Salariul minim nu e un venit, e un ajutor

"Să ne dea" e cea mai păguboasă atitudine moștenită de români din falimentul comunist - nu-i vorbă, o atitudine întreținută zeci de ani de o clasă politică meschină, populistă și lașă, care perpetuează interesat dependența electoratului de "ajutoarele" de la stat.

Un cetățean din Slatina i s-a plâns Ralucăi Turcan, ministrul Muncii, că în România nu se poate trăi cu salariul minim pe economie, iar ministrul i-a sugerat acestuia să să își caute și un loc de muncă part-time ca să-și îmbunătățească situația.

Și a ieșit scandal. Lumea o acuză că este arogantă, că nu are empatie, că rostul ei, ca ministru al Muncii, e să trudească pentru ca oamenii să câștige mai bine, nu să le spună oamenilor să muncească mai mult dacă vor bani mai mulți.

Dar eu zic că dna Turcan are dreptate, în sensul în care nu face decât să expună un principiu general valabil, indiferent de cine-l aduce în discuție, nu că e ea Turcan și ne place sau nu fața ei.

Nu se poate trăi din salariul minim în România? Ba da, se poate – foarte prost, îngrozitor de greu, umilitor și frustrant, la limită, dar se poate.

Nu se poate trăi bine, însă, din salariul minim, asta da, fără discuție.

Dar cine trăiește doar din salariul minim (adică nu că e plătit cu minim în acte și restul ia la negru, ci ăștia-s toți banii), înseamnă că depune doar o muncă necalificată, care atâta face și cu atâta poate fi plătită.

Dacă tot ce știi să faci e să speli pe jos, nu te poți aștepta să și trăiești bine din asta. Tot respectul pentru munca ta cinstită, dar numai asta n-o să te facă mic burghez.

Dacă iei doar salariul minim pentru munca pe care o faci și vrei mai mult, atunci trebuie să-ți îmbunătățești calificarea, sau să mai înveți o meserie, sau să-ți mai iei o slujbă, sau să ai cumva o idee de afaceri excepțională. Nu-i simplu dar nu merge altfel.

Salariul minim nu e un venit, e un ajutor. E un punct de sprijin de pe care să-ncepi o construcție. Este internship plătit, intrarea într-o școală în care poți – sau nu – să-nveți cum să progresezi.

Mai multe slujbe sunt obositoare? Știu, am avut minimum două mereu, din ’90 încoace (cu o singură excepție de câteva luni de șomaj în 1994, ceea ce a fost o lecție de neuitat). Salariu minim? Nici nu exista noțiunea asta în anii ’90, lucrai pe bani de semințe. Găuri în pantofi? Checked. Muncă gratis? Oho! Ca să învăț ceva nou, am făcut o grămadă de muncă gratis. A durat ani de zile până am depășit precaritatea financiară, dar am înțeles că așa trebuie să fac și că altă cale nu e (mă scuzați că vorbesc despre mine, dar parcă văd că apare vreun insuficient care o bagă p-aia cu „vila din Corbeanca” șamd. Apropo, duminică muncesc, toată ziua, și inclusiv azi mai am ceva de lucru, după ce mănânc și trag un pui de somn – asta pentru cei care spun că e greu să ai mai multe joburi. Da, sigur că e greu, dar mult mai greu e să trăiești din salariul minim).

Nu-i văd pe susținătorii creșterii salariului minim „pentru că-i prea mic” să dea de la ei mai mult, iac-așa, din proprie inițiativă, de fiecare dată când cumpără ceva, pentru că „merită și vânzătorul mai mult, ca să trăiască mai bine, că oameni suntem”. Dimpotrivă, și ei (ca noi toți) se uită mereu, instinctiv, după cel mai bun raport preț-calitate. Și uite-așa se fac fulgerător socialiștii capitaliști când bagă mâna-n propriul buzunar.

Doar hipstero-socialiștii halucinați și conu’ Leonida își imaginează un stat ca un perpetuum mobile, în care iei bani cu linguroiul „de la stat” doar pentru că exiști. Economia reală funcționează altfel și, când încerci să-i îndoi principiile cu prostii egalitarist-marxiste, falimentul e garantat.

E cineva care nu crede? Păi atunci să explice de ce nu face statul salariul minim de 5.000 de euro, de pildă, din moment ce „scopul Soţietăţii este ca România să fie bine şi tot românul să prospere!” Că doar asta-i „treaba statului, d-le, el ce grije are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme!”

_____________________________

Apropo de citatul din poza de deschidere, el este larg distribuit pe internet, desigur, dar în original formularea este ceva mai amplă, chiar dacă sensul e același. Declarația a fost făcută în 1976 și a venit ca răspuns la o întrebare în cadrul unui interviu la Thames Television:

Q: There are those nasty critics, of course, who suggest that you don’t really want to bring [the Labour Party] down at the moment. Life is a bit too difficult in the country, and that … leave them to sort the mess out and then come in with the attack later … say next year.

A: I would much prefer to bring them down as soon as possible. I think they’ve made the biggest financial mess that any government’s ever made in this country for a very long time, and Socialist governments traditionally do make a financial mess. They always run out of other people’s money. It’s quite a characteristic of them. They then start to nationalise everything, and people just do not like more and more nationalisation, and they’re now trying to control everything by other means. They’re progressively reducing the choice available to ordinary people.

Verificarea e făcută de Snopes.

Articol din categoria: POLITICĂ

123 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Sigur aveți un motiv pentru care vă place să mâncați căcat.Sau nu ați fost plecat niciodată din țară decât în vacanță,nu la muncă.Altfel nu mi explic.

  24
  46
  • Apreciez mult respectul la persoana a doua plural combinat cu mâncatul de căcat, e un efect contradictoriu deosebit :))

   Știți, ce spuneți dvs. despre plecatul din țară la o muncă mai bine plătită confirmă perfect ceea ce scriu eu: vrei să-ți depășești condiția, faci un efort pentru asta. Mulțumesc pentru argumentația pro :))

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Alternativa plecării la o muncă mai bine plătită nu este un argument în favoarea majorării salariului minim ci în favoarea căutării unei soluții alternative de genul internship pentru a înțelege că avantajele civilizației apar tot prin muncă.
   Indiferent ce știi sau vrei să faci, cu cât vei face mai bine, cu atât mai bine îți vei vinde ”meseria”.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Ati punctat bine.
   Zici ca nu a iesit niciodata din Romania pentru a vedea ca in occident nu e nimic de laudat in a munci ca disperatul, ba din contra, inspiri mila.

   0
   0
  • Așa am auzit și eu că e în Vest, cu cât muncești mai puțin, cu atât iei salariu mai mare.

   Băi băieți, serios, ce fel de viață vă pregătiți să trăiți? Nu vreți să fiți independenți? Vă place să stați cu mâna-ntinsă la stat, așa? Care e planul?

   Să ne mai mirăm de visul bugetarului “special” român, pensioara de 5 mii de euro la 50 de anișori.

   Succes cu atitudinea asta, poate-o să vă iasă… un timp.

   Altfel, o Maggie Thatcher ne-ar trebui și nouă ca aerul, să ne mai scoată bășinile socialiste din cap.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Draga Eugen, sunt coleg cu 39,000 de oameni aici in Occident, de la tipul care face curatenie si pana la directori. Sa fiu al naibii daca nu directorii sunt aia care incep ziua inaintea mea si termina dupa. Pana acum nu mi s-a parut sa inspire nimeni mila, in afara de aia care numara pietre pe marginea drumului. Dar poate asa sunt eu, subiectiv

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   🤣🤣🤣, bravo Petreanu! Spre seara, așa, mai trebuie sa te și enervezi un pic! 🤣
   Perfect de acord.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Ne cunoastem cumva de ai ajuns se ne pui si etichete?
   Eu iti scriu aceste lucruri ca om ce a muncit multi ani pe afara si a inteles cum functioneaza lucrurile in societati mult mai avansate ca a noastra.
   Imediat dupa facultate gandeam si eu ca tine, munceam ca disperatul, stiam doar munca, si uite asa a trecut o mare parte din viata pe langa mine, pentru ca eu eram ocupat aa muncesc… Nici nu aveam timp sa imi cheltui banii, pentru ca eu eram cu gandul la munca non stop.
   Nu le recomand tinerilor sa faca greseala mea, munca in exces lepoate aduce mai degraba epuizare, anxietate, boli fizice si psihice.

   0
   0
 2. #9 Comentariu nou

  Sunt cu totul de acord ca venitul este stabilit in funcție de “cerere si oferta”, insa exista si o latura ok a acestui “minim”. Stabilește o “ancora” de plecare.
  Spre exemplu, in UK când m-am angajat prima data, deși eram pe o poziție de calificat (inginer debutant), salariul pentru primele 6 luni a fost cu putin peste salariul minim pe economie (nu glumesc, vreo 7-8% peste salariul minim). Pur si simplu acelea erau posibilitățile pentru “debutanții” intr-o tara in care exista locuri unde te duci sa plătești ca sa capeți experiența.
  Ma gândesc ca acea ancora de plecare m-a ajutat sa am măcar de o chirie. In aproximativ doi ani, venitul aproape ca mi se dublase, dar prima “intrare” a contat 😊
  Oricum, cei care ramân la acest minim, sunt într-adevăr cei care-s intrați pe un fel de pilot automat si nu pot sa vadă mai departe. Iar asta nu-i neaparat o problema a romanilor, am văzut aceasta atitudine atât in UK, cat si în Germania.

  16
  1
 3. #10 Comentariu nou

  Nu stiu de ce, Vlad, dar citit argumentatia ta imi tot venea in minte ajutor social, ajutor de somaj etc. dar nicidecum salariul minim. Salariul minim, ideal, ar trebui sa se regleze singur, in functie de cererea si de oferta pe piata muncii. Doar ca statul intervine pentru a proteja o anumita categorie de oameni dar si pentru a asigura o anumita continuitate in oferta de munca pentru anumite munci necalificate, dar esentiale (cum ar fi, de pilda, ca nimeni sa nu mai vrea, de maine, sa fie gunoier sau sa sape santuri, intrucat munca este foarte prost platita, ofertele sunt putine si salariile oferite mici – asta in scenariul fara salariu minim).
  Eu inteleg ca salariul minim este reglementat de stat si se plateste din banii angajatorului (ok, ca acesta poate fi si statul cateodata, asta e altceva), deci si din cei ai operatorilor economici privati. Somajul este platit doar de catre stat si acolo e si mai grav, productvitiatea este 0 pentru acel sprijin.
  Normal ca atunci cand unii militeaza pentru cresterea salariului minim, angajatorii protesteaza.

  5
  3
  • Munca e o marfă, da, și legitim economic ar fi să lași piața să regleze singură prețul ei (adică, dacă nu pui limtă superioară, cineva s-ar putea întreba de ce ai pune o limită inferioară la salarii) – însă eu cred că e responsabilitatea morală a societății să aibă grijă de și să le întindă o mână de ajutor și celor mai puțin calificați.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   „Dar cine trăiește doar din salariul minim (adică nu că e plătit cu minim în acte și restul ia la negru, ci ăștia-s toți banii), înseamnă că depune doar o muncă necalificată, care atâta face și cu atâta poate fi plătită.” – asta e o posibilitate. Alta posibilitate ar fi ca firmele sa profite de o pozitie de forta si sa ofere doar salariul minim (vezi toate fabricile de confectii din orasele mici, unde profita de faptul ca sunt unici angajatori). Pentru oamenii aia e util salariul minim, macar pentru a ii obliga pe angajatori sa le dea banii aia, altfel ar fi chiar mai putini. Credeti ca firmele alea care ar oferi cu placere mai putini bani daca nu ar exista salariul minim nu isi permit sa dea mai multi bani? Sau munca respectiva nu merita rasplatita cu mai multi bani?

   0
   0
  • Firmele de lohn sunt primele care pleacă atunci când începe să crească nivelul de trai într-o regiune. În anii 90 era plin Bucurestiul de ele, acum abia daca mai gasesti prin Moldova cateva. Ce-ti spune asta despre valoarea muncii acestor angajati?

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   @ Vlad Nu imi spune in nici un caz ca munca este necalificata. Mai degraba imi spune ca cineva profita de o situatie cat mai mult timp posibil (pana apar alti angajatori care ridica nivelul de trai din zona). Nu este rolul statului sa isi protejeze cetatenii? Eu nu vorbesc aici de salarii nesimtite (dai ca ex. bugetarii), ci de o protectie sociala pentur cazurile in care un angajator vrea sa profite de tine. Dau un alt exemplu: in Anglia sec. XIX nu exista salariu minim si muncitorii aia prestau munci calificate, dar mureau de foame (vezi vestitele turnatorii, fabrici de confectii sau santiere navale). Mai mult decat atat, erau obligati sa munceasca si copiii, pe salarii de mizerie. Care era rolul statului acolo? Intervenea cu armata la greve. Credeti ca angajatorul nu scotea profit si ii platea pe muncitori exact la valoarea muncii sau profita de muncitori pentur maximizarea profitului?

   0
   0
 4. #15 Comentariu nou

  Cea mai mare problema in Romania o reprezinta contradictiile ideologice cand vine vorba de piata muncii. Avem guvern liberal ce are o gandire de dreapta si care incurajeaza munca si initiativa proprie(cel putin pe hartie). Insa daca ne uitam la membrii guvernului vom vedea ca unii sunt chiar ei contradictii flagrante. Domnu Citu a ajuns unde este pentru ca prin mediul privat nu mai avea loc(vezi atacul ala la leu prin 2008), doamna Turcan nu stie sa lucreze altundeva in afara de stat si prin diverse tertipuri. Practic niste liberali in gandire fac un socialism mascat cand vine vorba de locurile lor de munca. Ei bine acesti liberali vin sa-i explice unui amarat, ca n-ar strica sa-si mai ia un loc de munca desi oportunitatile in Slatina sunt mega-ofertante acolo umbland euro si dolarii la caini in coada. Practic de aici pleaca toata revolta nu din ideea in sine de munca.
  Perfect de acord cu ceea ce spui ca trebuie sa-ti doresti sa avansezi si sa faci una alta. Insa problema o reprezinta ca foarte multi oameni nu au mijloacele necesare sa faca asta din motive ce efectiv nu tin de ei. Sa nu uitam ca sunt scoli unde inca wc-ul e prin fundul curtii si ca sunt copii ce fac niste kilometri buni pe jos prin frig si alte nebunii pentru a merge la scoala. Ei bine acei copii sunt efectiv viitori oameni ce vor trai pe salariul minim pe economie.

  26
  3
  • #16 Comentariu nou

   Toată argumentația este întoarsă din condei pentru a susține aserțiuni prestabilite.
   Este adevărat, e dificil să ieși din cadrul unor condiționări care abia îți asigură mijloacele de subzistență, însă oriunde te-ai afla și oricare ar fi condiționările care îți limitează veniturile vei găsi exemple potrivite care pot fi o soluție pentru a evolua.
   Nu lipsa oportunităților este problema ci așteptarea ca ceva exterior să-ți schimbe condiționările.
   În ceea ce privește PNL se înțelege că de fapt preferi PSD.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Vlad a discutat UN PRINCIPIU. Poti sa fii de acord sau nu cu el. Se poate argumenta pe tema.
   Din pacate facem doar ce stim mai bine. Incepem frumos cu ” contradictiile ideologice ” dar alunecam imediat in ce ne este cel mai drag – barfa, discutarea persoanelor. Abia asta cred ca este „Cea mai mare problema in Romania……”

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Ce spui tu Asdad2005 este tot o varianta a „sa ni se dea”. Din punctul tau de vedere e musai ca statul sa dea fiecaruia o sansa buna acolo unde s-a nascut. E, viata nu e asa nicaieri in lume si nici un stat nu a reusit asta. Daca doresti sa faci masini in Romania va trebui sa te muti la Mioveni sau la Craiova, daca vrei sa fii neorochirurg va trebui sa mergi intr-un oras mare. Tot asa unele meserii dispar, altele apar. Poate ai fost miner 20 de ani si vrei sa iesi la pensie miner, dar carbunii polueaza, explotarea lor e scumpa si … minele se inchid. Ce faci? Urli la stat sau faci ceva (iti folosesti capul?)? E rusinos sa mergi in agricultura, sau in Horeca, poate chiar sa te muti la 200km sa o iei de la capat si sa faci componente auto?
   De acord ca statul ar trebui sa faca mult mai multe, dar chiar daca toti politicienii ar fi dedicati si geniali tot nu vor gasi solutii pentru toti. Astepti dupa politicieni? Ghici ce – o sa traiesti prost !!!
   Trebuie sa le cerem mai mult politicienilor, dar prima sansa la o viata mai buna o avem daca ne luam viata in propriile maini.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Nu prefer nici PSD si nici PNL pentru ca sunt fix aceeasi chestie. Niste oameni care daca nu venea revolutia erau in cel mai fericit caz niste strungari sau fierari betonisti. Faptul ca sunt niste oportunisti si ca intotdeauna pe ei statul i-a salvat ma cam deranjeaza. Adica nu am o problema sa facem politici sociale si de incluziune, dar hai sa le facem pentru cei care au nevoie nu pentru niste libertarieni esuati din privat ajunsi pe la stat. Sa nu uitam ca doamna Viorica Dancila e pe la BNR. Cam ce diferenta reala este intre Viorica Dancila si acel om din Slatina?
   @Costin
   Statul roman nu prea se achita de contractul social semnat cu cetatenii sai. Acum ori facem cum este prin America si incepem sa liberalizam tot, dar absolut tot si fiecare supravietuieste cum poate. Sau facem modelul ala suedez pe care domnul nostru Ion Iliescu ni l-a tot vanturat in fata. Acum este o struto-camila in care efectiv nu prea stim ce vrem.
   Sunt perfect de acord ca omul trebuie sa-si doreasca mai mult si sa vrea sa avanseze. De asemnea sunt perfect de acord ca de la un moment dat trebuie sa te duci dupa oportunitati. Ceea ce ma deranjeaza este ipocrizia a unei pierde-vara, care nu este cu nimic mai buna fata de acel om ea fiind un zero barat.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Sunt de aceiasi parere, tot felul de bugetari membrii penele, isi dau cu parerea despre mediul privat.
   A trimite pe cineva sa-si mai ia un loc de munca, inseamna ca este unul care n-a muncit in acelasi loc de munca zilnic 10, 12, sau 14, iar seara pica de oboseala. De obicei dau aceste sfaturi doar lenesii. Bunicul avea o vorba, doar lenesii lauda munca, pt. ca daca ar fi muncit din greu si ar fi picat in fiecare seara de oboseala, n-ar mai laudao.
   P.S. am vazut cv ministrului agriculturii, tot un labaral care n-a muncit in viata lui in mediul privat dar la o vizita intr-un judet isi permite sa dea sfaturi despre asocierile taranilor.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Catalin
   Cu principiul sunt perfect de acord si nu am ceva impotriva. Am o problema cand o incompetenta precum Turcan, care daca nu era politician ar fi fost in cel mai fericit caz casiera de hyper-market ii spune unuia care cauta sa iasa din saracie sa-si mai ia o slujba. Si mai mult daca ai cauta sa vezi discutia halucinanta avuta cu acel om o sa te si intrebi cum de nu a scapat fara un cap in gura de la acel om. Toata aroganta asta specifica celor ce sunt la putere deranjeaza. Cand era P$D ne deranjau arogantele Olgutei acum o sa-i deranjeze pe unii arogantele lui Turcan. Cum am putea sa nu mai fim aroganti?
   @K2dlhgia
   Toti liberalii sadea sunt niste oameni esuati din mediul privat ce au fost repede salvati de clasa politica. Mi-a placut cand toata lumea a sarit de cur in sus de Viorica Dancila, dar nu am vazut pe cineva sa sara de cur in sus de parcusul profesional al doamnei Turcan sau al lui domnu Citu, de domnu Isar nici nu mai vorbesc. Oamenii astia au fost salvati de acest partid si au si ei un rost in viata. Singura diferenta intre ei si slatineanul respectiv o reprezinta faptul ca sunt parte a unei caste si cam atat. Daca ei ar fi fost atat de competenti precum se prezinta nu erau in politica. Asta aviz celor care cred ca oamenii competenti si inteligent fac politica.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @Asdad2005
   Nimic niciodată nu este „fix aceeași chestie”.
   Iar cei care aplică la politica această inepție sunt fie trolli mânați de interese, fie spălați pe creier.
   Nu ai de ales decât între aceste două opțiuni, dar mi se pare destul de evident că te încadrezi cel mai bine la prima.

   0
   0
 5. #23 Comentariu nou

  Poate o varianta ar fi majorarea salariului minim prin diminuarea taxelor. Avem cele mai mari taxe pe salariul minim din Uniunea Europeana. Diminuarea taxelor ar putea avea ca efect si incurajarea angajarii in mediul rural (diminuarea muncii la negru). Nu-mi dau seama ce minus ar fi generat la buget prin diminuarea taxelor, dar sa ai 45% taxe pe salariul minim este aberant.

  21
  1
 6. Dincolo de argumente care tin de productivitatea muncii in raport cu alte tari europene, chiar si dincolo de moralalitate sau decenta, crezi ca este sustenabil un sistem in care cei de jos sunt umiliti si fortati sa traiasca in saracie?

  Tu oferi solutii individuale, sigur ca o persoana poate sa faca un curs nou si sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit daca are si putin noroc. Aceasta nu este insa o solutie la nivel de societate pentru ca va fi mereu nevoie de oameni care sa faca acele munci care sunt astazi prost platite.

  Omul acela cu salariul minim nu isi doreste sa ajunga bughez, vrea doar o viata decenta si sa fie rasplatit in mod corect pentru munca sa. Vrem o Romanie educata dar le cerem parintilor sa munceasca de dimineata pana seara?! Cine se poate ocupa in aceste conditii de educatia copiilor?

  In ultimul an cei mai bogati oameni din lume au devenit chiar mai bogati, iar cei de jos au avut cel mai mult de pierdut. Crizele economice sunt ciclice in capitalism, nu sunt o intamplare nefericita, sunt o parte componenta a unui sistem care are nevoie de supra-consum si crestere infinita. Un sistem care are nevoie de oameni disperati pe care sa-i exploateze.

  Fiecare criza ii face pe cei de jos sa-si piarda increderea in democratie si in societate in general, iar atunci cand se simt ignorati sau speriati apeleaza la monstri care sa-i apere. Monstri ca Orban, Trump sau Erdogan.

  In astfel de momente avem nevoie de si mai multa democratie, nu doar odata la patru ani. Democratie in economie, democratie la locul de munca.

  Daca nu tinem cont de strigatul celor ignorati, ma tem ca vom repeta istoria secolului trecut. Primele semne sunt deja aici.

  38
  6
 7. #25 Comentariu nou

  Nu e în regulă, salariul reprezintă recompensa pentru munca prestată și această recompensă ar trebui să te ajute să poți supravețui, într-o țară membŕă a UE..
  Sunt munci pe care noi nu le-am presta, sunt unele activități din zona celor care necesită activitate fizică intensă, nu poți presta 10 – 12 ore. Să nu-i judecăm după capacitățile cognitive ale noastre.
  Sunt localități în care oferta part-time e inexistentă.
  Ce te faci cu întreprinzătorul român, care în multe cazuri, pentru salariul minim, consideră angajatul o slugă, de care dispune după bunul plac. Ore peste program, lucrat în zile libere, activități care nu au nimic comun cu fișa postului, etc.
  Am lucrat la stat, m-am pensionat la 47 ani și jumătate. Mă consider un privilegiat Am lucrat în privat ulterior, nu știți ce reprezintă întreprinzătorul român provincial..o glumă proastă.
  280 € net, 70 € pe săptămână….😂😂! De asta suntem înconjurați de idioți, ce părinte își poate educa copilul cu acești bani? Cu două job-uri când te poți ocupa de educația acestuia?
  Să lăsăm exemplele proaste ale celor care prima dată întreabă de salariul oferit și nu de îndatoririle din fișa postului. Acestea vin tot din lipsa de educație. Pentru 160 de ore lucrate (în cele mai fericite cazuri), 280 € e prea puțin.

  15
  5
 8. #26 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, mă speriați.
  În primul rand din cauza titlului. Cum sa fie salariu minim ajutor? Adică un om care se spala podele pentru a-si câștiga venitul nu muncește? Primeste ajutor de la stat? Si de ce in Franța un om care face aceiași munca primește un ajutor mai mare decât decât unul din Romania?
  In al doilea rand, nu sunt convins ca ati fi considerat la fel dacă va nășteati in Filipine, India sau Somalia iar opțiunile erau mult mai limitate. Dar na, dacă am qvut sansa sa ne naștem in România ni se cuvine tot ce primim.
  In al treilea rand, statul roman nu colectează banii cum si cat ar trebui. Daca ar colecta ar fi bani pentru multe. Tot statul tine oameni angajați degeaba cu salarii imense. E vina celui care încasează salariul minim pentru asta? Statul cere taxe de la contribuabil pentru a asigura educație, sanatate, infrastructura. Dacă statul e corupt si nu o face e vina ăluia care încasează salariul minim? Stiu, statul e alcătuit tot din cetățeni, dar nu de aia care primesc salariul minim.
  In al 4-Lea rand, exemplul personal. Am absolvit studii superioare datorita părinților mei care mi-au oferit suport. Fără suportul lor primeam salariul minim. Nu toți au șansa pe care am avut-o eu. Exemplu 2: un unchi care nu si-a mai găsit de lucru după 55 de ani primea ajutor de la stat. Extravaganta suma de 150 de lei… Nu il mai angaja nimeni din cauza vârstei.. Stiti domnule Petreanu de problema asta?
  In ultimul rand, dacă le dai oamenilor mai mulți bani, ei vor cumpăra chestii. Asta înseamnă ca se vor vinde mai bine frigiderele si telefoanele si florile. Poate unul isi face o casa noua. Sau face o donație pentru site ul dvs (chiar nu știu dacă acceptați). Pe scurt, economia merge mai bine.

  26
  4
  • #27 Comentariu nou

   si, i-ai dat unchiului tau din bani tai, ca sa se vanda mai repede telefoanele, frigiderele, tuica si tigarile?

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   @daddy i-am dat. Ca după peste 30 de ani de munca statul a considerat ca nu merita mai mult de 150 de lei sau sa se pensioneze anticipat. Si domnul Petreanu zice ca e ok sa muncești si sa mori de foame.

   0
   0
 9. #29 Comentariu nou

  Sincer vorbind pana si in ultimul sat din Romania orice om care stie o meserie poate castiga mai mult decat salariu minim … dar trebuie sa stie sa faca ceva si sa fie dispus sa munceasca. Nu vorbesc din ce vad pe facebook, vorbesc din discutii cu oameni de la tara.
  Unde am ajunge daca din salariu minim s-ar trai bine? – la zero motivatie de a fi mai bun decat un analfabet (exceptiile ar confirma regula, dar ar fi exceptii). Nu trebuie sa fii un geniu sa intelegi ca asta duce la prabusirea societatii, mai ales intr-o lume atat de competitiva la nivel mondial.
  NU – salariu minim trebuie sa asigure putin in plus peste necesarul de supravietuire si doar atat. E practic un venit minim garantat pentru cineva dispus sa munceasca. Poate una din probleme este marimea ajutoarelor sociale care nu stimuleaza nici macar dorinta de a lucra pe salariu minim.
  Aurel, in primul comentariu, a dat un exemplu excelent de ce trebuie sa fie salariu minim – o garantie ca poti supravietui si astfel o sansa sa te dezvolti.

  6
  9
  • #30 Comentariu nou

   inca de acum cativa ani, pretul unui zilier era de minim 150 lei/zi in agricultura si 200 de lei in constructii, net, cu transport asigurat. diferenta de 50 de lei/zi s-ar putea explica prin plati in natura (mancare, bautura, tigari).
   de multe ori, necalificatii sunt campioni la alcool si tutun!

   0
   0
 10. #31 Comentariu nou

  Hai sa discutam pe cifre, ca la ideologie stam minunat.
  Cate oportunitati de job part-time exista in orasele mici?
  Cate persoane care sunt calificate si au experienta de peste 10-15 ani sunt platite in continuare cu salariul minim pe economie?
  Ma gandesc ca marele jurnalist a solicitat date de la minister inainte sa isi formeze aceasta opinie 🙂 Ba chiar ilustrul jurnalist a facut si un studiu de caz pe Slatina.

  11
  3
  • E criza de forță de muncă, Ștef. Se caută lucrători cu ziua sau pentru durate lungi peste tot. Nu găsești în sat, pleci la muncă unde e nevoie… sau stai pe ajutoare și te plângi că nu ți se dă.

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   Acestea sunt opinii, nu date. Cate astfel de oportunitati exista la tara si cum sunt platite? Cati beneficiari de vmg exista? Ca genul asta de lozinci am tot auzit, nu va fac diferit de un jurnalist de la Antena 3, de exemplu.

   0
   0
  • Ei, dl Stef, statisticile pe care le doriți dv nu există, că statul român nu are capacitate administrativă, dar există realitatea, încercați-o și veți avea bucuria să trăiți experiențe noi, non-marxiste.

   0
   0
 11. #35 Comentariu nou

  Mai e un citat celebru care merită un ochi. Păcat că peste ocean le-a dat-o după cu trickle down economics și acum plătesc ajutoare sociale muncitorilor full time la anumite corporații.

  Sunt de acord cu FDR. Dacă muncești full time pentru o companie ar trebui să poți trăi din asta așa cum e calculat coșul ăla minim săptămânal/lunar de diverse organizații.

  In his 1933 address following the passage of the National Industrial Recovery Act, President Franklin D. Roosevelt noted that “no business which depends for existence on paying less than living wages to its workers has any right to continue in this country.”

  “By ‘business’ I mean the whole of commerce as well as the whole of industry; by workers I mean all workers, the white collar class as well as the men in overalls; and by living wages I mean more than a bare subsistence level — I mean the wages of decent living,” he stated.

  22
  0
 12. #36 Comentariu nou

  pentru mine e o perspectiva interesanta cum salariul minim poate sa ajute totusi o societate – bineinteles ca trebuie sustinuta si cu politici de educatie, si sa nu incurajeze lenea.
  https://www.ted.com/talks/rutger_bregman_poverty_isn_t_a_lack_of_character_it_s_a_lack_of_cash?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=social&utm_content=2021-6-27-cutdown&fbclid=IwAR3hmL508Rj2p1Q4aldSl3cq9CijCFjTRwGvyMYGpVT4qb7gKrrTx7gkwx0

  2
  0
 13. #37 Comentariu nou

  e un typo în cover: other`s people

  0
  0
 14. #39 Comentariu nou

  E super simplu, atunci. Dacă salariul e un ajutor, nu un venit, nu ar trebui dat în schimbul muncii, ci doar în baza calității de cetățean. Deci un Universal Basic Income, de exemplu. Dai o mână de ajutor să implementăm asta ca politică publică?

  15
  3
 15. Nu :))

  4
  8
 16. #43 Comentariu nou

  Cele scrise in postarea de mai sus n-au nicio legatura cu cifrele, cu realitatea care razbate din cifre, ci au de a face cu o perceptie bazata practic pe nimic.

  Si-acum sa ne uitam la cifre, cifre ca spun asa „Cu 8,1 euro pe oră, costul unei ore de muncă în România reprezinta 28% din costul mediu orar al muncii din UE. La productivitatea muncii / oră lucrată România se află la 66,1% din media UE27.” Asadar la costul cu forta de munca suntem la 28% din costul meu al UE, iar la productivitate la la 66%. Diferenta dintre cele doua inseamna o profitabilitate mai mare prentru angajator. Asadar teoria cum ca salariul minim pe economie ar fi un ajutor n-are absolut nicio sustinere in realitate. Ar fi avut daca costul mediu al muncii ar fi depasit productivitatea, atunci da, putea sa aiba o noima.

  Amuzant e ca avand acces la aceste cifre guvernantii nu se dau peste cap pentru a genera o bunastare in randul cetatenilor, asta fiind pana la urma menirea lor in fruntea tarii, nu, nicidecum, prefera in schimb sa ofere o maximixare a profitului pentru o mana de oameni, pentru angajatori. Adica cei care detin capitalul, cei care detin influenta, cei care pot plati, bine mersi, jurnalisti, spre exemplu, care nu prea produc venituri catre angajator care sa le justifice salariile.

  16
  2
  • Astea sun prostiile lui Socol, ideologul economic al lui Dragnea, promotorul cresterii economice prin cresterea salariilor bugetarilor. Socialism pur si dur pe credit si imprumut de consum. Avem in Romania o productivitate de te doare capul, desigur, la care se adauga, balast, cheltuieli uriase ale statului si o ineficienta fiscala infioratoare, plus gaurile negre nemuritoare ale companiilor de stat.

   Prost si ciuntit exemplu.

   0
   0
  • #45 Comentariu nou

   Vă rog să combateți cifrele de mai sus cu alte cifre, altfel discutăm discuții și percepții care n-au nicio relevanță. Creșterea economică e dată de cifre, nu de percepții. Eu v-am prezentat niște cifre, cifre pe le anulezi spunând că sunt cifre oferite de Socol, chit că zf prezintă aceste cifre https://www.zf.ro/profesii/romania-are-al-doilea-cel-mai-mic-cost-orar-cu-forta-de-munca-din-ue-20000900 la fel cum zf ne mai prezintă aceste cifre https://www.zf.ro/eveniment/romania-situeaza-locul-intai-ue-productivitatea-muncii-ajustata-19434835

   Așadar, tot articolul de mai sus nu e susținut deloc de cifre și realitate. Dar da, știu, ăsta e unul dintre momentele în care brusc cifrele și argumentele care trimit la cifre nu vă mai convin.

   0
   0
  • Articolul e o expunere de principii – vrei mai mult, muncește mai mult, fii mai creativ, progresează – nu e despre efectele razelor PSD asupra economiei, dar, dacă vreți, poftiți: creșterea economică pe consum aranjată electoralist de Dragnea e un dezastru pe termen lung: banii din salariile umflate ale bugetarilor au dus la o creștere economică găunoasă și au inflamat importurile. Investițiile au fost abandonate complet, dividendele companiilor de stat au fost rechiziționate și, în general, partidul dv favorit a pompat steroiozi și a șubrezit economia cum știe cel mai bine să facă.

   Cât despre gulgutele cu „România are cea mai mare productivitate din UE”, lăsați-mă să haha.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   Brusc am devenit simpatizant PSD, chit că n-am pomenit nicăieri ceva de vreun partid, pur și simplu mi-am argumentat punctul de vedere cu cifre, lucru pe care dvs nu l-ați făcut deloc.

   Dar nu e nimic, s-o luăm pe rând vizavi de dezastrul pe care dvs îl porgnozați, sigur, nu de azi, de ieri, ci de niște ani buni. Dezastru care, culmea, se încăpățânează să nu vină. Dar să revenim. Vorbiți dvs de balanța de cont curent, acolo unde România are cu adevărat o problemă. Atât doar că balanța de cont curent a atins un maxim istoric, culmea, nu în perioada în care s-a implementat wageledgrowth, ci în perioada asta https://www.economica.net/deficitul-de-cont-curent-a-crescut-cu-157-in-primul-trimestru_511138.html . Sigur, în perioada asta nu mai scrieți despre riscurile și pericolele din economie, în perioada asta doar le explicați oamenilor că n-ar trebui să spere la venituri mai mari, ceea ce până la urmă e corect, de ce am spera la un trai mai bun?
   Dar să revin, vorbiți de lipsa banilor pentru investiții, ceea ce e corect, doar că omiteți un aspect important. Investițiile, la fel ca și creșterile de venituri umflă importurile, ca să nu mai vorbesc de execuția lor întinsă pe ani și ani de zile, plus paraîndărăturile care se iau sub formă de șpagă.
   Cât despre profiturile companiilor de stat, nu știu ce să zic, dar guvernul PNL tocmai a făcut fix ceea ce-a făcut guvernul PSD. A făcut-o acum, recent. Vă informez că poate nu știți, acesta fiind probabil și motivul pentru care nu ați scris pe subiect.

   Și da, aveți dreptate, faptul că statul întoarce direct în economie o bună parte din taxele pe care le încasează de la cetățeni, prin plata decentă a celor din mediul bugetar înseamnă a șubrezi economia. Faptul că atât bugetarii și pensionarii au mai mulți bani pe care îi cheltuie în mediul privat înseamnă o șubrezire a companiilor private. Cu o astfel de retorică sunteți un demn candidat la premiul Nobel pentru economie.

   Anyway, de fapt în cazul meu și-al dvs e vorba despre două viziuni. Eu cred în wage led growth care s-a dovedit fiabil și de succes în România, program implementat până în urmă cu doi ani. Dvs credeți în creșterea economică și creșterea veniturilor prin investiții, lucru care se întâmplă zilele astea. Eu zic să ne vedem tot aici peste 2 ani, și să vedem ce succes are acest model economic la noi.

   Să fim bine înțeleși, cred că întreg wage led growth și creșterea economică prin investiții cea de-a doua e cea mai okay per total, are cele mai puține neajunsuri, atât doar că eu n-o văd implementată cu succes în România. Rămâne ca timpul să demonstreze cine a avut dreptate.

   0
   0
  • Wage led growth prin umflarea salariilor la stat intr-o țară în care majoritatea bunurilor cumpărate vin din import. Ăsta e geniul PSD.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   Domnule Petreanu, nu vreți să ieșiți puțin din retorica plină de lozinci a unui jurnalist părtinitor de dreapta? Înțeleg că vă pute PSD, și n-am o problemă cu asta, nu-i văd a fi niște genii, departe de mine acest gând. Dar trebuie să fiți teribil de părtinitor să ignorați o creștere de 35% a PIB în 3 ani, creșteri constante de salarii, creșterea salariului minim fără să ne plece investitorii, așa cum urlau unii la un moment dat, adică lucruri care se translatează într-un nivel de trai mai bun. Înțeleg că aceste lucruri n-au venit ca urmare a unor politici economice agreate de dvs. Și e-n regulă. Eu vă doresc din suflet să trăiți din bunăstarea care va fi generată din investiții, chiar vă doresc atât. Pentru că eu m-am săturat de marota asta cu investițiile, cu zeci de miliarde care se pompează în investiții unde se fură de te doare capul, investiții care nu se finalizează niciodată la timp, bani care din păcate, nu ajung să se propage în economie la fel cum se propagă banii întorși de stat în economie prin salarii și pensii.

   Altfel, în tot dialogul nostru de mai sus eu am venit cu cifre, am venit cu argumente, dvs ați venit din nou cu mult prea prăfuita retorică anti PSD, cea cu care v-ați tocit condeiul ani la rând. Sigur, acum vă vine din reflex, la fel cum vă va veni și-n anii următori, ignorând cu bună știință toate nenorocirile care se înfăptuiesc acum. Știu, știu, pentru dvs o nenorocire e că un cetățean își dorește să trăiască decent având un job de 8 ore. Sigur, ați fi avut o cu totul altă abordare dacă PSD guverna acum, iar în locul Ralucăi Turcan, cea care dădea acel răspuns nefericit cu jobul part time era Olguța.

   0
   0
  • Olguța :))))))

   Dna Olguța, care credea că mărirea salariilor se finanțează din taxele pe salariile mărite.

   0
   0
  • #51 Comentariu nou

   @ Matei Vlad: hai să o tranșăm scurt – zât, nesimțitule! Ia zi, imbecilule, în ce state funcționale se câștigă la stat cu 60% mai mult că în mediul privat? Nesimțitule!

   @Petreanu: văd din ce spui mai sus că faci altfel, dar eu mă uit la emițătorul oricărei idei; duamna care a emis ce pui tu în discuție este (conform șefului ei de partid la a cărui zi de naștere a participa anul trecut, deci e de acord cu catalogarea) o curvă. Nu aș încuraja discutarea problemelor economice ridicate de curve fiindcă branșa aceasta e tradițional deconectată de la viața economică normală

   0
   0
 17. #52 Comentariu nou

  Vrem sa avem businessuri care supravietuiasca platind doar salariul minim? Poate salariul minim sa functioneze ca o parghie prin care, tu ca stat, impingi srl-urilor sa isi inoveze afacerea?

  1
  0
 18. #53 Comentariu nou

  – cetateanul din Slatina are dreptate,
  – raspunsul persoanei so called ministru este o „aroganta” din categoria ” daca nu au paine sa manance cozonac”,
  – salariul minim nu este ajutor, este o bataie de joc, ca asa nu zic o mizerie. oamenii care primesc&traiesc din acest ajutor nu vor sa fie burghezi, nu au fitze de genul noul iphone, etc. ei vor doar sa traiasca/supravietuietuiasca de la o zi la alta. daca eram o tara de pe coasta Africii (una din ele) sau din Asia, nu as fi zis nimic. Dar cu acest salariu mimim se supravietuieste in UE. Si de aceea este o jignire/mizerie.
  – nu inteleg de ce acest dispret pentru omul care spala pe jos. din contra, persoana respectiva merita toata admiratia pentru ca face o munca pe care eu, tu si altii nu am fi dispusi sa o facem…..dar, sigur, ne place sa fie curat pe jos!
  ……………………………….
  – aroganta, prea multa aroganta si dispret,……..

  23
  3
 19. #54 Comentariu nou

  „Salariul minim nu e un venit, e un ajutor. E un punct de sprijin de pe care să-ncepi o construcție. Este internship plătit, intrarea într-o școală în care poți – sau nu – să-nveți cum să progresezi.”

  Una din greselile capitalismului este ideea ca un om valoreaza numai atat cat produce (masurat in bani). Dar pana la urma este un spalator pe jos mai putin valoros decat Bezos de exemplu? (desi de fapt nu este un exemplu bun, la cate taxe plateste Bezos, adica zero, spalatorul foarte probabil plateste mai mult)
  Dar totusi este corect sa reducem fiintele umane doar la nivelul lor de productivitate? Tu, cel care citeste acest comentariu, asta este unica ta caracteristica pozitiva, cat ai salariul?

  Si atunci, de ce numai oamenii care au salariu peste X (desi muncesc! Pentru ca in ciuda titlului/citatului de mai sus, oamenii aia *muncesc* pe salariul minim, uneori facand munci mai solicitante decat noi astia din spatele calculatorului), de ce numai ei au dreptul la o viata decenta? Prin decenta nu inteleg mic burghez, nu stiu de unde ideea asta, ci pur si simplu una prin care sa poata dormi noaptea fara grija ca maine poate nu mai are bani de mancare.

  Iar asta cu invatatul sa progresezi, una la mana nu putem progresa toti (societatea are nevoie si de spalatori pe jos, si de gunoieri, si de alte astfel de slujbe platite cu salariul minim; mai tineti minte acum un an ce esentiali erau lucratorii de la supermarket? Acum brusc le zicem, „no, stii cum, daca vrei sa ai bani sa traiesti du-te si progreseaza, altfel e ok sa mori de foame, salariul tau e oricum doar un ajutor, munca ta e degeaba”?).
  Doi la mana, nu toti au abilitatile mentale necesare sa progreseze (si nu zic asta vrand a insulta pe nimeni, unii oameni pur si simplu atata pot, si e ok, nu putem fi toti ingineri aeronautici), asta inseamna ca e ok sa isi petreaca toata viata fara nimic?
  Asta ca sa nu mai zic de cei care au de exemplu rude de care trebuie sa aiba grija, sau care au ei insisi probleme de sanatate, sau copii mici, sau, sau, sau.

  Personal mi se pare o cruzime ideea asta ca e ok ca salariul minim sa nu-ti ajunga sa traiesti. Ca doar muncesti! E atat de cinic sa ii zici cuiva care oricum munceste cel putin 8 ore pe zi (probabil mai mult) ca daca vrea sa si poata sa traiasca din ce castiga sa-si mai ia un job. De parca timpul si energia lui sunt din elastic, de parca eforturile lui sunt nimic…

  21
  2
  • Cât să fie salariul minim în România, Kay?

   0
   0
  • #56 Comentariu nou

   Acel „the living wage”, cat o mai fi el acum, cel care acopera nevoile de baza ale vietii. De baza, nu ifoane si mai stiu eu ce.

   0
   0
  • #57 Comentariu nou

   Spune-ne tu atunci, Kay, cum pui valoare pe un om daca nu pe ceea ce produce (masurat in valoare pentru societate, nu numai in bani, ex. medici, profesori, artisti renumiti, filosofi, scriitori, etc)?

   Fiecare meserie are un pret dat de raportul cerere oferta. De ce crezi ca un gunoier nu poate castiga mai mult decat un functionar simplu de birou? Chiar in Romania zilelor noastre un gunioer castiga inim 25% mai mult decat un simplu functionar.
   Stii de ce? Pentru ca foarte putini aleg meseria de gunoier, plus ca salariul include niste sporuri de conditii grele.

   Hai sa nu mai dormim in papuci visand ca statul trebuie sa dea, sa faca, dreaga. Datoria statului este sa asigure conditii de pornire cat de cat egale si sa impiedice prin lege abuzurile.
   Si apropos de ce zicea destept de p-aici: statul este format din TOTI CETATENII sai, si din Nea’ Gore gunoietul cartierului si din Cartarescu. Nu doar din ‘elite’.

   Asa ca da, salariul minim e un starting point: poti mai mult, te duci mai sus, nu.poti ramai acolo dar nu te plange ca ai mai putin decat meriti!

   Apoi naivilor cu wedge led growth: e o mare prostie lansata de niste semidocti. Nu exista sustsinable growth fara crestere de productivitate. Punct.
   Romania nu produce nimic care sa justifice o apropiere mai mare a compensatiilor de media europei. Lasati statisticile psdiste. Priviti in jur, priviti in traista. Suntem atat de competitivi si productivi pe cat este raportul intre importuri si exporturi privit dpdv valoare adaugata.

   Nu in ultimul rand, calificarea fortei de munca in RO este dezastru. Majoritatea multinationalelor dar si companii romanesti mari investesc timp si bani sa pregateasca forta de munca de la zero. Iar ‘return of investment’ pe frontul asta e slab, slab rau.
   In vest unii platesc ca sa inceapa de undeva, la noi li se da mura in gura si ei refuza sau isi bat joc. 70-80% nu fac nici cel mai mic efort sa invete, sa se acomodeze, toti vor sa fie manageri de maine cu mii de euro.
   Asa ca a-i lasa sa faca foamea o vreme e o terapie binevenita.
   Onoare muncii t’oarashi! 🙂

   0
   0
  • #58 Comentariu nou

   @Petreanu este un calcul făcut pe coșul minim. V-o recomand pe doamna Victoria Stoiciu. Salariu minim=valoarea cosul Minim.
   @Tom si dacă intr-o zi toți ăștia neproductivi (nu se întreabă nimeni dacă au o problema de sănătate sau o problema in familie) decid sa nu mai fie exploatați? Ce facem cu gunoiul? Ce facem la magazin? De unde luam legume daca nu mai muncește nimeni terenul?
   Nu știu dacă cineva își da seama, chestia asta se întâmplă. In satele din România oamenii prefera

   0
   0
 20. #59 Comentariu nou

  Scuzati idealismul, dar sa traiesti o viata grea si umilitoare daca nu poti sa te califici pe un salariu mai bun decat cel minim suna foarte urat. Depinde de fiecare ce inseamna a trai decent sau umilitor evident. Problema e ca daca traiesti la limita luna asta, peste doua luni iei inflatia in brate si o duci mai rau. Sa mai ai si o problema medicala poti sa iei in calcul direct amplificarea problemei. Copilul iti creste si vrea haine noi? Chiar si daca iei de la second hainele tot ajungi sub nivelul marii. Raspunsul lui Turcan mi se pare arogant pentru ca intrebata daca se poate trai cu un salariu minim pe 8 ore in loc sa recunoasca: „da se traieste rau” a divagat trimitand pe omul ala fictiv la inca un job. Dar si daca nu empatizam cu omul ala prost de nu iese din salariul lui minim hai sa ne gandim la astia cu salariul la gri: trebuie sa gaseasca fel si fel de trucuri apoi ca sa beneficieze de o pensie? Si asta mi se pare umilitor. O sa fiu acuzat ca ma plang in loc sa zic omului sa caute alt angajator mai corect. Nici asa nu pare ok: sa permiti fenomenul la nivelul asta de raspandire dar apoi sa nu il starpesti ca nu isi permit angajatorii sa isi mentina afacerea. Zic ca ar ajuta o marire a salariului minim in pas cu vremurile. Va las. Sper doar doar sa va puteti sustine fericirea si fara sa lucrati in weekend si cate 12 ore intr-o zi normala.

  9
  1
 21. #60 Comentariu nou

  Doua aspecte:
  1. Salariul minim e un inceput, sau asa ar trebui sa fie. Nu e genul de venit din care sa traiesti decent si sa cresti si copii. Stai cu parintii si castigi salariul minim. Ai 20 si ceva de ani, tre sa pleci din satul sau oraselul in care te-ai nascut si unde nu e nicio speranta de viitor, pleci intru-un oras mai mare, iti cauti coleg de camera sau apartament si incepi de undeva. Cam despre asta e vorba. Sa nu ne mintim singuri, ca vine realitatea si ne da una dupa ceafa.
  2. Dna Turcan e un politician inept. NU era treaba ei de ministru sa zica aia.

  7
  2
  • #61 Comentariu nou

   Problema salariului minim e discutată în mod aberant din perspectiva politică.
   Această obligație a angajatorului nu implică sub nicio formă limitarea superioară a salariului.
   Angajatul este cel care stabilește cât face munca lui când acceptă remunerația înscrisă în contractul de muncă.
   Dacă nu era treaba ei nici nu trebuia pusă întrebarea.
   Dar dacă mă întrebi pe mine răspunsul corect era tot o întrebare.
   Te obligă cineva să lucrezi pe salariul minim?
   În opinia mea Raluca Turcan a fost exagerat de politicoasă cu acel răspuns.

   0
   0
 22. #62 Comentariu nou

  Gandire de secol XX .. Finlanda experimenteaza cu saptamana de 4 zile pe salariul pentru 5 lucrate, tocmai pentru a avea cat mai mult timp liber, Germania a pornit cel mai mare experiment prin care 1200 de persoane primesc venitul minim garantat de 1000 si ceva de euro (ceea ce nu ii impiedica sa si lucreze daca doresc). In Romanica, Petreanu si Turcan ne trimit la inca un job. Nimic despre uriasa taxare a muncii, care redusa s-ar putea traduce intr-un net mai mare. Apropo, salariile nesimtite ale bugetarilor care nu fac nimic productiv (nu toti, dar majoritatea) in ce termeni s-ar putea incadra?!
  Libertarien sau liberal sau om de dreapta, sa nu intelegi ca salariul minim e un mecanism de protectie a salariatului te descalifica pentru oricare din cei trei termeni. Gandirea asta a ta se aplica pentru primul secol are colonistilor ajungi in America, dar nu in mediul econmic mult prea complex de acum.
  De asemenea, Petreanu uita ca Romania este un stat disfunctional in care mare parte a populatie e ferita de educatie, ci nu pentru ca nu ar vrea populatia sa se educe, doar ca statul nu face nimic in privinta asta. Sa nu uitam ca o gramada de sfatosi s-au imbogatit pe fostul POSDRU fara sa aduca vreo valoare adaugata prin traininguri, seminarii, workshopuri si alte vrajeli de doi lei.

  15
  2
  • Si? Cât să fie, boss? Salariul, salariul minim, cât să fie el? Că n-am zis sa-l desființăm, ci doar că nu salariul minim e calea spre prosperitate.

   0
   0
  • #64 Comentariu nou

   Termenul libertarian nu l-as baga la atribute pozitive.
   Doi, ca-mi place sa numar: chestiunea cu poporul bun, pur si nedreptatit de o clasa politica provenita de pe Luna, îmi da un pic de greață. Cum Dumnezeu nu suntem de mâine Finlanda? Sau Germania?? Ca popoarele sunt practic identice.

   0
   0
  • #65 Comentariu nou

   Cred ca aici de diferenta noastra de „viziune”, ca sa zic asa. Autorul blogului plus jumatate de comentatori se gandesc la „prosperitate”, pe cand eu si cealalta jumatate ne gandim pur si simplu la a-ti permite sa traiesti.

   Ma indoiesc ca este vreunul pe aici care sa fie de parerea ca da, salariul minim tre’ sa te faca burghez/prosper. Argumentul este un om de paie (strawman), pentru ca nu de asta e vorba. Cetateanul initial a zis ca „nu se poate trai” cu salariul ala, nu ca nu poate fi prosper. Mi se pare o diferenta extrem de importanta.

   0
   0
  • Pai se poate trai, Kay. Se poate, dar prost.

   0
   0
  • #67 Comentariu nou

   * aici e diferenta noastra de viziune

   0
   0
  • #68 Comentariu nou

   Ce înseamnă, potrivit cetățeanului respectiv, ca nu se poate trai? Ca luam ca pe sfanta scriptura zicerea dansului. Poate vrea sa zica ca nu-si permite un iPhone sau sa mearga in Grecia in concediu.
   Ma sperie comunismul latent din România la oameni care nici măcar nu au prins the real shit.

   0
   0
  • #69 Comentariu nou

   … cât e salariul că dincolo era mai bine!
   Unul nu are tupeul sa zică o cifră!!!! Nici unul!
   Socialiștii lui pește prăjit, cu super cunoștințe economice!
   Decât niște vânzători.
   Nu se pot pune ever in pielea cumpărătorului!
   ZI BOSS O CIFRĂ! 1000 EURO! SUSȚINUTĂ DE PRODUCTIVITATE!…?

   0
   0
  • #70 Comentariu nou

   Finlanda experimenteaza, Germania experimenteaza…
   Foarte bine si frumos! Sunt convins ca peste 50 ani cand vom fi ajuns si noi la nivelul la care sunt ei azi vom putea experimenta si noi asta.
   Pana atunci, manecile suflecate si la munca, nu vise de popa beat!

   0
   0
 23. #71 Comentariu nou

  Vorbiti de parca acum v-ati dat jos din copac. Ceea ce promovati e capitalismul salbatic occindental de la 1900, dar poate asta e nivelul nostru ca tara.

  Ceea ce se doreste acum in occident e fix invers fata de ce ganditi dumneavoastra si madam Turcan, mai exact micsorarea numarul orelor de munca, imbunatatind astfel calitatea vietii si crescand productivitatea. De asemenea in occidend se doreste ca diferenta dintre venituri sa fie cat mai mica, daca esti disperat sa muncesti prea mult vei fi penalizat prin impozitarea progresiva.
  In occident nu esti laudat daca muncesti ca disperatul 12 ore pe zi, ci din contra, esti vazut ca un workahoolic disperat fara viata sociala.

  15
  1
  • Păi prin ministerele din Romania se aplica reducerea saptamanii de munca de ani de zile, si uite ce progres avem.

   0
   0
  • #73 Comentariu nou

   @Eugen
   Una din cele mai mari probleme pe care societatea occidentala le are este modul in care se raporteaza ea la munca avand in vedere contextul mondial. Si chestia asta se intampla de vreo cativa ani, doar ca pandemia s-a comportat a accelerat fenomenul. Pe termen foarte lung 30-40 de ani o buna parte din societatea occidentala va stagna, iar tarile din Asia despre care noi nu dam prea multa importanta le vor lua locul. Cea mai mare diferenta va fi facuta la modul in care vad acestea munca si cum trebuie sa se desfasoare atunci cand muncesc. Sa nu uitam ca prin China copii de 10 ani asambleaza telefoane sau alte nebunii si nu am vazut ca lumea sa se opreasca din cumparat chestii.
   Si toata nebunia pleaca din ideea asta nobila de impozitare progresiva pe care unele state au dus-o la un nivel extrem fara sa mai inteleaga unde sa se opreasca. Stiu asta inseamna servicii publice de calitate. Numai ca prin statele astea unde impozitarea progresiva este de baza(Franta,Belgia) anumite servicii si costul vietii s-a cam tot scumpit. Pe langa asta toata nebunia cu atingerea acelor teluri climatice ambitioase nu va face decat sa saraceasca si mai mult clasa medie si cea de jos. Deci povestea cu ce vrea sa faca occidentul este apa de ploaie.
   Nu spun ca in Romania este mai frumos, dar spre deosebire de anumite tari unde impozitarea progresiva este adanc inradacinata aici daca muncesti si vrei sa faci ceva nu vei muri de foame. Pe cand prin tarile alea mult iubite s-ar putea sa se ajunga la o saracie egal-distribuita la toata lumea. Ori cand asta se intampla ajung niste nebuni la putere democratic si incepe diverse rahaturi.

   0
   0
  • #74 Comentariu nou

   …e postacul de serviciu, destul de limitat, care agresează in general inteligenta oamenilor de bun simț cu astfel de alocuțiuni. Pe oriunde se poate…

   0
   0
  • #75 Comentariu nou

   Capitalismul mai mult sau mai putin salbatic e singurul care asigura resursele pentru un socialism de cafenea, asa cum vad ca multi de pe aici viseaza.
   Fara sudoare si truda nu exista castig!
   Fara sacrificiul bine investit al unor generatii, urmatoarele nu vor avea din fructele carei bunastari sa se infrupte.

   0
   0
 24. #76 Comentariu nou

  Traducerea la „statul sa ne dea” e „borfasii statului sa fure mai putin si sa ne dea si noua”. Ca borfasii psd-isti au distrus un popor in 30 de ani este incalificabil, ar trebui deportati in Siberia sau trimisi in puscariiile de unde i-au scos rusii in 1945 inaintasii. Intregul e facut din amanunte, ca: pensii speciale, salarii uriase, privilegii, comisioane, lucrari de mantuiala si bataie de joc, agramati analfabeti si boarfe gonflabile promovate peste tot, cardasia politiei cu scursurile societatii, borfasi abjecti, proxeneti, talhari, beizadele criminale drogate alcoolice care omoara pe strada si dupa ne rad in fata tot neamu’ lor, etc. Sau, mai scurt: furati, gunoaielor dar dati-ne si noua sa traim decent…

  5
  2
 25. #77 Comentariu nou

  E târziu. Și nu am chef

  Revin.
  Decât că atunci când fabrici cuie, vei fi plătit ca atare.
  Atunci când vei produce ” mercedes”, vei fi plătit la acel nivel!
  Noi, momentan, tăiem lemn și-l exportăm, pe care după , îl cumpărăm finit, la un preț infinit!
  „Decât”….

  3
  6
 26. #78 Comentariu nou

  Maaamaaa ce de comentarii in doar cateva ore :)))
  Da’ nici lenea n-a omorat pe nimeni, nu?
  Hai noroc , hai bafta vs Spor la treaba.
  Doamne ajuta!

  4
  1
 27. #79 Comentariu nou

  Interesant.. Deci orice concept socialist este catalogat acum drept marxism. Recunosc, nu ma asteptam sa aud de astfel de trumpisme chiar de la dumneavoastra.

  7
  2
 28. #80 Comentariu nou

  Si cam cat trebuie sa fie salariul minim ca sa nu mai fie considerat ajutor ? „pa corecte” Concret cat considera patronul ca merita munca celui mai de jos angajat din firma lui ? Un raspuns pur economic astept si eu. Intr-o fabrica de suruburi cat considera ca datul cu matura de care se ocupa angajatul entrylevel trebuie adaugat la costul de productie al unui surub ?
  Cat e cosul minim, parca 2600 lei. Cate joburi trebuie sa aiba un proaspat aruncat afara in viata, fost copil din orfelinat, ca sa poata intemeia o familie sa faca copii ca sa creasca natalitatea poporului roman . Daca ramanem doar pe „business” se duc popoarele de rapa, vezi natalitatea scazuta si imbatranirea populatiei din toate tarile care iubesc capitalismul pur. Sau poate asta se vrea, o planeta cu 10~20 de bogati care sunt serviti de roboti sau de oameni atat de abrutizati de saracie incat numai isi pot sustine statutul de homosapiens ci doar de dobitoc pus la jug. Si da, daca cei de la stat nu ar fura atat de mult, prin salariile nesimtite ,poate ar ramane si pentru dezvoltarea din timpul copilariei a acestui nefericit orfan care a juns sa dea cu matura intr-o fabrica de suruburi, fiind ajutat de patron cu salariul minim. Nu vreau sa generalizez dar despre patronii de azi stim ca au facut banii de firma prin furaciuni de la stat pe timpul comunismului si apoi prin specula in perioada tranzitiei si azi alaturi de politic au infintat Statul privat & Co. SRL. Adica mai usor cu pretentiile de a fi pusi alaturi de Bill Gates si alti antreprenori care au adus plus valoare in civilizatia noastra si nu doar au capusat statul sau omul de rand. Imi cer scuze daca am suparat pe cineva dar problema saracilor de la noi si din lume nu o sa fie rezolvata atata timp cat painea si cutitul nu sunt la ei. Se mai intampla ca saracul sa puna mana pe cutit si sa imparta painea, dar e patata de sange, asa cum painea bogatului e facuta cu suferinta saracului. p.s. Imi cer scuze pentru greseli de exprimare sau ortografie dar vin dupa o tura de 24 de ore si cam imi joaca literele pe ecran. O viata lunga si prospera va doresc !

  12
  1
  • Cel mai simplu si corect mod de stabilire a pretului a orice e sa lasi piata sa decida. Care e pretul corect al unui mar? Cine decide? Voila.

   0
   0
 29. #82 Comentariu nou

  … cât e salariul că dincolo era mai bine!
  Unul nu are tupeul sa zică o cifră!!!! Nici unul!
  Socialiștii lui pește prăjit, cu super cunoștințe economice!
  Decât niște vânzători.
  Nu se pot pune ever in pielea cumpărătorului!
  ZI BOSS O CIFRĂ! 1000 EURO! SUSȚINUTĂ DE PRODUCTIVITATE!…?

  2
  3
  • #83 Comentariu nou

   Oarecum intuitiv poți constata că multe preturi au rămas aceleași ca acum 35 de ani. O „Dacie” cam tot pe la 70000, o pâine tot 2 lei, o bere, o eugenie, un mentosan, etc. Doar in domeniul imobiliar care este cumva controlat de bănci lucrurile stau diferit. Asta ne spune că pe undeva in Romania productivitatea muncii s-a „conservat”. De aceea și salariul minim este cam tot la același nivel.
   Pe lângă acestea interesul pentru a munci în România a scăzut datorita instabilității pieței de munca coroborat cu instabilitatea politică și corupția. Spre exemplu Polonia începe să-și recupereze forța de muncă dislocata în occident în timp ce la noi se apelează tot mai mult la importul forței de muncă.
   Ca atare într-un sistem atât de instabil politic este complicat să faci previziuni economice astfel încât să dai o cifra corectă pentru salariul minim.

   0
   0
  • Totuși, sistemul politic post-comunist din România este deosebit de stabil, de fapt.

   0
   0
  • #85 Comentariu nou

   Desigur.
   Aceeași nomenclatură, același nivel de cultură, aceleași obiceiuri.

   0
   0
 30. #86 Comentariu nou

  Mai e o intrebare cu munca asta: e un articol in Libertatea care zice ca unu de la TVR ia 44000 brut pe luna, iar netu ar fi 41000 pentru ca drepturi de autor.
  Un angajat normal ar lua probabil cam 25000 net la acelasi brut. O fi corect?
  Unii is mai egali decat altii.

  3
  2
 31. #87 Comentariu nou

  Din salariul minim ar trebui să se poată trăi cu o minimă demnitate. A dat cineva mai sus citatul din FDR. De altfel, legile legate de salariul minim au apărut tocmai pentru că patronii scoteau tot profitul și plăteau salarii de sclavie, indiferent de piața liberă. Și nu de alta, dar cu pandemia ne-am trezit că o mulțime de joburi cu salariul minim sunt cam „esențiale”, si acum când lumea nu prea mai vrea să muncească pe salarii de nimic angajatorii se plâng pe la TV că nu găsesc muncitori și aduc oameni din țări mai sărace pe care îi tratează si mai prost.

  Și ca să faci un internship neplatit îți trebuie un minim de situație existenta. Sa ai pe cineva să te țină în casă fără chirie 6 luni sau cât o fi, sa îți dea o masa. Sunt oameni care efectiv nu își permit să facă așa ceva.

  6
  1
  • Păi, em, observi ce se întâmplă? Munca e o marfă, iar dacă unii încearcă să-i ridice prețul fără legătură cu realitatea economică, piața îi coboară prețul la valorile corecte.

   0
   0
  • #89 Comentariu nou

   @em
   Din perspectiva angajatorului salariul minim este obligația angajatorului de a plăti taxe la un nivel minim.
   Pe de altă parte din perspectiva angajatului trebuie sa accepte salariul pe care îl merită.
   Asta e tot. Nimic mai simplu.

   0
   0
  • #90 Comentariu nou

   Bineinteles,
   Romania ca stat membru UE ar trebui sa fie capab sa asigure un minim necesar oricarui roman din tara asta. E o chestiune de civilizatie.
   Degeaba avem rachete noi si autostrazi daca un sfert din copiii Romaniei se culca flamanzi.

   0
   0
  • #91 Comentariu nou

   @Eugen
   Tu ești sigur că înțelegi ce spui?

   0
   0
  • #92 Comentariu nou

   @Vlad „Munca e o marfă, iar dacă unii încearcă să-i ridice prețul fără legătură cu realitatea economică, piața îi coboară prețul la valorile corecte.” – Chiar credeti ca angajatorul si un om care isi cauta un loc de munca platit cu salariul minim pe economie au aceleasi parghii de negociere? Sunteti sigur ca angajatorii nu vor profita de oamenii astia amarati? Se va regla piata in mod sigur fara nici o interventie din partea statului? Marfa asta (munca) va fi platita chiar la pretul ei corect? Eu ma indoiesc …

   0
   0
 32. #93 Comentariu nou

  @em
  Din perspectiva angajatorului salariul minim este obligația angajatorului de a plăti taxe la un nivel minim.
  Pe de altă parte din perspectiva angajatului trebuie sa accepte salariul pe care îl merită.
  Asta e tot. Nimic mai simplu.

  2
  3
 33. #94 Comentariu nou

  Boss, daca nu ar exista salariul minim voi ati fi exact oamenii aia care angajeaza pe altii pe principiu: ce boss, nu-ti ajung zece milioane ca bagi pentru mine? cat sa iti dau boss? ce faci tu de banii astia. Fun fact: fratele meu a lucrat pentru o firma de curierat.. i-au dat aia un jaf de duba care se defecta in fiecare saptamana.. plus ore in plus neplatite. Totul pe salariu minim, bineinteles. Sariti toti in sus la salariul minim, dar cand a aparut pe surse ca exista planuri pentru a taxa suplimentar detinerea de proprietati mobile sau imobile ati sarit toti in sus ca arsi. Despre taxarea muncii exagerata nu zice nimic guvernul. Patronul de la fostul meu job ma tinea pe salariu minim cu tot felul de explicatii despre cat de grea e viata pe cand la sfarsitul serii venea si scoatea toti banii din casa in buzunarul sau. Acum lucrez la corporatie unde trag tare si oamenii aia ma apreciaza, fiind promovat anual in ultimii 3 ani de cand lucrez. Si tot pe aia doreste marea masa de oamenii sa ii taxam cel mai tare. Daca tendinta continua inca doi ani, salariul brut va fi echivalentul unui net din UK, clientul pentru care lucrez. Punct de la care, oricat de tare trag, s-ar putea ca alti factori isi vor spune cuvantul. Ideea fiind ca si Turcan si Petreanu, v-ati ales tinta gresita. Dar tintele adevarate sunt prea mari si prea puternice, asa ca hai sa ne luam de saraci.

  14
  2
 34. #95 Comentariu nou

  Vorba aia: prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul. Asa si romanul care se uita in curtea altuia si crede ca ala nu munceste destul.

  3
  0
 35. #97 Comentariu nou

  cineva care ii platit prost, sau nu va munci sau va muncii prost. si uite asa ne.am trezit cu vreo 2-5 milioane de oameni care in loc sa munceasca nu muncesc. sunt oameni care au fost someri, sau pur si simplu nici macar nu au mai incercat sa isi gaseasca un rol activ in campul muncii, din diverse motive. dar salariul minim este un „ajutor”, neinteles desigur. si totusi cati salariati avem cu salariul minim? putini raportat la numarul de angajati. problema de fond nu este despre valoarea unui salar minim unitar satisfacator pentru toti. costurile traiului difera de la zona la zona. dar de la salariul minim in sus apare adevarata problema pentru toti, pentru ca marea majoritate a salariatilor se raporteaza la salariul minim. orice marire a salariului minim presupune costuri in plus pentru ceilalti care nu au salariul minim. personal cred ca doamna ministru ar trebui sa isi dea demisia. cat despre vlad, ce sa spun, traiasca capitalismul feroce, ca doar are vila in corbeanca. si mai si munceste duminica ca un bun crestin iubitor de oameni. „:?

  ps > vlad, nu ne mintii, nu ai cumva trei joburi? nu esti si casierita cand mergi la cumparaturi la lidl sau kaufland? iti scanezi singur produsele cand le cumperi?

  6
  1
 36. #98 Comentariu nou

  Buna ziua tuturor,
  Citind fiecare text, ai tendinta sa spui „Tu ai dreptate!
  /* – Dar preainteleptule, nu se poate sa aiba toti dreptate!
  /* – Si tu ai dreptate!
  In astfel de cazuri, cea mai mare probabilitate e ca nimeni sa nu aiba deptate.

  @Vlad Petreanu
  Presupun ca ai dorit sa fii cat mai succint in exprimarea unei idei si ai ajuns sa deformezi intelesul.
  Salariul minim pe economie poate fi vazut ca o forma de protectie sociala, dar NU este un ajutor social. Angajatul chiar presteaza o munca (uneori destul de grea) iar patronul il plateste (nu este platit din taxele si impozitele tuturor).
  Daca salariul minim ar fi un ajutor social, ar insemna ca si cuantumul respectiv din venitul tau lunar este TOT ajutor social (la negocierea oricarui contract se tine seama de acest salariu minim), poate ca ar trebui sa te gandesti sa-l donezi lunar cuiva care are mai multa nevoie de acei bani!
  In ceea ce priveste ‘gandirea comunistoida’ a celor ce apara salariul minim:
  Dupa cum scrie -Aurel- mai sus, in Marea Britanie exista acest salariu minim si din cate stiu este destul de generos. In China, nu stiu care este politica oficiala in privinta salariului minim (nu stiu daca exista sau nu salariu minim reglementat legal), dar din infotmatiile de presa pe care le am, in multe fabrici chineze (inclusiv in cele ce produc componente pentru iPhone), slariul este 1,5 dolari / saptamana, casa si masa! Nu stiu in ce consta masa, dar daca ne gandim ca in China o serie de insecte (gandaci si lacuste) si viermi sunt considerate comestibile (ca sa nu mai vorbim de lilieci si pangolini), cred ca ne putem usor imagina care este situatia! In privinta cazarii, am vazut acum cativa ani un documentar (Arte, BBC sau DW, nu mai stiu exact), erau cate 6 in camera, in paturi suprapuse, cam ca marinarii de pe submarine!
  Din etichetarea ta (‘gandirea comunistoida’) se deduce ca Marea Britanie e o tara comunista, in vreme ce China e raiul liberal!
  In Romania exista orase intregi, destul de mari (sper ca nu ma insel prea tare dar cred ca pot nominaliza Vaslui si Resita), in care cea mai mare parte din oamenii productivi (evident, angajatii la stat fac exceptie), primeste salariul minim pe economie (poate unii dintre ei mai primesc ‘in mana’ cate ceva de la patron, unii dintre ei posibil sa primeasca in fiecare luna). Chiar daca vrei, daca faci eforturi, nu gasesti loc de munca alfel remunerat, iar tu ca [Jurnalist (de ceva vreme, deja)] ar trebui sa stii bine acest lucru! Asta se traduce prin faptul ca in Romania salariul minim NU este doar un inceput, sunt multe familii cu copii care traiesc din salariul minim.
  Inteleg ca raspunsul d-nei Turcan a intalnit opiniile tale liberale, dar inainte de a publica articolul ar fi trebuit sa reflectezi asupra vinovatilor de situatia descrisa mai sus! Si mai ales la ce VREA si la ce POATE sa faca d-na Turcan pentru a remedia situatia!

  @Pentru cei ce sustin marirea ‘din pix’ a salariului minim.
  Asta este solutia ‘usoara’ pentru a diminua din cand in cand tensiunea sociala creata de starea economica.
  Da, am citit cifrele vehiculate, 66 % productivitate. Ma faceti sa rad, cine are acea productivitate? Muncitorii de la Mioveni (Dacia) si de la alte cateva intreprinderi. Iar pentru fiecare 55 lei incasati de acei muncitori, statul roman incaseaza alti 45 lei din fondul de salarii al intreprinderii respective! Si dupa ce unii si altii isi baga in buzunare cat au ei chef (prin afaceri cu statul negociate pe ochi frumosi), mai trebuie sa nu lase sa moara de foame si o mare serie de indivizi care nu au invatat nimic in timpul scolarizarii si nu sunt capabili sa invete sa faca nimic. Singura lor valoare este votul pe care il dau ‘cui trebuie’ o data la 4 ani!
  Daca impartiti productivitatea de 66% a, sa zicem, 1,8 milioane persoane (i-am considerat pe toti cei ce lucreaza ‘la privat’) la populatia care ar trebui sa fie activa (25 – 65 de ani), sa va vad cat rezulta, istetilor?
  E usor sa iei in considerare DOAR ce iti convine!
  Statisticile sunt … pentru cei ce stiu sa le citeasca!
  Alfel te pomenesti ca spui despre unul care sta cu picioarele intr-un lighean cu ghiata si cu capul intr-un cuptor, ca ar trebui sa se simta confortabil!
  30 si mai bine de ani, politicieni si lideri de sindicat corupti si delasatori au facut … ceea ce se vede din tara asta!
  De ce exportam grau si importam produse de panificatie? Oare pentru ca suntem foarte productivi? Sau pentru ca, daca vrem sa producem ceva din graul ala, aducem muncitori din Sri Lanka? Pentru ca unii zic, „pai eu primesc atata daca sed acasa, daca vin la tine sa muncesc 20 de zile pe luna, imi dai doar 300 de lei in plus?”
  Asta este ideea pe care a vrut Vlad sa o discute. Din pacate a formulat-o nefericit, asa cum am subliniat si eu!
  Cu un singur lucru sunt de acord, Turcana a fost impertinenta, daca ne gandim ca oamnii politici sunt vinovati de situatie, si tot ei sunt cei ce ar trebui sa indrepte lucrurile (NU prin cresterea ‘din pix’ a salariului minim, ca aia este mancata de inflatie in primele doua saptamani).

  5
  1
  • O singura precizare: “ajutor” in sensul de mana de ajutor la inceputul carierei. Daca ai ajuns la 50 de ani si toti banii tai tot numai din salariul minim vin, chiar ai o problema, dar nu salariul e aia. Salariul e doar o consecinta.

   0
   0
  • #100 Comentariu nou

   Tocmai am explicat, in Romania problema este generata de politicile publice infantile (incepand cu educatia)!
   Altfel cum explici ca problema pe care o semnalezi o au multe mii de familii?
   Problema este reala, iar in societatile (democratiile) dezvoltate este intr-adevar o problema individuala.
   In Romania insa este atat de des intalnita incat nu mai poate fi considerata o problema individuala/
   Iar politicieni de tipul d-nei ministru Turcan nu au nici un interes sa o rezolve, de aceea incearca sa sublinieze ca ar fi o problema individuala.
   Din pacate vor continua ca, in cardasie cu sindicalistii verosi, sa o rezolve ‘din pix’.
   De ce crezi ca, atunci cand apare cate unul ce incearca sa initieze programe care ar duce, intr-adevar foarte lent ca altfel nu se poate, este atacat din toate partile pana cand renunta?

   0
   0
  • #101 Comentariu nou

   Principial conceptul de salariu minim trebuie sa stabilească un echilibru corelat între următoarele funcții:
   1. Stabilirea fisei postului să fie corelată cu normarea corecta a muncii.
   2. Normarea muncii prestate să asigure un venit minim.
   3. Venitul să aibă un prag al taxării pe care angajatorul sa fie obligat să-l respecte
   4. Taxarea să permită dezvoltarea companiilor.
   Cu alte cuvinte este nevoie ca aceste corelații să asigure un echilibru pentru a permite:
   1 existența locurilor de muncă;
   2. dezvoltarea afacerilor într-un climat transparent;
   3. normarea și plata corectă a muncii conform fisei postului;
   4. taxarea adecvată și transparentă a muncii.
   Nu este un sistem perfect, dar este un sistem în care fiecare variabila participă la echilibru.
   Ideea că salariul minim are valoarea unei protecții acordate exclusiv unei părți (oricare ar fi aceasta) este păguboasă și stupidă în esență.

   0
   0
  • #102 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Cred ca aceasta corelatie se poate aplica cu succes si oricarui salariu, nu numai celui minim.
   Exista in Romania vreo lege in care sa se mentioneze ceea ce explici dumneata atat de bine si corect?
   Daca da, de ce nu se aplica?

   0
   0
  • #103 Comentariu nou

   @Pricinosu
   În funcție de domeniul de activitate și funcția angajatului, peste anumite praguri de salarizare, fisa postului și normarea muncii devin absolut subiective fiind mai relevanta contribuția la dezvoltarea afacerii în termeni de profit. În această zonă se găsesc în special activități de conducere, vânzări, dar și creative pentru care salariile sunt bazate pe diverse criterii de performanță.
   Ceea ce am spus este legat de pragul de taxare la care afacerile tind sa devina nerentabile astfel încât locurile de munca dispar odată cu afacerea, fie afacerea trece într-o zi a gri eludând taxele. Ca atare dispare și componența de protecție pentru angajat (pensie șomaj CAS, etc.)
   Deasemenea este important că normarea muncii să fie făcută corect astfel încât munca sa fie plătită corect conform cu fisa și gradul de încărcare a postului.
   Cred că acum se înțelege de ce salariul minim este important într-o economie sănătoasă pentru aprecierea corectă a gradului de încărcare a funcției, pentru plata corectă, taxarea „corecta”, transparență și predictibilitate.
   Principiile economice nu trebuie sa fie legi, dar legile trebuie sa se bazeze pe principii.

   0
   0
  • #104 Comentariu nou

   Legile sau principiile economice trebuiesc si respectate.
   Iar respectarea lor, in domeniul despre care discutam, ar trebui supraveghiata de SINDICATE!
   Cel mai cunoscut sindicalist din lume, Jimmi Hoffa, o fi avut el multe bube in cap, dar a influentat semnificativ trecerea economiei SUA si chiar a celei mondiale, de la ‘capitalism salbatec’ la liberalismul pe care … artrebui sa il cunoastem astazi. Din pacate, pe noi romanii, nu se ‘inghesuie’ nimeni sa ne invete. Si cei care mai stim cate ceva, stim pentru ca am invatat singuri, uneori dupa ureche.

   0
   0
  • #106 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Multumesc mult pentru link.
   Probabil ca ar fi fost mai util in prima parte a comentariilor.
   Intru din cand in cand pe ‘cursdeguvernare’, dar intr-adevar nu-mi amintesc sa fi citit pana acum acest articol.
   Sunt perfect de acord cu concluziile articolului. Nu am sustinut si nu sustin marirea ‘din pix’ a salariului minim.
   Spun doar ca se pot face alte lucruri pentru ca numarul celor ce traiesc din salariul minim sa scada.
   Iar asta este si treaba doamnei ministru Turcan.
   Si mai spun ca cei care ar trebui sa o impulsioneze pe d-na ministru sunt SINDICATELE!

   0
   0
  • #107 Comentariu nou

   Am urmărit cu atenție comunicările Ralucai Turcan și reacțiile presei. De cele mai multe ori presa a speculat pe informările trunchiate care făceau parte din temele de studiu ce urma să fie aprofundate. Comunicările ei, neadaptate politic, făceau referire la preocupări si posibile abordări care au fost interpretate și speculate politic fie ca nesiguranță, fie ca aberații.
   E trist, dar pe teme sensibile specifice ministerului muncii, la cei cu mai puține clase decât trenul asemenea sugestii vehiculate de o presă ostilă prind extrem de repede.

   0
   0
  • #108 Comentariu nou

   @Plain Sight
   N-am urmarit si nu urmaresc inmod special declaratiile niciunui om politic.
   Din ce s-a intamplat sa ma intersecteze, NU am vazut in declaratiile doamne ministru Turcan nici o idee originala, nu am avut nici cea mai vaga senzatie ca vorbele pe care le rosteste le-ar fi trecut si prin filtrul gandirii personale. Intotdeauna mi-a facut impresiaca ‘recita’ un text invatat pe dinafara, chiar daca ceea ce declara nu sunt aberatii ci, de cele mai multe ori, principii liberale, uneori de bun simt!
   Tocmai de aceea nu pot sa nu fac comparatie cu d-na Violeta Alexandru si sa nu ma intreb, ‘De ce a fost nevoie ca aceasta din urma sa fie inlocuita?”

   0
   0
  • #109 Comentariu nou

   @Pricinosu
   Poate e cazul să consideri că a fost opțiunea premierului impus de USR+ care la rândul lui și-a impus propria echipă.
   În PNL s-a creat în mod artificial un joc politic favorabil păpușarilor politici.
   Ceea ce se întâmplă chiar acum în PNL cu declarațiile politice aferente este o regie care aparține așa ziselor centre de reflecție care au manevrat mereu politica din Romania și știu să folosească breșele de inteligență politică.
   Spre exemplu dacă luăm o singură declarație (toate din ultima vreme pot fi decriptate în aceeași cheie pe care o regăsim și la USR) a lui Câțu putem extrage sensul real al intenției de a fractura PNL.
   Cum ar fi replica:
   „Nu se mai construiesc echipe în jurul unui singur jucător”.
   1. Această replică transformă într-un nonsens candidatura lui la șefia PNL.
   2. Extragem însă de aici o anumită nesiguranță și faptul că este împins spre aceasta candidatură de un grup care îl va controla în viitor.
   3. Și poate lucrul cel mai grav extras din semantica acestei aserțiuni este lipsa de responsabilitate și de viziune.
   Un lider ales astfel este o piesa de sacrificiu pentru interese obscure.
   Dacă privești cu atenție vei observa că orice minciună conține într-o anumită formă adevărul.

   0
   0
 37. #111 Comentariu nou

  Un om nu poate sa nu manance nimic o luna si apoi sa compenseze luna urmatoare mancand dublu.
  Fara un salariu minim impus de lege, presiunea capitalismuli salbatic ar impinge salariile in jos pana cand unii vor muncii doar pentru masa zilnica.
  Cat de mare sa fie salariul minim? Asta depinde de cat de puternica este economia, dar parerea mea este ca ar trebui sa fie cel putin la nivelul care este considerat in statul respectiv ca fiind limita saraciei.

  3
  0
 38. #112 Comentariu nou

  „Daca ai ajuns la 50 de ani si toti banii tai tot numai din salariul minim vin, chiar ai o problema, dar nu salariul e aia. Salariul e doar o consecinta.”
  Vlad, am impresia ca tu vezi lucrurile ca si cand in Romania ar functiona aceleasi reguli ca in SUA (de exemplu).
  Presupui, in mod eronat, ca toti cei ce la 40, 45, 50 de ani au salariul minim sunt un fel de Al Bundy (din serialul „Familia Bundy”)
  Iti mai amintesti cumva faptul ca, in orasul Zimnicea, 80 % din slujbele disponibile „la privat” sunt controlate de un anumit personaj. Cam ce salarii crezi ca ofera acel patron?
  In Alexandria situatia este cam aceeasi, gasca din firma Teldrum contoleaza totul.
  In alte orase, inclusiv in cele din Oltenia, sunt convins ca stii mai bine decat mine care sunt ‘jupanii’!
  Da, daca ai la 40 – 50 de ani salariul minim pe economie, alta este problema, CARDASIA dintre politicieni, patronate si leader-ii de sindicat este problema!
  Cand ai auzit ultima data de actiuni sindicale indreptate impotriva practicilor mafiote practicate de ‘jupani’?
  Un pic de dreptate ai, slatineanul care a interpelat-o pe Turcan ar trebui sa se duca la leader-ul de sindicat si sa ceara socoteala. De unde stii insa ca nu a facut-o? Si ce sanse de succes ar fi avut?
  In conditiile astea ceea ce propui tu (sa plece in alta parte) ar insemna cam asta:
  Tata de familie, cu 1, 2 copii de scoala, sa vanda locuinta si sa plece in chirie – la Cluj, de exemplu.
  Consecinte:
  i) la pretul cu care ar reusi sa vanda, ar putea plati chirie in noul oras vreo 3-4 ani, si apoi?
  ii) o multime de orase ar devenii localitati fantoma, cam ca localitatile din vestul salbatec american, dezvoltate in vremea ‘goanei dupa aur’, care dupa ce aurul s-a epuizat au fost parasite.
  Daca analizam bine cele de mai sus, cui foloseste oare articolul tau?

  3
  3
  • #113 Comentariu nou

   O alta argumentatie din seria „vina e la altii” . Ma ierti, dar argumentul acesta este specific copilariei. Un om matur, chiar daca, in mare parte, traieste prost din vina altora stie ca are si el o vina…. sau mai multe.
   Pe exemplele cu jupanii de mai sus:
   – cum au ajuns jupanii aceia sa controleze orase si judete din tara? Aici spui corect, prin cardasia cu politicienii. Si cine i-a votat pe acei politicieni, sau i-a girat nemergand la vot? Nu in majoritatea cazurilor oamenii cu salarii de mizerie?
   – poate nu trebuie sa vanda tot si sa plece la Cluj unde spui tu ca ar ajunge sa traiasca tot in mizerie. Multi au inteles ca au meserii care nici la Cluj sau Bucuresti nu se platesc suficient, sau altfel spus, cat isi doresc ei si au plecat mult mai departe de casa, pe principiul „ubi bene, ubi patria”, solutie trista pt Romania, dar buna pentru familia lor (macar atata sa profite din faptul ca suntem in UE)
   Intorcandu-ma la salariu minim, de unde a pornit totul – logic ar fi ca valoarea lui sa fie intrucatva legata de cosul minim, dar tinand cont si de capacitatea economiei, ca sa nu ajungem la aberatia sa fim toti pe salariu minim. Dar cat costa cosul minim la Zimnicea si cat costa in Bucuresti? Asa ca gasim valori diferite? Si atunci ce facem, legam salariu minim de cosul minim din fiecare unitate teritoriala? Sau il facem diferit daca esti celibatar sau ai 5 copii? Pai in cazul asta Vlad are dreptate, devine ajutor si nu mai este rasplata muncii.

   0
   0
  • #114 Comentariu nou

   @Costin
   Cand vorbesti de cardasie de ce ii ‘uiti’ pe sindicalisti?
   Nu cumva esti unul dintre ei? Te pomenesti ca esti vestitul Dumitru COSTIN, leader BNS?
   Daca sindicatele ar incepe sa faca si altceva decat ce e mai simplu si usor, sa propuna legi, sa supravegheze respectarea lor, oamenii politici ar trebui sa-si schimbe atitudinea.
   Din pacate, la noi in tara, leader-ii de sindicat se dovedesc tot niste ‘jupani’.
   Pote de acolo ar trebui inceputa schimbarea.
   In fond alegeri politice sunt o data la 4 ani, leader-ii de sindicat ar putea fi schimbati oricand, daca se dovedesc inepti!
   La noi insa au pus unii curu’ pe foto;ii;e puterii si s-au pietrificat acolo!

   0
   0
  • #115 Comentariu nou

   Pricinosu’-le stai linistit, nu-s acel Costin … sunt un”corporatist vandut” din 1999.
   Dar sunt de acord cu tine, in sensul ca si leaderii de sindicat sunt, in marea majoritate, in aceiasi troaca cu politicienii si jupanii … ca sa nu mai vorbim de cazurile cunoscute, cand sunt in acelasi timp sindicalisti si politicieni/jupani … sindicalistul e o alta meserie care ar trebui reinventata in Romania.
   Asta cu sindicalistii mi-a scapat, merci pt remarca.

   0
   0
 39. #116 Comentariu nou

  agree to disagree. de acord ca nu exista scurtatura pentru progresie in munca si cariera pe bune . dar lumea s-a schimbat si experienta ta ma ..zgarie… putin. am avut poate mai multe sanse decat tine, si mai multe mijloace. am lucrat cu ce am avut. mi-am adus cred eu contributia la societate, am devenit non-tanar petru statul roman, si in continuare domeniul meu este inexistent in romania daca nu sunt angajat de statul roman. asa ca am plecat in UK. decat sa pierd ce timp mai am incercand sa salvez ce am construit in romania mai bine o iau de la zero altundeva. ce pot sa spun e ca e mai linistit aici acasa in UK. Nu am incredere in romania, nu am incredere in romani, si pot sa-ti spun ca desi de la zero, ma simt mai bine aici decat in romania. poate e atat de simplu ca relatia statul, poate e comportamentul in trafic al oamenilor de aici. poate doar accesul la cultura. ce stiu e ca nu e fair tonul tau. suntem multi care am facut exact ca tine. e alt timp si alta lume. si am imbatranit fiind in varful fortei de schibare. la un moment dat te uiti si vezi ca ce faci e degeaba. am crescut generatie experimentala si am sa mor invinuit de pacatele generatiei tale. am plecat. si cand nu mai e nimeni sa iti asculte vocea ai sa pleci si tu. depinde de finante.

  1
  0
 40. #117 Comentariu nou

  Vlad, ce spui tu e doar partial adevarat : asa e sunt foarte multi care se complac pe un salariu indiferent cat e el: mic, mare, foarte mare. 1. Dupa logica ta ar trebui toti sa ne perfectionam constant fara sa ne mai traim viata si sa tindem spre salarii de CEO de corporatie, ceea ce nu e posibil real vorbind.
  SI 2. cum iti explici ca sunt profesii foarte grele si care se perfectioneaza constant si cu toate astea sunt platite cu salariu mimin pentru ca citez: Atat pot sa-ti dau Boss, iti convine bine , nu pleci. Ex. cercetatori stiintifici, soferi de TIR, agenti comerciali, profesori, etc. Chiar si la Corporatie ai un prag minim si unul maxim-despre ce vorbim. Daca nu e cineva care sa impuna aceste bareme ai fi platit cu 3 lei ora sau cat vrea domnu patron.
  Deci eu zic s-o lasi mai moale cu argumentele de mai sus ca nu tin…

  3
  1
 41. #120 Comentariu nou

  Las si eu un comentariu in eter, dupa atatea comentarii. Valoarea salariului minim poate fi data de valoarea economiei unui stat, de eficienta muncii si de valoarea taxelor asupra salariului.Ne place, nu ne place, atat poate puterea economica a Romaniei.

  1
  0
 42. #122 Comentariu nou

  Doamne ce barbarisme am putut sa citesc in comentariile la acest articol!

  De apreciat profesionalismul autorului care nu ofera nici un raspuns la obiect, nu ofera date ci o da strict la corazon. Mai vrem comentarii care sa irite adeptii pietei libere care nu au experimentat nici o secunda in vietisoara lor traiul din USA unde San Francisco arata distopic cu cartiere intregi de corturi – oameni fara case!!! (land of the free and democracy), oamenii stau in acelasi job de cacat ptr ca au nevoie de asigurare medicala, unde angajatorul te poate da afara instant – doar e piata libera, nu? angajatul nu il poate nenoroci pe angajator ptr abuz ptr ca o corporatie are aceleasi drepturi ca un om- sau pe cei care cred ca un om ar trebui sa poata sa traiasca din munca da decent!

  Mai vrem! Hai ca sa puteti sa prezentati managerilor din companiile ptr care faceti reclama cifrele cu prostii care se inghesuie sa comenteze! Mai vrem!

  Sanatate si virtute!

  0
  0
 43. #123 Comentariu nou

  @Vlad
  (https://www.biziday.ro/ministrul-muncii-romania-este-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-angajati-platiti-cu-salariul-minim-in-ultimii-zece-ani-numarul-contractelor-cu-acest-nivel-de-salariu-a-crescut-de-aproape-cinci/)
  Iata ca, IN ROMANIA, salariul minim este un vent!
  Eu repet ceea ce am mai sustinut: angajatul cu salariu minim NU este singurul vinovat pentru aceasta situatie!

  0
  0