Temă de casă de la dom’ profesor Iohannis

Eu nu-s deloc dezamăgit/înfuriat de invitația președintelui către „stradă” să-și aleagă niște reprezentanți pe care să-i trimită la „consultări”. Ba dimpotrivă, cred că e unul dintre cele mai bune gesturi pe care le putea face dl. Iohannis în acest moment. Mă refer la efectele invitației pe care a lansat-o, nu la invitația în sine sau la modul în care a făcut-o. Adică, da, cred că nu era necesară brutalitatea impunerii termenului de „până la miezul nopții” pentru trimiterea mailurilor cu propuneri la președinție, dar asta e o chestie secundară, până la urmă. La fel, nu contează nici faptul că, formal, nimeni din afara partidelor nu poate participa la consultările pentru desemnarea unui prim ministru – Constituția e clară în privința asta. Altceva e important. Important e ce a provocat invitația chiar în stradă – anume, efervescență, dezbatere, un început de cristalizare a cererilor.

Firește că strada nu-și va putea desemna într-o singură seară mesageri cu adevărat reprezentativi, e o naivitate să și iei în discuție asta și să te indignezi că n-are lumea timp să se lămurească cine, ce şi cum. Singura reprezentativitate a străzii, acceptabilă într-o democrație, e dată de competiția electorală și de votul democratic. Nu e cazul aici – nu e cazul deocamdată. Pentru ca o asemenea reprezentativitate să poată fi însă extrasă din piață şi trimisă la un moment dat în Parlament, nu la Cotroceni, e nevoie mai întâi de toate ca piața să producă forme de organizare care pot participa la alegeri.

Adică e nevoie de partide – deci de exprimarea unor interese comune în programe politice. Acestea trebuie articulate, dezbătute, scrise, asumate și promovate de grupuri de cetățeni care decid să se implice într-un proiect comun. Asta trebuie să rezulte din manifestaţiile #Colectiv, competitori politici. Până acum, toate demonstrațiile mai mult sau mai puțin spontane din ultimii ani au rămas sterile, s-au epuizat în niște marșuri năuce prin oraș. Din ele n-au ieşit, la final, decât bătături și nici o alternativă la urne. Sterilitatea aceasta trebuie să înceteze.

În felul său bolovănos și profesoral, președintele a dat ieri o temă de casă elevilor din piață. Ce a provocat președintele, prin invitația lui atât de neașteptată, este tocmai începutul unui proces de cristalizare. Priviți ce se întâmplă: oamenii au început să scrie revendicări pe hârtie sau pe net; apar liste, punctaje, planuri și idei, se dezbate și se discută, se evaluează, se respinge sau se validează. Multe din propuneri sunt complet tâmpite, unele interesante, dar irealizabile, altele foarte bune iar câteva pot constitui punctul d eplecare pentru orice partid nou (aici, o colecţie interesantă, şi cu bune, şi cu rele), dar pur și simplu nu contează, acum. Ce e important e că se întâmplă, în sfârşit, ce așteptam de atâta vreme: cetățenii se implică în viața cetății și nu doar că vor să-și ia înapoi puterea, ci încep să și înțeleagă cum pot face asta. Din această fermentație haotică are ceva mai multe șanse să iasă ceva bun pentru societate decât din nemișcarea anterioară.

Articol din categoria: POLITICĂ

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. În aceste momente de grea cumpănă, românii trebuie să dea din nou dovadă de profunzime și să acționeze nu pripit, ci după o îndelungă chibzuință. Există un om, unul singur, care reușește de fiecare dată să strângă în jurul opiniilor lui mai multă lume decât toți politicienii laolaltă, cu tot cu președinte. El este mult mai iubit și apreciat decât toate persoanele publice din România la un loc, iar aceste lucruri sunt dovedite clar, prin cifre.

    Trebuie să lăsăm egoismul și ipocrizia deoparte și să trimitem în fața lui Klaus pe singurul om care, exact pe teritoriul unde se spune că Klaus a câștigat alegerile și unde se spune că românii se mobilizează pentru revoluție, adică pe facebook, are un avantaj insurmontabil, dovedit constant de cifre. Pentru că românii vor performanțe, nu vorbe!

    Românii nu trebuie să își aleagă o voce, românii au avut dintotdeauna voce.
    TONY POPTĂMAȘ PRIM – MINISTRU!

    0
    0
  2. Eu as vrea sa vad o multime de demisii din presa. Demisii de la intact, de la RTV, de la Realitatea TV, de la B1…
    Avem presa cu agende, directii, cu haturi in gura. De ei nimeni nu zice nimic, nimeni nu se plange, nimeni nu-i huiduie cu adevarat. Ne-am obisnuit cu porcismele. Dar sistemul acesta corupt si cancerigen este aparat si promovat de presa, presa ce ar trebui sa fie libera.
    Noi nu mai avem jurnalism care sa prezinte faptele, avem jurnalism de anliza, jurnalism de opinii, manipulare jurnalistica.

    De ce Iohanis este bolovanos? Asa a fost intotdeauna, dar au fost intotdeauna televiziuni care l-au prezentat ca o alternativa viabila. L-am votat pe Iohanis si cred ca am votat un NIMENI. Ponta era o tumoare prea mare, dar de ce sa nu oferim spatiu de expunere unor oameni noi? De ce presa are agende? Pe cand un articol despre presa?

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Intradevar ideea e cretina „aveti 5 minute” sa va organizati.
    Insa in prostia lui, pentru ca sunt sigur ca nu s-a gandit la asta a iesit ceva bun.
    Au inceput lumea sa gandeasca mai practic acest protest si sa vina cu solutii.
    Ceea ce e bine.

    Anarhia nu e o solutie dar nici sa continuam in căcatul actual

    0
    0
  4. I-as intreba pe cei care au mers serile acestea in strada sa protesteze daca accepta ca dl Iohannis sa negocieze viitorul Premier si Guvern al Romaniei cu seful celui mai mare partid politic, condamnat penal pentru frauda electorala? De ce nu se distanteaza acum cand inca mai are sustinerea strazii? Oare asa asculta dl Iohannis vocea strazii? Nu coruptia a dus la moartea oamenilor din Colectiv?

    0
    0
    • #6 Comentariu nou

      I-as intreba pe cei care posteaza daca au citit Constitutia. Cerem respectarea legilor dar ne bagam picioarele in ele?

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Ne-am cam incins. Si e normal. Dar chiar nu puteti sa ii cereti presedintelui sa incalce pur si simplu Constitutia, ca sa asculte vocea strazii. Adica sa refuze consultarea partidelor parlamentare in vedrerea desemnarii unui nou premier.

      Daca „strada” ii cere asta, atunci inseamna ca strada cere prostii. Ar fi cazul sa incercam sa fim ceva mai rationali cu ce anume se poate obtine acum.

      0
      0
  5. #8 Comentariu nou

    Fii pe pace, nici nu ne-am fi facut griji ca ceva din ce face domnul Iohannis s-ar putea sa te deranjeze. Nici pe tine, nici pe oamenii din strada. Dansul e un mesia pogorat printre noi din ceruri, ca atare nici tu, nici strada care cere demisia intregii clase politice, n-ar avea caderea sa se supere in vreun fel pe domnul Iohannis. Dansul chiar si cand promova si promulga legile Big Brother o facea pentru binele suprem, chiar si-atunci cand laolalta cu politrucul Oprea isi marea salariul, sigur, o facea tot pentru noi. Si cam tot ceea ce-a facut domnul Iohannis in ultimul an, adica nu mare lucru, a facut-o tot pentru noi. Din pacate, in afara de dansul, care a spus un adevarat intr-o declaratie de presa, si anume ca primul pas de normalitate in romania a fost alegerea domniei sale, in felul asta aruncand la gunoi toate teoriile tampite cum c-a fost votat doar pentru ca n-a fost Ponta. La fel si-acum. Eu sunt convins ca din randul cetatenilor se vor pogora la Cotroceni niste ingeri pazitori ai acestui popor care vor face in asa fel incat domnia sa sa ia cele mai bune decizii pentru popor. Pana la urma dansul e pazit de ingeri, caci altfel, in urma noilor informatii cum ca nici cluburile si nici primaria din Sibiu n-au aviz de la ISU, tragedia din Bucuresti s-ar fi putut intampla chiar in orasul din care a venit domnul Iohannis. Doar ingerii au avut grija ca dansul sa nu se confrunte c-o astfel de problema.

    0
    0
  6. #12 Comentariu nou

    eu cred ca deadline-ul i-a fortat sa fie activi, sa gandeasca, sa caute, sa aleaga pe cineva. deadline-ul e bun pentru ca te forteaza sa inveti sa te organizezi rapid, sa gandesti rapid, sa cauti solutii rapid. cred ca asta a vrut iohannis de la protestatari, sa ii forteze sa se organizeze, acum, pana cand nu e prea tarziu, pana cand nu se desumfla entuziasmul. a fortat coagularea unui inceput, si cred ca e bine.

    0
    0
  7. #13 Comentariu nou

    @Vlad Petreanu – destule articole pe tema asta. Mai bine mergeți careva din blogosferă la întâlnire. Cineva cu notorietate, și care nu înjură pe blog (la propriu).

    0
    0
  8. #14 Comentariu nou

    Vlad, off topic, scuze: emisiunea era mult mai buna cu Moise.
    On topic: Romania arata cum arata si din cauza unor persoane ca Ctp, Cristoiu & Co si a caror relevanta in spatiul public de azi e, cel putin pentru mine, nula.

    0
    0
  9. #15 Comentariu nou

    Si tu crezi ca ”strada” si-a ales reprezentantii sau reprezentantii au ales strada pe care au manipulat-o dupa cum au dorit?…Cum explici ca acum sunt doar reprezentanti ai fundatiilor ruse sau americane la Cotroceni? Pe mine una ma sperie aceasta putere a ”strazii” compusa din oameni atat de usor de manipulat…Pana la urma tot timpul drumul spre iad a fost pavat cu bune intentii..

    0
    0
    • Ce conteaza cine sunt si pe cine reprezinta daca toti impreuna au exprimat fix cererile noastre in spiritul strazii?
      E trist pentru ca nu mai sunteti in stare sa vedeti normalitatea lucrurilor firesti si bune de atatea conspiratii rusesti, americanesti si jidanesti pe care le aveti in cap.

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Ionita si Mihaiu pe cine/ce reprezinta, de exemplu?

      0
      0
  10. Eu m-am strofocat și am făcut aici un soi de sinteză a cererilor, care e mai ușor de parcurs decât toate paginile din site-ul ăla.

    0
    0
  11. „formal, nimeni din afara partidelor nu poate participa la consultările pentru desemnarea unui prim ministru – Constituția e clară în privința asta”

    De acord! Doar ca „vocea strazii” ar putea avea o influenta destul de mare in privinta alegerii noului prim ministru. 🙂

    0
    0
  12. #20 Comentariu nou

    Se vede ca Iohannis e profesor la baza.
    Obisnuit cu 3 luni de vacanta, in rest program de luni pana vineri de la 8.00 la 16.00.
    Cred ca zilele astea, cu discutii cu partidele si cu „reprezentantii societatii civile” l-au cam extenuat, fiind obligat sa stea peste program si sa mai si vorbeasca la televizor.
    Altfel nu-mi explic de ce o lalaie cu o „noua runda de negocieri” hat-hat, „in cursul saptamanii viitoare”.

    Daca ar fi inteles macar ceva din solicitarile – de bun simt – ale „societatii civile” ar fi vazut ca ele aveau termene clare de actiune, ASAP, pentru a se putea dovedi utile.

    Ori tocmai asta evita dom’ profesor?

    0
    0
  13. #21 Comentariu nou

    Eu cred ca este nevoie de un guvern de tehnocrati care nu poate sa functioneze fara un pact de sustinere intre principalele partide. Iar un astfel de pact de sustinere poate fi obtinut ACUM sub presiunea strazii. Cu alte cuvinte, sper ca pot fi “convinse” partidele sa semneze sub arbitrajul presedintelui un pact de sustinere al unui guvern de tehnocrati 100% curat.

    Trebuie ca macar pana in 2020 sa fie un guvern de tehnocrati care sa asigure printre altele depolitizarea structurilor centrale si locale.

    Fara acest ragaz clasa politica nu poate fi “resetata”. Ba mai mult dupa alegerile din 2016 se vor napusti si mai abitir asupra structurilor centrale si locale.

    In acesti 4 ani guvernul va asigura inlocuirea oamenilor pusi politic cu tehnocrati, va putea demara proiecte importante si nu in ultimul rand va putea elabora o strategie pentru modernizarea Romaniei pe care sa o respecte toate fortele politice importante.

    Partidele in acesti 4 ani vor sprijini guvernul, vor elabora noi legi si nu in ultimul rand vor “repara” legile existente.

    “Piata” va avea ragazul sa se mobilizeze pana la alegerile din 2016 si prin propunerea de candidati curati, nepatati politic vor putea intra in Parlament. Mai ales in aceste conditii cand o “miza” importanta (guvernarea) va lipsi de pe agenda partidelor politice iar politicienii vor incerca sa convinga electoratul ca sunt capabili sa elaboreze legi bune.

    0
    0
    • Tehnocraţii depind de bunăvoinţa partidelor din parlament, care le aprobă – sau nu – iniţiativele. Guvernele de tehnocraţi sunt foarte slabe într-o democraţie.

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Corect!

      Insa eu cred ca asta este singura solutie in situatia in care suntem cu structuri centrale si locale profund politizate, cu politicieni „penali” care se tin de scaune, cu magistrati „controlabili” care manipuleaza dosare, inclusiv cu structuri de informatii si de aparare viciate de interese de putere.

      Doar un guvern de tehnocrati poate depolitiza institutiile centrale si locale. Doar un guvern de tehnocrati poate disciplina primarii si sefii de CJ. Doar un guvern de tehnocrati poate stabili o strategie pentru modernizarea Romaniei.

      Dar acest guvern de tehnocrati trebuie sa functioneze pana in 2020. Altfel politicul va „murdari” si va „strica” din nou totul. De ce? Pentru ca „s-a incetatenit” obiceiul ca sefii locali sa fie pusi politic, pentru ca dosarele SIPA sunt pe mana unor smecheri, pentru ca au fost „facuti” asa de multi generali care nu meritau incat parte din ei inca acestia se simt datori.

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      Asa cum am si subliniat, piata poate ACUM sa impuna partidelor un pact pentru sustinerea unui guvern de tehnocrati pana in 2020.
      Sigur ca doar presedintele este cel in masura sa dea momentului insemnatatea care merita.
      Cu alte cuvinte un presedinte vizionar poate sa medieze partile pentru obtinerea acestui pact.
      Partidele se declara de acord cu primenirea clasei politice dar nu pot scapa de miza guvernarii!
      Prin acest pact miza guvernarii dispare si partidele vor putea sa-si vada de restructurare.

      Sigur ca presedintele poate fi in continuare jucator iar partidul favorizat va avea girul „prezidential” pentru a-si consolida puterea prin „acapararea” institutiilor, prin „controlarea” justitiei, prin „manipularea” societatii civile si a mass-mediei.

      0
      0
  14. #25 Comentariu nou

    sunt curios cum va reactiona societatea civila cand toate revendicarile de bun simt inainte lui johannis vor fi rejectate de catre mafiotii din cadrul Parlamentului

    0
    0
  15. #26 Comentariu nou

    E adevarat ca un guvern de tehnocrati nu are suficienta putere intr-o democratie pentru ca nu are parghii politice. Dar are parghia strazii. Parlamentul tace malc pentru ca stie ca strada il poate demite. Despre asta este vorba in scandarile strazii.

    Parlamentul este ales de popor iar daca (nu stiu cum putem valida intrebarea asta) poporul vrea un guvern de tehnocrati parlamentul trebuie sa-l sustina.

    0
    0
    • Eu nu sunt impotriva unui guvern de specialisti – de altfel, cred ca asta va fi solutia acum, pentru ca nici un partid nu se-ncumeta sa ia guvernarea; pe oricine-ar propune, tot va fi intampinat cu un val de huiduieli, si vin alegerile, nu vor sa intre in alegeri in felul asta.

      Ce spun este ca degeaba or fi specialistii bine intentionati (chiar asa, ce raspundere au ei?) daca partidele mentin puterea de decizie in Parlament – cum e si firesc intr-o democratie.

      Cat despre „dizolvarea Parlamentului de catre strada”, asta nu se poate face.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      „…daca partidele mentin puterea de decizie in Parlament”

      Tocmai aici e „spilul”. Un pact mediat de presedinte si semnat de partide reprezinta solutia la acesta problema. Cu alte cuvinte in acest pact se pot stabili obiective imediate pana in 2016 cat si obiective pana in 2020.
      Sigur ca se asteapta implicare mai mare a cetatenilor care pot „supraveghea” respectarea pactului atat din postura de societate civila cat si din postura de „suflul nou” din politica.
      Eu cred ca trebuie sa se inteleaga ca decuplarea clasei politice de miza alegerilor fie chiar si pentru un mandat reprezinta o sansa a politicienilor de vocatie care pot schimba Parlamentul.

      Cred ca presedintele poate face acest lucru si mai cred ca el intelege ca asteptarile in aceste momente sunt foarte mari…

      0
      0
  16. Iohanis s-a dus in strada cu alte scopuri. Faptul ca are alaturi fostul PDL ii compromite orice credibilitate.

    0
    0