Motociclişti din toate ţările, striviţi-vă!

Vineri dimineaţă, doi domni motociclişti m-au făcut să mă gândesc din nou la legea selecţiei naturale şi la condamnaţii ei.

Pe primul l-am graţiat reflex, cu o frână, când l-am văzut că forţează o depăşire pe contrasens.

Pe al doilea l-a graţiat Providenţa, că eu n-am mai avut timp să schiţez nici un gest atunci când a depăşit, milimetric*, între mine şi maşina de pe contrasens:

De fiecare dată când văd câte un motociclist că se pune în pericol în asemenea moduri totalmente inutile şi stupide mă întreb de ce n-ar vrea să-şi facă totuşi rău singur, fără să mai îndoaie şi tabla altcuiva în trafic cu acest prilej.

________________
*Camera de maşină filmează wide, deci pe ecran toate distanţele par mult mai mari ca în realitate. Doar par.

Articol din categoria: ACTUALITATE, MEDIA

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Primul a evitat o groapa, sau o denivelare mai mare a soselei.
    Nu mi se pare cine stie ce tragedie.
    Mie mi se intampla faze de genul asta des, cu masini care intra in situatii de genul asta.
    Unde mai pui ca si prin vest am patit genul asta de intamplari.
    Daca in Italia intrau fara jena.
    In Germania era un consens, se oprea cel care avea prioritate pentru a-i lasa si pe ceilalti sa treaca.

    Al doilea a depasit normal. Chiar nu vad care e problema.
    Cand am ajuns in Paris, cu motocicleta, ma speriasem eu cum ma depaseau parizienii :))))
    Asa ca ce ai prins in video e putin fata de ce ai putea sa vezi in Paris.
    Si apoi, drumul are 8 m, intra lejer 3 masini, darmite doua masini si o motocicleta.

    Cu toate astea nici eu nu sufar motociclistii.
    Nu stiu de ce, dar sunt tare prosti.
    Seamana cu tantarii care seara se dau cu capul de bec si crapa.

    0
    0
    • Cosmin, primul a depasit microbuzul, luandu-se dupa un cârd de masini de dinainte lui. Nu era nici o denivelare, iar faptul ca eu m-am oprit ca sa-i fac lui loc arata ca s-a pus in pericol.

      Al doilea a trecut prin spatiul dintre masina mea si a celuilalt sofer. Eram pe un DJ, benzi inguste, deci si el a riscat mult.

      Eu nu spun ca toti motociclistii sunt prosti – ca nu-s. Dar risca aiurea. Fara rost.

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      La minutul 0,11-0,12 se vede bine denivelarea/groapa … nu-mi dau seama ce e.
      Insa iti spun ca si eu as fi ocolit-o, n-as fi dat in ea.

      0
      0
    • Nu e o groapa, m-am uitat ieri mai bine cand am trecut pe langa ea din nou, e …. o fosta groapa 🙂 acoperita cu ceva beton intarit.

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Domnule Cosmin, daca e o groapa pe sosea pe sensul dvs de mers, iar din sensul opus vin alte masini, ori opriti masina/moto si ocoliti groapa dupa ce din sens opus e drum liber, ori treceti prin groapa.
      Exact ocolire de genul asta am incercat sa fac acum 10 ani cand faceam scoala de soferi si instructorul mi-a urlat, si bine mi-a facut, ca masina se poate repara daca se strica, dar faptul ca eu era sa il fortez pe altul sa ma evite (se urca pe trotuar dc tragea dreapta) putea sa duca la o accidentare a altcuiva care, om fiind, se repara mai greu

      0
      0
  2. #6 Comentariu nou

    Eu am alta parere.. cine-I idiot e idiot…!
    Daca ii dai unui „prost” de genul asta ca altfel nu-l pot numi un Ferrari il va conduce cu 300 la ora ca e „stapan” pe el, iar daca ii dai o dacie 1310 o va conduce cu 160-180 ca atata prinde..!

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      Dacia 1310 160-180 la ora ? Ohoho,ce optimist esti.Am avut una,noua,motor de 1.4,la terminarea rodajului prindea maxim 150/ora.Si de la 140 la 150,in treapta a V-a treceau aproape 10 minute !

      0
      0
  3. #8 Comentariu nou

    Ti-ar fi de folos niste muzica in masina.

    0
    0
  4. #9 Comentariu nou

    Vlad, ma mira foarte tare titlul si comentariul tau. Si eu merg cu motocicleta, deci, conform dorintelor tale, ai vrea sa fiu strivit. OK, e optiunea ta!
    Ce ma surpinde mai mult, este intoleranta ta partinitoare; sigur fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu viata lui si sa-si stabileasca limitele de risc sau de mitocanie in trafic. Ma surpinde ca n-ai intalnit si n-ai filmat sofieri de masini, SUVuri sau dubite pe contrasens, depasind linia contiunua in curbe, intrand pe sens interzis… etc., etc., etc. Eu ii intalnesc de cate ori ies pe strada si, poate e o parere personala, mi se par mult mai periculosi decat motociclistii pentru ca, in caz de accident, astia te omoara si pe tine; motociclistii pleaca singuri si poate va doneaza ceva organe, spre jubilarea unor comentatori care cred ca au umor.
    Vlad sper sa te ocroteasca Dumnezeu pe soselele Romaniei de motociclisti agresivi sau inconstienti, dar mai ales de soferii care folosesc masina ca pe o arma. O arma mortala si criminala!
    Apropos, ce mai sti de nevasta lui Puneacu, de Huidu si altii care au trimis pe lumea ailalta familii in grup? Nu-mi amintesc sa fi mers pe motocicleta si am senzatia ca sunt liberi, bine mersi! Sa-i ajute Dumnezeu si pe ei.

    0
    0
    • O, ba da, e plin de soferi cretini care depasesc ca dementii – numa’ ca aia sunt impachetati in airbaguri si centuri de siguranta, custi de otel si sisteme defensive de disipare a energiei rezultate dintr-un impact. Motociclistii, in schimb, sunt protejati de-o haina de piele. Oare n-ar trebui sa fie mai prudenti? Zic si eu, nu dau cu parul.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      „… sigur fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu viata lui si sa-si stabileasca limitele de risc sau de mitocanie in trafic.”
      OARE? Si nu ma refer numai la motociclisti. Ma refer la tot ce misca pe soselele din lumea asta, dar in mod special la „oamenii” care au impresia ca pot face tot ce vor, oricand si oriunde. Mentalitate tipic provinciala (ca sa nu zic de tarani), de oameni plini de frustrari.
      Te intreb: si daca mori si daca ramai schilodit de ce vrei sa bagi mana in bzunarul meu? De unde crezi ca se vor lua bani pt. spitalizarea/refacerea ta, pt.revenirea la normalitate a celor care raman in urma ta daramati psihic? Daca te ajuta divinitatea sa scapi doar cu rani grave, vei ocupa un pat de spital doar ca asa ai vrut tu, in timp ce oameni care au probleme reale de sanatate se chinuie sa gaseasca locuri libere, ocupate de „inteligentii” natiei.
      Avem o mare problema de educatie!

      0
      0
  5. #12 Comentariu nou

    Mda, probabil au si stickere cu „Aveti grija de motociclisti!”.

    0
    0
  6. #13 Comentariu nou

    bos, da niște muzică nu ascultăm și noi in mașină? 😀

    0
    0
  7. Totusi: primu depasea la fel ca restul de masini. De ce l-ai injurat numai pe el si nu pe nenea cu duba? Mai e si dita gaura acolo.

    Al doilea a sperat ca mergi drept. I-a iesit de data asta

    0
    0
  8. #18 Comentariu nou

    Astazi un sofer tinea musai sa dea peste mine pe trecerea de pietoni. Norocul meu ca o masina de politie venea de pe contrasens si a intervenit prompt.

    In sfarsit, voi generaliza exact ca tine si voi spune ca toti automobilistii sunt iresponsabili si nu nici cel mai mic respect pentru viata, ce sa mai zic de regulile de circulatie. Din pacate, din aceasta perspectiva, asa zisa „selectie naturala” functioneaza fix pe dos; pietoni si participanti la trafic mor la un loc in fiecare an datorita unor terbilisti iresponsabili la volanul unor masini de neam prost.

    Esti jurnalist, si nu inteleg ce te-a impiedicat sa aduni mai multe informatii despre accidentele din capitala inainte de a trage concluzii partinitoare in urma a doua experiente personale, discutabile.

    In orice caz, statisticile te contrazic, in 60% din cazurile de accidentele pe doua roti din Bucuresti, vina apartine conducatorilor auto. Ce sa mai pun ca proportia de motociclicti din trafic este irelevanta. Automobilistii, ca tine de altfel, nefamiliarizati cu ei considera ca este ok sa ii urasca si sa isi doreasca sa dea cu ei de pamant.

    Jenant…

    0
    0
  9. #20 Comentariu nou

    Când ești pe motocicletă realitatea apare altfel ca atunci când stai în mașină și sunt aproape convins că nici unul dintre cei doi motocicliști nu s-a simțit în pericol. Per ansamblu, văzând filmarea, este evident că s-au expus unor riscuri inutile dar asumate, oricât de spectaculos arata pe film este greu de crezut că existau condiții evidente pentru un accident iminent.
    Partea mai tragică a articolului este că duce la generalizări care evident nu se aplică la toți indivizii, în cazul nostru la toți motocicliștii. Un videoclip cu vreun idiot care face tâmpenii pe o motocicletă mai curând dăunează altor 100 de motocicliști absolut normali decât ajută pe cineva. Și cum sub cască poate fi oricine, poate fi un copil de 18 ani, un bunic de 70 sau o mamă de 35, fiecare cu reflexele și experiența sa, mai bine, ca șofer, să ai grijă la motociliști, să păzești tu și tabla ta și pielea lui. Că în caz că nu, doar tabla se mai repară…

    0
    0
  10. riscant ce a facut al doilea. o neatentie si unul din asta iti nenoroceste viata

    0
    0
  11. #22 Comentariu nou

    Donatori.

    0
    0
  12. Ma intristez tare cand vad generalizari de genul asta, mai ales din partea unor oameni pe care ii respect…
    Sper sa nu ma strivesc vreodata, totusi, si sa apuc sa il invat si pe fiul meu placerea mersului relaxat pe motocicleta. Daca nu m-o strivi vre-un automobilist care uita sa se uite in oglinzi… Si da, daca se va intampla asta, m-as bucura sa-mi fie donate organele pentru a salva o alta viata 🙁

    0
    0
    • #24 Comentariu nou

      Si eu sper sa nu te strivesti vreodata. Totusi cred ca prudent ar fi sa consideri ca toti automobilistii se uita rar in oglinzi. In felul asta te vei bucura mult mai mult de baiatul tau. Sa-ti traiasca.

      0
      0
  13. #25 Comentariu nou

    Bre, în primul rând îmi dau seama că totul se întâmplă din cauza muzicii pe care o asculți. Doamne ferește de-așa ceva!

    Referitor la topic:

    Motoristul 1: depășește, din câte îmi dau seama, Renault-ul Trafic alb care execută cu grație o parcare laterală cu spatele. Toată coloana a executat manevra asta, inclusiv motoristul.
    Care motorist a avut o traiectorie mult prea largă pentru ce avea el nevoie… nu-mi dau seama de ce.
    O greșeală, desigur.

    Motoristul 2: depășește în cadrul benzii proprii de circulație, neafectându-te pe tine cu nimic.
    Pe deasupra, ceea ce face este și legal.
    Înainte să te gonflezi, verifică. 🙂

    Mai mult de-atât, mă așteptam ca unul ca tine, care a condus și pe-afară (așa îmi aduc aminte), să știe că în toate țările civilizate traficul auto permite traficului moto să coexiste.

    Tocmai ce m-am întors de la o tură moto din UE unde am mers exclusiv pe naționale de o bandă pe sens și unde 90% dintre depășirile dintre moto și auto sunt făcute în cadrul benzii de circulație proprii.
    Și crede-mă, benzile de circulație la noi sunt mai late decât majoritatea drumurilor pe care am mers noi.

    Doar că acolo șoferul de auto tinde să elibereze puțin coama șoselei pentru ca și motoristul să aibă loc.
    Nu ca tine. 🙂

    0
    0