Moartea lui Dan Condrea: poate nu e totul pierdut

Condrea nu era, poate, păstrătorul tuturor secretelor, dar el avea cheia de la prima cameră a labirintului. O ia cu el în mormânt – asta dacă nu a lăsat cumva, pe undeva, vreo scrisoare de adio cu date, detalii, dovezi și descrierea întregii afaceri. Asta ne și scoate din sărite la moartea acestui om: ne-a rămas dator pe vecie cu adevărul, după ce ne-a furat de sănătate și viață un deceniu întreg. Condrea a fost un nenorocit până în ultima clipă. Cred c-a urât oamenii cu patimă, ca un psihopat.

Eu nu cred că Dan Condrea a fost omorât. E prea complicat din punct de vedere logistic să fi fost ucis așa, în locul respectiv. Știu locul, trec destul de des prin zonă. Acolo e o linie dreaptă de vreo 4 kilometri, doar cu câmp liber în stânga și-n dreapta, iar porțiunea cu copaci groși, seculari, are doar câteva sute de metri. Să-l determini să iasă de pe șosea, la 150 km/h, exact în locul respectiv, drept într-un copac, mi se pare cu totul neplauzibil.

Asta nu înseamnă că nu pot crede că Dan Condrea a fost determinat să se sinucidă. Poate că, așa, rămân undeva niște bani pentru copil. Poate că a fost făcut să creadă că asta-i singura ieșire. Pentru noi, însă, ieșirea lui este fundătura noastră. Ce mai putem afla acum?

Dar poate nu e totul pierdut. Condrea n-a fost singur în escrocheria Hexi Pharma. Într-o țară atât de coruptă nu șperțuiești niciodată de capul tău. Nu-ți trebuie numai complicități, îți trebuie încuviințări ca să crești un asemenea business întunecat la nivel național (ba chiar trans-național, din câte începem să aflăm, că vindea și în Bulgaria). Poate că a crescut prea mare ca să mai poată fi camuflat. Poate că Hexi Pharma este un câmp de luptă prin intermediari. Ca atare, cine l-a expus pe Condrea poate continua cu dezvăluirile, de ce nu? Așa ar fi logic. Nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș. Nu te bazezi doar pe un tip cu o cheie de la prima cameră a secretelor, că poate fuge cu cheia, poate i-o strică sau poate “i-o pierde” cineva.

De un lucru sunt însă sigur. Sunt absolut convins că, de această dată, organismele legitim învestite în statul român ca să afle adevărul – Poliție, Parchet, instanțe – nu vor putea să-l afle dacă undeva, în subteran, proprietarii mortului vor face pace cu cei care l-au expus.

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. eu cred ca tocmai acum o sa aflam mai multe pentru ca complicii lui o sa dea vina pe el cu lux de amanunte. Mortul nu se poate apara dar poate lua asupra lui orice.

  Thumb up 0
 2. Avem nevoie de o ultra-mega-super-conspiratie. E greu de acceptat ca am putut fi talhariti in halul acesta. Mi-e teama ca e vorba doar de coruptie elementara, asta a dat bani pe unde trebuie… si nu l-a intrebat nimeni nimic. Pentru ca asa e in Romania. Ungi usa care trebuie si nu mai scartaie nimic. Am citit si eu opiniile expertilor in criminalistica, cu stagii pe Facebok, ca nu s-a omorat, ca nu e el… Cred ca unii au vazut prea multe filme politiste indiene.

  Thumb up 0
 3. Sper ca nenorocitul asta sa ajunga sa realizeze ca nu e doar intuneric odata ce mori, pentru ticalosi ca asta sper sa existe iad , si toti copii si oamenii care au murit din cauza lui sa ii bage cutite boante in spate pentru cat o fi de lunga eternitatea.

  Thumb up 0
 4. Vlad, ia încearcă sa afli ceva despre începuturile “in afaceri” ale “stimabilului” Ghiță de la Ploiesti, care tot face acum valva si promovează teorii ale conspirației. Bine, acela este extrem de greu de atins, ca și-a acoperit foarte bine urmele, iar imperiul sau financiar a cumpărat pe cine a trebuit in timp. Probabil ca omul este un jucător extrem de abil de Monopoly.
  Cat despre acest om cu Hexi-ul lui…a fost o găinărie, sincer. Acum a fost doborât psihic si într-un moment de turbare, a tras de volan unde a trebuit…simple as that. Sunt multi romani stresați care ar recurge la astfel de gesturi pentru lucruri mai mărunte. Pur si simplu, exista o presiune generală in societatea românească, alimentata in mod accelerat de catre presa îndobitocită, lăsată de izbeliște.

  Thumb up 0
 5. Salut Vlad. Nu sunt adeptul teoriei conspirației, dar trebuie să știi că nu e deloc complicat “din punct de vedere logistic” să provoci un accident în zona aceea. Ba chiar mi se pare locul ideal.
  Încă din 2010, un grup de la Department of Computer Science de la University of Washington a realizat un studiu care A DEMONSTRAT că toate mașinile cu ABS ce se vindeau în 2010 în U.S. “can be hacked via remote control and have their brakes entirely disabled with the car in motion, throttle revved, and remain fully operational with the key removed and the car in park with all driver input entirely ignored.”
  Cazul lui Condrea e la indigo cu cel al jurnalistului Michael Hastings care s-a înfipt cu un Mercedes nou într-un copac, pe drum drept.
  Interesant e că specialistul în softuri, de la Comisia de Control asupra SRI, vrea să știe dacă a fost cineva de la filaj în zonă.

  Thumb up 0
  • Catalin, sunt prea multi de “daca” in teoria ta. Chiar presupunând ca ai controla frânele si accelerația de la distanța, tot ar avea șoferul la dispoziția sa volanul si ambreiajul (i.e. Sa o scoată pe liber). Pur si simplu din ceea ce se știe pana, exista doua posibilități: 1) a tras ca turbatul brusc de volan, intr-o clipa de exces de nervi; 2) din neatenție, a pierdut traiectoria.
   Daca niște servicii secrete il doreau dispărut, cred ca se puteau întâmpla multe lucruri mult mai mărunte si lejer de pus la punct, fără prea mare logistica (e.g. Un jaf eșuat, la drumul mare, finalizat printr-o înjunghiere fatala, cu autor necunoscut).
   Romanii, observ, se uita la prea mult CSI sau NCIS…chestii de genul acesta ;)

   Thumb up 0
  • Dar exista o confirmare a laboratorului ca era chiar Condrea la volan ?
   “sotia l-a recunoscut dupa haine” suna prea convenabil…

   Thumb up 0
 6. ceilalți deja se tem. l-ați auzit pe neica Ghiță?

  Thumb up 0
  • La Ghiță, daca s-ar vrea, ar fi ușurel de înfundat. El și-a construit averea din banii contribuabililor. Poate cineva din presa actuala scormonește prin afacerile lui din urma cu 10 ani cu Spitalul Județean din Ploiesti, softuri măsluite, etc.
   Insa, cum am repetat mai sus, omul a țintit sus, la Bucuresti, politica, televiziuni, etc. Este pe picior mare acum si extrem de influent ;)

   Thumb up 0
 7. Sunt dezamagit de soarta sau mai bine spus de lipsa ironiei sortii. Pai nu ar fi fost mai corect sa supravietuiasca (daca era chiar el) si la terapie intensiva sa se lipeasca si de el o infectie , un streptococ mic. Oare venea sotia sau alt angajat cu punga plina de dezinfectanti nediluati?
  Si mai am o nedumerire. Desi nu au vazut informari de la SRI si presedintele si prim ministru (ambii de trista amintire) au preferat sa mearga in strainatate sa se opereze desi ar fi fost specialisti disponibili si pe meleaguri natale. Clar ca nu stiau nimic.
  Sper ca ambasadorul Olandei, operat la spitalul universitar pentru a demonstra ca se poate si in Romania, sa fie bine.

  Thumb up 0
 8. Domnu’ Vlad, sa stiti ca blogu’ lu’ matale are ceva cu mine! Am vrut sa postez un comentariu care avea niste citate in engleza si 2 linkuri, dar mi-a aparut un semn mare si rosu dupa ce am apasat “Trimite comentariu”.

  Adica asa: http://s33.postimg.org/fti6xsd1r/blocked.png Si jur ca n-am facut nimica rau!

  Thumb up 0
 9. @Eugen:
  Ți-am citit textul publicat in pastebin. Nu eram in necunoștință de cauza. Ironia face ca fix cu asa ceva ma îndeletnicesc. Oricum, nu uita ca omul era într-un Opel rudimentar, nu un Lexus destinat pieței americane cu absolut totul automatizat :D
  Cu toate acestea, din ceea ce s-a prezentat pana acum, nu pare a fi genul de control pe care-l descrii.
  Rămâne sa aflam detalii, insa imi mențin ipotezele anterioare ;)

  Thumb up 0
 10. Nu sunt de regula afectat de conspiratita( da stiu, cuvantul nu exista in DEX ) dar moartea lui Condrea oricat de tragica ar fi pierderea,ne lasa fara unele raspunsuri .Nu vreau sa acuz, dar un patron al unei firme din Romania,care produce dezinfectanti si care detine “aproape” un monopol pentru acestea pentru toate structurile medicale din Romania,nu putea face toate astea fara complici si fara protectie la cel mai inalt nivel ( vezi contracte cu atribuire directa sau licitatii aranjate).De fapt daca ma gandesc de cate ori procurorii au decis retinerea si apoi un judecator au decis arestarea unui om pentru acuzatii mai putin grave ,ma gandesc ca arestarea lui Condrea , blocarea conturilor si punerea tuturor proprietatilor lui sub sechestru l- ar fi putut face sa decida ca nu mai are nimic de pierdut si sa inceapa sa vorbeasca,caz in care multi ar fi incurcat- o.Chiar daca se va dovedi ca este o sinucidere (fara constrangeri sau amenintari,pentru ca ,deocamdata,nu vreau sa cred ca exista alte variante ) cred ca Parchetul a actionat gresit pentru ca nu l-a retinut mai devreme si ar f
  i interesant de stiut daca cineva a facut presiuni in acest sens.

  Thumb up 0
 11. Tehnic vorbind, nu e deloc greu. Cruise control + coordonate de GPS = masina infipta in exact acel copac. O resoftare a calculatorului de bord ar fi suficienta.

  Thumb up 0
  • Vasile, cruise control nu controlează volanul. Cruise control preia doar controlul acceleratiei. Tehnic vorbind.

   Thumb up 0
  • Ceea ce insinuezi tu, Implica manipularea fizica a mașinii prin adăugarea de echipamente adiționale, ceea ce ar fi fost descoperite. Mai mult, succes in controlarea prin GPS cu o asemenea precizie. Sa nu mai vorbim se controlul directiei, deoarece daca traiectoria ar fi fost manipulata strict prin controlul individual al roților (cu ajutorul calculatorului de ESP), urme de frânare ar fi fost vizibile. Așadar, cum spuneam mai sus…prea mult CSI si NCIS prin romania ;)

   Thumb up 0
 12. Ca impact emotional, scandalul Hexi Pharma este urias. Si e si normal sa fie asa (dezinfectati, infectii intraspilalicesti, morti)

  Ca suma de bani, discutam de maruntis: venituri de ordinal milioanelor de euro anual. Raportati la un buget annual al sanatatii de aproape 7 miliarde de euro. Chiar daca scazi salariile, raman MILIARDE bune de euro in achizitii de medicamente, tehnica medicala si alte achizitii.

  Cazul Hexipharma e bun pentru ca arata extrem de clar cum functiona sistemul de achizitii in sanatate.

  Dar altfel, eu chiar nu cred ca Condrea avea acces la toate secretele statului nostru. Statul nostru care e un pic cam mafiot, dar un mafiotism mai blegos, mai de la tara. Deci nu putea Condrea sa ne lumineze privind toate increngaturile politica/servicii/fosti securisti, scurgerile masive de bani din buget, de la achizitiile in IT si pana la retrocedarile ilegale. Putem visa ca ne putea spune si ceva de Elvis, moartea lui Kennedy, teroristii din 89 sau conturile lui Ceausescu. Dar nu cred ca e cazul.

  El putea cel mult sa ne dea o lista cu directori de spitale si directori de achizitii, plus poate o lista legata de proptele politice, eventual din servicii.

  Dar repet, discutam de sume mici. Mult mai multe ne pot spune despre sistemul corupt si increngaturile mafiote, de exemplu, fruntasii politici din ultimii 10-15 ani, de cand am inceput sa discutam de bani multi in bugetul public. Doar ca ei cam tac, cand e vorba de asta.

  Thumb up 0