Noua lege a pensiilor: PSD și PNL amorsează încă o bombă în buget

Parlamentul României a devenit apendicele unor politicieni fără scrupule; felul în care va fi votată noua lege a pensiilor este caracteristic unei oligarhii, nu unei țări democratice.

Inquam Photos / Octav Ganea

Două evoluții (sau involuții?) descriu o guvernare din ce în ce mai greu de înțeles.

Mai întâi:

Multe spitale publice din România au rămas fără bani suficienți pentru a susține chiar și activitatea curentă, darmite investițiile, cercetarea, dezvoltarea. Cauzele care au dus la această situație sunt, pe de o parte, subestimarea bugetului la început de an, lipsa unei rectificări bugetare și întârzierile majore în decontarea plăților de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De pildă, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din Capitală a transmis că mai are în buget 300 de lei, dintr-un necesar de circa 21 milioane lei, potrivit Digi24. Un alt mare spital din București, Institutul „Marius Nasta”, nu mai are bani de salarii. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a avertizat recent că riscă să intre în incapacitate de plată în următoarele două-trei săptămâni. Și așa mai departe.

Dar și:

Guvernul a adoptat, cu un oarecare scandal, un proiect de lege care prevede creșterea pensiilor cu 40%, ceea ce ar implica un cost suplimentar de 10 miliarde de lei anul viitor și încă 30 în plus în 2025. De unde ar urma să vină acești bani este imposibil de imaginat, în condițiile în care guvernul face eforturi să reducă actualul deficit bugetar și să acopere o gaură de 45 de miliarde de lei.

Dar guvernului nu-i pasă. PSD și PNL s-au înțeles, frățește, să amorseze încă o bombă în bugetul României. Interesant că reflexul inițial al PNL pe acest subiect a fost cel corect: ministrul Finanțelor, Boloș, de la PNL, a intrat în conflict cu premierul Ciolacu, de la PSD, când proiectul a ajuns în ședința cabinetului. Mai întâi, Boloș s-a opus, Ciolacu l-a somat pe Boloș să dea aviz favorabil iar acesta s-a supus, însă cu obiecții: în 2025 deficitul bugetar ar urma să urce la 6,1% din PIB din cauza creșterii pensiilor cu 40%.

Îmbățoșarea a durat doar câteva zile. A-nceput cu declarații belicoase și s-a terminat flasc, prin – din nou – înmuierea liberalilor. Ieri, dnii Ciolacu și Ciucă au „pupat toți piața endependenții”, anunțând, fiecare pe pagina lui de Facebook, că „toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază” – Marcel Ciolacu – și „totodată, au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor” – Nicolae Ciucă.

E naiv cel care înțelege din aceste declarații că PSD și PNL au găsit cumva, miraculos, niște zeci de miliarde de lei uitate pe undeva printr-un dulap, la Guvern – adică miliarde nefurate până acum, zic.

Banii aceștia nu există și nici nu pot apărea fără măsuri foarte dure de taxare suplimentară, care ar trebui să privească, de data asta, întreaga societate, nu doar firmele private, că de la ele nu se mai pot strânge, suplimentar, încă 40-50 de miliarde de lei. De pildă, economistul Cristian Păun crede că guvernul va mări TVA cu 5-6 puncte, pentru că e singura cale de a scoate repede de la populație atâtea zeci de miliarde în plus. Efectele asupra economiei și societății vor fi, însă, foarte dure: nu doar că prețurile vor crește imediat, ceea ce va anula, în esență, și creșterea pensiilor, dar măsura va distruge și o bună parte din veniturile și economiile cetățenilor.

Ca de obicei, singurii care vor rămâne netulburați de creșterea taxelor vor fi evazioniștii, iar guvernul va obține, pe de o parte, slăbirea și descurajarea oamenilor cinstiți, și întărirea șmecherilor și combinagiilor, de cealaltă parte.

Sincer, nu cred că PSD/PNL vor și aplica legea asta de creștere masivă a pensiilor, lege pe care au decis s-o adopte practic fără nicio dezbatere publică – proiectul intră azi, formal, în comisii la Senat și urmează să fie și adoptat până diseară: o bătaie de joc caracteristică unui stat oligarhic, nu unei țări democratice, membră UE. Presupun că va fi aplicată indexarea de 13% din ianuarie, care va fi mulsă electoral până la greață, după care o frumoasă campanie de propagandă împotriva multinaționalelor hrăpărețe (care nu plătesc cât ar merita) va justifica o prorogare a următoarei creșteri, „că noi am vrut, dar hoții de capitaliști au furat bănișorii poporului”.

Este dezgustător disprețul pe care-l manifestă aceste două partide față de proprii alegători, pe care-i tratează ca pe o turmă de dobitoace ce trebuie ținute mereu în dependență față de stăpân.

Dar, nu vă supărați, nici alegătorii lor nu-s chiar fără nicio vină. În atâtea decenii, trucurile electoraliste ale partidelor pe care ei le tot votează nu mai au niciun secret.

Articol din categoria: ACTUALITATE

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    De la primele alegeri libere din Romania si pana in prezent marota pensii si salarii a fost folosita pentru a capitaliza voturi. Daca prin anii 90 puteam intelege naivitatea unora, acum este doar complicitate. Realistic nu stiu daca se poate obtine o crestere reala a pensiilor fara cresterea inflatiei. Adica nu vad de unde s-ar putea face rost de bani, fara sa se creeze indirect si inflatie. Caci cresteri de taxe si impozite intr-o prima faza asta genereaza, iar apoi incet, dar sigur scad incasarile.
    Scenarii de lucru sunt multe, insa pentru PNL este echivalentul ajungerii in situatiei PNT de prin 2000. Personal cred ca vor incerca sa impinga o marire de orice fel si pe ultima perioada a anului vor inchide tot ce nu-si are rost pana pe la mijlocul lui ianuarie. O sa fie interesant daca pe zona legii bugetului vor avea ceva pana la sfarsitul anului sau o sa aplice schema de prin anii precendenti cand adoptau bugetul prin februarie-martie anul urmator. Orice ar fi finantele nu stau prea roz, iar greva de la CNAS pare a fi doar un preludiu pentru viitoarele miscari sindicale ce se anunta pentru la anu.
    Si din nou nu este ipocrizie ci doar un calcul electoral cinic pe care PSD il ia in calcul. Cu toate acestea componenta sociala si mai ales situatia socio-economica este diferita fata de anii precedenti. Situatia fiind foarte asemanatoare cu cea din 2008-2010 si nu cu cea din 2016-2020, iar supapele s-au cam inchis sau sunt inexistente. Emigrarea prin UE nefiind o solutie pentru multi intrucat fie nu pot s-o faca, ori pe unde se uita sa plece problemele sunt asemanatoare cu cele din Romania.
    Singura solutie salvatoare, dar si aceea este un compromis in sine, ar fi o crestere economica peste asteptari si incasarile sa fie depasite in primele trimestre din 2024. Insa este destul de complicat s-o faci, fara sa apelezi la tertipuri de tipul bugetul pe anul 2024 adoptat in martie 2024 si sa ajustezi in functie de ce ai incasat in primele 2 luni. Chestie utilizata in trecut, dar care nu stiu cat o sa mai functioneze. Oricum as vrea s-o dau, nu cred ca vom scapa fara cresteri de tva si accize, plus o lasare din frau a cursului euro-ron. Ceea ce indirect o sa faca orice marire de pensie sa fie fix frectie. O sa fie interesant daca pensionarii vor vedea chestia asta ca in anii 90 cand domnu Iliescu a dat nu luat 50 de lei sau se vor enerva si vor vota incorect.

    6
    1
  2. #2 Comentariu nou

    Am ajuns sa sper ca pana la urma va exploda o astfel de bomba – ca se vor trezi ca nu mai au din ce buzunare sa mute banii sa plateasca profesorii, medicii, politistii, functionarea scolilor, spitalelor, poate chiar caldura, curentul de pe la ANAF 🙂
    Visez ca daca se intampla asa ceva inainte de alegeri vom avea greve adevarate, urmate de dezbateri pe teme reale … nu familia traditionala, cupoane de vacanta… Dar sper ca visul asta sa nu se transforme intr-un cosmar de AUR, ci intr-o trezire la un minim de bun simt, atat al alegatorilor, cat si al politicienilor.

    6
    2
    • Deocamdată suntem pe drumul Greciei.

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      @Vlad Petreanu
      Nu suntem pe drumul Greciei deoarece inca mai avem moneda proprie. O solutie extrema poate fi fix devalorizarea leului in raport cu celelalte monede si o perioada sa jucam asa. Exportatorii ar fi fericiti, oamenii ar fi la inceput fericiti ca le-au crescut pensiile, poate om vedea si niste crestere economica pentru o perioada scurta. Insa nota de plata va veni si nu o sa-i placa nimanui.
      Varianta imprumuturilor pica pentru ca dobanzile vor fi destul de mari si in functie de debitor o sa fie nevoie de reforma. Si dupa experienta Greciei de acum ceva timp toti isi vor lua niste marje de lucru destul de mari. Insa nimeni de prin guvern sau din partidele aflate la putere vor sa auda de aceste lucruri. Desigur se poate merge pe speranta ca o sa avem crestere economica si ca vom reusi sa diminuam imprumuturile, doar ca acea crestere nu se poate intampla fara niste reforme masive sau o liberalizare salbatica a lucrurilor. Lucruri greu de obtinut daca suntem obiectivi.

      0
      0
    • Ma rog, moneda proprie ofera ca alternativa la faliment doar hiper-devalorizarea, dar ratele la imprumuturile externe tot trebuie platite.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      @Vlad Petreanu
      Conteaza foarte mult optica din care privesti lucrurile. Unii urasc sa spuna ca sunt faliti(nu au nici un sfant) si prefera varianta ca sunt saraci(au ceva bani, dar nu indeajuns de multi). Cam asta e diferenta intre faliment si o hiper-devalorizare cu un pic de inflatie deasupra.
      Doi la mana, mi se pare ca uitam istoria si mai ales momentele ei. Concret uitam ca in perioada 2009 cand toata planeta intra in criza financiara pornita din state, guvernantii ne spuneau ca suntem ok, iar daca avem noroc putem cumpara chestii in SUA ca aia sunt in criza si noi nu. Cel putin Tariceanu a spus-o la modul cel mai serios.
      Mergand pe repede inainte Sebastian Vladescu ministru de finante in perioada respectiva a spus ca nu mai poate minti pe romani ca lucrurile sunt in regula si momentul Basescu taiat pensii si salarii plus cresterea TVA s-a intamplat. La vremurile acelea BNR se chinuia din toate partile sa tina cursul stabil si sa dea cat de mult poate o stabilitate, dar era o chestiune de timp pana cand sandramaua sa pice. Ce s-a intamplat apoi este istorie, dar sa nu uitam ca si atunci curgeau pomenile pe banda rulanta. De ce avem pretentia ca acum sa fie altfel?

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      De acord cu Vlad ca suntem pe drumul Greciei.
      Faptul ca avem moneda proprie nu ne salveaza, doar le da politicienilor alternativa de a ne saraci (si) prin cursul valutar.
      Ca familie (si chiar ca stat) cand esti intr-o situatie financiara dificila ai 2 solutii: reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor. Cat contribuie una sau alta la reechilibrarea finantelor depinde de posibilitati, bun simt si vointa.
      Culmea e ca pt staul roman cel mai eficient ar fi sa-si creasca veniturile. daca aplica bunul simt si vointa isi poate creste procentele de colectare de TVA si alte taxe. Acolo sunt sume imense, care nu numai ca ar echilibra bugetul, dar probabil l-ar duce pe plus. De ce nu o face? … ajungem la cosmarul acestei tari – coruptia.
      Dar cum spuneam, poate e mai bine sa crape sandramaua, sa avem sute de mii de oameni in strada … ca aceste lucruri sa fie facute de politicieni, nu din bun simt, care le lipseste, ci din frica.

      0
      0
  3. #8 Comentariu nou

    la ultimul paragraf sunt în dezacord. Alegătorii ăștia l-au pus pe KWI de două ori în locul concurentului pesedist, îl zburară pe Dragnea (nu uit că l-au priponit exact după ce a pierdut alegerile PE – justiția noastră e damă de companie, reacționează doar dacă îi face clientul cu ochiul)
    acuma. că amicul KWI făcu marea alianță, cu ce e de vină electoratul?!
    pe bune, acum

    în aceeași ordine de idei: lux am văzut
    dar și sigure or fi avioanele alea scumpe cu care își plimbă gagica pe banii noștri?

    5
    0
    • Inteleg ce spui, dar nici alternativele n-aveau vreun strop de atractivitate, si, cu toate astea, au intrat in turul 2 si au luat si o gramada de mandate parlamentare. Deci…

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      @curly are perfecta DREPTATE!
      Problema principala a noastra este ca porcariile nu sunt pedepsite NICIODATA. Si imi asum pe deplin acest niciodata.
      Ce am vazut noi pe la TV – „plimbarile” gusterilor sau fraierilor care trebuiau speriati ca sa „cante” cum trebuie, toate Trade-mark LCK & gasca procurorilor care muscau la ordinul lui Baselu’ – aia nu e justitie. Asa cum nici priponirea lui Dragnea nu a fost justitie, a fost doar un ORDIN dat DUPA ce a PSD a pierdut alegerile ca inainte de asta nu a avut nimeni curaj sa clatine establishmentul.
      Revenind, ar fi trebuit facut fix cum zice @curly:
      UNU – in cazul lui Baselu’, a avut un mandat in care si-a batut joc; atunci fix asta trebuia facut: votat contra-candidatul, ORICINE ar fi fost ala, plecat Baselu’ acasa si priponit elegant cu dosarele Flota si Mihaileanu. In loc de mandatul doi prinde un loc la Beciul Domnesc si nu mai aveam ebe, boci, cocosi, udre, fluturi si alte specii de insecte jegoase (*)
      (*) App, atat de prosti suntem ca am uitat de toti astia de mai sus dar si de altii ca ei si nici nu am mai observat ca toti s-au mutat la PNL?
      DOI – la fel si in cazul lui KWJ, mandatul unu ai facut rahatul praf, la madatul doi votat cu celalalt, ORICARE ar fi fost celalalt; ca sa nu-i mai dam ocazia sa voiajeze pe banii nostri cu toarta lui cu tot (**). Si poate il priponea si pe asta cineva pe motiv de 6 case „retrocedate” sau „cumparate” in Sibiu? Sau macar pentru aia pierduta in instanta DUPA ce incasase deja 300K Euro din chirii … nimic-nimic?
      Geoana, Ponta erau nashpa, nefrecventabili, asa sper ca sunteti OK cu un evazionist (meditatii nefiscalizate!!!) in frunte timp de doua mandate, asta clar e perfect frecventabil! Pai restul profesorilor cam ce sa faca, daca unul ca ei care a facut avere jupuind meditatii de pe copii a ajuns presedinte, ei de ce s-ar opri sa jupoaie tot ce prind (meditatii, cadouri, protocoale, fondul clasei …)?
      (**) App, atat de prosti suntem incat pe Ceache l-am impuscat (si) pentru ca nevasta-sa era o cotzoharla tupeista, proasta, rea si razbunatoare si totusi de 10 ani nu vede nimieni similitudinile cu toarta lui KWJ?

      Aia e, cand o sa fie „dupa fapta si rasplata” ne va fi mai bine, pana atunci … succesuri!
      Eu sper sa ajunga in turul doi candidat PNL vs PSD sau oricare vs independent/whatever. Ar fi singura sansa, daca in turul doi avem candidat PSD sau PNL vs AUR … AUR va fi „raul cel mai mic”, parerea mea!

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Ti-as da dreptate daca romanii n-ar fi votat masiv PSD, dar fiindca asta fac cu insistenta, de asta a putut si KWi sa-i pacaleasca.

      0
      0
  4. #13 Comentariu nou

    Da domnule Petreanu , e adevarat. Nu sunt bani , dar nu spuneti si de ce ? Citeva exemple : 3% din PIB ” ajutoare ” pentru Ukraina ” ,3% pentru inzestrarea armatei ( O TEMPORA), niste miliarde pentru ” Patrioate” , alte miliarde pentru tancuri americane ( ne costau o treime cele sud-coreene) , alte miliarde pentru F35 , cind avioane mai bune si la pret sub o treime puteam laua de la suedezi. Si nu in ultimul rind SALARIILE SI PENSIILE NESIMTITE.Sa nu mai amintim indatorarea guvernelor Orban si Catzu de peste 100 de miliarde.Hotii mai vechi (PSD) si-au dat mina cu ceilalti (PNL) si se pregatesc de campania electorala. Sunt si suntem constienti ca daca nu ai pus deoparte , nu ai de une sa iei. Si retoric , intreb si eu ca badea Gheorghe pe presedintele CAP : Orban , Catzu si Johannis unde-s francii de la cooperativa ?

    3
    3
    • 3% din PIB ajutoare ptr Ucraina e vrajeala lui Nea Ciolacu, n-a tinut, a râs CE de el. Inzestrarea armatei e foarte necesara si super-urgenta iar avioanele/tancurile americane sunt alegerea corecta. Cu pensiile speciale sunt de acord.

      0
      0
  5. #15 Comentariu nou

    Pai de ce e super urgent ? Putin a ramas fara muniție de 1 an jumate si ucrainienii ii distrug 8 la 1 deci care e pericolul ? Nu poti sa nu parotezi vrăjeala cu rusul inamicul omenirii cu care prietenii americani se ineaca de cativa ani?

    0
    6
  6. #16 Comentariu nou

    Nu putem avea alte așteptări.
    Din 2012 impostura fost instalată la putere ireversibil.
    Ireversibil pentru că România nu mai este stat de drept.
    România ar fi trebuit să treacă la parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
    Voința poporului nu mai este respectată și a devenit complet irelevantă pentru putere.
    Singurul lucru de care se mai tem este revolta și reverberațiile internaționale ale revoltei.
    Orice veți alege se va găsi o cale pentru a ca voința populară să fie deturnată și batjocorită
    Tot ceea ce se petrece era previzibil din 2009 și nu pot înțelege de ce ne mirăm că nu se vor opri.

    4
    0
  7. #17 Comentariu nou

    aveti putintica rabdare…………….. varianta devalorizarii cursului de schimb merge cand ai un excedent al balantei de plati…………or RO are deficite gemene …simple as that …https://www.contributors.ro/deficitele-gemene-si-viabilitatea-politicii-economice/

    1
    0
  8. #18 Comentariu nou

    Vor lua urmatoarele masuri:
    1. Boc premier;
    2.TVA crescut la 24%;
    3.Salarii taiate cu 15% pt 1 semestru (dar nu la AFT, ANRE si alte agentii de unde vin bani la partid)
    4.Taiate toate functiile neincadrate cu posibilitatea de incadrare 1 la 10 locuri vacantate;
    5.Desfiintare scoli si spitale in orasele mai mici.

    0
    1
  9. Ne asteapta ceva interesant 🙂

    0
    0