Clientu’ nu-i rege în România de la stat, că România-i republică la stat

Sunt 3 parcări pe termen lung la aeroportul Henri Coandă, una oarecum în fața terminalului de plecări, una de partea cealaltă a drumului ce trece prin fața aeroportului și, în fine, a treia după sensul giratoriu, spre DN1, la ieșire (spun asta pentru cei care vor să-ncerce și nu știu amplasamentul tuturor).

Costă 40 de lei pe zi în primele două zile, adică foarte ieftin având în vedere alternativa transportului cu faimoșii taximetriști bucureșteni.

Cele 3 parcări pe termen lung ale aeroportului au, împreună, cam 1000 de locuri, și nici unul nu e liber niciodată pentru oameni obișnuiți. Adică nu spun că trebuie să dai șpagă sau să fii mahăr sau ceva ca să găsești un loc liber (deși…), zic doar că dacă nu câștigi în mod obișnuit marele premiu la loto sau nu ai obiceiul să scapi cu viață, singurul, din catastrofe feroviare sau aviatice, nici loc în parcarea pe termen lung de la Otopeni n-ai de ce să cauți. Nu toată lumea are noroc în viață.

Treci cu mașina prin fața barierelor blocate, disperat că pierzi avionul, și te privește placid câte un paznic agasat de atâția clienți, “dă-i drumu, nu e locuri, ce nu pricepi?”

Ce faci dacă ai nu una, ci 3 parcări mereu pline, care-ți aduc găleți de euro zilnic, și ești înconjurat de zeci de hectare de teren?

Dacă ești un om obișnuit, te gândești cum să mai faci o parcare, două, trei.

Dacă ești șef la Otopeni, nimic, evident. Dă-i dreaq de bani, pasageri, elementar bun simț de administrator.

Cererea pentru locuri de parcare pe termen lung la aeroport este atât de mare încât s-au dezvoltat afaceri private paralele, de partea cealaltă a DN1, bazate pe penuria de inteligență a managementului de la Henri Coandă. Aceste parcări private, evident mai scumpe, oferă inclusiv serviciu de shuttle – ești dus la Plecări după ce-ți lași mașina la ei, ești adus de la Sosiri când vii. Și aceste parcări sunt atât de pline încât abia găsești un loc liber dar, dacă nu, nici o problemă, lași cheia paznicului și se descurcă ei, că doar ești client și clientul e rege – peste tot, dar nu și la stat. La stat e republică, regii sunt ghilotinați cum se-apropie de bariera parcării. Jos tirania!

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. vezi ca una din cele 3 este ocupata de masinile companiilor de rent-a-car

  Thumb up 1
 2. Am lăsat recent mașina într-una din cele private și am ieșit mai bine decât la Otopeni la preț, plus servicii foarte bune și oameni cu bun simț.

  Thumb up 0
 3. ‘Rața i dreacu cu aeropoartili voastre …lumea moare de foame …nu le ajunge ajutoru social sa plateasca votca si tigarili pe caiet la non stop si voi …va plembati pi la Paris pi la Roma
  Huooo la munca ortodocsilor futu va pastele si anafura mamii voastre de enoriasi ..
  I auzi Victore ce vrea astia parcare la aeroport da de unde au bani de masina
  Sho pa ei VVP ule să le arăti tu lor !!
  Sus Pesedeu jos basistiiii
  ☺☺????????

  Thumb up 2
 4. Te-ai intors vreodata noaptea la una din parcarile “oficiale” de la Otopeni? Daca da probabil ca te-ai intalnit cu aceeasi paznici “binevoitori” care iti propun ca pentru 50 – 100 de lei in functie de cate zile ai stat sa iti ridice bariera la iesire fara sa validezi jetonul. Probabil ca si la venirea in parcare tot asa merge treaba.

  Thumb up 0
  • Similar, un controlor pe CFR mi-a propus sa nu-mi composteze biletul si sa i-l dau lui.

   Thumb up 0
  • Aaa…cfr!!..in primavara am mers la Iasi, trenul pleca la 4:50 dimineata,da!!..contolorul trenuluu statea la casa de bilete si “pescuia”calatori..
   Ma intreaba si pe mine si-i raspund: biletul e 20 de lei!..mai tarziu a fost control in tren pana la Pascani!…In gara Iasi asa urât se uita la mine dna.controlor, n-ai vazut asa ceva! O fi crezut ca sunt sub acoperire!? :)

   Thumb up 0
 5. Nu il duce capul pe manager sau parcarea de vis-a-vis e a lui?

  Thumb up 0
 6. Vlad, incerci sa ne descrii o lupta intre sobolanii mari, insa cu prea putine amanunte ;) Asteptam…

  Thumb up 0
 7. Vlad, ai dreptate si nu prea. Parknfly are filiale peste tot în Canada, asta înseamnă că toți managerii de aeroporturi din Canada sunt la fel de idioți ca cei din România ?
  https://www.parknfly.ca/Locations.aspx

  Thumb up 0
 8. Autobuzul 380, parca, te duce la Otopeni de la Gara de Nord. E o varianta.

  Thumb up 0
 9. Salut Vlad

  Eu las masina de cativa ani acolo si mereu am gasit loc in parcarile pe termen lung. Cateodata mai departe, cateodata mai aproape dar de fiecare data. Asta insemnand de cel putin 20 de ori in ultimii 3 ani.

  Poate ai avut ghinion? :)

  Thumb up 0
 10. Afacerile private paralele nu au oare nici o legatura cu persoane din conducerea aeroportului? Intreb doar, nu dau cu parul :)

  Ar merge niste investigatii jurnalistice.

  Thumb up 0
  • Depinde de afaceri. Nu văd nici o problemă în existența afacerilor particulare paralele atâta timp cat nu există conflict de interese (vezi linkul postat mai devreme de mine). Și asta ți-o zice un socialist :D

   Thumb up 0
 11. Vlad, 40 lei/zi e ieftin? Eu zbor de minim 20 ori / an, si in 90% din cazuri merg cu taxi la aeroport, si ma costa dus -intors aproximativ 50 lei. Nu inteleg cum ar fi mai ieftin sa las masina acolo daca sunt plecat mai mult de 24 de ore.

  Thumb up 0
 12. Putin ciudat, dar eu am gasit loc mereu la long term. Problema e ca din moment ce ai intrat in una si nu gasesti loc, trebuie sa platesti jetonul ca sa iesi :) Nu cred ca este cu ceva timp invarteala pentru cazul in care nu gasesti loc. Gen 10 minute.
  Cat despre pret, zic ca e bine. Nu de alta dar imi amintesc ca in trecut era prima zi 80 de lei si apoi scadea in treptat.
  Si automatul de plata din parcare nu functiona. Deci am avut de mers inapoi la terminalul de plecari ca sa platesc. Dragut cand bate crivatul pe afara.
  Si pentru cei care ii dau cu autobuzul fermecat. Nu toata lumea locuieste in Bucuresti si nu toata lumea are zboruri la orele cand circula autobuzul. Motiv pentru care o sa vedeti noaptea multi dormind prin aeroport pentru ca au fost nevoiti sa vina devreme cu autobuzul pentru ca la ora cand au ei zbor nu e mai circula marele 780.
  Asadar taxi s-ar putea sa te coste la cam cat dai pe parcare. Asta daca nu te tiganesti cu ei putin pana sa accepte o cursa pe ceas. Si un taxi nu te duce la cucuietii din deal si din motive ce tin de rovigneta si altele.

  Thumb up 0
 13. Nu cred ca e o regula de aur care spune ca trebuie sa fie parcari suficiente unde sa-ti lasi masina. Lumea de obicei merge la aeroport cu alte mijloace de transport in comun sau daca chiar foloseste o masina privata atunci prefera sa fie dus de cineva la aeroport, tocmai pe considerentul ca nu prea ai unde lasa masina.

  Thumb up 1
 14. Și chiar dacă mai sunt locuri în parcările pe termen lung nu mai sunt jetoane. Pățită astă vară

  Thumb up 0