La ce “randament” se referă, de fapt, dl. Mihai Tudose, prim ministru

Când îl auzi pe Mihai Tudose vorbind despre “randamentul” fondului public de pensii¹, tentația e să crezi că ai de-a face cu un idiot ajuns nu se știe cum în fața microfoanelor. Domnul acesta cu o față ca de sugativă mototolită, care debitează cu o seriozitate de comic pișicher o asemenea enormitate, nu poate fi prim-ministrul României, nu? E doar o poantă de cabană, o farsă de cămin, care trebuie să continue cu hohote de râs groase, “ce-ai făcut, coae, hă-hăăă, ai pus botu’?”

Deficitul Fondului de Pensii e în creștere constantă și a ajuns deja la valori incredibile. În 2015 era de 18 miliarde de lei. În 2016 a urcat la 21 de miliarde. Anul acesta va atinge 28 de miliarde, adică 3,5% din PIB, mai mare decât întreg deficitul prognozat (1). Interesant este că deficitul era 0 (zero) în 2007, după care a fost scăpat de sub control prin diverse pomeni electorale – pensii speciale, reduceri de contribuții, indexări, măriri arbitrare etc).

Practic, dacă e ceva completamente falit în România, o structură cu pierderi în creștere, de miliarde de lei, de la un an la altul, asta este Fondul Public de Pensii.

Să spui că “randamentul” Fondului Public de Pensii – adică Pilonul I – este mai mare decât al pensiilor private (Pilonul II) este ceva de domeniul psihiatriei. Nu există “randament” pentru că Fondul Public nu face investiții. În realitate, Pilonul I e acum un Caritas invers, în care din ce în ce mai puțini contributori finanțează din ce în ce mai mulți beneficiari – dovadă și deficitul în expansiune rapidă, imposibil de oprit decât prin măsuri dure și nepopulare (apropo, singura dată când deficitul s-a stabilizat a fost pe vremea lui Emil Boc, care a eliminat pensiile speciale). În aceste condiții, să declari că statul e “mai bun administrator” decât fondurile private² este ceva atât de năucitor că nici măcar minciună nu se poate numi.

Fondurile private, spre deosebire de cel de stat, au investit cu cap cele 30 de miliarde de lei primite până acum la Pilonul II, iar activele au atins 37 de miliarde de lei. Rata medie de rentabilitate pentru toate fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II a fost de 3,7% în ultimele 24 de luni (sursa: date oficiale ASF – pdf).

Dar dl. Tudose nu este idiot. Problema nu este a dânsului, e a noastră. E o farsă, într-adevăr, pe seama noastră, a contribuabililor. Noi, oamenii cinstiți, am înțeles că e vorba de randamentul financiar al structurii în sine, pe când dl. Tudose vorbea de randamentul financiar pentru banda aflată la putere.

Practic, dl. Tudose ne spune, în față, că o investiție cu bani furați de la populație în mită electorală pentru aceeași populație aduce un profit semnificativ grupului care a pus mâna pe resursele României. Acesta este “randamentul” despre care vorbește atât de serios premierul României.

E același modus operandi pe care l-au folosit atâția, până acum, ca să se îmbogățească, furând și recirculând banii statului, nu ai lor, ca să obțină profit – “randament”, fraiere, ce nu pricepi?

___________________

¹) “S-a constatat că randamentul de la pilonul I care are ca reper salariul mediu este mult mai mare decât randamentul de la pilonul II.”  – Mihai Tudose, prim ministru.

²) “Noi in primul ciclu am luat la mână aceste cifre și am constatat cu surprindere că statul este un mai bun administrator.” – Mihai Tudose, prim ministru.

62 comentarii Adaugă comentariu

 1. E naiv cineva care crede ca peste 20-30 de ani vreun stat din ue va fi capabil sa plateasca pensii. Cine e inteligent procedeaza ca-n america si incepe sa economiseasca\investeasca cu 25-30 de ani inainte de a iesi la pensie, cine nu va muri de foame – asa e in capitalism.

  Comentariu apreciat Thumb up 66
  • Hmm, esti intr-o mică eroare totuși. Spre deosebire de US, aici imi este luat procentul pt pensii fără voia mea. Mi-ar plăcea să-l păstrez si să-l plasez unde doresc (ce-i drept, majoritatea l-ar plasa intr-o shaorma in plus). Cat despre investiții, ca-n US, chill, mai dau si ei fail ;)

   Comentariu apreciat Thumb up 32
  • Nu-s in nici o eroare – un sistem care nu tine cont de cresterea sperantei de viata si de scaderea natalitatii e falimentar din start. Odata cu cresterea nivelului de trai scade natalitatea si creste speranta de viata – suedia, norvegia…au mari probleme cu natalitatea spre deosebire de india sau indonezia. Ceea ce contribuiti dvs. Acum nu reprezinta mai nimic fata de valoarea venitului care v-ar putea asigura un trai decent peste 30 de ani – si nu ma refer doar la devalorizarea prin inflatie. Ati fi suprins sa stiti cat de gresite sunt stereotipurile europenilor fata de americani – acolo demult s-a inteles ca-n capitalism, unde nu se poate face o planificare a natalitati ca-n comunism – e falimentar orice fel de sistem de pensii – asa ca majoritatea americanilor incep sa economiseasca\investeasca inca de la 35-40 de ani – in europa nu prea exista asa ceva majoritatea se bazeaza pe stat care la nu moment dat pur si simplu nu va mai putea plati un nivel de pensii care sa asigure un trai decent.

   Comentariu apreciat Thumb up 12
  • Stiu ca o gramada de fonduri private de pensii din america si canada au dat faliment, oamenii pierzandu-si toate economiile de-o viata, tocmai de aia in america e in continua accesiune piata obiectelor de colectie care in timp nu se devalorizeaza ci le creste valoarea, multi americani nu au banii investiti in fonduri de pensii, actiuni…care-s o loterie ci in colectii de masini, motociclete…de epoca.

   Thumb up 14
 2. Pe mine m-a lasat masca declarația astuia si pentru că azi a fost ziua de plata a taxelor la stat și ma ustura ca in fiecare luna ca platesc si primesc mumu am ajuns sa ma gândesc serios, la 40 de ani si cu 2 copii sa imi iau campii, sa închid afacerea si sa ma fac refugiat in alta tara.

  Comentariu apreciat Thumb up 62
  • Idem,

   Mergem impreuna ?

   Comentariu apreciat Thumb up 12
  • In Romanica, o afacere care azi merge nu este sigur ca va mai merge si maine, far a avea nimic de-a face cu competenta si straduinta partronului si a angajatilor. Asta se cheama economie de piata? … poate de “paiatza” !

   Thumb up 2
 3. Are faţă de ministrul crâşmelor şi lăutăriei.

  Comentariu apreciat Thumb up 34
 4. Eu am rămas uimit că nici un ziarist prezent la conferința nu l-a întrebat ce randamente compara?
  Banii din pilonul 1 se cheltuie pentru pensionarii actuali pe când cele din pilonul 2 sunt bani acumulați nominal care până în prezent au cca 10%plus

  Comentariu apreciat Thumb up 46
  • Fiindca si ziaristii sunt varza la cunostinte economice!

   Comentariu apreciat Thumb up 61
  • @sako – daca spuneai ca-s varza la orice erai mai aproape de adevar.

   Comentariu apreciat Thumb up 19
  • Nici un ziarist nu e incisiv! Oricate cunostinte ar avea!
   De ce? Pt ca-i zboara astia, imediat, acreditarea la aceste asa-zise conferinte de presa!
   Niste lași care “vrea si gura lor sa mănâncă ceva”!

   Thumb up 14
  • Corect,Adi, asta e esenţa..văd că nici Vlad nu e accurate cu asta.pe scurt e așa. Cu Pilonul I plătesc pensia celor din prezent, cu Pilonul II platesc (parţial) pensia ce posibil să o prind. Cum ar veni, Tudose și PSD se pişă parţial pe bătrânețea mea. Păi și să nu pui mâna pe par?!

   Comentariu apreciat Thumb up 18
  • Eu sunt în continuare uimit că cineva se mai așteaptă să existe ziariști în România în condițiile în care nimeni n-a mai cumpărat măcar un ziar de la chioșc de vreo 10 ani încoace.

  • @Vlad: faza cu banii dați pe ziar e ca și cum ai spune că banii sau lipsa lor justifică orice. Din fericire, știu că nu crezi asta

   Comentariu apreciat Thumb up 25
  • Nu justifică orice, dar explică multe.

  • Isi pierd acreditarea daca sunt incisivi. Sunt niste lasi!

   Thumb up 3
 5. Bravo dle Petreanu , asa este, sunt surprins ca opozitia politica (acoperita de imunitate in declaratiile politice) nu spune adevarul crunt dlui Tudose in fata : BA IDIOTULE, ESTI PROST GRAMADA , MARS !

  Comentariu apreciat Thumb up 19
 6. Compara mere cu pere. Prostie e putin zis. De ce nu ne lasa pe noi sa ne alegem administratorul atunci ? Sa ramana cu cotizatiile celor din sistemul public :)

  Comentariu apreciat Thumb up 19
  • Iti poti alege si acum administratorul de pensii optand si pentru o investitie in pilonul III.

   Comentariu apreciat Thumb up 31
 7. Umbla vorba-n targ ca numai fata e asa, el de fapt nu consuma. Impresia generala ramane neschimbata si regret ca filmul cu prosti la care ne uitam ne are pe noi toti in fundal, ca actori de mucava. Le trebuie petic la sacul rupt cu care umbla si din care soarecii largesc gaurile prin care se scurge ceea ce noi punem in el.

  Comentariu apreciat Thumb up 6
 8. Fie ca ne place sau nu, strada ramane ultima solutie. Concediile sunt pe gata, e placut afara. Duminica aceasta (maine, deci), e protest. Am 33 de ani, dar ies pentru pensia mea, a sotiei si chiar a parintilor. Si pentru justitie. Eu unul, voi fi in strada. Sper sa nu fiu singur! Dar si daca as fi, tot ies. Si daca altii nu ies sau vor rade sau vor spune ca totul este pierdut, eu voi iesi si pentru ei, la fel cum am iesit si in februarie! Nu scapati de mine, hotilor! Ghinion, mai am pancartele…si steagul! 🙂 asa ca ies sa ma plimb pe la 20.00.

  Comentariu apreciat Thumb up 34
 9. Vlad, cred că am înțeles ce urmăresc. Au mărit tot ce au putut ca populația să-i țină minte ca pe “cei care le-au dat”. Acum dau legi (justiție, pensii) ca să lovească și să-i întărâte pe cei care contribuie și să-i facă să dea jos Guvernul. Va veni un guvern interimar, iar la alegerile următoare pe cine crezi că va vota populația?

  Comentariu apreciat Thumb up 27
  • Pacat ca romanul are mintea scurta. Vede toate smenurile pe care le pun la cale astia dar atata timp cat in buzunar curg banii (nemeritati pentru unii) nu ii mai intereseaza de restul.
   Oare nu am putea sa nu avem guvern vreun an asa, ca Belgia, unde au avut crestere economica mai mare decat atunci cand aveau guvern?

   Comentariu apreciat Thumb up 13
 10. #26

  Eu constat ca e cel mai haotic guvern de pana acum. Nici macar dupa revolutie cand nu erau legi n-aveam nimic nu era haosul asta. Au incercat treijde modificari fiscale periculoase si inaplicabile si numai societatea civila si mediul de afaceri au oprit dementa asta fiscala. Si desi au negat, toate zvonurile aparute au avut acoperire in realitate, doar ca masluite de ei ca au vazut ce iures au creat. E incredibil si cu ce nonsalanta vin si ne explica cum au ei cel mai bun program de guvernare si cum statul e cel mai bun administrator. Deci de la masa lui Tudose/Dragnea poporul/ziaristii se vedeau ca in Antarctica: un ghetar plin de pinguini inghesuiti. Oare ce mai urmeaza? Ca in fiecare zi auzi cate o duda d-asta care mai de care mai periculoasa. La un moment petrecerea asta de crestere economica de consum se va termina, dobanzile vor creste, sa vezi atunci distractie cand ei au 0 investitii ca sa plateasca facturile curente. Si pariu ca maine daca ar fi alegeri, tot PSD ar iesi. Ca altcineva nu mai e. Si atunci de ce ai mai ramane in tara? Sau de ce te-ai intoarce cum ii chema Tudose pe romanii de-afara?

  Comentariu apreciat Thumb up 26
 11. ce vreau sa fac:
  1) voi face o cerere la unitatea la care lucrez(un liceu) si voi solicita ca plata contributiilor pentru pilonul 1 sa fie transferata la pilonul2;
  2) astept un raspuns;
  3) voi da in judecata unitatea;
  4) voi face recurs;
  5) spuneti voi ce sa fac mai departe…

  Comentariu apreciat Thumb up 10
 12. Ziaristi? Au cam disparut ziaristii profesionisti!
  Astora le e frica sa nu-si piarda acreditarea daca sunt prea incisivi cu prostovanii din guv.
  Sau…poate-s cumparati ca da puna intrebari nestanjenitoare.
  Sau, si mai grav, nu-i duce capul si intra in categoria votantilor psd.

  Thumb up 3
 13. Bun articol!

  Thumb up 4
 14. #31

  acum lasand la o parte fata astuia, de pom de prune, nu cumva chestiunea este o nationalizare mascata ? cam ce au facut inaintasii lor incepand din 47.

  Thumb up 6
 15. Mi se pare un pic ciudat ca toata lumea tipa ca statul vrea sa fure banii de la privat, dar nimeni nu mentioneaza urmatoarele:
  – Cel mai mare administrator de fonduri pilonul II, firma olandeza, este parte a unui grup financiar care a beneficiat de bailout de 10 mld de euro de la statul olandez in 2008.
  – Coincidenta sau nu, noi cetatenii am fost obligati/ sfatuiti sa cotizam la pilonul II din 2008.
  De aici pot sa imi dau cu parerea, asa cum fac toti. Pot crede ca banca a luat ajutorul de la statul olandez care apoi l-a platit cu contributii din pilonul II al romanilor. A incheiat de platit anticipat transele la inceput de 2015 pentru ca statul platind un bailout obtine si ceva metode de control, chestie ce nu le convine celor din grup. Pot crede ca de asta s-au speriat ca statul cere lichidarea pilonului II pentru ca ar ajunge iar in dificultate privind lichiditate. In concluzie romanii tipa ca o entitate financiara care s-a dovedit vulnerabila intr-o perioada de criza, admnistreaza mai bine si este mai sigura decat un stat.
  In alta ordine de idei, ni se tot flutura niste randamente (pe care nimeni nu le poate verifica veridicitatea decat atunci cand se ridica banii, altfel sunt doar niste cifre care pot fi manipulate..au manipulat unii LIBOR ul!!), randamente care daca iti faci pensie pilonu III la aceeasi societate nu le pupi. Acest fapt ma face sa fiu reticent la randamentele vehiculate

  Thumb up 4
  • Ceva Soros, clar. Remarcabil cum dezvolti o teorie a conspiratiei din nimic.

   Randamentele sunt verificate si verificabile – la fel si deficitul de miliarde de euro din fondul public de pensii.

   Dar, sigur, ceva ni se ascunde, de fapt e totul exact pe dos decat vedem.

 16. Domnule Petreanu v-as ruga sa renuntati la retorica cu Soros intrucat nu am mentionat nimic legat de el. Am pretentia sa nu reducem o “dezbatere” la nivelul asta. Industria finaciar-bancara e obisnuita sa mai “rotunjeasca” din pix anumite situatii financiare pana se mai sparge o bula si apare o criza. Deutche Bank si o banca din Franta cu active in Romania au fost amendate cu sute de milioane de dolari in SUA pentru nereguli.Acesta este un fapt. Tot in SUA, o multime de fonduri de pensii s-au evaporat pentru ca administratorii s-au bazat pe informatiile bancilor de investitii referitoare la “randamente consistente si sigure”. Dar hai sa vorbim pe cifre. Am auzit un randament de peste 9% /an investindu-se printre altele in bonduri de stat. Ce tari stiti ca dau dobanzi pe titluri de stat macar la jumatate din aceasta cifra din moment ce Romania, care nu are un rating stralucit, ( implicit asta afecteaza dobanda in crestere) nu se imprumuta la costuri atat de ridicate. Eu nu spun ca e rau sa avem Pilonul II. Eu spun ca lumea ar trebui informata si de riscuri nu doar de beneficii si randamente. Eu sunt curios daca aceste randamente se pastreaza si pentru Pilonul III pentru ca as fi tentat sa cotizez in acest caz. Problema e ca in Pilonul III nu mai garanteaza statul. Daca respectiva companie da faliment dupa 20 ani, nu iei nici pensia mizera pe care statul roman inca ti-o garanteaza.
  http://www.mediafax.ro/economic/ing-va-rambursa-inca-1-22-miliarde-de-euro-statului-olandez-in-contul-bailout-ului-primit-in-timpul-crizei-12326613. Din link se poate vedea ca statul olandez a avut un randament de 12,5 (real pentru ca au incasat banii) intr-o perioada in care si noi avem un randament consistent. Un grup financiar vulnerabil la criza, da randamente constante si consistente.
  Bernie Madoff (e o exagerare desigur), fost director al NASDAQ printre altele, le promitea investitorilor randamente de 10% . Cum s-a sfarsit la 30 ani dupa ce a inceput? O schema Ponzi de 65 mld dolari si 150 ani pedeapsa pentru inculpat. Deocamdata nu stiu cate persoane au reusit sa incaseze ceva din acest pilon II avand in vedere ca doar cei sub 45 ani la momentul respectiv au fost obligati sa isi aleaga un administrator (adica ar mai dura ceva ani pana cei mai in varsta ar ajunge la varsta de pensionare 65 respectiv 63 ani). Timpul va raspunde la toate. Dar mi se pare ca in toate articole statul e un mare prost in timp privatii sunt niste izvoare nesecate de competenta si prosperitate. Daca tot ne erijam ca si formatori de opinie si indemnam la proteste macar sa incercam sa parem constienti de ambele fete ale monedei.

  Thumb up 4
  • Iar amestecati lucrurile. Faptul ca statul nu recunoaste ca-i falit nu inseamna ca nu poate fi falit. Falimentele tarilor sunt mult mai dureroase decat falimentele companiilor private. Madoff a fost un escroc, e plina lumea de escroci, am avut si noi, dar ei nu fac statul un mai bun administrator.

   Ganditi-va in ce domenii exceleaza ca administrator statul roman. Ganditi-va bine, nu va grabiti.

 17. Statul nu e falit. E falit in opinia unora care sustin ca ne prabusim inca din era Ponta. Cum e posibil sa scazi TVA si sa incasezi mai multi ani la buget. Uite ca se poate pentru ca tine si de modul cum reactioneaza populatia, mediul de afaceri, multi dintre iesind din economia la negru.Fara doar si poate statul nici nu poate/vrea (dupa caz) sa controleze fenomenele de evaziune. Isi dovedeste de multe ori inertia si incapabilitatea administrativa. E intradevar intr-o situatie de risc. Teama ca ajungem ca Grecia ne face sa nu mai judecam drept. Vad ca nimeni nu mentioneaza ca Grecia a fost cea de a doua în cadrul NATO din punct de vedere al cheltuielilor militare ca procentaj în PIB. Va suna cunoscut scenariul? Iese cineva in strada pentru cheltuielile de genul asta?NU! Iese pentru “pomeni electorale”. Aviz amatorilor: un salariu decent nu e pomana electorala. Pentru ca muncesti ! La fel cum nu pot spune ca X de la TV sau radiu primeste bani de pomana!
  Dupa ce statul a marit justificat (sau nu) salariul minim si implicit si celalalte (din ce aud e o chestie rea), INS publica o statistica din care reiese ca doar 1/3 romani si-au permis haine noi. Adica 2/3 romani (cel mai probabil moldovenii, oltenii si teleormanenii lenesi) si-au carpit chilotii de anul trecut, pentru ca a trebuit sa platesca in ordinea prioritatilor alimentatia si utilitatile. Utilitati care sunt intradevar majoritatea administrate de privat si pe anumite segmente acesta formand monopol. Aceste companii nu se complica. Cand vor profit maresc pretul , rareori corelat cu puterea de cumparare (a se vedea evolutia pretului energiei, apei, gazelor in ultimii 10 ani). A se vedea ca sunt comune in care lumea nu foloseste apa curenta si canalizarea deoarece are omul pensie 300 lei ca a lucrat la CAP si nu-si permite sa dea 8-9 lei/mc. Ca sa ajungem la ce ne doare, DA!!! Romania are coruptie! DA!!! Unii angajati de la stat te baga in depresie in fata ghiseelor. DA!!! In tara asta se fura!!!! Dar toate astea sunt si in alte tari (Vezi coruptia in cazul SAMSUNG, Fillon candidat la presedintie in Franta si-a angajat sotia ca subaltern incasand peste 900.000 euro, penalul infect, o printesa spaniola chiar a fost condamnata in alt caz de coruptie ). TREBUIE luptat impotriva acestor factori nocivi, DAR NU ASTA E MOTIVUL PENTRU CARE ROMANII SUNT DISPERATI. OAMENII SUNT DISPERATI PENTRU CA TREBUIE SA ISI CARPESCA CHILOTII. Romanilor din Anglia putin le pasa ca se cheltuie milioane de lire pe intretinerea palatului Buckingam pentru ca AU CE MANCA SI POT CUMPARA CHILOTI NOI!!!!Nu se gandesc ca le sunt taiate gazele. In Suedia (parca) nu esti condamnat daca furi mancare. Pentru ca acolo e greu sa concepi ca avand un job mancarea reprezinta o problema.ASTA E DIFERENTA. Din acest motiv statul are gaura in buget. De asta e asa criticat si ironizat ca le-a mai dat o suta la “fraieri”. Si DA acum vrea sa scoata camasa cu niste bani la care (poate) e nedrept sa tinda, gandindu-se (corect sau gresit) ca e mai ieftin asa (pentru ca nu plateste dobanzi si nici nu apar stiri ca s-a mai imprumutat statul x mld.) si ca poate pe parcurs se regleaza si nu va mai fi nevoie de pilonul II. Deci cand inceercati sa convingeti oamenii sa iasa in strada puteti reformula in felul urmator “Romani haideti in strada pentru ca acest guvern a facut gaura in buget dandu-va bani de chiloti noi si acum vrea sa va defiinteze pensiile!!”. PSD a fost singurul partid care si-a asumat sa faca ceva nu sa stea sa treaca 4 ani asa cum a fost anul trecut. A nu se intelege ca e vina tehnocratilor pentru ca si ei si-au asumat statutul de guvernare de tranzitie si de asta au evitat in mod corect angrenarea in chestii ce ar fi riscat dezechilibre. PSD a venit cu un program si incerca sa il aplice. Ca e bine sau rau vom vedea peste ani cand vom avea alti termeni de comparatie in afara de perioada nefasta ante 2012. Deocamdata risca si nu stau pe margine sa arunce cu pietre si chiloti vechi.Pentru asta am o farama de respect (pe langa dezacordul meu fata de anumite persoane sau fapte intreprinse de acestea). Sper ca celalte partide sa vina cu solutii si programe (chiar daca sunt in opozitie) ca sa faca un progres prin competitivitate.CA LA PRIVAT!!!!! Asta ar da dovada ca sunt superioare si m-ar convinge ca merita sa ies in strada si sa cer schimbarea guvernului. Dar poate ca imi doresc prea mult din prea putin.

  Thumb up 3
  • 1. Domnu’ Pavel, un salariu decent e ala justificat de legile economiei. Ala stabilit prin decret din 6 in 6 luni e o smecherie de prostit prostii.

   2. Intr-adevar, Grecia a facut achizitii masive de armament, dar nu (doar) ele au rasturnat economia, ci tocmai pomenile electorale primite cu mare bucurie de cetateni d-astia ca dumneata, care considerau ca statul nu poate da faliment si stabileau singuri cam ce inseamna “salariu decent”.

   3. Venitul minim garantat a distrus piata muncii din Romania. Trebuie eliminat.

   4. Treaba guvernelor nu e “sa dea”, ci sa creeze legislatie si fiscalitate stabile, care sa incurajeze cresterea e onomica si prosperitatea.

   5. E plina lumea a 3-a de etatisme fara logica economica. Eu am trait falimentul comunismului si mi-a ajuns, dar altii n-o sa se-nvete minte niciodata. Asta e.

   6. Ramasesem la stabilirea domeniilor in care exceleaza statul roman ca administrator.

  • orice crestere de salarii care sunt platite de la buget “se inchide” (ca sa ma exprim ca si Moise) pe o debalansare a economiei, pe o slabire a puterii de cumparare, pe un faliment. Daca salariile in administratie nu sunt calculate pe baza acelorasi reguli ca si la privat nu vom avea niciodata performanta la stat.

   Thumb up 3
 18. Un salariu decent e un salariu decent. Altfel e ipocrizie sa te plangi ca unii prefera sa ramana asistati decat sa munceasca pe 10mil.sotia mea e doctor rezident. Va rog sa imi faceti un calcul pt un salariu decent luand in considerare ca trebuie sa isi plateasca chiria intr-un oras centru universitar, utilitati, mancare haine si eventual carti (ultima a costat 1400 lei din USA. Putea sa o cumpere cu 1700 de la editura C..listo din tara)pt specializare ca sa nu auda in spatele ei de la pacenti ca “doctorii romanii e prosti si spagari”. Va rog sa ma luminati.
  2. Nu am zis ca a fost cauza principala. Am vrut doar sa subliniez ca a fost una din cauze (aia care imi convine mie mai mult si dvs mai putin) dar nu am auzit un scancet referitor la sumele vehiculate. Deh avem nevoie de arme ca vin rusii sa ne ia …falimentul si saracia.
  3. Daca venitul minim obligatoriu este un pericol, eu zic sa o avertizam pe herr Merkel ca am auzit ca ei au asa ceva. Mai pun si transportatorii romani sa plateasca acelasi salar min pt durata tranzitului tarii. Nu are idee ce o paste cu multimea asta de imigranti in piata muncii care ar pute munci pe dopuri de sticla avand in vedere cat sunt de disperati.
  4. La 4 sunt perfect de acord cu dvs. Cu mentiunea ca ar fi fost valabil punctul daca nu eram o tara in care 2/3 romani…faza cu chilotii carpiti. Daca asteptam sa vina capitalul strain sa ne aduca nivel de trai ridicat si salarii decente avem de asteptat. Daca ar putea sa dea 100 de lei luna ar fi perfect. Ar veni multe companii si ne ar da multe salarii de 100 lei.
  Nu am prins comunismul dar am auzit ca se imparte a Frateste saracia. Acum 1/3 romani au chiloti noi si restul regreta comunismul. Eu zic ca trebuie sa fi destul de disperat sa ajungi in stadiul asta…
  6. Am uitat sa va raspund la acesta dilema. Privatul a reusit sa exceleze in face o criza mondiala, a creat probleme pentru sute de tari si economii indiferent cat de solide se credea ca sunt, a trimis in somaj sute de mil de oameni, a. Facut ca statele sa foloseasca banii populatiei ca sa impiedice si mai multe falimente private si sa limiteze amploarea si pagubele (sa inteleg ca asta nu e furt), a evaporat fonduri de pensii, cred ca v-am facut o idee. Deci puteti sa ma considerati un mic comunist, dar imi rezerv dreptul sa cred ca nu orice e privat se mananca.

  Thumb up 2
  • Un salariu decent în România de azi e de la 1000 de euro în sus. Nu te oprește nimeni să-l iei. Problema e cu ăia care vor să-l primească, nu să-l câștige.

   Pentru trăirea visului comunist încă mai sunt soluții, domnu’ Pavel, doar că niciunul dintre ăia care-l regretă, haha, nu vrea să-l mai încerce, de fapt. Și, apropo, sărăcia era împărțită frățește, dar nu toți erau frați.

   Mai terminați cu asta cu chiloții cârpiți, domnu’ Pavel, e ridicolă. E criză de forță de muncă în România.

   Dacă nu înțelegeți necesitatea ca România să aibă o armată cu capacitate minimă de descurajare și reacție, e greu de discutat mai departe.

 19. Sa fiu clar, toate aceste puncte nu fac din PSD un erou sau corectitudinea intruchipata. Dar nici nu pot sa distrug orice decizie sau idee din cauza ca vine din partea lor. Ba mai mult, la aproape orice strigam jos guvernul. O sa vina PNL, USR Etc, si daca restul folosesc aceasi tactica, stam pe loc. Daca e asa bine cum a mers pana acum eu zic sa lasam totul asa cum este. Dar ce facem cu astia 2/3 care nu au bani de haine? Unii oamenii refuza sa creada in ce situatie este majoritatea populatiei. Daca se vroia schimbare adevarata se cerea legea lustratiei. In toate domeniile. Poate aveam acum o clasa politica mai proaspata. POATE..
  Totusi Sunt de parere ca statul trebuie sa intervina. Asa cum Germania voteaza sanctiuni impotriva Rusiei, dar nu ia arme, foloseste asta ca parghie de negociere pt northstream2 pt ca are nevoie de gaze pt populatie si economie. Impune salariu minim ca sa mentina puterea de cumparare a cetatenilor pentru produse autohtone mai scumpe comparativ cu ale polonezilor. DA ei au producatori si astfel ii protejeaza si banii raman in circuitul german. La noi e o problema ca banii in plus se duc pe produse preponderent importate. Nici nu am ajuns la o putere de cumparare sa ne permitem o diferenta de pret de 50% si sa cumparam produse romanesti.producem scump pentru ca am distrus cap urile. Acum ajungem dupa 27 de ani la concluzia ca trebuie sa facem asociatii ca sa fim competitivi. HA! Ne am furat caciula unul altuia. In 90 lumea sa multumea sa fure de la la locul de munca, de la muncitor la director, cate o saiba, cate un sistem de irigare, cate o uzina. Cine mai era sa verifice “cincinalul”? In loc sa ne folosim de investitiile alea comuniste (asa proaste cum erau ) , platite cu foamete si frig si stat la coada, noi le am terminat, cu totii. Acum ne vaicarim ca nu mai avem fabrici si masini, utilaje, autobuze trebuie sa le cumparam la preturi de vestul Europei. Unde erau liderii astia de sindicat care acum joaca pervers impreuna cu politicienii? Stiu ca suna cinic dar toti suntem vinovati. Am ajuns aici datorita deciziilor gresite si indiferentei cvasipermanente. Dar e linisititor ca brusc avem constiinta si avem si un vinovat pentru toate… PSD CIUMA ROSIE.

  Thumb up 2
  • Care idee a PSD de dupa ce a preluat guvernarea vi se pare buna? Poate aia cu cresterile de salarii… din impozitele pe salariile crescute? Manualele de sport? Nationalizarea fondurilor din pilonul 2? OUG 13? Legile “Justitiei”? Care, ca nu-mi dau seama?

 20. Cred ca traim in tari diferite. In Bucuresti salariul mediu net este cel mai mare si abia depaseste 3000 lei. Pana la 1000 euro mai sunt 1500 lei. Sa inteleg ca in cel mai bine platit oras din tara jumate din populatie (ca sa fie mai simplu calculul) traieste decent si jumate traieste indecent cu 1500 lei (ca sa iasa media la 3000) pentru ca sint prosti/incapabili sau lenesi. Altfel nu i- ar opri nimeni sa castige mai mult. Va rog sa va imaginati un nivel de trai cu 1500 lei / luna in Bucuresti. Astea sunt cifrele. E criza de forta de munca in Romania pe salariul ala de 1500. Nu toti pot fi it isti dar si daca ar fi atunci valoare lor pe piata de munca ar scadea pentru ca in economie pretul just este stabilit intre cerere si oferta. Sper sa nu ajungeti sa ajungeti sa lucrati pe salariu de 1500 lei.
  Analogia cu chilotii o folosesc pt a sublinia starea degradanta in care a ajuns 2/3 din populatia tarii. Nu vreau comunism dar ma sperie ca cei 2/3 regreta vremurile apuse pentru ca ei sunt de parere ca atunci aveau un trai mai ridicat si mai bun , putand cumpara haine.
  Cu armele sunt de acord ca principiu dar sunt oameni care nu au siguranta zilei de maine. Momentan cred ca ordinea prioritatilor nu e tocmai corecta. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar unii s ar putea sa nu prinda sfarsitul unei posibile invazii din cauza saraciei.
  Daca dumneavoastra nu intelegeti cele mentionate mai sus, intradevare greu de discutat mei departe.

  Thumb up 2
  • M-ati intrebat ce consider a fi un salariu decent in Romania. Acum ma certati pentru ca v-am spus. Ok.

   Salariul de 1500 e mic doar daca vrei sa ramai la el. Altfel, e doar un inceput. Salariul meu, in 1990, era de 90 de dolari pe luna si munceam de-mi sareau capacele ca sa-l fac de 100, apoi de 150, 500 samd. Daca esti lenes, nu te dai jos din pat ptr 1500 ptr ca trebuie sa muncesti ca sa-l faci de 2000.

   Avem conceptii diferite despre viata, economie si progres. Va tin pumnii, ce sa zic, dar daca asteptati sa va dea statul, prea bine n-o sa traiti niciodata, nici in tara asta, nici altundeva.

 21. Domnule Petreanu, cred că pierdeţi timpul încercînd să le răspundeţi domnilor Rogozanu, CriticAtac sau discipolilor. Ei ştiu una şi bună, că e rău în capitalism. Dar nu ne spun unde e bine: în Cuba, în Coreea de Nord? Sau poate în Venezuela? Nici acolo? Poate pe altă planetă. Multinaţionalele sînt rele? Aşa o fi. Dar pînă să vină ele, cine era la butoane, pe post de mari capitalişti români? Cumva domnul Patriciu et comp. ? Mai ţineţi minte ce s-a ales de fabricile cumpărate de don Jiji aka Războinicul luminii? Mai funcţionează vreuna? Nu cred. Pe urmă, ne facem că uităm ce era în 1989. Nu zic de cozi, cartele la pîine etc., că e deja răsuflat. O să dau doar cîteva valori numerice (nu cifre, că o cifră e altceva). Salariul minim era 2000 de lei (vorba vine, un CAP-ist cîştiga cîteva sute, cunosc cazuri concrete). Ştiu că era 2000, fiindcă în 21 decembrie răposatul l-a mărit la 2200 (aveam 22 de ani pe atunci, nu vorbesc din auzite). Pîinea pe cartelă era 4 lei, zahărul pe cartelă 14 lei, uleiul pe cartelă 18 lei, benzina cu raţie de 5 litri, 9 lei litrul, carnea… ce-i aia tovarăşi, nu răspundem la provocări imperialiste! În schimb, am construit Canalul Dunăre-Marea Neagră. De fiecare dată cînd merg la mare (cu trenul, că nu-mi permit să iau maşina, sînt bugetar de categoria a II-a) mă uit, că se vede din tren, ce minunăţie de trafic e pe acolo. Cred că trece o barjă pe zi (cu indulgenţă). Zice-se că profitul din exploatare ar fi 1,5 milioane de euro anual. La cît s-a cheltuit pentru construcţie (vreo 2 miliarde de dolari la valoarea din anii 1980) marea investiţie se va amortiza în o mie şi ceva de ani. În schimb, cu banii ăştia, se puteau construi şcoli, spitale, şosele, şi de ce nu, case decente (ce-i aia, tovarăşi, burghezie? Ce, garsonierele confort III şi IV nu sînt bune? Personal am intrat în cîteva, şi m-am gîndit că nu mai are rost să vizitez lagărul de la Auschwitz).

  Thumb up 3
 22. Progresul salariului este ceva necuantificabil(nu poti sti evolutia pietii muncii pe un anumit domeniu in 20 ani. De ex cineva care facea mentenanta la masini de tiparit ziare. Oportunitatile s-au restrans, si te trezesti la 45 ani fara perspective. Daca ai ambitie si te reprofilezi, ghici ce? O iei de la capat cu 1500 lei pt ca nu ai experienta.Poate dispare respectivul job/cod COR). Suma aia de 1500 lei mentionata de mine (ca sa iasa media) este indiferent de vechime specializare, ultraspecializare. Aia sunt banii. Ca nu au jumate din cetatenii activi din Bucuresti 18 ani si muncesc ca necalificati ca sa se incadreze unde sugerati dvs.
  Eu nu ma astept sa imi dea statul nimic,lucrez in privat, dar plec cu sotia din tara ca ea nu cred ca vrea sa se reprofileze dupa 9 ani de studii. Si ca ea multi. Pentru ca altfel, stiu ca suna abominabil, dar statul prin remuneratia care ti o da ca doctor (de ex rezident an1 lua undeva 1100. S- a mai adaugat apoi de Ponta nenorocitul bursa de 670 lei), te obliga sa iei spaga. Sotia avea pe langa garzi neplatite(se intampla neoficial la unii rezidenti ) al doilea job(pentru a putea aplica impreuna la prima casa) si ajungea la peste 240 ore muncite/luna ca sa castige undeva sub 3000. Peste, pierdea bursa.Daca esti principial si nu iei plic abia poti trai, fara sa mai iei in calcul progresul in domeniu (asta care pare doar asa o chestie de ambitie pt dvs) deoarece cartile de specialitate costa, si de, pacientul isi doreste ca doctorul sa fie la curent cu ultimele tehnologii/tehnici medicale= carti straine=multi euro. Sa te angajezi in privat o sa imi spuneti. Pai acolo sunt numai doctori cu experienta care si au facut un nume si lumea scoate extra din buzunar pentru ca a auzit de “brandul” medical. Asta e traita recent,

  Thumb up 2
 23. Am facut cost control la un grup de 15 angajati in constructii. Stiu ce inseamna pentru patron un salariul minim pentru angajati si cat de greu sa semnezi op uri pe 25 ale ale lunii. Dar nici nu te poti astepta ca angajatul sa iti fie fidel si sa lucreze cu aplomb pentru a indeplini norma calculata la limita rentabilitatii si sa ii dai la sfarsitul lunii putin peste 1000lei. Daca nu ar fi salariul minim, in conceptia mea, diferenta de profit rezultat (din salariile mai mici)de companiile mici va fi investita de patroni mai mult in ML ,Cayenne, X uri decat in retehnologizare, marirea companiei, angajari suplimentare etc.
  Deci cum am spus, uneori e ok sa intervina statul, in anumite limite desigur.
  Referitor la pilonul 2, vad ca sunt numiti hoti cei din guvern.
  Daca eu ma duc si cer ca banii sa imi fie restituiti in pilonul 1 pt ca am incredere in adm privat la fel de mare ca si in disponibilitatea statului sa imi plateasca pensie peste 35 ani si sunt refuzat (am citit si eu persoane plangandu-se ) http://cristianpaun.finantare.ro/2011/07/07/pilonul-2-de-pensii-o-iluzie-a-unei-pensii-private/ pot considera compania ce administreaza fondul hoata? Pot sa protestez public sau voi fi dat in judecata pentru ca afectez brandul privat?
  Nu am o problema privati care produc ceva, am o problema cu institutiile financiare care jupuiesc la propriu oamenii si cumva unii le apara.
  Apropos la firma ne am gandit sa accesam un credit de imm si in contractul fidejusiune era stiulat un paragraf in care subsemnatul renunta la un art. Din codul civil care l-ar proteja pe fidejusor de eventuale abuzuri ale creditorului. Pot reveni cu detalii. Abia astept cineva cu minunata idee sa poti renunta printr un act la drepturi elementare cum ar fi libertatea…..
  Asta asa ca sa ne facem o idee despre ce vorbim si de ce sunt asa pornit pe privatii astia administratori de fonduri si competenti absoluti

  Thumb up 0
 24. Nu am nimic cu privatii. Repet si eu lucrez in privat si am facut cost control la un grup de 15 angajati in constructii. Stiu ce inseamna pentru patron un salariul minim pentru angajati si cat de greu sa semnezi op uri pe 25 ale ale lunii. Dar nici nu te poti astepta ca angajatul sa iti fie fidel si sa lucreze cu aplomb pentru a indeplini norma calculata la limita rentabilitatii si sa ii dai la sfarsitul lunii putin peste 1000lei. Daca nu ar fi salariul minim, in conceptia mea, diferenta de profit rezultat (din salariile mai mici)de companiile mici va fi investita de patroni mai mult in ML ,Cayenne, X uri decat in retehnologizare, marirea companiei, angajari suplimentare etc.
  Deci cum am spus, uneori e ok sa intervina statul, in anumite limite desigur. Vrem o tara ca afara si sa nu mai pleca medicii si oameni capabili?Asta s a incercat. 22/ 28 tari au salarii minime. Doar Romania si a “distrus economia”. Va plangeti ca sunt crescute salariile in timp ce Macron vine face poze cu presedintele si ne anunta ca vrea sa termine cu dumpingul social obligand la salarii mai mari pentru toti esticii sa nu ramana francezii someri.
  Referitor la pilonul 2, vad ca sunt numiti hoti cei din guvern.
  Daca eu ma duc si cer ca banii sa imi fie restituiti in pilonul 1pt ca am incredere in adm privat la fel de mare ca si in disponibilitatea statului sa imi plateasca pensie peste 35 ani si sunt refuzat (am citit si eu persoane plangandu-se) pot considera compania ce administreaza fondul hoata? Pot sa protestez public sau voi fi dat in judecata pentru ca afectez brandul privat? Normal era sa mi se dea optiunea sa aleg, nu ca in comunism “vrei nu vrei, dar o sa vrei”.Dar vorba aia, poate aveau si ei un motiv, vreun deficit.
  Nu am o problema cu privati care produc ceva, am o problema cu institutiile financiare care jupuiesc la propriu oamenii si cumva unii le apara.
  La compania unde lucrez ne am gandit sa accesam un credit pt mm si in contractul fideiusiune era stipulat un paragraf in care subsemnatul renunta la exceptiile unui art. Din codul civil care l-ar proteja pe fideiusor (subsemnatul) de eventuale abuzuri ale creditorului. Asta gandire de dreapta si liberala.Abia astept cineva cu minunata idee sa poti renunta printr un act la drepturi elementare cum ar fi libertatea…..
  Asta asa ca sa ne facem o idee despre ce vorbim si de ce sunt asa pornit pe privatii astia administratori de fonduri si competenti absoluti

  Thumb up 0
  • Fascinantă radiografie vă faceți, domnu’ Pavel. Nu sunteți “un mic comunist”, cum vă alintați să credeți, sunteți un bolșevic reprimat, admiteți asta, nu vă mai zbateți!

   Deci, cum? Patronii își iau ML-uri și Porsche din exploatarea angajaților în loc să dezvolte și să retehnologizeze compania? Ai dracului burghezo-moșieri, ă? Ah, ce bine ar prinde niște soviete care să redea poporului averea făcută din sudoarea lui, cum ar merge acum niște naționalizări, să ajungă la toți, de toate, fără să mai acumuleze avere exploatatorii!

   Glumesc, sunt convins că nu vă doriți așa ceva. Doar… “în anumite limite” :))))

   Ce să vă doresc, să deveniți patron, ca să înțelegeți de ce teoriile astea nu stau în picioare, că patronii care-și iau ML-uri și nu-și plătesc bine angajații buni dispar? Să vă doresc să nu beneficiați, niciodată, decât de serviciile statului, niciodată de ale mediului privat, ca să știți ce-i aia viață trăită… din plin? Nu pot fi atât de crud :))

   Pilonul II, domnu’ Pavel, este dezangajarea statului dintr-un domeniu pe care-l exploatează (nu administrează) electoralist și în mod falimentar, asta e. E în interesul societății ca politicienii să administreze cât mai puține lucruri și cât mai puțini bani cu putință în țara asta – că ăsta-i “statul” nostru, domnu’ Pavel, dacă nu știați, un mare grup de loaze, hoți, repetenți și incompetenți care fac orice-i nevoie ca să-și permanentizeze controlul în propriul interes asupra fondurilor publice în România.

   Sigur că ar trebui să avem dreptul să alegem. Ar trebui să avem dreptul de-a alege, de pildă, unde să se ducă asigurările de sănătate pe care le plătim – la stat sau la privat? Ce ziceți, domnu’ Pavel, vă băgați într-un pariu d-ăsta? Unde o să vrea majoritatea românilor să-și trimită taxele și impozitele, în mâinile politicienilor sau la privați?

   Apropo, știți, cu pensia dv… aia plătită de stat, peste 35 de ani… Regret să vă spun, dar o să luați un (scuzați-mă) căcat de pensie de la stat, cu sau fără naționalizarea Pilonului II. Pregătiți-vă de acum pentru pensionare, domnu’ Pavel, că atunci când o să vă lămuriți cu statul o să fie prea târziu.

 25. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salriul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri. Sunt curios cate salarii decente de 1000 euro acorda cel mai angajator roman k…d. Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.
  Cat despre pensii repet, trebuia sa mi se lase optiunea sa aleg daca vreau sau nu , nu doar administratorul. E ca si cum ti-ai alege de catre cine sa fii violat. Va rog sa imi calculati si mie la un venit de 1000 euro cam la ce suma Ajung la 65 ani. Nu cred ca ajung la 100.000 euro ca sa imi pastrez nivelul de trai pana 73ani (8ani×12luni×1000)cat e speranta de viata in tara noastra. Sa nu pun ipoteza ca poate traiesc mai mult.Eu nu am vazut nici un exemplu de calcul in care sa imi explice anumite conditii imi genereaza un venit de x lei peste 35 ani. Sa nu mai zic ca Bancile mai dispar si ele si daca mai exista nu imi pot garanta minunatele randamente pe o perioada asa mare .Deci tot meniu de biscuti cu ceai si medicamente ma asteapta.Dar imi place cum se creeaza impresia ca statul ne fura savarina si ceafa de proc atat de draga. Nu imi fac iluzii in privinta statului pentru ca ii stiu neajunsurile dar refuz sa imi fac iluzii ca o banca, care vad in viata de zi cu zi cum se comporta de la front desk, dept juridic pana la management, imi va inmulti banii ca nimeni altcineva, pt ca imi vrea binele mai mult ca statul asta nenorocit.cu statul mai am parghii (vot,proteste), in schimb cu bancile nu am nimic. BNR prin Vasilescu ne avertizeaza ca statul are nevoie de banci(adevarat) dar cand s-au facut creditele in numele tarii partial pentru a injecta si stabiliza bancile nu l- am auzit sa vina sa spuna nimic . Atunci nu s-a furat viitorul nostru si al copiilor nostri? Banca mereu va negocia din pozitie de putere. Asta ma face sa cred ca niciodata interesul meu nu va avea aceeasi valoare cu al bancii. Dovada zecile de mii de procese pierdute pt clauze abuzive.

  Thumb up 0
 26. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salriul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri. Sunt curios cate salarii decente de 1000 euro acorda cel mai angajator roman k…d. Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.
  Cat despre pensii repet, trebuia sa mi se lase optiunea sa aleg daca vreau sau nu , nu doar administratorul. E ca si cum ti-ai alege de catre cine sa fii violat. Va rog sa imi calculati si mie la un venit de 1000 euro cam la ce suma Ajung la 65 ani. Nu cred ca ajung la 100.000 euro ca sa imi pastrez nivelul de trai pana 73ani (8ani×12luni×1000)cat e speranta de viata in tara noastra. Sa nu pun ipoteza ca poate traiesc mai mult.Eu nu am vazut nici un exemplu de calcul in care sa imi explice anumite conditii imi genereaza un venit de x lei peste 35 ani. Sa nu mai zic ca Bancile mai dispar si ele si daca mai exista nu imi pot garanta minunatele randamente pe o perioada asa mare .Deci tot meniu de biscuti cu ceai si medicamente ma asteapta.Dar imi place cum se creeaza impresia ca statul ne fura savarina si ceafa de proc atat de draga. Nu imi fac iluzii in privinta statului pentru ca ii stiu neajunsurile dar refuz sa imi fac iluzii ca o banca, care vad in viata de zi cu zi cum se comporta de la front desk, dept juridic pana la management, imi va inmulti banii ca nimeni altcineva, pt ca imi vrea binele mai mult ca statul asta nenorocit.cu statul mai am parghii (vot,proteste), in schimb cu bancile nu am nimic. BNR prin Vasilescu ne avertizeaza ca statul are nevoie de banci(adevarat) dar cand s-au facut creditele in numele tarii partial pentru a injecta si stabiliza bancile nu l- am auzit sa vina sa spuna nimic . Atunci nu s-a furat viitorul nostru si al copiilor nostri? Banca mereu va negocia din pozitie de putere. Asta ma face sa cred ca niciodata interesul meu nu va avea aceeasi valoare cu al bancii. Dovada zecile de mii de procese pierdute pt clauze abuzive.

  Thumb up 0
 27. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salriul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri. Sunt curios cate salarii decente de 1000 euro acorda cel mai angajator roman k…d. Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.
  Cat despre pensii repet, trebuia sa mi se lase optiunea sa aleg daca vreau sau nu , nu doar administratorul. E ca si cum ti-ai alege de catre cine sa fii violat. Va rog sa imi calculati si mie la un venit de 1000 euro cam la ce suma Ajung la 65 ani. Nu cred ca ajung la 100.000 euro ca sa imi pastrez nivelul de trai pana 73ani (8ani×12luni×1000)cat e speranta de viata in tara noastra. Sa nu pun ipoteza ca poate traiesc mai mult.Eu nu am vazut nici un exemplu de calcul in care sa imi explice anumite conditii imi genereaza un venit de x lei peste 35 ani. Sa nu mai zic ca Bancile mai dispar si ele si daca mai exista nu imi pot garanta minunatele randamente pe o perioada asa mare .Deci tot meniu de biscuti cu ceai si medicamente ma asteapta.Dar imi place cum se creeaza impresia ca statul ne fura savarina si ceafa de proc atat de draga. Nu imi fac iluzii in privinta statului pentru ca ii stiu neajunsurile dar refuz sa imi fac iluzii ca o banca, care vad in viata de zi cu zi cum se comporta de la front desk, dept juridic pana la management, imi va inmulti banii ca nimeni altcineva, pt ca imi vrea binele mai mult ca statul asta nenorocit.cu statul mai am parghii (vot,proteste), in schimb cu bancile nu am nimic. BNR prin Vasilescu ne avertizeaza ca statul are nevoie de banci(adevarat) dar cand s-au facut creditele in numele tarii partial pentru a injecta si stabiliza bancile nu l- am auzit sa vina sa spuna nimic . Atunci nu s-a furat viitorul nostru si al copiilor nostri? Banca mereu va negocia din pozitie de putere. Asta ma face sa cred ca niciodata interesul meu nu va avea aceeasi valoare cu al bancii. Dovada zecile de mii de procese pierdute pt clauze abuzive.

  Thumb up 0
 28. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salriul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri. Sunt curios cate salarii decente de 1000 euro acorda cel mai angajator roman k…d. Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.
  Cat despre pensii repet, trebuia sa mi se lase optiunea sa aleg daca vreau sau nu , nu doar administratorul. E ca si cum ti-ai alege de catre cine sa fii violat. Va rog sa imi calculati si mie la un venit de 1000 euro cam la ce suma Ajung la 65 ani. Nu cred ca ajung la 100.000 euro ca sa imi pastrez nivelul de trai pana 73ani (8ani×12luni×1000)cat e speranta de viata in tara noastra. Sa nu pun ipoteza ca poate traiesc mai mult.Eu nu am vazut nici un exemplu de calcul in care sa imi explice anumite conditii imi genereaza un venit de x lei peste 35 ani. Sa nu mai zic ca Bancile mai dispar si ele si daca mai exista nu imi pot garanta minunatele randamente pe o perioada asa mare .Deci tot meniu de biscuti cu ceai si medicamente ma asteapta.Dar imi place cum se creeaza impresia ca statul ne fura savarina si ceafa de proc atat de draga. Nu imi fac iluzii in privinta statului pentru ca ii stiu neajunsurile dar refuz sa imi fac iluzii ca o banca, care vad in viata de zi cu zi cum se comporta de la front desk, dept juridic pana la management, imi va inmulti banii ca nimeni altcineva, pt ca imi vrea binele mai mult ca statul asta nenorocit.cu statul mai am parghii (vot,proteste), in schimb cu bancile nu am nimic. BNR prin Vasilescu ne avertizeaza ca statul are nevoie de banci(adevarat) dar cand s-au facut creditele in numele tarii partial pentru a injecta si stabiliza bancile nu l- am auzit sa vina sa spuna nimic . Atunci nu s-a furat viitorul nostru si al copiilor nostri? Banca mereu va negocia din pozitie de putere. Asta ma face sa cred ca niciodata interesul meu nu va avea aceeasi valoare cu al bancii. Dovada zecile de mii de procese pierdute pt clauze abuzive.

  Thumb up 0
 29. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salariul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri.Asta scoate la suprafata guvernul prin marirea salariului minim. Unii mai prosti ca dvs au facut un articol chiar (http://www.zf.ro/opinii/cresterea-salariului-minim-cea-buna-decizie-economica-luata-ultimii-5-ani-teza-conform-careia-companiile-vor-rezista-iar-afacerile-vor-avea-suferit-vede-grafice-salariul-minim-s-dublat-economia-16402401). Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal. Totusi inteleg modul incorect si selectiv in care sunt cheltuiti banii de la buget (dela consultanta privata la autostrazi inexistente, la servicii medicale fictive, toate facute de privati).Coruptia are nevoi de 2 elemente. Reprezentant al statului dar si al privatului.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.
  Sunt de acord cu alegerea directiei contributiilor de sanatate. Chiar se fac intr-un fel dar poate nu stiti. Casa deconteaza un plafon si catre privati. Diferenta e ca in suma aia intra mai putine proceduri, ca au alte tarife si plafonul e consumat in 2 zile. Daca iti platesti toata contributia la privat s-ar putea sa nu iti ajunga banii daca e vorba de interventii mai complexe si de un venit mediocru si nu decent ca al dvs. Capisci? Si sunt multi in privat care in anumite cazuri extreme te informeaza ca tot la stat te trimit. Mai informati-va.
  Cat despre pensii repet, trebuia sa mi se lase optiunea sa aleg daca vreau sau nu , nu doar administratorul. E ca si cum ti-ai alege de catre cine sa fii violat. Va rog sa imi calculati si mie la un venit de 1000 euro cam la ce suma Ajung la 65 ani. Nu cred ca ajung la 100.000 euro ca sa imi pastrez nivelul de trai pana 73ani (8ani×12luni×1000)cat e speranta de viata in tara noastra. Sa nu pun ipoteza ca poate traiesc mai mult.Eu nu am vazut nici un exemplu de calcul in care sa imi explice anumite conditii imi genereaza un venit de x lei peste 35 ani. Sa nu mai zic ca Bancile mai dispar si ele si daca mai exista nu imi pot garanta minunatele randamente pe o perioada asa mare .Deci tot meniu de biscuti cu ceai si medicamente ma asteapta.Dar imi place cum se creeaza impresia ca statul ne fura savarina si ceafa de proc atat de draga. Nu imi fac iluzii in privinta statului pentru ca ii stiu neajunsurile dar refuz sa imi fac iluzii ca o banca, care vad in viata de zi cu zi cum se comporta de la front desk, dept juridic pana la management, imi va inmulti banii ca nimeni altcineva, pt ca imi vrea binele mai mult ca statul asta nenorocit.cu statul mai am parghii (vot,proteste), in schimb cu bancile nu am nimic. BNR prin Vasilescu ne avertizeaza ca statul are nevoie de banci(adevarat) dar cand s-au facut creditele in numele tarii partial pentru a injecta si stabiliza bancile nu l- am auzit sa vina sa spuna nimic . Atunci nu s-a furat viitorul nostru si al copiilor nostri? Banca mereu va negocia din pozitie de putere. Asta ma face sa cred ca niciodata interesul meu nu va avea aceeasi valoare cu al bancii. Dovada zecile de mii de procese pierdute pt clauze abuzive.
  Mi-am luat gandul ca am cum sa va conving desi eu vin cu cifre si argumentari nu cu texte, dar macar alti oameni care cauta calauzire catre piata victorie mai primesc si alt punct de vedere

  Thumb up 0
 30. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salariul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri.Asta scoate la suprafata guvernul prin marirea salariului minim. Unii mai prosti ca dvs au facut un articol chiar (http://www.zf.ro/opinii/cresterea-salariului-minim-cea-buna-decizie-economica-luata-ultimii-5-ani-teza-conform-careia-companiile-vor-rezista-iar-afacerile-vor-avea-suferit-vede-grafice-salariul-minim-s-dublat-economia-16402401). Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal. Totusi inteleg modul incorect si selectiv in care sunt cheltuiti banii de la buget (dela consultanta privata la autostrazi inexistente, la servicii medicale fictive, toate facute de privati).Coruptia are nevoi de 2 elemente. Reprezentant al statului dar si al privatului.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.
  Sunt de acord cu alegerea directiei contributiilor de sanatate. Chiar se fac intr-un fel dar poate nu stiti. Casa deconteaza un plafon si catre privati. Diferenta e ca in suma aia intra mai putine proceduri, ca au alte tarife si plafonul e consumat in 2 zile. Daca iti platesti toata contributia la privat s-ar putea sa nu iti ajunga banii daca e vorba de interventii mai complexe si de un venit mediocru si nu decent ca al dvs. Capisci? Si sunt multi in privat care in anumite cazuri extreme te informeaza ca tot la stat te trimit. Mai informati-va.
  Cat despre pensii repet, trebuia sa mi se lase optiunea sa aleg daca vreau sau nu , nu doar administratorul. E ca si cum ti-ai alege de catre cine sa fii violat. Va rog sa imi calculati si mie la un venit de 1000 euro cam la ce suma Ajung la 65 ani. Nu cred ca ajung la 100.000 euro ca sa imi pastrez nivelul de trai pana 73ani (8ani×12luni×1000)cat e speranta de viata in tara noastra. Sa nu pun ipoteza ca poate traiesc mai mult.Eu nu am vazut nici un exemplu de calcul in care sa imi explice anumite conditii imi genereaza un venit de x lei peste 35 ani. Sa nu mai zic ca Bancile mai dispar si ele si daca mai exista nu imi pot garanta minunatele randamente pe o perioada asa mare .Deci tot meniu de biscuti cu ceai si medicamente ma asteapta.Dar imi place cum se creeaza impresia ca statul ne fura savarina si ceafa de proc atat de draga. Nu imi fac iluzii in privinta statului pentru ca ii stiu neajunsurile dar refuz sa imi fac iluzii ca o banca, care vad in viata de zi cu zi cum se comporta de la front desk, dept juridic pana la management, imi va inmulti banii ca nimeni altcineva, pt ca imi vrea binele mai mult ca statul asta nenorocit.cu statul mai am parghii (vot,proteste), in schimb cu bancile nu am nimic. BNR prin Vasilescu ne avertizeaza ca statul are nevoie de banci(adevarat) dar cand s-au facut creditele in numele tarii partial pentru a injecta si stabiliza bancile nu l- am auzit sa vina sa spuna nimic . Atunci nu s-a furat viitorul nostru si al copiilor nostri? Banca mereu va negocia din pozitie de putere. Asta ma face sa cred ca niciodata interesul meu nu va avea aceeasi valoare cu al bancii. Dovada zecile de mii de procese pierdute pt clauze abuzive.
  Mi-am luat gandul ca am cum sa va conving desi eu vin cu cifre si argumentari nu cu texte, dar macar alti oameni care cauta calauzire catre piata victorie mai primesc si alt punct de vedere

  Thumb up 0
 31. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salariul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri.Asta scoate la suprafata guvernul prin marirea salariului minim. Unii mai prosti ca dvs au facut un articol chiar (http://www.zf.ro/opinii/cresterea-salariului-minim-cea-buna-decizie-economica-luata-ultimii-5-ani-teza-conform-careia-companiile-vor-rezista-iar-afacerile-vor-avea-suferit-vede-grafice-salariul-minim-s-dublat-economia-16402401). Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal. Totusi inteleg modul incorect si selectiv in care sunt cheltuiti banii de la buget (dela consultanta privata la autostrazi inexistente, la servicii medicale fictive, toate facute de privati).Coruptia are nevoi de 2 elemente. Reprezentant al statului dar si al privatului.
  Am sotia medic rezident.eu pot fi subiectiv, dar am citit mesaje de multumire ale pacientilor care ma fac sa cred ca nu e totul pierdut. Dar nici nu poti face performanta cu 1700 lei /luna. Nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Altfel lumea pleaca. De la bugetar in Romania la bugetar in alta tara. Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamanit si pleaca medicii.

  Thumb up 0
 32. Nu sunt un patron , dar beneficiez de anumite avantaje avand parti sociale din ceva. Mereu gandesc din ambele situatii. Angajat si angajator. Nu multi patroni fac asta, dar se plang ca e criza de munca. E criza de ipocrizie.1/3 din angajati sunt platiti cu salariul minim. E adevarat ca unii mai primesc diferente in plic (din dividente) adica plata la gri. Asta scoate la suprafata guvernul prin marirea salariului minim. Unii mai prosti ca dvs au facut un articol chiar (http://www.zf.ro/opinii/cresterea-salariului-minim-cea-buna-decizie-economica-luata-ultimii-5-ani-teza-conform-careia-companiile-vor-rezista-iar-afacerile-vor-avea-suferit-vede-grafice-salariul-minim-s-dublat-economia-16402401). Eu inteleg ca nu puteti spune nimic rau de mediul privat pentru ca de acolo vin contractele de publicitate, dar sa aruncati cu c.cat in toti cei care sunt bugetari nu e normal. Totusi inteleg si va dau dreptate pt modul incorect si selectiv in care sunt cheltuiti banii de la buget (de la consultanta privata la autostrazi inexistente, la servicii medicale fictive, toate facute de privati).Coruptia are nevoie de 2 elemente. Reprezentant al statului dar si al privatului. Ambii sunt la fel de vinovati.
  Am ruda medic si nu pot sa va doresc sa aveti un copil inclinat spre aceasta ramura, sa ajunga sa traiasca din 1100 de lei si eventual o bursa de 670 lei. Si sa aveti pretentia sa schimbe sistemul medical in bine si sa progreseze in domeniu. Doctorii pleaca.Nu ne ramane decat sa ne plangem ca sistemul medical e la pamant si pleaca medicii.
  Sunt de acord cu alegerea directiei contributiilor de sanatate. Chiar se fac intr-un fel dar poate nu stiti. Casa deconteaza un plafon si catre privati. Diferenta e ca in suma aia intra mai putine proceduri, ca au alte tarife si plafonul e consumat in 2 zile. Daca iti platesti toata contributia la privat s-ar putea sa nu iti ajunga banii daca e vorba de interventii mai complexe si de un venit mediocru si nu decent ca al dvs. Capisci? Si sunt multi in privat care in anumite cazuri extreme te informeaza ca tot la spital de stat te trimit. Mai informati-va.

  Thumb up 0
 33. Vaad ca nu mai apar comentariile. Nu-i bai. Poate aveti totusi timp sa accesati articolul ZF redactat de unii evident cu mai putine cunostiinte economice ca dvs. http://www.zf.ro/opinii/cresterea-salariului-minim-cea-buna-decizie-economica-luata-ultimii-5-ani-teza-conform-careia-companiile-vor-rezista-iar-afacerile-vor-avea-suferit-vede-grafice-salariul-minim-s-dublat-economia-16402401

  Thumb up 0