1. Decembrie. O persoană în vârstă de 77 de ani, cu risc de AVC iminent, are nevoie imediat de o intervenție chirurgicală pentru montarea unui stent. La spitalele de stat din oraș nu sunt locuri decât peste vreo 3 săptămâni. Familia se consultă cu medicul și, la recomandarea acestuia, decide că nu poate aștepta, deoarece riscul e prea mare, și alege o clinică privată.
Costul intervenției, cu toate analizele cuvenite, cazare, operație, supraveghere post-operatorie etc depășește 17.000 de lei.
Pacientul, acum pensionar, n-a lucrat decât la stat și a plătit asigurări de sănătate toată viața, conform legii. Mai mult, el n-a fost internat în spital niciodată până acum și nici cine știe ce medicamente nu ia, ca să zici că-i compensează statul vreun tratament de lungă durată.
Carevasăzică, omul a cotizat la serviciul public de sănătate o viață și prima dată când a avut nevoie de o intervenție a trebuit să plătească din buzunar, că statul nu era pregătit, n-avea loc, n-avea noroc șamd.
De ce a mai cotizat omul atâția ani?
2. Tot decembrie. Un copil de 7 ani face o amigdalită. Tatăl lui îl duce la medic pentru consultație. Acesta recomandă, firește, un exudat. Tatăl întreabă unde poate să-l facă iar medicul îi recomandă o clinică privată, pentru că banii de la stat pentru asemenea analize s-au terminat deja (e trecut de jumătatea lunii) – sau, dacă vrea, poate să mai vină peste vreo două săptămâni. Exudatul nu costă mare lucru, doar 100 de lei, și evident că trebuie făcut imediat, nu peste două săptămâni (care ar mai fi logica?) dar tatăl micului pacient nu se poate abține să întrebe doctorul ce naiba se întâmplă dacă sistemul nu mai are nici măcar 100 de lei pentru un exudat.
El de ce cotizează pentru fi-su?
Cazurile de mai sus sunt absolut reale, știute de mine, personal. Sunt convins că nu sunt singurele. Ba, chiar, știu și eu, și voi, că aceasta este o situație generală: banii din asigurările de sănătate pentru tratamente, intervenții, analize, medicamente compensate etc. se împuținează dramatic după primele zile dintr-o lună iar doctorii sunt nevoiți să facă tot soiul de acrobații financiar-medicale pentru a-și gestiona intervențiile.
Să facă, adică, triaj, ca pe front – și nu intru în detalii, dar medicii cunosc foarte bine ce înseamnă asta.
Citesc la Alex că tocmai s-a dublat (și chiar mai mult) contribuția de sănătate, de la 80 de lei la 190 de lei pe lună (pentru persoanele fără venituri – mai multe explicații aici), iar el observă, corect: „Iată marea revoluție fiscală” promisă de Dragnea: momentul în care mai pui 40 lei și-ți contractezi cel mai scump abonament lunar pentru o persoană fizică la o rețea medicală privată.”
Știu ce veți spune: că la abonamentul respectiv, la rețeaua medicală privată, nu primești toate intervențiile și tratamentele pe care ți le oferă statul, cu rețeaua sa super-extinsă de spitale, poiliclinici și dispensare.
Zău? Dar ce, acum le primești? Poate, dacă treci de triaj și dacă ai norocul să te-mbolnăvești în primele zile ale lunii.
Am văzut că PSD insistă pe dreptul cetățeanului de a alege, de pildă, unde să-și vireze banii pentru Pilonul II de pensii, la stat sau la privat.
Eu sunt de acord – dacă ni se va da dreptul să alegem, în egală măsură, unde să virăm contribuțiile obligatorii de sănătate: la stat sau la privat.
Să ne-nțelegem: nu vreau, cumva, să nu plătesc asigurări. Vreau doar să beneficiez de servicii din moment ce și plătesc pentru ele.
Adică, pe bune: dacă plătești CASCO 60 de ani la rând pentru o mașinărie iar asiguratorul dă din umeri când, în sfârșit, ai nevoie de o despăgubire, poate că asiguratorul nu e decât un escroc ordinar – cu atât mai mult cu cât are dimensiunea și întinderea unui stat, statul român.
47 comentarii Adaugă comentariu
Un articol care are sens dar din pacate va contraziceti singur la exemplul cu exudatul care costa 100 de lei.
Atunci cand platesti 90 sau 180 de lei pe luna e ca si cum nu ai plati aprope nimic in comparatie cu costurile reale ale tratamentului unei boli.
In acest caz este evident ca altcineva plateste pentru respectivii.
Si mi se pare ca alegerea asigurarii medicale este foarte in vigoare in Romania daca esti PFA sau platit pe drepturi de autor. Platesti acea suma minima iar restul pe o asigurare privata.
Si sistemul ar putea avea o urma de corectitudine daca interventia din privat s-ar putea deconta intr-o cota decenta evident (nu 5%) in cazuri precum cel mentionat mai sus. Dar nu are nici macar atat..
Nu, exemplele pe care le-am dat arata ca nu sunt bani nici pentru interventii cruciale, nici pentru analize banale.
In privinta alegerii, nu exista optiunea de a decide unde vrei sa dai banii.
Matematica asta s-ar aplica daca am face exudat in fiecare luna. Cei mai multi dintre cei care contribuie nu fac nici macar unul pe an. Si din proprie experienta impartasesc ca analizele de bun simt anuale (colesterol, biochimie, glicemie) le-am platit in ultimii 4-5 ani (cam de cand am inceput sa le fac) pe motiv de lispa de fonduri.
In branșa in care am lucrat ani de zile, majoritatea sunt PFA, care contribuie cu sume mici, dar care nu beneficiază niciodată de ele. Majoritatea merg la clinici private, își nasc copii la clinici private și plătesc tratamentele din buzunar.
Pentru fiul meu nu-mi amintesc sa fi avut vreo rețeta compensata in 10 ani.
Calculele acelea cu 100 contribuție și 100 consum sunt naive pentru că majoritatea nu vor consuma nici măcar 10% din suma cotizată.
Nenea @Dan:
1. 190 platesc aia saracii, pe venit minim, ala cu 1500 – 2000 de euro de la corporatiile malefice plateste procentual si in consecinta, nu doar 190 de lei. Eu, de ex, cred ca am platit deja miliarde la sistemul de stat ca asigurari medicale si am folosit fix zero acest sistem, zero internari, operatii, medicamente compensate etc.
2. Este un sistem de ASIGURARI de sanatate, la fel ca RCA de ex. Platesti 4-500 de lei pe an la RCA, poti sa faci varza un BMW al unui tert fara spaima ca trebuie sa iti vinzi rinichii lui Parsivel, un BMW a carui reparatie costa 20-30000 de lei, adica ai platit un nimic fata de cat costa de fapt o reparatie. Intelegeti analogia?
Mai mult de 40 de lei n-am dat niciodata pe un exudat. Gratis cred ca l-am facut o data.
In noiembrie am schimbat jobul si cei de la noua firma mi-au cerut si o adeverinta de la medicul de familie pe care sa scrie ca-s apt de munca.
Mi-a cerut 10 lei pentru o foaie A4. Asa impune sistemul, nu pe post de atentie.
Asta in conditiile in care am platit in 11 ani eu + angajator o suma considerabila pentru asigurarea de sanatate.
@Cipper
Aberația este alta, surprinzător: de ce dracu trebuie tu sa aduci acea adeverința? Ce valoare are acea hârtie? Despre “self assessment” nu s-a auzit inca?
Nu este mai ok sa te întrebe angajatorul daca te stii cu vreo boala care să-ți împiedice desfășurarea, in condiții bune, muncii? Ah, am uitat….este cerința legală, concepută de-un grup de incompetenți.
Apt de muncă, dacă esti, îți dă medicul de la medicina muncii la care noul angajator trebuia să te trimită, pe banii lui, conform legii.
Aveti dreptate cand spuneti ca se cotizeaza intr-un cos comun , din care numai unii profita .Problema este mult mai complexa si nimeni nu doreste abordarea ei . In primul rand sunt prea multe persoane care nu cotizeaza ( culmea este ca sunt si cele care au cea mai mare nevoie de servicii medicale : copii si pensionarii plus asa- zisii coasigurati ). In al doilea rand nu mi se pare corect sa fie cotizatia ca si procent din salariu , pentru ca astfel unii cotizeaza mai mult si altii mai putin fara a beneficia de vreun avantaj in caz de imbolnavire ( sa stai intr-o rezerva , sa ti se administreze medicamente mai bune etc. ).Corect mi s-ar parea sa fie o suma fixa pentru toata populatia , pentru care ti se asigura un pachet minimal , iar cine doreste servicii mai bune sa aiba posibilitatea sa le contracteze separat , fie la privat fie la stat.
VA PIERDETI IN DETALII! Nu va plictisesc cu teoria asigurarilor (riscuri, etc.).
SIMPLU! Trebuie schimbat sistemul acesta din care FURA oricine vrea fara sa fie pedepsit.
Mai ales ACUM…, ca angajatul plateste contributiile si e normal sa poata alege unde sa le plateasca: la stat sau la privat.
Legea sa te oblige sa platesti contributiile la alegere: stat sau privat, dar sa le platesti, nu conteaza catre cine optezi, doar sa fii asigurat!
Restul sunt detalii care nu intereaseaza pe omul simplu.
Alegi plata la stat, dai banii si esti asigurat…. ca si pana acum!
Alegi plata la privat (aceeiasi suma) si stii prin contract ce optiuni ai! Vrei mai mult? Platesti mai mult, sau alegi alta firma mai avantajoasa (concurenta obliga), sau treci inapoi la stat; ai solutii!
De asemenea sa poti trece de la privat la stat si invers. Simplu: banii acumulati se transfera celeilate parti si gata! Un sistem! Ce mare scofala?! STATUL trebuie doar sa reglementeze diferitele situatii ce pot aparea!
SIMPLU. La treaba! A, parlamentul, are pe agenda modificarea „legilor justitiei!”. Asta e! Aveti putintica rabdare!, vorba lui conu’…. Dar nici liberalii, nici usr-istii, n-au timp …
Bani pentru Sanatate se duc mai intai la Trezorerie(Guvern), care pe baza bugetului trimite catre casa de asigurari dupa care aceasta imparte bani catre prestatorii de servicii de sanatate. Aici e boala sistemului romanesc ca daca am cotiza direct catre prestatorul de servicii medicale poate am beneficia si de ele.
Bravo.
@George:
Si cum ai descrie (in mod practic) un astfel de sistem? Vor fi asociații de spitale, la care ma pot înscrie sa cotizez x lei? Un fel de asigurări “de stat” de sănătate? Chiar si asa, fondurile respective, atribuite direct furnizorilor de servicii (i.e. Clinici de stat), cum vom avea garanția ca vor fi cheltuite in favoarea cotizanților?
Problemele sunt multiple:
– nivelul scăzut de trai a unei majoritați din Romania (peste 50% din populație, de abia daca reușesc sa achite cheltuieli de baza…nu vorbim despre cotizarea într-un sistem care are nevoie de miliarde de dolari pentru echipamente, salarii competitive, training-uri, etc);
– corupția programată genetic in acest popor (i.e. Este mai normal sa dai pe sub masa si sa închizi ochii, decât sa bei o cana de apa)
Tuturor le este teama de dilema “oul sau găina” (i.e. Daca eu nu dau, oare sunt tratat precum cel care da?).
Soluțiile pot fi enunțate cat vrem noi…Insa, schimbările se vor lasa așteptate decenii bune.
Nu stiu daca sistemul american in care fiecare isi plateste sanatatea e cel mai bun in conditiile in care multi nu-si permit nici macar serviciile medicale banale. Chiar si obamacare e un fiasco total, practic cei saraci oricum nu-si permit sa mearga la spital. In plus nu cred ca vreti sa stiti cat costa in state o operatie banala daca nu ai o asigurare privata, care by the way porneste de la sute de dolari\luna si acopera doar afectiunile banale pentru servicii medicale complete deja ne ducem spre asigurari de mii de dolari\luna.
uite aici https://www.boredpanda.com/united-states-healthcare-system/
pe langa multe glume, mai gasesti si poze cu facturi. Cea care m-a lasat masca e unde a fost taxata cu $40 pentru a-i da copilul in brate dupa nastere. Cea mai mare problema la ei este cat de mult costa orice legat de spital, de la 3 copci $300 pana la tratarea de urgenta a unei muscaturi de sarpe cateva sute de mii de $, pentru ca statul nu reglementeaza costurile astea.
Si pe langa asta nici nu sti dinainte cat te-ar costa orice interventie. Degeaba mergi la spital si intrebi, hei as vrea sa nasc/ma operez la voi, imi puteti da un pret macar aproximativ fara a pune in calcul situatiile neprevazute ? HA ! nici vorba, nu exista, noi ne facem treba si las ca primesti tu factura dupa cateva luni. Si te trezesti ca pentru, sa zicem, o pastila de ibuprofen te-am taxat cu $400.
Costurile la americani sunt umflate la de sute, chiar mii de ori peste costul real din cauza asiguratorilor
Facturile alea umflate din State au un rost… psihologic, ca tu cetatean sa iti doresti sa platesti asigurarea privata. Costul real e mai mic, iar asiguratorul plateste factura spitalului cu un mare discount (asiguratorul stie care e costul real). Win-win pentru asigurator si spital. Cei care nu isi permit asigurarea sunt pur si simplu fara de noroc de cele mai multe ori.
Mai sunt unii spargatori de cartel care au inceput sa ofere servicii medicale la preturi reale, cu alte cuvinte nu trebuie sa vii prin asigurari pentru un consult, o radiografie sau o reteta. Dar tot nu pot oferi servicii complexe fara asigurari, ca tot la mana asiguratorilor sunt pentru despagubirile de malpraxis.
Bref, nu am o garantie ca odata ce sistemul devine majoritar privat el nu va profita din plin de dorinta omului de a plati oricat poate pentru a fi sanatos.
Ar fi ok daca s-ar interzice practicarea meseriei de medic intr-o instituție de stat, daca aceasta funcție este exercitata si intr-o instituție privată. Cele mai multe fonduri sunt sifonate de ani buni prin aceasta metoda (inclusiv medicii de familie, angajați ai clinicilor private, dar care decontează tot din fondul de stat).
Practic, in Romanistan, lipsa unor salarii decente, a tot dus la artificii diverse prin care “un meseriaș” sa trăiască precum in orice alta tara europeană.
Total de acord. O soluție extrem de simplă de pus în practică. Dar cine să o pună? De unde să vină dacă factorii de decizie (votați sau anumiți) nu doresc să își asume oprobiul public? #Romanistan
In Romania, CASS este o taxa iar sistemul de sanatate bazat pe un principiu al „solidarietatii”,in sensul ca trebuie sa platim toti si in baza oricarui venit obtinut!…In strainatate, principiul de aplicare este cel al unei „asigurari sociale” ,cu variatii de la un stat la altul,chiar de la o regiune la alta in interiorul aceluiasi stat. In Italia, de exeplu, in asigurarea sociala intra inclusiv contributia pentru pensie si cea pentru somaj !Insa statului roman ii convine aceasta colectare de fonduri (interesant este ca are o destinatie precisa din start!) care-dupa cate am inteles eu- intra direct in bugetul national si nu in bugetul Casei nationale de sanatate.Chiar si asa, un management eficient si un interes real pentru sanatate publica ar duce la o situatie mult mai buna decat cea din prezent.
E o taxă pe care o plătim doar pentru că existăm. Nu avem dreptul la nimic contra acestor bani. De aceea nu este opţional, să plăteşti dacă vrei asigurare, să nu plăteşti dacă nu îţi pasă sau vrei să achiţi contravaloarea serviciilor medicale la o clinică privată, să zicem. La câţi bani colectează CAS, e de-a dreptul dubios că nu ajung pentru mai nimic banii din Sănătate. Nu am nici o speranţă că lucrurile se vor schimba.
Banii ii colecteaza ANAF (cel putin din 2015). 85% din banii stransi se duc la salarii personal medical, 10% plata utilitati inst. spitalicesti si 5% pe dotari…nu sunt sigur daca acestea sunt cifrele exacte (asa zicea un oficial din ministerul de resort acum cateva zile la tv) . referitor la sistemul de asigurari sanatate din RO, el are la baza „principiul solidaritatii” – asta o zicea un fost director CAS acum cativa ani.
acum am vazut ca acelasi lucru (principilu solidaritatii) il zice Gina mai sus. mea culpa!
Daca nu exista o reglementare din partea statului la aceleasi preturi astronomice s-ar ajunge si-n Romania,uitati-va la cabinetele stomatologice care deja practica preturi aproape la fel ca cele din occident – o banala carie porneste de la 150-200 de lei, iar de cabinete stomatologice de stat eu nu stiu sa mai existe. In America o banala operatie de apendicita porneste de la 10 000 de dolari, cati romani si-ar permite ?
Exista cabinete stomatologice „de stat” in policlinici..iei bonul de ordine azi si finalizarea unui dertrataj se face in 2saptamani, daca ai noroc! 🙁
Sunt curios:
– Statul poate fi dat în judecată pentru rele tratamente?
– Sau pentru furtul banilor din contul asigurărilor?
– Sau pentru orice altă infracțiune deoarece când vrem analize suntem primiți cu aceeași vorbă urât mirositoare a furt- Nu avem fonduri
Eu zic că cineva care se pricepe-cei care nu sunt puțini ar trebui făcute procese colective ( deoarece au șanse mai mari de reușită) împotriva Statului și anume împotriva Ministrului Sănătății și a Prim ministrului. Să vedem dacă le convine !
Ce spuneți de o nebunie că asta?
De ce să nu încercăm?
Și apoi să vedeți cum nu o să se mai fure banii de la sănătate, și vor fi bani pentru toate.
Atâta timp cât nu-i trage nimeni la răspundere își pot permite să fure , și să zică că nu sunt fonduri.
În momentul când vor vedea zeci de procese împotriva lor arunci să vedeți că nu stă treabă chiar așa.
Aveti dreptate domnule Petreanu, asa este cum ati descris problema, am trecut si eu printr-o situatie similara. Sistemul nu este functional, asa o sa ramana multi ani de aici incolo. Toate serviciile publice ofera cat mai putin posibil din banii pe care ii dam. Toate sistemele de stat nu vor fi reformate din interior niciodata, pentru ca e o paine buna de mancat si pentru angajati si pentru manageri care muta banii statului in buzunare private. Cu modificarile facute acum de Psd va fi si mai usor. Societatea civila ia ca exemplu pozitiv toata smecheria asta si nu vrea sa fie lasata pe dinafara, toti vor sa fure de undeva, de la stat de la altii. Nimeni nu vrea sa fie bun, muncitor si cinstit pentru ca asta a devenit definitia prostiei in momentul asta in Romania. Inclusiv pe vremea lui Ceausescu trebuia sa sti sa te descurci, adica sa sti sa incalci regulile. Dupa revolutie s-a renuntat la reguli, regula e ca nu mai este nici o regula, iar regulile care mai sunt sunt pentru prostime ca sa nu bage botul la cascaval. Primarul de la noi din localitate a bagat ani de zile motorina intr-un tractor fara roti, evident doar pe acte si a luat 10% la contractele primariei impreuna cu directorii primariei. Ar face si altii lucrul asta daca ar putea dar nu pot sa fie toti primari. E un fel de fura toata lumea si sunt prinsi doar prostii. Asta se va transforma in curand in “fura toata lumea, scapa toata lumea” PSD se pricepe de minune sa faca asta, ce-i drept o cam luasem razna cu comunitatea europeana si regulile ei, am gresit ce sa ii facem ne-am lasat purtati de val. Totusi raman cu satisfactia ca pot sa scriu aceste randuri fara sa ma urmareasca securitatea, stau la caldura , am curent, ma uit la setiale pe Netflix si mananc salam de Sibiu fara sa fi dat o spaga la cantina partidului pentru el. Un prieten din cartier, mai mic cu un an este viceprimar si firma verisorului lui castiga lucrare dupa lucrare cu primaria. E tanar si multi ani de acum in colo va fi lafel cu banii publici trebuie sa acceptam realitatea si cu bune si cu rele. Nu e totul bun dar nici rau.
Sa stiti ca nu exista solutii individuale de prosperitate intr-o tara corupta – adica cele care par sa fie solutii sunt false, de fapt. Ti se pare ca-ti poti cumpara niste servicii mai bune, daca ai cu ce, dar nu e asa – infrastructura ruinata afecteaza pe toata lumea, deprofesionalizarea medicinei sau educatiei, la fel, administratia publica incompetenta si hoata, tot asa.
Daca intram pe site-ul casei de asigurari de sanatate nationale din Romania si ne vom uita la evolutia incasarilor, respectiv, evolutia platilor situatia sta in felul urmator(mentionez ca raportarea e facuta la nivelul lunilor ianuarie-noiembrie deci am putea sa vedem niste schimbari):
Incasari: 24728509 mii de RON
Plati:27453311 mii de RON pentru sanatate, iar platile catre salariile personalului ar fi de 256522 mii RON.
Nu o sa spun ca diferenta intre incasari si plati este negativa deoarece, in anumite cazuri soldul acela pe minus e corectat la inceput de ianuarie. Insa daca ne uitam mai departe vedem, vom vedea ca la nivelul incasarilor pana in luna noiembrie la nivelul asiguratului suma ar fi 10654059 mii de RON, restul fiind completat de angajator.Mai precis cam atatia bani sunt primiti de catre CNAS din taxele colectate de la cetateni, atentie mare, contributia de sanatate o poti plati de mai multe ori in functie de venitul de care dispui, PFA, drepturi de autor, venituri din chirii etc. Iar oricine este responsabil si stie cat plateste catre aceasta gaura neagra se poate intreba, daca nu este doar o taxa de protectie, pentru ca in fond, spitalele romanesti de stat sunt printre cele mai dubioase locuri in care vei ajunge vreodata, daca ai acest nenoroc, tragedia de la colectiv prezentandu-ne asta foarte clar si dur.
Asa ca intrebarea, pe care o pui este una oarecum fara fundament, pentru ca in acest caz sunt 2 straturi de coruptie/incompetenta, odata CNAS(vezi cazul cand i-a luat DNA pe toti smecherii de acolo), respectiv spitalul in care ajungi vezi cazul Lucan, iar problema tot persista. Sigur o sa mi se spuna ca ar fi spitalele private, insa ceea ce fiecare fie stie ori urmeaza sa afle, este ca acolo chestiile usoare, comune, pana la o dificultate medie sunt tratate, restul sunt directionate catre stat, fie indirect(costuri foarte, foarte mari), fie direct gen „noi nu tratam afectiunea X din cauzele urmatoare”.
Sistemul de sanatate in acest moment nu poate fi reformat, decat in felul urmator:
1.Case private de asigurare de sanatate, cu anumite praguri de asigurare. Iar angajarea sa se faca chiar pe principiul competentelor si excluderea celor ce au lucrat la stat(metehnele sunt propagate foarte usor si in privat)
2.Reinformatizarea sistemului, in sensul ca ideea unui card de sanatate este o idiotenie, ai CNP poti sa afli imediat tot despre acea persoana, serviciile sunt facute, trebuiesc doar integrate cica suntem o forta in IT sunt sigur ca vor fi oameni care vor face pro bono aceasta treaba, daca lucrurile s-ar simplifica fata de cum sunt acum.
3.Privatizarea tuturor spitalelor de stat, in sensul ca la ora actuala faptul ca sunt detinute de stat, aceste institutii sunt puternic politizate, in momentul privatizarilor acestora, lucrurile se vor schimba foarte mult in bine pentru pacient, iar sindromul de eu sunt Dumnezeu la mine pe mosie, va disparea.
4.Conflictul de interese la medici sanctionat cu suspendarea dreptului de libera practica, aici este o intreaga discutie, dar orice medic care acum lucreaza la stat si la privat(ma refer la spital) este intr-un mare conflict de interese si acest lucru, trebuie sa dispara, desigur, vrei sa fi profesor la facultate, du-te foarte bine, insa vei lucra intr-un singur spital, intr-o singura facultate, vrei sa lucrezi ca un mic consultant la un studiu de specialitate, ei bine, treaba asta devine mai complicata, iar celelalte surse de venit se opresc pana termini studiul acela de specialitate care bine si foarte bine platit.
5.Vizibilitatea online a situatiei unui spital in timp real, aici vorbim de indicatori la infectii nosocomiale, medicamente, paturi libere, costuri etc, pe scurt transparentizare acestor lucruri.
6.Legalizarea donatiilor catre spital prin deducerea de la impozite fie locale, fie cele catre bugetul de stat.
Dar pentru ca asa ceva sa se intample e nevoie de o aliniere a planetelor si ca statul roman sa nu-si mai dusmaneasca cetatenii.
Linkuri de plati:
1.http://www.cnas.ro//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/FNUASS_PLT/evolutia_lunara_a_platilor_la_30_11_2017.pdf
2.http://www.cnas.ro//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/FNUASS_INC/evolutia_lunara_a_incasarilor_la_30_nov_2017.pdf
Sunt PFA de 12ani si primii 3ani nu am vrut sa platesc CAS si CASS pt.ca stiam ca sunt hotie la drumul mare..pana la urma am inceput sa platesc contributiile aferente salariului minim pe economie de dragul SMURD-ului,Ambulantei si fondului de pensii..restul de bani intra in contul de economii pt.vizitele la oftalmolog, stomatolog, cardiolog din mediul privat.
Sunt din orasul lui Sechelariu, unde 3prim-ministri au taiat panglica spitalului nou-nout nedeschis nici acum..e in conservare de 8ani.
Tot vad oameni care compara ce se intampla la noi cu ce se intampla in State.
DE CE, oameni buni, comparati cu State? Pe ce considerente, care e faza?
De ce nu comparati cu Suedia, Canada, Elvetia? Sau cu Bulgaria, Ungaria, Serbia – daca ne luam dupa granite… DE CE State, care e treaba? CĂ CE la ei?
aspirational.
Pai in america e un sistem 100% privat in care omul isi alege unde sa plateasca asigurarea medicala, asta in cazul fericit in care isi permite asa ceva, sunt multi americani, inclusiv angajati, care nu-si permite nici macar o asigurare de baza care practic nu acopera mai nimic.
CNAS este una din cele mai mari căpușe de STAT, (SUPT), asemeni băieților deștepți din energie.
Îmi poate argumenta cineva necesitatea existenței ei?
Va argumenta cineva abuzurile și birocrația din acea Mafie A Statului?
Revolta/ protestele medicilor, la ce se referă oare – politrucii vor pretinde că au motivații politice!!!
Desi cam toate experientele cu sistemul medical de stat au fost neplacute, cea mai importanta, atunci cand cineva apropriat avea nevoie de injectii in val. de 8K EUR, a fost asigurata de catre sistemul medical de stat. Acestea nu ar putea fi asigurate in contextul in care ar scadea semnificativ numarul celor care contribuie la buget. In oferta celor de la privat, tratamente de genul nu sunt cuprinse; platesti cei 190 de lei, dar in situatia in care ai nevoie de acele injectii, esti pe cont propriu.
Trecut prina aceasta experienta, desi folosesc in general serviciile de la privat, nu ma deranjeaza sa platesc lunar catre stat, in idee in care alti la randul lor se vor lovi de aceleasi probleme.
nu poti alege unde sa platesti dintr-un motiv simplu, a ramas tot sistemul socialist de dinainte de ’89.
in toamna trecuta, o programare pt. niste analize pt. data de 1 a lunii urmatoare pt. ca pt. luna in curs, nu mai aveau fonduri, vesnica scuza. vine data de 1, ma prezint dimineata, eram al doilea, doamna de la oficiu ma intreaba pt. ce am venit, iar eu ii raspund : cu programarea (inca buimac, n-am apucat sa-i spun direct ca am programare facuta), la care ea imi spune ca nu mai au fonduri ! pe data de 1,la 8 dimineata !? sa se fi consumat fondurile pt. singura persoana de dinaintea mea ? si era tanara, nu vreo persoana in varsta …
Problema cu „nu sunt bani” este intr-adevar f complexa. Dar eu va pot spune din interiorul sistemului si un alt aspect al problemei. La externare trebuie sa dau,atasat de externare, foaia cu cheltuielile care se genereaza automat din sistemul informatic(pentru informarea pacientului). Sunt deconturi de minim 1000 lei, dar foarte multe sunt de 3000-6000 lei, iar cireasa de pe tort sunt deconturile de peste 10.000, chiar 50.000 (si nu rare). Si majoritatea acestor pacienti se reinterneaza de cateva ori pe an, prin urgenta datorita patologiei pe care o au. Si extrem de multi sunt oameni care ori n-au platit un leu la sanatate in viata lor(si trebuie tratatati atata timp cat sunt urgente), ori prin natura serviciului au avut venituri f mici. Mai sunt si tratamentele de pe programele nationale de sanatate, care doar tratamentul este de 40000 euro (pe 3 luni) ca sa nu mai vorbim de analizelele care au precedat debutul acestui tratament- extrem de multe si costisitoare. Numarul de pacienti pe 2017 , daca ma iau dupa nr ultimelor foi de observatie din decembrie, a fost de 35.000 /clinica. Judecati voi.
Am o sotie medic care a avut urmatoarea reactie la acest articol:
1. Persoana care are nevoie de stent este o urgenta si, ai nu ai bani, pacientul se opereaza. Toate urgentele devin prioritare. Asta e regula (sau ar trebui sa fie) in toate spitalele.
2. Asa se intampla din pacate si cu cei care nu au lucrat niciodata in viata lor si au avut poate doar calitate de coasigurat…beneficiaza de serviciile de primiri urgente la fel ca un asigurat care a contribuit corect toata viata. Merita sa aiba prioritate in fata unii asigurat? Desigur ca nu.
3. Spitalele/policlinicile sunt pline la inceput de luna de cei care desi nu au nevoie neaparat de analize, vor sa si le faca pentru ca au avut un mic junghi intercostal sau cine stie mai ce, sau, mai rau, de clica medicilor care ii amana pentru inceputul lunii urmatoare ca sa prinda analizele gratuite.
Trebuie sa-i fac niste analize baiatului meu. Ieri am primit trimiterea, azi am sunat la un laborator, si ce sa vezi? Nu mai sint fonduri. Dupa 3 zile lucratoare din luna, gata, koneț filma. WTF?!!!
dupa nspe ani de cotizat la sanatate, am zis ca daca tot platesc atata sa si beneficiez de servicile respective, asa ca intr-o zi m-am dus la policlinica de stat cu o conjunctivita, aveam nevoie strict de reteta pentru a putea lua medicamentele necesare. cand ajung acolo „doamna” de la receptie imi zice veniti peste 3 saptamani, asta uitandu-se la mine cu ditai ochiu. o intreb: pe bune??????? adica ma vezi cu ochiul infectat si tu imi zici sa vin peste 3 saptamani???
si ma mananca limba sa intreb… dar daca platesc, se poate acum? la care ea: da, daca platiti puteti intra acum.
asta dupa nspe ani de cotizat zeci de milioane de lei(mai nou zeci de milioane/an).
evident ca m-am dus la un cabinet privat si am platit.
sistemul de sanatate nu functioneaza.
Exista asigurări private. Exista pensii private sau alte mecanisme de investitii, ca sa nu ne bazam pe pensia de la stat. Exista si alte moduri de a remunera munca, legal, in afara de salariu. Decât sa platesti 75% in plus pentru orice salariu, mai bine alegi alte optiuni, mai ales ca veti descoperi ca nici pensiile nu funcționează.
De ce nu putem alege unde ne platim asigurarile de sanatate? Pai daca am avea de unde alege, o gramada maaare de bani nu ar mai putea fi furata sau deturnata.
Asigurarile de sanatate se bazeaza pe principiul solidaritatii sociale: daca eu lucrez, platesc mai mult (CASS) dar, alaturi de mine pot beneficia si coasiguratii: copii, pensionari (care nu realizeaza venituri din munca, nu?) sau altii care au nevoie. Un fel de „eu platesc si pentru tine cand esti bolnav, tu platesti pentru mine cand sunt eu bolnav”. Corect in principiu( de sorginte socialista in sensul bun al notiunii de solidaritate sociala), sistemul este dus in derizoriu de mai multi factori care il ingroapa:
-colectarea o face statul, iar banii ajung la Trezorerie. De acolo, ce se face cu ei… Ani la rand banii din CASS au „plombat” deficitele din alte parti, asa cum bugetul de stat ar fi trebuit de asemenea sa intervina daca bugetul CNAS ar fi pe minus.
-deciziile financiare se iau la nivelul CNAS si, uneori (dureros pentru pacienti) la nivelul CJAS. Aceste decizii privesc banii, deci… pacientul (cu durerile si nevoile sale) nu are nici macar drept de a contesta! Ca exemplu, am avut un pacient care era amputat de ambele picioare si cerea sa fie ingrijit la domiciliu. Cererea a fost refuzata deoarece trebuia sa se prezinte personal la sediul Casei…Si aceasta in conditiile in care la Bucuresti s-au furat doar din fondurile de ingrijiri la domiciliu ale CASMB peste 13 milioane de lei,intr-un an si jumatate, de catre un „competent” fost sef al casei OPSNAJ. Ramana inca cu intrebarea, oare cat a furat de-acolo? Deciziile de ingrijire sau tratament (indiferent de spital/interventie/ consult medical) ar trebui sa aiba criterii clare de acordare, tocmai pentru a evita ca unii sa fure pe rupte, in detrimentul celor care nu au pile, bani sau relatii (asta este solidaritatea sociala).
-cata vreme nu exista un control al societatii asupra cheltuirii banilor, cei de la nivelul CNAS sau CJAS vor face ce vor ei, gastile locale vor fura „local”, cele nationale vor fura „national”.
Problemele raman aceleasi: banii se strang de cine nu trebuie, sunt impartiti de cine nu trebuie si ajung (in mare parte) la cine nu trebuie. „Pedepsiti” de acest sistem sunt contribuitorii, cei care n-au incotro si platesc aceste asigurari: angajatii, angajatorii, dar, mai ales oricine ajunge in pozitia de pacient in acest „sistem”. Nu uit nici angajatii sistemului de sanatate, care sunt si ei pagubiti, dar macar ei mai au o sansa, aceea de a pleca din tara.
Mai multe Case de Asigurari? Poate fi un aspect al rezolvarii unei situatii, dar, sigur, nu este singura modificare necesara.
Cum controlezi ca nu se fure fie de cei care impart banii, fie de prestatorii de servicii?
Cum imparti corect bugetul, astfel ca sa poti sa-ti faci o radiografie sau un set de analize si la sfarsitul lunii? Cum eviti analize inutile sau consultatii in plus?
Multe intrebari, si prea putine raspunsuri.
O buna intrebare este cine face parte din AGA (sau echivalentul sau) la nivelul CNAS? Oamenii aceia chiar ii apara pe cei care SUNT OBLIGATI sa plateasca asigurari de sanatate, sau e doar o alte sinecura cu bune castiguri pentru ei?
Cel mai dureros este pentru pacientii cu cancer care trebuie sa vina la internare pentru a face radiologie si citostatice, ceea ce inseamna internare pe perioade destul de lungi pentru o evaluare continua a tratamentului.
Aici intervine partea cea mai urata, ca medicii sunt obligati din lipsa de fonduri si locuri in spital sa amane internarea pacientului cu 1-2 luni, timp in care boala se agraveaza.
Plus ca atunci cand sunt internati din lipsa de fonduri medicii fac analize si tratamente doar pentru ce te-ai internat, daca Doamne fereste te mai doare in alta parte si le zici nu poate sa te mai consulte in plus pentru ce te plangi ca te mai doare.
De aici reiese si numarul mare de persoane cu cancer cu tratament nesatisfacator si care in final decedeaza.