avea procentul ala, doar nu e Tea Party. PNL tot stinga e.

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      increderea ca se poate reforma, sau sprijin, spune-i cum vrei…nu e tot una cu intentia de vot cum sustineai mai sus. ma ingrijoreaza ca amestecati una cu alta … cam varza, nici nu are rost sa mai comentez

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      Tanti Doina, unde am zis „intentie de vot”?

      Incredere, sprijin – nu e tot aia?

      Ok, sa lasam poteito/potato, totusi cum e posibil ca 46% sa „incline” cu psd, hm? Dupa 25 de ani.

      0
      0
    • #36 Comentariu nou

      Aratura e mare si acoperita de zapada pe care se vad urmele…

      0
      0
  8. #37 Comentariu nou

    initial am ras, e amuzanta povestirea in stil „drobul de sare”
    dar poate ca in locul ei as fi facut la fel, nu stiu
    doua puncte vreau sa remarc
    1. nu poti sa ai pretentii ajutor medical cand tu n-ai platit impozite
    2. se tot scrie acum despre un cuplu de britanici care au nascut prematur in america. nota de plata fiind de 200k :)))) saracii, acum nu stiu cum sa stranga banii pentru a plati luxul de a avea sistem medical de calitate.
    ma gandesc ca daca ii trata copiii urgent si fara dureri de cap, s-ar fi plans ca o nota de plata de 5k e enorma si inadmisibila 😛
    si mai realist vorbind, la o clinica privata rezolva totul cu maxim 3 mii de lei (nu ma pricep la sume)

    0
    0
    • #38 Comentariu nou

      @Cosmin: ce zici matale e fascism 🙂 Sa zicem ca e lovit omul pe strada si n-are acte la el (impozitele platite la zi). Dupa tine e „da-l in ma-sa ca e clar ca nu plateste impozite”, nu?
      Eu am cazut de pe schela in cap in America. Acu 17-18 ani deci nici vorba de Obamacare. Lucram ilegal, aveam casca. M-au luat cu salvare, m-am trezit cind eram deja cu capul fixat in atele. Nota de plata pt 6 ore la urgenta? Vreo $2,600. I-am intrebat bine, de ce asa mult etc. Mi-au trimis frumusel lista in detaliu, iesea pina la cent. Am platit-o in rate, se putea, bineinteles. Chestia e ca nu s-a intrebat nimeni daca ala cazut e american get-beget sau nu.

      0
      0
    • #39 Comentariu nou

      @DanC
      Vreau sa spun ca nu poti sa ai pretentii la conditii de lux (sa sara asistenta in sus cand te vede, sa fii tratat cu prioritate, etc.) cand tu nu platesti taxe.
      Apoi, nu compara serviciul medical de urgenta cu serviciile medicale. Sunt lucruri total diferite.

      @Katia, n-am vrut sa te jignesc.
      E doar o parere personala si subiectiva.

      0
      0
    • #40 Comentariu nou

      Deci unde e drobul de sare in povestea cu tratatementul ignobil din partea cadrelor medicale ale unui copil bolnav? S-a dovedit a fi doar o amigdalita, insa hindsight is always 20/20. Daca era ceva mai grav? Si chiar daca a fost doar o amigdalita, de ce a trebuit sa sufere copilul meu asa?

      Despre asigurare, ma repet, caci aparent foarte putini sunt capabili sa citeasca ce am scris. Era in weekend, nimic privat nu era deschis.

      In Romania copiii beneficiaza de servicii medicale gratuite. Orice copil. Inclusiv al meu. Desi eu sunt asa o persoana asa de dubioasa, si in mod clar, dupa parerea majoritatii, merit pe deplin ce am primit din partea angajatilor spitalului.

      Familia mea are asigurare privata internationala, chiar daca ne ducem intr-o tara unde nu exista acorduri directe cu spitale, doctori si/sau clinici, ni se ramburseaza cheltuielile suportate in baza documentelor prezentate. Nu vin in romania sa profit de voi si asigurarea voastra, nu ma bazez pe cei zece ani cat am lucrat in romania cu carte de munca si am contribuit si eu la asigurarile astea, desi nu am fost bolnava si nu am primit nimic niciodata de la stat, nici macar ajutor de somaj. Daca ma duc in US si ma imbolnavesc si am nevoie, eu sau sotul, sau copiii mei, stati linistit, nu veti citi stiri despre mine, caci ce nu acopera asigurarea, voi plati pesonal. Este o alegere personala, care nu demonstreaza decat ce persoana indoielnica sunt, si aroganta, si ingamfata, si alte epitete similare. Cel putin asa reiese din comentariile majoritatii.

      Stiu ca trolii pe internet nu reflecta realitatea, insa sincer, mi se pare foarte trist ca cei mai multi dintre voi aveti atitudinea asta paguboasa.

      0
      0
  9. #41 Comentariu nou

    Din pacate am avut nevoie recent sa merg cu pustiul de 1 an la doctor in Brasov. Problema era urgenta dar ca orice „problema” aparuta intr-un moment inoportun (2 zile inainte de Craciun).

    Sumar-ul unor sarbatori ingandurate (scuze ca e cam lung cine vrea poate sa sara la „CONCLUZIA”):
    – la privat (Regina Maria) nu mai era nimeni de specializarea de care aveam nevoie – recomandat sa mergem la Spitalul de Copii;

    – la Sp. de copii doctorul era in concediu pana la inceputul lui 2015 dar dupa ce am explicat „urgenta” ni s-a recomandat sa incercam la alt privat unde doctorul lucreaza;

    – La „Sante Vie” am reusit sa facem programare (ultimul pacient pe anul respectiv). Ajuns doctorul ne astepta, consultat copilul, calmat cat de cat parintii; trimis la sp de copii din nou pt un test si la Sp Jud pt alt test
    „Cat costa” – 100 RON; primit si chitanta 🙂

    – sp de copii – dupa 1 ora de intors copilul pe toate fetele – totul pare in regula
    „Cat costa” – nu va costa nimic; Eu: sigur? ca nu vreau sa raman dator?; Sigur.
    Am plecat cu un sentiment ciudat ca nu stiu daca trebuia sa „bag ceva in buzunar”

    – la Judetean: doctorul era in concediu, dupa 2-3 ore de stat pe coridoare si tot asteptati, poate vine, e pe drum etc etc. Intru cu pustiul in brate la asistenta si zic „doamna nu stau de nebun aici, spuneti-mi macar daca vine ca stau cu el aici in mediul asta cu microbi”. => dupa inca 10 min iese asistenta si imi spune ca nu mai ajunge doctorul dar sa incerc la Privat lg Spital (HIPERDIA);

    – La Hiperdia: gasit loc peste 1 saptamana. Mers, rezolvat, totul pare OK.
    „Cat costa” – 100 RON; primit si chitanta 🙂

    Trece anul si revin cu rezultatele de la ultimii doi dr. la Sp de copii la primul doctor pt concluzii – DAR acum era la stat nu mai era la privat!
    Ce fac? cat sa dau, sa dau, sa nu dau? Dileme Dileme.
    In final nu am dat nimic dar e un sentiment tare ciudat (mai ales cand e vorba de copilul tau) gen: daca nu dau si copilul pateste ceva tocmai ca nu am uns rotitele??

    CONCLUZIA:
    – prefer sa merg la privat si sa stiu clar cat este TAXA dar sa nu mai am dileme sau semne de intrebare. Plus ca la privat banii sunt fiscalizati! Deci taxe si alea alea.
    – de sarbatori doctorii mai lucreaza doar la privat (daca ai noroc!)

    0
    0
    • Dacă vreţi să vă simţiţi mai bine, uitaţi-vă pe fluturaşul de salariu la contribuţiile CAS pe ultimii ani.
      Eu zic că sunt unse rotiţele, problema e că nu ajunge uleiul la cine trebuie…

      0
      0
  10. #43 Comentariu nou

    Pentru informatia dvs, dragi romani platitori de taxe, copiii pana la 18 ani beneficiaza de asistenta medicala GRATUITA in Romania. Copilul de trei ani era bolnav, nu eu.
    M-as fi dus fara sa clipesc la un cabinet sau clinica privata, insa, daca s-ar fi obosit vreun comentator sa si citeasca povestea, era SAMBATA. Nu era nimic privat deschis.
    Nu conteaza care judet este, in opinia mea.

    0
    0
  11. #44 Comentariu nou

    Ca sa nu tropaie galeria, o sa incep cu sfarsitul: „Da, exista in Romania medici care-si fac profesia remarcabil, din pasiune, fara sa puna banii inainte. Cativa. Extrem de putini. Numarabili pe degete.”

    Acum, deoarece pare mare numarul trollilor care ridica in slavi sistemul nostru de sanatate, cel care „performeaza” cu „o ciocolata” si „un plic” strecurate strategic, o sa revedem putin realitatea.

    Realitatea in care, de ani buni, suma contributiilor asiguratilor la sanatate este o mare necunoscuta, MF refuzand sa comunice aceasta cifra chiar si caselor de asigurari de sanatate.

    Aceeasi realitate in care singurul plan existent (rudimentar si el) al ministerului sanatatii pentru 2015 (deja!) este cel lasat mostenire din 2010 de raposatul guvern Boc. Nu c-ar fi fost respectat…

    Realitatea in care lipsa din sistem a materialelor, medicamentelor, aparatelor si mai nou, a specialistilor, a devenit regula. Regasindu-se in schimb toate acestea intr-un sistem privat ce se dezvolta tentacular, gri, ce-ti mai suge inca odata resursele, impreuna cu bucati din asigurarea obligatorie. Fara a-ti garanta neaparat si competenta.

    Realitatea in care medicamentele sunt controlate de un cartel al distribuitorilor, nevazut-necunoscut, dar care face preturile si regulile, atat pentru publicul „fidelizat cu cardu’ ” cat si pentru companiile furnizoare.

    Realitatea in care, de un sfert de secol, vremelnicii ministri, f… ramantati de grija pentru sanatatea boborului propun solutii ancombrante si costisitoare de screening, profilaxie si preventie pentru te-miri-ce, dar nu sunt in stare sa asigure un tratament stomatologic de baza. Dar o schimbare de sex, da!

    0
    0
    • pare mare numarul trollilor care ridica in slavi sistemul nostru de sanatate

      Din 29 de comentarii precedente, vreo 5-6 sunt ale autoarei scrisorii, si 3 mentioneaza ca: sistemul din Timisoara e mai bun ca in Germania, la noi parca e mai bine cu o ciocolata si un plic si anumiti romani asigurati in strainatate s-ar intoarce acasa pentru a se diagnostica aici. Asta e semn de „numar mare de trolli care ridica in slavi sistemul nostru de sanatate”?

      Altfel, cu restul lucrurilor sunt de-acord, pana la ultimul paragraf – exista un pachet stomatologic de baza. Vezi si aici (sau scormoneste prin site-ul cnas si contracte-cadru pentru servicii medicale samd). Se poate discuta despre faptul ca exista foarte putini medici stomatologi care asigura serviciile astea si ca o fac majoritar prin spitale universitare si cate si mai cate. Dar pachetul exista.
      A, si profilaxia, screeningul si preventia – daca sunt facute cu bun-simt, sunt mult mai eficiente decat 1000 de specialisti si 10.000 de paturi de spital. De fapt, stii ce m-as bucura eu azi daca ar fi existat ceva programe din astea „ancombrante” (dar facute cat de cat cu cap) la inceputul anilor ’90 si nu m-as fi intalnit eu cu atatia bolanvi de Hepatita B si C prin spitale?

      Si nu, nu ridic nimic in slava, chiar ma enerveaza nemasurat sistemul nostru de sanatate. Si nici nu mi se pare normal sau acceptabil ce i s-a intamplat conationalei noastre.

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      Cateva mici clarificari.

      Trollii despre care vorbeam sunt generici. Ii gasesti la orice dezbatere cat de cat serioasa pe marginea sistemului nostru de sanatate, si nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Si nu doar pe bloguri sau FB, ci bine ancorati in MS, in Colegiul Medicilor, prin barlament, protejand cu grija actuala stare de lucruri din sistem si diverse interese oculte.

      Da, stiu ca exista un pachet stomatologic de baza. Dupa cum bine spui, trebuie scormonit bine dupa el :). Problema cu el este ca e cvasiformal si neoperational. De aceea si functioneaza numai in clinicile universitare, ca trebuie si copiii aia sa-si faca mana pe cineva…
      Lipsa unui pachet real si practic face ca un procent enorm din populatie sa nu aiba acces la un minim de tratament si profilaxie stomatologice. Care ar rezolva pe termen lung mai multe probleme de sanatate (digestive, nutritie, cardiovasculare, chiar si psihosociale) decat pseudo programele de screening si preventie promovate cu tam-tam de MS.
      Caci la aceste pseudo-programe ma referam, nu la ideea de profilaxie si preventie. Care, asa cum spui, daca sunt facute cu cap, stau de fapt la baza unui sistem de sanatate functional.

      PS. Down-rate-ul nu-mi apartine 🙂

      0
      0
    • Ok, multumesc pentru clarificare. Cu ea, comentariul meu devine superfluu.

      Multa lume nu realizeaza existenta unor anumite lucruri prin spitale. Sau eficienta unor anumite programe simple de profilaxie – care de multe ori sunt duse la capat cu fonduri private sau de voluntari, dar in care statul se implica prea rar sau prea putin.
      Vezi si excelentul articol de pe casa jurnalistului „Nu mai sunt seringi”.

      0
      0
    • #48 Comentariu nou

      Comentariul n-a fost superfluu. A facut dialogul mai productiv 🙂

      Cat despre trolli… uita-te numa’ mai jos sa-i vezi…

      0
      0
  12. #49 Comentariu nou

    Realitatea e ca sistemul medical romanesc e muribund daca nu deja mort. Si aici nu e vorba neaparat de incompetenta medicilor cat de lipsa medicamentelor, lipsa materialelor si a dotarilor care te-ar putea salva sau tine in viata. In Germania am pierdut o sarcina FIV pentru ca nimeni nu mi-a cerut teste genetice. Am platit 4000 de euro fara factura ( cu factura m-ar fi costat 5000). Servicii de calitate, operatia reusita… pacientul mort ( ca o gluma proasta). In Germania, un prieten a fost tratat pentru artroza umarului cu gimnastica medicala , in Romania mama a fost tratata pentru artroza genunchiului cu injectii cu acid hialuronic care au ajutat-o sa mearga din nou. In America, cumnata mea a trebuit sa dea un restaurant in judecata pentru o aluna scapata intr-o salata ( ea fiind alergica) altfel asigurarile nu i-ar fi platit spitalizarea si ar fi considerat neglijenta personala iar fratemiu a platit 3000 dolari pentru ca a chemat ambulanta pentru un atac de panica nejustificat.
    Da, faptul ca se poarta mai bine cu tine acolo nu inseamna ca esti si mai bine tratat cum faptul ca dai aici o ciocolata nu iti asigura servicii medicale corecte.
    Nu dau vina pe medici, medici prosti sunt peste tot, doar ca cei din strainatate se poarta mai bine cu tine. In strainatate n-ai bani de asigurari mori fara sa se uite la tine, aici n-ai bani mori in spital, uitandu-se cineva la tine.
    Poti sa speri doar sa nu ti se intample nici acolo, nici aici…

    0
    0
    • #50 Comentariu nou

      @camelia: Mata zici ca e tot aia. NU e tot aia. Iar „In strainatate n-ai bani de asigurari mori fara sa se uite la tine” e complet aiurea, e o dezinformare de prost gust.

      Si ma rog DE CE sa dai o ciocolata ca sa se uite la tine? Stiu raspunsul, ca asa e obiceiul, sa fii sigur etc. Nu tata, e o diferenta de mentalitate. Daca incerci asa ceva afara, se uita la tine ca la masini stricate. Si asta e valabil nu numai in sanatate, si in alte domenii. Ia incearca sa mituiesti un politai american sau canadian, sa vezi ce se intimpla. Iti pun catuse pe loc 🙂

      Ia amintiti-va de tragedia aia cu focul de la o maternitate din Bucuresti. Au sarit toti ca talibanii ca de ce a stat o asistenta 10 minute la toaleta. Deci ma miram de unul singur cum pot fi romanii atit de idioti?!? Secolul 21 si facem vinatoare de vrajitoare? Pai de ce avea voie sa functioneze ditamai urgenta de maternitate fara detectoare de fum si monoxid? Inspectate si la zi. In N America n-are voie nici-o casa normala sa fie data clientului fara asa ceva, sint inspectii serioase, d-apai spitale, urgente s.a.

      Deci diferente de mentalitate, nu ca e tot aia.

      0
      0
    • #51 Comentariu nou

      Asistenta aia nu a stat 10 minute la toaleta ci 30 de minute la o onomastica sarbatorita in spital „ca toata lumea face asa”.Asta a fost declaratia ei data la tv chiar atunci,la cateva zeci de minute dupa incident,mai mult era chiar mirata/indignata,cum se ia lumea de ea,ce a facut ,a omorat pe cineva ?Dupa aceea cand un avocat a lamurit-o ca e tampita si-a schimbat declaratia,a zis ca prima a fost facuta in stare de soc,etc.

      0
      0
    • #52 Comentariu nou

      Nu contest veridicitatea spuselor dvs, insa imi vine foarte greu sa cred ca in tara in care toata lumea e egala in fata fiscului, si pana si presedintele poate fi demis pentru ca nu a declarat la fisc tot, o clinica medicala poate face o procedura de anvergura IVF fara factura. Nu zic ca e imposibil, insa pentru mine e foarte greu de crezut, si de aceea si dubios.
      Acestea fiind spuse, imi pare rau ca IVFul nu a reusit. Trebuie sa fi fost foarte greu.

      0
      0
  13. #53 Comentariu nou

    Am stat mult si m-am gandit daca merita sau nu sa scriu vreun comentariu la acest articol.Opinii sunt si pro si contra si vad ca se deviaza de la esenta articolului axanduse pe sistemul medical si nu pe migratia masiva a romanilor in toate colturile lumii.Ma intristeaza atitudinea asta de fost roman,actual „cetatean” al altei tari,uitarea si renegarea originilor,chiar frustrarea uneori.Trebuie sa constientizam ca pentru straini noi suntem si ramanem paria societatii lor si nu ne dau un sut in fund numai si numai de frica legilor care acolo se aplica si pentru ca suntem cei mai ieftini „sclavi” de pe piata.Nu ridicati in slavi niste natiuni care va privesc de sus,care au uitat sa zambeasca,au uitat sau poate nici nu au stiut vreodata ce inseamna o familie,dragostea pentru copii,parinti sau frati.Eu nu admir o natie care isi arunca pruncii in bratele doicilor de cum se nasc,o natie care isi trimite parintii in azile sau in care fratii se vad eventual o data pe an.Avem metehnele noastre si in mare parte sunt rezultatul celor ce ne-au condus si ne conduc…dar inca suntem umani.Nu vreau sa creez controverse,e doar punctul meu de vedere,o simpla opinie a unui calator prin Europa si care se incapataneaza sa ramana roman oriunde s-ar afla…

    0
    0
    • #54 Comentariu nou

      Cam asta e si parerea mea,si eu sant plecat de 20 de ani din tara,am amadoi copiii nascuti afara,si am vazut destule urate prin spitale in mai multe tari asazis europene. Cam peste tot e o apa si un pamant,rasa asta de ”spital” e aceeasi peste tot,parerea mea e ca lucrand in acest mediu te imunizezi la suferinte si te comporti inuman.Eu am avut si surprize placute in Ro,am pus mana pe telefon,am intrebat prieteni si am gasit doctor care sa vada copilul acasa,fara sa ma coste ”un ochi”,Nu vad de ce trebuie sa facem o mare tragedie,stim cum era si inainte,acolo ne-am nascut,acolo am fost tratati,sa ne bucuram de pasii inainte,nu sa ponegrim ca nu sant servicii europene.Ce nu pot inca sa inteleg e cum mama masi in 7 ani sa uiti sa te exprimi romaneste,dupa ce ai facut scoala in romana,ai trait aici,esti nascut aici…Si sincer aici unde locuiesc vorbesc ca bastinasii,ma acuza ca mint cand spun ca sant roman,imi zic ca poate parintii sant,dar eu sant nascut aici,nu am cum sa vb dialect exact ca ei.

      0
      0
    • #55 Comentariu nou

      doar ca sa nu trecem peste: esti zob la gramatica limbii romane

      0
      0
  14. #56 Comentariu nou

    Atitudinea doamnei doctor lasa de dorit si din pacate este o situatie des intalnita in spitalele noastre. Cu toate acestea, nu vad cum poti sa iti dai cu parerea despre o boala sau un tratament atata timp cat nu ai cunostinte medicale. Tratamentul injectabil este sfant. Siropul ala, care se da in „lumea civilizata”, e apa de ploaie. Doamna, amigdalita ( sau „amigdalele umflate’, dupa cum spuneti) este o boala destul de grava in cazul copiilor. Netratata sau tratata prost poate da complicatii urate.
    Sistemul medical romanesc are multe neajunsuri, dar hai sa nu ne lamentam aiurea.

    0
    0
  15. #57 Comentariu nou

    Dan C nu vorbesc neinformata dar nu e cazul aici de povesti lungi. Am fratele in America care stiu bine cum a fost tratat cand nu avea o asigurare medicala buna, ca acum. Si stiu ca pana sa insist cu boala genetica pe care o avem amandoi, nimeni nu l-a luat in serios acolo. Abia cand a ajuns in spital si am transmis dosarul meu medical i s-au facut analize serioase. Dar in fine… Nu e tot una, stiu dar problema e drept, ma depaseste pentru a o discuta aici…

    0
    0
  16. #58 Comentariu nou

    Auziti….duduia Katia sa molipsit de Occident ca si caprele de raie…a cam uitat de unde a plecat….plus ca in scris mai baga si cate un englezism….hai ma,ma lasati?Si eu sunt plecat de 6 ani din tara insa nu am ifosele astea de servicii de mana a doua(puteam sa scriu second hand…:))) Si afara stai la coada….si aici esti tratat aiurea cateodata…

    0
    0
  17. #60 Comentariu nou

    Haideti in Canada sa vedeti sistem medical! Daca nu ati intilnit pe nimeni care sa aibe card dar sa prefere sa plateasca eu sint un exemplu. Pe linga faptul ca am intilnit multi incompeteni pe linga faptul ca trebuie sa platesc parcarea la spital ,iar daca ma duc la urgenta trebuie sa stau in medie 6-8 ora ar trebui sa spuna multe.Iar faptul ca sint politicosi si se uita in ochii tai se datoreaza doar faptului ca vor sa iti tina jobul bine platit. Cind i-am spus medicului simptomele avute, mi-a spus”nu stiu de ce ai acele simptome” Am fost nevoita sa caut eu pe internet sa vad ca de fapt e alergie. Dar pt ca lucrez in mediu toxic si pt ca l-am rugat sa imi faca teste la ficat sa vada daca nu sint intoxicata de plumb,arsenic ,mercur etc efectiv NU A VRUT sa mi le faca pt ca daca ar reiesi ca sint intoxicata compania ar avea de suferit. Medicii de aici de mult nu lucreaza pt sanatatea oamenilor ci pt a corporatiilor si a fabricilor de medicamente. Asta e cireasa pe tort,ca am fost nevoita sa astept 2 ani si 3 luni pt o operatie la picior desi ma doare si deformitatea am contactat-o tot de la mediul toxic in care am lucrat si mai lucrez. Nu mai mira pe nimeni ca oamenii prefera sa plece la tratament in Cuba,unde am de gind sa plec si eu pt ca aici nu vor sa ma trateze. M-am saturat sa aud medical spunind ca ai boala in cap,analizele tale sint bune timp in care eu ma simt din ce in ce mai rau. Stresul la care am fost supusa timp de 2 ani lucrind pt o nenorocita de companie de telefoane,si-a pus amprenta pe sanatatea mea ,avint nu mai putin de 86 de raporturi medicale in 2 ani. Dar nimeni nu a vrut si nu vrea sa ma verifice daca nu sint intoxicata de plumb ( toate simptomele care le am sint asemanatoare) pt ca acum nu mai sint sub stress dar simptomele persista. Nu spun ca sistemul medical din Ro e mai bun,dar nici nu il blamez. Imi pare rau doar ca incet vor disparea de pe piata medicamentele fabricate in Ro care chiar au ajutat ,fiind inlocuite de alea mult mai scumpe si aduse din import .Juramintul lui Hippocrates incet incet isi pierde semnificatia si valoarea,banul fiind ochiul dracului! In sanatate nu ar trebui sa existe nici carduri,nici asigurari ci competenta si bun simt!

    0
    0
    • #61 Comentariu nou

      Deplin de acord. Cred ca Cuba e o alegere foarte buna.

      0
      0
    • #62 Comentariu nou

      1. Sint in Canada din ’99, multumesc de invitatie.
      2. Sa ai health card si totusi sa platesti e prostie pura, mai ales ca unele chestii pot costa sute-mii de dolari.
      3. Da, e normal ca parcarea sa se plateasca. Spitalele sint in zone rezidentiale si platesc si ele taxe de proprietate. Spitale cu parcare moka or fi in Mozambic sau Nigeria, nu in Canada.
      4. Nu exista in Canada sa stai la urgenta 6-8 ore cu urgenta adevarata. Mbine, sa fii ipohondru si sa crezi mata ca ai urgenta, asta e altceva. Sint doua trasee la urgente aici: rosu si albastru. Cum intri si zici ca mori/te sufoci etc, te verifica pe loc. Daca intr-adevar e grav, te ia imediat – traseul rosu. Daca nu e grav, astepti – traseul albastru. Si e normal, parerea mea. N-as vrea sa fiu tratat inaintea unuia plin de singe, nu? Am vazut chestii de astea, nu ma intind aici.
      5. „Stresul la care am fost supusa” si „2 ani.. nenorocita de companie” + „86 rapoarte” – astea toate suna a ipohondrie. Iar de ce si cum ati contactat unele chestii – total subiectiv. Oricum, va doresc sanatate, bineinteles!
      6. Mmmm, dragostea romanasului pentru paracetamol si algocalmin… Un simplu cautat pe internet v-ar spune ca sint altele mai „safe” pe lumea asta, cu mai putine efecte secundare.
      7. Pai in sanatate pe vremea lui Ceasca n-au fost nici card-uri, nici asigurari, si? A fost competenta si bun simt?

      0
      0
    • #63 Comentariu nou

      Domnilor IvanG si DanC,
      Va multumesc pentru contributia dvs. Recunosc ca toate comentariile astea imi lasa un gust amar. Cum e posibil ca din toti comentatorii de aici, marea majoritate sa aiba atitudinea asta? Cum de blogul lui Vlad Petreanu a adunat atatia troli? Cum e posibil ca in continuare cei care au plecat sa fie urati si blamati?
      Brancusi, cand s-a intors de la Paris in vizita, a spus unor rude „v-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci, si mai prosti”. Trist. Foarte trist.

      0
      0
    • #64 Comentariu nou

      @Katia: OK, plecasesi bine, dar incepi sa te victimizezi exagerat.wtf, se stie ca pe net cei mai motivati sa comenteze sunt cei care au adversitati, nu cei care sunt pro. asta se pastreaza si pe Amar de zi care indeobste e un loc salubru
      iar comparatia pe care o faci cu Brancusi (pozitionandu-te nemeritat in tovarasia lui) ma face sa vomit
      sanatate copilului!

      0
      0
    • #65 Comentariu nou

      contributia fiind care?

      0
      0
  18. #66 Comentariu nou

    Inainte de a pleca din Romania si eu am blamat mult sistemul medical de acolo. Acum as dat mita cu care nu am fost de accord niciodata ca sa primim ingrijiri medicale de calitate. Locuiesc in Canada si pot sa va spun ca sistemul medical de aici este un dezastru. La urgenta se asteapta intre 7 si 14 ore. Pentru o programare la medicul specialist timpul de asteptare poate fi chiar de 6 luni – 1 an de zile. Ca sa vedem medicul nostru de familie sau pediatrul asteptam minimum o luna. Sa nu va spun ca copilul meu are o eczema de 3 luni de zile ( el are doar 7 luni de viata) si nu primeste nici un tratament eficient. Dupa 3 luni in care obrajorii lui au fost carne vie, timp in care a fost tratat cu hidrocortizon si apoi cu antibiotice fara nici un rezultat, am trimis-o pe soacra mea la medicul de familie din tara si ne-a dat un tratament care a inceput sa dea rezultate dupa doar 3 zile. In Romania, ca peste tot sunt si medici buni si medici mai putin buni. Singura diferenta este ca acolo daca dai peste un medic incompetent, poti sa ai acces la un altul destul de repede. Aici stau 6 luni sa vad un specialist, si daca nu este bun mai stau alte cateva luni (daca mai imi da cineva trimitere – si acestea sunt greu de obtinut deoarece medicii generalisti „trateaza „totul).

    0
    0
  19. #67 Comentariu nou

    Ce frumos ai scris Vali,si cit de adevarate sint cuvintele tale! Sint perfect de acord si cu Mihaela,tratamentul injectabil (care in Canada nu se mai face decit eventual la spitale) este cel mai bun,se asimileaza mai repede pe cind porcariile de siropuri se asimileaza greu,au efecte secundare despre care nimeni nu iti spune nimic.

    0
    0
  20. #68 Comentariu nou

    Domnule Dan, daca esti in Canada atunci cu siguranta nu ai fost la medic s-au la urgenta. Sotul meu era sa moara sufocindu-se la spitalul din London si 8 ore l-au tinut acolo zicind sa mearga sa bea ceai ca racise. A mincat un fruct necunoscut pina atunci si facuse o reactive alergica puternica,a scapat numai ca a fost tinar si avea system imunitar bun. Normal ca in 8 ore de stat acolo,la urma a ramas cu niste semne ca de la raceala. De unde pina unde ti se pare normal ca sa se plateasca parcarea la spitale? eu platesc taxe la greu si din taxele mele merge o parte si la spital,de ce sa mai platesc parcare? ca ei sa faca milionade de $ profit???? Nici nu ma asteptam sa ziceti alt ceva dect ca sint ipohondra,pt ca toate analizele medicale facute de aici sint cele mai simple care nu iti arata nimic. Ca fapt divers,stii citi oameni care au lucrat la blackberry au murit de cancer? 5 oameni pe care I-am cunoscut eu fie personal fie din vedere (colegi)..stii ca tot la aceasi companie din alt sector intr-o zi au murit 2 doi? nu o sa stii pt ca asa ceva nu se va publica niciodata in ziare. Aproape mi-au ucis sotul de stress,cind venea acasa isi punea mina la cap si la inima din cauza discriminarii la care a fost si el supus. Eu in viata mea nu am fost asa discriminata, si umilita ca la nenorocitii astia si in ziua cind m-au dat in somaj am stiut ca mi-am salvat viata. Dar acolo am fost si intoxicata cu naiba stie ce materiale iar acum unde lucrez se toarna plastic, care iar este extreme de nociv. De aceea am cerut teste care nu vor sa mi le faca si da lumea pleaca in Cuba,pt ca au cei mai multi medici pe cap de locuitori si pt ca sint buni! In timpul lui Ceausescu nu am avut nevoie ,tinara fiind de sistemul de sanatate dar cu siguranta medicul de familie care l-am avut a fost competent…si nu am fost hraniti cu alimente modificate genetic cum sintem hraniti in Canada. Stiu ca nu o sa iti placa ce iti scriu dar din punc de vedere alimentar am ajuns sa cumpar produse rusesti pt ca calitativ sint net superioare celor canadiene.

    0
    0
    • #69 Comentariu nou

      Doamna ES, multe succese „s-au” succesuri in Cuba! Un sfat: luati totusi si un manual de gramatica a limbii romane. Sau chiar 2 doua. 🙂

      0
      0
  21. #70 Comentariu nou

    Draga Katia,
    Poate ca atitudinea asta a dvs. condescendenta si grabnic acuzatoare e de vina pentru comentariile negative de pe un site populat, totusi, de oameni cu o inteligenta peste media societatii. Exemplu: dupa o experienta negativa, dar singulara, amenintati „Nu mai venim in concediu in ro, chemam familia la noi. Asta facem.” Incet, deveniti tot mai iritata si ne faceti – sigur, indirect – „saraci si prosti”. Iar pozand in victima neinteleasa nu va ajuta. Va doresc intelepciunea de a privi lucrurile mai putin inversunat in ceea ce priveste tara pe care ati lasat-o in urma si de a realiza ca jignind nu veti schimba comentariile negative de aici. Sanatate dvs si copiilor dvs!

    0
    0
  22. #71 Comentariu nou

    sunt unii pe aici care nu vad nimic aiurea ca trebuie sa plateasca ingrijirea medicala in ciocolata. Dl Petreanu, iti propun sa faci un sondaj si sa vedem cator dintre noi li se pare in regula chestia asta care e buna de pus in filmele lui Kusturica. in plus, astept si o sugestie de mercurial: ce ciocolata dai la o raceala, cat la o entorsa si cat la o operatie de apendicita. nu de alta, dar sa stiu cata/ce ciocolata sa tin prin casa in caz ca se imbolnaveste fi-miu

    0
    0
    • #72 Comentariu nou

      Cea mai buna ciocolata e cea de la Heidi. Se bucura de un succes teribil prin administratie si, banuiesc, si prin spitale.
      Pachetul e perfect pentru orice fel de bancnota, in cantitati rezonabile. 🙂

      0
      0
  23. #73 Comentariu nou

    Katia crede-ma ca se poate fara factura si in Germania, mai ales cand lucrezi cu pacienti straini care iti platesc cash. Da si medicul era sas de-al nostru motiv pt care am si ales clinica. Crede-ma cu asa ceva nu imi place sa glumesc. Serviciile au fost ireprosabile dar investigatiile superficiale. Spun asta acum, dupa ani de incercari si mii de euro cheltuiti.

    0
    0
  24. #74 Comentariu nou

    Domnule DanC, la comentariul meu doar atit ai avut de adugat…gramatica???!! Iti doresc sa treci prin ce am trecut noi si garantat iti trece pofta de gramatica. Asta probabil cind ai vazut ca si altii din Canada au pareri negative despre sistemul asta de sanatate. Si sa vezi cum arata un spital in interior,la cite milloane de $$$ incaseaza,te apuca plinsul: barbate-femei in acelas salon,acoperiti doar de o perdea iar daca esti nevoit sa ramii peste noapte ai sansa sa asculti vaicarelile celorlati bolanvi. Asigurarile international sint cu 2 taisuri,si aici iar trebuie sa mentionez un caz care se intimplase unei romance. Tatal ei venise in vizita si brusc i se facuse rau. A fost dus la spital unde a fost diagnosticat cu cancer la git.Daca omul de rind Canadian,platitor de taxe trebuie sa astepte luni si ani pt o operatie in cazul dinsului se facuse programarea in ziua urmatoare,doar ca nu puteau sa il opereze fara acordul fetei dinsului. Ea a refuzat operatia pt ca costul se spitalizare pe zi a fost la vremea aia (acum 10 ani) 2000$ si nu isi putea permite desi dinsul avea un fel de asigurare de calatorie. Se hotarise sa il trimita acasa in Ro imediat,iar medicii canadieni au facut-o criminala pt ca nu a acceptat sa fie operat de ei. Asigurarea dinsului iar nu acoperea cheltuielie pe motiv ca nu a fost asigurat pt cancer la git. Deci chiar daca ai asigurare cum am si eu acum, degeaba as si pleca undeva ca imi acopera doar anumite lucruri ,in general lucruri de care nu se prea lovesc bolnavii deci asigurarea ramine de fapt cea care e cistigatoare in toata treaba asta. Repet, sanatatea nu ar trebui sa aiba nimic de a face cu asigurarile si cu banii. Nu o condam nici pe Katia,este experienta ei si probabil ca daca nu as fi avut acces la net,nu as fi auzit atitea experiente negative as fi procedat ca si ea.

    0
    0
  25. #75 Comentariu nou

    D-na Katia, nu stiu exact ce ati urmarit prin aceasta postare: sa ne spuneti ce experienta ati avut in tara si sa amenintati ca nu mai veniti niciodata sau sa cautati putina compatimire pentru ceea ce vi s-a intamplat. Daca ati dorit compatimire, nu o cautati unde trebuie si asta pentru ca multi dintre cei care locuim in Romania ne lovim de aceste lucruri aproape zilnic. Faptul ca cineva care a plecat din Romania si revine pentru cateva zile dupa care rabufneste privind de undeva de foarte sus la noi, astia care am ramas aici, nu face decat sa intarate si mai mult. Si asta e un lucru pe care il observ la foarte multi dintre cei plecati.
    Cum spunea cineva mai sus, mentalitatile se schimba foarte greu si va mai dura pana cand vom avea o tara normal la cap. Ma amuza cand vad romanii plecati in alte tari care spun ca se vor intoarce doar cand se vor schimba lucrurile in tara, dar au pretentia ca tara sa o schimbam noi, cei ramasi. Cu alte cuvinte, schimbati-o voi, ca noi venim cand o sa fie bine. La rau nu ne place, mergem in alta parte.
    Postarea dvs si comentariile de dupa nu a facut decat sa va loviti de realitatea cruda: cu exceptia rudelor, nimanui din tara asta (indiferent ca e vorba de oameni simpli sau, mai ales, de politicieni) nu ii pasa ca ati plecat. Poate ca le pasa unor ziaristi care mai fac un subiect din asta (il exclud pe dl Petreanu de ale carui intentii foarte bune nu ma indoiesc), dar atat. In rest, ne ducem viata si incercam sa schimbam tara asta in ritmul in care putem.

    0
    0
  26. #76 Comentariu nou

    Nu este ok sa dai o ciocolata, nu e ok sa dai bani. Vreau ca medicul care ma taie sa fie suficient de bine platit incat sa nu-i tremure mana de foame cand baga bisturiul in mine. Dar faptul ca asta nu se intampla in romania nu ma face pe mine un cetatean prost. Saraca da, dar nu proasta si nu vazuta astfel de cineva care a plecat tot de aici. Nu e frumos Katia. Nu e frumos sa ai asteptari nerealiste de la o tara pe care ai parasit-o tocmai din acest motiv si apoi sa arati cu degetul la salbaticii care au ramas in ea. Am aceeasi problema cu propriul frate care dupa 7 ani de America a uitat raul trait in India insa nu intelege impotenta Romaniei si o priveste ca pe o jungla plina de salbatici. De ce sunt gauri in asfalt, de ce nu exista hostess la reataurant, se ce nu-ti aduce pahar de apa la masa, de ce nu sunt bine indicate drumurile , de ce nu-mi da mie scoala laptop pe gratis.. etc L-am invitat sa nu mai vina aici sau sa contribuie si el cu ceva la binele tarii din care a plecat si care l-a educat. Macar cu o bordura doua sau cu vreun kilometru de asfalt! Si stiti ce e ciudat? Cumnata mea, cetatean american, nu face niciodata nazuri cand vine aici!!

    0
    0
  27. #78 Comentariu nou

    Am ezitat mult pana a scrie un comentariu la scrisoarea Katiei.
    Pe fond Katia are dreptate. Asa este ,suntem tratati mizerabil si total neprofesionist in spitalele din Romania. Asa este, medicii nostri sunt fanii antibioticelor si ai injectiilor. Si doctorul pediatru al fetitei mele prescrie antibiotic si pentru o banala raceala, antibiotic pe care de ani de zile nu i-l mai dau, caci exista si alte remedii. Asa este ,doctorii romani se cred dumnezei pe pamant. Pana aici sunt total de acord cu Katia. O inteleg perfect. Am trait si eu astfel de experiente umilitoare.
    Dar de aici pana a spune ca prefera sa nu mai vina in Romania….Ma gandesc, totusi, ca vine in Romania si pentru altceva decat sa stea prin spitale, si sa aiba experiente traumatizante. Si cam prea nervoasa, prea tafnoasa.
    Cand scrii o astfel de scrisoare, te astepti la tot felul de comentarii. Acum nu toti cei care nu sunt de acord cu tine sunt neaparat prosti. Un dialog, chiar si virtual, presupune pareri pro sau contra. Numai consens este cam plictisitor, nu ?

    0
    0
  28. #79 Comentariu nou

    Locuiesc si eu in Germania, insa din pacate intr-un oras mai mic. Am mentionat asta cu orasul mai mic pentru ca e important din punctul de vedere al asistentei medicale la care as avea acces. Din experienta personala, am incercat de vreo doua ori sa imi fac programare pt un consult, doar ca sa primesc raspunsul ca doctorii din oras (pe domeniul respectiv) nu primesc pacienti noi. Solutia ar fi fost sa ma duc la consult in alt oras. Din punctul meu de vedere asta e o problema a sistemului medical din Germania, faptul ca in multe orase numarul de doctori pe cap de locuitor nu este suficient. Cu privire la modul in care esti tratat atunci cand te duci la o clinica, nu am experiente personale, dar i-am auzit pe colegi la munca vorbind destul de nemultumiti despre asta, de genul: doctorul intra dintr-o camera intr-alta fara sa te bage in seama (cat tu stai pe hol), preocupat intai de cafea apoi de pacienti, trec 2-3 ore fara sa fii bagat in seama. Mi-aduc aminte ca am primit de la casa de sanatate (AOK Plus) un chestionar acasa prin care puteam sa ii evaluez pe doctorii cu care am avut de a face, deci banuiesc ca doctorii respectivi sunt intr-un fel sanctionati, dar cum oricum doctorii is putini, probabil raman tot ei si cu acelasi mod de a-si trata pacientii. Mai mentionez doar ca locuiesc intr-un oras din fosta DDR, deci poate de aici aceleasi metehne cu ale noastre.

    0
    0
  29. #80 Comentariu nou

    Băi tată, sunteţi incredibili. Deci conaţionali, dar sincer, nu vă înţeleg.

    Mulţi aici întreabă că ce-a urmărit, că de ce zice că nu mai vine, că e frustrată etc. Recitiţi primele două rânduri ale textului. Deci n-a urmărit nimic, a avut o experienţă nasoală şi a scris asta. La nervi, la insomnie. Că a spus că nu mai vine e treaba ei, nu înţeleg cu ce vă deranjează opţiunile personale ale unei persoane care nici n-o cunoaşteţi. Şi n-o cunosc nici eu, să nu săriţi acuma.

    Apoi analize pe text, că e aşa şi pe dincolo, hai să criticăm cum a fost scris, nu conţinutul. Că nu scrie pe alocuri româneşte, gata!, ne pute, se dă mare etc. Deci chiar nu vedeţi ridicolul? Unul critică asta semnându-se „alienware”. Serios? 🙂

    Câţiva vexaţi nu care cumva să-i fi „făcut proşti”. Deci asta contează? Să vi se clarifice vouă anumite percepţii personale la text? Sau esenţa? Că e o problemă sistemică în sănătate, în România?
    Nuuu, stai aşa că sar alţii spunând că e nasol şi-n Canada, Germania, NL etc. Bine, şi cu ce ajută la problema iniţială stiva de probleme de sănătate pe care le are (sau crede că le are) fiecare în afara ţării? Sau să nu care cumva să vorbim de rău ţărişoara noastră dragă din care noi ticăloşii am plecat fără să punem umărul. Hai pe stadioane să scandăm lozinci cu România, nu? Cum se iubesc unii pre alţii şi bătrânii sânt îngrijiţi şi totul e pravoslavnic şi mişto. Mda, bine că cei legaţi de glie au pus umărul, alegând de fiecare dată nişte corupţi, votând timp de 25 de ani cu urmaşii comuniştilor.

    Până una-alta, boii ăştia de-afară au stat la cozi ore în şir (când toţi din ţară deja se împăcau cu ideea) să aleagă un preşedinte care de fapt nici nu e al lor. Ca să nu mai vorbim că nici nu prea contează, Parlamentul şi Guvernul fiind oricum cheia şi lăcata în R. Dar na!, nu suntem români că prea criticăm, nuş’ce americancă n-a zis nimic. Că nu-i pasă, bre, o doare pe aia la bască; şi-aşa 95% nici nu au auzit vreodată de ţara noastră.

    Deci sincer, nu vă înţeleg. Cum mă-sa să meargă România înainte dacă şi pe un blog din cele mai bune există atâta frustrare şi neghiobie?!?

    0
    0
    • #81 Comentariu nou

      Sunteti cumva acelasi DanC care mai sus sfatuiati o doamna sa isi ia o carte de gramatica sau doua? 🙂

      0
      0
  30. #82 Comentariu nou

    @cred ca „boii” de care amintesti tu au ales prost de data asta.

    0
    0
  31. #83 Comentariu nou

    NHS-ul era considerat unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din lume, pana cand au venit conservatorii la putere. Nimic nu supravietuieste cand tai 20 de miliarde de lire din buget.

    Este nevoie de un serviciu de sanatate free at point of entry pentru ca sanatatea este importanta.

    Romania are serviciile de sanatate pe care le merita.

    0
    0
  32. #84 Comentariu nou

    Vlad, cu tot respectul, dar nu e deloc reprezentativ/ edificator comentariul Katiei pentru ideea postului initial.
    E doar o experienta neplacuta, care nu poate fi extinsa pentru tot sistemul medical din Romania (cum au si aratat comentariile pe urma, cu exemple asemanatoare si de aiurea). Exista medici buni si mai putini buni peste tot, in orice tara si orice sistem. Asta e tot!
    Oricum, cand si daca te intorci in tara, iti faci temele legate si de vizitele la medic, mai ales cand ai copii. Si o spun din proprie experienta, m-am intors in 2007 dupa 7 ani. Am plecat iar in 2010! 😀
    Cand m-am intors, nu am avut naivitatea sa cred ca totul e lapte si miere si mi-am facut din timp abonamente la clinici private, mi-am dat copilul la scoala privata si am mers mai departe.
    Am rezistat doar 3 ani – din 2 motive:
    – nu puteam sa fac abonamente private si pentru functionarii publici, nici pentru strazi, nici pentru parcuri, nici nu puteam sa intru in vreun club in care regulile de circulatie se respecta, gunoiul nu se arunca pe jos, politistul nu ridica din umeri cand ii sesizez vreo problema etc.
    – daca eu imi permiteam abonamentele alea, multi (majoritatea) in jurul meu nu aveau acces la ele si asta se simtea in orice interactiune.
    Am plecat iar cu speranta ca totusi lucrurile se vor schimba candva, chiar daca prea tarziu pentru mine. Speranta asta mai paleste cand vad procentajele PSD-ului sau reactia unor comentatori care in loc sa vada barna din ochiul situatiei din tara, o iau personal si vad paiele de prin alte parti.
    Cat am fost in tara, am facut reclamatii peste tot (metrorex, ratb, primarie) spre amuzamentul colegilor si al prietenilor. As putea spune ca nu s-a schimbat nimic, dar nu e asa, de data asta mi s-a raspuns la fiecare reclamatie, chiar daca nu rezolvau problema ridicata. Asa ceva ar fi fost de necrezut pana in 2000. Am vazut deci jumatatea plina a paharului dar trebuie sa recunosc ca nu am reusit sa conving nici macar o persoana din anturajul meu sa faca la fel.
    Dar si reactia lor (sau lipsa de reactie mai bine spus) si plecarea mea nu sunt decat 2 solutii diferite la aceeasi problema. Deci ar fi stupid sa ne aratam reciproc cu degetul. Culmea e insa ca in mare la asta se rezuma de fiecare data, pe net cel putin, disputa plecati vs. ramasi. 🙂

    0
    0
  33. #85 Comentariu nou

    Katia, eu te inteleg, sunt mama si stiu prin ce ai trecut… In Romania toate sistemele de sanatate sunt private. Cei care lucreaza la „stat” utilizeaza doar infrastructura acestuia in interes privat. Si, ca sa nu divagam prea mult, iata 3 chestii de care m-am lovit numai in ultimele 3 luni:

    1. Sunt gravida in luna a 8-a si trebuie sa imi fac niste analize de sange decontate de catre casa de asigurari. Raspuns de la medicul de familie cand am cerut trimiterea „Stiti, fondurile sunt limitate si nu mai avem fonduri luna aceasta. Reveniti luna viitoare.”

    2. Am un PFA si pentru a intra in concediu prenatal trebuie sa aduc adeverinta de asigurat la inceputul fiecarei luni de concediu. In 2015 medicul nu are un sistem electronic in care sa verifice daca mi-am platit asigurarile.

    3. Pentru ca CASMB a transmis gresit situatia mea catre ANAF, iar ANAF-ul mi-a pus proprire pe cont pentru suma de 1700 Lei, am alergat 2 luni de la unii la altii cu chitante, extrase de cont, cereri peste cereri etc . Cand am intrebat de ce trebuie sa fac eu toate acestea cand un angajat nu si-a facut treaba mi s-a raspuns ca am optiunea de a renunta la cei 1700 de lei, „doar nu este o suma atat de mare”…

    0
    0
  34. #86 Comentariu nou

    Bey Aurele sau cum tio fi numele ..nu mai vorbi aberatii de doctorii din Germania saracie care Esti Ai ajuns Si tu in Germania cã dacã Te intreb cita Germanã Stii esti varza !!! Am mai auzit eu multi Romani cã tine cã doctorii din germania nu Sint buni !!! Ami Este greata de astfel de Romani care nu leaga 2 cuvinte in Germanã !!! Dute frate in Romania cã toti romanii vin in germania …ati distrus Germania veniti furati cereti ajutoare Sociale Sau munciti Pe 5€ pe orã
    Dar plecați frate cu toti in sărăcia aia din România ati venit sa distrugeți ce au construit alții …sa va fie Rușine !!! Ami este Rușine sa spun ca am fost născut in România !!!
    Eu sint de 30 de ani in Germania …cele mai proaste experiente le am cu românii

    0
    0