­čÄž Revolu╚Ťia mea (X): 25.12.1989. Omorul

25 decembrie 1989. La T├órgovi╚Öte este organizat simulacrul de proces ├«n urma c─âruia sunt executa╚Ťi so╚Ťii Ceau╚Öescu. “Judecata” a avut loc ├«n unitatea militar─â ├«n care Nicolae ╚Öi Elena Ceau╚Öescu erau ╚Ťinu╚Ťi prizonieri ├«nc─â de pe 22 seara. Procesul nu a respectat nicio procedur─â legal─â, ├«ncep├ónd de la ├«nfiin╚Ťarea tribunalului, la urm─ârirea penal─â, desemnarea ap─âr─âtorilor, administrarea probelor, p├ón─â la execu╚Ťia propriu-zis─â, la mai pu╚Ťin de 10 minute de la pronun╚Ťarea sentin╚Ťei capitale, de╚Öi legea interzicea explicit aplicarea unei sentin╚Ťe capitale mai devreme de 10 zile de la pronun╚Ťarea ei.

Totu╚Öi, execu╚Ťia cuplului Ceau╚Öescu a fost primit─â cu u╚Öurare, ba chiar ╚Öi cu manifesta╚Ťii spontane de bucurie prin unele locuri.

Organizatorii procesului ╚Öi ai execu╚Ťiei au insistat mereu, ├«n anii care au urmat, c─â lichidarea Ceau╚Öe╚Ötilor era o necesitate absolut─â pentru a opri atacurile fidelilor dictatorului ├«mpotriva noii puteri. Pe de o parte, este adev─ârat, dup─â execu╚Ťia de la T├órgovi╚Öte, s-a f─âcut lini╚Öte, nu s-a mai tras aproape deloc. Dar, ├«n cei 30 de ani care au trecut de atunci, niciun “terorist” nu a putut fi identificat, urm─ârit penal, judecat pentru ac╚Ťiunile sale din timpul Revolu╚Ťiei. ├Än aceste condi╚Ťii, ├«nclin s─â cred c─â un motiv care a c├ónt─ârit greu ├«n execu╚Ťia so╚Ťilor Ceau╚Öescu ╚Ťine de adev─ârurile neconvenabile pe care le ╚Ötiau cei doi despre cei care preluaser─â puterea dup─â 22 decembrie 1989.

­čÄž ├Än episodul de azi al podcastului meu: to╚Ťi revolu╚Ťionarii care erau ├«n fabric─â, pe 25 decembrie, s-au str├óns ├«n biroul (deocamdat─â) abandonat al directorului, pentru a urm─âri la televizorul color al acestuia ├«nregistrarea procesului; ├«n ├«nc─âperea respectiv─â, momentul a fost a╚Öteptat cu emo╚Ťie ╚Öi ner─âbdare, ca un meci cu miz─â ridicat─â; finalul, ├«ns─â, ne-a surprins ╚Öi ne-a dezorientat.

Seria “Revolu╚Ťia mea” poate fi ascultat─â ╚Öi aici, pe Spotify, sau aici, pe Podbean.

5 comentarii Adaug─â comentariu

 1. Ce imi place de cei care spun ca procesul Ceausestilor nu a fost organizat legal. Dude, si Revolutia era ilegala :))

  Thumb up 1
  • Sunt chestiuni total diferite. O revolutie ÔÇťorganizataÔÇŁ nu e revolutie si, prin definitie, revolutiile sunt anti-sistem si impotriva ordinii legale din momentul respectiv. Un proces in Justitie, cu acuzatori, aparatori si judecatori, in care se da o sentinta, pur si simplu nu poate exista in afara legii.

 2. Mul╚Ťumesc pentru efortul lucid de rememorare a trecutului ├«nc─â proasp─ât,pentru mine.

  Thumb up 1
 3. Mul╚Ťumesc pentru efortul de a rememora,lucid ╚Öi cu umor,un trecut esen╚Ťial,pentru prezent.

  Thumb up 2
 4. Dup─â cum spunea ╚Öi gazda noastr─â, extrem de sincer─â, ├«n ziua a 10-a, era ÔÇŽ noapte. Cu ├«n╚Ťelegere pentru sensibilit─â╚Ťile explicite ale unora care-╚Öi ÔÇ×tragÔÇŁ nume de personaje istorice, voi fi ├«ncerca s─â fiu scurt.

  Am afirmat ieri, c─â ├«n acele zile, actualul nostru amfitrion m─â putea ├«mpu╚Öca, fiindc─â, pe de o parte domnia sa ne-a m─ârturisit c─â era ╚Öi cu nervii ├«ncorda╚Ťi la maxim, ╚Öi cu degetul pe tr─âgaci, iar pe de alt─â parte, eu ├«mi vedeam de propria revolu╚Ťie la c├ó╚Ťiva metri dep─ârtare, peste drum, dintr-o cl─âdire cu fa╚Ťada de sticl─â. Bine c─â nu a str─ânutat nimeni sau, doamne fere╚Öte(!) s─â fi slobozit cineva din gre╚Öeal─â singurul cartu╚Ö pe care ├«l aveam ├«n toat─â cl─âdirea.

  Desigur c─â a fost doar o g─âselni╚Ť─â, un ÔÇ×c├órligÔÇŁ (marketing de anii ÔÇś90) – dup─â cum anun╚Ťam. Nu ╚Ötiu dac─â la Vlad era mai bine: ei erau ├«nconjura╚Ťi de un gard destul de baban, dar care venea la pachet ╚Öi cu un spa╚Ťiu de curte prost luminat ╚Öi imens (include azi, printre altele Mallul Promenada, Sky Tower ╚Öi turnul Huawei); noi eram la vedere, la strad─â, a╚Öa c─â ne f─âceau ÔÇ×o pl─âcereÔÇŁ aparte zvonurile despre apropierea dinspre nordul Capitalei a diferitelor trupe neclar identificate ╚Öi despre iminentele incursiuni ale terori╚Ötilor prin canalele din zon─â care ar fi corespondat cu ÔÇ×b├órlogurileÔÇŁ lor din apropiere.

  Cum s─â ├«mpar╚Ťi privirile celor pu╚Ťini care eram pentru acoperirea (f─âr─â a ne expune la r├óndul nostru) spa╚Ťiului de jur ├«mprejur? ╚śi mai ales, cum s─â ├«mpar╚Ťi singurul pu╚Öcoci ZB (de prin anii 1930!), pe care ├«l aveam ca arm─â ╚Öi singurul cartu╚Ö?

  Ce mai, uram fiecare adiere de vânt care mișca vreun ziar mototolit sau carton de pe stradă și șobolanii care făceau zgomot în curtea din spate, la gunoiul neridicat de zile întregi.

  Cam a╚Öa am ÔÇ×prinsÔÇŁ ╚Öi noi comunicatul din poveste, la un TV alb-negru, adus nu-╚Ötiu-de-unde undeva ├«n zona intr─ârii salaria╚Ťilor de r├ónd.

  ╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa ╚Öi-am pornit spre ÔÇŽ viitor (alt─â rim─â, n-am ÔÇŽ c─âutat).

  Thumb up 2