Imnurile bizantine din Sfânta Sofia, recreate cu tehnologie modernă

Un parteneriat între Universitatea Stanford și corul Cappella Romana a creat o experiență audio fascinantă și o călătorie înapoi în timp, în vremea sărbătorilor religioase ortodoxe din vremea Imperiului Bizantin.

sursa foto: thesolitary / deviantart

În Vinerea Mare, o bijuterie audio: corul Cappella Romana a colaborat cu un grup de cercetători de la Universitatea Stanford pentru a auraliza – adică a recrea, virtual, sunetul muzicii bizantine din Sfânta Sofia*, așa cum ar fi trebuit să se audă în timpul slujbelor de acum 1000 de ani.

Pentru asta, oamenii de știință au măsurat acustica uriașului spațiu interior (255.000 mc) al Sfintei Sofia, sub marele dom și în dreptul celorlalte, sub arcade și în fața altor elemente arhitecturale relevante. Timpul de reverberație este enorm, între 12-8 secunde, și rămâne aproape constant pe o plajă de frecvențe care replică vocea umană (200-2000 Hz):

Caracteristicile spațiului interior al catedralei permit vocilor umane să producă sunete bogate, strălucitoare, iar reverberațiile din semi-domuri și din cupola aflată la peste 50 de metri înălțime transformă cântecele religioase monodice, cântate la unison, în peisaje auditive splendide. Cercetătorii au modelat corul virtual luând în considerare o catedrala plină, astfel încât sunetele reverberate din domuri și arcade să fie absorbit de corpurile înveșmântate aflate la sol. „Marele dom captează sunetul ce se ridică precum un abur și-l retrimite înapoi peste ascultători ca o cascadă auditivă; sunetul este îmbelșugat și radiant, echivalentul sonic al decorațiilor cu frunze aurite din vremea respectivă; sunetul este filtrat de spațiul catedralei așa cum e filtrată lumina de vitralii” – scrie un critic muzical despre felul în care se transformă vocile coriștilor în Sfânta Sofia.

Rezultă cântecele îngerilor:

Un album care conține muzică bizantină auralizată potrivit acusticii din Sfânta Sofia, Lost Voices of Hagia Sophia: Medieval Byzantine Chant, poate fi cumpărat de pe site-ul corului Cappella Romana, dacă vă interesează.

PS – un cititor îmi semnalează, pe Facebook, că albumul e și pe Spotify:

____________________________

* Desigur, Sfânta Sofia nu se mai numește oficial așa din 1453, când Cuceritorul Constantinopolului, Mehmed al II-lea, a transformat-o în moschee și a redenumit-o Ayasofya. A fost secularizată și devenit muzeu în 1934, prin decizia marelui reformator al Turciei, Atatürk, dar a fost retransformată în moschee anul trecut, prin decizia președintelui autoritarist Recep Tayyip Erdogan (și în urma unei, hm-hm, decizii judecătorești). Dar, în acest articol, voi folosi numele original pentru că auralizarea muzicii bizantine în spațiile sale privește epoca creștină a acestui monument, și nu pe cea de după căderea Bizanțului.

Dacă n-ați vizitat Ayasofya va trebui să faceți asta măcar o dată în viață. Este o experiență tulburătoare să poți sta pe locul în care stătea împăratul Bizanțului în catedrală în timpul slujbelor și să încerci să asimilezi spațiul extraordinar și măreția locului. Iar eu, când voi ajunge data viitoare acolo, îmi voi pune căștile și voi asculta corul auralizat de Stanford și Cappella Romana, lăsându-mă inundat de ploaia muzicii de aur a Bizanțului.

Articol din categoria: ACTUALITATE

31 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Dumnezeu este Unul singur.
  Religii si subgrupuri religioase sunt din ce in ce mai multe.
  Unii le spun secte.
  Altii nu le recunosc.
  Invierea lui Iisus, care ar trebui sa fie cea mai mare sarbatoare crestina, se celebreaza la doua date diferite in cele doua mari religii crestine. Ce spune oare acest lucru despre noi, crestinii, in special si despre oameni in general (ma refer la ceilalti oameni care cred intru Unul singur Dumnazeu)?

  10
  2
  • #2 Comentariu nou

   Sarbatorile Pascale cu sanatate si bucurii pentru toata lumea!

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   nu exista doua (mari) religii crestine. religia crestina este una singura.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   @bugsy
   Serios?
   Atunci de ce unii crestini, in frunte cu papa de la Roma, au sarbatorit Invierea lui Iisus acum 4 saptamani?
   Iar noi, desi ne numim ortodoxi (adicatelea ‘dupa legea dreapta’) nu ne mai ‘supunem’ urmasului sfantului Petru, cel pe care Iisus l-a ales pentru a-si intemeia biserica pe umerii lui?

   0
   0
  • Serios, o singură religie, mai multe confesiuni.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   @Vlad
   Cam asa ne considera si musulmanii si ateii, doar ca ei ii ‘baga’ in aceeasi oala si pe evrei!
   Cel putin de aceste doua grupuri suntem considerati ‘iudeo-crestini’.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   @Pricinosu’: Sincer mi se pare ironic ca o persoana care nu cunoaste pluralul de la ortodox (acesta este ortodocsi, ca si in cazul complex-complecsi – aici trebuie precizat ca in functie de notiunea la care te referi se poate spune numere complexe sau polinoame cu coeficienti complecsi) sa emita astfel de enunturi definitive. Ca o simpla paranteza, in limba engleza numele complet al Bisericii Ortodoxe este „Orthodox Catholic Church”, iar al Bisericii Catolice „Roman Catholic Church”. In limba romana, tocmai pentru a evita confuziile care s-ar putea produce exista notiunile de Biserica (Romano) Catolica (sau Apuseana) si Biserica Ortodoxa (sau Rasariteana).

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   @Pricinosu’: “Dumnezeu este Unul Singur”
   Nu ma înnebuni! Care-i definiția lui “Dumnezeu”, încât sa afirmi cu tărie asa ceva? 🤔
   Nu vorbim despre “cine”, ci despre “ce”. Cum si sub ce forma se manifesta? Unde? Când? Coexista cu noi? Se supune acelorași reguli “pământești”? Daca da, de ce? Daca nu, de ce? Daca “da” sau “nu”, cine si cum a putut/poate sau va putea dovedi asta? Ughh, cate si mai cate întrebări. Eu zic ca-s vreo 7mld de Dumnezei, ma poti contrazice? 🙊

   Ma amuza tare sa discut astfel de topicuri cu amicii mei “credincioși”. Cel mai tare m-am “lovit la cap” cand am încercat sa dezbat cu un amic musulman, din Pakistan. Cu ala a fost Game Over dupa doua replici. Omul avea Blue screen si fierbea, deși avea PhD in științe exacte, o ținea pe a lui. Ah, si le dai si mai rău șah mat cand le aduci in discuție paradoxul răului. Întotdeauna daca le prezinți aceasta teorie, o dau p-aia cu “soarta”, “Dumnezeu știe mai bine”, “asa a fost sa fie”, etc. 😴

   0
   0
 2. #9 Comentariu nou

  @pricinosu’: religia nu este egal cu confesiunea. un catolic, un ortodox si un protestant formeaza trei crestini.

  8
  0
 3. #10 Comentariu nou

  O singură religie cu multe confesiuni? Dezbină și stăpânește ,ar fii răspunsul.

  1
  4
  • #11 Comentariu nou

   Da! ce ti se pare ciudat? nu e valabil doar pentru crestinism. si nu are nici o legatura cu „divide et impera”.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Bugsy, lasă-o (sic!) jos că măcăne! La fel și Vlad….
   După momentul ” marea schismă”, nu mai știe lumea care este mai creștin decât celălalt!
   + segregarea in interiorul Bisericilor ortodoxe… De rit nou, de rit vechi, de rusofili, de greci, de bizantini…
   Vlad, ai adus un subiect … sensibil pentru nasurile noastre fine de ortodocși!
   Poate mai documentat, cu argumente, cu istoric… cu ce trebuie!
   PS. Nu mă refer la articolul în sine ci la ce a generat și la ce te bagi!
   Hristos a înviat!

   0
   0
 4. #13 Comentariu nou

  Se aude superb! Deja m-am apucat de sapat in legatura cu corul Capella Romana. Thx!

  Referitor la Hagia Sofia: am fost/admirat cu ochii mei. Mare pacat ca Islam a distrus artistic ce era acolo. Pt ca numai din ce-a ramas/ce-a fost vopsit peste si descoperit/dezvelit – poate oricine sa-si dea seama ca biserica originala a fost o minunatie. Acum, cu mizeriile alea de fieratanii atarnate + matele/scrisul islamic peste tot arata rau.

  2
  1
 5. #14 Comentariu nou

  @ Aurel…Cum traim intr-o lume tridimensionala, ale carei axe au un singur punct de intersectie – ce poate fi asimilat unui punct generator – de unde ti-a venit ideea ca exista sapte mii de…?

  0
  0
  • #15 Comentariu nou

   @Luminita Mardare:
   7mld era un nr aruncat pe masa. La fel de bine as fi putut spune ca exista o infinitate de dumnezei intr-o infinitate de universuri paralele. M-ai fi putut contrazice? Ar fi trebuit întâi sa definești aceasta entitate, “Dumnezeu” 😬

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   @Aurel
   Cred ca ineleg ce spui tu.
   Daca in privinta unui lucru atat de ‘fizic’ cum este ‘mama’ exista (aproximativ) 7 mld de reprezentari, in mod sigur si in privinta lui Dumnezeu exista tot atatea reprezentari (pot presupune ca sunt totusi ceva mai putine, daca tu nu crezi in El, probabil ca este o reprezentare mai putin, presupun ca ai o mama si o reprezentare a acestui cuvant).
   Daca exista 7 mld reprezentari, nu inseamna ca exista 7 mld de zeitati (apropos, daca sunt mai multi sunt zei, altfel e contradictie in termeni).
   Presupun in continuare ca esti totusi adeptul ‘Big Bang’, probabil ca nu ai sustine insa ‘teoria’ ca exista 7 mld de ‘big bangs’!

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @Pricinosu’’: 🙊 așadar, am ajuns la presupuneri si ne-am îndepărtat de certitudini. Îți întindeam o capcana, sa ma ierți (e si creștinește, pe deasupra).
   N-ar trebui sa te chinui sa demonstrezi ca exista Dumnezeu (fie “el” chiar unul singur, “sa presupunem”), pentru ca “existența” te îndepărtează de “credința”.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @Aurel
   Presupuneri am facut despre tine, nu despre Dumnezeu.
   Prima presupunere a fost insa ‘Cred ca ineleg …’!
   Cuvantul este acelas ca si in ‘Cred ca exista Dumnezeu’ si este radacina cuvantului ‘Credinta’.
   Sunt convins ca si tu crezi, fie ca-i spui ‘selectie naturala’, ‘mama natura’ sau ‘lege universala, in definitiv tot la o ‘inteligenta’ superioara noua se refera.

   0
   0
 6. #19 Comentariu nou

  @Aurel

  Având în vedere că Isus a fost deja răstignit pentru asta eu o pot spune fără niciun risc…
  ”Dumnezeu este unul singur”, oricât de mult te-ar înnebuni chestiunea asta.

  Nu este o entitate ci o ”matrice” care nu poate fi definită decât prin alăturarea altor trei concepte:
  – calea, adevărul și viața
  – voință, cunoastere, acțiune
  – pură existență, pură cunoaștere, pură beatitudine
  sau varianta echivalentă, mai cunoscută pentru creștini
  – tatăl, fiul și sfântul duh (te las pe tine să stabilești ordinea corectă și să afli de ce nu doar ”tatăl” și pentru asta te poți folosi eventual de ”matricea” informație-materie-energie)
  După cum poți constata acest concept se va aplica oricâtor universuri, multiversuri din oricâte dimensiuni dorești pentru că definește orice manifestare indiferent de legile care o guvernează.

  @Pricinosu’

  Surprinzător, ceea unora le pare aberant în formularea ta poate fi adevărat în esență.
  În general avem un talent special spre a ne pierde în detaliile „peisajului” și ratăm măreția lui.
  Putem face ușor confuzii între religii, între confesiuni, schisme, secte etc. pentru că tot ceea ce azi numim religie este doar un fetiș bine ambalat pentru a ne pierde în detaliile peisajului.
  Cât de simplu ar fi să ne lepădăm de toate ”detaliile”, de toate fetișurile și să ne întoarcem la esență, pentru că pe orice cale ne-am îndrepta spre aceasta tot acolo ajungem.
  Ce simplu ar fi să extragem politica și marketingul din ”religie” și astfel credința sa devină cunoaștere!
  Dealtfel chiar putem spune că științele exacte au ajuns acum mult mai aproape de Dumnezeu decat religia. Desigur nicio știință nu și-a propus așa ceva, dar inevitabil se întâmplă.
  Nu voi intra în detalii care ar putea mai mult să deruteze decât să clarifice. Oricine are curiozitatea este chemat să verifice pe cont propriu, dar nimeni nu ar trebui să se aștepte la o formulă sau ecuație magică (chiar dacă aceasta s-ar numi ”Teoria Unificării Câmpurilor” sau ”The God Equation”) ci doar la coerența, unitatea și convergența întregii realități către ”matricea” care o ”proiectează”.
  Poate că religia, din latină, „re-legare”, spre exemplu tradus în sanscrită ar fi ”yugam” (fuziune/unire) referindu-se la unirea omului cu Dumnezeu, ar trebui să fie o adevărată știință integratoare care să depășească barierele diverselor credințe, ritualuri și tradiții păstrându-le identitatea, dar subliniind acel sens care le unește.
  Chiar dacă în India creștinii sunt prigoniți ar trebui ca în aceste zile, cu un simbolism special pentru noi, să păstrăm un gând pios pentru tragedia de acolo.
  In final poate chiar le datorăm acest lucru…
  Vă atașez câteva link-uri pentru delectare nu pentru argumentare.
  https://www.youtube.com/watch?v=TEvomvO8cb0
  https://www.youtube.com/watch?v=xY0Ib3aPG6Y&t=364s
  https://www.gutenberg.org/files/29288/29288-h/29288-h.htm
  http://khazarzar.skeptik.net/books/notovice.pdf

  3
  0
  • #20 Comentariu nou

   @Plain Sight:
   Ce mi-ai dat sa lecturez se încadrează la categoria “basme”. No offence 😬
   In fine, stii cum se spune “whatever makes you happy”. Daca pentru tine exista un singur Dumnezeu, promit ca n-am sa înnebunesc 🙊

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Aurel
   Am și menționat că, ceea ce am propus tuturor pentru lectură și vizionare, este spre delectare.
   Oricum argumentarea nu ar ajuta decât la a demonstra convergența religiilor către o ”știință pierdută”, ceea ce oricum a fost demonstrat pe alte căi.
   Lăsând ironia la o parte, există o șansă de a fi pe drumul cel bun, dacă promiți să nu înnebunești doar pentru a mă face fericit, chiar dacă pentru tine nu există Dumnezeu.
   Altfel chiar nu poți oferi nicio garanție.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Eu nu vreau sa ‘extrag politica și marketingul din religie’, si nici nu mi se pare simplu asa ceva. De fapt cred ca e la fel de ‘simplu’ ca a-i convinge pe cei ce beneficiaza de sporuri si de pensii nesimtite sa renunte de bunavoie la acestea.
   Eu incerc sa conving cat mai multa lume ca religia si credinta sunt doua lucruri complet diferite.
   Credinta are legatura cu Dumnezeu.
   Religia, indiferent care, are legatura cu preotii, in definitiv niste oameni, si prin urmare ‘sufera’ de pacate omenesti.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Pricinosu’

   Pentru ceea ce-ți dorești există două variante:
   a. cea ușoară pe care o refuzi
   b. varianta aproape imposibilă pe care o preferi
   Ca atare mă abțin de la explicații care te-ar înspăimânta.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   @Plain Sight
   N-am spus ca incerc sa conving pe toata lumea!
   Daca conving 2 oameni astfel incat ei, la randul lor sa convinga alti doi … , eu sunt multumit!
   Ar trebui sa fi si tu multumit, iti las la dispozitie calea ‘usoara’ de care vorbesti.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   @Pricinosu’
   Ar trebui să sesizezi măcar fractura de logică!
   Tu crezi și vrei să convingi.
   De vreme ce doar crezi cum ai putea convinge?
   Și apoi ar trebui sa găsești și o doză de iresponsabilitate într-o asemenea abordare.

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   @Pricinosu’
   Nu vreau să te dezamăgesc…
   … nu ajută cu nimic să convingi pe cineva.
   Poți oferi un sprijin atunci când știi cum.
   Acesta este un gest creștinesc.
   Cunoașterea pe calea mistică nu este imposibilă, dar este o chestiune extrem dificilă și de personală. În plus poate deveni un obiectiv imposibil de realizat în condițiile în care pleacă tocmai de la ceea ce este greșit în religie.
   De asemenea nu vreau să te necăjesc, dar trebuie observi că, în acest caz special, preferi să creezi (atât ție cât și altora) o mulțime de probleme pe care cu ușurință le-ai putea evita.
   Atingerea scopului, dacă ți-ar fi cât de cât clar, pe o asemenea cale mistică, este aproape o misiune imposibilă în acest mileniu.
   Sper că nu-ți trece prin cap că, dacă tradițional, iei lumina de la biserică, ciocnești ouă roșii și mănânci miel de Paște, aceasta este vreo (cine știe ce) credință.
   Ar fi de folos să cunoști pe ”cineva” care te-ar putea îndruma pe o asemenea cale, dar mă îndoiesc foarte serios că vei găsi ”acea persoană”.
   Nu spun că nu există, dar probabilitatea să poți întâlni ”acea persoană” este extrem de mică.
   Apoi dacă nu extragi politica și marketingul din Biblie… Ce șansă ai să găsești calea spre ”acea persoană” cu o ”hartă” modificată cu scopul de a te deruta.
   Nu vei ști niciodată dacă ai întâlnit ”acea persoană”.
   Destul de greu de realizat, dar ”fiind relativ mai ușor de recunoscut” cred că ai avea mai multe șanse să te întâlnești întâmplător cu Isus în persoană.
   Aș recomanda varianta cu bilet dus-întors asemeni lui Pavel (apostolul).
   Oricum credința așa cum reușești tu să o descrii este despre ”acea persoană” pe care nu o cunoști și desigur te bazezi pe o descriere mai degrabă deformată decât vagă.
   Decât să crezi veșnic că există (ceva destul de imprecis), este mai firesc să dorești să cunoști ”acea persoană”
   Până la urmă așa ar avea și veșnicia un sens.

   0
   0
 7. #27 Comentariu nou

  Am și menționat că, ceea ce am propus tuturor pentru lectură și vizionare, este spre delectare.
  Oricum argumentarea nu ar ajuta decât la a demonstra convergența religiilor către o ”știință pierdută”, ceea ce oricum a fost demonstrat pe alte căi.
  Lăsând ironia la o parte, există o șansă de a fi pe drumul cel bun, dacă promiți să nu înnebunești doar pentru a mă face fericit, chiar dacă pentru tine nu există Dumnezeu.
  Altfel chiar nu poți oferi nicio garanție.

  0
  0
  • #28 Comentariu nou

   PS
   @Aurel

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   @Plain Sight:
   Nu-ți face griji pentru mine. Umbla vorba ca Dumnezeu este atotștiutor, atotputernic si isi iubește creația. Așadar nu m-ar lăsa să ma abat de la drumul cel bun (calea?).
   Gata, ma retrag! I-am poluat destul blogul Dlui Petreanu pe acest subiect 😬

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   @Aurel

   Unde se ascundea ”fiul risipitor”!
   Ca să vezi…
   Că se întâmplă minuni și pe Blogul lui Petreanu!

   0
   0
 8. #31 Comentariu nou

  Absolut superb, big like pentru postare 😀

  0
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.