Vine vremea reconstrucţiei: cine o va face?

Se aude că nimeni nu mai semnează nimic prin ministere, nimic ce presupune achiziţii şi investiţii din bani publici. Sunt bani, dar nimeni nu-şi mai asumă nimic, de groaza procurorilor anti-corupţie; toată lumea temporizează, pasează şi tergiversează.

De aici, vom auzi din ce în ce mai des lamentări şi avertismente – DNA blochează România, nu se mai poate, justiţia devorează statul, jos teroarea procurorilor etc.

shutterstock_94590373

Sigur, nu e cazul de iacobisme acum, dar blocajul acesta e doar o altă descriere a corupţiei româneşti; el arată cât de extinsă este ea. Toate reflexele sistemului includ şperţul şi parandărătul şi nimeni nu ştie, de fapt, cum se pot cheltui banii publici în interesul contribuabilului fără scurgeri prin buzunarele subcontractorilor.

N-ar fi nici o problemă dacă procedurile ar fi clare şi neinterpretabile. Dar, în 25 de ani, politicienii n-au fost interesaţi de precizie în acest domeniu – dimpotrivă, sistemul a fost conceput şi construit cu diverse portiţe lăsate, strategic, pe ici pe colo, pe unde să intre tâlharii, în complicitate cu paznicii. Acum, trag ponoasele; construcţia li se prăbuşeşte-n cap.

Totul trebuie reconstruit. Cine-o va face?

(Ilustraţie: Neftali / Shutterstock.com)

Articol din categoria: ACTUALITATE

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Raspunsul ar fi o noua clasa politica, curata, corecta, competenta dar inzestrata si cu dorinta de a lucra in interesul national. Poate parea o utopie, insa acesta ar fi cam singurul raspuns acceptabil. Problema este ca aceasta noua clasa politica nu poate aparea peste noapte, iar pregatirea acesteia va dura putin mai mult decat am dori. Insa sunt convins ca acesti oameni care sa formeze o noua clasa politica se afla printre noi, dar fie nici macar n-au luat in calcul sa intre in politica, fie au fost descurajati sau marginalizati de reprezentantii actualei clase politice tocmai pentru a nu le da socotelile peste cap. Si cred ca noi toti putem contribui, fiecare atat cat poate, la aparitia si pregatirea acestei noi clase. Cred ca primul pas ar fi ca electoratul sa nu mai voteze oameni compromisi, corupti, dornici de a se infrupta din banii publici si sa-i promoveze doar pe cei corecti, competenti. Easier said than done.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Ar cam trebui un efort unanim, de la electoratul care pare a se trezi din somnul de 25 de ani pana la „nemtii” providentiali din politica. Folosesc pluralul pentru ca nutresc speranta ca-s mai multi.

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    E foarte adevarat
    „De frica DNA nu se mai face nimic.”

    Dar asta nu e vina DNA-ului. Ci vina sistemului care s-a incarcat cu lichele de oameni buni de nimic. Singura lor menire in sistem era sa capuseze banul public.
    Acum ca a aparut frica de puscarie. Nu isi mai permit sa arunce contracte la prieteni, acum trebuie sa-si faca treaba corect. Ceea ce e un mare soc pentru ei.

    Nu credeam ca voi apuca zilele astea 🙂

    Socul a venit o data cu demisia directorilor de la ANRP.
    Oamenii aia au realizat ca daca nu pot ciordi, salariul ala nu merita.

    Genial.
    Sa vezi hotul cum se vaita ca nu poate fura.

    Iar legat de cine o va face.
    E simplu.
    Oameni sunt, ca si la DNA ca si peste tot.
    Sunt oameni care vor sa faca ceva pe lumea asta, sa lase ceva in urma lor.
    Ei vor reconstrui Romania.

    0
    0
  4. Glumind amar, am putea trage concluzia că uite, corupţia făcea ca lucrurile să se mişte. Fiecare ştia exact ce, cui şi cât trebuia să dea, conform mercurialului. Ieşea banul, toată lumea era mulţumită. Mai lătrau ici colo nişte câini, dar caravana trecea. Lăsând lumea cu gura căscată. Ca la urs.
    Acum că DNA-ul s-a apucat să strângă urşii bătrâni şi să-i bage puţin prin rezervaţii, e şi normal ca spectacolul să lipsească. Dar cred că nu e cazul să ne facem griji. E deja martie, e vremea ca altă generaţie să iasă din hibernare. Alde gură-cască sunt şi ei pregătiţi. Show must go on…

    0
    0
  5. #5 Comentariu nou

    Salut Vlad !
    Bine zici ! E foarte probabilă varianta descrisă de tine. Dar bipezii nepricepuţi sunt astfel deconspiraţi. Că sunt numiţi poilitic şi nu pe competenţă este foarte bine cunoscut. Cred că ar fi foarte interesant şi relevant să ştim ce procent ar deţine a doua categorie de funcţionari din ministere, deconcentrate ?

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    Bună ziua!
    Eu zic să nu vă faceți griji prea multe din pricina asta. Prin toate instituțiile sunt și oameni corecți și dornici să facă lucruri bune și în mod corect pentru țară, totul este să fie lăsați să le facă. Sunt și oameni integri, competenți, care iși vor asuma lucruri corecte, dar o să mai treacă un timp până când lichelele vor ceda, se vor retrage sau vor fi retrase. Problema este că politicul e implicat până la cele mai joase niveluri, în cele mai mici verigi ale societății și el este toxic de sus până jos, deci aici trebuie schimbare. Soluțiile trebuie să vină tot de la oamenii corecți, onești, responsabili și capabili să producă schimbare. Până în 2016 pot apărea variante noi pe scena politică, propuse de astfel de oameni, iar cei care nu se implică în mod direct în politică să-i susțină. E absolut necesar ca oamenii cu potențial să iasă la lumină și să facă ceea ce trebuie. Vezi campania din 2014 pentru președintele Iohanis!

    0
    0
  7. #7 Comentariu nou

    Lasa ca vin alegerile locale si atunci o sa faca. Atunci ar trebui sa stea DNA cu ochii pe ei, sa le faca la pretul corect. S-ar crea un precedent extraordinar, cand ar vedea lumea cat de multe se pot face cu un sfert din banii cheltuiti pana acum 🙂

    0
    0
  8. #8 Comentariu nou

    Daca ar intr-adevar un „moment zero”, ceea ce ma indoiesc, lucrurile ar fi intrucatva simple. Pur si simplu s-ar incepe o reconstructie pe baze sanatoase, iar efectele pozitive ar aparea aproape instantaneu.
    Dupa pararea mea, este doar o schimbare de linii, urmand ca un alt pseudo-moment zero sa apara atunci cand noii veniti se vor fi dedulcit si ei la randul lor.
    Exista insa o constanta a tuturor acestor dezvoltari: nefericitii care vor continua sa produca si isi plateasca darile in asteptarea unor iluzorii urmatoare momente zero.

    0
    0
  9. #9 Comentariu nou

    Nicio clipa nu ma tem de lipsa de adaptabilitate a hotiei la romani…

    0
    0
  10. #10 Comentariu nou

    Ce de romantici pe aici. Nu va fi nicio reconstructie. Dimpotriva, noii hoti vor fi mult mai atenti si ‘smenurile’ mult mai complicate. Va evolua specia lor la un grad de inteligenta superior si atunci va fi fooooarte interesant.

    0
    0
  11. #11 Comentariu nou

    cum cine? EBA!!!!!

    0
    0
    • #12 Comentariu nou

      Dezamagitor…

      Cand sunt atatia oameni de valoare, care stiu totul despre ce-i bun si drept in tara asta, dumneata faci bancuri usurele?!?
      Acum, cand Grecu, Tudor, Ciuvica, Serbanescu si multi altii d’abia asteapta sa scuipe… in palma, sa reconstruiasca tarisoara asta furata cu sutienu’ de alter-ego-ul matale, dumneata faci apel la nume din apusa epoca basista, DNA sa o aiba in paza?!?

      Va rog, mon cher*… sa avem parol.

      */ Ca tot sunt patrunsi toti editorialistii NYT de viziunea „largilor bulevarde din Micul Paris”…

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Ia vedeti ce frumos v-a enumerat domnul George, calitatile pe care trebuie sa le aiba cei care pot scoate tara asta din marasmul in care au adus-o urmasii bolsevicilor in cei 25 de ani. Să nu-mi spuneti ca cei pe care i-ati enumerat se încadrează… daca nu stiti trecutul lor și aveti doar imaginea de la A3, mai documentați-vă. Surse sunt suficiente…

      0
      0
  12. #14 Comentariu nou

    Cine nu o poate face:
    – oamenii mediocrii, care nu inteleg democratia/drepturile fundamentale, de ex: vot, exprimare, egalitate in fata legii etc;
    – oamenii cu mentalitati invechite;
    – oamenii care vor sa se imbogateasca prin aceste functii;
    – oamenii care nu sunt experti in niciun domeniu;
    – oamenii care au lucrat doar in sistemul public (cum poate o persoana care nu a lucrat in mediul privat minim 5-10 ani sa dea legi care sa schimbe/imbunatateasca un domeniu pe care nu il cunosc din interior?)

    0
    0
  13. #15 Comentariu nou

    Cine o poate face:
    – Oamenii cu spirit civic carora le pasa de societate, de tara si de viitor;
    – Oamenii care au o viziune si inteleg care ar trebui sa fie rolul statului si al politicienilor in raport cu cetatenii (rolul de a servi si a lupta pt bunastarea cetatenilor);
    – Oamenii care respecta cetateanul indiferent de titlu, sex, etnie, orientare religioasa sau sexuala;
    – Oamenii care pun in centrul guvernarii cetateanul;

    0
    0
  14. #17 Comentariu nou

    – Noi toti: prin reinnoirea gandirii, atitudinilor noastre, prin cum ne educam, informam si ne comportam.
    – Oamenii integrii, care invata mereu din greselile lor si ale altora;
    – Oamenii care vad si vor sa creeze un alt fel de a face politica (oameni care ori au fost in alte sisteme cu democratii mai vechi/mai functionale sau care inteleg ce se intampla pe alte meleaguri …macar sa fie informati despre alte sisteme).
    – Oamenii care judeca tot ceea ce citesc sau ce se intampla.

    0
    0
  15. #18 Comentariu nou

    Nu ca le-as tine partea … dar la banii care sunt in politica … sincer fara sa „ciupeste” ceva nu prea are rost.

    Am gasit pe net urmatorul site cu lista de salarii a parlamentarilor romani: http://www.romanialibera.ro/special/documentare/un-senator-roman-costa-cat-trei-parlamentari-unguri-215932

    892 euro – salariul net al unui senator
    868 euro – salariul de bază al unui deputat

    Cunosc persoana care lucreaza pe vanzari bauturi alcoolice (firma de distributie) care in lunile de vara castiga banii astia.

    Is curios ce inginer, economist, sociolog care are cunostinte serioase pe domeniul lui si-ar lasa job-ul de la privat sa devina senator sau deputat … sa fie in permanenta urmarit de DNA, SRI … si la orice mica greseala sa fie luat de acasa cu televiziunea si dus la audieri …. toate astea pt un salar net de ~900 euro. Si asta doar pt 4 ani. Aaa … si sa nu uitam ca, ca sa ajungi in acea pozitie tre sa mai cheltui niste bani si pe campanie (buna dezbaterea aia de la Europa FM cu banii de campanie … sa vina de la buget ori de la privat 🙂 ).

    Cine mi-ar place mie sa faca acea reconstructie? Pai oameni ca tine Vlad … si ca Moise (aaa … sa nu uit si de dl Lucian Mandruta).
    Voi aveti deja capital de imagine … trebuie doar sa vreti sa candidati … si apoi sa traiti 4 ani cu 900 euro net pe luna si sa faceti acele „minuni” pe care le asteptam cu totii.

    Deci ce zici? Te bagi? Daca nu … de ce nu?

    0
    0
    • Well… E intr-adevar o problema (salariul mic pentru unii) dar, in acelasi timp, e un salariu foarte bun pentru milioane de oameni. Iar un salariu mic – dar de peste doua ori mai mare ca salariul mediu – nu e niciodata o scuza ptr furt.

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      Corect!

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Eu inteleg ca nu e o scuza salariul mic pt magariile care le fac. Dar unde is atunci toti acei oameni cu calitatile expuse de @George? Probabil la privat.

      Exact cum Moise si probabil si tu Vlad ne vrei pe noi astia din Diaspora acasa … cu ocazia asta va zic si eu voua … hai Moise … hai Vlad … lasati TV-ul … radioul … si haideti … fiti cei care re-construiesc Romania.
      Promitem ca vom veni si noi acasa!

      0
      0
    • Ah, dar eu nu sustin campaniile alea cu „sa vina romanii inapoi”! O sa vina ei dac-or sa vrea – sau daca n-o sa mai poata.

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      salar (salariu), mi-ar place(mi-ar placea) siiiiiiiiiii Luciaaaaaaaaaaaaaaan Mindrutaaaaaaaaaaaaa!!!!! super! si EBA mai!

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      900eur e doar salariul net, la care mai pui diverse sporuri, deplasari, mancare, cazare, haine etc ce mai primesc „aleșii”

      0
      0
  16. #25 Comentariu nou

    E adevarat, toate institutiile publice, companiile nationale si regiile statului trec printr-un astfel de blocaj. Frica asta de DNA, e dublata si de incompetenta si impostura crasa – toti sunt pusi sa fie ministri sau directori de catre „partid” si sunt incapabili sa ia decizii tehnice sau economice de capul lor. Atat timp cat in Romania va functiona ierarhia non-valorilor, nu este nimic de facut….

    0
    0
  17. #26 Comentariu nou

    Ați văzut recent dvs prin ministere să fie scoase posturi la concurs? Câtă vreme acolo sunt oameni numiți politic iar posturile blocate, ce întrebare e asta, cine? Schimbarea nu pică din cer, nici chiar în USA. Pentru asta trebuie voință politică: schimbată organigrama, deblocate posturile, angajări pe bază de competențe, pe scurt trecerea la oleacă de meritocrație. Altfel, țara arde și noi… așteptăm să moară baba (ca să nu se mai pieptene)!

    0
    0