Cum se risipeşte banul public în consiliile judeţene

Ceva foarte interesant azi: cheltuieli comparative ale Consiliilor Judeţene din România pentru diferite servicii.

Pentru abonamente tv, de exemplu, un Consiliu Judeţean din această ţară poate cheltui de 400 de ori (!) mai mult decât altul.

Pentru hârtie şi rechizite un CJ a cheltuit de 102 ori (!) mai mult decât altul.

Pentru telefonie fixă şi mobilă, un anume CJ a cheltuit de 50 de ori (!) mai mult decât altul.

Datele provin dintr-o remarcabilă cercetare făcută de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, care a solicitat tuturor Consiliilor Judeţene din România să comunice datele privind sumele cheltuite din bani publici pentru anumite servicii. Solicitările au fost făcute în baza legii 544/2001 – ştiţi, acea lege care a obligat PMB să-mi comunice, săptămâna trecută, cât a încasat din închirierea Arenei Naţionale pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta (şi acea lege în baza căreia puteţi adresa şi voi întrebări şi primi răspunsuri).

Să vedem câteva grafice.

Cheltuieli cu telefonia fixă şi mobilă, de pildă. În 2013, CJ Galaţi a spart 800.000 de lei pe servicii de acet tip. Media naţională este de 150.000 de lei. Spre comparaţie, CJ Giurgiu a cheltuit în aceeaşi perioadă un pic mai mult de 16.000 de lei:

TELEFONIE CJ 2013

Situaţia s-a menţinut şi în primele 7 luni din 2014, când CJ Galaţi a cheltuit peste 500.000 de lei (lei noi, evident) pe acelaşi tip de servicii:

LEI TELEFON CJ 2014.pdf

CJ Prahova a cheltuit pentru „hârtie şi rechizite” de 3 ori mai mult decât media naţională:

HARTIE 2014 CJ

O situaţie uluitoare în ceea ce priveşte „abonamentele tv” (ce-or mai fi şi alea). CJ Bacău a cheltuit pe aceste „abonamente” de 400 ori mai mult decât CJ Neamţ, CJ Satu Mare sau CJ Vaslui:

TV CJ 2014

Apă, dacă vreţi, trebuie să căutaţi la CJ Argeş – aparent, au luat-o pe toată:

CONSUM APA CJ 2014-page-006

Mentenanţă şi reparaţii – toate sunt stricate-n Călăraşi, s-ar zice, de zeci de ori mai stricate ca-n restul ţării:

MENTENANTA CJ 2014

Şi, în fine, bomboana pe colivă, cheltuielile cu internetul: medie naţională în 2014 – 15 mii de lei. Doljul a cheltuit în 7 luni din 2014 aproape 70 de mii de lei, adică de… 2.461 de ori mai mult decât Iaşiul, unde s-a cumpărat net de… 28 de lei.

INTERNET CJ 2014.pdf

E ca la nebuni, un amestec dezolant de incompetenţă, corupţie şi dispreţ faţă de banul public.

Sinteza acestui studiu poate fi găsită aici, sub forma unui document pdf. Daţi-i o privire, că merită, mai ales că toţi banii despre care se face vorbire acolo au fost o dată ai noştri, câştigaţi cu multă trudă şi luaţi de stat sub formă de taxe şi impozite.

Ah, apropo. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a trimis acelaşi tip ce solicitări şi către un mare număr de primării. Să ne ţinem bine când vor veni acele răspunsuri.

Articol din categoria: ACTUALITATE

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. O sa isi faca timp DNA-ul sa verifice si felul in care s-au cheltuit banii publici ! Rabdare ! Romanii cred in justitie !

    0
    0
  2. #4 Comentariu nou

    Sa vina DNA-u’, au, auaau, au, auau! https://www.youtube.com/watch?v=kVKwIeWAJHc

    0
    0
  3. #5 Comentariu nou

    Sunt trecute doar 34 de judete. Era frumsos sa fi fost toate judetele.

    0
    0
  4. #7 Comentariu nou

    totusi: comparatia trebuie sa fie pe cap de locuitor la toate capitolele caci nu poti compara un judet de peste 1 mil de locuitori (Prahova) cu Calarasi…si totusi este evdent ca in Satu Mare sunt mai putini locuitori decat in Galati…(hartie si rechizite)

    0
    0
  5. Ce poti face daca ei nu raspund in 30 zile? Cum se pot sanctiona ?

    0
    0
  6. Inca un amanunt: STS ofera GRATUIT internet pentru autoritatile publice locale. Doar doua Consilii Judetele au accesat acest serviciu. Restu’ … din banul public!

    0
    0
    • #15 Comentariu nou

      Cred ca „ieczista” o explicatie pentru asta.
      Nu se simt prea confortabil sa isi desfasoare activitatile internautice prin proxy-urile/serverele STS-ului.
      Asa, cu un provider local (pe langa spagutele aferente), afli mai repede daca e vreun mandat, ceva… 🙂

      0
      0
  7. #16 Comentariu nou

    Cate salarii de medic plateam din risipa asta?

    0
    0
  8. #17 Comentariu nou

    Foarte bun articolul
    Ai mai jos si solutia la problema. Poate popularizezi astfel de solutii pt ca fiind persoana publica ai impact mai mare.
    O zi buna
    https://www.facebook.com/786331231397390/photos/pb.786331231397390.-2207520000.1418648351./818613524835827/?type=1&theater

    0
    0
  9. Nu am îndoială că în unele cazuri s-a întâmplat ce credeți voi că s-a întâmplat, dar în unele cazuri probabil există explicații.

    În Argeș a crescut consumul de apă de peste 10 ori. Poate au primit directivă să se spele pe mâini după ce ies de la WC. Ceilalți, din alte județe, poate n-au primit.

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      La apa, energie termica si salubritate nu au relevanta costurile prezentate atat timp cat nu stim si consumurile, deoarece tarifele sunt diferite intre municipalitati.

      0
      0
    • Bai, Arges?

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Da ce’am facut, Sefu’!
      Ziceam si io, asa, ca analistu’ impartial :), nu le luam apararea…

      Adevarul e ca studiul asta, bine facut pentru conditiile de la noi din tara 🙂 , doar scurma pe la suprafata furtului institutionalizat care este administratia publica.
      Habar n-am ce s-ar mai putea face.
      In 1991 (!!!) zicea un consultant PHARE care avea ca misiune sa puna pe directie una din fostele banci comuniste, intesata de sinecuristi si securisti: „Dincolo de teorie, singura sansa de a face ceva aici e sa-i dai pe toti afara si, de-a doua zi, sa incepi sa faci angajari dupa criteriile stabilite. Altfel nu se intampla nimic…”
      Parca georgienii au facut ceva de genul asta.

      0
      0
    • Nu, ziceam – ce tarife să fie totuşi la Argeş ca să apară o diferenţă atât de mare faţă de toate celelalte judeţe?

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Este si statistica pe 2013 de unde se vede ca la CJ Arges in primele 8 luni din 2014 cel mai sigur s-a spart o conducta si n-a observat nimeni (20.000 vs. 250.000)

      0
      0
  10. #24 Comentariu nou

    Dl Petreanu, nu inteleg ceva pe la primariile astea. Majoritatea au calculatoare si legate intre ele printr-o retea proprie (probabil ! ) , un intra-net al primariei, dar cu toatea astea prin birouri sau diferite servicii ale primariei sunt munti de dosare si hartii ! Fesenistic de multe hartii ! Oare de ce ?
    Iar primaria de la Iasi probabil ca numai cand sa cuplat la net a avut cheltuieli de 28 de lei, ca in rest poate le-a taiat netul angajatilor pe motiv de FB si torrente. Iar de site-ul primariei se ocupa o alta firma iar cheltuielile sunt indreptate acolo si nu apare, explicit, in cererea ANPC-ului !

    0
    0
    • „Fesenistic de multe hartii” e chiar o imagine :))

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      De acord, birocratie multa si munca inutila – cel mai dureros.

      Pe de alta parte, nu te gandi ca o fac pentru ca li se pare lor util. Daca ar fi dupa bugetari, nu s-ar face absolut nimic. Asa impune legislatia. Parlamentarilor le arde mai mult de votat pensiile de parlamentar in fiecare an, decat sa aduca legislatia la rigorile impuse de timpurile in care traim.

      Astfel ca daca nu are loc vreo reforma cu scop (gen reducerea timpului de eliberare buletin / carnet conducere, etc), procedurile impuse raman in lege asa cum erau gandit acum zeci de ani de zile. O parte din proceduri sunt mostenite din timpuri imemoriale…

      Ma deranjeaza si situatia actuala, dar mi-e mai frica de haosul creat daca incompetentii din parlament isi baga nasul in mersul institutiilor din teritoriu. Pe de o parte nu sunt in stare sa anticipeze necesitatile lor, pe de alta parte, personalul din provincie este incapabil sa se adapteze la schimbari majore. Si de suferit, suferim noi cei care avem nevoie de cate o hartie de pe la primarii, tribunale, politie, samd.

      0
      0
  11. wow, da’ stiu ca taxa TV e mare in Bacau.

    0
    0
  12. #29 Comentariu nou

    Timisul de ce nu apare-n grafice? Ar fi fost interesant pentru noi cei din Timis sa aflam astfel de chestiuni!

    0
    0
    • Probabil că n-a răspuns. Astfel, a încălcat legea şi poate fi dat în judecată de cei care au adresat întrebările. Pierde sigur.

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      prietenii mei….eu sunt de la asociatia care a facut studiul…si m-am ocupat personal de el… De ce nu vreti sa intelegeti ca nu a raspuns toata lumea….multi au trimis raspunsuri de genul: vom raspunde in termenul legal de 30 de zile….sau….va vom printa insa conf hotararii din consiliul local luam cativa lei pe pagina….taxa…si la cateva mii de pagini….va dati seama ce inseamna. Altii au raspuns la altceva….gen caiete de sarcini….fara sa specifice veniturile si cheltuielile… in schimb….ei trimit grafice cu drumurile construite pe fonduri europene….

      0
      0
  13. #32 Comentariu nou

    ok ok … radem glumim … dar totusi … se poate face o sesizare undeva sa se faca niste controale?

    Aceeasi chestie ar fi fain sa fie facute si la spitale … scoli.

    Ma mir ca trebuie noi sa cerem aceste informatii … mi s-ar parea normal ca ele sa fie centralizate undeva … si sa fie facute publice (o data la 3 luni). Sa vad de exemplu, scoala la care e sora/frate/copilul cat plateste pe energie, salubritate, salarii, internet.

    0
    0
    • 1. Curtea de Conturi verifică modul de cheltuire a banilor publici… şi Parchetele, în unele situaţii.
      2. Ia cere la spitalul din zona ta, să vedem ce rezultă.
      3. Păi cine să ceară, dacă nu noi?

      0
      0
  14. #34 Comentariu nou

    Laudabil studiu si poate ca e cea mai buna metoda de a scoate la iveala neregulile din sistem. Ma gandesc sa nu dam in extrema cealalta unde institutiile nu mai dovedesc sa onoreze cereri cu informatii deinteres public. Cel mai eficient ar fi sa se reglementeze publicarea automata a acestora la sfarsit de trimestru.

    Distributia banilor difera de la judet la judet, desigur functie de afinitatile conducerii cu diverse firme care pot beneficia indirect; ma refer la TV, internet, telefonie, papetarie, presa, asigurari.

    Ar fi interesant sa comparam totalul cheltuielilor cu o firma privata ce are 300 de angajati (aproximativ dublul mediei). Cred ca s-ar vedea de la o posta ca multe din cheltuielile care nu sar in ochi sunt oricum prea mari. Dar ce conteaza, daca noi suntem o vaca de muls si nimeni dintre cei care aloca banutii nu are responsabilitate cu adevarat?

    0
    0
  15. Asta este doar o latura a risipei banului public ! Ia sa verificati diferentele de pret la km de asfalt intre judete si sa vedeti acolo sumele colosale ce constituie parandaratul !

    0
    0
  16. #36 Comentariu nou

    Avem textul:”Mentenanţă şi reparaţii – toate sunt stricate-n Călăraşi”.

    Acum, pentru că am cunoştinţă, vin cu precizarea: Nu ştiu ce au înţeles celelalte judeţe, atunci când au completat chestionarul, dar Consiliul Judeţean Călăraşi a raportat corect.

    La „”Mentenanţă şi reparaţii” se regăsesc şi cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţiile drumurilor judeţene. Nu e vorba (numai) de cheltuieli cu schimbat prize şi picioare de scaun prin CJ. De aici suma, aparent, impresionantă.

    Probabil că alte CJ, care au raportat cifre muuuult mai mici la acest capitol, nu au trecut şi cheltuielile cu întreţinerea drumurilor, deşi aceste sume, contabiliceşte vorbind, la acest capitol ar cam trebui să se situeze. În spiritul transparenţei… 😉

    0
    0
  17. Smecherie! :))

    0
    0